Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Είμαστε σε σίγουρο δρόμο»
  • [02] Κανονικά η επιστροφή φόρου
  • [03] Συμφωνία για ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού - Λαυρίου
  • [04] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΑΣΑ
  • [05] Δυο τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από ελληνική Φρεγάτα
  • [06] Στο περίφημο Σπήλαιο του Περάματος
  • [07] Για απαγόρευση εξόδου
  • [08] Δολοφονιές συνδικαλιστών
  • [09] Νέες κυρώσεις κατά Ιράν

  • [01] «Είμαστε σε σίγουρο δρόμο»

    Με δήλωση του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διέψευσε «τα κακόπιστα σενάρια, τα οποία κυκλοφορούν γύρω από την ελληνική οικονομία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου, μετά την επίσκεψη του, στη διεθνή Ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2010», διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε δρόμο σίγουρο» και «πετυχαίνουμε με σταθερό τρόπο τους δημοσιονομικούς μας στόχους, με τον κόπο και τις θυσίες του ίδιου του Ελληνικού λαού». Παράλληλα εγγυήθηκε ότι «αν δεν παρασυρθούμε από αυτή την ακατάσχετη φημολογία, και δεν πρέπει να παρασυρθούμε από αυτή την ακατάσχετη φημολογία που διεθνώς υπάρχει, ένα είναι σίγουρο, ότι η Ελλάδα θα βγει πολύ πιο δυνατή μέσα από αυτή την κρίση. Μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, του Δικαίου, της ανάπτυξης, που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως, μια βιώσιμη οικονομία».

    «Έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα μια κυβέρνηση που με τόσο αποφασιστικό, σταθερό και σίγουρο βήμα, κάνει τις μεγάλες ανατροπές και αλλαγές που χρειάζονται για την Ελλάδα, για το Έθνος», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στο ναυτιλιακό κλάδο με κάθε τρόπο και ανέφερε ειδικότερα: «Ανοίγουμε νέους δρόμους, όπως και με την κατάργηση του καμποτάζ, για να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική στην κρουαζιέρα, στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις, για νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Και νομίζω ότι αυτό είναι και ένα παράδειγμα της δυνατότητας, μια ακόμα απόδειξη των τεράστιων δυνατοτήτων που έχει ο Έλληνας, η Ελληνίδα».

    Ο κ. Παπανδρέου έφτασε στο χώρο συνοδευόμενος από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή και περιηγήθηκε στην έκθεση ξεκινώντας από το χώρο των εθνικών περιπτέρων.

    Συνεδρίαση Διαθεσμικού Οργάνου

    Η πρώτη περίοδος της διακυβέρνησής μας που ουσιαστικά θα κλείσει στο τέλος του έτους, δεν έχει καμία ομοιότητα με άλλες πολιτικές περιόδους, καθώς η «δική μας κυβέρνηση ήλθε στην εξουσία με ένα ρητό πρόταγμα ρήξης και καθολικής αλλαγής (και ταυτόχρονα) βρεθήκαμε στην θέση να πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης Ελληνικής ιστορίας, μια κρίση οικονομική, ηθική και θεσμών, το μέγεθος της οποίας απλώς επιβεβαίωσε και έκανε ακόμα πιο επιτακτική την αναγκαιότητα της ρήξης με το παρελθόν, που ήταν και το βασικό περιεχόμενο του προεκλογικού μας λόγου», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στην συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα για να κάνει πράξη την ριζική αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, με την προώθηση βαθιών αλλαγών στην οικονομική διαχείριση και στο φορολογικό σύστημα, με την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και ευνομίας στο κράτος, με το σπάσιμο της αδιαφάνειας και της γραφειοκρατίας και με την ριζική αλλαγή του παραγωγικού προτύπου στην κατεύθυνση της βιώσιμης και «πράσινης» ανάπτυξης.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά πως έχει την τόλμη και την βούληση να αλλάξει ριζικά το πολιτικό σύστημα και να εμπεδώσει κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, «έτσι ώστε να κλείσουμε το χάσμα δυσπιστίας μεταξύ των πολιτών και των θεσμών της Πολιτείας μας».

    «Έχουμε χρέος να αποκαταστήσουμε το αίσθημα Δικαίου, που είναι από τα δύσκολα θέματα που αφορούν το πολιτικό σύστημα και συνδέεται και με τις Εξεταστικές Επιτροπές και λέω δύσκολο (και) γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επιχείρησης ανθρωποφαγίας, και εύκολου κουτσομπολιού. Απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων που ταλάνισαν τον Ελληνικό λαό, την Ελληνική κοινωνία και τη δημόσια ζωή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    «Η περίοδος αυτή συμπίπτει και με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε. Είναι σαφές πως οι αλλαγές που προωθούμε στην οικονομία και στο κράτος έχουν καθοριστική σημασία στην πορεία μας προς τις εκλογές του Νοεμβρίου», τόνισε σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα διαπιστώνουμε πως η Ελλάδα υπήρξε «η θρυαλλίδα για την αναζωπύρωση της διεθνούς κρίσης. Βρεθήκαμε σε αυτή τη δυσμενή θέση και με ευθύνη της χώρας μας, για την ακρίβεια με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης». «Καταστήσαμε μόνοι μας τον εαυτό μας ασθενή κρίκο», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι «εξαρχής είχαμε διατυπώσει τη θέση ότι το πρόβλημα της Ελλάδα δεν είναι μόνο ελληνικό. Αφορά ευρύτερα την Ευρώπη, το ευρώ, την κερδοσκοπία αλλά και σε τελευταία ανάλυση τη σχέση της πολιτικής με τις αγορές. Στην αρχή πολλοί νόμιζαν ότι υπεκφεύγουμε. Σήμερα η θέση μας έχει δικαιωθεί, έστω καθυστερημένα».

    «Χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό για τον οποίο παλέψαμε, έχουμε το χρόνο και την ασφάλεια να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική και πιο δίκαιη. Κι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας οτι «μέσα σε ελάχιστους μήνες ή και 1 έως 2 χρόνια πρέπει να ολοκληρώσουμε ότι δεν έγινε επί δεκαετίες».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αποτελούν προφανώς απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας, σημείωσε οτι στις δεσμεύσεις αυτές υπάρχουν δυσάρεστα και επώδυνα μέτρα που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει λόγω της έκτακτης κατάστασης και πρόσθεσε οτι «στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται - και με δική μας πρωτοβουλία- πολλά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, που ναι μεν είναι κι αυτά δύσκολα είτε γιατί απαιτούν ρήξεις και ξεβόλεμα κάποιων, είτε γιατί είναι σύνθετες αλλαγές που το ελληνικό κράτος δεν έχει συνηθίσει να κάνει, αλλά ταυτόχρονα είναι απολύτως ευεργετικά μέτρα για να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, να νοικοκυρέψουμε την οικονομία και να την κάνουμε βιώσιμη και ανταγωνιστική».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «είμαστε μέρος ενός ευρύτερου συστήματος που αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως, βρίσκεται υπό το κράτος ενός καθεστώτος φόβου, ανασφάλειας, ακόμη και υστερίας». «Το βλέπουμε και αυτές τις μέρες με αφορμή την περίπτωση της Ουγγαρίας, που είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθει η συζήτηση στην Ελλάδα και να υπάρχει αυτή η αίσθηση πανικού στη χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «αν δεν είχαμε τώρα τον μηχανισμό στήριξης, θα προσπαθούσαμε να αναζητήσουμε κάποιο δανεισμό και θα ήμασταν σε ένα κλίμα πανικού που θα είχε πραγματική βάση».

    «Όμως η αλήθεια είναι, και αυτό είναι το σημαντικό, ότι έχουμε αυτόν τον μηχανισμό στήριξης, που δεν αφορά μόνο τις δανειακές μας ανάγκες αλλά και το τραπεζικό σύστημα. Είναι μια ομπρέλα, ένα δίχτυ ασφαλείας. Δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κάποια μεγάλη κρίση. Δεν μιλάμε για παγκόσμια κρίση» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «μιλάμε συγκεκριμένα για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει φόβος πια, γιατί η ΕΕ. και άλλες οικονομίες έχουν συνδέσει, αν θέλετε, ακόμη και τις τύχες τους με την Ελλάδα. Και αυτό οφείλεται στις αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα και που τις πετύχαμε μετά από πολύ δύσκολο αγώνα».

    «Η Ελλάδα είναι ασφαλής. Χωρίς τον μηχανισμό, θα ήμασταν σήμερα ακόμη έρμαιο φημών και δηλώσεων. Με τις αποφάσεις μας σώζουμε την Ελλάδα - και παράλληλα ξαναχτίζουμε την Ελλάδα. Και επειδή είδα ότι η τρομολαγνεία συνεχίζεται από πολλά ΜΜΕ, θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά πως είμαστε εντός της πορείας αυτού του προγράμματος. Υπάρχουν μικρές και φυσιολογικές αποκλίσεις - πάντα θα υπάρχουν - τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε, αλλά είμαστε και θα είμαστε τελικά συνεπείς στις δεσμεύσεις μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Στην συνεδρίαση του διαθεσμικού έλαβαν μέρος οι Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης, Π. Ευθυμίου, Θ. Τσούρας, Φ. Σαχινίδης, Ρ. Σπυρόπουλος, Δ. Στεφάνου, Σ. Ξυνίδης, Χρ. Παπουτσής, Γ. Ραγκούσης, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης, Θ. Πάγκαλος, Γ. Πετρουλάκης, Ρ. Βάρτζελη, Γ. Ελενόπουλος και Κ. Θέος.

    Επίσκεψη στη Λιβύη

    Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μεταβαίνει σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουνίου, στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου θα πραγματοποιήσει, μετά από πρόσκληση του ηγέτη της χώρας Συνταγματάρχη Gaddafi, επίσημη επίσκεψη.

    Ο Πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο Αεροδρόμιο της Τρίπολης, στις 9.45 π.μ., όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός της Λιβύης, Al-Baghdadi Ali Al-Mahmoudi.

    Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατβ ιδίαν συνάντηση με τον Συνταγματάρχη Gaddafi.

    Θα ακολουθήσει γεύμα παρατιθέμενο από τον Συνταγματάρχη Gaddafi προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας.

    Ο Πρωθυπουργός, θα αναχωρήσει από την Τρίπολη για την Αθήνα, στις 4.00 μ.μ..

    [02] Κανονικά η επιστροφή φόρου

    Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αδυναμία του Δημοσίου να επιστρέψει τα ποσά που προκύπτουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων έτους 2010. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι " κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Αυτό το γνωρίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι που έλαβαν κανονικά την επιστροφή που δικαιούνταν μέχρι σήμερα".

    Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι από ελέγχους που γίνονται διαρκώς πλέον στις υποβληθείσες δηλώσεις φόρου εισοδήματος διαπιστώθηκαν 800 περίπου περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχει ασυμφωνία με τα στοιχεία που έχουν υποβάλλει οι επιχειρήσεις που απασχολούν μισθωτούς στις δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.). Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται ο έλεγχος της ακρίβειας αυτών των δηλώσεων από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.. Όπου επιβεβαιώνεται η ακρίβεια των στοιχείων των δηλώσεων, η επιστροφή γίνεται το αργότερο εντός 15 ημερών από την ημερομηνία ελέγχου.

    Το σύνολο των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα είναι 1.353.343, εκ των οποίων οι 412.640 είναι πιστωτικές. Στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών έχουν συσταθεί και λειτουργούν ειδικά συνεργεία, τα οποία σε συνεργασία με τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, προβαίνουν σε διαρκείς ελέγχους των υποβαλλομένων δηλώσεων με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών τόσο στις ηλεκτρονικές όσο και στις έντυπες υποβολές. Όσες σχετικές περιπτώσεις εντοπίζονται αποστέλλονται στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για έλεγχο, ενώ ορισμένες περιπτώσεις παραπέμπονται και στη Δικαιοσύνη.

    [03] Συμφωνία για ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού - Λαυρίου

    Την επανέναρξη των δρομολογίων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου συμφώνησαν η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, και η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, κ. Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή . Όπως τόνισε η ΥΠΟΙΑΝ, "δρομολογήθηκαν όλες τις διαδικασίες, ώστε επιτέλους να υπάρξει σύνδεση μεταξύ Λεμεσού και Λαυρίου για RO/RO πλοία".

    Η κα Λούκα Τ. Κατσέλη τόνισε: "Είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία, δρομολογήσαμε όλες τις διαδικασίες, ώστε επιτέλους να υπάρχει σύνδεση μεταξύ Λεμεσού και Λαυρίου για RO/RO πλοία. Θέλουμε τη διασύνδεση και τη στενή συνεργασία για την ασφάλεια, την τόνωση του εμπορίου, αλλά και τη στενή καθημερινή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Μία συνεργασία, στην οποία όλοι προσβλέπουμε και στην οποία πραγματικά έχουμε πολύ να δουλέψουμε και μπορούμε να κάνουμε ακόμα πιο θαρραλέα και τολμηρά βήματα, προκειμένου να υπάρξουν πιο μόνιμες λύσεις, τις οποίες εξετάζουμε. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση".

    Επίσης, η κα Κατσέλη ανέφερε ότι "ετοιμάζουμε το σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Ένα σχέδιο νόμου, το οποίο αίρει το καμποτάζ στη χώρας μας. Με το σχέδιο νόμου τίθεται ένα πλαίσιο συμφωνιών και συνεργασιών με τις πλοιοκτήτριες εταιρίες υπό όρους, όπως συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, βάσει του οποίου θα προχωρήσουμε, έτσι ώστε πραγματικά η χώρα μας να γίνει ένας κόμβος για τη θαλάσσια κρουαζιέρα. Πρόκειται για ένα κλάδο, ο οποίος έχει πολλές θετικές προοπτικές και ο οποίος αναμένεται να αποφέρει έσοδα για την χώρας μας, για τον εμπορικό κόσμο, για την οικονομία μας".

    Από την πλευρά της, η υπουργός της Κύπρου, κα Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή δήλωσε: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα την αγαπητή φίλη, Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην Ελλάδα, κ. Λούκα Κατσέλη, για την πολύ στενή συνεργασία που είχαμε σήμερα και για την αποφασιστικότητα, με την οποία και η ίδια, αλλά και η κυβέρνηση της Ελλάδος, είδε αυτό το πολύ σημαντικό για την Κύπρο θέμα της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Για εμάς είναι θέμα ζωτικής σημασίας και είμαστε ευγνώμονες, γιατί η κυβέρνηση της Ελλάδας το είδε θετικά. Όπως είπε και η κυρία Υπουργός, έχουμε ήδη δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες και ελπίζω σύντομα να μπορούμε αμοιβαία να ανακοινώσουμε την έναρξη αυτής της σύνδεσης, που για μας, αλλά και για την Ελλάδα, είναι μεγάλης σημασίας, οικονομικής, αλλά και πολιτικής και εθνικής".

    Στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλιακής Πολιτικής, κ. Γεώργιος Βλάχος, και υπηρεσιακοί παράγοντες και, από κυπριακής, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Μάκης Κωνσταντινίδης, και ο Διευθυντής Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Σέργιος Σεργίου.

    [04] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΑΣΑ

    Έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκο Σηφουνάκη, με τη συμμετοχή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, Δημήτρη Δημητρίου και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010 τίθενται σε ισχύ αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ.

    Οι εφαρμοζόμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις λεωφορειακών γραμμών είναι οι εξής:

    1. Καταργούνται οι γραμμές:

    Β· 103 «Καλαμάκι - Ακαδημία»

    Β· 108 «Άνω Καλαμάκι - Ακαδημία»

    Β· 111 «Άγιος Δημήτριος - Ακαδημία»

    Η κατάργηση των παραπάνω γραμμών αποφασίστηκε στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού των δρομολογίων στις Αστικές Συγκοινωνίες για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών για μετακίνηση στην Αθήνα, στη βάση της συμπληρωματικότητας των μεταφορικών μέσων και της τροφοδότησης των σταθμών μετρό (υφιστάμενων και υπό κατασκευή).

    Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι παράλληλες γραμμές:

    Β· 141 «Καλαμάκι - Σταθμός Δάφνη»

    Β· 109 «Άνω Καλαμάκι - Σταθμός Αγ. Δημητρίου»

    Β· 112 «Άγιος Δημήτριος - Σταθμός Δάφνη»

    2. Συγχωνεύονται οι γραμμές που έχουν παρόμοια διαδρομή και καταργούνται συγκεκριμένες γραμμές με πολύ μικρή επιβατική κίνηση. Έτσι, συγχωνεύεται η γραμμή 746 «Άνω Λιόσια - ΟΔΔΥ» (η οποία καταργείται) με τη γραμμή 711 «Αχαρναί - Ζωφριά», ενώ καταργούνται, λόγω μικρής επιβατικής κίνησης οι γραμμές:

    Β· 400 «Αξιοθέατα Αθήνας»

    Β· Χ92 «Κηφισιά - Αεροδρόμιο»

    Β· 245 «Πολυτεχνείο - Ν. Κόσμος»

    Β· 525 «Σταθμός Κηφισιάς - Κάτω Κηφισιά»

    Β· 340 «Γλυφάδα - Παλλήνη»

    3. Καταργείται το τμήμα της γραμμής Α7 «Κάνιγγος - Νέα Ερυθραία», από τον Πλάτανο στην Κηφισιά έως τη Ν. Ερυθραία, δεδομένου ότι το τμήμα αυτό καλύπτεται από πληθώρα άλλων λεωφορειακών γραμμών.

    Για τη λήψη των ανωτέρω αποφάσεων, ελήφθησαν υπόψη ορισμένα βασικά κριτήρια, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι:

    Β· Ο αριθμός των επιβατών που εξυπηρετούν οι λεωφορειακές γραμμές

    Β· Ο σκοπός των μετακινήσεων που καλύπτουν

    Β· Η χρονική περίοδος που παρέχεται η συγκοινωνία

    Β· Η παραγωγικότητα των γραμμών

    Β· Η δυνατότητα τροφοδότησης σταθμών σταθερής τροχιάς από τις λεωφορειακές γραμμές

    Β· Η ύπαρξη παράλληλων ή και ταυτιζόμενων γραμμών σε σημαντικό μήκος

    Β· Η παλαιότητα των γραμμών.

    Με τις ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες θα ισχύσουν από τις 14 Ιουνίου, πλην εκείνων που αφορούν στις γραμμές 746, 711, 525, Α7 (θα ισχύσουν από τις 30 Ιουνίου), τελικά εξοικονομούνται 19 λεωφορεία και 57 οδηγοί της ΕΘΕΛ, οι οποίοι θα καλύψουν ανάγκες σε συγκοινωνιακούς άξονες με υψηλή ζήτηση.

    Σε δεύτερο στάδιο και μέχρι το τέλος του 2010 θα εφαρμοστούν νέες ρυθμίσεις που εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσουν 25 λεωφορεία και 75 οδηγούς της ΕΘΕΛ. Ανάλογες επεμβάσεις προγραμματίζονται για το 2011 σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς του μετρό.

    «Οι αλλαγές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δικτύου αστικών συγκοινωνιών, με προσανατολισμό στον εξορθολογισμό του κόστους και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των αστικών συγκοινωνιών.

    Το συγκοινωνιακό δίκτυο της πρωτεύουσας αντιμετωπίζεται πλέον όχι τμηματικά και αποσπασματικά αλλά συνολικά σαν ένα συντονισμένο σύστημα, όπου οι λεωφορειακές γραμμές λειτουργούν συμπληρωματικά με τα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως το μετρό, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποδοτικότητάς του και την εξοικονόμηση πόρων, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία», δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Δημήτρης Δημητρίου σε δήλωσή του επισημαίνει:

    «Το Υπουργείο σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και τους Εκτελεστικούς Φορείς Συγκοινωνιακού Έργου (ΕΦΣΕ), προχωρά στον εξορθολογισμό του συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη-επιβάτη, τη βελτίωση της προσφοράς συγκοινωνιακού έργου και την εξοικονόμηση πόρων.

    Στόχος για τη νέα διοίκηση του ΟΑΣΑ είναι η ιεράρχηση τόσο των συγκοινωνιακών αναγκών όσο και η βελτιστοποίηση των συγκοινωνιακών παραμέτρων του συστήματος Α.Σ. προς τη κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας και τη βελτίωση του παρεχόμενου έργου στους συγκοινωνιακούς άξονες υψηλής ζήτησης. Με βασικό κριτήριο σχεδιασμού την συνδυασμένη μετακίνηση μεταξύ επίγειων και υπόγειων μεταφορικών συστημάτων, σήμερα, παρουσιάζουμε μέρος αυτού του σχεδιασμού, που περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση λεωφορειακών γραμμών.

    Με τις ρυθμίσεις αυτές οδηγούμαστε:

    α) στην ενίσχυση βασικών λεωφορειακών γραμμών υψηλής ζήτησης, και

    β) στην εξοικονόμηση πόρων (19 λεωφορείων και 57 οδηγών της ΕΘΕΛ), που θα χρησιμοποιηθούν σε υφιστάμενες γραμμές με στόχο τη βελτίωση του παρεχόμενου έργου και τη μείωση του κόστους λειτουργίας των θερμικών λεωφορείων».

    [05] Δυο τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από ελληνική Φρεγάτα

    Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, νωρίς το απόγευμα δύο τουρκικά F4 πέταξαν πάνω από τη φρεγάτα "Σαλαμίς" σε ύψος 150 μέτρων κατά παράβαση των διεθνών κανόνων και εγκυμονώντας κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων, δεδομένου ότι η φρεγάτα διαθέτει ελικόπτερο. Η φρεγάτα έπλεε 14 ναυτικά μίλια νοτίως της Χίου συμμετέχοντας στην άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού "Καταιγίς".

    Ο σχηματισμός των τουρκικών αεροσκαφών που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεως στις 16.15 νοτίως της Λέσβου και εξήλθε στις 16.38 μεταξύ Χίου και Σάμου. Τα επτά τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

    [06] Στο περίφημο Σπήλαιο του Περάματος

    Στο βόρειο άκρο της σημερινής λίμνης Παμβώτιδας, στα Ιωάννινα, βρίσκεται ο λόφος του Περάματος, που φιλοξενεί και το γνωστό ομώνυμο σπήλαιο. Το σπήλαιο του Περάματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά της χώρας μας και το πρώτο που αξιοποιήθηκε τουριστικά και δόθηκε στο κοινό.

    Επίσης, είναι σημαντικό γιατί αποτελεί ένα σπήλαιο γεωλογικά συνδεδεμένο με την παρουσία και την εξέλιξη της λίμνης Παμβώτιδας, αλλά κι επειδή είναι μία από τις λίγες θέσεις με ευρήματα της σπηλαίας άρκτου.

    Το σπήλαιο του Περάματος έχει ιδιαίτερα πλούσιο διάκοσμο, γεγονός που από πολύ νωρίς είχε αναφέρει ο σπηλαιολόγος και γεωλόγος Ι. Πετρόχειλος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ποικιλία σταλαγμιτών που εμφανίζει.

    Το Σπήλαιο Περάματος, όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι του σπηλαίου, χρονολογείται περίπου στα 1.500.000 χρόνια, ανήκει στα ασβεστολιθικά σπήλαια και είναι τμήμα κοίτης ποταμού, όταν τα νερά της λίμνης Παμβώτιδας κάλυπταν όλο το λεκανοπέδιο της πόλης των Ιωαννίνων και ο λόφος Γκορίτσα ήταν μια νησίδα. Απαριθμεί 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, τη στιγμή που σε άλλα σπήλαια συναντώνται 6-10 το πολύ είδη.

    Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων ανακαλύφθηκε τυχαία, το 1940, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι κάτοικοι του χωριού προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς.

    Με το τέλος του πολέμου, βρέθηκε στο Πέραμα ο Κωνσταντίνος Κασβίκης, γυμναστής και ερασιτέχνης σπηλαιολόγος, ο οποίος, μαζί με την ομάδα του, έβγαλε φωτογραφίες, που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο. Έτσι, έμαθαν για το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων ο Ιωάννης και η Άννα Πετροχείλου, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Πέραμα και άρχισαν συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφηση του Σπηλαίου, ώστε να αξιοποιηθεί τουριστικά.

    Περιήγηση στο Σπήλαιο

    Από τις πιο σημαντικές αίθουσες και σημεία στο Σπήλαιο είναι "η αίθουσα του Σταυρού". Έχει ονομαστεί έτσι από τον σταλαγμίτη που έχει σχήμα αταυρού. Είναι ένα σπάνιο δημιούργημα σταλαγμίτη. Από άγνωστη αιτία έσπασε κομμάτι σταλακτίτη και πέφτοντας στάθηκε στον διχαλωτό σταλαγμίτη που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Η συνεχής σταγονοροή είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του σταυρού.

    Στη δεύτερη αίθουσα του Σπηλαίου συναντάμε τα μεγαλύτερα συμπλέγματα και οι σταλαγμίτες, μας θυμίζουν αγάλματα που στόλιζαν μυθικά ανάκτορα, γι' αυτό και η αίθουσα έχει ονομαστεί "αίθουσα των μυθικών ανακτόρων".

    Οι ονομασίες, που έχουν δοθεί από το ζεύγος Πετροχείλου, είναι φανταστικές και στόχο έχουν να κάνουν την διαδρομή πιο ευχάριστη. Μπροστά μας βλέπουμε μια κολώνα που δημιουργεί σωληνώσεις και μοιάζουν με τα καθολικά αρμόνια, που χρησιμοποιούν οι καθολικοί στις εκκλησίες. Απέναντι βλέπουμε τον μεγαλύτερο σταλαγμίτη του Σπηλαίου, ο οποίος χρονολογείται όσο και η ηλικία του Σπηλαίου Περάματος, που αντιστοιχεί σε 2.000.000 χρόνια και ονομάζεται αγροτική θημωνιά.

    Στην συνέχεια, ακολουθώντας το μονοπάτι, βλέπουμε το σπασμένο δέντρο με το νέο βλαστό. Ο σταλαγμίτης έσπασε- από άγνωστη αιτία- και πέφτοντας ακούμπησε η άκρη του στον απέναντι βράχο. Συνεχίζοντας, η σταγονοροή δημιούργησε το νέο κομμάτι.

    Κατόπιν θα δούμε σταλακτίτες και σταλαγμίτες που δημιουργούν σχηματισμούς όπως λαμπάδες, πέτρινο κυπαρίσσι, κάκτους σε γλάστρες, μπουκάλια, τη φάτνη του Χριστού, τους τρεις Μάγους, τον πύργο της Πίζας, αλλά κι ένα πόδι λιονταριού.

    Στη συνέχεια, περνάμε μέσα από τον μεγαλύτερο, σε μήκος, σταλακτίτη του Σπηλαίου. Ονομάζεται "Λαχαναγορά", λόγω των τεσσάρων διαφορετικών ειδών σταλακτιτών, που έχουν σχηματισμό κουνουπιδιού, μπρόκολου, καρότου και σταφυλιού. Στο τέλος της αίθουσας, οι επισκέπτες θα δουν τη σπασμένη φτερούγα του αετού.

    Ακολουθεί η "Νέα Πολιτεία", που ονομάστηκε έτσι γιατί βλέπουμε πλούσιο σταλαγμητικό διάκοσμο. Εδώ, υπάρχουν οι ελεκτίτες, οι εκκεντρίτες, αλλά και το "πέτρινο συντριβάνι".

    Στην αίθουσα των λιμνών, υπάρχει η μεγαλύτερη λίμνη του Σπηλαίου, που έχει πάρει την ονομασία "η λίμνη με τα πέτρινα νούφαρα" και έχει μήκος 7μ. Στην αίθουσα αυτή έχουν γυριστεί σκηνές από την ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη "Η Αστέρω", το 1958.

    Αρχαιοζωολογία-Παλαιοντολογία

    Το σπήλαιο του Περάματος είναι σημαντικό για τον ελληνικό χώρο, καθώς έχουν βρεθεί σ' αυτό απολιθώματα από την εξαφανισμένη σπηλαία άρκτο (Ursus spelaeus). Η Α. Πετροχείλου αναφέρει σχετικά: "σ' αυτό (το σπήλαιο Περάματος) βρήκα για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1956 δόντι σπηλαίας άρκτου".

    Η εύρεσή των απολιθωμάτων αναφέρθηκε το 1957 από τον Ι. Πετρόχειλο, στο Διεθνές Συνέδριο I.N.Q.U.A., στη Μαδρίτη. Αργότερα, το 1979, μελετήθηκαν απολιθώματα του σπηλαίου Περάματος, από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Συμεωνίδη και Γ. Θεοδώρου.

    Στο υλικό της μελέτης των παραπάνω περιλαμβάνονται οστά του μετακρανιακού σκελετού, απολελυμένοι οδόντες ή οδόντες σε τμήμα της άνω γνάθου. Το υλικό είναι πολύ χαρακτηριστικό για τον προσδιορισμό της σπηλαίας άρκτου, με βάση μορφολογικά και μετρικά χαρακτηριστικά.

    Τα απολιθώματα αυτά ανήκουν στην περίοδο του Άνω Πλειστοκαίνου, κατά την οποία έζησε και εξαπλώθηκε αυτό το ζώο. Η σπηλαία άρκτος είναι από τις μεγαλύτερες αρκούδες που έζησαν, με βάρος που μπορεί να έφτανε το μισό τόνο, με ύψος μεγαλύτερο από 2,5 μέτρα σε όρθια στάση, μεγάλο κρανίο με αναθολωμένο μέτωπο και γενικά εύρωστο σκελετό.

    Η αρκούδα αυτή είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό ζώο της περιόδου του Άνω Πλειστοκαίνου (10.000-100.000 χρόνια) για το χώρο της Ευρώπης και της Ελλάδας. Σε αυτήν την περίοδο, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, με την εμφάνιση επαναλαμβανόμενων παγετωδών περιόδων.

    Για τα ζώα, αυτά τα σπήλαια αποτέλεσαν συχνά χώρο διαβίωσης, χειμερινής νάρκης, γένεσης των μικρών και έτσι σχεδόν πάντα εντοπίζονται υπολείμματά τους μεταξύ των απολιθωμάτων που βρίσκονται σε αυτά.

    Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, βρίσκονται απολιθώματα μόνο από σπηλαία άρκτο, όπως συμβαίνει και στο σπήλαιο του Περάματος.

    Το Πέραμα

    Το Πέραμα βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μ., απέχει 4χλμ., από τα Ιωάννινα. Κτισμένο στις όχθες της Παμβώτιδας, έχει να επιδείξει το περίφημο Σπήλαιο του Περάματος. Βορειοδυτικά του λόφου του Σπηλαίου βρέθηκαν σιδερένια μαχαίρια, λαβές και όστρακα του 4ου αιώνα π.Χ. Αξιόλογη είναι και η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, που αγιογραφήθηκε το 1769 από τον Αθανάσιο Καπεσοβίτη.

    Η αρχιτεκτονική του ναού παρουσιάζει αρκετές ιδιορρυθμίες, όπως δύο κλίτη και μεγάλο πεσσό στο κέντρο του νάρθηκα, που στηρίζει ξύλινο ταβάνι.

    Εξίσου σημαντικός είναι και ο ναός του Αγίου Νικολάου, που κτίστηκε τον 16ο αιώνα. Το Πέραμα είναι έδρα του Δήμου Περάματος και διαθέτει πολλά καταλύματα, εστιατόρια, καφενεία καθώς και αρκετά καταστήματα και εργαστήρια λαϊκής τέχνης.

    Το ετήσιο πανηγύρι του Περάματος πραγματοποιείται στις 10 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Χαράλαμπου.

    Το πετρόκτιστο Δημαρχείο, το κέντρο ενημέρωσης, τα περίτεχνα πλακόστρωτα και το τρενάκι προσδίδουν στο Πέραμα μια ιδιαίτερη αίγλη και σε συνδυασμό με την φιλοξενία των ανθρώπων του έχει εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό προορισμό.

    Κείμενο: Α.Ζώης

    [07] Για απαγόρευση εξόδου

    Συνεδριάζει σήμερα το πρωί το Συμβούλιο Εφετών για το θέμα της επικύρωσης του όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα που έχει επιβληθεί στον πρώην υπουργό κ. Μαντέλη, ο οποίος έχει κληθεί να παρίσταται στην συνεδρίαση.

    Το Συμβούλιο έχει δεχθεί την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του κ. Μαντέλη ώστε να διατυπώσει δια ζώσης τις θέσεις του για τον περιοριστικό όρο που του επιβλήθηκε μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Για το θέμα έχει υποβάλει πρόταση ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Κ. Χατζίκος ο οποίος εισηγείται στο Συμβούλιο την επικύρωση της απαγορευτικής διάταξης κρίνοντας ότι το αδίκημα του κ. Μαντέλη είναι διαρκές και δεν υπόκειται σε παραγραφή λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Εξηγήσεις Τ.Μαντέλη στο Πειθαρχικό του ΔΣΑ

    Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης, ο οποίος έχει παραπεμφθεί από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινό στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, έδωσε σήμερα έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με τα δύο εμβάσματα των 450.000 μάρκων που ομολόγησε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ότι έλαβε από την Siemens.

    Ο κ. Μαντέλης παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό για παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας και συγκεκριμένα για αναξιοπρεπή συμπεριφορά δικηγόρου.

    Ο κ. Μαντέλης αναφέρει ότι τις δύο αυτές χορηγίες, τις οποίες δεν απέρριψε, τις έλαβε με την ιδιότητα του υπουργού και ενώ είχε αναστείλει την δικηγορική του ιδιότητα.

    Κατόπιν αυτών, ο πειθαρχικός δικαστής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, Ι. Χαρακτινιώτης θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες μέρες για το τι θα πράξει με το ζήτημα της παραπομπής του κ. Μαντέλη στο Πειθαρχικό του ΔΣΑ.

    [08] Δολοφονιές συνδικαλιστών

    Οι δολοφονίες συνδικαλιστών και μαχητών για τα δικαιώματα εργαζομένων σημείωσαν απότομη αύξηση το 2009, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση πυροδότησε επιθέσεις εναντίον τους, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων (International Confederation of Trade Unions, ITUC) που δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη.

    Η έκθεση --η δημοσίευση της οποίας συμπίπτει με την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ στη Γενεύη, αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες καταστέλλουν συνδικάτα και οι εργοδότες εντείνουν τον εκφοβισμό, τις διώξεις συνδικαλιστών και πρακτικές εναντίον συνδικάτων, κ.λπ.

    "Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα εξακολουθούν να παραβιάζονται, σε πολλές περιπτώσεις με πλήρη ατιμωρησία, και η καταστολή των συνδικαλιστών συνεχίζεται ενώ οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να διασφαλίζουν ότι αυτά τα δικαιώματα γίνονται σεβαστά", αναφέρει.

    Η οργάνωση, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι 101 συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν σε 11 χώρες το 2009 --κυρίως στη Λατινική Αμερική, αλλά και στην Ασία και στην Αφρική-- έναντι 76 το 2008.

    Η Κολομβία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους συνδικαλιστές, αναφέρεται στην έκθεση, με συνολικά 48 δολοφονίες πέρυσι, περιλαμβανομένων 22 ηγετικών στελεχών εργατικών ενώσεων, εξ αυτών πέντε γυναικών. Στο θλιβερό κατάλογο δεύτερη έρχεται η Γουατεμάλα με 16 νεκρούς, ενώ ακολουθεί η Ονδούρα με 12. Έξι δολοφονήθηκαν σε Μπανγκλαντές και Μεξικό, και 4 στη Βραζιλία. Δολοφονίας συνδικαλιστών αναφέρθηκαν επίσης στην Δομινικανή Δημοκρατία, στις Φιλιππίνες, στην Ινδία, στο Ιράκ και στη Νιγηρία.

    Κατά την έκθεση πολλές χώρες που έχουν υπογράψει τις συμβάσεις του ILO για τους κανόνες όσον αφορά την απασχόληση --περιλαμβανομένων του δικαιώματος στο συνδικαλίζεσθαι και το δικαίωμα της απεργίας-- στην πράξη τις αγνοούν και δεν προστατεύουν τους εργαζομένους.

    Πολλές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, επισημαίνεται ακόμη, χρησιμοποίησαν την οικονομική κρίση ως πρόσχημα για να αποδυναμώσουν και να υποσκάψουν τα συνδικάτα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα εν μέσω δεκάδων εκατομμυρίων απολύσεων και τη συνεχιζόμενη απειλή της ανεργίας για τους εργαζόμενους.

    Πέρα των φόνων υπήρξαν επίσης απόπειρες και απειλές δολοφονίας, ενώ χιλιάδες συνδικαλιστές βρίσκονται σε φυλακές από το Ιράν και το Πακιστάν ως τη Νότια Κορέα, την Τουρκία και τη Ζιμπάμπουε. Η Μέση Ανατολή ως περιφέρεια είναι μια από τις περιοχές όπου τα εργασιακά δικαιώματα έχουν ελάχιστη προστασία και τίθενται τεράστια εμπόδια στη συγκρότηση συνδικάτων. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι μετανάστες, που συχνά εργάζονται υπό ανατριχιαστικές συνθήκες. Στην Κίνα, παρότι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις ώθησαν την κυβέρνηση να υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση, οι απεργοί αντιμετωπίζουν ακόμα καταπίεση από εργοδότες και αστυνομία. Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και σε μερικές από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ελβετίας.

    (Για το πλήρες κείμενο της έκθεσης: http://survey.ituc-csi.org )

    [09] Νέες κυρώσεις κατά Ιράν

    Το ΣΑ του ΟΗΕ θα ψηφίσει σήμερα για το προσχέδιο της απόφασης για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος αυτόν τον μήνα πρεσβευτής του Μεξικού στον Οργανισμό Κλοντ Έλερ.

    «Οι συνεμπνευστές του σχεδίου ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να το καταθέσουν για ψήφιση σήμερα στις 10.00 (17.00 ώρα Ελλάδος)», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Έλερ.

    Το σχέδιο, προϊόν αμερικανικών προτάσεων, υποβλήθηκε στο ΣΑ στις 18 Μαΐου και έκτοτε αποτέλεσε το αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των 15 μελών.

    Σύμφωνα με το περιεχόμενό του το σχέδιο προβλέπει πως το Ιράν δεν θα μπορεί να επενδύει σε ορισμένες ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως ορυχεία ουρανίου και πως τα πλοία του θα μπορούν να υπόκεινται σε νηοψίες στα διεθνή ύδατα. Επίσης, απαγορεύει την πώληση στο Ιράν οκτώ νέων τύπων βαρέων όπλων, όπως άρματα μάχης.

    Το σχέδιο συνοδεύεται και από τρία παραρτήματα που καταγράφουν τα φυσικά πρόσωπα, τις εταιρείες και τις τράπεζες του Ιράν που θα προστεθούν στις ήδη πληττόμενες από τις προηγούμενες κυρώσεις οντότητες--που περιλαμβάνουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδίων στο εξωτερικό.

    Στα παραρτήματα, αντίγραφα των οποίων περιήλθαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, περιλαμβάνεται το όνομα μόνον ενός φυσικού προσώπου, του Τζαβάντ Ραχίκι, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΑΕΟΙ) και οι ονομασίες 41 εταιρειών και τραπεζών.

    Μεταξύ αυτών, οι 23 θεωρούνται πως συνδέονται με τις πυρηνικές και βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν, οι 15 ελέγχονται, ή συνεργάζονται, με το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) και τρεις ελέγχονται από την ναυτιλιακή εταιρεία της Ιρανικής Δημοκρατίας (IRISL).

    Το τελικό κείμενο αναφέρεται στην "σπουδαιότητα των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών για να επιτευχθεί μία λύση μέσω της διπλωματίας, η οποία θα εγγυάται πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει αποκλειστικώς ειρηνικό χαρακτήρα" και "υπογραμμίζει προς αυτήν την κατεύθυνση τις προσπάθειες της Τουρκίας και της Βραζιλίας".

    Μολαταύτα, υπογραμμίζει επίσης τη σημασία να επιμείνει το ΣΑ ώστε "το Ιράν να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα που αναδύονται από το πυρηνικό του πρόγραμμα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 June 2010 - 6:30:32 UTC