Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαγωνισμός για 500 ειδικούς φρουρούς
  • [02] Αρνητικές δημοσκοπήσεις για τα κόμματα
  • [03] Βέλγιο: Θρίαμβος των Φλαμανδών
  • [04] Ισραήλ: Σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής
  • [05] Ιστορίες της ξενιτιάς, μέσα από την τέχνη
  • [06] Ρύθμιση για τα χρέη
  • [07] Συνεχίζεται η αποχή
  • [08] Αλλαγές στα δρομολόγια
  • [09] Ο πρώτος καύσωνας
  • [10] Εθνική τραγωδία
  • [11] Οι αγώνες σήμερα

  • [01] Διαγωνισμός για 500 ειδικούς φρουρούς

    Από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοίδη και τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αυξάνονται κατά 500 οι οργανικές θέσεις των ειδικών φρουρών.

    Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., οι συνιστώμενες θέσεις «καλύπτονται από επί θητεία προσωπικό ειδικών φρουρών»

    Από το σχέδιο Π.Δ. προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.050.000 ευρώ περίπου για το έτος 2010, 9.470.000 ευρώ περίπου για το 2011, 9.850.000 ευρώ περίπου για το 2012, 9.750.000 ευρώ περίπου για το 2013, 10.700.000 ευρώ περίπου για το 2014 και 11.050.000 ευρώ περίπου για το 2015.

    [02] Αρνητικές δημοσκοπήσεις για τα κόμματα

    Κρίση στο πολιτικό σύστημα αποτυπώνουν οι Έλληνες πολίτες, που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της εταιρίας PUBLIC ISSUE, την οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

    Σε δείγμα 498 ατόμων απ΄όλη την Ελλάδα, σε ποσοστό 52% δηλώνουν δεν εμπιστεύονται ποτέ (ή σχεδόν ποτέ) τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα, ενώ 4 στους 10 τις εμπιστεύονται μόνον περιστασιακά. Επιπλέον, συντριπτική είναι η πλειονότητα (89%) εκείνων, που εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Σε ό,τι δε αφορά την υφιστάμενη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, περί τους 8 στους 10 (77%) εκτιμούν ότι αυτό διασπαθίζεται.

    Για το θέμα της διαφθοράς, από ποσοστό 65% των ερωτηθέντων, εκτιμάται ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, από 27% ότι είναι μάλλον μεγάλη, με τους πολιτικούς να προηγούνται στη «μαύρη λίστα των διεφθαρμένων» και τους γιατρούς να έπονται. Τέλος, σε ποσοστό 53% υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τα δύο μεγάλα κόμματα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα.

    Σε άλλη δημοσκόπηση, που διενέργησε η εταιρία Pulse RC για την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», οι ερωτηθέντες Έλληνες πολίτες βαθμολογούν με «κάτω από τη βάση» την εικόνα της κυβέρνησης σε τέσσερις κρίσιμους τομείς, την οικονομία, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την ανάπτυξη και την εξωτερική πολιτική.

    Ειδικότερα, σε δείγμα 1.095 πολιτών, για τον τομέα της ανάπτυξης, συνολικό (ψηφοφόροι και του ΠΑΣΟΚ) ποσοστό 70% αξιολογούν την εικόνα της κυβέρνησης ως «κακή έως πολύ κακή» και 20% «μέτρια». Για τη διαχείριση στον τομέα της οικονομίας, 85% των ερωτηθέντων την αξιολογούν ως «πολύ κακή». Σε ποσοστό 48%, οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν «κακή έως πολύ κακή» την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ ποσοστό 42% των ερωτηθέντων κρίνουν «κακή έως πολύ κακή» την εικόνα της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    [03] Βέλγιο: Θρίαμβος των Φλαμανδών

    Οι γενικές εκλογές της Κυριακής στο Βέλγιο ολοκληρώθηκαν με τον θρίαμβο των Φλαμανδών αυτονομιστών με το κόμμα Ν-VΑ (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία) του 39χρονου Μπαρτ ντε Βέβερ να καταλαμβάνει το 28,3% των ψήφων με καταμετρημένο το 96,5% .

    Το αποτέλεσμα αυτό κατέπληξε τους πάντες ως μη αναμενόμενο αφού ποτέ στην ιστορία ένα κόμμα που ζητά την ανεξαρτησία της Φλάνδρας δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τις κάλπες.

    "Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα" δήλωσε ο 39χρονος ηγέτης του Ν-VA που έγινε δεκτός ως ήρωας από τους υποστηρικτές του μόλις ανακοινώθηκαν τα μερικά αποτελέσματα.

    Κάλεσε για μια "αλλαγή" στο Βέλγιο με μια μεταρρύθμιση που θα δόσει μια αυξημένη αυτονομία στην Φλάνδρα στον οικονομικό τομέα αλλά και στον κοινωνικό, σπεύδοντας να καθησυχάσει όσους ανησυχούσαν για το πρόγραμμά του εντός και εκτός Βελγίου. Και πρόσθεσε ότι η ανεξαρτησία της Φλάνδρας δεν είναι κάτι άμεσο.

    Απο την πλευρά του ο ηγέτης του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΡS) Ελιο ντι Ρούπο, που το κόμμα του συγκέντρωσε ποσοστό 36,5% δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε μια ισορορπημένη συμφωνία με τους Φλαμανδούς για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

    [04] Ισραήλ: Σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή την σύσταση μιας "ανεξάρτητης επιτροπής" με τη συμμετοχή δύο ξένων παρατηρητών που θα ερευνήσει την ισραηλινή επιδρομή κατά του στολίσκου ακτιβιστών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, επιδρομή που στοίχισε τη ζωή σε εννέα από τους επιβαίνοντες στον στολίσκο.

    Αποστολή της επιτροπής θα είναι "να ερευνήσει απ όλες τις πλευρές τις ενέργειες που έκανε το Ισραήλ για να αποτρέψει τα πλοία του στολίσκου να φτάσουν έως τις ακτές της Γάζας", σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Η επιτροπή θα έχει επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, Γιακόβ Τίρκελ 75 χρόνων, ενώ οι δύο ξένοι παρατηρητές που θα μετέχουν είναι ο βόρειοιρλανδός τιμημένος με το Νόμπελ Ειρήνης, Ντέιβιντ Τρίμπλ και ο καναδός προτεστάντης πρώην δικηγόρος και στρατηγός του καναδικού στρατού Κεν Ουάτκιν.

    Η πολυαναμενόμενη αυτή απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα πολύ αργά το βράδυ της Κυριακής ελήφθη μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Ομπάμα.

    Οι ΗΠΑ κρίνουν πως "μια διεθνής παρουσία" στην επιτροπή θα της προσθέσει μεγαλύτερη "αξιοπιστία".

    "Ελπίζουμε διακαώς και αναμένουμε πως θα είναι μια έρευνα ανεξάρτητη και αξιόπιστη" δήλωσε την Κυριακή η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις.

    [05] Ιστορίες της ξενιτιάς, μέσα από την τέχνη

    Η τέχνη αποτέλεσε διαχρονικά μέσο έκφρασης των κοινωνικών φαινομένων, των πολιτικών σκέψεων και των συναισθημάτων των Ελλήνων σε κάθε εποχή.

    Το φαινόμενο της μετανάστευσης των Ελλήνων προς το εξωτερικό, κυρίως προς τη Γερμανία, αποτυπώθηκε έντονα τόσο στην κινηματογραφική όσο και στη μουσική παραγωγή της εποχής.

    Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την υπογραφή της γερμανοελληνικής συνθήκης για την αποστολή εργατικού δυναμικού στη Γερμανία καταγράφουμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές κινηματογραφικές και μουσικές «στιγμές».

    Η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών που έχουν ως θέμα τους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του '60.

    Μέχρι τότε, η σχέση του κινηματογράφου με το θέμα της μετανάστευσης ήταν περιορισμένη. Τα θέματα κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού δεν αποτελούσαν αντικείμενο ενδιαφέροντος, καθώς οι θεατές προτιμούσαν να παρακολουθούν ταινίες με διασκεδαστική πλοκή. Η όποια ενασχόληση με το θέμα της μετανάστευσης περιοριζόταν στην κωμική προβολή του μοτίβου του πλούσιου και επιτυχημένου συγγενή, που επιστρέφει στην πατρίδα του από την Αμερική και παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής (χαρακτηριστικό παράδειγμα η "Θεία από το Σικάγο" του Αλέκου Σακελλάριου, του 1957).

    Κατά τη δεκαετία του '60 οι ταινίες που έχουν ως αναφορά το θέμα της μετανάστευσης γίνονται οι πλέον πολυάριθμες από κάθε άλλη δεκαετία, ωστόσο παραμένει επιφανειακή η ενασχόλησή τους με το συγκεκριμένο θέμα. Η Αμερική συνεχίζει να ξεπροβάλλει ως επίγειος παράδεισος καταναλωτικής ευδαιμονίας. Αντίθετα, η Γερμανία γίνεται χώρα που υποδέχεται ως εργάτες φτωχούς, ερωτευμένους, εγκαταλειμμένες μάνες και ανάπηρους πολέμου. Χαρακτηριστικές ταινίες που αναφέρονται στη μετανάστευση στη Γερμανία είναι οι "Είναι σκληρός ο χωρισμός" του Κώστα Στράντζαλη (1963), "Φεύγω με πίκρα στα ξένα" του Ερρίκου Θαλασσινού (1964), "Ο χωρισμός" του Ηλία Μαχαίρα (1965) και "Οι εχθροί" του Ντίνου Δημόπουλου (1965). Ωστόσο, όπως σημειώνει η συγγραφέας Χρυσάνθη Σωτηροπούλου στο βιβλίο της "Η διασπορά στον ελληνικό κινηματογράφο" ("Θεμέλιο", Αθήνα, 1995), "η διερεύνηση των αιτιών που οδηγούν στη διασπορά είναι ανύπαρκτη και πολλές φορές γελοία. Τόσο η μεγαλοποίηση των καταστάσεων, όσο και η απλοϊκότητα της αντιμετώπισης στερούν κάθε δυνατότητα ορθολογικής ανάλυσης των στοιχείων που απαρτίζουν την ουσία του προβλήματος. Η ουσία αποσιωπάται και η διασπορά δεν είναι παρά άλλοθι για τη μελοδραματοποίηση των ήδη φορτισμένων καταστάσεων".

    Η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει από το 1965, οπότε κάνουν την εμφάνισή τους ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, που αναζητούν τα αίτια και τις συνέπειες του φαινομένου της διασποράς. Το 1966 κυκλοφορούν οι ταινίες μικρού μήκους "Ο Στέφανος πάει στη Γερμανία", του Ερμή Βελλόπουλου και "750.000" του Αλέξη Γρίβα. Στην πρώτη, που ήταν παραγωγή του υπουργείου Εσωτερικών της Βεστφαλίας, αναλύεται το μεταναστευτικό ρεύμα από τις καπνοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας προς τη Γερμανία. Η δεύτερη αναφέρεται στους Έλληνες εργάτες στις βιομηχανίες της Ευρώπης (δίνοντας βαρύτητα στην περιοχή της Γαλλίας), αλλά δεν προβλήθηκε στην Ελλάδα, καθώς απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία.

    "Το ντοκιμαντέρ ως κινηματογραφική αναπαράσταση που δίνει την (ψευδ)αίσθηση πιστότερης αναπαραγωγής της πραγματικότητας, υπήρξε το όχημα για τη μετακίνηση των αφηγήσεων για τη μετανάστευση από αυτόν που μένει, σε αυτόν που φεύγει. Έτσι, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι και το τέλος του 1970 είναι ο Έλληνας μετανάστης που πλέον κινηματογραφείται ή περιγράφεται με άλλους τρόπους στον ξένο τόπο, στο χώρο εργασίας, στο χώρο διασκέδασης, στο χώρο όπου καλείται να ζει, χωρίς να παρεμβαίνουν οι φαντασίες και οι προσδοκίες των άλλων", σημειώνουν οι Αθηνά Καρτάλου, Αφροδίτη Νικολαΐδου και Θάνος Αναστόπουλος, επιμελητές της έκδοσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης "Σε ξένο τόπο: 50 χρόνια μετανάστευσης στον ελληνικό κινηματογράφο" ("Αιγόκερως, Αθήνα, 2006).

    Το 1970 ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος δημιουργεί την ταινία "Αναπαράσταση", ο ήρωας της οποίας επιστρέφει από τη Γερμανία και συναντά την αδυναμία αναγνώρισής του από το ίδιο του το παιδί. Ο δημιουργός εισάγει τη λογική του ντοκιμαντέρ στον κορμό της μυθοπλασίας.

    Και τη δεκαετία αυτή του '70 οι περισσότερες ταινίες εμφανίζουν μια συνέχιση της μαζικής παραγωγής με θέματα που ελκύουν το ευρύ κοινό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο "Τσαρλατάνος" του Ερρίκου Θαλασσινού (1973), όπου ο φτωχός μετανάστης της Γερμανίας, Θανάσης Βέγγος, χάνει όλες του τις οικονομίες και επιστρέφει στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί η σπονδυλωτή ταινία μικρού μήκους "Ακρόπολις Εξπρές" του Θεόδωρου Καλομοιράκη, που παρακολουθεί με χιουμοριστικό τρόπο τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ταξιδιώτες του θρυλικού τρένου που μετέφερε τους μετανάστες από την Ελλάδα στη Γερμανία.

    Σημαντικό είναι το γεγονός ότι την ίδια εποχή αυξάνουν και οι ταινίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και οικονομική ευθύνη του σκηνοθέτη και άρα εμφανίζουν περισσότερο ρεαλιστικά θέματα. Το 1973 ο Γιώργος Αντωνόπουλος γυρίζει την ταινία "Μετανάστες", όπου καταγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εργάτες της Δυτικής Γερμανίας και διερευνά τις αιτίες τους.

    Το 1974 ο Γιώργος Καρυπίδης παρουσιάζει δύο ταινίες μικρού μήκους, σε παραγωγή της Γερμανικής τηλεόρασης του Βερολίνου. Σπουδαστής και ο ίδιος στη Γερμανία έζησε από κοντά τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών. Η πρώτη ταινία του με τίτλο "Παράσταση Καραγκιόζη" αναφέρεται σε μια παράσταση που ανέβασαν Έλληνες φοιτητές στο Βερολίνο. Στην ταινία θίγονται πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι μετανάστες. Η δεύτερη, "Αφήγηση του Βαγγέλη", αφορά σε προβληματισμούς για την αντιμετώπιση της μειονότητας από τη χώρα υποδοχής. Η ταινία ενόχλησε τους παραγωγούς της που απαγόρευσαν την προβολή της στην τηλεόραση.

    Ένα χρόνο μετά ο Γιώργος Καρυπίδης σκηνοθετεί μία ακόμα μικρού μήκους ταινία ("Τελευταίος σταθμός Κρόιτσμπεργκ") με θέμα τους Έλληνες της Γερμανίας. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τους όρους διαβίωσης των Ελλήνων (αλλά και Τούρκων, Ιταλών και Γιουγκοσλάβων) εργατών, τους χώρους που κατοικούν, τις συνθήκες εργασίας τους και τη γενικότερη αντιμετώπισή τους τόσο στη χώρα όπου ζουν όσο και στη χώρα από την οποία προέρχονται. Η ταινία απέσπασε το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

    Το 1976 η ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης χρηματοδοτεί ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου με θέμα τις συνθήκες διαβίωσης και τη δράση των μελών της συγκεκριμένης Κοινότητας, που αποσπά το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το πρώτο βραβείο της Γερμανικής Τηλεόρασης ZDF.

    Το 1978 ο Λευτέρης Ξανθόπουλος επανέρχεται στο θέμα των μεταναστών της Γερμανίας με μία ακόμα ταινία μικρού μήκους με τίτλο "Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα", με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά ο ήρωάς του, Γιώργος Κοζομπόλης, είναι ένας επιτυχημένος Έλληνας επιχειρηματίας της Γερμανίας. Η ταινία βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και από το Φεστιβάλ της Δράμας με το πρώτο βραβείο.

    Από το 1980 και μετά παρατηρείται μείωση του αριθμού των ταινιών με αναφορά στη διασπορά, εξαιτίας του κορεσμού του ενδιαφέροντος του κοινού για το συγκεκριμένο θέμα. Στα φιλμ αναδεικνύεται συχνότερα το θέμα της επιστροφής και της παλιννόστησης. Για παράδειγμα, ο Βαγγέλης Σερντάρης εξετάζει μέσα από την ταινία του "Θερμοκήπιο" (1985) την προσπάθεια ενός νέου επιστήμονα να ενταχθεί στην Αθήνα, μετά τη μακρόχρονη απουσία του στη Γερμανία.

    Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2000, ο Κώστας Μαχαίρας στην ταινία του "Ο Γιώργος από τη Χαϊδελβέργη" περιγράφει την παλιννόστηση του Γιώργου Κοζομπόλη, του ήρωα της ταινίας του Ξανθόπουλου "Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα". Στη νεότερη αυτή ταινία ο ήρωας εξιστορεί τις δυσκολίες προσαρμογής στο γενέθλιο τόπο του και τη νοσταλγία που νιώθει για κάθε μία από τις δύο πατρίδες του (Σωτηριάνικα και Χαϊδελβέργη), όταν βρίσκεται μακριά τους.

    Μουσικές ιστορίες της ξενιτιάς

    Τα τραγούδια αποτύπωσαν γλαφυρά τις σκέψεις και τα συναισθήματα των Ελλήνων μεταναστών, που άφησαν πίσω την πατρίδα τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

    Σημαντικά τραγούδια για την ξενιτιά τραγούδησαν, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Στράτος Διονυσίου, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η Πόλυ Πάνου. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο μουσικός και ερμηνευτής Γιώργος Κατσαρός (Θεολογίτης), ο οποίος ως μετανάστης και ο ίδιος, περιέγραψε την πορεία του Ελληνισμού στην Αμερική και όχι μόνο.

    Ωστόσο, ο σημαντικότερος μουσικός εκφραστής των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι Έλληνες στο εξωτερικό ήταν και παραμένει ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο οποίος ερμήνευσε πολυάριθμα τραγούδια για την ξενιτιά. "Φεύγουν οι μετανάστες", "Φεύγω με πίκρα στα ξένα", "Μέσα στο τραίνο Γερμανίας- Αθηνών", "Πικρό σαν δηλητήριο είναι το διαβατήριο", "Το ψωμί της ξενιτιάς", "Στις φάμπρικες της Γερμανίας", "Ανάθεμά σε ξενιτιά", "Στις φάμπρικες της ξενιτιάς" και "Φεύγει το καράβι". Οι παραπάνω είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των τραγουδιών που "σφράγισε" με τη φωνή του ο Στέλιος Καζαντζίδης.

    Γιος προσφύγων (ο πατέρας του ήταν ποντιακής καταγωγής και η μητέρα του μικρασιάτισσα), ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν από μικρή ηλικία κοινωνός των προβλημάτων των μεταναστών, γι' αυτό και τα τραγούδια του "ξεχείλιζαν" από συναίσθημα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα τραγούδια έγραψε μόνος του, ενώ σε άλλες συνεργάστηκε με σημαντικούς δημιουργούς, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης, ο Κώστας Βίρβος, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Μανώλης Χιώτης και ο Θεόδωρος Δερβενιώτης.

    Μπορεί η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη να συνδέθηκε όσο καμία άλλη με τον πόνο των μεταναστών, ωστόσο σε επίπεδο δισκογραφίας το άλμπουμ που "πρωταγωνίστησε" στις δισκοθήκες των Ελλήνων της διασποράς είναι οι "Μετανάστες" του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε στίχους Γιώργου Σκούρτη και ερμηνεία της Βίκυς Μοσχολιού και του Λάκη Χαλκιά. Στο δίσκο αυτό ο Λάκης Χαλκιάς ερμήνευσε μοναδικά τα τραγούδια "Φάμπρικα", "Μπαλάντα του μετανάστη", "Ο Ρόκο και οι άλλοι" και "Εδώ στην ξένη χώρα", ενώ η Βίκυ Μοσχολιού άφησε εποχή με την ερμηνεία της στα "Οκτώ χωριάτες", "Μιλώ για τα παιδιά μου", "Η Αντάρα, το Λενάκι κι η Ρηνιώ", "Κλείσε την πόρτα" και "Μη μου μιλήσεις πάλι για ταξίδια".

    "Στους "Μετανάστες" τραγουδήσαμε τα βάσανα και το παράπονο των Ελλήνων που έφευγαν στην ξενιτιά", λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο μουσικός Λάκης Χαλκιάς, ένας από τους συντελεστές της περίφημης εκείνης δισκογραφικής δουλειάς.

    "Ο Γιώργος Σκούρτης έζησε στην ξενιτιά, οπότε οι στίχοι του δεν βγήκαν τυχαίοι, γι' αυτό ήταν και τόσο αληθινοί", προσθέτει.

    Η απήχηση του συγκεκριμένου άλμπουμ ήταν τεράστια. "Μετά τη Μεταπολίτευση κάναμε με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Νίκο Ξυλούρη την πρώτη μας περιοδεία στην Αμερική. Όταν τραγούδησα τη "Μπαλάντα του Μετανάστη" το κοινό έκλαιγε. Άλλοι λιποθυμούσαν. Ήταν κάτι μοναδικό. Δεν μπορούσα να τραγουδήσω από τη συγκίνηση", θυμάται ο Λάκης Χαλκιάς.

    Ο ίδιος χαρακτηρίζει τα τραγούδια αυτά διαχρονικά. "Η "Φάμπρικα", για παράδειγμα, δεν εκφράζει μόνο μια εποχή. Στο σήμερα είναι ακόμα πιο αληθινοί οι στίχοι του τραγουδιού", εξηγεί.

    Η συνεργασία του Λάκη Χαλκιά με τον Γιάννη Μαρκόπουλο ξεκίνησε το 1973, οπότε ο πρώτος ερμήνευσε το μελοποιημένο από το συνθέτη ποίημα του Γιώργου Σεφέρη "Ο γυρισμός του ξενιτεμένου". Ωστόσο, η σχέση του Λάκη Χαλκιά με τα τραγούδια της ξενιτιάς είχε αναπτυχθεί δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1963, οπότε συνεργάστηκε με τους Κώστα Βίρβο- Θεόδωρο Δερβενιώτη στο δίσκο "Όπου γης και πατρίς".

    Έχοντας ζήσει τέσσερα χρόνια και ο ίδιος στο εξωτερικό (ΗΠΑ και Καναδά) βίωσε έντονα τις δυσκολίες των μεταναστών. Στη μνήμη του, μάλιστα, έχει μείνει χαραγμένο ένα περιστατικό: "Κάποιο βράδυ, που έπαιζα σε ένα μαγαζί της Νέας Υόρκης, ήρθε ένας Έλληνες, που ζούσε εκεί για περισσότερα από 25 χρόνια. Όταν κατέβηκα κάτω από τη σκηνή, ήρθε να με βρει κλαίγοντας με λυγμούς. "Ξέρετε πόσο καιρό έχω να βγω έξω το βράδυ; Είκοσι χρόνια", μου είπε. Και όντως ο άνθρωπος αυτός για περισσότερα από 20 χρόνια δούλευε από το πρωί ως το βράδυ και δεν μπορούσε να γλεντήσει".

    [06] Ρύθμιση για τα χρέη

    Ελλείψεις αναλώσιμων και χειρουργικών υλικών εντοπίζονται σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας. Οι γιατροί τονίζουν ότι δεν έχουν τα απαραίτητα υλικά και για αυτό αναγκάζονται να μην πραγματοποιούν ακόμα και επείγουσες επεμβάσεις.

    Υπενθυμιζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αναφερόμενος στις ελλείψεις υλικού που υπάρχουν στα νοσοκομεία, μίλησε για τις προσπάθειες των Υπουργείων Οικονομίας και Υγείας να καλυφθούν οι οφειλές που υπάρχουν προς τους προμηθευτές.

    Τόνισε πως ήδη υπάρχει κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων για τη ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων, ρύθμιση που θα τα οδηγήσει σε καλύτερη περίθαλψη και επάρκεια στις προμήθειες.

    Παθογένειες, είπε, που υπήρχαν παλιότερα, πρέπει να σταματήσουν και τόνισε πως «είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε εξασφαλισμένη τη δημόσια υγεία και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».

    Στο μεταξύ, με νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί εντός του τρέχοντα μήνα στη Βουλή, θα προβλέπεται η εξόφληση με ομόλογα των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας με την ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων. Επίσης όπως σημειώνεται δόθηκαν οι σχετικές εντολές, για καταβολή από τα Νοσοκομεία οφειλομένων του έτους 2010.

    Από την πλευρά της, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την αποπληρωμή των χρεών στους προμηθευτές».

    "Οφείλουν οι προμηθευτές σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία αντί να δημιουργούν προβλήματα στις προμήθειες των νοσοκομείων να αναγνωρίσουν αυτή την τεράστια προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει πλήρης διακανονισμός των χρεών και έχουν και αυτοί την ευθύνη να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις προμήθειες των νοσοκομείων", πρόσθεσε.

    [07] Συνεχίζεται η αποχή

    Συνεχίζεται έως και αύριο η αποχή των καθηγητών από τις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ, καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Πεπές, δεν υπήρξε λύση στο θέμα της πληρωμής, στη συνάντηση που είχε η διοίκηση της ΟΛΜΕ με τον υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πανάρετος διαβεβαίωσε ότι η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης δεν θα αποκλίνει σημαντικά από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες (σσ. συνήθως η ανακοίνωση των βαθμολογιών γίνεται ως το τέλος Ιουνίου). Είπε ακόμη ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων έχουν την υποχρέωση, την οποία δείχνουν να αντιλαμβάνονται, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τον καλύτερο τρόπο και με τις σκέψεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

    «Συζητήσαμε όλα τα θέματα και τους διαβεβαίωσα ότι τα χρήματα είναι διαθέσιμα και ότι συνεχίζουμε τις προσπάθειες, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό», είπε ο υφυπουργός και απαντώντας στις καταγγελίες των εκπαιδευτικών για εμπαιγμό του υπουργείου Παιδείας, σημείωσε: «δεν έχω εμπαίξει ποτέ κανέναν, τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική την γνωρίζουν όλοι, όπως και την οικονομική κατάσταση της χώρας».

    Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, είχε καλέσει τους καθηγητές να συνεχίσουν την αποχή τους από τα βαθμολογικά κέντρα, που διαρκεί τουλάχιστον μία βδομάδα, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση, ότι "παρά τις αρχικές υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το ύψος των αμοιβών, έχουμε πρωτοφανείς μειώσεις των ήδη χαμηλών αμοιβών των απασχολουμένων εκπαιδευτικών και την καταβολή τους σε βάθος χρόνου με το σύστημα των εντελλομένων και όχι με χρηματικά εντάλματα πληρωμής, όπως είχε ζητήσει η Ομοσπονδία".

    Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, είχε διαβεβαιώσει από την πρώτη στιγμή που κήρυξε αποχή η ΟΛΜΕ, ότι οι εκπαιδευτικοί θα πάρουν τα χρήματά τους.

    Ειδικότερα όμως, οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται, επειδή υπάρχουν μειώσεις στις καταβολές των αποζημιώσεών τους και προειδοποιούν, ότι θα συνεχίσουν να απέχουν από όλες τις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να επανέλθει το καθεστώς αποζημιώσεων, όπως ίσχυε.

    Εκκληση στους βαθμολογητές να συνεχίσουν τη βαθμολόγηση των γραπτών απηύθυνε από την Τρίπολη όπου περιοδεύει, η υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της λευκής απεργίας των βαθμολογητών.

    ''Νομίζω, είπε, πως όλοι πρέπει να δείξουμε ένα αίσθημα ευθύνης. Το υπουργείο Παιδείας είχε στείλει την απόφαση κανονικά υπήρξε μια περικοπή, εξετάζουμε το θέμα και σε κάθε περίπτωση θέλω να κάνω έκκληση στους βαθμολογητές στους εκπαιδευτικούς να συνεχίσει η βαθμολόγηση των γραπτών''.

    ''Είναι ανάγκη, κατέληξε η κ. Χριστοφιλοπούλου, να γίνει αυτό για τα παιδιά μας, για τους μαθητές που έδωσαν ένα πολύ μεγάλο αγώνα, δίπλα τους ήταν οι εκπαιδευτικοί, δίπλα τους ήταν οι γονείς ας μην τα εγκαταλείψουμε τώρα. Τώρα που είναι η ώρα της βαθμολογίας είναι καλό να συνεχίσει και να μη σταματήσει η διαδικασία''.

    [08] Αλλαγές στα δρομολόγια

    Σε ισχύ τίθενται από σήμερα αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ.

    Οι εφαρμοζόμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις λεωφορειακών γραμμών είναι οι εξής:

    1. Καταργούνται οι γραμμές:

    Β· 103 «Καλαμάκι - Ακαδημία»

    Β· 108 «Άνω Καλαμάκι - Ακαδημία»

    Β· 111 «Άγιος Δημήτριος - Ακαδημία»

    Η κατάργηση των παραπάνω γραμμών αποφασίστηκε στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού των δρομολογίων στις Αστικές Συγκοινωνίες για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών για μετακίνηση στην Αθήνα, στη βάση της συμπληρωματικότητας των μεταφορικών μέσων και της τροφοδότησης των σταθμών μετρό (υφιστάμενων και υπό κατασκευή).

    Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι παράλληλες γραμμές:

    Β· 141 «Καλαμάκι - Σταθμός Δάφνη»

    Β· 109 «Άνω Καλαμάκι - Σταθμός Αγ. Δημητρίου»

    Β· 112 «Άγιος Δημήτριος - Σταθμός Δάφνη»

    2. Συγχωνεύονται οι γραμμές που έχουν παρόμοια διαδρομή και καταργούνται συγκεκριμένες γραμμές με πολύ μικρή επιβατική κίνηση. Έτσι, συγχωνεύεται η γραμμή 746 «Άνω Λιόσια - ΟΔΔΥ» (η οποία καταργείται) με τη γραμμή 711 «Αχαρναί - Ζωφριά», ενώ καταργούνται, λόγω μικρής επιβατικής κίνησης οι γραμμές:

    Β· 400 «Αξιοθέατα Αθήνας»

    Β· Χ92 «Κηφισιά - Αεροδρόμιο»

    Β· 245 «Πολυτεχνείο - Ν. Κόσμος»

    Β· 525 «Σταθμός Κηφισιάς - Κάτω Κηφισιά»

    Β· 340 «Γλυφάδα - Παλλήνη»

    3. Καταργείται το τμήμα της γραμμής Α7 «Κάνιγγος - Νέα Ερυθραία», από τον Πλάτανο στην Κηφισιά έως τη Ν. Ερυθραία, δεδομένου ότι το τμήμα αυτό καλύπτεται από πληθώρα άλλων λεωφορειακών γραμμών.

    Για τη λήψη των ανωτέρω αποφάσεων, ελήφθησαν υπόψη ορισμένα βασικά κριτήρια, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι:

    Β· Ο αριθμός των επιβατών που εξυπηρετούν οι λεωφορειακές γραμμές

    Β· Ο σκοπός των μετακινήσεων που καλύπτουν

    Β· Η χρονική περίοδος που παρέχεται η συγκοινωνία

    Β· Η παραγωγικότητα των γραμμών

    Β· Η δυνατότητα τροφοδότησης σταθμών σταθερής τροχιάς από τις λεωφορειακές γραμμές

    Β· Η ύπαρξη παράλληλων ή και ταυτιζόμενων γραμμών σε σημαντικό μήκος

    Β· Η παλαιότητα των γραμμών.

    Με τις ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες θα ισχύσουν από σήμερα, πλην εκείνων που αφορούν στις γραμμές 746, 711, 525, Α7 (θα ισχύσουν από τις 30 Ιουνίου), τελικά εξοικονομούνται 19 λεωφορεία και 57 οδηγοί της ΕΘΕΛ, οι οποίοι θα καλύψουν ανάγκες σε συγκοινωνιακούς άξονες με υψηλή ζήτηση.

    Σε δεύτερο στάδιο και μέχρι το τέλος του 2010 θα εφαρμοστούν νέες ρυθμίσεις που εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσουν 25 λεωφορεία και 75 οδηγούς της ΕΘΕΛ. Ανάλογες επεμβάσεις προγραμματίζονται για το 2011 σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς του μετρό.

    «Οι αλλαγές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δικτύου αστικών συγκοινωνιών, με προσανατολισμό στον εξορθολογισμό του κόστους και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των αστικών συγκοινωνιών.

    Το συγκοινωνιακό δίκτυο της πρωτεύουσας αντιμετωπίζεται πλέον όχι τμηματικά και αποσπασματικά αλλά συνολικά σαν ένα συντονισμένο σύστημα, όπου οι λεωφορειακές γραμμές λειτουργούν συμπληρωματικά με τα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως το μετρό, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποδοτικότητάς του και την εξοικονόμηση πόρων, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία», δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Δημήτρης Δημητρίου σε δήλωσή του επισημαίνει:

    «Το Υπουργείο σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και τους Εκτελεστικούς Φορείς Συγκοινωνιακού Έργου (ΕΦΣΕ), προχωρά στον εξορθολογισμό του συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη-επιβάτη, τη βελτίωση της προσφοράς συγκοινωνιακού έργου και την εξοικονόμηση πόρων.

    Στόχος για τη νέα διοίκηση του ΟΑΣΑ είναι η ιεράρχηση τόσο των συγκοινωνιακών αναγκών όσο και η βελτιστοποίηση των συγκοινωνιακών παραμέτρων του συστήματος Α.Σ. προς τη κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας και τη βελτίωση του παρεχόμενου έργου στους συγκοινωνιακούς άξονες υψηλής ζήτησης. Με βασικό κριτήριο σχεδιασμού την συνδυασμένη μετακίνηση μεταξύ επίγειων και υπόγειων μεταφορικών συστημάτων, σήμερα, παρουσιάζουμε μέρος αυτού του σχεδιασμού, που περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση λεωφορειακών γραμμών.

    Με τις ρυθμίσεις αυτές οδηγούμαστε:

    α) στην ενίσχυση βασικών λεωφορειακών γραμμών υψηλής ζήτησης, και

    β) στην εξοικονόμηση πόρων (19 λεωφορείων και 57 οδηγών της ΕΘΕΛ), που θα χρησιμοποιηθούν σε υφιστάμενες γραμμές με στόχο τη βελτίωση του παρεχόμενου έργου και τη μείωση του κόστους λειτουργίας των θερμικών λεωφορείων».

    [09] Ο πρώτος καύσωνας

    «Σκαρφαλώνει» ο υδράργυρος στα θερμόμετρα ολόκληρης της χώρας και στα μέσα της εβδομάδας η θερμοκρασία αναμένεται να πλησιάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι παραλίες πέριξ του λεκανοπέδιου κατακλύσθηκαν χθες από χιλιάδες Αθηναίους, που έσπευσαν να δροσιστούν στα νερά του Σαρωνικού.

    Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με αποκορύφωμα τα μέσα της εβδομάδας, οπότε θα αγγίξει ακόμη και τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, κατά τόπους.

    Υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, με 37 βαθμούς στην Αθήνα και 36 στη Θεσσαλονίκη. Η πτώση του υδράργυρου αναμένεται σταδιακά από την Πέμπτη.

    [10] Εθνική τραγωδία

    Στους 100 νεκρούς και στους 1.200 τραυματίες έφθασε ο απολογισμός των θυμάτων στις συγκρούσεις του τελευταίου 3ημέρου στα νότια του Κιργιστάν.

    Παράλληλα, 32.000 ενήλικοι και χιλιάδες παιδιά έχουν καταφύγει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν, για να γλιτώσουν από τις εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους στην περιοχή.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση των εθνοτικών βιαιοτήτων στο Κιργιζιστάν και ζήτησε μία συντονισμένη διεθνή απάντηση στην κρίση.

    Ο κ. Μπαν είναι "θορυβημένος από την ένταση των μαχών, την φύση της εθνοτικής βίας και τον αριθμό των θυμάτων και των εκτοπισμένων" δήλωσε εκπρόσωπος του.

    "Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ο ΟΗΕ βρίσκεται στην διαδικασία εκτίμησης των ανθρωπιστικών αναγκών" προσθέτει η ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε το Κιργιστάν να "αποκαταστήσει την τάξη το συντομότερο δυνατόν και να δώσει τέλος στην εθνοτική σύγκρουση" ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    Σε τηλεφωνική συνομιλία του με την πρόεδρο του Κιργιστάν, Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι είναι "απαραίτητο να αποκατασταθεί η τάξη το συντομότερο δυνατόν" δήλωσε η εκπρόσωπος του, Ναταλία Τιμάκοβα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    "Θα πρέπει να δοθεί τέλος στην εθνοτική σύγκρουση που προκάλεσε πολλούς θανάτους και να διευθετηθεί η ανθρωπιστική κατάσταση" πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

    Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέφεραν ότι είναι εντελώς "συγκλονισμένες" μετά από τις εθνοτικές συγκρούσεις.

    "Ανησυχούμε πολύ από την φύση της βίας και λαμβάνουμε πληροφορίες για τρομακτικές βιαιότητες" δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού στο Κιργιστάν Σεβερίν Σαπάζ.

    "Οι αρχές είναι εντελώς συγκλονισμένες, όπως και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης" πρόσθεσε η κ. Σαπάζ, που βρίσκεται στην Ος.

    Η Γερμανία κάλεσε τις αντίπαλες φατρίες στο Κιργιστάν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβελε τόνισε από το Βερολίνο πως η ομάδα του επεξεργάζεται επίσης σχέδια για την απομάκρυνση των Γερμανών και άλλων υπηκόων της ΕΕ από τα νότια της Κεντρασιατικής χώρας.

    Στο μεταξύ, ένα τάγμα Ρώσων αλεξιπτωτιστών έφθασε στο Κιργιστάν για να βοηθήσει στην προστασία των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

    «Η αποστολή μίας δυνάμεως, η οποία προσγειώθηκε για να ενισχύσει την άμυνα των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ρώσων οπλιτών και των οικογενειών τους», τόνισε η ίδια πηγή.

    [11] Οι αγώνες σήμερα

    Με τον τίτλο του φαβορί για την κατάκτηση του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ολλανδία αντιμετωπίζει σήμερα τη Δανία (14:30 ώρα Ελλάδας, «Σόκερ Σίτι»), η οποία επιστρέφει σε Μουντιάλ μετά από 8 χρόνια απουσίας. Παρά την εξαιρετικά αμφίβολη συμμετοχή του Αριέν Ρόμπεν, ο οποίος ταλαιπωρείται από τραυματισμό στον αριστερό μηρό, το σύνολο του Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ δηλώνει έτοιμο για νίκη στην πρεμιέρα και φυσικά την κατάκτηση της πρώτης θέσης του 5ου ομίλου.

    Στον αντίποδα, η Δανία, η οποία δεν έπεισε στα τελευταία φιλικά προετοιμασίας, αναμένεται να αποτελέσει εύκολη «λεία» για τους Ολλανδούς και στοχεύει στις υπόλοιπες αναμετρήσεις, προκειμένου να κερδίσει τη δεύτερη θέση από το Καμερούν του κορυφαίου Αφρικανού ποδοσφαιριστή της χρονιάς Σαμουέλ Ετό και την Ιαπωνία.

    Με τον Σαμουέλ Ετό να ονειρεύεται μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ιντερ και διάκριση στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, η ίσως πιο επιτυχημένη αφρικανική χώρα, το Καμερούν αρχίζει σήμερα τις υποχρεώσεις της στον 5ο όμιλο (17:00 ώρα Ελλάδας, «Σόκερ Σίτι») απέναντι στην Ιαπωνία.

    Το Καμερούν συνδυάζει ένα δυνατό και έμπειρο σύνολο και -εκτός απροόπτου- αναμένεται να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση του στον δεύτερο γύρο.

    Στον αντίποδα, οι Ιάπωνες, που είχαν εξασφαλίσει πρώτοι χρονικά την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ, δεν έχουν πείσει με τις εμφανίσεις τους στα τελευταία φιλικά και αποκορύφωμα της απογοήτευσης του προπονητή Τακέσι Οκάντα ήταν η διοργάνωση ενός τελευταίου φιλικού κεκλεισμένων των θυρών απέναντι στην Ζιμπάμπουε, όπου η ομάδα του και πάλι δεν μπόρεσε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα.

    Η υπεράσπιση του στέμματος της παγκόσμιας πρωταθλήτριας αρχίζει σήμερα για την Ιταλία στο Κέιπ Τάουν (21:30 ώρα Ελλάδας), όπου θα αντιμετωπίσει την Παραγουάη για τον 6ο όμιλο. Το σύνολο του Μαρτσέλο Λίπι μπορεί να είναι μια παραδοσιακή δύναμη στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά ο ίδιος ο Ιταλός τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την πορεία μίας ομάδας, καθώς αυτή ωριμάζει κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Στις σημαντικές απουσίες της αναμέτρησης αυτή του Αντρέα Πίρλο, ο οποίος ταλαιπωρείται από τραυματισμό στην κνήμη και θα χάσει το λιγότερο τους πρώτους δύο αγώνες των "Ατζούρι". Ωστόσο, αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία για τον Λίπι να δοκιμάσει σχήματα και φυσικά το βάθος του πάγκου.

    Στον αντίποδα, η Παραγουάη μπορεί παραδοσιακά να απογοητεύει τους φιλάθλους της, καθώς δεν έχει προκριθεί ποτέ στην ιστορία της στον δεύτερο γύρο, αλλά αυτή τη φορά ίσως πετύχει κάποια αναστάτωση. Στα προκριματικά το σύνολο της λατινικής Αμερικής προκρίθηκε ένα βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο Βραζιλία, ενώ με τη νίκη που πέτυχε επί της Αργεντινής απέδειξε ότι είναι ικανή για τα πάντα...

    Οι χθεσινοί αγώνες

    Γερμανία-Αυστραλία 4-0:Την πιο επιβλητική, έως τώρα, εμφάνιση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής πραγματοποίησε η Γερμανία, που συνέτριψε 4-0 την Αυστραλία στο Ντέρμπαν. Ο αγώνας έγινε στο πλαίσιο του 4ου ομίλου και τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Ποντόλσκι (8΄), Κλόζε (27΄), Μίλερ (68΄), ενώ οι "Σοκερούς" έμειναν με 10 παίκτες στο 56΄ όταν αποβλήθηκε ο Τιμ Κέιχιλ με απευθείας κόκκινη.Αλγερία-Σλοβενία 0-1: Με γκολ του Ρόμπερτ Κόρεν στο 79' η Σλοβενία νίκησε 1-0 την Αλγερία στο στάδιο «Πίτερ Μοκάμπα» του Πολοκουάνε, για την 1η αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής και τέθηκε επικεφαλής στον 3ο όμιλο. Η αφρικανική ομάδα αγωνίστηκε με δέκα παίκτες από το 73', λόγω αποβολής του Γκεζάλ με 2η κίτρινη κάρτα. Το ματς είχε και... ελληνικό στοιχείο, αφού και οι δύο ομάδες είχαν παίκτη που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η Σλοβενία τον Αλεκσάνταρ Ραντοσάβλιεβιτς της Λάρισας και η Αλγερία τον Ραφίκ Τζιμπούρ της ΑΕΚ.

    Γκάνα-Σερβία 1-0:"Τρομοκράτησε" την άμυνα της Σερβίας, "σημάδεψε" δύο φορές το δοκάρι και ευστόχησε σε πέναλτι στο 85΄, χαρίζοντας στην Γκάνα τη νίκη με 1-0, για τον 4ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω, για να αναδειχθει πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης ο Ασαμόα Γκιάν, ο μοναδικός Γκανέζος ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει σε δύο Μουντιάλ.

    1ος όμιλος

    Νότια Αφρική - Μεξικό 1-1

    Ουρουγουάη - Γαλλία 0-0

    2ος όμιλος

    Αργεντινή - Νιγηρία 1-0

    Νότια Κορέα - Ελλάδα 2-0

    3ος όμιλος

    Αγγλία - ΗΠΑ 1-1

    Αλγερία - Σλοβενία 0-1

    4ος όμιλος

    Γερμανία - Αυστραλία 4-0

    Σερβία - Γκάνα 0-1

    5ος όμιλος

    Ολλανδία - Δανία 14/6

    Ιαπωνία - Καμερούν 14/6

    6ος όμιλος

    Ιταλία - Παραγουάη 14/6

    Νέα Ζηλανδία - Σλοβακία 15/6

    7ος όμιλος

    Ακτή Ελεφ. - Πορτογαλία 15/6

    Βραζιλία - Βόρεια Κορέα 15/6

    8ος όμιλος

    Ονδούρα - Χιλή 16/6

    Ισπανία - Ελβετία 16/6


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 June 2010 - 6:30:42 UTC