Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο"
  • [02] ΕΕ: Φορολόγηση Τραπεζών
  • [03] ΕΤΕπ: 2,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
  • [04] "Ανοιχτές συζητήσεις"
  • [05] Η έκθεση του ΟΟΣΑ

  • [01] "Μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο"

    Το θέμα της ανταγωνιστικότητας, που είναι κεντρικό για εμάς, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει, θεωρώντας ότι το κεντρικό πρόβλημα είναι το κοινωνικό κράτος και επομένως η λύση είναι η φθηνή εργασία και η μείωση των συντάξεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο ανταγωνιστικές οικονομίες, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στο άτυπο υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είχε ως θέμα τον ανταγωνισμό, τις τιμές, τις αποκρατικοποιήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

    "Αυτό μπορεί να είναι ένα αναγκαίο, έκτακτο, μέτρο εξισορρόπησης σε περίοδο κρίσης και ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, όπως αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων, την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό και τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι και η Ευρώπη θα έπρεπε να στραφεί προς την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι υπάρχουν κεφάλαια διεθνώς που μπορούν να επενδυθούν, με τη διαφορά ότι αυτά θα έπρεπε να ελέγχονται ώστε να αποφεύγονται και φαινόμενα κερδοσκοπίας.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα δύσκολα μέτρα που ελήφθησαν πρέπει να εξισορροπηθούν με την ανάπτυξη, τόνισε ότι πρέπει να εδραιωθεί στη χώρα η ευνομία, χωρίς, όμως, φαινόμενα ανθρωποφαγίας, ενώ πρέπει να αντιμετωπιστούν και μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στο θέμα των τιμών, λέγοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και η κατανάλωση εγχώριων προϊόντων, όπως επίσης να καταπολεμηθούν οι πρακτικές υποτιμολόγησης και υπερτιμολόγησης προϊόντων, αλλά και να ληφθούν κοινωνικά μέτρα στήριξης ανθρώπων, που είναι στο όριο της φτώχειας.

    Στη σημερινή συνεδρίαση του Ατυπου Υπουργικού Συμβουλίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έθεσε κατ΄αρχήν τέσσερις πυλώνες σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών.

    Με πρώτον εκείνον της παρακολούθησης της αγοράς, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Ακολουθούν η επισήμανση και η άρση των στρεβλώσεων που εντοπίζονται, η αναβάθμιση των θεσμών εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή και η αναβάθμιση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Όπως ανέφεραν οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης στη σημερινή συνεδρίαση επίσης έγινε μια γενική συζήτηση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, από όπου εξάγεται το στίγμα ότι θα υπάρξει ισχυρό πακέτο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα έλθει την ερχόμενη εβδομάδα σε Υπουργικό Συμβούλιο από τους συναρμόδιους υπουργούς.

    Οι αποκρατικοποιήσεις θα αφορούν στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού.

    Ενώ όπως ανέφεραν δεν θα ακολουθηθεί η ίδια πρακτική παντού, καθώς, ανά τομέα και επιχείρηση, το δημόσιο θα κρατήσει πάνω ή κάτω από το 51%, αλλού θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής και αλλού θα προχωρήσουν σε πωλήσεις.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των εφοριακών που ανέκυψε, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι πάμε σε ένα σύστημα κεντρικού ελέγχου, θα εξεταστούν όλες αυτές οι περιπτώσεις, χωρίς να δοθούν ονόματα, καθώς ενδέχεται να είναι και νόμιμες οι ακίνητες περιουσίες, που εντοπίστηκαν. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι το χθεσινό σημαίνει πως θα γίνει ένα ξεκαθάρισμα στο χώρο των Εφοριών ενώ κάποιες ΔΟΥ θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν.

    Αναφορικά με το ασφαλιστικό οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το θέμα δεν ήταν καν υποχρέωσή μας γι΄αυτό το διάστημα, εμείς το φέρνουμε μπροστά για να τελειώνουμε, ενώ για το θέμα που έχει ανακύψει με τις επιστολές της τρόικας προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφεραν ότι ισχύει το μνημόνιο.

    Σε ό,τι αφορά την εξίσωση των ορίων ανδρών, γυναικών οι ίδιες πηγές είπαν ότι είναι σαφές ότι η έναρξη είναι από το 2011 και σταδιακά ως το 2013, τα όρια θα έχουν εξισωθεί πλήρως.

    Οι καθαρές τιμές στο ράφι, η τιμολόγηση όλων των προϊόντων από την παραγωγή τους ως το ράφι και ο έλεγχος των προωθητικών ενεργειών, δηλαδή των προσφορών, αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για τον έλεγχο των τιμών στο προσεχές διάστημα, είτε με νομοσχέδιο, είτε με αγορανομικές διατάξεις, έλεγαν πηγές από το οικονομικό επιτελείο, μετά το πέρας του σημερινού άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.

    Επίσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξέτασε νομοτεχνικές πλευρές που αφορούν στο καμποτάζ, την ίδρυση επιχειρήσεων, την τιμολόγηση φαρμάκων και των αναπτυξιακών νόμων.

    Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,8% οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (αλκοόλ και τσιγάρα, καύσιμα) και του Φ.Π.Α. αλλά οι στρεβλώσεις της αγοράς ενισχύουν τις πληθωριστικές τάσεις στην αγορά, όπως αναφέρθηκε από την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσελη στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο και σε ό,τι αφορά στο μέρος της συνεδρίασης για τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά.

    Η υπουργός σημείωσε ότι οι αυξησεις σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα των αυξήσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης κυρίως από την κατηγορία των πετρελαιοειδών οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν κατά 43% και έμμεσα από τις μεταφορές με αύξηση (αύξηση 18,5%) καθώς και από τα αλκοολούχα και τα καπνικά (αύξηση 10%) με αποτέλεσμα εν τέλει, ενώ με βάση την μέση λιανική τιμή η Ελλάδα στις 4 Ιανουαρίου 2010 ήταν στην 20η θέση από τις 27 χώρες της Ε.Ε., στις 3 Μαΐου 2010 πήγε στην 5η θέση.

    Αντίστοιχα αν υπολογιστούν μόνο οι φόροι από την 22η θέση στις 4 Ιανουαρίου 2010 έφτασε στις 29 Μαρτίου 2010 να είναι η τρίτη χώρα στην Ε.Ε. των 27 ως προς την φορολογική επιβάρυνση.

    Ωστόσο, η υπουργός σημείωσε ότι αρκετές κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση, όπως η διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά κατά 0,9% τα νωπά και αγροτικά, η τιμή των οποίων μειώθηκε κατά 9,1%.

    Πάντως, επειδή οι τιμές διατηρούνται ψηλά η υπουργός σημείωσε ότι η εξήγηση βρίσκεται στο ότι στην αγορά μας εμφανίζονται σημαντικές στρεβλώσεις για αυτό και έχουν τεθεί οι άξονες δράσεις από το υπουργείο Οικονομίας με ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2010 σε πρώτη φάση για να αλλάξει η εικόνα της αγοράς.

    Σχετικά με τις στρεβλώσεις, όπως ανέφερε η υπουργός αυτές σχετίζονται με:

    Την κατάχρηση ισχύος αγοραστών

    Τον ατελή ανταγωνισμό και τα εμπόδια εισόδου

    Το υψηλό κόστος μεταφοράς

    Τη μείωση επενδύσεων και τα ρυθμιστικά εμπόδια

    Τη κατάχρηση ισχύος προμηθευτών.

    Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αυτές έχουν οδηγήσει αθέμιτες πρακτικές συμβάσεων, σε αθέμιτες ενδοομιλικές συναλλαγές, σε συγκαλυμμένες προωθητικές ενέργειες και εν τέλει σε αδιαφάνεια τιμών, αθέμιτες προμήθειες και καθυστερημένες πληρωμές.

    Το υπουργείο έχει ξεκινήσει την υλοποίηση σειράς μέτρων που στηρίζεται σε τέσσερις κεντρικούς πυλώνες.

  • Πυλώνας 1: Παρακολούθηση αγοράς με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα

    Ολοκλήρωση Παρατηρητηρίου Τιμών (Δεκ. 2009)

    Ολοκλήρωση Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων- Νέο Σύστημα Τιμολόγησης (Σεπτ 2010)

    Λειτουργία και Μεταφορά αρμοδιοτήτων Παρατηρητηρίου Καυσίμων από ΥΠΕΚΑ σε ΥΠΟΙΑΝ ( Μάιος 2010)

    Έλεγχος αγοράς καυσίμων / αυστηροποίηση νομικού πλαισίου (Ιουν.2010)

  • Πυλώνας 2: Επισήμανση και άρση στρεβλώσεων στην Ελληνική αγορά

    Ανατιμολόγηση Φαρμακευτικών Προϊόντων (Αρ14, Ν.3840/2010) και Αγορανομική Διάταξη ( 3/4/2010)

    Τροποποίηση όρων και αποτελεσμάτων καταγγελίας εμπορικών μισθώσεων (Μάιος 2010)

    Αντικειμενικοποίηση των όρων-παροχών για την πρόσβαση στο ράφι (Ιουλ. 2010)

    Αγορανομική Διάταξη για Διαφάνεια στις συναλλαγές προμηθευτών λιανεμπόρων (Ιουν. 2010))

    Απελευθέρωση Υπηρεσιών - «Κλειστά» Επαγγέλματα (Δεκ. 2010)

  • Πυλώνας 3: Αναβάθμιση θεσμών εποπτείας αγοράς και προστασία καταναλωτών

    Επιβολή πλαφόν στις τιμές υγρών καυσίμων ( Μαρ- Απρ 2010)

    Εντατικοποίηση Ελέγχων - επιβολή προστίμων ( Ιαν- σήμερα)

    Έλεγχος ενδο-ομιλικών συναλλαγών (Μάιος 2010)

    Πάγωμα Διδάκτρων Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (Ιουν. 2010)

    Ενίσχυση προστασίας καταναλωτών - διασφάλιση ενημέρωσης και ισχυροποίηση διαπραγματευτική ικανότητας (τροπ. Ν. 2251/94, Μάιος 2010)

    Αξίωση αποζημιώσεων από παραβιάσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας (τροπ. 2251/94, Μάιος-Ιουν. 2010)

    Εκσυγχρονισμός Λειτουργίας Κεντρικών Αγορών

    Απλοποίηση Αδειοδοτήσεων

  • Πυλώνας 4: Αναβάθμιση λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου λειτουργίας Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ν. 703/77)

    Σύσταση Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας στη ΓΓΕ.

    [02] ΕΕ: Φορολόγηση Τραπεζών

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη φορολόγηση των τραπεζών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, προκειμένου να συγκροτηθούν εθνικά ταμεία εξυγίανσης για τις τράπεζες, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής για τα ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στην αρχή ότι η πρόληψη κοστίζει πάντα πιο φθηνά από την επιδιόρθωση. Πρέπει να εξασφαλιστεί, τόνισε, ότι μελλοντικά οι πτωχεύσεις των τραπεζών δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και δεν θα αποσταθεροποιούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως έγινε το 2009 όταν οι εθνικές κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν τεράστια ποσά από τα χρήματα των φορολογούμενων για να στηρίξουν τον χρηματοπιστωτικό τους τομέα και να προστατεύσουν τους καταθέτες.

    «Είναι απαράδεκτο οι φορολογούμενοι να επωμίζονται το επαχθές κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα. Δεν πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Πιστεύω στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος.

    Συνεχίζοντας, ο Μ.Μπαρνιέ τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση ενός ταμείου που θα έχει ως αποστολή τη διαχείριση της χρεοκοπίας των τραπεζών, την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τον περιορισμό της μετάδοσης των επιπτώσεων, αλλά δεν θα αποτελεί ταμείο εγγύησης.

    Ειδικότερα, ο Μ. Μπαρνιέ, διευκρίνισε ότι η Επιτροπή δεν προτείνει τη συγκρότηση ταμείων για τη διάσωση των τραπεζών, αλλά τη συγκρότηση ταμείων πρόληψης στα κράτη - μέλη της ΕΕ, τα οποία θα εξασφαλίζουν ότι η πτώχευση μιας τράπεζας θα αντιμετωπίζεται με συστηματικό τρόπο και δεν θα αποσταθεροποιεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι πρόκειται για τη δημιουργία ενός δικτύου εθνικών ταμείων για τις τράπεζες, το οποίο θα λειτουργεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο και όχι τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ή ομοσπονδιακού ταμείου.

    Ωστόσο, ο Μ. Μπαρνιέ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ενδεχόμενο μέγεθος των ταμείων και σημείωσε ότι, στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν έχει την πρόθεση να δώσει επακριβείς λεπτομέρειες, ούτε σχετικά με το πώς αναμένεται να λειτουργούν τα ταμεία εξυγίανσης τραπεζών.

    Ο Γάλλος Επίτροπος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι είναι σημαντικό να κατανοηθούν και να εκτιμηθούν προσεκτικά οι σωρευτικές επιπτώσεις του συνόλου των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τα τέλη και τα κεφάλαια των τραπεζών και πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι εν λόγω δαπάνες έχουν προσαρμοστεί κατά τρόπο που να μην παρακωλύουν την οικονομική ανάκαμψη, ούτε να επιβαρύνουν το κόστος της πίστης στην πραγματική οικονομία.

    Επιπλέον, ο Μ. Μπαρνιέ αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο και δύσκολο εγχείρημα, λόγω του διασυνοριακού χαρακτήρα που έχει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην ΕΕ. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι στα μισά κράτη - μέλη της ΕΕ, περίπου οι μισές τράπεζες ανήκουν σε ομίλους άλλων κρατών - μελών.

    Ενδεικτικά, υπογράμμισε το παράδειγμα της Τσεχίας, όπου το 85% των τραπεζών της χώρας ανήκουν σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Την πρόταση της Επιτροπής θα εξετάσουν οι υπουργοί οικονομικών και οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

    Στη συνέχεια, θα υποβληθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο του G-20 που θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο στις 26 και 27 Ιουνίου, με στόχο την επίτευξη ευρείας συμφωνίας επί των γενικών αρχών και προσανατολισμών.

    Τον Οκτώβριο του 2010, η Επιτροπή θα παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις σχετικά με τα ευρύτερα σχέδια της για την ανάπτυξη νέου πλαισίου διαχείρισης κρίσεων και την προγραμματιζόμενη έγκριση νομοθετικών προτάσεων και στις αρχές του 2011 θα προβεί σε συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις.

    Εξ άλλου, ο Μ. Μπαρνιέ τόνισε ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με την εναρμόνιση των όρων πτώχευσης που εφαρμόζουν τα κράτη - μέλη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    [03] ΕΤΕπ: 2,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

    Στο ύψος-ρεκόρ των 2,6 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι θα ανέλθουν οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την χώρα μας το 2010 και θα είναι υπερδιπλάσιες από τον μέσο όρο της περασμένης πενταετίας, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης, μιλώντας στη διάρκεια της υπογραφής συμφωνίας χρηματοδότησης ύψους 400 εκατ. ευρώ με την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), για την αύξηση της παραγωγής καθαρών καυσίμων μέσω της αναβάθμισης του διυλιστηρίου της Ελευσίνας.

    Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην χώρα μας, όπως τόνισε ο κ.Σακελλάρης, θα καλύψουν όλους τους σημαντικούς τομείς, ειδικότερα μεταφορές, ενέργεια, αστική ανάπλαση και παιδεία. Η αύξηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σύνολο υποστηρικτικών μέτρων, που περιλαμβάνει κατά προτεραιότητα χρηματοδοτήσεις για τους τομείς της ενέργειας, των κλιματικών αλλαγών και των έργων υποδομής, καθώς και για "καθαρές" μεταφορές και για την προώθηση της σύγκλισης, καθώς και για τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

    ΕΤΕπ - ΕΛΠΕ

    Κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Σακελλάρης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος χάρη στην εφαρμογή της πιο σύγχρονης τεχνολογίας διύλισης και την αύξηση της παραγωγής καθαρών καυσίμων.

    Μιλώντας στη εκδήλωση ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, πρόεδρος της ΕΛΠΕ ΑΕ, επισήμανε ότι η επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ των ΕΛΠΕ, είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, παράγει καλύτερα και φιλικότερα προϊόντα για το περιβάλλον, μειώνει τις εισαγωγές και αυξάνει τις εξαγωγές, και βελτιώνει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του διυλιστηρίου, μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές όλων των τοπικών ρύπων. «Η υλοποίηση του έργου έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, η ΕΛΠΕ ΑΕ δεσμεύεται να υλοποιήσει τη στρατηγική της για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, η οποία περιλαμβάνει ένα σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2009-11 που εστιάζει στις δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας, καθώς και μια σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση της απόδοσης όλων των δραστηριοτήτων μας», ανέφερε ο κ.Γιαννίτσης.

    Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γιάννης Κωστόπουλος ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί 500 θέσεις εργασίας από την σταδιακή υλοποίηση της επένδυσης και μέχρι το φθινόπωρο θα δημιουργηθούν άλλες 2000 θέσεις περίπου.

    Την ίδια ώρα δημιουργούνται 165 μόνιμες θέσεις εργασίας στα ΕΛΠΕ ενώ η επένδυση συμβάλει τουλάχιστον στη διατήρηση 700 έμμεσων θέσεων εργασίας, που συνδέονται με την εξέλιξη της (προμηθευτές κλπ).

    Με την ολοκλήρωση της επένδυσης τα οφέλη για το περιβάλλον θα είναι πολύ μεγάλα, είπε ο Κωστόπουλος, αναφέροντας ενδεικτικά ότι οι τοπικοί αέριοι ρύπου θα μειωθούν μέχρι και 80%.

    [04] "Ανοιχτές συζητήσεις"

    "Προσπαθούμε ως υπουργείο και ως Κυβέρνηση να μειώσουμε τη δαπάνη στο χώρο του φαρμάκου, όχι στερώντας τους ασθενείς από τα φάρμακα τους, αλλά μειώνοντας τη σπάταλη, το όργιο συναλλαγής. Έχουμε κάνει κάποια πρώτα βήματα και χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα μέσα στους επόμενους μήνες, σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση στο συγκεκριμένο τομέα μέχρι το τέλος του 2010", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντησή του με τους αρμόδιους φορείς για το φάρμακο.

    Η εισήγηση μας ήταν εισήγηση-έκκληση για να υπάρξουν συμφωνίες. Όλοι να μειώσουν το κέρδος τους, ούτως ώστε να εξυπηρετηθεί η πατρίδα, να εξυπηρετηθούν οι πολίτες της. Στο τέλος, κλείνοντας τη συζήτηση, είπα ότι δεν ακούστηκαν οι προτάσεις αυτές και όλοι συμφώνησαν ότι αυτές οι προτάσεις θα ακουστούν την επόμενη Δευτέρα όπου τα συναρμόδια υπουργεία θα συσκεφθούμε με αυτούς τους φορείς, για να δούμε τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει τώρα, εδώ και τώρα, ούτως ώστε η Ελλάδα να πετύχει στους στόχους της. Μάλιστα οι ίδιοι οι φορείς πρότειναν, ότι η σύσκεψη αυτή δεν θα τελειώσει αν δεν βρεθεί η λύση που η Ελλάδα έχει ανάγκη. Ως υπουργείο πληρώνουμε πάρα πολλά, ως χώρα δεν έχουμε αυτά τα χρήματα για να πληρώσουμε για σπατάλες και για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, πρέπει όλοι να αναδιπλωθούν, πρέπει όλοι να καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών, πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε στο ότι θα βάλει ο ένας τον εαυτό του λίγο πιο πίσω, προκειμένου να πάει μπροστά η Ελλάδα", ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

    Ερωτηθείς ο κ. Λοβέρδος για το χρόνο εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού τόνισε "ότι υπάρχουν ανοιχτές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού. Ο αδιάψευστος μάρτυρας για την προσδοκώμενη επιτυχία κάθε πολιτικής, είναι οι αναλογιστικές μελέτες που στηρίζουνε τις προτάσεις μας. Τις αναλογιστικές αυτές μελέτες θα τις έχουμε έτοιμες την Παρασκευή. Κάθε επιχείρημα για την Α ή Β ρύθμιση έχει τη βάση του, τα επιχειρήματα υπέρ του εγχειρήματος βρίσκουν τη βάση του, όλη η συζήτηση γίνετε με κριτήριο τους αριθμούς που προκύπτουν από τις αναλογιστικές μελέτες. Άρα, λοιπόν, από την Παρασκευή και μετά, όταν θα μιλάμε με βάση τους αριθμούς που θα αποδεικνύουν την βιωσιμότητα του συστήματος, θα μπορούμε να έχουμε πάρα πολύ ευκολότερη συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    "Ως ΝΔ θεωρούμε τα όσα προέκυψαν από τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου ως το πλέον τρανταχτό παράδειγμα της γενικότερης τακτικής επικοινωνιακών τεχνασμάτων που προωθεί ο πρωθυπουργός", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εργασίας απλώς ακολούθησε την τακτική και τα τεχνάσματα του Γ. Παπανδρέου.

    Όπως ο Γ. Παπανδρέου έλεγε τα λεφτά υπάρχουν,ενώ ήξερε την κατάσταση της οικονομίας και μετεκλογικά έκανε άλλα, έτσι και ο κ. Λοβέρδος ενώ είχε συμφωνήσει συγκεκριμένα πράγματα με την ομάδα της τριμελούς επιτήρησης, τώρα θέλουν να δώσουν διαφορετικό περιεχόμενο ώστε να δείξουν πως δίνουν μάχη, σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την τακτική της προκαλεί σύγχυση στον κόσμο, επιτείνοντας την αγωνία και πλήττοντας την αξιοπιστία της κυβέρνησης, ως συνομιλητή με την τριμερή επιτροπή.

    Σκληρή κριτική άσκησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και στο θέμα της περικοπής συντάξεων χηρείας,σύνταξη που είχε κατοχυρωθεί το 2005 από την κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή .

    "Αντί να περικόπτονται συντάξεις χηρείας, που είναι οξυγόνο ζωής για χιλιάδες οικογένειες, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί με την περιστολή των δαπανών του δημόσιου", είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    «Η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν συναποφασίσει αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που αυξάνει δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις» με στόχο «να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη φθηνή εργατική δύναμη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους «να απαιτήσουν σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες, 5 χρόνια νωρίτερα για τα βαρέα και ανθυγιεινά, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και στο φάρμακο, σύγχρονη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους, 1120 κατώτερη σύνταξη».

    Για «προτάσεις χωρίς προοπτική και χωρίς μέλλον» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΛΑΟΣ και προτείνει ενιαίο φορέα Υγείας για όλους, κατάργηση των ενσήμων και βεβαίως τα κεφάλαια τα οποία χρειάζονται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να προέρχονται από ένα ποσοστό επί του τζίρου ο οποίος διενεργείται στη χώρα.

    Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό που κατάθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας, κάνει λόγο για "ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις".

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζουν για ακόμα σκληρότερα μέτρα, περισσότερες περικοπές στις συντάξεις και διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα προτείνει η πλήρης σύνταξη να χορηγείται ύστερα από 40 χρόνια εργασίας ενώ όσοι επιλέγουν να βγουν με 35 χρόνια, θα παίρνουν μειωμένη σύνταξη κατά 30%. Ταυτόχρονα απελευθερώνονται οι απολύσεις, ο κατώτατος μισθός νεοπροσλαμβανόμενου θα πάει στα 600 ευρώ μικτά και βρισκόμαστε μπροστά σε μία ολοκληρωτική επικράτηση του εργασιακού μεσαίωνα. Επίσης στα σχέδια της κυβέρνησης άμεσα είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας και η εκχώρησή του στο ιδιωτικό κεφάλαιο", τονίζει ο κ. Τσίπρας και ερωτά τον πρωθυπουργό αν:

    -Προτίθεται να κάνει δεκτές τις προτάσεις του υποτιθέμενου μηχανισμού στήριξης

    -Για ποιο λόγο η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα θέματα που δεν είναι αρμοδιότητα κανενός άλλου πλην της ελληνικής κυβέρνησης

    -Έχει υπολογίσει η κυβέρνηση σε τι θα συνεισφέρουν αυτά τα μέτρα και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου στην μείωση του χρέους. Έχει υπολογίσει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος από την εφαρμογή της σκληρότερης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος.

    Επιστολή της ΓΣΕΕ

    «Θα εισηγηθώ να μην προσέλθουμε στη συνάντηση που προτείνετε» τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε επιστολή-απάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, στους κοινωνικούς εταίρους για διάλογο σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, που προωθούνται στην αγορά εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις (όριο απολύσεων, ύψος αποζημιώσεων, προσφυγή στον ΟΜΕΔ, όροι απασχόλησης, κατώτατος μισθός).

    Ο Γ.Παναγόπουλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενώ ακόμη δεν έχει υπογραφεί νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δίνει επιπλέον «όπλα» στους εργοδότες και ιδίως στον ΣΕΒ, νομοθετώντας τις κρυφές επιδιώξεις τους -ακόμη και τις ανομολόγητες- για αποδιάρθρωση και περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Παναγόπουλος «επιχειρείται πρωτοφανής παρέμβαση και στο περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ (σημεία ε' και στ' της θεματολογίας) κάτι που ούτε οι ίδιοι οι εργοδότες έχουν αποτολμήσει».

    «Δεν θα παραστούμε σε διαδικασίες που κυριολεκτικά απαξιώνουν κάθε έννοια ουσιαστικής διαβούλευσης, μετατρέποντας την σε 'κοινωνικό αναλγητικό'» τονίζει ακόμη ο κ. Παναγόπουλος, ενώ προσθέτει ότι:

    «Αν παρά τα άδικα και επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα θέλετε ν' αναφέρεστε στις δυνάμεις της εργασίας μία και μόνη επιλογή υπάρχει: ν' αποσύρετε κάθε ιδέα νομοθετικής παρέμβασης είτε στις συμβάσεις, είτε στα όρια απολύσεων, είτε στις αποζημιώσεις κ.λ.π. Αρνηθείτε να νομοθετήσετε τις απαιτήσεις των εργοδοτών και ασκείστε πιέσεις προκειμένου να υπογράψουν Συμβάσεις ως το μόνο θεσμό διευθέτησης διαφορών και επίλυσης προβλημάτων».

    -

    [05] Η έκθεση του ΟΟΣΑ

    Μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3,7% φέτος και 2,5% το 2011 προβλέπει η εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πορεία των οικονομιών των χωρών-μελών του, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί από 9,5% το 2009 σε 12,1% φέτος και 14,3% το 2011. Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεργία αναμένεται να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Για το 2010 προβλέπεται πληθωρισμός 3% και για το επόμενο έτος 0,3%.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά και συγκεκριμένα στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 7,1% το 2011 από 13,5% το 2009. Η έκθεση τονίζει ότι η βαθιά και διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση καθώς και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι "κλειδιά" για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνει, επίσης, ότι η συμφωνία στις αρχές Μαΐου της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησαν την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής και θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας και στη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους.

    Για την επιτυχία του προγράμματος σταθεροποίησης, κρίσιμης σημασίας είναι η αντιμετώπιση των υψηλών δημοσίων δαπανών με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Η ανάπτυξη απαιτεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές προϊόντων και εργασίας, οι οποίες θα βοηθήσουν επίσης στην προσαρμογή των σχετικών τιμών και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

    "Απειλή για την ανάκαμψη η κρίση του χρέους"

    Ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί προς τα επάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ανεπτυγμένων χωρών, όπου αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2010 και κατά 2,8% κατά το 2011, ωστόσο προειδοποιεί για τις απειλές για την ανάκαμψη που αποτελεί η κρίση του χρέους.

    Στην προηγούμενη έκθεσή του υπό τον τίτλο "Οικονομικές προοπτικές", η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το Νοέμβριο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 1,9% για το 2010 και 2,5% για το 2011.

    "Η ανάπτυξη ξεκινά και πάλι στη ζώνη του ΟΟΣΑ, με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με τις περιοχές , και εμφανίζεται περισσότερο δυναμική", αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία τονίζεται ότι η κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη δείχνει ότι "η περίοδος της μεγάλης χρηματοπιστωτικής αστάθειας που ξεκίνησε τον Αύγουστο 2007 δεν έχει ακόμη τελειώσει".

    Επειτα από την σοβαρότερη ύφεση των μεταπολεμικών ετών, οι ΗΠΑ αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη κατά 3,2% το 2010 και το 2011, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναθεωρεί την προηγούμενη πρόβλεψη (2,5% για το 2010 και 2,8% για το 2011), ενώ για την Ιαπωνία αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% το 2010 και κατά 2% το 2011.

    Αυτή η "σχετικά υποσχόμενη" συγκυρία εδράζεται "στον δυναμισμό της ανάπτυξης των αναδυομένων χωρών", κυρίως της Ασίας, σύμφωνα με την έκθεση.

    Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς χάρη στην πολιτική σταθεροποίησης της οικονομίας και την ενίσχυση του εμπορίου, αλλά η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και η δημοσιονομική κατάσταση των περιφερειακών οικονομιών θέτουν κινδύνους, αναφέρεται σε έκθεση του ΟΟΣΑ.

    Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανόν να καταγράψει ανάκαμψη κατά 1,2% κατά το 2010 και κατά 1,8% κατά το 2011, σε μία περισσότερο αισιόδοξη εκτίμηση από εκείνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τοποθετεί την ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2010 στο 0,9% και για το 2011 στο 1,5%.

    Μια σταδιακή ανάκαμψη καταγράφεται ωθούμενη από την πολιτική οικονομικής σταθεροποίησης, την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου και τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, αν και πρόσφατα παρατηρήθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις των αγορών ... Οι δυσκολίες στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και σταθερής δημοσιονομικής κατάστασης σε ορισμένες περιφερειακές χώρες είναι πιθανόν να περιπλέξει την κατάσταση, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

    Ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ότι το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ΟΟΣΑ έφθασε στο υψηλότερό του σημείο, στο 8,5%. Ωστόσο ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι "η αύξηση της απασχόλησης καθυστερεί" στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

    Παρά τις καλές ειδήσεις, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Πάντοαν προειδοποιεί ότι "οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την παγκόσμια ανάκαμψη είναι σήμερα μεγαλύτεροι εξαιτίας της αστάθειας των αγορών κρατικών ομολόγων". "Τα κατ΄εξαίρεσιν μέτρα δημοσιονομικής στήριξης πρέπει να αρχίσουν να διακόπτονται από σήμερα ή από το 2011 το αργότερον και να εφαρμοσθούν προγράμματα δομικής προσαρμογής".

    Αυτό ισχύει για την ευρωζώνη καθώς και για την Ιαπωνία, τη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος, όπου απαιτείται ένα "αξιόπιστο και ακριβές" πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών.

    Ταυτοχρόνως, πρέπει να έχει κανείς υπ΄όψιν του ότι "το εύρος και η χρονική σύμπτωση των προσπαθειών αυτών δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα μπορούσαν έχουν διεθνείς επιπτώσεις" και, κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο να δίδεται προτεραιότητα σε εργαλεία που βλάπτουν λιγότερο την ανάπτυξη", προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

    Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ανχελ Γκούρια χαιρέτισε τις θαρραλέες και δύσκολες αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως προς την εφαρμογή μέτρων λιτότητας. "Οι αγορές επιτίθενται αμέσως μόλις διαπιστώσουν και το παραμικρό σημάδι αδυναμίας, γι΄αυτό αυτές οι ανακοινώσεις είναι πολύ σημαντικές", επεσήμανε.

    Για τον ΟΟΣΑ, οι "θεμελιώδεις αδυναμίες" της ευρωζώνης παραμένουν. Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να σταθεροποιήσουν τη "θεσμική δομή" και να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον "έλεγχο των εθνικών πολιτικών, συνεπικουρούμενο από απειλή επιβολής κυρώσεων.

    Τελικά, η ευρωζώνη οφείλει να εξελιχθεί σε "μια ντε φάκτο δημοσιονομική ένωση", σύμφωνα με τον Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

    Τέλος, ο άλλος κίνδυνος που εμφανίζεται επί της οικονομικής ανάκαμψης είναι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η επανεμφάνιση των "παγκόσμιων ανισορροπιών" που αρχίζουν να εμφανίζονται, εξαιτίας κυρίως της επέκτασης της κινεζικής οικονομίας.

    Η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει "πολιτικό μοντέλο" και να τροποποιήσει "τη δομή του κράτους πρόνοιας", μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες και ως εκ τούτου "την παρουσία της κυβέρνησης", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι κατά την έναρξη του ετήσιου φόρουμ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι.

    "Αφού περιορίζεται η ποσότητα του δημοσίου χρήματος, οφείλουμε να επιλέξουμε σε ποιόν τομέα αυτά τα χρήματα θα φανούν πιο αποτελεσματικά", ανέφερε ο ιταλός υπουργός, την επομένη της ανακοίνωσης του σχεδίου λιτότητας στη χώρα του.

    "Προτεραιότητά μας είναι να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και ως εκ τούτου η παρουσία της κυβέρνησης, διατηρώντας ταυτοχρόνως αυτό που είναι θεμελιώδες για την κοινωνική συνοχή", σημείωσε.

    "Η επιλογή που κάναμε στην Ιταλία είναι πολύ σαφής: δεν υπάρχουν περικοπές στην υγεία, δεν υπάρχουν περικοπές στις αρωγές, υπάρχουν μεγάλες περικοπές στις δαπάνες της κεντρικής και των τοπικών κυβερνήσεων", υπογράμμισε.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει σύντομα ένα νέο φόρο για τους πλούσιους, μετά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στη χώρα με το πρόγραμμα λιτότητας που πλήττει μισθωτούς και συνταξιούχους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 May 2010 - 14:30:42 UTC