Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα τελειώσουμε με τη διαφθορά"
  • [02] Α.Σαμαράς: Δεν απολογούμαι για το χθες
  • [03] Αλαβάνος: "Καταλύτης η Αριστερά"
  • [04] Αλλαγές στα σχολεία από Σεπτέμβριο
  • [05] ΕΕ: Ζητά αύξηση των ορίων ηλικίας
  • [06] Αντιπαράθεση για το Ασφαλιστικό
  • [07] Ψηφίστηκε επί της αρχής
  • [08] Πανεργατικό συλλαλητήριο
  • [09] Κύμα διαδηλώσεων
  • [10] Δολιοφθορά ο εκτροχιασμός

  • [01] "Θα τελειώσουμε με τη διαφθορά"

    Ως κυβέρνηση, δεν θέλουμε απλά να διευθετήσουμε «μικροζητήματα» αλλά να προχωρήσουμε σε πολύ μεγάλες αλλαγές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην σημερινή του ομιλία στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) Ροδόπης, στην Κομοτηνή την οποία επισκέπτεται από το πρωί επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η οικονομία είναι το σύμπτωμα του προβλήματος ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι η λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος το οποίο «θεραπεύουμε» με πολύ σημαντικές αλλαγές.

    Με τον μηχανισμό στήριξης καταφέραμε να σώσουμε την οικονομία, τώρα καλούμαστε να αλλάξουμε, ο μηχανισμός στήριξης μας έδωσε τον χρόνο να ανασάνουμε για να κάνουμε τις αλλαγές, ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες θα γίνουν ιστορικές αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία αυτάρκη και συνάμα εξωστρεφή.

    (Πρέπει) να φύγουμε από την επιτήρηση το γρηγορότερο αφού θεμελιώσουμε την οικονομία σε γερές βάσεις σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι τα περασμένα χρόνια η Ελλάδα δεν σπατάλησε χρήματα στο κοινωνικό κράτος, αλλά αυτά χάθηκαν στην αδιαφάνεια και σε ιδιωτικοποιήσεις ακόμα και προς όφελος κερδοσκόπων. Υπογράμμισε, δε, ότι με τον «Καλλικράτη» προχωράμε σε επιτελικό κράτος απελευθερώνοντας ζωτικές δυνάμεις.

    Πήραμε έκτακτα μέτρα για να σώσουμε την Ελλάδα, προχωράμε σε ανατροπές οι οποίες έχουν μπει και στο μνημόνιο που έχουμε υπογράψει είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ανταποκριθεί «στο κάλεσμά μας» για να χτυπηθεί η διαφθορά, «επέλεξε την σιωπή και την συγκάλυψη με αποτέλεσμα τα πλήγματα στο πολιτικό σύστημα, την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας».

    «Αυτά πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός και χρειάστηκε να αλλάξει η κυβέρνηση για να γίνουν τα αυτονόητα» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για νοοτροπίες που επιμένουν και για κατεστημένα που αντιδρούν, και τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αναφορές του αυτές δεν γίνονται για να κατηγορήσει ολόκληρα τμήματα του ελληνικού λαού, προσθέτοντας ότι «όλοι έχουμε ευθύνη για το παρελθόν, αλλά η μεγαλύτερη έγκειται στο να αλλάξουμε».

    Έπρεπε να αλλάξει η κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια

    «Υπάρχει δικαιολογημένη οργή, όμως η οργή και η διαμαρτυρία από μόνες τους δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετα πρέπει να γίνουν δύναμη αλλαγής νοοτροπιών και θεσμών που πρέπει να γίνουν διαφανείς και σύγχρονοι» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να αλλάξει η κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια» είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για βγεί η χώρα από την σήψη και να τελειώνει με την διαφθορά «όπου κι αν βρίσκεται» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν μένει στα προσχήματα και αυτό το καταλαβαίνουν οι πολίτες ακόμα και αν κάποιοι το αμφισβητούν.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το χτύπημα της διαφθοράς, ζήτημα δημοκρατίας και ταυτόχρονα ζήτημα εθνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό.

    Δάνειο 61 εκ ευρώ στην «Ενωμένη Κλωστουφαντουργία»

    Η ανάπτυξη είναι το «κλειδί» και η περιφερειακή ανάπτυξη οδηγός για την οικονομία τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την εγγύηση του δημοσίου στο κοινοπρακτικό, από πέντε τράπεζες, δάνειο, ύψους 61 εκ Ευρώ προς την «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» ώστε να αναταθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις και να προχωρήσει σε παραγωγικές δράσεις μέσω του νέου επιχειρηματικού της σχεδίου.

    Η συγκεκριμένη εταιρεία απασχολούσε 600 εργαζόμενους, και ευκαιρίας δοθείσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η αποβιομηχάνιση μιας περιοχής συνιστά μείζον πρόβλημα και βεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει και τις επιχειρήσεις και τους ανέργους, τους δεύτερους με μια σειρά προγραμμάτων.

    Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών -που πλήττουν ιδιαίτερα τα μειονοτικά χωριά, όπως είπε- αλλά και των αλιέων που αναμένουν αποζημιώσεις λόγω των ζημιών που υπέστησαν από το πλαγκτόν.

    Με αφορμή το δεύτερο ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ανάπτυξη δεν γίνεται ούτε με δάνεια ούτε με επιδοτήσεις, αλλά με την ανάπτυξη ενός νέου ελκυστικού μοντέλου».΄

    Αναφερόμενος στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά δεν είναι ακόμα πηγή ουσιαστικής ανάπτυξης, καθώς ναι μεν αποδίδουν κάποια εισοδήματα σε καφετέριες, ενοίκια, ταβέρνες και στην «νύχτα», αλλά δεν είναι συνδεδεμένα με το αναπτυξιακό πρότυπο.

    «Υπάρχει πρόβλημα με τον καπνό. Που είναι το Πανεπιστήμιο να πει αν θα πάμε σε άλλες καλλιέργειες;» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ζητώντας ταυτόχρονα την κατάθεση προτάσεων για το πώς η ΟΚΕ θα έχει περισσότερο λόγο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ότι αφορά τα προγράμματα, την χρηματοδότηση καθώς και την δυνατότητα πρόσβασης κάποιου σε αυτά, πέραν των διαδικασιών του εξεταστικού συστήματος, προσθέτοντας πως «το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα την σημασία που αποδίδεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, λέγοντας πως «αν δεν επενδύσουμε σε αυτό, πάλι σε λίγα χρόνια θα έλθουν και θα μας πουν «μειώστε μισθούς» για να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ακόμη στον τουρισμό και τις υποδομές, κάνοντας λόγο για τους κάθετους οδικούς άξονες της περιοχής αλλά και για την ανάπτυξη «πράσινου», εναλλακτικού και θρησκευτικού τουρισμού.

    «Να συντηρήσουμε κοινωνικές κατακτήσεις, να χτυπήσουμε συντεχνιακά προνόμια» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ενώ αναφερόμενος στην μειονότητα έκανε λόγο για ισονομία και ισοπολιτεία ανεξάρτητα από θρήσκευμα και εθνοτική καταγωγή και προσθέτοντας ότι «ο πολυπολιτισμός, η «ποικιλία» αναδεικνύουν ένα τόπο όταν λειτουργούν συνεργατικά».

    Ο πρωθυπουργός, τέλος, είπε ότι η περιφέρεια πρέπει να πάρει την σκυτάλη και να διαμορφώσει το αναπτυξιακό σχέδιο για κάθε περιοχή, ενώ τόνισε, ακόμα μια φορά, ότι οι περιφερειακοί φορείς πρέπει να απαλλαγούν από τις νοοτροπίες του παρελθόντος που τους καθιστούσαν ανταγωνιστικούς μεταξύ τους καθώς ο καθένας τους ξεχωριστά εξαρτάτο από το κεντρικό κράτος, και πρέπει μέσα στα νέα πλαίσια που διαμορφώνει ο «Καλλικράτης» να συνεργάζονται μεταξύ τους.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Κατάρτισης και Κοινωνικής Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία.

    Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κομητονή επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, στο οποίο συμμετέχουν οι κ.κ. Γ. Πεταλωτής, Λ. Κατσέλη, ¶. Διαμαντοπούλου, Δ. Ρέππας, Τ. Μπιρμπίλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Π. Γερουλάνος, Ι. Μαγκριώτης, Θ. Τζάκρη, Φ. Σαχινίδης, Μ. Καρχιμάκης, Σ. Βούγιας, η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θάλεια Δραγώνα, ο γγ Ενημέρωσης Γ. Πετρουλάκης, καθώς και άλλοι γενικοί γραμματείς του υπουργείου και βουλευτές της περιοχής, ενώ παρών είναι και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης.

    [02] Α.Σαμαράς: Δεν απολογούμαι για το χθες

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Ρηγίλλης και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετική με τη συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης της ΝΔ, δήλωσε πως "αν δεν έχετε καταλάβει εγώ έχω πάρει εντολή να χτίσω μια νέα ΝΔ".

    Πρόσθεσε επίσης, πως δεν απολογείται για το χθες. "Δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου. Όποιος, το ξεκαθαρίζω, έχει βλάψει την παράταξη δεν θα είναι μαζί μας αλλά και δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ κανέναν να στοχοποιηθεί άδικα. Τίποτε άλλο", κατέληξε.

    Νωρίτερα, με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, είχε γίνει γνωστό πως με απόφαση του κ. Σαμαρά συγκροτείται η Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία αναλαμβάνει την αποστολή της διαρκούς αξιολόγησης και της ανανέωσης των στελεχών της ΝΔ, με στόχο ένα κόμμα αξιών και αξίων. Στην επιτροπή μετέχουν υπό τη θεσμική τους ιδιότητα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο πρώην βουλευτής, Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι από τη σημερινή δήλωση του αρχηγού της ΝΔ «είναι φανερό ότι ο ίδιος δεν σέβεται τις διαδικασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, και έχει εκδώσει ήδη τις αποφάσεις του».

    Τόνισε, επίσης, «δεν ζήτησα ποτέ και από κανέναν, ούτε από τον κ. Σαμαρά, να απολογηθεί για εμένα» και πως «η αλήθεια και το ήθος του δεν έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους υπερασπίσεις».

    «Προσδοκώ να κριθώ από τη δικαιοσύνη και όχι από κομματικούς μηχανισμούς και τις σκοπιμότητες τους. Θα το επιδιώξω μέχρι τέλους και θα δικαιωθώ πλήρως. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κύριε Σαμαρά, και εσείς αυτό το γνωρίζετε», συμπλήρωσε.

    Εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ την Κυριακή

    Την Κυριακή, 30 Μαΐου, θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ για την ανάδειξη προέδρων των 71 Νομαρχιακών Οργανώσεων και των 980 διοικήσεων των Τοπικών και Διαμερισματικών Οργανώσεων του κόμματος.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γραμματείας Οργανωτικού του κόμματος «οι εκλογές χαρακτηρίζονται από καινοτομίες, όπως η εκλογή προέδρου ΝΟ.Δ.Ε. από το σύνολο των μελών του κόμματος και η δυνατότητα εκλογής μέσω εφαρμογής ποσοστώσεων νέων σε ηλικία μελών, καθώς και μελών που θα εκλεγούν για πρώτη φορά. Έτσι, επιτυγχάνεται η ανανέωση του Στελεχιακού Δυναμικού του Κόμματος που, σε συνδυασμό με τις οργανωτικές αλλαγές στη δομή της Περιφερειακής Οργάνωσης, ανοίγουν και εκσυγχρονίζουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία».

    Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 10:00 έως τις 19:00 σε εκλογικά κέντρα, που έχουν καθορισθεί και αναφέρονται στην ιστοσελίδα του κόμματος. Πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία και τα εκλογικά κέντρα παρέχονται και από το τηλεφωνικό κέντρο 210- 3354454.

    Δικαίωμα συμμετοχής ψηφοφορίας έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, που έχουν εγγραφεί ως τις 28 Απριλίου 2010, καθώς και τα μέλη της ΟΝΝΕΔ. Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% των σταυρών προτίμησης. Αλλιώς, η διαδικασία θα επαναληφθεί την Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2010, μεταξύ των δύο υποψηφίων, που πλειοψήφησαν.

    Οι εσωκομματικές διαδικασίες θα συνεχισθούν με την εκλογή των μελών των Νομαρχιακών Οργανώσεων (ΝΟ.Δ.Ε.) και συνέδρων, που θα διεξαχθούν την Κυριακή, 13 Ιουνίου, και θα κορυφωθούν με τη διεξαγωγή του 8ου Συνεδρίου στην Αθήνα, στις 25-26-27 Ιουνίου.

    -

    [03] Αλαβάνος: "Καταλύτης η Αριστερά"

    Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "καταλύτης της νέας πλειοψηφίας μπορεί να είναι η αριστερά" ο κ. Αλαβάνος μιλώντας χθες το βράδυ σε συγκέντρωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στο γήπεδο του Σπόρτινγκ αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική, ζήτησε την ενίσχυση του Μετώπου, ενώ είπε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά η ψυχή του είναι ακόμη ζωντανή".

    Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον Συνασπισμό και στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος ανέπτυξε την πρόταση του για την έξοδο της χώρας από την κρίση και αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να παίξει η αριστερά προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα κυριαρχίας, τονίζοντας ότι αυτό που γίνεται σήμερα δεν έχει σχέση με την αυτονόητη μεταβίβαση εθνικών εξουσιών σε διεθνείς δημοκρατικούς θεσμούς αλλά, όπως είπε, αυτά είναι ιμπεριαλιστικές εντολές, τελεσίγραφα και διατάγματα και επανέλαβε ότι πρωθυπουργός της χώρας είναι η κ. Μέρκελ.

    Η έξοδος από την κρίση, είπε ο κ. Αλαβάνος απαιτεί ένα ισχυρό πλήγμα στον καπιταλισμό. Απαιτεί όμως και να νικήσουμε εκεί που ίσως έχουμε χάσει κατά κράτος. Στον καπιταλισμό μέσα μας. Στις καπιταλιστικές αξίες του ατομισμού, του καριερισμού, του καταναλωτισμού, του ανταγωνισμού που έχουμε εσωτερικεύσει.

    Γι' αυτό, πρόσθεσε, η άλλη λύση της αριστεράς δεν κινείται μόνο σε πολιτικό - τεχνικό επίπεδο. Απαιτεί μια συνολική πολιτιστική επανάσταση στις αξίες, στα ιδανικά, στις συμπεριφορές, γιατί αριστερά σημαίνει ένας άλλος τρόπος ζωής.

    Ωστόσο, είπε ο κ. Αλαβάνος, μια εναλλακτική λύση απαιτεί ένα εναλλακτικό πολιτικό υποκείμενο και πρώτη προϋπόθεση είναι να σαρωθεί το πολιτικό σύστημα, να φύγει αυτή η κυβέρνηση και τα μέτρα ΔΝΤ και Ε.Ε. και προς αυτή την κατεύθυνση κήρυξε "ανένδοτο αγώνα" για να προσθέσει: "Οι χήρες που θα χάσουν τη σύνταξή τους, οι "ανύπανδρες κορασίδες", οι υπερήλικοι εργάτες, οι μαζικά απολυμένοι θα είναι γύρω από το Μαξίμου την ώρα που θα φεύγετε κ. Παπανδρέου, με ελικόπτερο".

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι η αριστερά μπορεί να γίνει καταλύτης της νέας πλειοψηφίας και αναφερόμενος στο "Μέτωπο" είπε ότι "αν θέλουμε όμως ειλικρινά να αφήσουμε πίσω ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα μας μέσα στο πηγάδι, πρέπει να βρούμε νέες λέξεις, έννοιες και απελευθερωτικές δυνατότητες".

    Απαντώντας στις επικρίσεις ότι επιδιώκει την διάσπαση της αριστεράς, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "μόνο μέσα σε μια γη ενότητας και κοινής δράσης μπορεί να μαζέψουν χυμούς οι ρίζες του Μετώπου. Όχι μόνο να ενώσουμε την Αριστερά. Να ενώσουμε την Αριστερά με ρυάκια από κάθε πολιτικό χώρο, με τη νεολαία, σε ένα ασταμάτητο χείμαρρο".

    Ο κ. Αλαβάνος απευθύνθηκε "στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν φέρουν ευθύνη για το σήμερα" τονίζοντας: "Ας του δώσουμε πάλι πνοή με την δημοκρατική συγκρότηση, με το μετωπικό σχέδιο, με τις ιδέες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε καλή κατάσταση. Η ψυχή του όμως είναι ζωντανή. Είναι η δική σας ψυχή.

    Είναι αυτή η ψυχή, γυναικών και ανδρών, που μπορεί πάλι να μας βγάλει από τη απομόνωση, να μας ξεσηκώσει από τη δουλειά και την κουζίνα, να μας βγάλει στο δρόμο με το κεφάλι ψηλά, να μας κάνει καπετάνιους σε αυτό το Κάβο Ντόρο της πατρίδας μας, τα οράματά μας να γίνουν πάλι σημείο αναφοράς της κοινωνίας. Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Μέχρι και ως εκείνο τον αντιεξουσιαστικό χώρο που κατήγγειλε αδυσώπητα την δολοφονική βία στη Marfin. Στα κινήματα. Συντροφικά ας πάρουμε την πρωτοβουλία να οικοδομήσουμε Μετωπικές Επιτροπές. Θα βρούμε στους πολίτες εύφορη γη. Κάθε κομματικής προέλευσης".

    Τέλος αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Φθινοπώρου ο κ. Αλαβάνος είπε ότι είναι ευκαιρία "για ένα πανελλαδικό δημοψήφισμα ενάντια στα Μέτρα. Για το Κοινωνικό Κράτος. Σε όλη την Ελλάδα. Μα πάνω από όλα εδώ, στη μητροπολιτική περιφέρεια της Αττικής, όπου ζει ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Ελλάδας. Ας πετάξουμε το γάντι" αφήνοντας να εννοηθεί ότι το "Μέτωπο" θα διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής καθώς δεν έκανε καμία αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές.

    Στην συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Χρίστος Κατσούλας, στέλεχος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας ο οποίος τόνισε ότι κάποιοι θα διαψευστούν, κάποιοι θα ανακουφιστούν, αλλά δεν εξαγγέλλουμε κανένα κόμμα. Και πρόσθεσε ότι "στην σημερινή συγκέντρωση επιδιώκουμε να θέσουμε ανοικτά και δημόσια την ανάγκη ενός μετώπου αλληλεγγύης και ανατροπής".

    [04] Αλλαγές στα σχολεία από Σεπτέμβριο

    Με κεντρικό σύνθημα και πυρήνα της πολιτικής: "Πρώτα ο μαθητής", η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξήγγειλε τις αλλαγές που θα γίνουν από το Σεπτέμβριο στα σχολεία.

    Οπως είπε η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, το πρόγραμμα αρχίζει από τον εξορθολογισμό της ύλης. Επισήμανε τον όγκο που υπάρχει στα βιβλία δημοτικού και γυμνασίου, τον προβληματικό τρόπο παρουσίασης, την επικάλυψη από μάθημα σε μάθημα και από τάξη σε τάξη. Ολα αυτά επιβάλλουν την περικοπή καταρχήν στα θετικά μαθήματα όπως Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Γεωγραφία, Βιολογία, Πληροφορική και Τεχνολογία. Η περικοπή θα γίνει από την πέμπτη τάξη του δημοτικού και θα συνεχιστεί ως την τρίτη λυκείου, όπου εκεί όμως θα είναι περιορισμένη.

    Χαρακτηριστικά η υπουργός επισήμανε: "Πολλά μαθήματα και ιδιαίτερα τα θετικά, τα οποία από πολλούς μαθητές θεωρούνται και ιδιαιτέρως δύσκολα, είναι υπερφορτωμένα σε ύλη. Σε πολλά σημεία η ύλη είναι δυσνόητη για το νοητικό επίπεδο ανάπτυξης των μαθητών στις συγκεκριμένες ηλικίες που διδάσκονται, ενώ επίσης χαρακτηρίζονται, άλλοτε από σημαντικό βαθμό αλληλοεπικαλύψεων, και άλλοτε από κακό χρονισμό ανάμεσα σε επιμέρους μαθήματα. Για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία προτείνεται η ελάφρυνση της ύλης μέσω περικοπών με σαφή παιδαγωγικά κριτήρια και ο συντονισμός της ύλης διαφορετικών μαθημάτων".

    Συγχρόνως το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στα 800 μεγαλύτερα ολοήμερα σχολεία σε πιλοτική βάση νέο ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα. Έτσι το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό πρόγραμμα του σχολείου τροποποιείται και αυξάνεται κατά δέκα ώρες στις τάξεις α΄και β΄, κατά πέντε στις τάξεις γ΄και δ΄και κατά τρεις στις τάξεις ε΄και στ΄. Συγχρόνως ενισχύεται η διδασκαλία γλώσσας, μαθηματικών, πληροφορικής, φυσικής αγωγής, αισθητικής και αγωγής υγείας. Στο προτεινόμενο πρόγραμμα της προαιρετικής ζώνης δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα.

    Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Παιδείας.

    Η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι 150.000 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2013, στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης για το Νέο Σχολείο. Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη του εκπαιδευτικού στη σχολική καθημερινότητα και αξιοποιεί μεθοδολογίες της εκπαίδευσης ενηλίκων και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σχεδιάζεται με βάση την έως τώρα εμπειρία από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χώρα μας, τα πορίσματα σχετικών επιστημονικών ερευνών και τη διεθνή εμπειρία, ενώ ο σχεδιασμός του θα ολοκληρωθεί με τα αποτελέσματα της ανοιχτής διαβούλευσης που ξεκινάει. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες καλούνται με δημόσια και ανοιχτή πρόσκληση μέσω του διαδικτύου να αποστείλουν σχέδια καλών πρακτικών που ενδεχομένως χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούν στην σχολική μονάδα όπου εργάζονται.

    Η υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα την ηλεκτρονική διεύθυνση που όπως είπε φιλοδοξεί να αποτελέσει την ενιαία πύλη επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και η οποία είναι : www.epimorfosi.edu.gr.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τμήμα της εφαρμογής ολοκληρωμένης πολιτικής για την ελληνική γλώσσα που ανακοίνωσε η υπουργός με την επισήμανση ότι ο ρόλος της ελληνικής γλώσσας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την παγκόσμια ιστορία και εξέλιξη. Το υπουργείο ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για την προώθηση, την υποστήριξη και την προβολή της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    H υπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Η κ.Διαμαντοπούλου στο τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος την άκουσε με την γνωστή ευαισθησία του και την βαθιά γνώση του στα θέματα Παιδείας, επισημαίνοντας την αισιοδοξία του κ. Παπούλια για την αλλαγή στην παιδεία, που όπως είπε χρειαζόμαστε όλοι. Και η κ. Διαμαντοπούλου πρόσθεσε : "Επίσης ενημέρωσα τον Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του υπουργείου για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εσωτερικό, το εξωτερικό αλλά και σε 400 πυρήνες σε όλο τον κόσμο. Τον Ιούνιο θα γίνει ένα μεγάλο συνέδριο με προσκλήσεις σε διεθνείς προσωπικότητες και ο Πρόεδρος είναι εξαιρετικά θετικός στο να υποστηρίξει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία".

    [05] ΕΕ: Ζητά αύξηση των ορίων ηλικίας

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά σημαντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής που δημοσιεύεται στους Financial Times Deutschland.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθούν κατά τρόπον ώστε ένας εργαζόμενος να μην περνά περισσότερο από το εν τρίτον της ενήλικης ζωής του στη σύνταξη.

    Χωρίς τη μεταρρύθμιση των ορίων ηλικίας διαφαίνεται η προοπτική ενός επώδυνου συνδυασμού περιορισμού των συντάξεων και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

    Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σήμερα λίγο περισσότερο από τα 60 έτη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, δηλαδή σε ένα επίπεδο σαφώς κατώτερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, όπου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης τοποθετείται σε 63,5 χρόνια για τους άνδρες και 62,3 για τις γυναίκες.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο στη Μαδρίτη ότι θεωρεί αναγκαία μία γενική μεταρρύθμιση των συστημάτων συνταξιοδότησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στην υπογεννητικότητα.

    "Παρακινούμε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση κατά υπεύθυνο τρόπο και στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα συνταξιοδότησης, το οποίο και επιθυμούμε να διαφυλάξουμε", είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    Εμπορικούς φραγμούς αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές

    Οι εξαγωγείς της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με περιοριστικά εμπορικά μέτρα στα οποία επιμένουν μείζονες εμπορικοί εταίροι, παρά τη σταδιακή βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για την εμπορική πολιτική στην ΕΕ, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της για το εμπόριο ότι σχεδόν 280 περιοριστικά εμπορικά μέτρα έχουν υιοθετηθεί από τους μείζονες εμπορικούς εταίρους της στην Ομάδα των 20 (G20) κατά τους τελευταίους 18 μήνες.

    Τα προστατευτικά μέτρα περιλαμβάνουν κλασικούς εμπορικούς φραγμούς, όπως απαγορεύσεις των εισαγωγών ή αυξήσεις των δασμών ώστε οι καταναλωτές να "αγοράζουν εθνικά", αναφέρει η Επιτροπή.

    "Υπάρχει κίνδυνος τα περιοριστικά εμπορικά μέτρα που υιοθετήθηκαν από εταίρους μας στη διάρκεια της κρίσης να παραμείνουν μέρος του εμπορικού περιβάλλοντος ακόμη και όταν η οικονομία επιταχυνθεί", αναφέρει σε δήλωσή του ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ Ντε Γκαχτ.

    Η Επιτροπή αναφέρει πως οι εξαγωγείς της ΕΕ αντιμετωπίζουν τους περισσότερους περιορισμούς στην Αργεντινή και τη Ρωσία, όπου μια τελωνειακή ένωση με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν πλήττει τη χαλυβουργία, τη βιομηχανία αυτοκινήτου και τη βιομηχανία αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της ΕΕ.

    -

    [06] Αντιπαράθεση για το Ασφαλιστικό

    Να διαβουλευτούν μεταξύ τους, αφού η ΓΣΕΕ δεν προσέρχεται στο διάλογο και μετά να του καταθέσουν ένα εξειδικευμένο πλαίσιο με τις προτάσεις τους για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, το οποίο θα υιοθετήσει, αρκεί να μην παραβιάζεται το μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα - ο οποίος είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση - ότι μπλοφάρει σχετικά με τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι «έχω συναίσθηση του τι λέω και ναι, έχουμε ιερή υποχρέωση να διαπραγματευτούμε ότι είναι εκτός μνημονίου".

    Ο Α. Λοβέρδος χαρακτήρισε ανεύθυνους, ανορθολογικούς και ψευδείς τους ισχυρισμούς που ακούγονται εκτός Βουλής περί αντισυνταγματικότητας των αλλαγών για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

    «Καλό είναι αντί να βάζουν μάλιστα στο στόμα της ανώτατης δικαιοσύνης αυτούς τους ισχυρισμούς, να προστρέξουν στην γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία του μνημονίου», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

    Ο Υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η συζήτηση με την τρόικα γίνεται στη βάση του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας, ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχει μια πρόσθετη δυσκολία πάνω σε προτάσεις που είναι έξω από το πλαίσιο αυτό, ενώ διαβεβαίωσε ότι «έχουμε ιερή υποχρέωση να διαπραγματευτούμε ό,τι δεν υπάρχει στα συμφωνηθέντα και αυτό αφορά και το θέμα των εργασιακών σχέσεων».

    «Ο νόμος περιλαμβάνει ήδη τις βασικές ρυθμίσεις για το νέο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων, διαιτησία, αριθμό απολύσεων, ύψος της αποζημίωσης και καταβολή της, αναστολή εξόφληση χρεών εργατικής κατοικίας, συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπάρχει, λοιπόν, για αυτά ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, που γίνεται, όμως, με κανονιστικές διατάξεις. Γι αυτό συγκαλέσαμε διάσκεψη τη Δευτέρα με τους κοινωνικούς εταίρους για να γίνει διαβούλευση, η οποία, όμως, εξελίσσεται με δυσκολία, καθώς η ΓΣΕΕ δεν προσέρχεται. Η μη συμμετοχή της είναι δυσάρεστη εξέλιξη», πρόσθεσε ο κ.Λοβέρδος

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση και σήμερα αξιοποιεί τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν χρειάζεται και όταν ο συνομιλητής μας είναι εκτός αυτού του πλαίσιου.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για «πονηριές» του υπουργού και επικοινωνιακά τεχνάσματα, καλώντας τον κ.Λοβέρδο "να μην υπογράψει τα καταστροφικά για την κοινωνία μέτρα και να παραιτηθεί".

    «Σας βλέπω διαρκώς το τελευταίο διάστημα, σε όλα τα κανάλια, να είστε πότε λυπημένος, πότε θυμωμένος και πότε εξοργισμένος. Αναρωτιέμαι τι είστε; Σε κρίση συνειδήσεως ή το παίζετε έτσι γιατί αυτά που προωθείτε είναι καταστροφή για την κοινωνία; Αν είστε, όμως, σε κρίση συνείδησης υπάρχει μόνο μια λύση. Και δεν είναι φυγομαχία. Δεν τα υπογράφετε και πηγαίνετε δίπλα στους διαδηλωτές μαζί με τους άνεργους και τους συνταξιούχους», τόνισε ο Τσίπρας.

    Και πρόσθεσε:

    «Φοβάμαι, όμως, ότι όλα αυτά για το μνημόνιο και τα περί επιστολών, εντάσσονται σε ένα ακόμα επικοινωνιακό παιχνίδι και στρατηγική μπλόφας ότι οι κακοί ξένοι φταίνε και όχι εμείς. Μπλόφα τη μπλόφα, υπάρχει ο κίνδυνος να μείνετε ταπί. Αφού υπογράψατε το μνημόνιο, τί μάχες δίνετε με το ΔΝΤ που χθες ανακοίνωσε ότι δεν διαπραγματεύεται τίποτα; Πέρα από τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα και παιχνίδια που δεν μπορούν να σας βοηθήσουν υπάρχει και θέμα αντισυνταγματικότητας. Και επειδή είστε συνταγματολόγος, αν όσα κάνατε στα εργασιακά και ασφαλιστικά τα βλέπατε σε γραπτές εξετάσεις, θα βάζατε πάνω από τη βάση στο γραπτό;».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τις εξελίξεις με την ομολογία του Τάσου Μαντέλη τονίζοντας:

    «Ο Κ. Σημίτης έδειξε ότι έπεσε από τα σύννεφα και πού να φανταστεί ότι στενοί συνεργάτες του έπαιρναν μίζες. Και το μόνο που τον νοιάζει είναι να μην δυσφημιστούν τα δημόσια έργα του. Δεν νοιάζεται ότι ο πλούτος πήγε σε 10 τσέπες ότι κόστισαν 3 φορές παραπάνω και ότι μοιράστηκαν σε μίζες».

    Κλείνοντας, ο Α.Τσίπρας υποστήριξε ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη Siemens και αυτό είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου σε τιμή ευκαιρίας, από την οποία θα επωφεληθούν να τα πάρουν κοψοχρονιά τα «λαμόγια». όμως την πολιτική τιμωρία», κατέληξε ο κ Τσίπρας.

    Πρόταση Καρατζαφέρη για σύσκεψη αρχηγών με τη συμμετοχή Σημίτη-Καραμανλή

    Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, την πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή και των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Κώστα Σημίτη προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση τόσο σε ότι αφορά τη διαφθορά όσο και το πώς εκτοξεύτηκε το χρέος της χώρας στα ύψη.

    «Ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι ενδιαφέρεται και ανταποκρίνεται σε προτάσεις για συναντήσεις πολιτικών αρχηγών και συσκέψεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και η πρόταση σας θα ληφθεί σοβαρά υπόψη και μπορεί να την περιλάβει μεταξύ των λύσεων στο δυσάρεστο πολιτικό κλίμα που επικρατεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Πάγκαλος.

    Νωρίτερα, ο κ. Καρατζαφέρης επικαλούμενος και την «κυνική ομολογία του κ Μαντέλη ότι έπαιρνε μίζα», μίλησε «για κάδρο διαφθοράς με στενούς συνεργάτες των δύο πρώην πρωθυπουργών», τονίζοντας την ανάγκη, να δώσουν εξηγήσεις οι δύο πρώην πρωθυπουργοί καθώς, όπως είπε, «πρωταγωνιστές στις μίζες ήταν πολύ στενοί τους συνεργάτες».

    «Ζήτησα στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, έστω και ad hock να μιλήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί για να δούμε πως έφτασε το χρέος της χώρας στα 300 δισ. ευρώ. Πρέπει ο κόσμος να μάθει την αλήθεια. Να δούμε ποιο είναι το πραγματικό χρέος της Ελλάδος και να το επαναδιαπραγματευτούμε. Γιατί τα 300 δισ. ευρώ δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε και ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Από την πλευρά του, ο κ Πάγκαλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη την πρόταση του κ Καρατζαφέρη για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, μη αποκλείοντας να γίνει για οφειλές που αφορούν κυρίως εξοπλισμούς.

    «Το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους που έχει βάση συμβατικές υποχρεώσεις είναι εξαιρετικά δυσχερής υπόθεση. Δεν αποκλείεται όμως, για ορισμένους φορείς, κυρίως στους εξοπλισμούς, που υπάρχει ένα ιδιαίτερο και συνεχές ενδιαφέρον να είναι δυνατό με την προοπτική μελλοντικών συμβάσεων να υπάρξει και επαναδιαπραγμάτευση παρελθόντων συμβάσεων που μπορεί να είναι λυτρωτική», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Πάγκαλος.

    Απαντώντας δε, στον κ. Καρατζαφέρη και στις αιτιάσεις του για Εξεταστικές σε θέματα που έχουν προκαλέσει το κοινό αίσθημα, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι έχει δίκαιο να τις ζητά για εκεί που υπάρχουν υποψίες ή στοιχεία για αμφιλεγόμενες κοστολογήσεις και ελλείμματα.

    «Υπάρχει μια τρομολαγνεία πίσω από την έννοια της Εξεταστικής Επιτροπής για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Όχι, δεν είναι έτσι. Όταν υπάρχει ανάγκη ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, και σήμερα υπάρχει, είναι ανάγκη η συγκρότηση της Εξεταστικής για να εξεταστούν σε βάθος θέματα που δημιουργούν προβλήματα, προβληματισμό υποψίες ή αμφιβολίες», πρόσθεσε ο κ Πάγκαλος.

    [07] Ψηφίστηκε επί της αρχής

    Με ψήφους 156 υπέρ έναντι 112 κατά (σε σύνολο 268 βουλευτών) ψηφίστηκε το άρθρο 1 που αφορά στο χωροταξικό του νομοσχεδίου για την νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

    Η διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αφού προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου, και του γενικού γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ - στην οποία παρενέβη και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς - με αιχμή δήλωση ενόχλησης εκ μέρους του κ. Πετσάλνικου ότι δεν τηρήθηκε συμφωνία του με τον κ. Τασούλα πως δεν θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας η ΝΔ επί του άρθρου 1.

    «Ναι» ψήφισαν 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και οι τρεις ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου).

    «Όχι» ψήφισαν 124 βουλευτές από την ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ.

    «Παρούσα» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ψήφισαν συνολικά 285 βουλευτές.

    Στην επί της αρχής συζήτηση του «Καλλικράτη» μίλησαν 174 βουλευτές.

    Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον "Καλλικράτη".

    Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μια τέτοιου είδους διοικητική μεταρρύθμιση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε τα κριτήρια των συνενώσεων με τρόπο «που αποδεικνύει ολοφάνερες σκοπιμότητες κομματικής κοπτοραπτικής».

    Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μόλις γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα αντιμετωπίσει άμεσα τα πιο κραυγαλέα προβλήματα συνενώσεων και θα φέρει νέα πρόταση "συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης βιώσιμης, λειτουργικής και αναπτυξιακής".

    Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης επέκρινε τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «για άλλη μια φορά, λέει ένα ακόμα "όχι" στην αλλαγή ενός πελατειακού διεφθαρμένου συστήματος».

    «Το πρόβλημά της δεν είναι ότι υπάρχει για αυτήν ένα στραβό κυβερνητικό παρελθόν, αλλά και αρνητικό παρόν που δημιουργεί ένα ζοφερό κλίμα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

    «Και ο κατήφορος όταν τον κατεβαίνεις χωρίς φρένα έχει και τα όριά του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι εκτίθεται "με τις κραυγαλέες και αναπόδεικτες ανακρίβειές του".

    «Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη μεταρρύθμιση αυτή πολύ πιο κουτσουρουμένη, πιο στρεβλή και πολύ πιο μικροκομματική, χωρίς χρήματα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ανάγκη μιας συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν γίνεται με τον "Καλλικράτη", που διατηρεί και αναπαράγει τις παθογένειες του "Καποδίστρια".

    Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε για τα κριτήρια των συνενώσεων, κάνοντας λόγο για "προχειρότητα, κομματικές σκοπιμότητες και δογματισμό".

    «Η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εγκαταλείψουμε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, που έχει μπερδέψει την κομματική ιδιοτέλεια και την υστεροβουλία, με το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι 325 δήμοι με τις 13 περιφέρειες πέρα από τη συμβολή τους σημαίνουν και μια βαθιά ισορροπία του πολιτικού συστήματος.

    «Ο Καλλικράτης συνιστά και μια ριζική ανατροπή της άσκησης εξουσίας και διακυβέρνησης της χώρας. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους πυλώνες για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν κατηγορηματικός στο θέμα της διαφάνειας, του ελέγχου και της χρηστής διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    «Δεν υπάρχουν μέτρα διαφάνειας και ελέγχου που δεν τα έχουμε ενσωματώσει. Ό,τι θα μπορούσε να κάνει ένας νόμος σε αυτό το μέτωπο το έχουμε κάνει. Σε τίποτα απολύτως ο Καλλικράτης δεν θα θυμίζει το σημερινό καθεστώς αδιαφάνειας και σπατάλης. Χωρίς προληπτικό έλεγχο από τη δικαιοσύνη, ούτε ένα ευρώ δεν θα μπορεί να ξοδεύεται, ούτε μία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ θα γίνεται, ούτε ένα δάνειο θα συνάπτεται χωρίς να διασφαλίζεται ότι ο δήμος δεν θα οδηγείται σε υπερχρέωση».

    Και ο υπουργός Εσωτερικών συνέχισε:

    «Ο Καλλικράτης είναι μια βαθιά ανατροπή στο πελατειακό κράτος και στην προσπάθεια της χώρας να ξεφύγουμε από τη χρεοκοπία που μας οδήγησε η διαφθορά, η αδιαφάνεια και αναξιοκρατία».

    Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Ραγκούσης στο θέμα εξασφάλισης των πόρων, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη την εμμονή κάποιων και έωλη την κριτική τους για ελλιπή χρηματοδότηση του "Καλλικράτη".

    Αιχμές για εκλογικές σκοπιμότητες άφησαν στις παρεμβάσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την πρώτη της παρέμβαση στη Βουλή, μετά την διαγραφή της από τη ΝΔ έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, που δήλωσε ότι ψηφίζει «παρούσα».

    Τόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, άσκησαν εφ΄όλης της ύλης κριτική στη κυβέρνηση, ενώ οι αιχμές για εκλογικές σκοπιμότητες, που κρύβονται πίσω από το "Καλλικράτη", προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών.

    «Σχεδιάζετε τις περιοχές για να στήσετε προκάτ κάλπες. Να αρπάξετε τις επικείμενες εκλογές. Έχετε στήσει μηχανή εξασφαλίσεως της εξουσίας. Ό λαός όμως θα σας αποβάλει γιατί δεν σας αντέχει. Δημιουργείτε τις τεχνικές για να μείνετε στην εξουσία. Εμείς αυτό θα το πολεμήσουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης.

    Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί εκλογικής σκοπιμότητας, τονίζοντας ότι «αν ήθελε να στρατολογήσει τους 530.000 μετανάστες», όπως υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης, «είχε τη δυνατότητα να το κάνει με το προηγούμενο ν/σ της ΝΔ, χωρίς να χρειάζεται καν υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι δεν πείθουν την ελληνική κοινωνία οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για μεταρρυθμιστική αυτοδιοικητική τομή, αλλά την αντιλαμβάνεται ως «ακόμα μία επιθετική κίνηση της».

    «Προχωράτε είτε με παλινωδίες, είτε με ψέματα, έχοντας την κοινωνία απέναντι σας αλλά δείχνετε να μην σας νοιάζει αυτό», ανέφερε ο κ Τσίπρας και πρόσθεσε:

    «Το ν/σ πόρρω απέχει από την δημοκρατική αποκεντρωτική μεταρρύθμιση. Διαπνέεται από νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Ανοίγετε φαρδιά πλατιά τη πόρτα για χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Το πιθανότερο είναι να μειώσετε έτσι κάπως τα κόστη. Το σίγουρο όμως είναι ότι δημιουργείτε ένα εκρηκτικό κοινωνικό έλλειμμα με τις πολιτικές σας. Εσείς δεν είστε εκσυγχρονιστές ούτε είναι δημοκρατική μεταρρύθμιση ένα ν/σ που αφήνει χωρίς πόρους την Αυτοδιοίκηση, επιχειρεί χιλιάδες απολύσεις, εδραιώνει το δικομματισμό με το ζόρι, υποκρύπτει εκλογικά σχέδια και διατηρεί το καλπονοθευτικό σύστημα εκλογής νομαρχών και δημάρχων».

    Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης μίλησε για μεγάλες ανακρίβειες του κ. Τσίπρα όπως ο ισχυρισμός του για χιλιάδες απολύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι ο "Καλλικράτης" είναι μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που έρχεται να βάλει κανόνες, τους οποίους η ίδια η κοινωνία ζητά.

    Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε το ν/σ άτολμο ενώ μίλησε για «αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που είναι κουτσή, άνευρη, ελλιπής και ανεφάρμοστη".

    «Με τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί η κυβέρνηση ακυρώνει τη συναίνεση. Και εκεί που ουσιαστικά υπάρχει συναίνεση, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα τη χρειάζεται, και εμένα με αναγκάζει και είμαι υποχρεωμένη να ψηφίσω παρούσα», κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

    [08] Πανεργατικό συλλαλητήριο

    Το αίτημα του υπουργού Εργασίας για την έναρξη διαλόγου για τα εργασιακά απέρριψε η ΓΣΕΕ στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης, τονίζοντας ότι τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα είναι ακραία και αντεργατικά, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της να μην προσέλθει σε καμιά διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, παρά μόνο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και καθόρισε το πλαίσιο απεργιακών αιτημάτων.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθόρισε το πλαίσιο απεργιακών αιτημάτων, αλλά και δράσεων της συνομοσπονδίας με βάση τα καίρια θέματα, που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως η ΕΓΣΣΕ, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα οικονομικά, και αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την εκτελεστική επιτροπή της συνομοσπονδίας για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις.

    Σε άμεση προτεραιότητα, όπως τονίζει η ΓΣΕΕ, τίθεται η διεκδίκηση της υπογραφής ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ, η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτες και καταδικαστέες τις απαιτήσεις της τρόικας, τις οποίες υιοθετεί η κυβέρνηση. Επίσης, η συνομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση για ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για παραβίαση συνθηκών και νόμων και ετοιμάζεται να προσφύγει στο διεθνές γραφείο εργασίας, αλλά και σε ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ έχει λάβει ήδη απόφαση για την πραγματοποίηση, από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, πανεργατικού συλλαλητηρίου, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010, στην πλατεία Κοτζιά, στις 11:00 πμ.

    ΠΝΟ: Νέα 24ωρη τη Δευτέρα 31 Μαΐου

    «Οι Έλληνες ναυτεργάτες θα αντισταθούν σε πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και στρέφονται κατά των δικαιωμάτων τους, όπως και σε λογικές που θέλουν να φέρουν πλοία με ξένες σημαίες, στα οποία δεν θα υπάρχουν Έλληνες ναυτικοί», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), Γ. Χαλάς, σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο γγ της ΠΝΟ είπε ότι η ομοσπονδία έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για τη Δευτέρα, 31 Μαϊου, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στην οποία αναμένεται να προστεθεί και το «Zenith».

    Σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΝΟ είχε συνάντηση εργασίας με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, κατά την οποία συζητήθηκαν βασικά θέματα, όπως η άρση των προνομίων στην κρουαζιέρα και οι διαδικασίες διασφάλισης των θέσεων εργασίας στην επιβατηγό ναυτιλία.

    Στη συνάντηση, η υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου της, για τη θεσμοθέτηση σταθερού θεσμικού πλαισίου με στόχο την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, με την παράλληλη προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών. Υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών και η ΠΝΟ προχωρεί στις προγραμματισμένες της κινητοποιήσεις.

    [09] Κύμα διαδηλώσεων

    Εικοσιτετράωρη απεργία και διαδηλώσεις στη Γαλλία από εργαζόμενους που διαμαρτύρονται για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Προς γενική απεργία σε Ιταλία και Ισπανία.

    Γαλλία

    Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν χθες τους δρόμους των πόλεων σε ολόκληρη την Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των ορίων της ηλικίας της συνταξιοδότησης πέραν των εξήντα ετών που είναι σήμερα.

    Οι επικεφαλής των συνδικάτων δήλωσαν ότι οι σημερινές διαδηλώσεις είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μία μεγάλη μάχη με την οποία θα υπερασπιστούν τα όρια ηλικίας της συνταξιοδότησης.

    Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στην Μασσαλία διαδήλωσαν περίπου 80.000 άνθρωποι, ενώ έντονη ήταν και η αστυνομική παρουσία με 12.000 άνδρες.

    "Μόνο μία ένδειξη της δύναμης στους δρόμους μπορεί να υπερασπιστεί το όριο των εξήντα ετών της συνταξιοδότησης και τα κοινωνικά κεκτημένα στα οποία ο Νικολά Σαρκοζί επιτίθεται μεθοδικά", σημείωσε ο Μπερνάρ Τιμπό, γενικός γραμματέας του ισχυρού συνδικάτου CGT.

    Εικοσιτετράωρη απεργία διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό έχει ξεκινήσει στη Γαλλία επηρεάζοντας τις εναέριες και σιδηροδρομικές μεταφορές.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο ή τρένο θα πρέπει να αναμένουν καθυστερήσεις και ματαιώσεις παρότι τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για Βρετανία και Γερμανία αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    Στα αεροδρόμια του Παρισιού Charles de Gaulle και Orly αναμένεται να ακυρωθεί το 10 με 30% των πτήσεων.

    Απεργία και στη Γερμανία

    Καθυστερήσεις και ακυρώσεις υπήρξαν χθες στις πτήσεις από και προς το Βερολίνο, στα αεροδρόμια Σένεφελντ και Τέγκελ λόγω προειδοποιητικής απεργιακής κινητοποίησης των μελών των πληρωμάτων εδάφους.

    Το συνδικάτο ver.di [Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft, ένωση συνδικάτων των εργαζόμενων στις υπηρεσίες], κάλεσε 2.000 εργαζόμενους στην εταιρία GlobeGround Berlin, στη θυγατρική της Ground Service International και στην ανταγωνίστριά της Acciona να απεργήσουν από τις 4 ως τις 10 μετά την αποτυχία πέντε γύρων διαπραγματεύσεων για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των διοικήσεων των εταιριών αυτών και των εργαζομένων τους όσον αφορά μισθολογικά ζητήματα.

    Σύμφωνα με το συνδικάτο, οι εργαζόμενοι των εταιριών αυτών είναι το 90% των εργαζομένων στα πληρώματα εδάφους στα αεροδρόμια.

    Ετοιμάζονται στην Ιταλία

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας, της CGIL, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη διεύθυνση της οργάνωσης να καλέσει τα μέλη της σε γενική απεργία τον Ιούνιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση την Τρίτη.

    "Θα ζητήσω από τη διεύθυνση που θα συνέλθει αρχές Ιουνίου να καλέσει όλους σε γενική απεργία με διαδηλώσεις παντού από τώρα έως το τέλος του Ιουνίου", δήλωσε ο Γκιγιέρμο Επιφάνι, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μμε.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα θα οργανωθεί από το συνδικάτο το Σάββατο 12 Ιουνίου στη Ρώμη.

    "Στόχος της διαδήλωσης είναι να αλλάξουν τα πάντα στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης", ανέφερε.

    Σημειώνεται ότι η CGIL που πρόσκειται στην Αριστερά αποτελείται από περίπου 5 εκατομμύρια μέλη.

    Αντιθέτως, τα δύο άλλα μεγάλα συνδικάτα CILS και UIL δείχνουν προς το παρόν ότι δεν αντιτίθενται σαφώς στα μέτρα λιτότητας.

    Ισπανία: Οριακή υπερψήφιση των μέτρων

    Τα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην κήρυξη γενικής απεργίας, εάν η κυβέρνηση πιέσει για την εφαρμογή ενός πακέτου εργασιακών μεταρρυθμίσεων μονομερώς.

    Η κυβέρνηση έχει δώσει προθεσμία στα συνδικάτα και στις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Μαΐου για να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θεωρεί κρίσιμες για την αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας και για την εκτόνωση της οικονομικής κρίσης που έχει πανικοβάλει τους διεθνείς επενδυτές.

    Η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει να ασκήσει πιέσεις για μεταρρυθμίσεις μονομερώς, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

    Εκπρόσωπος των συνδικάτων δήλωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια πανσυνδικαλιστική συνάντηση την 1η Ιουνίου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης διαφορετικές από αυτές στις οποίες έχει καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας απέσπασε χθες την έγκριση από το κοινοβούλιο του πακέτου μέτρων λιτότητας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με μία ψήφο διαφορά, αποφεύγοντας μία ήττα που θα προκαλούσε τριγμούς στις αγορές κι ενδεχομένως να οδηγούσε και σε πτώση της κυβέρνησης.

    Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 169 ψήφους υπέρ, έναντι 168 κατά, καθώς το Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης για να το καταψηφίσει εξασφάλισε ακόμα και την προσέλευση βουλευτή του στην ψηφοφορία με... ασθενοφόρο.

    Διαδηλώσεις και στη Δανία

    Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Δανίας, το LO, κάλεσε χθες σε διαμαρτυρία κατά των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση του χρόνου παροχής επιδόματος ανεργίας από τα 4 στα 2 χρόνια.

    "Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στους Δανούς ότι η πολιτική της κυβέρνησης και του Κόμματος του Δανέζικου Λαού (PPD) θα τους στοιχίσει", δήλωσε ο Χάραλντ Μπέρστινγκ, πρόεδρος του LO σε ανακοίνωσή του.

    Οι διαδηλώσεις θα γίνουν μπροστά στο κοινοβούλιο στο κέντρο της Κοπεγχάγης, η ημερομηνία όμως δεν έχει ακόμα καθοριστεί, σίγουρα πάντως θα είναι πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και με την ευκαιρία της συζήτησης των μέτρων λιτότητας στη βουλή.

    "Αν μειωθεί στο μισό η διάρκεια παροχής του επιδόματος ανεργίας πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν το εισόδημά τους", κατήγγειλε ο Μπέρστινγκ.

    Το LΟ περιλαμβάνει 18 συνδικαλιστικές οργανώσεις και στο τέλος του 2009 μετρούσε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μέλη σε μία χώρα όπου το σύνολο των κατοίκων φτάνει τα 5,5 εκατομμύρια.

    "Το σημαντικό για εμένα είναι να μπορέσουν οι Δανοί να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους. Θα είμαι ευχαριστημένος αν μαζευτούν 10.000, 15.000, 20.000 ή 30.000 άνθρωποι", πρόσθεσε ο Μπέρστινγκ στην εφημερίδα Politiken.

    [10] Δολιοφθορά ο εκτροχιασμός

    Ο εκπρόσωπος μιας οργάνωσης που υποστηρίζεται από τους ινδούς μαοϊστές αντάρτες διέψευσε σήμερα πως η οργάνωση αυτή φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για τον εκστροχιασμό της αμαξοστοιχίας στην ανατολική Ινδία που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 71 ανθρώπους, μετέδωσε το ιδνικό πρακτορείο ειδήσεων PTI.

    Το PTI είχε προηγουμένως ανακοινώσει πως άγνωστος ανέλαβε με τηλεφώνημά του στα γραφεία του πρακτορείου στην Καλκούτα, για λογαριασμό της "Επιτροπής του Λαού Κατά των Αγριοτήτων της Αστυνομίας" (PCPA), την ευθύνη για τη δολιοφθορά στην αμαξοστοιχία εξπρές που συνδέει την Καλκούτα με τη Βομβάη.

    "Δεν έχουμε καμιά ανάμιξη. Δεν είναι δική μας ενέργεια", δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης αυτής, ο Ασίτ Μαχάτο, σύμφωνα με το PTI.

    Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 120 τραυματίσθηκαν.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε στο δυτικό Μινταπόρ, προπύργιο των μαοϊστών, περίπου 135 χιλιόμετρα δυτικά της Καλκούτας.

    Η υπουργός Σιδηροδρομικών Μεταφορών Μαμάτα Μπανερτζί, που έσπευσε στο σημείο της τραγωδίας δήλωσε πως τμήματα των σιδηροδρομικών γραμμών είχαν αφαιρεθεί. "Φοβόμαστε ότι πρόκειται για επίθεση των μαοϊστών", τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 May 2010 - 12:30:55 UTC