Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άκαρπη η συνάντηση συνδικάτων - εργοδοτών
  • [02] Αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

  • [01] Άκαρπη η συνάντηση συνδικάτων - εργοδοτών

    Άκαρπη απέβη η σημερινή, τρίτη κατά σειρά, συνάντηση μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε στις 14 Ιουνίου.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι πάνω στις διαπραγματεύσεις πέφτει ως βαριά σκιά η πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Στη διαπραγμάτευση η ΓΣΕΕ ζήτησε μια σύμβαση που θα προστατεύει το εισόδημα, θα θωρακίζει τον 13ο και 14ο μισθό, θα περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των ανέργων και τελικά θα κατοχυρώνει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο κατάργησης του υφισταμένου κατωτάτου ορίου των 740 ευρώ απάντησε ότι είτε υπογραφεί είτε όχι νέα σύμβαση, ισχύει ο κατώτατος μισθός που θεσμοθέτησε η προηγούμενη Γενική Συλλογική Σύμβαση.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για αδήριτη πραγματικότητα του μνημονίου το οποίο ως νόμος του κράτους περιορίζει τις συζητήσεις με δεδομένες τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Παρόλα αυτά έκανε επίσης λόγο για βούληση να μην περικοπούν οι μισθοί και αυτό, είπε, αποδείχθηκε έμπρακτα από τον ΣΕΒ κατά τις συζητήσεις με την Τρόικα.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουν να αντιμετωπίσουν τη σύμβαση με αισιοδοξία και όχι με νοσταλγία, να περιφρουρήσουν τον 13ο και 14ο μισθό και να προστατεύσουν το ετήσιο εισόδημα διασφαλίζοντας μια σταθερή αμοιβή της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Συνάντηση υπουργού Εργασίας με εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων

    Τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προβλέπει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα με τους δανειστές της συζήτησε ο υπουργός Εργασίας με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΒΕ, ΕΣΕΕ).

    Στην συνάντηση δεν παρέστησαν τα συνδικάτα που ζήτησαν από τις εργοδοτικές οργανώσεις να προχωρήσουν στην υπογραφή εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και να μην δεχθούν κρατική παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις.

    Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε προς όλες τις πλευρές την έκκληση για διάλογο και κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα να συζητήσουν έστω και σε διμερές επίπεδο και να παρουσιάσουν τις απόψεις τους αλλά πάντα στα πλαίσια του μνημονίου και όχι έξω ή ενάντια σε αυτό. Η κυβέρνηση πάντως προτίθεται να προχωρήσει μέσα στον Ιούνιο σε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τις αλλαγές.

    Σημειώνεται ότι οι αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο είναι η αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης, η μείωση της αμοιβής των νεοπροσλαμβανομένων και η υποβάθμιση του ρόλου και των δυνατοτήτων των μηχανισμών διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ζήτησε να εφαρμοστούν οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από το μνημόνιο ενώ ο εκπρόσωπος των εμπόρων κ. Κορκίδης και των επαγγελματοβιοτεχνων κ. Ασημακόπουλος δέχθηκαν να δοθεί μια κάποια αύξηση στους μισθούς φέτος και να ισχύσει το πάγωμα των μισθών κατά την επόμενη τριετία.

    [02] Αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

    Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens η τύχη ενός εγγράφου που κάνει λόγο για "πληρωμή ανθρώπου του υπουργικού συμβουλίου" και έχει ημερομηνία 11 Μαρτίου 2008.

    Το έγγραφο αποκαλύφθηκε μετά από δημοσιεύματα του περασμένου Σαββατοκύριακου που έκαναν λόγο για "ιδιόχειρο σημείωμα Χριστοφοράκου για πληρωμή 1 εκ. σε γαλάζιο υπουργό".

    Το θέμα προκάλεσε ένταση από τη δυσφορία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δήλωσαν άγνοια γα το έγγραφο, ενώ χθες ο επικεφαλής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας έκανε λόγο για "πλαστό ή χαλκευμένο" έγγραφο.

    Ενημερώνοντας την επιτροπή και στη συνέχεια τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, είπε ότι πρόκειται για έγγραφο, για το οποίο ήθελε να ενημερώσει την επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, αλλά δεν θέλησαν οι βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να μην παρουσιαστεί σαν "φτηνός συμψηφισμός" μετά την ομολογία Μαντέλη.

    Προς τους βουλευτές, ο κ. Βαλυράκης είπε ότι το έγγραφο ήταν ανακάλυψη της ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ότι γι' αυτό το λόγο το κράτησε μαζί του το Σαββατοκύριακο.

    Πάντως παρουσιάζεται να είναι ένα email με αποδέκτη τον φαρμακοβιομήχανο Μάριο Κατσίκα και να αναφέρει μεταφρασμένο από την σχετική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών "Παρακαλώ να ρίξεις μία ματιά στις πληροφορίες που χρειάζονται για να δοθεί το υπόλοιπο της 50% κατάθεσης για τον άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου".

    Με το έγγραφο αυτό η επιτροπή ζήτησε πληροφορίες, ενημέρωσε ο κ. Βαλυράκης τους δημοσιογράφους, από την ελληνική Αρχή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος, η οποία με τη σειρά της ζήτησε τη συνδρομή της αντίστοιχης αμερικανικής Αρχής (FINCEN).

    Η τελευταία ενημέρωσε ότι η εταιρεία BUILT-IT LTD που αναφέρεται στο mail είναι υπαρκτή, δεν έχει δοσοληψίες με τη Siemens, ούτε έχει εμπλακεί σε δωροδοκίες, αλλά ότι η Αρχή δεν δικαιούται να ανοίξει το λογαριασμό της χωρίς δικαστική συνδρομή, την οποία ήδη ζήτησε ο κ. Βαλυράκης.

    Το απόγευμα όμως ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, ότι ο "cabinet man" που έχει μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών ως "άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου" είναι εταιρεία που κατασκευάζει ντουλάπια.

    Μάλιστα ο κ. Τζαβάρας είπε ότι στο ίδιο το mail, αναφέρεται μία διεύθυνση διαμερίσματος στο Σέφιλντ των ΗΠΑ: "Αν απλά είχαν επικοινωνήσει με τον κ. Κάτσικα που καλούμε αύριο στην επιτροπή, θα είχαν διαπιστώσει ότι ήταν απλά παραγγελία επίπλων στο διαμέρισμά του".

    Ο κ. Τζαβάρας μίλησε για "βρώμικη μηχανή παραπληροφόρησης που στήθηκε για να πλήξει το κύρος υπουργών της Νέας Δημοκρατίας" και ζήτησε την παραίτηση του κ. Βαλυράκη.

    Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και πόλωσης του κλίματος από πλευράς ΝΔ, μίλησε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας που επεσήμανε ότι το έγγραφο είναι στοιχείο της δικογραφίας, που δεν μπορούσε να μην ληφθεί υπόψη και κατόπιν αυτού θα ζητηθεί με δικαστική συνδρομή το άνοιγμα του επίμαχου λογαριασμού.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης με δήλωσή του μίλησε για "έγγραφο-φάντασμα", ενώ σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στο παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των δύο κομμάτων: "Παρά τις προσπάθειές μας τα εν λόγω έγγραφα δεν έχουν βρεθεί στη δικογραφία που στάλθηκε. Είναι προφανές ότι ο αγώνας δρόμου των συμψηφισμών έχει αρχίσει".

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για μεθόδευση μεγάλης κλίμακας επιχείρησης αποπροσανατολισμού και σύγχυσης του ελληνικού λαού "με στόχο να μη βρεθούν οι άλλοι "Μαντέληδες" που βρίσκονται στα δύο μεγάλα κόμματα και πήραν τις μεγάλες μίζες και η όλη επιχείρηση να περιοριστεί σε "καμένα χαρτιά" για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 June 2010 - 18:30:23 UTC