Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η κυβέρνηση θα προασπίσει τη διαφάνεια"
  • [02] Δηλώσεις Πεταλωτή για ασφαλιστικό
  • [03] Συνάντηση Παπούλια-Τάντιτς
  • [04] Παρέμβαση Μ.Θεοδωράκη
  • [05] Ερευνα για την οικία Τσοχατζόπουλου
  • [06] Οι αργυροπελεκάνοι του Αμβρακικού
  • [07] Ακαρπη η συνάντηση
  • [08] Ένταση στην Εξεταστική
  • [09] Κινητοποιήσεις
  • [10] Επίσκεψη στην Αθήνα
  • [11] Ξανά στη Δικαιοσύνη
  • [12] Ζητά κατάργηση βίζας

  • [01] "Η κυβέρνηση θα προασπίσει τη διαφάνεια"

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνέρχεται, στις 9.30 το πρωί, το Υπουργικό Συμβούλιο σε άτυπη συνεδρίαση.

    Τη διαβεβαίωση πως με "φως και αλήθεια" η κυβέρνηση θα προασπίσει τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια - καθώς είναι "βαθειά πίστη μας η ανάγκη αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος μέσω της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και της χρηστής διοίκησης" - έδωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά από συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό του Βελγίου Ύβ Λετέρμ.

    Ενόψει της προεδρίας της ΕΕ που αναλαμβάνει το Βέλγιο την 1η Ιουλίου και λίγο πριν από τις εκλογές της 13ης Ιουνίου, ο κ. Λετέρμ επισκέφθηκε την Αθήνα στο πλαίσιο του "γύρου των πρωτευουσών".

    Ευχαριστώντας τον Βέλγο ομόλογό του "για την αμέριστη στήριξή του προς την Ελλάδα", ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι οι εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό χώρο "δικαίωσαν τις θέσεις που υποστηρίξαμε από τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές", υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού, της κοινής οικονομικής πολιτικής και στήριξης του κοινού μας νομίσματος.

    Από πλευράς του ο κ. Λετέρμ επεσήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο, υπογράμμισε ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια αναφορικά με το "μέλλον της Ευρώπης", σημείωσε πως η Βελγική προεδρία θα ασχοληθεί με την εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας, την κλιματική αλλαγή και τα χρηματοοικονομικά, ενώ συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό πως πρέπει επίσης να προωθηθεί η διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

    Ο κ. Λετέρμ τόνισε εξάλλου, πως επί βελγικής Προεδρίας πρώτη προτεραιότητα θα είναι το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης αναφέροντας εξάλλου ότι στην ερχόμενη σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί το θέμα των συμπληρωματικών επενδύσεων σε κοινές υποδομές.

    [02] Δηλώσεις Πεταλωτή για ασφαλιστικό

    «Το ασφαλιστικό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, που μόνο αυτή η κυβέρνηση έχει ανοίξει σε τέτοιο βαθμό. Αυτή η κυβέρνηση διέγνωσε ότι αν δεν το λύσουμε με τρόπο κάθετο και οριστικό, όχι οι συντάξεις των επόμενων γενιών, αλλά οι επόμενες συντάξεις δεν θα μπορούν να καταβληθούν. Άρα το να περιορίζουμε τις συζητήσεις για το ασφαλιστικό, που έχουν γίνει τόσες και που γίνονται καθημερινά, σε ένα ζήτημα αδικεί την ουσία της συζήτησης".

    Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. «Υπάρχουν συμφωνηθέντα μέσα από το μνημόνιο και μένουμε στα συμφωνηθέντα», υπογράμμισε.

    Για το αν «παγώνει» η προώθηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου έως ότου γίνει η συνεννόηση με την «τρόικα», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι "δεν παγώνει τίποτα και αυτό φαίνεται από την καθημερινή συζήτηση που γίνεται πάνω σε αυτό το νομοσχέδιο".

    "Όταν έχουμε να κάνουμε με ένα ασφαλιστικό, με το οποίο πολλά από αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα αλλάζουν, πιστεύω ότι και ο αρμόδιος υπουργός είναι αυτός που δεν υπολογίζει πολιτικό κόστος και προχωράει στην ολοκλήρωση αυτού του νομοσχεδίου", επισήμανε ερωτηθείς σχετικά.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είχε σαφή εικόνα όταν υπέγραφε το μνημόνιο γιατί "παρουσιάστηκε μια εικόνα έκπληξης", ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι "καμία εικόνα έκπληξης δεν παρουσιάζεται, είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση είχε σαφή εικόνα".

    Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση έχει περιθώρια να μην δεχτεί κάποιες "οδηγίες" της τρόικα για το ασφαλιστικό με τις οποίες διαφωνεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης, που έχει γίνει μέχρι τώρα και ότι το θέμα δεν είναι αν αντιστεκόμαστε ή όχι, αλλά ότι έχουμε λογικά επιχειρήματα.

    "Γιατί δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με εντυπώσεις, θέλουμε το ασφαλιστικό που θα προκύψει να είναι βιώσιμο, να είναι όσο το δυνατό πιο δίκαιο και να εγγυάται τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων", εξήγησε.

    Επιπλέον, τόνισε ότι αυτά είναι τα κριτήρια που βάζει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

    "Το περιθώριο που έχει η κυβέρνηση είναι το περιθώριο που της δίνει η ίδια η πραγματικότητα", υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε ότι "όπου έχουμε δίκιο δεν νομίζω ότι μπορεί να μας το αρνηθεί κανείς".

    Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου με το γραφείο του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι "δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από το να υπάρχει συνάντηση του υπουργού με τον πρωθυπουργό".

    "Διευκρίνισε" δε ότι αυτή τη συνάντηση την είχε ζητήσει ο κ. Λοβέρδος ενόψει του ασφαλιστικού, "προκειμένου να υπάρχει μια συζήτηση ώστε να εξελιχθεί η νομοθετική πρωτοβουλία με τον καλύτερο τρόπο".

    Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι "δεν είναι κάτι περίεργο, ούτε κάτι παράξενο".

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για τη συνάντηση στο Μ. Μαξίμου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι πρόκειται για κυβερνητική συνάντηση εργασίας και τόνισε ότι σαφώς και δεν θα αφορά σε ένα ζήτημα, αλλά συνολικά στο ασφαλιστκό νομοσχέδιο.

    Επισήμανε δε ότι "αυτή η κυβέρνηση εργάζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ότι οι υπουργοί δεν πηγαίνουν στον πρωθυπουργό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά υπάρχει συστηματική εργασία και συστηματική συμμετοχή του πρωθυπουργού σε συναντήσεις με υπουργούς".

    Εξ άλλου, ερωτηθείς εάν θεωρεί αυτονόητο η κυβέρνηση ότι η αξιολόγηση που θα γίνει από την τρόικα θα είναι θετική, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα αυτονόητο και επισήμανε ότι η μείωση του ελλείμματος έχει υπερβεί τους στόχους μας και ότι η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη και για τα έσοδα.

    [03] Συνάντηση Παπούλια-Τάντιτς

    Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η υπόθεση του Κοσόβου, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και οι διμερείς, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις, συζητήθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος πραγματοποιεί ανταποδοτική επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Κατά την διάρκεια δηλώσεών τους, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τόσο τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο λαών και των ηγεσιών τους, όσο και την κοινή οπτική τους για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

    Αναφερόμενος στο καθεστώς του Κοσόβου, ο κ. Παπούλιας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση υπέρ της "εξεύρεσης λύσης αμοιβαία αποδεκτής, η οποία θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων".

    Από την πλευρά του ο κ. Τάντιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ελληνική θέση και τόνισε ότι η χώρα του "θα συνεχίσει να έχει μια φιλική πολιτική, αλλά δεν θα αναγνωρίσει με κανέναν τρόπο την ανεξαρτησία του Κοσόβου και μετά την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι έτοιμη να επαναδιαπραγματευθεί για το μέλλον της επαρχίας αυτής".

    Πρόσθεσε δε ότι "με την πολιτική της στο Κόσοβο, η Σερβία επιβεβαιώνει την πολιτική που βασίζεται στην ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή προοπτική. Μια προϋπόθεση για τέτοια ανάπτυξη είναι η οικονομική και η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή".

    Οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν εκτενώς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, με τον Κ. Παπούλια να επαναλαμβάνει την ένθερμη και σταθερή στήριξη της Ελλάδας: "Πιστεύουμε ότι η Σερβία πρέπει να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θέση η οποία δικαιωματικά της ανήκει".

    Ο Μπ. Τάντιτς ευχαρίστησε για την ελληνική στήριξη, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επενδύσεις ελλήνων επιχειρηματιών στην Σερβία, δηλώνοντας ευγνώμων για "όλα όσα έδωσε η Ελλάδα μετά τις δημοκρατικές αλλαγές στην χώρα".

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε "την ειλικρινή πρόθεση της Ελλάδας να εξευρεθεί το ταχύτερο δυνατόν, αμοιβαίως αποδεκτή λύση", ενώ σε ό,τι αφορά το χθεσινό αιματηρό επεισόδιο ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και σε ακτιβιστές, έκανε λόγο για ενέργεια "παράνομη και εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου", που "ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικής έντασης στην περιοχή".

    Οι κ.κ. Παπούλιας και Τάντιτς αναφέρθηκαν ακόμη στις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών και ιδιαίτερα στην ανακαίνιση του Πύργου Νεμπόισα και την δημιουργία εκεί Μουσείου αφιερωμένου στον Ρήγα Φεραίο και στους σέρβους αγωνιστές, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τον ρόλο που διαδραματίζει στο Βελιγράδι το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, το οποίο είχε εγκαινίασε ο ίδιος το 2009.

    Ο σέρβος Πρόεδρος εξέφρασε ακόμη τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό που υποφέρει λόγω της οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε ότι οι Σέρβοι θα εξακολουθήσουν να επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

    "Θα είναι η μικρή συμβολή μας στην οικονομία σας", σημείωσε.

    [04] Παρέμβαση Μ.Θεοδωράκη

    Με πολιτική του παρέμβαση σε εκδήλωση του τμήματος Παιδείας και Πολιτισμού του Συνασπισμού ο Μίκης Θεοδωράκης πρότεινε να αποχωρήσει η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΔΝΤ και από το ΝΑΤΟ προειδοποιώντας ότι "εάν το σκάφος Ελλάς δεν αλλάξει άμεσα και ριζικά πορεία τότε θα οδηγηθούμε στο τέλος μας ως έθνος, λαός, ιστορία και πολιτισμός " προσθέτοντας ότι αυτή είναι η επιθυμία "των άσπονδων φίλων μας που μας περιφρονούν, μας χλευάζουν και μας ντροπιάζουν καθημερινά".

    Στην παρέμβασή του ο Μίκης Θεοδωράκης μεταξύ άλλων πρότεινε:

    α. την οριστική και τελειωτική απαλλαγή της χώρας από το δημόσιο χρέος

    β. Την εξόφληση του δημόσιου χρέους με εκποίηση μέρους της κρατικής περιουσίας, με εξαίρεση των, στρατηγικής σημασίας, ΔΕΚΟ, με εκποίηση μέρους της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, υποχρέωση με ειδικούς φόρους στους έχοντες και κατέχοντες να συνεισφέρουν στην κοινή εθνική προσπάθεια, με τη δημιουργία δημόσιου εθνικού τραπεζικού πυλώνα και τη διεκδίκηση διαγραφής μέρους του χρέους σε συνεργασία με τις ελλειμματικές χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

    Ακόμα πρότεινε μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από το μηχανισμό στήριξης και από το ΝΑΤΟ να στραφεί για στήριξη σε άλλες φιλικές χώρες, όπως τη Ρωσία, την Κίνα και τις αραβικές χώρες και ειδικά για την εθνική άμυνα να προμηθευτεί υπερσύγχρονο στρατιωτικό αμυντικό υλικό από τη Ρωσία και την Κίνα.

    Επισήμανε ότι με κεντρικό σύνθημα " για τη σωτηρία της πατρίδας" όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να μπουν επικεφαλής σ' αυτή την αναγεννητική και σωτήρια κινητοποίηση προτείνοντας να γίνει δημοψήφισμα. Σε περίπτωση δε θετικής ψήφου από τον ελληνικό λαό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαλύσει τη Βουλή και να αναθέσει την εξουσία σε ομάδα ακέραιων και ικανών πολιτών και παράλληλα να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη συντακτικής εθνοσυνέλευσης.

    Κάνοντας συχνές αναφορές στην ΕΑΜΙΚΗ αριστερά ο κ.Θεοδωράκης δήλωσε πεπεισμένος ότι με τις προτάσεις που καταθέτει "η Ελλάδα θα γίνει χώρα ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική".

    Νωρίτερα ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για το νέο, όπως το χαρακτήρισε, έγκλημα των Ισραηλινών σε βάρος μιας ειρηνευτικής δύναμης για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Άμυνας ότι υποκριτικά αποδοκίμασαν την Ισραηλινή επίθεση και ματαίωσαν τα κοινά γυμνάσια με το Ισραήλ προσθέτοντας ότι " η κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα χέρι - χέρι με το Ισραήλ θα καλύψει τελικά αυτή την εγκληματική πράξη που ντροπιάζει κάθε ελεύθερο λαό και χώρα".

    Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαιρέτισε τόσο την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, όσο και το γεγονός ότι επέλεξε την συγκεκριμένη εκδήλωση του Συνασπισμού για να κάνει την πολιτική του παρέμβαση.

    Ο κ.Τσίπρας είπε ότι ανεξαρτήτως του αν συμφωνήσει κανείς ή όχι με αυτή την παρέμβαση ο Μίκης Θεοδωράκης και το έργο του ορίζει τις πολιτιστικές συντεταγμένες αυτής της χώρας και τον κάλεσε να συμμετάσχει, ως το τιμώμενο πρόσωπο, σε πολιτιστικό συνέδριο που πρότεινε να οργανώσει ο Συνασπισμός μετά την ολοκλήρωση του πολιτικού του συνεδρίου που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

    [05] Ερευνα για την οικία Τσοχατζόπουλου

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για την υπόθεση του σπιτιού στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου του πρώην υπουργού κ. Άκη Τσοχατζόπουλου διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου.

    Η κ. Ράικου ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα κ. Παρασκευά Αδάμη τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο κ. Αδάμης έχει εντολή σε πρώτη φάση να μελετήσει τα στοιχεία και να διακριβώσει εάν στην υπόθεση προκύπτουν φορολογικές παραβάσεις, ενώ ακολούθως να διαπιστώσει εάν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων.

    Στο μεταξύ, η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ εξετάζει τα δημοσιεύματα του Τύπου και εάν κριθεί αναγκαίο, ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος θα κληθεί ενώπιόν της.

    [06] Οι αργυροπελεκάνοι του Αμβρακικού

    Οι αποικίες ενός από τα σπανιότερα είδη πουλιών του κόσμου, του αργυροπελεκάνου, βρίσκονται εγκατεστημένες στα νησάκια της λιμνοθάλασσας Τσουκαλιό και Λογαρού του Αμβρακικού Κόλπου.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Υγροτόπων Ροδιάς, ο αργυροπελεκάνος είναι το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων που υπάρχουν στον κόσμο και το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον πλανήτη (ύψος 1,20μ, άνοιγμα φτερών εώς 3,2μ, βάρος 6-10 κιλά).

    Το υδρόβιο αυτό πουλί έχει χρώμα φτερώματος ανοιχτό σταχτί και κύριο χαρακτηριστικό του είναι το μακρύ του ράμφος, που φέρει διαστελλόμενο σάκο στο κάτω μέρος του. Τα πόδια του είναι κοντά και δυνατά, με δάχτυλα συνδεόμενα μεταξύ τους με μεμβράνη.

    Ο αργυροπελεκάνος ήταν κάποτε ευρέως εξαπλωμένος στην Ευρώπη (μέχρι στην Ουγγαρία) και την Ασία, αλλά τα τελευταία εκατό χρόνια ο πληθυσμός του μειώθηκε δραματικά και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη περιορίστηκε σε ορισμένους υγροτόπους των Βαλκανίων.

    Κύριες αιτίες αυτής της μείωσης ήταν οι αποξηράνσεις υγροτόπων για την απόκτηση γεωργικής γης και το κυνήγι. Σήμερα, το 13% των ζευγαριών αργυροπελεκάνου που απομένουν σ 'ολόκληρο τον κόσμο φιλοξενείται σε δύο περιοχές της Ελλάδας: στη λίμνη μικρή Πρέσπα του νομού Φλώρινας και στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού Κόλπου.

    Ο αργυροπελεκάνος, επειδή φοβάται τον άνθρωπο, φωλιάζει σε απρόσιτες περιοχές, όπως είναι οι απομονωμένες νησίδες και οι δύσβατοι καλαμιώνες. Ως ψαροφάγο πουλί διαλέγει υγροτόπους ικανούς να εξασφαλίσουν άφθονη τροφή για τα μικρά του. Στον Αμβρακικό, η περίοδος αναπαραγωγής διαρκεί από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τον Ιούλιο. Στην αρχή, τα πουλιά συγκεντρώνονται στα νησάκια των λιμνοθαλασσών, όπου ζευγαρώνουν. Χτίζουν τη φωλιά τους με χόρτα και κλαδάκια και γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου αρχίζουν οι πρώτες ωοτοκίες.

    Γεννούν δύο αβγά σε κάθε φωλιά (σπάνια τρία), τα οποία επωάζουν επί 31 μέρες, καλύπτοντάς τα με τη νηκτική μεμβράνη των ποδιών τους και όχι με την κοιλιά. Οι νεοσσοί γεννιούνται γυμνοί και μετά ένα μήνα έχουν καλυφθεί με άσπρα πούπουλα.

    Μέχρι την ηλικία των δυόμισι μηνών, εξαρτώνται απόλυτα από τους γονείς τους. Και οι δύο γονείς ταΐζουν τα μικρά τους, σε βάρδιες, μ' ένα πολύ χαρακτηριστικό τρόπο: ο νεοσσός βουτά με λαιμαργία το κεφάλι του στο ράμφος του γονέα και τρώει τη μισοχωνεμένη τροφή (ψάρια) κατευθείαν απ' το σάκο. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου έχουν πετάξει όλοι οι νεοσσοί, οι οποίοι ακολουθούν τους ενήλικες στις τοπικές μετακινήσεις.

    Οι Αργυροπελεκάνοι παραμένουν το χειμώνα στον Αμβρακικό, επειδή επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες και υπάρχει άφθονη τροφή. Αντίθετα, τη Μικρή Πρέσπα την εγκαταλείπουν λόγω του δριμύτατου ψύχους.

    Κίνδυνοι και απειλές

    Ο σημαντικότερος κίνδυνος για τους αργυροπελεκάνους είναι η ενόχληση που προκαλείται από τον άνθρωπο είτε σκόπιμα, από επισκέπτες που ανεβαίνουν στα νησάκια αναπαραγωγής των πουλιών για να τα δουν ή να τα φωτογραφήσουν, είτε από αμέλεια, κατά τη διέλευση πλωτών μέσων.

    Στην προσέγγιση επισκεπτών, τα πουλιά σηκώνονται πανικόβλητα και επειδή επωάζουν τα αυγά με το πέλμα τους, είτε τα συνθλίβουν είτε τα σπρώχνουν έξω από τη φωλιά.

    Ο αργυροπελεκάνος δεν μπορεί να ξαναβάλει μέσα στη φωλιά ένα αυγό που έχει πεταχτεί έξω, αλλά ακόμη και αν τα αυγά παραμείνουν ανέπαφα, πολλά ζευγάρια δεν επιστρέφουν ποτέ μετά την ενόχληση.

    Αφού εκκολαφθούν τα αυγά, οποιαδήποτε ενόχληση σηκώνει τους γονείς στον αέρα. Τότε, οι γυμνοί νεοσσοί πεθαίνουν από το κρύο, είτε σύρονται από τον πανικό τους έξω από τη φωλιά, καταδικασμένοι να πεθάνουν από την έκθεσή τους στον ήλιο και τη βροχή.

    Οι αργυροπελεκάνοι, για να συνεχίσουν να φωλιάζουν στον Αμβρακικό Κόλπο, χρειάζονται μια πηγή άφθονης τροφής. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένα φαινόμενα μαζικών θανάτων ψαριών στις λιμνοθάλασσες, τα οποία οφείλονται στη μεταβολή της ποιότητας του νερού και κυρίως στην έλλειψη οξυγόνου.

    Οι αλλοιώσεις αυτές, που σχετίζονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις γύρω περιοχές, δεν απειλούν μόνο τους αργυροπελεκάνους, αλλά και την ιχθυοπανίδα καθώς και τις ανθρώπινες δραστηριότητες που ζουν από αυτήν.

    Ο αργυροπελεκάνος προστατεύεται βάσει της ελληνικής νομοθεσίας και διεθνών συνθηκών, που απαγορεύουν το κυνήγι και την εν γένει ενόχλησή τους, ιδιαίτερα στους τόπους αναπαραγωγής (Οδηγία 79/409/ΕΟΚ). Για την αποτελεσματική προστασία τους, όμως, απαιτείται και η δική μας συμμετοχή. Για τον λόγο αυτό δε θα πρέπει να πλησιάζουμε τα νησάκια αναπαραγωγής του αργυροπελεκάνου. Κι όταν βλέπουμε ανθρώπους που ενοχλούν τις φωλιές του, θα πρέπει να εξηγούμε πόσο καταστροφική μπορεί να αποβεί μια τέτοια ενόχληση.

    Το Κέντρο Υγροτόπων Ροδιάς

    Το Κέντρο Υγροτόπων Ροδιάς ιδρύθηκε το 2002 με προτροπή και υποδείξεις της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Φύσης με σκοπό να συμβάλλει στην προστασία και την ανάδειξη των υγροτόπων της περιοχής.

    Είναι ένα οικοτουριστικό, περιβαλλοντικό και πληροφοριακό κέντρο που στεγάζεται στο παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο του χωριού Στρογγυλή στα ΒΔ του Αμβρακικού κόλπου στα σύνορα των νομών Άρτας και Πρέβεζας.

    Η περιοχή των υγροτόπων Ροδιάς είναι από τους σπουδαιότερους και πλουσιότερους υγροτόπους της Ευρώπης. Προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση RAMSAR, έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA-2000, στον κατάλογο των Ζωνών Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά (SPA) και από το 2008 χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας.

    Το Κέντρο έχει ετοιμάσει προγράμματα, που συνδυάζουν ενημέρωση και ψυχαγωγία και απευθύνονται σε σχολεία, συλλόγους, ΚΑΠΗ και σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη.

    Προσφέρει περιβαλλοντική ενημέρωση, με φωτογραφίες και ηλεκτρονικά μέσα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο - μουσείο. Εκεί παρουσιάζονται οι αξίες των υγροτόπων, η πλούσια βιοποικιλότητά τους και τα μνημεία της περιοχής.

    Το Κέντρο προσφέρει, επίσης, περιήγηση με παραδοσιακά σκάφη (πριάρια) στους μοναδικούς υγρότοπους, τις λιμνοθάλασσες, τους καλαμιώνες και τους αλμυρόβαλτους, αλλά και παρατήρηση πουλιών (διάφορα είδη ερωδιών, γλάρων, αγριόπαπιες, αργυροπελεκάνοι και άλλα), αφού στον Αμβρακικό σταθμεύουν και αναπαράγονται περισσότερα από 250 είδη πουλιών. Το Κέντρο διοργανώνει, επίσης, επισκέψεις στα παραδοσιακά φυσικά ιχθυοτροφεία (ιβάρια). Η μέθοδος αυτή αλιείας ήταν γνωστή από τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ ο υγρότοπος είναι, επίσης, γνωστός για τη μεγάλη ιχθυοπαραγωγική ικανότητα του, καθώς και για το ότι είναι ο μεγαλύτερος χελότοπος στην Ελλάδα.

    Επίσκεψη στη Μονή Ροδιάς

    Εφόσον βρεθείτε στην περιοχή δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε και τη Μονή Ροδιάς. Η Μονή ιδρύθηκε το έτος 970 και ανακαινίσθηκε το 1860. Το εσωτερικό του ναού είναι κατάγραφο από πολύ αξιόλογες αγιογραφίες του 1884, που οι περισσότερες συντηρήθηκαν πρόσφατα.

    Ιστορούν με πολύ εκφραστικό τρόπο τα κυριότερα γεγονότα της Αγίας Γραφής από την πλάση του Αδάμ και της Εύας μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία.

    Υπάρχει, επίσης, δυνατότητα επίσκεψης στους νεροβούβαλους, το ρωμαϊκό ελαιοτριβείο, το λόφο της Αγ. Αικατερίνης, το ανάχωμα του ποταμού Λούρου.

    Ο επισκέπτης της περιοχής, με παράλληλα ενδιαφέροντα, μπορεί να συνδυάσει τα εξής: αρχαιολογικοί χώροι (Αρχαία Νικόπολη, Αρχαία Κασσώπη, Νεκρομαντείο Αχέροντα), μοναστήρια (Μονή Ζαλόγγου, Μονή Π. Φανερωμένης Λευκάδας, Κάτω Παναγιά Άρτας), σύγχρονη ιστορία (Μνημείο Ζαλόγγου, Σούλι), φυσικές ομορφιές (πεντακάθαρες παραλίες και αμμουδιές στη Λυγιά, Λούτσα και Πάργα, η λίμνη του Ζηρού, η Κορωνησία και τα Τζουμέρκα).

    Πώς θα φτάσετε στη Ροδιά

    -Αεροπορικώς, μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Ακτίου ή του αεροδρομίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια οδικώς (50 και 60 χλμ. αντίστοιχα)

    -Δια θαλάσσης, μέσω Ηγουμενίτσας. (Τακτικές καθημερινές γραμμές από και προς Ιταλία και στη συνέχεια οδικώς- 85 χλμ. περίπου)

    -Οδικώς: Εάν ξεκινήσετε για τη Ροδιά από Πρέβεζα ή από Άκτιο, ακολουθήσετε τον εθνικό δρόμο Πρέβεζας-Ιωαννίνων. Περνάτε πρώτα τα χωριά Λούρος, Στεφάνη, Ηλιοβούνια και στρίβετε δεξιά προς Πέτρα-Στρογγυλή. Αφού περάσετε μέσα από το χωριό Πέτρα, θα φτάσετε στο χωριό Στρογγυλή. Το Κέντρο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, στο πέτρινο κτίριο δίπλα στην εκκλησία. Η διαδρομή από Πρέβεζα διαρκεί περίπου 30-35 λεπτά.

    -Οδικώς: Εάν ξεκινήσετε από Ιωάννινα ή από Άρτα, ακολουθήστε τον εθνικό δρόμο προς Πρέβεζα και μετά το χωριό Νέα Κερασούντα στρίψτε αριστερά προς Πέτρα-Στρογγυλή.

    Αφού περάσετε μέσα από το χωριό Πέτρα, θα φτάσετε στο χωριό Στρογγυλή. Η διαδρομή από Ιωάννινα διαρκεί περίπου μία ώρα και από Άρτα περίπου 15-20 λεπτά.

    Κείμενο: Ζώης Απ.

    [07] Ακαρπη η συνάντηση

    Άκαρπη απέβη η τρίτη κατά σειρά, συνάντηση μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε στις 14 Ιουνίου.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι πάνω στις διαπραγματεύσεις πέφτει ως βαριά σκιά η πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

    Στη διαπραγμάτευση η ΓΣΕΕ ζήτησε μια σύμβαση που θα προστατεύει το εισόδημα, θα θωρακίζει τον 13ο και 14ο μισθό, θα περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των ανέργων και τελικά θα κατοχυρώνει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο κατάργησης του υφισταμένου κατωτάτου ορίου των 740 ευρώ απάντησε ότι είτε υπογραφεί είτε όχι νέα σύμβαση, ισχύει ο κατώτατος μισθός που θεσμοθέτησε η προηγούμενη Γενική Συλλογική Σύμβαση.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για αδήριτη πραγματικότητα του μνημονίου το οποίο ως νόμος του κράτους περιορίζει τις συζητήσεις με δεδομένες τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Παρόλα αυτά έκανε επίσης λόγο για βούληση να μην περικοπούν οι μισθοί και αυτό, είπε, αποδείχθηκε έμπρακτα από τον ΣΕΒ κατά τις συζητήσεις με την Τρόικα.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουν να αντιμετωπίσουν τη σύμβαση με αισιοδοξία και όχι με νοσταλγία, να περιφρουρήσουν τον 13ο και 14ο μισθό και να προστατεύσουν το ετήσιο εισόδημα διασφαλίζοντας μια σταθερή αμοιβή της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια.

    [08] Ένταση στην Εξεταστική

    Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens η τύχη ενός εγγράφου που κάνει λόγο για "πληρωμή ανθρώπου του υπουργικού συμβουλίου" και έχει ημερομηνία 11 Μαρτίου 2008.

    Το έγγραφο αποκαλύφθηκε μετά από δημοσιεύματα του περασμένου Σαββατοκύριακου που έκαναν λόγο για "ιδιόχειρο σημείωμα Χριστοφοράκου για πληρωμή 1 εκ. σε γαλάζιο υπουργό".

    Το θέμα προκάλεσε ένταση από τη δυσφορία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δήλωσαν άγνοια γα το έγγραφο, ενώ ο επικεφαλής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας έκανε λόγο για "πλαστό ή χαλκευμένο" έγγραφο.

    Ενημερώνοντας την επιτροπή και στη συνέχεια τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, είπε ότι πρόκειται για έγγραφο, για το οποίο ήθελε να ενημερώσει την επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, αλλά δεν θέλησαν οι βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να μην παρουσιαστεί σαν "φτηνός συμψηφισμός" μετά την ομολογία Μαντέλη.

    Προς τους βουλευτές, ο κ. Βαλυράκης είπε ότι το έγγραφο ήταν ανακάλυψη της ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ότι γι' αυτό το λόγο το κράτησε μαζί του το Σαββατοκύριακο.

    Πάντως παρουσιάζεται να είναι ένα email με αποδέκτη τον φαρμακοβιομήχανο Μάριο Κατσίκα και να αναφέρει μεταφρασμένο από την σχετική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών "Παρακαλώ να ρίξεις μία ματιά στις πληροφορίες που χρειάζονται για να δοθεί το υπόλοιπο της 50% κατάθεσης για τον άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου".

    Με το έγγραφο αυτό η επιτροπή ζήτησε πληροφορίες, ενημέρωσε ο κ. Βαλυράκης τους δημοσιογράφους, από την ελληνική Αρχή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος, η οποία με τη σειρά της ζήτησε τη συνδρομή της αντίστοιχης αμερικανικής Αρχής (FINCEN).

    Η τελευταία ενημέρωσε ότι η εταιρεία BUILT-IT LTD που αναφέρεται στο mail είναι υπαρκτή, δεν έχει δοσοληψίες με τη Siemens, ούτε έχει εμπλακεί σε δωροδοκίες, αλλά ότι η Αρχή δεν δικαιούται να ανοίξει το λογαριασμό της χωρίς δικαστική συνδρομή, την οποία ήδη ζήτησε ο κ. Βαλυράκης.

    Το απόγευμα όμως ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, ότι ο "cabinet man" που έχει μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών ως "άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου" είναι εταιρεία που κατασκευάζει ντουλάπια.

    Μάλιστα ο κ. Τζαβάρας είπε ότι στο ίδιο το mail, αναφέρεται μία διεύθυνση διαμερίσματος στο Σέφιλντ των ΗΠΑ: "Αν απλά είχαν επικοινωνήσει με τον κ. Κάτσικα που καλούμε αύριο στην επιτροπή, θα είχαν διαπιστώσει ότι ήταν απλά παραγγελία επίπλων στο διαμέρισμά του".

    Ο κ. Τζαβάρας μίλησε για "βρώμικη μηχανή παραπληροφόρησης που στήθηκε για να πλήξει το κύρος υπουργών της Νέας Δημοκρατίας" και ζήτησε την παραίτηση του κ. Βαλυράκη.

    Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και πόλωσης του κλίματος από πλευράς ΝΔ, μίλησε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας που επεσήμανε ότι το έγγραφο είναι στοιχείο της δικογραφίας, που δεν μπορούσε να μην ληφθεί υπόψη και κατόπιν αυτού θα ζητηθεί με δικαστική συνδρομή το άνοιγμα του επίμαχου λογαριασμού.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης με δήλωσή του μίλησε για "έγγραφο-φάντασμα", ενώ σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στο παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των δύο κομμάτων: "Παρά τις προσπάθειές μας τα εν λόγω έγγραφα δεν έχουν βρεθεί στη δικογραφία που στάλθηκε. Είναι προφανές ότι ο αγώνας δρόμου των συμψηφισμών έχει αρχίσει".

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για μεθόδευση μεγάλης κλίμακας επιχείρησης αποπροσανατολισμού και σύγχυσης του ελληνικού λαού "με στόχο να μη βρεθούν οι άλλοι "Μαντέληδες" που βρίσκονται στα δύο μεγάλα κόμματα και πήραν τις μεγάλες μίζες και η όλη επιχείρηση να περιοριστεί σε "καμένα χαρτιά" για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ".

    Νέα «ολιγοήμερη» παράταση εργασιών

    Νέα «ολιγοήμερη» παράταση εργασιών, εξασφάλισε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου, καθώς συν τοις άλλοις, διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά την εμπλοκή στην υπόθεση, του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Κιλτίδη.

    Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υφυπουργός βαρύνεται με την αποδοχή της εισήγησης του Νομικού Συμβούλου του υπουργείου του, Χρ. Μπότσιου, για «διοικητικό» χαρακτηρισμό ως δασικής, της έκτασης που παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπαιδίου, αν και μετά την έκρηξη του σκανδάλου, δρομολόγησε τις διαδικασίες για κανονικό χαρακτηρισμό της από την αρμόδια δασική υπηρεσία, ως «δάσους».

    Ο κος Κιλτίδης, πρόκειται να εξεταστεί σήμερα από την Επιτροπή - ενώ έχει δρομολογηθεί και η κατάθεση του επιχειρηματία, Γ. Σαχπατζίδη, ο οποίος είχε συναλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου στο παρελθόν και είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας TORCASO Investments, στην κατοχή της οποίας ήταν στο παρελθόν, το ακίνητο που αγόρασε στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτη, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος. Σημειώνεται πως ο κος Σαχπατζίδης, έχει διευκρινίσει, πως κατά την εποχή που η TORCASO ήταν κυρία του ακινήτου, ο ίδιος δεν ήταν ιδιοκτήτης της.

    Την παράταση εργασιών της Επιτροπής - τετράμηνη ωστόσο - είχε ζητήσει πρώτη, η Νέα Δημοκρατία, μετά από τα δημοσιεύματα για αγορά εκ μέρους του Άκη Τσοχατζόπουλου, της προαναφερθείσας οικίας.

    Η Εξεταστική, απέρριψε το αίτημα για τετράμηνη παράταση - ενώ και το ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις του Ντίνου Ρόβλια, επέμεινε πως η εταιρεία TORCASO Investments, «είχε εντοπιστεί ήδη από την εποχή της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, δεν βρίσκεται στον πυρήνα της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου και η τωρινή εμπλοκή της δεν είναι λόγος να αναβληθεί η έκδοση του πορίσματος. Η όποια περαιτέρω διερεύνηση της διακίνησης των κεφαλαίων, έχει εξάλλου ζητηθεί ήδη από την Τράπεζα της Ελλάδος με επιστολή του προέδρου της Εξεταστικής, Μ. Μπεντενιώτη (28/5/2010) και τα οποία στοιχεία ενδεχομένως προκύψουν, θα αποτελέσουν αντικείμενο της προανακριτικής Επιτροπής και της δικαστικής διερεύνησης».

    Πράγματι, όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Μ. Μπεντενιώτης, με επιστολή του στην Τράπεζα της Ελλάδας, εκφράζει την «απογοήτευση» των μελών της Επιτροπής, «καθώς, ενώ τα μέλη της ανέμεναν να φωτιστούν οι πτυχές αυτής της υπόθεσης και κυρίως να έλθουν στην επιφάνεια οι διαδρομές και οι ροές του χρήματος, τελικά εξήλθαν από τη συνεδρίαση, με μεγαλύτερη σύγχυση».

    «Βέβαια, δεν υποβαθμίστηκε και δεν απαξιώθηκε το έργο της ομάδας εργασίας, ούτε αμφισβητήθηκαν οι ικανότητες των μελών της. Ακόμα αναγνωρίστηκαν οι δυσκολίες και οι δυσχέρειες που αντιμετωπίστηκαν στην διερεύνηση των στοιχείων αυτής της υπόθεσης, πλην όμως το αποτέλεσμα του ελέγχου, δεν κρίθηκε επαρκές» αναφέρεται στην επιστολή του κου Μπεντενιώτη και ανακοινώνεται το αίτημα των μελών της Εξεταστικής, να συνεχιστούν οι έλεγχοι της Τράπεζας της Ελλάδος και μετά την κατάθεση του πορίσματος.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, σε δηλώσεις του απήντησε στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, επιμένοντας στους υπολογισμούς του πορίσματος που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2008, σύμφωνα με τους οποίους, το Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ. «Το μέγεθος συναρτάται με την ποινική διάσταση της υπόθεσης. Είναι λοιπόν θέμα Δικαιοσύνης και Προκαταρκτικής Επιτροπής» παρατήρησε ο κος Ρόβλιας.

    [09] Κινητοποιήσεις

    Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει στις μετακινήσεις του αύριο, το επιβατικό κοινό, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.

    Το μόνο μέσο μεταφοράς που θα λειτουργεί είναι ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

    Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα μέτρα μείωσης των αποδοχών τους, το νέο Ασφαλιστικό και στις περικοπές των επιδοτήσεων των συγκοινωνιακών φορέων.

    Απεργία εργαζομένων στον Τύπο

    Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται από τις 6 το πρωί της Πέμπτης εως τις 6 το πρωί της Παρασκευής τα σωματεία εργαζομένων στον Τύπο, που αντιδρούν στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και διεκδικούν διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων και υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ,

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο συμμετέχει στην απεργία δεν θα μεταδίδει ειδήσεις.

    [10] Επίσκεψη στην Αθήνα

    Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ. Ο Πολωνός πολιτικός ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φίλιππου Πετσάλνικου. Η παρουσία του στην Ελλάδα εντάσσεται στην τακτική δραστηριότητα του Προέδρου του ΕΚ, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

    Ο πρόεδρος του ΕΚ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια και θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου, τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φ. Πετσάλνικο, και με τον πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Α. Σαμαρά.

    Επίσης, ο κ. Μπούζεκ θα λάβει το λόγο σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και Οικονομικών της Βουλής των Ελλήνων.

    Ο καθηγητής Γέρζι Μπούζεκ εξελέγη ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2004 και στις 14 Ιουλίου 2009 εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία Πρόεδρος του ΕΚ. Είναι ο πρώτος Πρόεδρος που προέρχεται από τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του των δυόμισι ετών, έχει καθορίσει ως προτεραιότητες: την προώθηση μιας Ευρωπαϊκής κοινότητας ενέργειας, την ενίσχυση της δημοκρατίας και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ενίσχυση της συνεργασίας με τις νότιες και ανατολικές γειτονικές χώρες της ΕΕ, την ενδυνάμωση του ρόλου της ΕΕ στις παγκόσμιες υποθέσεις, την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας και την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο εξέχων Πολωνός πολιτικός διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1997-2001 και υπήρξε ενεργό στέλεχος της "Αλληλεγγύης" κατά τη δεκαετία του 1980.

    [11] Ξανά στη Δικαιοσύνη

    Στη δικαιοσύνη αναμένεται να επιστρέψει ο φάκελος των τηλεφωνικών υποκλοπών για να κάνει επανέλεγχο όλων των στοιχείων που υπάρχουν.

    «Αποτέλεσμα δεν υπάρχει από την νέα έρευνα που κάναμε. Αυτό που υπάρχει είναι ότι από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Ιούλιο του 2007 διαπιστώνονται κενά, παραλείψεις και σφάλματα», δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο εμπειρογνώμονας της ΑΔΑΕ Κώστας Μαραβέλιας παρουσιάζοντας μαζί με τον πρόεδρο και τα άλλα μέλη της, το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής.

    «Παραμένουν ακόμα πολλά κενά ως προς τη λειτουργία των θεσμών, αλλά και της ΕΥΠ», επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου εκτιμώντας ότι η υπόθεση πρέπει να επανελεγχθεί από την δικαιοσύνη.

    Η πρόταση όμως του κ. Παπαϊωάννου, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη. «Δεν συμφωνώ και δεν έχω καμία εμπιστοσύνη να πούμε σε αυτούς που έθαψαν την υπόθεση να την ξαναθάψουν. Ποια δικαιοσύνη; Αυτή που έκανε έρευνα πέντε χρόνια και μετά εξαφάνισε τα στοιχεία; Καταλαβαίνω τις σκοπιμότητες. Δεν το περίμενα όμως αυτό, γιατί ο τόπος αυτά τα έχει πληρώσει πολλές φορές. Η Βουλή είναι πάνω από όλα. Θα κάνω αίτηση με άλλους βουλευτές για Εξεταστική. Δεν θα λουστούμε εμείς ότι οι άλλοι θάψανε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Κακλαμάνης.

    «Εκτιμώ ότι από τα στοιχεία που έχουμε, μια Εξεταστική Επιτροπή δεν θα οδηγούσε πουθενά», αντέτεινε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε: «Το αίτημα να λάμψει η αλήθεια υπάρχει. Όχι μόνο στην Επιτροπή αλλά και στον κόσμο. Θα πρέπει όλα τα στοιχεία με τις διαπιστώσεις της Επιτροπής μας να σταλούν στην ελληνική δικαιοσύνη για να απαντήσει στα ερωτήματα που εκκρεμούν. Παράλληλα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα, από τον αρμόδιο υπουργό και στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοραντή να μιλήσει στην δικαιοσύνη για να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια. Μετά εμείς μπορούμε να συζητήσουμε για την καταλογή πολιτικών ευθυνών. Με επιφύλαξη λέμε. Δεν το κλείνουμε αυτή τη στιγμή το θέμα της Εξεταστικής. Όμως δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η Βουλή, με τα στοιχεία αυτά, να συνεχίσει την διαδικασία ποινικής ευθύνης».

    Νωρίτερα οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ότι δεν είχε ληφθεί μέριμνα στο κρίσιμο διάστημα της προκαταρκτικής έρευνας από τη δικαιοσύνη και έτσι καταστράφηκε σημαντικό υλικό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει, τεχνικά, τρόπος να βρεθούν νέα στοιχεία.

    «Το πρώτο χρονικό διάστημα, από τις 10 Μαρτίου και για κάποιους μήνες μετά ήταν σημαντικό και κρίσιμο το διάστημα για να γίνει έρευνα στα ψηφιακά κέντρα. Για να δει κανείς ποια ήταν τα δεδομένα τους, να βρει χρονικές περιόδους, να διαπιστώσει πότε υπήρξε παρείσακτη εισαγωγή στο λογισμικό. Σβήστηκαν στιγμιότυπα από τα αρχεία. Αυτό το διάστημα έπρεπε να υπάρξει έλεγχος των ψηφιακών κέντρων. Θα βρίσκαμε τότε πολλά στοιχεία γιατί δεν θα είχαν καταστραφεί. Είναι την περίοδο που γινόταν η προκαταρκτική εξέταση. Δεν λήφθησαν μέτρα από τη δικαιοσύνη. Δεν δέσμευσε το υλικό», ήταν μερικές από τις επισημάνσεις του κ. Λαμπρινόπουλου και των άλλων εμπειρογνωμόνων της ΑΔΑΕ.

    Ακόμα, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

    - Ούτε από την ΕΥΠ ούτε από τους εμπειρογνώμονες έγινε έρευνα στο κέντρο της Παιανίας.

    - Δεν κλήθηκε η ΑΔΑΕ από τον τακτικό ανακριτή που διερευνούσε την υπόθεση για να καταθέσει ή να βοηθήσει στην έρευνα και με δική της πρωτοβουλία έστειλε το πόρισμα της με τους κωδικούς.

    - Δεν βρήκαμε αρχεία διαχείρισης του δικτύου της Vodafone γιατί έγινε αναβάθμιση και καταστράφηκαν οι διακομιστές. Έσβησαν το παρείσακτο υλικό.

    - Η καταστροφή των αρχείων εμπόδισε την ΑΔΑΕ να φτάσει σε φυσικά πρόσωπα.

    - Έπρεπε να μείνουν αντίγραφα των στοιχείων. Δεν έπρεπε να καταστραφούν.

    - Και η ίδια η Vodafone έπρεπε να κρατήσει τα στοιχεία και ο ανακριτής έπρεπε να πει «στοπ μην βάζετε χέρι στο υλικό αυτό, είναι χρήσιμο».

    - Παρότι αποκαλύφθηκε αρχές Μαρτίου βρήκαμε ότι σε 4 κέντρα είχε εγκατασταθεί παράνομο λογισμικό.

    - Αν τα μαθαίναμε πολύ νωρίς, θα εξασφαλίζαμε άρση απορρήτου για να δούμε που βρίσκονται τα 14 τηλέφωνα.

    - Η ιστορία του "00" που λέει ο ανακριτής κ. Πετρόπουλος στο πόρισμά του ότι δεν μπορούσαμε να βρούμε τον κωδικό, είναι τελείως αναληθές. Εμείς επιμείναμε και βρήκαμε το συνολικό αριθμό. Εκτός από τον κωδικό της Αμερικής ανακαλύψαμε και ολόκληρο τον αριθμό.

    - Ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κατέθεσε ότι η εντολή που πήρε από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη ήταν να περιορίσουν την έρευνα. Ακόμα και στην έρευνα ανάλυσης των 14 καρτοκινητών "σκιών", η ΕΥΠ βασίστηκε στα όσα έλεγε η ΤΙΜ και η Vodafone. Έτσι χάθηκαν οι κλήσεις προς Αμερική και τα sms.

    - Θα έπρεπε όλος ο χειρισμός να γίνει από το υπουργείο εξωτερικών.

    - Aν η ΕΥΠ και η δικαιοσύνη συνεργαζόταν με την ΑΔΑΕ, τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά.

    - Έπρεπε να είχαν ενημερώσει την ΑΔΑΕ ως όφειλαν από το Σύνταγμα τόσο οι εμπλεκόμενες εταιρίες όσο και η ΕΥΠ.

    - Πολύ πιθανόν η ΑΔΑΕ να είχε καταλήξει στους τελικούς αποδέκτες των υποκλοπών αν η τότε κυβέρνηση της ανέθετε την έρευνα της υπόθεσης.

    Καταγγελίες Τσούρα

    Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Τσούρα «11 φορές διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούνται τα «πορτοκαλί» τηλέφωνα».

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, το σύστημα διασφάλισης τηλεφωνικού απόρρητου των συνομιλιών στον ΟΤΕ είναι διάτρητο, με τα χιλιάδες ΚΑΦΑΟ να είναι «ξέφραγο αμπέλι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Το θέμα έθεσε στην ανεξάρτητη Αρχή ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με αφορμή τις καταγγελίες του βουλευτή του ΛΑΟΣ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Ζήμενς, Κώστα Αϊβαλιώτη ότι έχει την αίσθηση ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις.

    «Αυτή τη στιγμή είναι σκορποχώρι τα ΚΑΦΑΟ. Ο καθένας που δεν είναι εξουσιοδοτημένος μπορεί να βάλει χέρι. Έχουμε καυτηριάσει επανειλημμένα τον ΟΤΕ για το θέμα αυτό, του έχουμε επιβάλει πρόστιμα και έχουμε ζητήσει να βάλει σύντομα ένα σύστημα τηλεπίβλεψης σε όλα τα ΚΑΦΑΟ. Δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί, πάντως ο ΟΤΕ δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει το θέμα αυτό μέσα σε ένα χρόνο», είπε.

    Οι διαπιστώσεις αυτές του προέδρου της ΑΔΑΕ προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις τόσο του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, όσο και των βουλευτών όλων των κομμάτων.

    «Για ένα ακόμα χρόνο δηλαδή, θα μπορούν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα μας», σχολίασε σκωπτικά ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε:

    «Αλίμονο αν ο ΟΤΕ αφήνει στον οποιονδήποτε την ευχέρεια να μπαίνει και να βγαίνει και να βάζει χέρι στα ΚΑΦΑΟ».

    Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ συμμερίστηκε τις ανησυχίες των μελών της Επιτροπής, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό, ο ΟΤΕ πολύ σύντομα να επιβάλει σύστημα τηλεπίβλεψης, γιατί όλες οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις γίνονται από τα ΚΑΦΑΟ που είναι σκορποχώρι και ο καθένας μπορεί ανεξέλεγκτα χωρίς να είναι εξουσιοδοτημένος να βάλει χέρι».

    Η συζήτηση, ωστόσο, για το πόσο ασφαλείς είναι οι τηλεφωνικές συνομιλίες επεκτάθηκε και στην πρόσφατη περίπτωση με το σταθερό τηλέφωνο του ίδιου του πρωθυπουργού να είναι «νεκρό».

    Τόσο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης όσο και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος έθεσαν το ερώτημα αν η ΑΔΑΕ έχει επιληφθεί του θέματος, «καθώς οι καιροί είναι πονηροί».

    Όπως ανέφερε ο κ Λαμπρινόπουλος, ομάδα ελέγχου της ΑΔΑΕ διεξάγει έρευνα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό, είναι σε πολλά επίπεδα, συνεχίζεται και σε λίγες μέρες θα έχει έτοιμο το πόρισμα της.

    Πάντως, όπως είπε, έχουν βρεθεί, από το σύστημα διαχείρισης του ΟΤΕ, όλα τα σχετικά δεδομένα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αυτό που μέχρι τώρα διαπιστώθηκε είναι ότι το τηλέφωνο που έπρεπε να φραγεί διέφερε κατά ένα ψηφίο από το νούμερο του πρωθυπουργού.

    «Το τηλέφωνο του πρωθυπουργού επειδή ελέγχθηκε ως προς τη κατεύθυνση δυνατότητας παρακολούθησης του, δεν προέκυψε μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο, συνεχίζουμε την έρευνα, δεν το πιστεύουμε, αλλά ψάχνουμε όλα τα σημεία και σε λίγες μέρες θα έχουμε ολοκληρώσει την έρευνα», πρόσθεσε ο κ. Λαμπρινόπουλος.

    Σε ερώτηση βουλευτών αν υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης των τηλεφώνων των βουλευτών και των πολιτικών προσώπων η απάντηση του κ Λαμπρινόπουλου ήταν αφοπλιστική:

    «Ίσως σας φανεί περίεργο, αλλά το διαβαθμισμένο κέντρο με τα τριψήφια νούμερα κατάλαβα τις προάλλες ότι δεν υπάρχει διασφάλιση».

    «Πάνω από 11 φορές βρήκαμε, διαπιστώσαμε, ότι τα πορτοκαλί τηλέφωνα παρακολουθούνται», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας, προκαλώντας νέα αντίδραση του προέδρου της ΑΔΑΕ που σημείωσε χαρακτηριστικά:

    «Εμένα με έβγαλε έξω από τα ρούχα μου. Βάσει νόμου πρέπει να είναι αναβαθμισμένο το κέντρο αυτό. Ούτε εμείς το ελέγχουμε, ούτε η ΕΥΠ. Δεν έχει αναλάβει κάποιος πρωτοβουλία να μεριμνήσει για την ασφάλεια αυτού του κέντρου όταν μιλάνε οι υπουργοί. Υποτίθεται ότι ο ΟΤΕ εδώ και πολλά χρόνια έχει ειδικές συνδέσεις διασφάλισης του απορρήτου. Υποτίθεται ότι έχουν αυξημένη προστασία. Τώρα αν γίνεται...».

    [12] Ζητά κατάργηση βίζας

    O Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκανε έκκληση προς την ΕΕ "να υπάρξει γρήγορα συναίνεση" για την κατάργηση της βίζας με τη Ρωσία, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να καταργήσει "από αύριο" τη βίζα για τους ευρωπαίους, στο τέλος μίας διμερούς συνόδου κορυφής.

    "Τίποτα δεν μας εμποδίζει" να καταργήσουμε τη βίζα, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να υλοποιήσει το μέτρο αυτό "από αύριο".

    "Ωστόσο, κατανοώ ότι η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ξεχωριστή: Η ΕΕ αποτελείται από 27 χώρες και η καθεμία έχει τη δική της άποψη σχετικά με την κατάρτηση της βίζας. Οσο πιο γρήγορα υπάρξει συναίνεση για το θέμα αυτό, τόσο το καλύτερο κατά τη γνώμη μου", υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    "Η κατάργηση της βίζας δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλειά" της ΕΕ και θα "διευκολύνει τη ζωή εκατομμυρίων υπηκόων της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης", είπε και πρόσθεσε ότι διμερείς διαβουλεύσεις με ορισμένες χώρες είναι δυνατές.

    Η Ρωσία έχει παρουσιάσει την κατάργηση της βίζας ως ένα από τα θέματα-κλειδιά της συνόδου κορυφής με την ΕΕ. Η Ρωσία έχει δεχθεί περίπου τρία εκατομμύρια παράνομους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης στο τέλος του 1991.

    Ο Ρώσος πρόεδρος στη συνέντευξή του κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δεσμευθούν περισσότερο για να βοηθήσουν τη Ρωσία να γίνει μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμούς Εμπορίου (ΠΟΕ), κάτι που η Μόσχα προσπαθεί να επιτύχει από το 1993.

    "Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα της G20 που δεν είναι ακόμη μέλος του ΠΟΕ. Ποιος είναι ο χαμένος; Η Ρωσία έχει την ανάγκη του ΠΟΕ, αλλά και ο ΠΟΕ την ανάγκη της Ρωσίας", παρατήρησε στο τέλος μίας συνόδου κορυφής Ρωσίας-ΕΕ στο Ροστόφ επί του Ντον (νοτιοδυτική Ρωσία).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 June 2010 - 6:30:39 UTC