Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σώζουμε και ξαναχτίζουμε την Ελλάδα"
  • [02] Πέντε πορίσματα για το Βατοπέδι
  • [03] Πυρηνική συνεργασία

  • [01] "Σώζουμε και ξαναχτίζουμε την Ελλάδα"

    Η πρώτη περίοδος της διακυβέρνησής μας που ουσιαστικά θα κλείσει στο τέλος του έτους, δεν έχει καμία ομοιότητα με άλλες πολιτικές περιόδους, καθώς η «δική μας κυβέρνηση ήλθε στην εξουσία με ένα ρητό πρόταγμα ρήξης και καθολικής αλλαγής (και ταυτόχρονα) βρεθήκαμε στην θέση να πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης Ελληνικής ιστορίας, μια κρίση οικονομική, ηθική και θεσμών, το μέγεθος της οποίας απλώς επιβεβαίωσε και έκανε ακόμα πιο επιτακτική την αναγκαιότητα της ρήξης με το παρελθόν, που ήταν και το βασικό περιεχόμενο του προεκλογικού μας λόγου», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στην συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα για να κάνει πράξη την ριζική αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, με την προώθηση βαθιών αλλαγών στην οικονομική διαχείριση και στο φορολογικό σύστημα, με την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και ευνομίας στο κράτος, με το σπάσιμο της αδιαφάνειας και της γραφειοκρατίας και με την ριζική αλλαγή του παραγωγικού προτύπου στην κατεύθυνση της βιώσιμης και «πράσινης» ανάπτυξης.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά πως έχει την τόλμη και την βούληση να αλλάξει ριζικά το πολιτικό σύστημα και να εμπεδώσει κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, «έτσι ώστε να κλείσουμε το χάσμα δυσπιστίας μεταξύ των πολιτών και των θεσμών της Πολιτείας μας».

    «Έχουμε χρέος να αποκαταστήσουμε το αίσθημα Δικαίου, που είναι από τα δύσκολα θέματα που αφορούν το πολιτικό σύστημα και συνδέεται και με τις Εξεταστικές Επιτροπές και λέω δύσκολο (και) γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επιχείρησης ανθρωποφαγίας, και εύκολου κουτσομπολιού. Απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων που ταλάνισαν τον Ελληνικό λαό, την Ελληνική κοινωνία και τη δημόσια ζωή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    «Η περίοδος αυτή συμπίπτει και με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε. Είναι σαφές πως οι αλλαγές που προωθούμε στην οικονομία και στο κράτος έχουν καθοριστική σημασία στην πορεία μας προς τις εκλογές του Νοεμβρίου», τόνισε σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα διαπιστώνουμε πως η Ελλάδα υπήρξε «η θρυαλλίδα για την αναζωπύρωση της διεθνούς κρίσης. Βρεθήκαμε σε αυτή τη δυσμενή θέση και με ευθύνη της χώρας μας, για την ακρίβεια με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης». «Καταστήσαμε μόνοι μας τον εαυτό μας ασθενή κρίκο», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι «εξαρχής είχαμε διατυπώσει τη θέση ότι το πρόβλημα της Ελλάδα δεν είναι μόνο ελληνικό. Αφορά ευρύτερα την Ευρώπη, το ευρώ, την κερδοσκοπία αλλά και σε τελευταία ανάλυση τη σχέση της πολιτικής με τις αγορές. Στην αρχή πολλοί νόμιζαν ότι υπεκφεύγουμε. Σήμερα η θέση μας έχει δικαιωθεί, έστω καθυστερημένα».

    «Χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό για τον οποίο παλέψαμε, έχουμε το χρόνο και την ασφάλεια να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική και πιο δίκαιη. Κι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας οτι «μέσα σε ελάχιστους μήνες ή και 1 έως 2 χρόνια πρέπει να ολοκληρώσουμε ότι δεν έγινε επί δεκαετίες».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αποτελούν προφανώς απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας, σημείωσε οτι στις δεσμεύσεις αυτές υπάρχουν δυσάρεστα και επώδυνα μέτρα που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει λόγω της έκτακτης κατάστασης και πρόσθεσε οτι «στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται - και με δική μας πρωτοβουλία- πολλά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, που ναι μεν είναι κι αυτά δύσκολα είτε γιατί απαιτούν ρήξεις και ξεβόλεμα κάποιων, είτε γιατί είναι σύνθετες αλλαγές που το ελληνικό κράτος δεν έχει συνηθίσει να κάνει, αλλά ταυτόχρονα είναι απολύτως ευεργετικά μέτρα για να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, να νοικοκυρέψουμε την οικονομία και να την κάνουμε βιώσιμη και ανταγωνιστική».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «είμαστε μέρος ενός ευρύτερου συστήματος που αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως, βρίσκεται υπό το κράτος ενός καθεστώτος φόβου, ανασφάλειας, ακόμη και υστερίας». «Το βλέπουμε και αυτές τις μέρες με αφορμή την περίπτωση της Ουγγαρίας, που είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθει η συζήτηση στην Ελλάδα και να υπάρχει αυτή η αίσθηση πανικού στη χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «αν δεν είχαμε τώρα τον μηχανισμό στήριξης, θα προσπαθούσαμε να αναζητήσουμε κάποιο δανεισμό και θα ήμασταν σε ένα κλίμα πανικού που θα είχε πραγματική βάση».

    «Όμως η αλήθεια είναι, και αυτό είναι το σημαντικό, ότι έχουμε αυτόν τον μηχανισμό στήριξης, που δεν αφορά μόνο τις δανειακές μας ανάγκες αλλά και το τραπεζικό σύστημα. Είναι μια ομπρέλα, ένα δίχτυ ασφαλείας. Δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κάποια μεγάλη κρίση. Δεν μιλάμε για παγκόσμια κρίση» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «μιλάμε συγκεκριμένα για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει φόβος πια, γιατί η ΕΕ. και άλλες οικονομίες έχουν συνδέσει, αν θέλετε, ακόμη και τις τύχες τους με την Ελλάδα. Και αυτό οφείλεται στις αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα και που τις πετύχαμε μετά από πολύ δύσκολο αγώνα».

    «Η Ελλάδα είναι ασφαλής. Χωρίς τον μηχανισμό, θα ήμασταν σήμερα ακόμη έρμαιο φημών και δηλώσεων. Με τις αποφάσεις μας σώζουμε την Ελλάδα - και παράλληλα ξαναχτίζουμε την Ελλάδα. Και επειδή είδα ότι η τρομολαγνεία συνεχίζεται από πολλά ΜΜΕ, θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά πως είμαστε εντός της πορείας αυτού του προγράμματος. Υπάρχουν μικρές και φυσιολογικές αποκλίσεις - πάντα θα υπάρχουν - τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε, αλλά είμαστε και θα είμαστε τελικά συνεπείς στις δεσμεύσεις μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Στην σημερινή συνεδρίαση του διαθεσμικού έλαβαν μέρος οι Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης, Π. Ευθυμίου, Θ. Τσούρας, Φ. Σαχινίδης, Ρ. Σπυρόπουλος, Δ. Στεφάνου, Σ. Ξυνίδης, Χρ. Παπουτσής, Γ. Ραγκούσης, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης, Θ. Πάγκαλος, Γ. Πετρουλάκης, Ρ. Βάρτζελη, Γ. Ελενόπουλος και Κ. Θέος.

    [02] Πέντε πορίσματα για το Βατοπέδι

    Ολοκληρώθηκαν στη Βουλή οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και της Λίμνης Βιστωνίδας. Παρά τις προσπάθειες, τα κόμματα δεν συμφώνησαν ούτε στη σύνταξη κοινού πορίσματος ούτε και στην έκδοση κοινών πορισματικών θέσεων για την έναρξη, πορεία και τεκμηρίωση του σκανδάλου.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μανώλης Μπετενιώτης παράδοσε το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής.

    Χθες, προσήλθε οικειοθελώς στην Εξεταστική ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης για να καταθέσει για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.

    «Πώς είναι δυνατόν να με συνδέουν εμένα με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, όταν όλα τα δικόγραφα που στρέφονται ενάντια στη Μονή, φέρουν την αμισθί υπογραφή μου» ανέφερε ο κ. Ξυνίδης εισερχόμενος Επιτροπή, ενώ στην κατάθεσή του, επανέλαβε τα όσα έχει ήδη ανακοινώσει, σχετικά με την υπογραφή που έβαλε, ως μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους, με την οποία υλοποιείτο η απόφαση του Γ. Δρυ για παραχώρηση της νησίδας Άντα Μπουρού στη Μονή Βατοπεδίου:

    Η υπουργική απόφαση που επεκύρωνε την απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών είχε ήδη μπει, η Λιμενική Επιτροπή όφειλε να υλοποιήσει τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της νησίδας που την αφορούσε, (προκειμένου να θεωρηθεί πλέον ιδιωτική έκταση) και η πρώτη αυτή «νίκη» της Μονής στις επιδιώξεις της, απετέλεσε το έναυσμα, προκειμένου ο ίδιος, αλλά και ο αδελφός του (ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης) να εναντιωθούν στους μοναχούς, σε μια υπόθεση που τότε, μόλις ξεκινούσε, αλλά που αργότερα, εξελίχθηκε σε σκάνδαλο.

    Εξεταστική για τη Ζήμενς

    Περαιτέρω συνέχιση του ελέγχου και ρίψη του βάρους στον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens, κατηγορουμένων, διατελεσάντων υπουργών, καθώς και τις 150 κούτες που κατέσχεσε ο ειδικός ανακριτής Νικ. Ζαγοριανός από τα γραφεία της εταιρείας, ζήτησε από το ΣΔΟΕ η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση.

    Κατά την απογευματινή συνεδρίαση, οπότε και εξετάσθηκε ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, απεδείχθη ότι οι επιθεωρητές του σώματος δεν μπόρεσαν να βρουν περισσότερα στοιχεία από αυτά που ήδη υπάρχουν στη δικογραφία και έχουν αποσταλεί στην εξεταστική, ενώ περιέχονται και σε επιμέρους φακέλους που ήρθαν το πρωί στην επιτροπή.

    Ο κ. Καπελέρης είπε ότι η έρευνα είναι στα πολύ αρχικά της πλαίσια ακόμη, σημειώνοντας ότι το αίτημα για συνδρομή του ΣΔΟΕ "άργησε τρία χρόνια", ενώ τα στοιχεία τα οποία συνελέγησαν, είναι αποκλειστικά αυτά που αφορούν το "Κέντρο Κόστους 101.000", δηλαδή εταιρικά δώρα από ηλεκτρικές συσκευές ως κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα, ποτά κλπ.

    Στοιχείο το οποίο καταγράφεται στο πόρισμα που κατέθεσε ο κ. Καπελέρης είναι ότι σε πολλά τιμολόγια έχουν σβηστεί με μπλάνκο ονόματα παραληπτών, διευθύνσεις και φορολογικά στοιχεία, ενώ υπάλληλοι που ανακρίθηκαν σχετικά είπαν ότι η διαγραφή των στοιχείων ήταν επιθυμία του Μιχάλη Χριστοφοράκου για να μην είναι ευρέως γνωστά τα δώρα που έκανε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

    Εξάλλου ολοκληρώθηκε η εξέταση του πρώην υπουργού Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως Προκόπη Παυλόπουλου αναφορικά με την προμήθεια του C4I.

    O πρώην υπουργός κατέθεσε ότι όταν ανέλαβε και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης το Σεπτέμβριο του 2007 το σύστημα ασφαλείας στο μεγαλύτερο μέρος του είχε παραληφθεί με μόνη εκκρεμότητα για τον ίδιο, την πληρωμή του ενοικίου για το σύστημα επικοινωνίας ΤΕΤΡΑ.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες στην ΕΛΑΣ για την μεταολυμπιακή περίοδο, ότι τα επιμέρους υποσυστήματα δούλευαν, αλλά ποτέ δεν επετεύχθη η διαλειτουργικότητα.

    Σε ερώτηση, γιατί δεν πέρασε από έγκριση του ΚΥΣΕΑ η πέμπτη τροποποιητική σύμβαση επί υπουργίας Πολύδωρα, απάντησε ότι δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη αφού ούτε το περιεχόμενο, ούτε το τίμημα της αρχικής σύμβασης άλλαζε, αλλά απλώς η διαδικασία για την εκτέλεση της σύμβασης.

    Με δήλωσή του ο βουλευτή της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι "Ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας. Πρόκειται για τα ίδια ονομαστικά τιμολόγια που αφορούσαν αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού από τη Siemens και τα οποία έχουν εξοφληθεί μέχρι τελευταίου ευρώ".

    Ωστόσο, σημειώνει, η συντονισμένη επαναφορά του θέματος προκαλεί ερωτηματικά, αν θα αποκαλύψει η εξεταστική επιτροπή σε ποια πρόσωπα κατευθύνθηκαν οι μίζες για συμβάσεις που ζημίωσαν το Ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο κι αν θα αποκαλυφθεί ποια κόμματα χρηματοδοτήθηκαν και με ποιό τρόπο από τη Siemens".

    Τέλος, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ο ίδιος δήλωσε ότι έχει εξοφλήσει όλα τα τιμολόγια για τις αγορές που έχει κάνει και έχει καταθέσει τα σχετικά παραστατικά στον ανακριτή.

    Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ι. Σακελλάκο, την αίτηση της Αικατερίνης Τσάκαλου, γραμματέως του πρώην στελέχους της Siemens, Μ. Χριστοφοράκου, με την οποία ζητάει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας, καθώς παρακολουθείται όλο το 24ωρο.

    Η αίτηση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών για να κρίνει ο κ. Σακελλάκος εάν πρέπει ή όχι να ληφθούν μέτρα ασφαλείας.

    [03] Πυρηνική συνεργασία

    Τη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας Τουρκίας - Ρωσίας υπέγραψαν σήμερα, στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης βΙγκορ Σέτσιν.

    Η συμφωνία προβλέπει τη συνεργασία της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας (ΤΑΕΚ) και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας για την Οικολογική, Τεχνολογική και Πυρηνική Ασφάλεια (Rostekhnadzor).

    Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας παρέστησαν οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα.

    Η συμφωνία των δύο χωρών προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Επίσης, οι δύο υπηρεσίες (ΤΑΕΚ και Rostekhnadzor) θα συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, σε θέματα προστασίας από τη ραδιενέργεια, αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

    Σε δηλώσεις του, ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπεγράφη, χθες, μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Πούτιν σημείωσε πως η ποσότητα του αζέρικου φυσικού αερίου, από το κοίτασμα "Shah Deniz", δεν μπορεί να συγκριθεί με το ρωσικό φυσικό αέριο.

    Αναφερόμενος στο έργο του αγωγού "Ναμπούκο", ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το αζέρικο φυσικό αέριο δεν θα είναι αρκετό τροφοδοτήσει το έργο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία επεξεργάζεται νέα έργα για να προσθέσει δύο επιπλέον "γραμμές" στον αγωγό "Blue Stream", σε μια προσπάθεια το ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται στην Τουρκία, να επανεξάγεται σε τρίτες χώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 June 2010 - 18:30:24 UTC