Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δίωξη κατά του Τ. Μαντέλη
  • [02] Ινδία: Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα
  • [03] Συνάντηση Ομπάμα-Αμπάς
  • [04] Αλαβάνος: "Καταλύτης η Αριστερά"
  • [05] Δωρεάν άθληση στο Αττικό Άλσος
  • [06] Αλλαγές στα σχολεία
  • [07] "Νέο αναπτυξιακό μοντέλο"
  • [08] Κύμα διαδηλώσεων
  • [09] "Ζηλεύουν την πρόοδο"

  • [01] Δίωξη κατά του Τ. Μαντέλη

    Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, στον οποίο απαγορεύθηκε η έξοδος απο τη χώρα.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελείας Εφετών κ. Ιωάννης Σακελάκος, απήγγειλε την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, με βάση την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και στοιχεία απο το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, που κρίνονται ικανές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα.

    Η κατηγορία είχε ασκηθεί στην ΙΝREM για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens απο τον Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, που είχε διενεργήσει προκαρκτική εξέταση για την υπόθεση.

    Ετσι, σε όσες περιπτώσεις έχουν κριθεί απο την ανάκριση έχουν απαγγελθεί σχετικές κατηγορίες.

    Τ. Μαντέλης: Θα δώσω εξηγήσεις στη δικαιοσύνη

    "Είμαι στην Ελλάδα και θα παραμείνω στην Ελλάδα για να δώσω τις απαραίτητες εξηγήσεις στις αρχές" ανέφερε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό. "Μίλησα με ειλικρίνεια στην Εξεταστική Επιτροπή. Είμαι έτοιμος να δώσω εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη", δήλωσε ο κ. Μαντέλης.

    Η συνεδρίαση της Επιτροπής

    Στον απόηχο της κατάθεσης του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη,ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens και της παραδοχής του, ότι πήρε τουλάχιστον 200.000 μάρκα, - ως εκλογική χορηγία, κατά τη δική του εκδοχή - συνεδρίασε η επιτροπή.

    Υπό το βάρος των σχολίων που ακούσθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, σύμφωνα με τα οποία καταλογίσθηκε στην επιτροπή αδράνεια προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν φυγή του Τ. Μαντέλη από τη χώρα, αλλά και να απαγγελθεί κατηγορία τουλάχιστον για ψευδορκία εναντίον του, τα 19 μέλη της επιτροπής συνεδρίασαν το πρωί χωρίς την παρουσία πρακτικογράφων και αποφάσισαν να απαντήσουν για όσα τουλάχιστον δεν αναλογούν στις τυχόν ευθύνες της.

    Εν τέλει αργότερα εκδόθηκε ομόφωνη ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η εξεταστική συγκροτήθηκε και λειτουργεί μόλις από τον περασμένο Φεβρουάριο, χωρίς, όπως σημειώνεται, να καταργεί ή να υποκαθιστά αρμοδιότητες και ευθύνες της δικαστικής, της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας.

    Τα μέλη της επιτροπής επισημαίνουν ότι στόχος είναι η διερεύνηση ενός σκανδάλου που έχει τις ρίζες του σε βάθος χρόνου δεκαετιών, με τεράστια έκταση και προεκτάσεις όσον αφορά στο αντικείμενο.

    Η Εξεταστική, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναζητεί την αλήθεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες και με ελλιπή υποδομή και στήριξη.

    Ενημερώνει και κοινοποιεί αμέσως έγγραφα και μαρτυρίες στις αρμόδιες δικαστικές και άλλες αρχές.

    Είναι προφανές, καταλήγει, ότι η επιτροπή λειτουργεί μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής και δεν νομιμοποιείται να υποκαθιστά θεσμούς και αρχές, όπως τη Δικαιοσύνη, την Αρχή για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, το ΣΔΟΕ, διωκτικές αρχές, κυβέρνηση κλπ.

    Στο πλαίσιο τη συζήτησης η επιτροπή ομοφώνως επίσης κατέληξε στο να ζητηθεί μέσω του υπουργείου Οικονομικών, με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Τράπεζα Ελλάδος να δεσμευθεί υπέρ του ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 1,2εκατ. ευρώ στο οποίο ήρθε σε συμβιβασμό ο Μ. Χριστοφοράκος με τη Siemens.

    Στο ίδιο πλαίσιο, να δεσμευθούν και ανοιχτούν οι λογαριασμοί που αναφέρονται στο ίδιο συμφωνητικό, με δεδομένη την αξιόποινη συμπεριφορά του Μ. Χριστοφοράκου και της εταιρείας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του ζητεί από την κυβέρνηση να θέσει - σε συνεννόηση με την γερμανική κυβέρνηση - και να ζητήσει μέσω αυτής το σύνολο των στοιχείων για το σκάνδαλο της Siemens.

    Ζητείται αυτό, δεδομένου ότι τα σοβαρότερα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα, βρίσκονται στα χέρια της Siemens και του γερμανικού κράτους, "για τις οποίες η υπόθεση έχει κλείσει στο πλαίσιο γενικότερων συμβιβασμών και συγκάλυψης"

    Εξ άλλου απορρίφθηκε το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να κληθεί ο πρώην σύμβουλος του Τάσου Μαντέλη, Αριστείδης Μαντάς, του οποίου έχει πιστοποιηθεί ο γραφικός χαρακτήρας σε έγγραφο του Ιανουαρίου 1998, όπου γραμμένος ο αριθμός του λογαριασμού του Μαντέλη και ο κωδικός A.ROCOS. Το γεγονός διαψεύδει τον πρώην υπουργό ότι άνοιξε τον λογαριασμό μόλις το φθινόπωρο του 1998.

    Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

    Τη «σαφή» και «αυτονόητη» καταδίκη και απαξίωση και του Τ. Μαντέλη «και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου που συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο», εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    «Θέλουμε να έλθουν τα πάντα στο φως, επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν και εμείς θα ματώσουμε, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

    Επεσήμανε δε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και κίνησε τις διαδικασίες για τις εξεταστικές επιτροπές, «ακόμα και για κάποιες που μας έλεγαν ότι δεν θα τολμούσαμε να ανοίξουμε, επειδή ίσως εμπλέκονταν και παλαιότερα στελέχη και μέλη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ από το 2008, ήταν «η πρακτική απαξίωση και πρακτική αυτονόητη καταδίκη προς τέτοιου είδους συμπεριφορές» και πρόσθεσε ότι «δεν ανακαλύψαμε σήμερα αυτά που ανακαλύπτουν κάποιοι άλλοι».

    Ερωτηθείς εάν γνώριζαν στο ΠΑΣΟΚ κάτι το 2008, σχετικά με τον κ. Μαντέλη και διεγράφη σύμφωνα με αυτό, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αν το γνωρίζαμε θα το αποκαλύπταμε» και υπογράμμισε ότι, ωστόσο, «όπου υπάρχει υπόνοια ότι κάποιο πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν συνάδει με τη νομιμότητα, ενεργούμε δεόντως».

    Για το εάν ήταν προληπτική η διαγραφή, τόνισε ότι ήταν μια πράξη με πολύ σημαντική πολιτική αξία και ότι δεν μπορούμε να την υποβαθμίζουμε με άλλου είδους υπόνοιες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι μπήκαν «μαύρα» χρήματα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι υπήρξαν δύο στελέχη του Κινήματος, που δεν είναι πλέον στο κόμμα, δείχνει την γενναιότητα και την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ «όταν άλλα κόμματα με τρόπο που δεν συνάδει με τη δημοκρατία αρνούνται να δεχτούν έλεγχο στα οικονομικά τους».

    «Εμείς τη «συγγνώμη», όπου σφάλει ο πολιτικός κόσμος και εμείς, τη ζητάμε έμπρακτα και έχει να κάνει με την αντιπαραβολή της δικής μας συγγνώμης στη λεκτική συγγνώμη του κ. Σαμαρά, ο οποίος αποδεικνύει κάθε μέρα ότι δεν το εννοούσε και αντί να θέλει να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις, προσπαθεί να μας πείσει πως ό,τι εξετάζεται από τις εξεταστικές έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ»,τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Και εξήγησε ότι δεν είναι θέμα «συγγνώμης», αλλά αποκατάστασης της νομιμότητας, «την οποία κάνουμε έμπρακτα».

    Τόνισε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια,ώστε κανένας από εδώ και πέρα να μην διαφεύγει της απονομής της δικαιοσύνης.

    Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ξαναδεί πού υπάρχει παράλειψη, με δεδομένο ότι όντως ο κουμπάρος του κ. Μαντέλη κατέθεσε στον κ. Ζαγοριανό και ότι αυτά θα έπρεπε να διερευνηθούν από τότε.

    Σχετικά με το εάν θα ζητηθεί από τον πρώην υπουργό να επιστρέψει τα χρήματα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι είναι πρόταση που έκαναν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ότι μπορεί να υπάρχει αστική αξίωση προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία που φαίνεται ότι αποκτήθηκαν από τέτοιες παράνομες δοσοληψίες να δοθούν στο Δημόσιο.

    Είπε ακόμη ότι αυτή την πρόταση θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο να τη δει με μεγάλη ευρύτητα.

    Αναφορικά με την περίπτωση του Μιχ. Χριστοφοράκου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ευθύνες και ενώ ομολόγησε και δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, αντί να περιοριστεί η ελευθερία του αφέθηκε να φύγει στο εξωτερικό και μάλιστα με πολλές υπόνοιες εμπλοκής της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο κ. Σ. Βαλυράκης, δήλωσε και είναι αυτονόητο ότι θα ενεργοποιηθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι έβλάψαν το δημόσιο συμφέρον.

    Επισήμανε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι το κράτος διαθέτει εκείνα τα εργαλεία ώστε όταν υπάρχει πολιτική βούληση αποκαλύπτεται η αλήθεια και τιμωρούνται οι ένοχοι.

    Ερωτηθείς εάν η Siemens εξακολουθεί να παίρνει δουλειές στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει έρευνα του ΣΔΟΕ σε εξέλιξη και ότι άρα υπάρχει μια αντιμετώπιση διαφορετική που προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια.

    Δήλωση Κ.Σημίτη

    Θλίψη και οργή για όσα εξελίχθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens, εκφράζει με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Κυρίως διότι, όπως τονίζει, τέτοιες πράξεις, όπως αυτές που περιέγραψε ο κ. Μαντέλης, "εκκολάφθηκαν και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004".

    Αυτές οι πράξεις, όπως αναφέρει ο κ. Σημίτης, προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης, όπως και τις προσπάθειες όσων εργάστηκαν για μια καλύτερη Ελλάδα.

    Αυτές οι πράξεις, προσθέτει, είναι ασυμβίβαστες με τους αγώνες και την ηθική μας και συγκαλύπτουν το σημαντικό έργο της τότε κυβέρνησης.

    Ο Κ. Σημίτης αναφέρει, επίσης, ότι η Βουλή με τη σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών ανταποκρίθηκε στην αυτονόητη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για τη διαλεύκανση μιας σειράς υποθέσεων που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή και ζημίωσαν τη δημόσια περιουσία και ότι η πρόοδος των εργασιών τους φέρνει στο φως της δημοσιότητας "παρανομίες και αθλιότητες" για το επιβαλλόμενο ήθος σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

    Τονίζει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί και να επιδειχθεί θάρρος και επιμονή για την αποκατάσταση της ποιότητας της κοινωνίας που επιδιώκει και επιθυμεί ο ελληνικός λαός.

    Εκφράζει δε την πίστη του ότι η διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών θα ενισχύσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου.

    [02] Ινδία: Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα

    Τουλάχιστον 30 νεκροί και πολλοί άλλοι τραυματίες είναι ο απολογισμός από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στην οποία έγινε έκρηξη και στη συνέχεια συγκρούσθηκε με εμπορικό τρένο, στην ανατολική Ινδία.

    Οι αρχές κάνουν λόγο για 15 νεκρούς, αλλά από νοσοκομειακή πηγή έγινε γνωστό ότι τα θύματα είναι πολύ περισσότερα. Συγκεκριμένα η πηγή ανέφερε ότι σε νοσοκομείο της περιοχής έχουν μεταφερθεί 30 νεκροί και πολλοί τραυματίες.

    Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Βεγκάλης, όπου έγινε το δυστύχημα, ανέφερε ότι 13 βαγόνια της επιβατηγής αμαξοστοιχίας, που εκτελούσε δρομολόγιο προς τη Μουμπάι, εκτροχιάσθηκαν μετά την έκρηξη. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι περίπου 100 επιβάτες παραμένουν παγιδευμένοι στα βαγόνια που εκτροχιάσθηκαν και δεν έχουν απεγκλωβιστεί.

    [03] Συνάντηση Ομπάμα-Αμπάς

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ουάσινγκτον, στις 9 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τότε στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Ο Ομπάμα θα δεχτεί στο Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ερχόμενη Τρίτη.

    [04] Αλαβάνος: "Καταλύτης η Αριστερά"

    Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "καταλύτης της νέας πλειοψηφίας μπορεί να είναι η αριστερά" ο κ. Αλαβάνος μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στο γήπεδο του Σπόρτινγκ αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική, ζήτησε την ενίσχυση του Μετώπου, ενώ είπε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά η ψυχή του είναι ακόμη ζωντανή".

    Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον Συνασπισμό και στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος ανέπτυξε την πρόταση του για την έξοδο της χώρας από την κρίση και αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να παίξει η αριστερά προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα κυριαρχίας, τονίζοντας ότι αυτό που γίνεται σήμερα δεν έχει σχέση με την αυτονόητη μεταβίβαση εθνικών εξουσιών σε διεθνείς δημοκρατικούς θεσμούς αλλά, όπως είπε, αυτά είναι ιμπεριαλιστικές εντολές, τελεσίγραφα και διατάγματα και επανέλαβε ότι πρωθυπουργός της χώρας είναι η κ. Μέρκελ.

    Η έξοδος από την κρίση, είπε ο κ. Αλαβάνος απαιτεί ένα ισχυρό πλήγμα στον καπιταλισμό. Απαιτεί όμως και να νικήσουμε εκεί που ίσως έχουμε χάσει κατά κράτος. Στον καπιταλισμό μέσα μας. Στις καπιταλιστικές αξίες του ατομισμού, του καριερισμού, του καταναλωτισμού, του ανταγωνισμού που έχουμε εσωτερικεύσει.

    Γι' αυτό, πρόσθεσε, η άλλη λύση της αριστεράς δεν κινείται μόνο σε πολιτικό - τεχνικό επίπεδο. Απαιτεί μια συνολική πολιτιστική επανάσταση στις αξίες, στα ιδανικά, στις συμπεριφορές, γιατί αριστερά σημαίνει ένας άλλος τρόπος ζωής.

    Ωστόσο, είπε ο κ. Αλαβάνος, μια εναλλακτική λύση απαιτεί ένα εναλλακτικό πολιτικό υποκείμενο και πρώτη προϋπόθεση είναι να σαρωθεί το πολιτικό σύστημα, να φύγει αυτή η κυβέρνηση και τα μέτρα ΔΝΤ και Ε.Ε. και προς αυτή την κατεύθυνση κήρυξε "ανένδοτο αγώνα" για να προσθέσει: "Οι χήρες που θα χάσουν τη σύνταξή τους, οι "ανύπανδρες κορασίδες", οι υπερήλικοι εργάτες, οι μαζικά απολυμένοι θα είναι γύρω από το Μαξίμου την ώρα που θα φεύγετε κ. Παπανδρέου, με ελικόπτερο".

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι η αριστερά μπορεί να γίνει καταλύτης της νέας πλειοψηφίας και αναφερόμενος στο "Μέτωπο" είπε ότι "αν θέλουμε όμως ειλικρινά να αφήσουμε πίσω ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα μας μέσα στο πηγάδι, πρέπει να βρούμε νέες λέξεις, έννοιες και απελευθερωτικές δυνατότητες".

    Απαντώντας στις επικρίσεις ότι επιδιώκει την διάσπαση της αριστεράς, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "μόνο μέσα σε μια γη ενότητας και κοινής δράσης μπορεί να μαζέψουν χυμούς οι ρίζες του Μετώπου. Όχι μόνο να ενώσουμε την Αριστερά. Να ενώσουμε την Αριστερά με ρυάκια από κάθε πολιτικό χώρο, με τη νεολαία, σε ένα ασταμάτητο χείμαρρο".

    Ο κ. Αλαβάνος απευθύνθηκε "στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν φέρουν ευθύνη για το σήμερα" τονίζοντας: "Ας του δώσουμε πάλι πνοή με την δημοκρατική συγκρότηση, με το μετωπικό σχέδιο, με τις ιδέες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε καλή κατάσταση. Η ψυχή του όμως είναι ζωντανή. Είναι η δική σας ψυχή.

    Είναι αυτή η ψυχή, γυναικών και ανδρών, που μπορεί πάλι να μας βγάλει από τη απομόνωση, να μας ξεσηκώσει από τη δουλειά και την κουζίνα, να μας βγάλει στο δρόμο με το κεφάλι ψηλά, να μας κάνει καπετάνιους σε αυτό το Κάβο Ντόρο της πατρίδας μας, τα οράματά μας να γίνουν πάλι σημείο αναφοράς της κοινωνίας. Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Μέχρι και ως εκείνο τον αντιεξουσιαστικό χώρο που κατήγγειλε αδυσώπητα την δολοφονική βία στη Marfin. Στα κινήματα. Συντροφικά ας πάρουμε την πρωτοβουλία να οικοδομήσουμε Μετωπικές Επιτροπές. Θα βρούμε στους πολίτες εύφορη γη. Κάθε κομματικής προέλευσης".

    Τέλος αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Φθινοπώρου ο κ. Αλαβάνος είπε ότι είναι ευκαιρία "για ένα πανελλαδικό δημοψήφισμα ενάντια στα Μέτρα. Για το Κοινωνικό Κράτος. Σε όλη την Ελλάδα. Μα πάνω από όλα εδώ, στη μητροπολιτική περιφέρεια της Αττικής, όπου ζει ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Ελλάδας. Ας πετάξουμε το γάντι" αφήνοντας να εννοηθεί ότι το "Μέτωπο" θα διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής καθώς δεν έκανε καμία αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές.

    Στην συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Χρίστος Κατσούλας, στέλεχος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας ο οποίος τόνισε ότι κάποιοι θα διαψευστούν, κάποιοι θα ανακουφιστούν, αλλά δεν εξαγγέλλουμε κανένα κόμμα. Και πρόσθεσε ότι "στην σημερινή συγκέντρωση επιδιώκουμε να θέσουμε ανοικτά και δημόσια την ανάγκη ενός μετώπου αλληλεγγύης και ανατροπής".

    [05] Δωρεάν άθληση στο Αττικό Άλσος

    Προγραμματική Σύμβαση με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού υπέγραψε η Υπερνομαρχία Αθηνών προκειμένου να δοθεί για δωρεάν άθληση στους πολίτες το αθλητικό πάρκο του Αττικού Άλσους, στα Τουρκοβούνια.

    Τα συνολικά 10 γήπεδα (4 τένις, 2 βόλεϊ, 2 μπάσκετ και 2 ποδοσφαίρου 5Χ5) ανακαινίστηκαν, αναβαθμίστηκαν και εντάχθηκαν στο καταπράσινο περιβάλλον του μεταμορφωμένου πλέον Αττικού Άλσους, που ήδη μπήκε δυναμικά στην καθημερινότητα των πολιτών και σφύζει καθημερινά από επισκέπτες.

    Για καλύτερα αποτελέσματα η Υπερνομαρχία αποφάσισε την από κοινού διαχείριση. Σε ότι αφορά μάλιστα τη χρήση των γηπέδων τένις η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Ντίνα Μπεη κατά την ανακοίνωση της Σύμβασης είπε ότι θα λειτουργεί δωρεάν για τους πολίτες και Ακαδημία εκμάθησης με ευθύνη της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης.

    «Τα γήπεδα πληρούν όλες στις σύγχρονες προδιαγραφές για ασφαλή, ποιοτικό και μαζικό αθλητισμό και είμαι βέβαιη ότι με την εποπτεία της Γ.Γ.Α. θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την άθληση των κατοίκων του Λεκανοπεδίου» τόνισε η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Ντίνα Μπέη στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που παρεχώρησε σήμερα με τον γ. γ. Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή.

    [06] Αλλαγές στα σχολεία

    Με κεντρικό σύνθημα και πυρήνα της πολιτικής :"Πρώτα ο μαθητής", η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξήγγειλε τις αλλαγές που θα γίνουν από το Σεπτέμβριο στα σχολεία.

    Οπως είπε η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, το πρόγραμμα αρχίζει από τον εξορθολογισμό της ύλης. Επισήμανε τον όγκο που υπάρχει στα βιβλία δημοτικού και γυμνασίου, τον προβληματικό τρόπο παρουσίασης, την επικάλυψη από μάθημα σε μάθημα και από τάξη σε τάξη. Ολα αυτά επιβάλλουν την περικοπή καταρχήν στα θετικά μαθήματα όπως Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Γεωγραφία, Βιολογία, Πληροφορική και Τεχνολογία. Η περικοπή θα γίνει από την πέμπτη τάξη του δημοτικού και θα συνεχιστεί ως την τρίτη λυκείου, όπου εκεί όμως θα είναι περιορισμένη.

    Χαρακτηριστικά η υπουργός επισήμανε: " Πολλά μαθήματα και ιδιαίτερα τα θετικά, τα οποία από πολλούς μαθητές θεωρούνται και ιδιαιτέρως δύσκολα, είναι υπερφορτωμένα σε ύλη. Σε πολλά σημεία η ύλη είναι δυσνόητη για το νοητικό επίπεδο ανάπτυξης των μαθητών στις συγκεκριμένες ηλικίες που διδάσκονται, ενώ επίσης χαρακτηρίζονται, άλλοτε από σημαντικό βαθμό αλληλοεπικαλύψεων, και άλλοτε από κακό χρονισμό ανάμεσα σε επιμέρους μαθήματα. Για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία προτείνεται η ελάφρυνση της ύλης μέσω περικοπών με σαφή παιδαγωγικά κριτήρια και ο συντονισμός της ύλης διαφορετικών μαθημάτων".

    Συγχρόνως το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στα 800 μεγαλύτερα ολοήμερα σχολεία σε πιλοτική βάση νέο ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα. Έτσι το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό πρόγραμμα του σχολείου τροποποιείται και αυξάνεται κατά δέκα ώρες στις τάξεις α΄και β΄, κατά πέντε στις τάξεις γ΄και δ΄και κατά τρεις στις τάξεις ε΄και στ΄. Συγχρόνως ενισχύεται η διδασκαλία γλώσσας, μαθηματικών, πληροφορικής, φυσικής αγωγής, αισθητικής και αγωγής υγείας. Στο προτεινόμενο πρόγραμμα της προαιρετικής ζώνης δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα.

    Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Παιδείας.

    Η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι 150.000 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2013, στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης για το Νέο Σχολείο. Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη του εκπαιδευτικού στη σχολική καθημερινότητα και αξιοποιεί μεθοδολογίες της εκπαίδευσης ενηλίκων και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σχεδιάζεται με βάση την έως τώρα εμπειρία από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χώρα μας, τα πορίσματα σχετικών επιστημονικών ερευνών και τη διεθνή εμπειρία, ενώ ο σχεδιασμός του θα ολοκληρωθεί με τα αποτελέσματα της ανοιχτής διαβούλευσης που ξεκινάει. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες καλούνται με δημόσια και ανοιχτή πρόσκληση μέσω του διαδικτύου να αποστείλουν σχέδια καλών πρακτικών που ενδεχομένως χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούν στην σχολική μονάδα όπου εργάζονται.

    Η υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα την ηλεκτρονική διεύθυνση που όπως είπε φιλοδοξεί να αποτελέσει την ενιαία πύλη επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και η οποία είναι : www.epimorfosi.edu.gr.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τμήμα της εφαρμογής ολοκληρωμένης πολιτικής για την ελληνική γλώσσα που ανακοίνωσε η υπουργός με την επισήμανση ότι ο ρόλος της ελληνικής γλώσσας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την παγκόσμια ιστορία και εξέλιξη. Το υπουργείο ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για την προώθηση, την υποστήριξη και την προβολή της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    H υπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Η κ.Διαμαντοπούλου στο τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος την άκουσε με την γνωστή ευαισθησία του και την βαθιά γνώση του στα θέματα Παιδείας, επισημαίνοντας την αισιοδοξία του κ. Παπούλια για την αλλαγή στην παιδεία, που όπως είπε χρειαζόμαστε όλοι. Και η κ. Διαμαντοπούλου πρόσθεσε : "Επίσης ενημέρωσα τον Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του υπουργείου για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εσωτερικό, το εξωτερικό αλλά και σε 400 πυρήνες σε όλο τον κόσμο. Τον Ιούνιο θα γίνει ένα μεγάλο συνέδριο με προσκλήσεις σε διεθνείς προσωπικότητες και ο Πρόεδρος είναι εξαιρετικά θετικός στο να υποστηρίξει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία".

    [07] "Νέο αναπτυξιακό μοντέλο"

    Την Κομοτηνή επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί το Κέντρο Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Κομοτηνής και θα συμμετέχει σε σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ροδόπης. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τοπικά στελέχη.

    Το θέμα της ανταγωνιστικότητας, που είναι κεντρικό για εμάς, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει, θεωρώντας ότι το κεντρικό πρόβλημα είναι το κοινωνικό κράτος και επομένως η λύση είναι η φθηνή εργασία και η μείωση των συντάξεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο ανταγωνιστικές οικονομίες, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο άτυπο υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είχε ως θέμα τον ανταγωνισμό, τις τιμές, τις αποκρατικοποιήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

    "Αυτό μπορεί να είναι ένα αναγκαίο, έκτακτο, μέτρο εξισορρόπησης σε περίοδο κρίσης και ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, όπως αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων, την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό και τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι και η Ευρώπη θα έπρεπε να στραφεί προς την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι υπάρχουν κεφάλαια διεθνώς που μπορούν να επενδυθούν, με τη διαφορά ότι αυτά θα έπρεπε να ελέγχονται ώστε να αποφεύγονται και φαινόμενα κερδοσκοπίας.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα δύσκολα μέτρα που ελήφθησαν πρέπει να εξισορροπηθούν με την ανάπτυξη, τόνισε ότι πρέπει να εδραιωθεί στη χώρα η ευνομία, χωρίς, όμως, φαινόμενα ανθρωποφαγίας, ενώ πρέπει να αντιμετωπιστούν και μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στο θέμα των τιμών, λέγοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και η κατανάλωση εγχώριων προϊόντων, όπως επίσης να καταπολεμηθούν οι πρακτικές υποτιμολόγησης και υπερτιμολόγησης προϊόντων, αλλά και να ληφθούν κοινωνικά μέτρα στήριξης ανθρώπων, που είναι στο όριο της φτώχειας.

    [08] Κύμα διαδηλώσεων

    Εικοσιτετράωρη απεργία και διαδηλώσεις στη Γαλλία από εργαζόμενους που διαμαρτύρονται για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Προς γενική απεργία σε Ιταλία και Ισπανία.

    Γαλλία

    Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν τους δρόμους των πόλεων σε ολόκληρη την Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των ορίων της ηλικίας της συνταξιοδότησης πέραν των εξήντα ετών που είναι σήμερα.

    Οι επικεφαλής των συνδικάτων δήλωσαν ότι οι σημερινές διαδηλώσεις είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μία μεγάλη μάχη με την οποία θα υπερασπιστούν τα όρια ηλικίας της συνταξιοδότησης.

    Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στην Μασσαλία διαδήλωσαν περίπου 80.000 άνθρωποι, ενώ έντονη ήταν και η αστυνομική παρουσία με 12.000 άνδρες.

    "Μόνο μία ένδειξη της δύναμης στους δρόμους μπορεί να υπερασπιστεί το όριο των εξήντα ετών της συνταξιοδότησης και τα κοινωνικά κεκτημένα στα οποία ο Νικολά Σαρκοζί επιτίθεται μεθοδικά", σημείωσε ο Μπερνάρ Τιμπό, γενικός γραμματέας του ισχυρού συνδικάτου CGT.

    Εικοσιτετράωρη απεργία διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό έχει ξεκινήσει στη Γαλλία επηρεάζοντας τις εναέριες και σιδηροδρομικές μεταφορές.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο ή τρένο θα πρέπει να αναμένουν καθυστερήσεις και ματαιώσεις παρότι τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για Βρετανία και Γερμανία αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    Στα αεροδρόμια του Παρισιού Charles de Gaulle και Orly αναμένεται να ακυρωθεί το 10 με 30% των πτήσεων.

    Απεργία και στη Γερμανία

    Οι επιβάτες πτήσεων που αναμενόταν να γίνουν από και προς το Βερολίνο ειδοποιήθηκαν για πιθανές καθυστερήσεις και ακυρώσεις στα αεροδρόμια Σένεφελντ και Τέγκελ λόγω προειδοποιητικής απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξαν τα μέλη των πληρωμάτων εδάφους.

    Περί τις 22 πτήσεις αναμενόταν να ακυρωθούν στο Σένεφελντ, όπου 50 εργαζόμενοι άρχισαν να απεργούν από τις 04:00, δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου ver.di [Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft, ένωση συνδικάτων των εργαζόμενων στις υπηρεσίες].

    Οι πρώτες πληροφορίες από το Τέγκελ ανέφεραν ότι δεν έχουν ακόμα προσγειωθεί εκεί αεροσκάφη.

    Το ver.di κάλεσε 2.000 εργαζόμενους στην εταιρία GlobeGround Berlin, στη θυγατρική της Ground Service International και στην ανταγωνίστριά της Acciona να απεργήσουν από τις 4 ως τις 10 μετά την αποτυχία πέντε γύρων διαπραγματεύσεων για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των διοικήσεων των εταιριών αυτών και των εργαζομένων τους όσον αφορά μισθολογικά ζητήματα.

    Σύμφωνα με το συνδικάτο, οι εργαζόμενοι των εταιριών αυτών είναι το 90% των εργαζομένων στα πληρώματα εδάφους στα αεροδρόμια.

    Ετοιμάζονται στην Ιταλία

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας, της CGIL, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη διεύθυνση της οργάνωσης να καλέσει τα μέλη της σε γενική απεργία τον Ιούνιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση την Τρίτη.

    "Θα ζητήσω από τη διεύθυνση που θα συνέλθει αρχές Ιουνίου να καλέσει όλους σε γενική απεργία με διαδηλώσεις παντού από τώρα έως το τέλος του Ιουνίου", δήλωσε ο Γκιγιέρμο Επιφάνι, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μμε.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα θα οργανωθεί από το συνδικάτο το Σάββατο 12 Ιουνίου στη Ρώμη.

    "Στόχος της διαδήλωσης είναι να αλλάξουν τα πάντα στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης", ανέφερε.

    Σημειώνεται ότι η CGIL που πρόσκειται στην Αριστερά αποτελείται από περίπου 5 εκατομμύρια μέλη.

    Αντιθέτως, τα δύο άλλα μεγάλα συνδικάτα CILS και UIL δείχνουν προς το παρόν ότι δεν αντιτίθενται σαφώς στα μέτρα λιτότητας.

    Ισπανία: Οριακή υπερψήφιση των μέτρων

    Τα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην κήρυξη γενικής απεργίας, εάν η κυβέρνηση πιέσει για την εφαρμογή ενός πακέτου εργασιακών μεταρρυθμίσεων μονομερώς.

    Η κυβέρνηση έχει δώσει προθεσμία στα συνδικάτα και στις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Μαΐου για να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θεωρεί κρίσιμες για την αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας και για την εκτόνωση της οικονομικής κρίσης που έχει πανικοβάλει τους διεθνείς επενδυτές.

    Η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει να ασκήσει πιέσεις για μεταρρυθμίσεις μονομερώς, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

    Εκπρόσωπος των συνδικάτων δήλωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια πανσυνδικαλιστική συνάντηση την 1η Ιουνίου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης διαφορετικές από αυτές στις οποίες έχει καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [09] "Ζηλεύουν την πρόοδο"

    Όσοι συκοφαντούν τη συμφωνία που σύναψαν η Τουρκία και η Βραζιλία με την Τεχεράνη για τον εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου "ζηλεύουν" την πρόοδο που επιτεύχθηκε, υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Μπραζίλια.

    "Οι χώρες που επικρίνουν αυτήν τη συμφωνία ζηλεύουν. Επειδή η Βραζιλία και η Τουρκία δεσμεύτηκαν και πέτυχαν μια διπλωματική επιτυχία που ορισμένες χώρες προσπάθησαν μάταια να διαπραγματευτούν για πολλά χρόνια", είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

    Ο τελευταίος ζήτησε από την πλευρά του από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να εξετάσει με "κατανόηση" τη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη της το πολιτικό πλαίσιο. Όπως είπε, μόνο οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα διαφωνούν με αυτόν τον συμβιβασμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 May 2010 - 6:30:34 UTC