Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η άρση του καμποτάζ στη διυπουργική
  • [02] "Ψηφιακή Σύγκλιση"
  • [03] Ανήλικες δολοφόνησαν 80χρονο
  • [04] Αναστολή κομματικής ιδιότητας
  • [05] Μέρκελ: Περικοπές δαπανών
  • [06] "Θα τεθεί υπό έλεγχο"

  • [01] Η άρση του καμποτάζ στη διυπουργική

    «Όπως γνωρίζετε, η κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό καθώς και η δική του εξαγγελία είναι πως πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα στην άρση του καμποτάζ και για τη θαλάσσια κρουαζιέρα. Συζητήσαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Πρόκειται για τους όρους που είναι κοινώς αποδεκτοί από όλους τους φορείς που ασχολούνται με το θέμα της κρουαζιέρας, προκειμένου η χώρα μας να γίνει ένα κέντρο θαλάσσιας κρουαζιέρας για όλη τη Μεσόγειο», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με θέμα το καμποτάζ.

    Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Πάγκαλο, στους υπουργούς Επικρατείας, κ. Παμπούκη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα, Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γερουλάνο, παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου και προέδρου του ΟΛΠ, κ. Ανωμερίτη, και του γενικού γραμματέα Ναυτιλιακής Πολιτικής, κ. Βλάχου, τόσο τα πορίσματα της Επιτροπής που είχε συσταθεί υπό τον κ. Ανωμερίτη για το καμποτάζ και της Επιτροπής Θαλάσσιου Τουρισμού του ΥΠΟΙΑΝ, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φορείς, όσο και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές πρακτικές στο χώρο της κρουαζιέρας, βάσει των οποίων έγινε η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για την άρση του καμποτάζ. Με βάση και τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

    [02] "Ψηφιακή Σύγκλιση"

    Τέσσερις νέες προσκλήσεις ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση". Οι προσκλήσεις αυτές αφορούν παρεμβάσεις στο Δημόσιο Τομέα και εντάσσονται στη κυβερνητική στρατηγική για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης μέσω της αξιοποίησης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

    Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόσκληση (Πρόσκληση 13), προϋπολογισμού 50.000.000 ευρώ, απευθύνεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αφορά την υλοποίηση δράσεων για την αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω ψηφιακών υπηρεσιών.

    Η δεύτερη πρόσκληση (Πρόσκληση 14), προϋπολογισμού 70.000.000 ευρώ, αφορά δράσεις του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

    Η τρίτη πρόσκληση (Πρόσκληση 15), προϋπολογισμού 50.000.000 ευρώ, αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης και στοχεύει στην υλοποίηση δράσεων για τη βελτίωση και επιτάχυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

    Η τέταρτη πρόσκληση (πρόσκληση 16), προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ, αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών και την ανάπτυξη υπηρεσιών για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό και την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των Ελλήνων πολιτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, Αντώνης Μαρκόπουλος, σε σχετική δήλωσή του ανέφερε: "Προχωρούμε με αμείωτη ένταση την προσπάθεια για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών και των εθνικών πόρων. Οι προσκλήσεις που έχουν ως σήμερα ανακοινωθεί και αυτές που ακολουθούν πολύ σύντομα, δίνουν το ξεκάθαρο στίγμα της νέας ψηφιακής πολιτικής. Κάθε πρόσκληση έχει συγκεκριμένο στόχο, αποσκοπεί στην υλοποίηση καλά σχεδιασμένων παρεμβάσεων και στην ουσιαστική αναμόρφωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από κάθε φορέα. Προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία με όλα τα Υπουργεία, ώστε κάθε ένα ευρώ να πιάσει πραγματικά τόπο και να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε σοβαρές δυσλειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης μέσω της αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών".

    [03] Ανήλικες δολοφόνησαν 80χρονο

    Αναβολή για την Παρασκευή ζήτησαν και πήραν για να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή Σερρών, οι δύο ανήλικες που ομολόγησαν τη δολοφονία του 80χρονου από την Κερκίνη Σερρών.

    Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Σερρών, Δημήτρη Τσώτα, οι δύο ανήλικες, που κατάφεραν 15 μαχαιριές στον 80χρονο, του απέσπασαν ποσό 10 ευρώ και τράπηκαν σε φυγή.

    Έγιναν όμως αντιληπτές από τους γείτονες και τον αδερφό του ηλικιωμένου, ο οποίος αντικρίζοντας τον αδερφό του αιμόφυρτο, κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

    Η σύλληψη των δύο ανηλίκων έγινε στα επόμενα λεπτά, ενώ ύστερα από πολύωρη ανάκριση ομολόγησαν τις πράξεις τους.

    Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται αν ο εισαγγελέας Σερρών θα αποφασίσει τη δίωξη και των γονιών των δύο κοριτσιών για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

    [04] Αναστολή κομματικής ιδιότητας

    Επιστολή του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρου Κοντού, με την οποία απαντά στην κατάθεση του τότε υφισταμένου του Κώστα Κιλτίδη, αναγνώστηκε στην σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

    Ο κος Κιλτίδης, βαρύνεται με την προσυπογραφή παράνομης γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία αποχαρακτηριζόταν διοικητικά το κοινόχρηστο δάσος της Ουρανούπολης - αποκαλούμενο πλέον «δασική έκταση» - και καλύπτονταν εκ των υστέρων, τα επίμαχα συμβόλαια μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπαιδίου. Ο κος Κιλτίδης, είχε στην κατάθεσή του αναφέρει, πως δέχθηκε να προσυπογράψει την γνωμοδότηση (που ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου του, κατόπιν αιτήματος της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης και εισήγηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου, Χρ. Μπότσιου), θεωρώντας πως αυτή είχε ζητηθεί από «υπερκείμενη αρχή» και πως σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο για τον κανονικό χαρακτηρισμό της περιοχής, θα εξακολουθούσε να έχει η Δασική Υπηρεσία.

    Στην επιστολή του, ο κος Κοντός, αναφέρει πως ο κος Κιλτίδης, «χειρίστηκε το θέμα χωρίς ποτέ να με ενημερώσει» και πως «προσωπικά δεν πήρα καμία πρωτοβουλία για το ζήτημα και δεν ζήτησα να συνταχθεί και να υποβληθεί ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (β¦) Στις συσκέψεις που έγιναν για την υπόθεση (σ.σ. εκ μέρους του κου Κιλτίδη), δεν ζητήθηκε ποτέ να παραστεί εκπρόσωπος του γραφείου μου. (β¦) Δεν είχα ποτέ ενημέρωση από τον υφυπουργό κο Κιλτίδη για την γνωμοδότηση, τόσο πριν, όσο και μετά την αποδοχή της γνωμοδότησης από τον ίδιο κατά τον Απρίλιο του 2008. Ο υφυπουργός κος Κιλτίδης, έκανε με την υπογραφή του αποδεκτή την σχετική γνωμοδότηση, όχι μόνον καθβ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, αλλά και χωρίς να μου την κοινοποιήσει, ή να δώσει σχετική εντολή στις υπηρεσίες να το πράξουν».

    Στο μεταξύ, η ανάμειξη εκ μέρους της ΝΔ, του ονόματος του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξυνίδη, στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, προκάλεσε την οικειοθελή προσέλευσή του για κατάθεση ενώπιον της Εξεταστικής, στην τελευταία, σημερινή, συνεδρίασή της.

    Η Νέα Δημοκρατία ζητά νέα παράταση των εργασιών της Επιτροπής, προκειμένου να καλέσει για κατάθεση τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, (κάτι που ο ίδιος, όπως προαναφέρθηκε, έπραξε οικιοθελώς), αλλά και τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλο. Ανεξάρτητα με την στάση των υπολοίπων κομμάτων, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να καταθέσει σήμερα το δικό της πόρισμα, προκειμένου τουλάχιστον να επεξεργαστεί κατάλληλα την κατάθεση του κου Ξυνίδη σε σχέση με τα συμπεράσματά της.

    Υπενθυμίζεται πως ο Σ. Ξυνίδης, είχε εγκληθεί εκ μέρους της ΝΔ, για την από πλευράς του προσυπογραφή (ως εκπροσώπου της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους) του αποχαρακτηρισμού της νησίδας Άντα Μπουρού ως έκτασης που ανήκει στο Δημόσιο - η πρώτη νίκη που πέτυχε η Μονή Βατοπαιδίου στις αξιώσεις της επί της Βισθωνίδας. Σημειώνεται πάντως, ότι η νησίδα αυτή έχει αναγνωριστεί και δικαστικά ως ανήκουσα στη Μονή Βατοπαιδίου, ενώ και η υπογραφή του κου Ξυνίδη έπεται της υπογραφής του τότε υφυπουργού, Γ. Δρυ.

    Για τον κο Τσοχατζόπουλο, υπενθυμίζεται πως έχει αγοράσει οικία που στο παρελθόν ανήκε σε υπεράκτια εταιρεία, που διενήργησε επίμαχες συναλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη με την υπόθεση, ενώ και η εταιρεία κατείχε το εν λόγω ακίνητο, πέντε χρόνια προτού έρθει σε συναλλαγή με το Μοναστήρι.

    Τα υπόλοιπα κόμματα, έχουν ήδη καταλήξει για τις ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων - και με βάση τις εισηγήσεις τους θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον, νέα πρόταση προς την Ολομέλεια της Βουλής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση των ευθυνών των κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου, Κοντού, Βουλγαράκη και Ρουσσόπουλου, θεωρώντας πυρήνα του σκανδάλου την υπόθεση των επίμαχων ανταλλαγών δημόσιας γης, αντί των υδάτων και των παράκτιων εκτάσεων της λίμνης Βισθωνίδας, των οποίων το Δημόσιο, είχε ήδη αποποιηθεί επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, το 2003. Στο πλαίσιο αυτό, το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να χρεώσει πολιτικές ευθύνες και στους δικούς του υφυπουργούς, Γ. Δρυ και Α. Φωτιάδη.

    Ο ΛΑΟΣ θεωρεί αναγκαία την διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη, Κοντού, Μπασιάκου και Δούκα, ενώ διακρίνει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς περαιτέρω προσωποίηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να «φωτογραφήσει» πλάι σβ αυτούς και τον Θ. Ρουσόπουλο. Το ΚΚΕ πρόκειται να δώσει έμφαση στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αντιμετώπιση των τίτλων ιδιοκτησίας των μοναστηριών (χρυσόβουλα, σιγίλια, κλπ) και να αποφύγει την αναφορά σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων.

    Τέλος, σημειώνονται οι δισταγμοί του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίσουν την στάση του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Κιλτίδη, ενάντια στον οποίον έχει καταθέσει η κατηγορούμενη Σταματίνα Μαντέλη και έχει επιρρίψει ευθύνες σε άρθρο του, ο Αλέξανδρος Κοντός. Το αν η πλειοψηφία θα ζητήσει την παραπομπή του σε Προανακριτική Επιτροπή, θα φανεί μάλλον κατά την κατάθεση της σχετικής πρότασής της στην Ολομέλεια.

    Εξεταστική για τη Ζήμενς

    Την εξέταση με δικαστική συνδρομή του Μιχάλη Χριστοφοράκου θα ζητήσει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens. Θα κληθούν επίσης να καταθέσουν ως ύποπτοι οι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης Δ. Δενδρινός και Π. Μαυρίδης, ακόμη κι αν χρειαστεί να προσαχθούν βιαίως.

    Εξάλλου ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας εξετάσθηκε σήμερα από την εξεταστική επιτροπή, ενώ όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, κατατέθηκαν στη Βουλή προς διερεύνηση άλλοι έξι φάκελοι με λογαριασμούς του επιχειρηματία Μάριου Κάτσικα.

    Εξεταζόμενος ο κ. Πολύδωρας από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα χαρακτήρισε την πέμπτη τροποποιητική συμφωνία του συστήματος ασφαλείας C4I που έδινε τη δυνατότητα παραλαβής των υποσυστημάτων χωριστά ως απαραίτητη και ό,τι το πλέον ενδεδειγμένο για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, αφού πέρα από τις σημαντικές απομειώσεις του τιμήματος, εξασφάλιζε την παραμονή του ΤΕΤΡΑ μετά από μία δεκαετία.

    Πέραν αυτού, σημείωσε ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση, γιατί η SAIC είχε κάνει ήδη αίτηση για προσφυγή στη διαιτησία που την απέσυρε όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη νέα τροποποιητική.

    Σημείωσε μάλιστα ότι η δική του σύμβαση μετά από τη θετική άποψη τεχνικών συμβούλων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ήταν η νομιμοποιητική βάση για την μερική καταγγελία της σύμβασης που έκανε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Σημείωσε ότι ο ίδιος ως υπουργός δεν είχε επαφές με τη Siemens - μάλιστα είχε αποπέμψει τον κ. Δενδρινό - αφού τις όποιες συνεννοήσεις τις έκανε με την ανάδοχο SAIC.

    Σε ερώτηση παραδέχθηκε μεν ότι υπάρχει σκάνδαλο Siemens με χρηματισμούς, αλλά, αν υπάρχει στο σκέλος του C4I, αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί, όπως είπε, στη φάση της σύναψης της αρχικής σύμβασης, κρίνοντας ότι θεωρεί απολύτως έντιμους τους αξιωματικούς των επιτροπών παραλαβής.

    Απαντώντας στον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη παραδέχθηκε τις μεγάλες πιέσεις που ασκούνταν από τους Αμερικανούς, ενώ ο αμερικανός πρέσβης Τσαρλ Ρις παρενέβη πολύ ενεργά κατά την σύναψη της πέμπτης τροποποιητικής.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας σχολίασε ότι ο πρώην υπουργός μίλησε για σημαντικά ωφελήματα από την τροποποίηση.

    Ο ίδιος κατέθεσε δύο προτάσεις στην επιτροπή. Σύμφωνα με την πρώτη να απευθυνθεί η εξεταστική επιτροπή μέσω του υπουργείου Εξωτερικών με διάβημα προς τις αντίστοιχες αρχές της Γερμανίας «για να πάψει η κοροϊδία της Siemens και να υποχρεωθεί να διαβιβάσει όλα τα στοιχεία για πρόσωπα που διεφθάρησαν από τη γερμανική επιχείρηση».

    Σύμφωνα με τη δεύτερη πρόταση μέσω του πρέσβη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του εκπροσώπου στη Διαρκή Επιτροπή Αντιπροσώπων να τεθεί θέμα για τη μέχρι σήμερα στάση της επιτροπής απέναντι στο σκάνδαλο Siemens που νόθευσε τον υγιή ανταγωνισμό και παραβίασε συγκεκριμένες διατάξεις των βασικών συνθηκών.

    Εντωμεταξύ ο κ. Βαλυράκης γνωστοποίησε την κατάθεση στην επιτροπή έξι νέων φακέλων με λογαριασμούς του επιχειρηματία Μάριου Κάτσικα που ελέγχονται ως ύποπτοι για διακίνηση μαύρου χρήματος από τα ταμεία της Siemens.

    Αν και δεν γνώριζε ποσά και αριθμό λογαριασμών, ο κ. Βαλυράκης κατηγόρησε τον ειδικό ανακριτή Νικόλαο Ζαγοριανό γιατί απέστειλε 1200 διαβιβαστικά δικαστικής συνδρομής στην μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών αντί να ορίσει ο ίδιος μεταφραστή και να τον ορκίσει.

    Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης, είπε ο κ. Βαλυράκης, είναι να έχουν χαθεί οι 1196 σελίδες «από τη λεηλατημένη δικογραφία, αλλά σίγουρα θα βρεθούν ακόμη και στα ξενόγλωσσα πρωτότυπα.

    Εξάλλου έγινε γνωστό ότι μόλις σήμερα συνετάγη η επιστολή που θα σταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην Τράπεζα Ελλάδος, στο ΣΔΟΕ και στην Αρχή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος προκειμένου να ελεγχθούν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των υπουργών που ενεπλάκησαν με τις συμβάσεις με τη Siemens κατά την τελευταία εικοσαετία.

    Αύριο στην επιτροπή θα κληθούν να καταθέσουν οι πρώην υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος και Παναγιώτης Χηνοφώτης, ενώ μετά το μεσημέρι θα προσέλθει να ενημερώσει την επιτροπή ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης για τα στοιχεία που βρήκε στην πρόσφατη έρευνά του στα γραφεία της Siemens.

    Τέλος ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της εξεταστικής, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις- αιτήματα που είχε καταθέσει και ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, από την ικανοποίηση των οποίων εξαρτάται η παραμονή του βουλευτού στην εξεταστική.

    Ζητεί την κλήση ενώπιον της εξεταστικής του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την παροχή των στοιχείων από τις έρευνες του ΣΔΟΕ καθώς και του σκληρού δίσκου και του φακέλου της ιδιαιτέρας του Χριστοφοράκου Αικατερίνης Τσακάλου.

    Στο μεταξύ, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ζήτησε σήμερα από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να απευθυνθεί στην Ολομέλεια Εφετών Αθηνών, προκειμένου η τελευταία να ορίσει κι άλλον επίκουρο ανακριτή στην υπόθεση της Siemens, για να συνδράμει τους ήδη δύο ορισθέντες εφέτες ανακριτές και να επισπευσθεί η διενεργούμενη, επί της υποθέσεως, κύρια ανάκριση.

    Εξάλλου, ο δικηγόρος Αλ. Κούγιας, ο οποίος είναι συνήγορος της γραμματέας του πρώην στελέχους της Siemens, Μιχ. Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, ζήτησε σήμερα με επιστολή του να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για την πελάτισσα του, καθώς, όπως υποστηρίζει στην επιστολή, η πελάτης του παρακολουθείται.

    Η επιστολή στάλθηκε στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη Χαρ. Καστανίδη και Μιχ. Χρυσοχοίδη, αντίστοιχα, τον εισαγγελέα και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε και Γ. Καλαμίδα, αντίστοιχα, τους δυο εφέτες ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της Siemens, Μαρία Νικολακέα και Ι. Φιοράκη.

    Στην επιστολή του ο κ. Κούγιας, αφού αναφέρει ότι η πελάτης του συνεργάστηκε με τις αρμόδιες αρχές, την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, κ.λπ., αναφέρει μεταξύ των άλλων, ότι η κ. Τσακάλου «δέχεται, είτε από τηλεοράσεως, είτε και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, επιθέσεις από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία προσπαθούν να πλήξουν της αξιοπιστία της, προφανώς εξυπηρετώντας τα πρόσωπα, τα οποία η ίδια αποκαλύπτει, αλλά τελευταίως η ίδια ευρίσκεται σε ένα κλοιό παρακολουθήσεων, ο οποίος στενεύει συνεχώς».

    Ακόμη αναφέρει και τα εξής: «Συγκεκριμένα, παρακολουθείται η κάθε κίνησή της, παρακολουθούνται τα τηλέφωνά της και γενικώς παρακολουθείται κάθε πρόσωπο και κάθε μέρος που αποτελεί την ιδιωτική της ζωή.

    Επειδή η εντολέας μου τελεί υπό ένα καθεστώς καθημερινού φόβου τόσο για τη ζωή της, όσο και για τη σωματική της ακεραιότητα. Επειδή παρά τα όσα μεταδίδονται προς τα έξω, τα μέτρα για την εξασφάλιση της ζωής της και της σωματικής της ακεραιότητας είναι από μηδαμινά έως ανύπαρκτα.

    Επειδή τα συμφέροντα, τα οποία εξυπηρετούνται από τις μαρτυρικές της καταθέσεις είναι τεράστια, όπως γνωρίζουν τόσο οι εισαγγελείς που την εξέτασαν, όσο και οι ανακριτές αλλά και η ΥΠ.Ε.Ε. Επειδή η εντολέας μου αδυνατεί πλέον να κάνει και την παραμικρή μετακίνηση, αφού νιώθει ότι κινδυνεύει η ζωή της».

    Στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ ο Α.Τσοχατζόπουλος

    Η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ αφού εξέτασε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, δηλώσεις "πόθεν έσχες" και αφού κάλεσε τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις, αποφάσισε ομόφωνα την παραπομπή της υπόθεσης του πρώην Υπουργού στην επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος.

    Επίσης εισηγήθηκε την αναστολή της ιδιότητας του μέλους του ΠΑΣΟΚ για τον κ. Τσοχατζόπουλο, χωρίς, όπως αναφέρεται, αυτό να συναρτάται με τη νομική πλευρά της υπόθεσης και προδικάζει την κατάληξη της δικαστικής διερεύνησης.

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά το τέλος της συζήτησης με τα μέλη της Επιτροπής, υπεραμύνθηκε της καθαρότητας όλων των συναλλαγών του, ενώ εξέφρασε και την πρόθεσή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

    Επίσης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν να τον εξοντώσουν πολιτικά, ηθικά και φυσικά.

    [05] Μέρκελ: Περικοπές δαπανών

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα σχέδια για τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και "σημαντικών" αλλαγών στις ένοπλες δυνάμεις.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε,που ηγείται του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι οι περικοπές μόνο για τον επόμενο χρόνο θα είναι συνολικά 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Περαιτέρω περικοπές θα υπάρξουν τα επόμενα τρία χρόνια. Περίπου 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, περίπου 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 και 32,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.

    Κατά τη διάρκεια μίας διήμερης σύσκεψης στο γραφείο της Μέρκελ, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συζήτησαν για μεγάλες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια καθώς και σχέδια για τη συγκέντρωση νέων εισόδων με την επιβολή φόρου στην πυρηνική ενέργεια.

    Η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις αλλαγές στον τομέα της άμυνας, αλλά είπε ότι δεν θα είναι ασήμαντες.

    Στις 14/6 η συνάντηση Α. Μέρκελ-Ν. Σαρκοζί

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθούν τελικά στις 14 Ιουνίου στο Βερολίνο, έπειτα από αίτημα των Γερμανών που επικαλέστηκαν "προβλήματα προγραμματισμού", όπως δήλωσε μία διπλωματική πηγή από το Παρίσι.

    Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από την γαλλική πρεσβεία στο Βερολίνο ότι το δείπνο εργασίας μεταξύ του Σαρκοζί και της Μέρκελ, που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα το βράδυ στο Βερολίνο, ακυρώθηκε.

    Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ επρόκειτο να έχουν ένα δείπνο εργασίας για να προετοιμάσουν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και για να συζητήσουν για τον οικονομικό συντονισμό της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

    Στρος-Καν: Δεν υπάρχει "κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας" για την Ουγγαρία

    Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει "κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας" όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ουγγαρίας και παρουσιάστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την ευρωζώνη εν γένει μετά την ελληνική κρίση.

    "Μου φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας" όσον αφορά την Ουγγαρία, δήλωσε ο Στρος-Καν σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Eurogroup.

    Εξάλλου ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ παρουσιάστηκε καθησυχαστικός για την αντίδραση της Ευρώπης μετά την ελληνική κρίση.

    "Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν μια δυνατή, ισχυρή, οργανωμένη αντίδραση", σημείωσε, εκφράζοντας ιδιαίτερα την ικανοποίησή του για το ότι θα μπορέσει να οριστικοποιηθεί σήμερα κατά τη σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο το πακέτο βοήθειας ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ευρωζώνης.

    Το πακέτο αυτό που δημιουργήθηκε "σήμερα υλοποιείται, χρειάστηκε προφανώς χρόνος, αλλά είναι ένα περίπλοκο τεχνικό ζήτημα και πιστεύω ότι οι αγορές θα αντιδράσουν τώρα -αυτό θα πάρει λίγο χρόνο- πιο ήρεμα βλέποντας τους ευρωπαϊκούς αριθμούς χωρίς πάθος", σημείωσε.

    Ο Στρος-Καν μετρίασε εξάλλου τη σημασία των ευρωπαϊκών οικονομικών προβλημάτων. "Όταν βλέπουμε για παράδειγμα τις αναλογίες του χρέους, τα εξωτερικά ελλείμματα, τα δημόσια ελλείμματα, (βλέπουμε ότι) δεν είναι πάρα πολύ υψηλότερα στην Ευρώπη απ'ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο", σημείωσε.

    Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάγκερ συνηγόρησε με την άποψη αυτή. "Δείτε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, οι οποίες έχουν όλες ταυτοχρόνως πιο υψηλά επίπεδα χρέους και ελλείμματα".

    Ο Στρος-Καν κάλεσε τέλος τις ευρωπαϊκές κυβέρνησεις να επιτύχουν έναν "συμβιβασμό" ανάμεσα στην ανάγκη "να ξαναμπούν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και (τη μέριμνα) να μην υποστεί πλήγμα η ανάπτυξη".

    Αρνητικό κλίμα στις αγορές

    Σε αρνητικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν και σήμερα οι συναλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά, εξαιτίας της ανησυχίας που έχουν προκαλέσει τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η αναζωπύρωση των φόβων για την οικονομία στις χώρες της Ευρώπης, που πυροδότησαν οι δηλώσεις σχετικά με την Ουγγαρία, και η υποχώρηση του ευρώ.

    Με πτώση, από 0,57% έως 1,22%, κινήθηκαν τα Χρηματιστήρια σε Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 3,84%, με τον δείκτη Nikkei να διαμορφώνεται στις 9.520,80 μονάδες, φθάνοντας στο κατώτερο επίπεδό του των τελευταίων τουλάχιστον έξι μηνών, εξαιτίας

    Στην Αθήνα, στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 1998 επέστρεψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρέθηκε σε κλοιό ισχυρών πιέσεων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.403,92 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 5,45 %.

    Υποχώρησε και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας να έχει διολισθήσει κατά 2,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1946 από το επίπεδο των 1,1967 δολαρίων όμως στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε μέχρι και τα 1,1877 δολάρια προσεγγίζοντας έτσι το κατώτατο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 1,1837 δολ. που είχε καταγραφεί στις 4 Ιανουαρίου 1999. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2060 δολάρια.

    Η πτώση του ευρώ ευνοεί την ευρωπαϊκή οικονομία και δη τις χώρες του Νότου (όπως Ελλάδα και Ισπανία) για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα τους, όπως επισημαίνει μελέτη της Goldman Sachs. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γνωστός οικονομολόγος Νouriel Roubini ο οποίος εκτίμησε ότι η σταδιακή υποχώρηση του ευρώ και η διαμόρφωση της ισοτιμίας έναντι του δολαρίου σε επίπεδο 1 : 1, θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις που ασκούνται στο ευρώ αντανακλούν την ανησυχία των επενδυτών για την συνοχή της ευρωζώνης. Τον κίνδυνο για το ενδεχόμενο αυτό επεσήμανε ο πρώην επικεφαλής της Fed Paul Volcker σε δηλώσεις του τον περασμένο μήνα.

    Ιταλία: H EΕ ζητεί εξίσωση των συνταξιοδοτικών ορίων ανδρών-γυναικών

    Να αυξήσει, εντός του 2012, το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 χρόνια, ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση η ΕΕ, μέσω της επιτρόπου, αρμόδιας για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ.

    Η εκπρόσωπος Τύπου της επιτρόπου κοινοποίησε ότι η κ. Ρέντινγκ -κατά τη σημερινή συνάντησή της με τον Ιταλό υπουργό Εργασίας, Μαουρίτσιο Σακκόνι- υπογράμμισε πως «άνδρες και γυναίκες πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας συνταξιοδοτικής μεταχείρισης». Σε ό,τι δε αφορά τον χρονικό ορίζοντα περαίωσης της μεταρρύθμισης, υποστήριξε πως «η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να είναι σύντομη» και πως «αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να συμπέσει, χρονικά, με τα μέτρα που στοχεύουν στη δημοσιονομική εξυγίανση».

    Όπως τονίζει, σήμερα, ο ιταλικός Τύπος, «αρχικά, η κυβέρνηση της Ρώμης είχε προγραμματίσει να παρέμβει με μεγαλύτερη άνεση χρόνου, σεβόμενη το χρονοδιάγραμμα του σημερινού νόμου, που προβλέπει την εξίσωση του ορίου ηλικίας ανδρών και γυναικών έως το 2018». Μετά τις πιέσεις, ωστόσο, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση του Καβαλιέρε επιχείρησε να πετύχει έναν συμβιβασμό, προτείνοντας, αντί του 2012, που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2015. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη, από το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνέλθει στο κυβερνητικό μέγαρο «Παλάτσο Κίτζι».

    «Το πενταετές περιθώριο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μέση λύση», δήλωσε σχετικά ο Ιταλός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέττα. Σύμφωνα, όμως με τη δημόσια ραδιοφωνία της «Rai», «η σημερινή συνάντηση με την κ. Ρέντινγκ, έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια για διαπραγματεύσεις και για προσπάθειες αναζήτησης ευνοϊκότερων λύσεων».

    [06] "Θα τεθεί υπό έλεγχο"

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε σήμερα τους Αμερικανούς ότι η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού θα τεθεί υπό έλεγχο, παρόλο που προειδοποίησε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας θα είναι "ουσιαστικές και θα έχουν συνέχεια".

    "θα την θέσουμε υπό έλεγχο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο 0μπάμα μετά από μια σύνοδο σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα με αξιωματούχους της κυβέρνησης στον Λευκό Οίκο.

    "Μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο και μπορεί να χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια...Αλλά για ένα πράγμα είμαι απολύτως βέβαιος, όπως και πριν, εμείς θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση".

    Ο Ομπάμα δέχεται πίεση επειδή δεν προβάλλεται αρκετά η προσωπική εμπλοκή του στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας. Την Παρασκευή ταξίδεψε στη Λουϊζιάνα για να συναντηθεί με τοπικούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την καταστροφή.

    "Οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής θα είναι ουσιαστικές και θα διαρκέσουν", δήλωσε σήμερα ενώ δίπλα του στέκονταν κορυφαίοι σύμβουλοι του για την οικονομία και το περιβάλλον.

    Ο Ομπάμα είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση πιέζει την ΒΡ να είναι έτοιμη για έναν τυφώνα και να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειές της για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας δεν θα διαταραχθούν.

    Ένας τυφώνας ή άλλο ακραίο καιρικό φαινόμενο στον Κόλπο του Μεξικού θα μπορούσε να οδηγήσει στη διακοπή της επιχείρησης για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής καταστροφής από τη διαρροή πετρελαίου, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή.

    Στο μεταξύ, η πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ κατάφερε να συγκεντρώσει 11.100 βαρέλια πετρελαίου με την συσκευή άντλησης που τοποθετήθηκε πάνω στην κατεστραμένη πετρελαιοπηγή στην θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού, μέσα στο 24ωρο που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ανακοινώθηκε σήμερα από την εταιρεία.

    Ωστόσο η καταστροφή συνεχίζεται αμείωτη αφού από την προβληματική εξέδρα χύνονται κάθε μέρα στη θάλασσα πολύ περισσότερες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου.

    Η ΒΡ ευελπιστεί πως θα καταφέρει να αυξήσει την άντληση πετρελαίου και να φτάσει να αντλεί τουλάχιστον 20 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.

    Ο ναύαρχος Θαντ Αλεν που επιβλέπει τις ομοσπονδιακές προσπάθειες καθαρισμού των ακτών ανέφερε ότι η ΒΡ προετοιμάζεται να τοποθετήσει και ένα ακόμα μηχανισμό στην πετρελαιοπηγή με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να αυξήσει την ποσότητα πετρελαίου που συλλέγει καθημερινά.

    Ο ναύαρχος Αλεν πρόσθεσε ότι ακόμα και εάν καταστεί δυνατόν να σταματήσει η διαρροή οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιχειρούν για πολλές ακόμα εβδομάδες, ίσως και μήνες, για να καταφέρουν να καθαρίσουν τις ακτές από το πετρέλαιο που έχει ήδη μολύνει ακτές μήκους 120 μιλίων.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τόνισε ότι η περιβαλλοντική καταστροφή και οι συνέπειες από την πετρελαιοκηλίδα θα ξεπεραστούν μετά από πολλά χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 June 2010 - 18:30:37 UTC