Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης ή επιστροφής στη δραχμή"
  • [02] Απορρίπτει την πρόταση
  • [03] "Θλιβερή η διαίρεση"

  • [01] "Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης ή επιστροφής στη δραχμή"

    Διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σενάρια και φήμες περί πτωχεύσεως της χώρας και περί επιστροφής στη δραχμή.

    «Γινόμαστε μάρτυρες το τελευταίο διάστημα διαφόρων φημών για δήθεν επιστροφή στη δραχμή, δήθεν αναδιαρθρώσεις χρέους, υβριδικά συστήματα χρήματος και άλλα, που ακούμε για πρώτη φορά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Σημείωσε ότι «είναι φανερό πως τέτοια διασπορά, πλήρως ανυπόστατων φημών, μόνο σύγχυση και αποπροσανατολισμό προκαλεί, στην προσπάθεια που καταβάλλει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία για την ασφαλή έξοδο από την κρίση».

    «Φυσικά, διαψεύδουμε κατηγορηματικά όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια, από όπου κι αν προέρχονται, από όπου κι αν εκπορεύονται, με όποιον τρόπο και αν διαδίδονται στην ελληνική κοινωνία», τόνισε ο κ.Πεταλωτής.

    Υπογράμμισε δε ότι «δεν τίθεται θέμα πτώχευσης, επιστροφής στη δραχμή ή οτιδήποτε άλλο ακούγεται αυτό το διάστημα» και ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, με βάση και το Πρόγραμμα Σταθερότητα που υλοποιεί η κυβέρνηση, που «θα μας βάλει σε άλλη πορεία από εδώ και πέρα».

    Αποφάσεις για ευρώ και κερδοσκόπους

    Οι τελικές αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης χωρών-μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα καθώς και ο προληπτικός έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών, βρίσκονται στην ατζέντα του Eurogroup και Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα εκπροσωπήσει την χώρα και στη δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για το συντονισμό της Οικονομικής Πολιτικής στην Ε.Ε. υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο, καθώς και στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 8 Ιουνίου.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και των "27" θα εξετάσουν νέα μέτρα για την προστασία της Ευρώπης από τους κερδοσκόπους, καθώς και την ισχυροποίηση του ευρώ. Αναμένεται να συζητηθεί, επίσης, και η πορεία της ουγγρικής οικονομίας.

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

    Όταν ρωτήθηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde για την πτώση του ευρώ, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι "αν και το νόμισμα δείχνει πολύ εξασθενημένο στα μάτια των αγορών, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς τα βασικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ".

    Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα και το ρόλο των κερδοσκόπων, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι "η ελληνική κρίση δεν οφείλεται μόνο στην κερδοσκοπία αλλά στον ανεπαρκή έλεγχο των δημοσίων οικονομικών". Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσε επίσης ότι "δεν ανησυχεί" για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας.

    Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ελεγκτικής υπηρεσίας και μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης. "Δεν είναι κατανοητό μια χώρα να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού στο κοινοβούλιό της, χωρίς να συζητά για το περιεχόμενό του με τις άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ".

    Ο πρόεδρος του Eurogroup που τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός φόρου στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ότι είπε ότι "το κυριότερο μάθημα που πήραμε από την κρίση είναι ότι δεν είμαστε επαρκώς Ευρωπαίοι".

    Στην ίδια συνέντευξη ο Γιούνκερ εξέφρασε τη λύπη του για την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος και κάλεσε την "Κίνα να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική".

    Αρνητιικό κλίμα στις αγορές

    Σε αρνητικό κλίμα πραγματοποιούνται και σήμερα οι συναλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά, εξαιτίας της ανησυχίας που έχουν προκαλέσει τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η αναζωπύρωση των φόβων για την οικονομία στις χώρες της Ευρώπης, που πυροδότησαν οι δηλώσεις σχετικά με την Ουγγαρία, και η υποχώρηση του ευρώ.

    Με σαφή πτώση, από 1% έως περίπου 2%, κινούνται τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 3,84%, με τον δείκτη Nikkei να διαμορώνεται στις 9.520,80 μονάδες, φθάνοντας στο κατώτερο επίπεδό του των τελευταίων τουλάχιστον έξι μηνών, εξαιτίας

    Στην Αθήνα, η χρηματιστηριακή αγορά, κινείται σε χαμηλό 12ετίας, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 12:45 να υποχωρεί στις 1.432,96 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,50%. Ολοι οι επιμέρους δείκτες κινούνται πτωτικά και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών -7,23% και των Ταξιδιών-6,59%.

    Το ευρώ, υποχώρησε σήμερα κάτω από τα 1,19 δολάριο, για πρώτη φορά την τελευταία 4ετία, σημειώνοντας στη συνέχεια μικρή ανάκαμψη. Το μεσημέρι η ισοτιμία των δύο νομισμάτων είχε φθάσει το 1,1984 δολάρια, έναντι 1,1972 δολάριο την Παρασκευή, στο κλείσιμο της Ουόλ Στριτ.

    Διευκρινίσεις για τις συντάξεις

    Στο μεταξύ, νέα δεδομένα δημιουργούν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την Τρόϊκα, για το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα, οι διευκρινίσεις που έκανε στο Βήμα της Κυριακής, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα θα πρέπει να κοπούν στο μισό, χαρακτηρίζοντας παρανόηση το ποσοστό 45% έως 48% που αναφέρεται σε μερίδα του Τύπου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν στο 48% θα πρέπει να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%-80%.

    Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για θετικότατη εξέλιξη, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η ορθή και ακριβής ερμηνεία του Μνημονίου. Συνεπώς, οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα ξεκαθαρίζονται οριστικά.

    Οι διευκρινίσεις της Κομισιόν αφήνουν ένα παράθυρο συνεννόησης με τους ελεγκτές, οι οποίοι επανέρχονται στην Αθήνα, το επόμενο διάστημα, με στόχο την τελική συμφωνία επί του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ο υπουργός εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα συμμετάσχει σήμερα στο Τακτικό Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας, στο Λουξεμβούργο, με θέμα την προπαρασκευή της νέας στρατηγικής για την απασχόληση.

    -

    [02] Απορρίπτει την πρόταση

    Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Μάικλ Όρεν δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ θα απορρίψει την ιδέα μιας διεθνούς επιτροπής για τη μελέτη της επιδρομής των κομάντο στο πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθυνόταν στη Γάζα κατα την οποία εννέα φιλο-παλαιστίνιοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν.

    "Απορρίπτουμε μια διεθνή επιτροπή. Συζητούμε με την κυβέρνηση Ομπάμα έναν τρόπο με τον οποίο η έρευνά μας θα πραγματοποιηθεί", δήλωσε ο Όρεν στο "Fox News Sunday".

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν έχει προτείνει τη σύσταση διεθνούς επιτροπής, για τη διεξαγωγή έρευνας, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ζηλανδίας Τζέφρι Πάλμερ με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από την Τουρκία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεχθεί τη διεξαγωγή μιας "αξιόπιστης και αντικειμενικής έρευνας" στην οποία η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. "Όσον αφορά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρόεδρος Σαρκοζί υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για εξεύρεση μιας λύσης με στόχο τον τερματισμό του αποκλεισμού", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ζήτησε και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ κάλεσε τα μέλη του "να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, αλλά και τα σχέδιά τους για ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεών τους με το εβραϊκό κράτος".

    Στο μεταξύ, η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος θα στείλει δύο πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, "στο τέλος της εβδομάδας", όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της φιλανθρωπικής οργάνωσης τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙRNA.

    Συνεχίζεται η βία

    Περίπολος του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους που επέβαιναν σε καταδυτικό πλοιάριο ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν ο ισραηλινός στρατός και αξιωματούχοι της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

    Στο Τελ Αβίβ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι οι άνδρες ήταν "ένοπλοι και επιχειρούσαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση. Φορούσαν στολή δύτη", ενώ πηγές ασφαλείας της Χαμάς επιβεβαίωσαν ότι βρέθηκαν τέσσερις σοροί δυτών και είπαν ότι ένας πέμπτος άνδρας που φέρεται ως αγνοούμενος, πιθανώς είναι νεκρός.

    [03] "Θλιβερή η διαίρεση"

    Θλιβερή χαρακτήρισε τη διαίρεση της Κύπρου ο Πάπας Βενέδικτος 16ος , μίλησε θετικά για τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για λύση του κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι θα προσεύχεται για ειρήνη σε ολόκληρη της Κύπρο.

    "Με την παραμονή μου τις τελευταίες μέρες στην Αποστολική Νουντσιατούρα, η οποία τυγχάνει να βρίσκεται στη νεκρή ζώνη των Ηνωμένων Εθνών, έχω αποκομίσει ο ίδιος μια μικρή εικόνα της θλιβερής διαίρεσης του νησιού και έμαθα επίσης για την απώλεια μεγάλου μέρους μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα", τόνισε ο Πάπας στην ομιλία αποχαιρετισμού στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Όπως ανέφερε άκουσε Κυπρίους από τον βορρά, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν υπό συνθήκες ειρήνης στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους . " Έχω συγκινηθεί βαθύτατα από τις εκκλήσεις τους", πρόσθεσε .

    Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πάπας Βενέδικτος 16ος επεσήμανε "Η διεθνής κοινότητα, κύριε Πρόεδρε, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδα την πορεία που ακολουθείτε, και σημειώνω με ικανοποίηση όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για να επέλθει ειρήνη για το λαό σας και για ολόκληρο το νησί".

    Στην ομιλία του ο Πάπας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας.

    Είναι σημαντικό ότι ο Πάπας Βενέδικτος 16ος εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο θα θεωρηθεί ως ένα ακόμη βήμα στο δρόμο, που άνοιξε ο εναγκαλισμός στην Ιερουσαλήμ του αείμνηστου Πατριάρχη Αθηναγόρα και του σεβάσμιου προκατόχου μου Πάπα Ιωάννη Παύλου ΣΤ΄'. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά για την φιλοξενία τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

    Ο Πάπας έκλεισε τον αποχαιρετισμό του , μιλώντας ελληνικά : "Με αυτά τα λίγα λόγια σας αποχαιρετώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι ο Τριαδικός Θεός και η Παναγία να σας ευλογούν πάντα. Χαίρετε! Ειρήνη μαζί σας".

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία του στην τελετή αποχαιρετισμού εξέφρασε την ευχή ότι ο Πάπας θα φέρει πάντα στην καρδιά του την Κύπρο, τις πληγές και τις ελπίδες της.

    Όλοι οι Κύπριοι, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, είδαν στο πρόσωπό Σας τον αγγελιαφόρο της ειρήνης και ένα θερμό υποστηρικτή της ισότητας.

    Για μας τους Κύπριους, σημείωσε, το ταξίδι αυτό αποτελεί ιστορικό γεγονός ανεπανάληπτης αξίας, που έρχεται επιπλέον να χαρίσει ιδιαίτερο κύρος στους εορτασμούς της πεντηκοστής επετείου της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πάπα Βενέδικτο για τη σταθερή στήριξη, που παρέχει στον αγώνα για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, πριν εισέλθει στο αεροσκάφος, ευλόγησε συμβολικά, όπως είχε κάνει και κατά την άφιξη του, ένα δεντρύλιο ελιάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 June 2010 - 12:30:49 UTC