Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προγράμματα από τον ΟΑΕΔ
  • [02] Τρισέ: "Δεν κινδυνεύει το ευρώ"
  • [03] Σε "εποχή λιτότητας" η Βρετανία
  • [04] Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ιντερ
  • [05] Η ατζέντα της ημέρας
  • [06] Στις κορυφές των ψηλότερων κτηρίων του κόσμου
  • [07] "Να μην πτωχεύσει ο λαός"
  • [08] "Οχι σε ανταγωνισμούς"
  • [09] Πλημμύρες στην Πολωνία
  • [10] Βρέθηκε το "μαύρο κουτί"

  • [01] Προγράμματα από τον ΟΑΕΔ

    Πρόγραμμα επιμόρφωσης εργοδοτών ετοιμάζει ο ΟΑΕΔ όπως ανέφερε ο Διοικητής του Οργανισμού κ. Ηλ. Κικίλιας σε ημερίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Ο κ. Κικίλιας είπε ότι είναι θέμα ''εξαιρετικής σημασίας η επιμόρφωση των εργοδοτών και η ανάγκη λειτουργίας στις επιχειρήσεις εκτός των παραδοσιακά οργανωμένων λογιστηρίων και τμημάτων προσωπικού προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα αξιολόγησης του προσωπικού και μείωσης του κόστους εργασίας χωρίς να προβαίνουν σε αλόγιστες απολύσεις", γι' αυτό και όπως εξήγησε ''στο άμεσο μέλλον ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει την πραγματοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων επιμόρφωσης στελεχών των επιχειρήσεων σε τεχνικά θέματα''.

    Επίσης εξήγγειλε ότι εντός του Ιουνίου θα προκηρυχθούν 2 νέα μεγάλα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής που θα στοχεύουν αφενός την στήριξη των υγιών επιχειρήσεων μέσω της κατάρτισης του προσωπικού σε διαθρωτικές αλλαγές, αφετέρου σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση προκειμένου να επιτευχθεί η διατηρησιμότητα των θέσεων εργασίας.

    Ο πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ευάγ. Τσιτούρας ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στην δεινή θέση, που έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και την περιορισμένη καταναλωτική ζήτηση. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων προκειμένου να ξεπεραστεί η υφιστάμενη κρίση και κάλεσε τους επιχειρηματίες να έχουν συνεχή επαφή με το επιμελητήριο το οποίο έχει αποδείξει ότι στηρίζει και ενθαρρύνει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

    Στην συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΕΔ κ. Μπουγιακλής και το στέλεχος κ. Αγγελική Σουσουρογιάννη παρουσίασαν τα εξής τρέχοντα προγράμματα:

    - Το Ειδικό Τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων, χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους. Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (δηλαδή περί τα 740 ευρώ).

    -Το Ειδικό Διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007- 2013. Το ποσοστό της επιχορήγησης φτάνει το 80% το πρώτο έτος.

    - Το Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών γυναικών ηλικίας 22 - 64 ετών, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Η διαρχία της επιχορήγησης φθάνει τα τρία χρόνια, ενώ το ποσό καθορίζεται στα 24.000 ευρώ,

    6.000 ευρώ προκαταβολή και το ίδιο ποσό στο τέλος κάθε έτους.

    Η καινοτομία των νέων προγραμμάτων είναι ότι στην επιχείρηση δεν μπαίνουν χρήματα από τον ΟΑΕΔ -όπως γινόταν στα σχετικά προγράμματα επιδότησης εισφορών μέχρι σήμερα- αλλά πιστώνονται στο όνομα της επιχείρησης στο ΙΚΑ.

    Και για τα τρία προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό τόπο και για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ από 9/4/2010.

    Παράλληλα θα ακολουθήσει το πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

    [02] Τρισέ: "Δεν κινδυνεύει το ευρώ"

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ επιμένει ότι το ευρώ "δεν κινδυνεύει", διατυπώνοντας σαφώς αντίθετη άποψη από αυτή της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ η οποία προειδοποιεί ότι η το μέλλον του ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο.

    " Δεν είναι το ευρώ αυτό που κινδυνεύει, είναι η δημοσιονομική πολιτική ορισμένων χωρών που επιβάλλεται να απευθυνθούμε", τονίζει ο Τρισέ σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine".

    Πριν λίγες ημέρες, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια "δοκιμασία ύπαρξης" καθώς ζητούσε από τους γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν το μερίδιο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας στο πακέτο του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης.

    Ο Τρισέ τόνισε ότι το κοινό νόμισμα των 16 χωρών της ευρωζώνης παραμένει αξιόπιστο.

    " Το ευρώ είναι ένα αξιόπιστο νόμισμα καθώς το ποσοστό πληθωρισμού παραμένει κάτω από 2% για περισσότερο από 11 χρόνια" είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

    "Η ευρωζώνη ως σύνολο είναι ηχηρά δομημένη", τόνισε ο Τρισέ και πρόσθεσε "Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει αυτή τη στιγμή για όλες τις χώρες του ευρώ".

    Ο Τρισέ είπε ακόμα ότι ορισμένα μέλη του ευρώ επιβάλλεται να ξεκαθαρίσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση και πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια θα ενισχύσει το ευρώ ως σύνολο.

    " Οι κινήσεις των αγορών είναι πάντοτε ένα συνδυασμός της διάθεσης των επενδυτών και της επιρροής των κερδοσκοπικών επενδύσεων όπως των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων" υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

    Ο Τρισέ για μια ακόμη φορά υπεραμύνθηκε της απόφασης της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα από χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή δεν ήταν εκτός της γραμμής της τράπεζας.

    "Η γραμμή μας είναι η σταθερότητα των τιμών και η αξιοπιστία μας εξαρτάται από την επίτευξη αυτού του στόχου", συνεχίζει ο Τρισέ.

    " Για μένα, ο πληθωρισμός είναι όπως η φορολογία που πλήττει ιδιαίτερα τους πτωχότερους και τους ασθενέστερους της κοινωνίας", κατέληξε ο γάλλος τραπεζίτης.

    [03] Σε "εποχή λιτότητας" η Βρετανία

    Η Βρετανία πρόκειται να εισέλθει σε μία «εποχή λιτότητας» προειδοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Λόους, ο οποίος τη Δευτέρα πρόκειται να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες για τις περικοπές έξι δισ.λιρών στον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος.

    «Πρόκειται να περάσουμε από μία εποχή αφθονίας σε μία εποχή λιτότητας στα δημόσια οικονομικά», τονίζει Λόους, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση συμμαχίας Συντηρητικών /Φιλελευθέρων έπειτα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

    «Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε αυτή η λιτότητα να είναι όσο το δυνατότερο προοδευτική, προστατεύοντας τα πράγματα και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από προστασία», τόνισε ο ίδιος, τονίζοντας πως είναι «προετοιμασμένος νοητικά για να δεχθεί τα πολυάριθμα παράπονα από αγανακτισμένους ανθρώπους» μετά τις περικοπές.

    Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον έχει θέσει ως προτεραιότητά της να τιθασεύσει το αβυσσαλέο χρέος και σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπές ύψους έξι δισ. λιρών (8.7 δισ. ευρώ) στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2010/11. Ο Λόους θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες.

    Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ένα σχετικώς καλό νέο: το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στα 156,1 δισ.λίρες το 2009/10, έναντι 163 δισ. λιρών που αναμενόταν προηγουμένως. Μολαταύτα, το ύψος του εξακολουθεί να παραμένει δυσθεόρατο και το υψηλότερο στην ιστορία.

    «Ακόμη δεν έχω αποφασίσει εάν πρόκειται για ένα όνειρο, ή έναν εφιάλτη», τόνισε ο Λόους σχετικά με την προς τα κάτω αναθεώρηση. Κατά τον ίδιον, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να κάνει την επιλογή ανάμεσα στο «απαράδεκτο και το καταστροφικό», προκειμένου να αποφασίσει ποιοι τομείς πρόκειται να πληγούν από τις περικοπές.

    [04] Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ιντερ

    Μετά από 45 ολόκληρα χρόνια η Ιντερ επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας επικράτησε 2-0 της Μπάγερν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ για την περίοδο 2009-10, και κατέκτησε για τρίτη φορά στην ιστορία της το βαρύτιμο τρόπαιο. Μεγάλος πρωταγωνιστής και σκόρερ του αγώνα ήταν ο Μιλίτο, που στο 35΄ και στο 70΄ πέτυχε τα γκολ που καθόρισαν την έκβαση της αναμέτρησης.

    Το πρώτο ημίχρονο του μεγάλου τελικού δεν είχε ρυθμό, με τους παίκτες του Ζοσέ Μουρίνιο να δίνουν χώρο στους Γερμανούς και να ψάχνουν τις αντεπιθέσεις. Οι Βαυαροί είχαν τον έλεγχο της αναμέτρησης και συντριπτική κατοχή της μπάλας (66% στα πρώτα 45 λεπτά), αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να διασπάσουν τη «σφιχτή» αμυντική διάταξη των «νερατζούρι» και να μπουν με αξιώσεις στην περιοχή του Ζούλιο Σέζαρ. Ολες οι προσπάθειες γίνονταν από δεξιά, λόγω της παρουσίας του Αριεν Ρόμπεν, ο οποίος όμως είχε μονίμως δύο παίκτες να τον κλείνουν και δεν μπόρεσε να γίνει απειλητικός. Βέβαια, η εξέλιξη του παιχνιδιού θα μπορούσε να είναι διαφορετική αν στο 16΄ ο Γουέμπ είχε καταλογίσει πέναλτι, όταν η μπάλα βρήκε στο απλωμένο χέρι του Μαϊκόν, μετά την κεφαλιά του Βαν Μπούιτεν.

    Τη στιγμή που η Μπάγερν δεν μπορούσε να μετατρέψει την υπεροχή της ούτε καν σε ευκαιρίες, οι πρωταθλητές Ιταλίας είχαν την πρώτη καλή στιγμή του αγώνα στο 18΄, όταν η δυνατή εκτέλεση φάουλ του Σνάιντερ βρήκε σε ετοιμότητα τον Μπουτ. Κι έτσι φτάσαμε στο 35ο λεπτό, όταν η Ιντερ άνοιξε το σκορ. Η φάση ξεκίνησε από βολέ του Ζούλιο Σέζαρ, ο Μιλίτο πήρε την κεφαλιά, ο Σνάιντερ του πέταξε τη μπάλα μπροστά και ο Αργεντινός μπήκε ωραία στην περιοχή και πλάσαρε ψύχραιμα τον Μπουτ. Στο 43΄ οι δύο πρωταγωνιστές άλλαξαν ρόλους, ο Μιλίτο έστρωσε στον Σνάιντερ, αλλά ο τελευταίος από εξαιρετική θέση «σημάδεψε» τον Μπουτ που απέκρουσε ενστικτωδώς. Στην εκπνοή του πρώτου μέρους οι Γερμανοί έγιναν για πρώτη φορά (κάπως) απειλητικοί, όταν το σουτ του Φαν Μπόμελ πέρασε λίγο άουτ.

    Το β΄ μέρος ξεκίνησε με σαφώς καλύτερους οιωνούς, καθώς στα πρώτα δευτερόλεπτα ο Ολιτς έβγαλε τον Μίλερ απέναντι από τον Ζούλιο Σέζαρ, ο οποίος όμως αποσόβησε την ισοφάριση διώχνοντας με τα πόδια το πλασέ του νεαρού φορ. Ενα λεπτό αργότερα η Ιντερ «άγγιξε» το δεύτερο γκολ, όμως και ο Μπουτ άγγιξε όσο χρειαζόταν τη μπάλα για να διώξει σε κόρνερ το ωραίο σουτ του Πάντεφ. Η Μπάγερν συνέχισε να πιέζει, ο Φαν Γκάαλ ρίσκαρε περνώντας στο ματς τον Κλόζε αντί του Αλτιντοπ και στο 63΄ ο Μίλερ έπιασε ένα σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά είδε τον Καμπιάσο να αποκρούει με το κεφάλι ενώ η μπάλα κατευθυνόταν στα δίχτυα. Δύο λεπτά αργότερα ο Ρόμπεν βρήκε ένα άνοιγμα από δεξιά και από τη γωνία της περιοχής έπιασε ένα επικίνδυνο φαλτσαριστό σουτ, όμως ο Ζούλιο Σέζαρ ήταν σε ετοιμότητα και απέκρουσε σε κόρνερ.

    Τα πάντα στο «Μπερναμπέου» τελείωσαν στο 70ο λεπτό, σε μία υποδειγματική αντεπίθεση της Ιντερ. Ο Ετό κινήθηκε στον άξονα και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Μιλίτο που ερχόταν από αριστερά. Ο Αργεντινός «άδειασε» με χαρακτηριστική άνεση τον Βαν Μπούιτεν, μπήκε στην περιοχή και απέναντι από τον Μπουτ δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 2-0. Τα τελευταία 20 λεπτά είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα, αφού κανείς παίκτης της Μπάγερν δεν πίστευε σε μία επική ανατροπή... Οι Ιταλοί φίλαθλοι που ταξίδεψαν στη Μαδρίτη γιόρταζαν με την ψυχή τους και αποθέωσαν τον Μιλίτο, όταν λίγο πριν το τέλος έδωσε τη θέση του στον Ματεράτσι. Ο 37χρονος αμυντικός ήταν ο μοναδικός Ιταλός ποδοσφαιριστής που συμμετείχε στον αποψινό θρίαμβο της Ιντερ...

    Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους «νερατζούρι» να πανηγυρίζουν το τρίτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας τους, πρώτο όμως μετά από 45 ολόκληρα χρόνια, και πρώτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο μετά το Κύπελλο UEFA του 1998. Δεύτερο τρόπαιο στο Τσάμπιονς Λιγκ σε ισάριθμους τελικούς για τον Ζοσέ Μουρίνιο, που το 2004 είχε οδηγήσει την Πόρτο στο θρίαμβο, και δεύτερος χαμένος τελικός (σε τρεις παρουσίες) για τον Λουίς Φαν Γκάαλ. Ο Πορτογάλος έγινε μόλις ο τρίτος τεχνικός στην ιστορία της διοργάνωσης, μαζί με τους Ερνστ Χάπελ και Οτμαρ Χίτσφελντ, που κατακτά το τρόπαιο με διαφορετικές ομάδες. Ταυτόχρονα, η Ιντερ έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που κατακτά το τρεμπλ (πρωτάθλημα, κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ) και θα έχει την ευκαιρία ως το τέλος του 2010 να διεκδικήσει ακόμη τρία τρόπαια (Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων, Σούπερ Καπ σε Ιταλία και Ευρώπη), ώστε να επαναλάβει τον περσινό άθλο των έξι τίτλων της Μπαρτσελόνα.

    Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

    Κίτρινες: Ντεμικέλις, Φαν Μπόμελ - Κίβου

    Οι συνθέσεις:

    ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (Λουίς Φαν Γκάαλ): Μπουτ, Λαμ, Βαν Μπούιτεν, Ντεμικέλις, Μπαντστούμπερ, Ρόμπεν, Φαν Μπόμελ, Σβαϊνστάιγκερ, Αλτιντοπ (63΄ Κλόζε), Ολιτς (74΄ Γκόμεζ), Μίλερ

    ΙΝΤΕΡ (Ζοσέ Μουρίνιο): Ζούλιο Σέζαρ, Μαϊκόν, Σάμουελ, Λούσιο, Κίβου (68΄ Στάνκοβιτς), Ζανέτι, Καμπιάσο, Σνάιντερ, Ετό, Μιλίτο (90΄+ Ματεράτσι), Πάντεφ (79΄ Μουντάρι)

    [05] Η ατζέντα της ημέρας

    Εκδήλωση του Ομίλου Μνήμης Εκτελεσμένων Αγωνιστών 1941-1952 "Ο Αττικός Τύμβος". Ετήσια τελετή μνήμης των εκτελεσμένων αγωνιστών 1941-1952, στο Γουδί-11:00:00

    Αθλητική ατζέντα

    Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (πλέι οφ, ημιτελική φάση, 3οι αγώνες)

    18.45 Παναθηναϊκός-Πανελλήνιος

    Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Γυναικών 2011 (1ο τουρνουά-ΣΤ΄ όμιλος, 3η ημέρα):

    17.00 Ελλάδα - Φινλανδία

    19.30 Πορτογαλία - Βουλγαρία

    Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Ανδρών 2011 (1ο τουρνουά-Β΄ όμιλος, 3η ημέρα):

    17.00 Λετονία - Φινλανδία

    19.00 Βρετανία - Ελλάδα

    Χάντμπολ-Ευρωπαϊκό εφήβων (προκριματικά, 8ος όμιλος, 3η ημέρα): Ελλάδα-Αρμενία

    Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (πλέι οφ, 1η ημέρα)

    Πανσερραϊκός-Εθνικός

    Πιερικός-ΟΦΗ

    Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (Πλέι οφ, τελική φάση, 2οι αγώνες):

    ΤΕΛΙΚΟΣ

    18.00 Βουλιαγμένη-Ολυμπιακός

    ΘΕΣΕΙΣ 3-4

    14.00 Ηρακλής-Εθνικός

    Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (πλέι άουτ, 1η ημέρα)

    Θρασύβουλος-Ιωνικός

    Ρόδος-Δόξα Δράμας

    [06] Στις κορυφές των ψηλότερων κτηρίων του κόσμου

    Πολίτης το κόσμου, με τη "σφραγίδα" του στα ψηλότερα κτίρια του κόσμου, ο ομογενής Μανώλης Βεληβασάκης θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς μηχανικούς, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς.

    Ο κ. Βεληβασάκης, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να τιμηθεί από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, μιλά, από καρδιάς, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τα 40, νοσταλγικά όπως τα χαρακτηρίζει, χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, που τον καταξίωσαν ως επαγγελματία, δίνοντάς του παράλληλα την ευκαιρία να προσφέρει στα κοινά της οργανωμένης οικογένειας.

    "Το 1970, έχοντας ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο της Κρήτης, πήγα για σπουδές στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η πορεία μου, είναι η πορεία του κάθε ξενιτεμένου, που αναζήτησε καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Έτσι κι εγώ, πίστευα ότι θα πάρω το πτυχίο μου και θα γυρίσω στην Ελλάδα. Μετά την αποφοίτησή μου ακολούθησε το μεταπτυχιακό. Στη συνέχεια, σκέφθηκα ότι καλό θα ήταν να εργαστώ για λίγα χρόνια, ώστε να αποκτήσω την απαραίτητη εμπειρία. Ήρθαν οι δουλειές, άνοιξαν οι υποχρεώσεις, δημιούργησα τη δική μου οικογένειά και μετά κατάλαβα ότι, η Αμερική δεν είναι και τόσο άσχημη χώρα για να μείνει κανείς, αν και μού έλειπαν οι δικοί μου και η Κρήτη", θυμάται ο κ. Βεληβασάκης.

    Ο αγώνας για την επαγγελματική καταξίωση και για την ένταξη στο "σύστημα" φαινόταν άνισος και οι θυσίες μεγαλύτερες. Ο Μανώλη Βεληβασάκης, όμως, τα κατάφερε, με την εργατικότητα και το πείσμα που χαρακτηρίζει τους Έλληνες, που θέλουν να προκόψουν.

    Σήμερα, είναι αντιπρόεδρος και ένας από τους οκτώ κύριους μετόχους της κολοσσιαίας αμερικανικής εταιρίας Consulting Thornton-Tomasett, στην οποία μετέχει από το 1975, όπως και πρόεδρος της LZA Technology Division. Παράλληλα, είναι καθηγητής στο Institute of Design & Construction, ενώ για χρόνια διετέλεσε καθηγητής Μηχανικής στο New York Institute of Technology.

    Η εταιρία του, με έδρα τη Νέα Υόρκη και γραφεία ανά τον κόσμο, ειδικεύεται- μεταξύ άλλων- σε απαιτητικές σε ύψος κατασκευές, μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, νέα υλικά, στην αειφορία των κατασκευών κ.ά.

    "Οι όροι της επαγγελματικής επιτυχίας, στην εποχή που η χώρα εθεωρείτο 'Γη της Επαγγελίας' κι έδινε ευκαιρίες, ήταν ξεκάθαροι, με προϋποθέσεις όπως σκληρή εργασία, έγνοια, ειλικρίνεια και αριστεία", τονίζει ο κ. Βεληβασάκης.

    Και συνεχίζει: "Εντιμότητα και σκληρή εργασία, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, αποτελεί σήμερα τρόπο ζωής, 'πολιτισμό' και νοοτροπία, στην οποία πειθαρχώ πρώτα ο ίδιος και απαιτώ το ίδιο από τους συνεργάτες, συναδέλφους και φοιτητές μου. Η ειλικρίνεια, πρωτίστως με τον εαυτό μας, με τον συνάνθρωπο, τον συνάδελφο και τους πελάτες είναι μονόδρομος για μία επιτυχημένη καριέρα και ζωή".

    Περήφανος για τις ρίζες τους, ο κ. Βεληβασάκης τονίζει ότι, "η προσπάθεια για αριστεία-διαχρονική ελληνογενής αξία- και η διαρκής προσπάθεια για αυτοβελτίωση" είναι ο τρόπος για να διαπρέψει κάποιος στην επαγγελματική και κοινωνική του πορεία. Αυτές τις αρχές τού δίδαξαν οι γονείς του, που μαζί με την κρητική πολιτιστική κληρονομιά, υπήρξαν πολύτιμες για τη δική του πορεία. Έτσι, άδραξε τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

    "Πιστέψτε με, στην Αμερική που θεωρείται το 'Βασίλειο του Καπιταλισμού', δεν κυριαρχεί στις συνειδήσεις μας το δολάριο και μόνον. Υπάρχουν κοινωνικές και ανθρωπιστικές αξίες. Υπάρχει χώρος και ευκαιρίες για όσους προσπαθούν, υπακούοντας στις παραπάνω αρχές και έχουν πάνω από όλα ήθος, αυτοσεβασμό και σεβασμό για τον συνάνθρωπο", τονίζει χαρακτηριστικά.

    Ουρανοξύστης 1.001 μ. στην Τζέντα!

    Λέξη - κλειδί, για να επιτύχει κάποιος, όπως τονίζει ο κ. Βεληβασάκης, είναι η ομάδα εργασίας, για την οποία "ζεις και πεθαίνεις" και μέσα από την οποία μπορείς να αναδειχτείς, σεβόμενος πάντα τους κανόνες του παιχνιδιού.

    "Αν έχεις τον ζήλο και τις απαραίτητες διοικητικές ικανότητες, μπορείς να ξεχωρίσεις, πάντα με σκληρή δουλειά, να ξέρεις όμως και να αναλαμβάνεις το ρίσκο, κάτι που εμείς, οι Έλληνες, το έχουμε μέσα μας", σημειώνει ο κ. Βεληβασάκης.

    Το ρίσκο, άλλωστε, ήταν αυτό που τον οδήγησε, τη δεκαετία του ΄80, στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, όπου η εταιρία ανέλαβε την εκπόνηση των μελετών για την κατασκευή των δίδυμων πύργων "Petronas", στην Κουάλα Λουμπούρ, τα μέχρι πρότινος ψηλοτέρα κτίρια στον κόσμο.

    "Αυτό ήταν και το πρώτο μεγάλο πρότζεκτ που αναλάβαμε, το 1984, σε μία εποχή που και πάλι η Αμερική, αντιμετώπιζε προβλήματα στην οικονομία. Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου αυτού, μας άνοιξε νέους δρόμους", μας λέει.

    Ακολούθησαν πολλές άλλες επαγγελματικές επιτυχίες, όπως ο σχεδιασμός και η επίβλεψη κατασκευής του Οικονομικού Κέντρου της Ταϊπέι (Taipei 101), ύψους 451 μέτρων, η δομική ανάλυση και αναστήλωση του θόλου του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον (1990-1992), που συνεχίζει και σήμερα, με μία νέα μελέτη. Επίσης, η μελέτη αποκατάστασης του Empire State Building της Νέας Υόρκης, όπως και η αντισεισμική θωράκιση του αεροδρομίου "Ατατούρκ" της Κωνσταντινούπολης, μετά τον σεισμό του 1999.

    Τώρα, κατασκευάζονται, υπό την επίβλεψη της εταιρίας του, ένας από τους ψηλότερους ουρανοξύστες στη Σαγκάη της Κίνας, 126 ορόφων και ύψους 658 μέτρων, δύο άλλα κτήρια 70 ορόφων, στην Κωνσταντινούπολη, όπως και ένα δίδυμο ουρανοξυστών, 90 ορόφων, στη Μόσχα.

    Από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βεληβασάκης αναχώρησε για τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, για να επιβλέψει τα έργα για την κατασκευή του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο- ενός ουρανοξύστη, ύψους 1001 μέτρων.

    "Αυτό που μού αρέσει στη δουλειά μου είναι ότι, ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις. Πάντα λέω ότι, εδώ και 35 χρόνια είναι σαν να πηγαίνω, κάθε μέρα, στο σχολείο. Ξεπερνάμε τον εαυτό μας, καθώς καλούμαστε να υλοποιήσουμε τη φιλοδοξία των πελατών μας, που θέλουν να αποκτήσουν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, όπως τώρα, στην περίπτωση της Τζέντα. Τα 1.001 μέτρα είναι κάτι που κανείς δεν το έχει καταφέρει έως τώρα και είμαι αισιόδοξος ότι, σε πέντε με έξι χρόνια, θα είναι έτοιμος ο ουρανοξύστης. Η αίσθηση του ν' ανέβεις στον τελευταίο όροφο των ψηλότερων κτιρίων στον κόσμο, είναι σίγουρα μοναδική", τονίζει.

    Μία δύσκολη στιγμή στην επαγγελματική πορεία του Μανώλη Βεληβασάκη ήταν η πλήρης αποκατάσταση του χώρου του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, το Ground Zero, μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που ανέλαβε η εταιρία του.

    "Αυτή δεν ήταν δουλειά, ήταν αποστολή", τονίζει ο ομογενής μηχανικός. "Μας είχαν θέσει χρονοδιάγραμμα ενάμισι χρόνο κι εμείς ολοκληρώσαμε το έργο μας σε εννέα μήνες, συναισθανόμενοι ότι, έπρεπε όλοι να προσφέρουμε στην αποκατάσταση της ομαλής ζωής στην πόλη. Εργαστήκαμε συντονισμένα και με αυταπάρνηση. Από τον τελευταίο εργάτη μέχρι τον επικεφαλής, ήμασταν όλοι ίσοι. Καταφέραμε, επίσης, το έργο να ολοκληρωθεί, με πολύ χαμηλότερο προϋπολογισμό από τον προβλεπόμενο, με τις λιγότερες, δυνατόν, απώλειες", προσθέτει.

    Στην Ελλάδα, πάντως, κανείς δεν έχει σκεφθεί να ζητήσει τη συνδρομή του διαπρεπούς αυτού μηχανικού, που έχει συνεργαστεί αρκετές φορές και με τον ευφυή, όπως τον χαρακτηρίζει, αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα. Η τελευταία συνεργασία τους είναι στην κατασκευή ενός ουρανοξύστη, 150 ορόφων (2.000 πόδια), στο Σικάγο.

    Ακόμη μια τιμητική διάκριση

    Στις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει ο Μανώλης Βεληβασάκης, μεταξύ αυτών από τον Αμερικανικό Σύλλογο Πολιτικών Μιχανικών, το Αμερικανικό Συμβούλιο Μηχανικών, το Ίδρυμα James F. Lincoln κλπ, ήρθε να προστεθεί η βράβευσή του και από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, κάτι αναπάντεχο, όπως μας είπε.

    Εκδηλώσεις σαν κι αυτές- τονίζει- συμβάλλουν στη σύσφιξη σχέσεων, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης και ανοίγουν δρόμους συνεργασίας, για το καλό του κλάδου και του Ελληνισμού.

    "Είναι τιμή για μένα, ως Έλληνας του εξωτερικού, να βρίσκομαι ανάμεσα σε εκλεκτούς συμπατριώτες συναδέλφους. Η τιμητική διάκριση 'Ευπαλίνος', που έλαβα, τιμά όλους τους Ελληναμερικανούς, οι οποίοι- ο καθένας με τον τρόπο του και τις δυνάμεις του- δεν έπαψε ποτέ να νοιάζεται και να προσφέρει στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα στην πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, οι Ελληνοαμερικανοί, τόσο σε επίπεδο οργανωμένης ομογένειας όσο και ως ιδιώτες, έχουμε στραμμένη την προσοχή μας εδώ και είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε, με όποιο τρόπο μας ζητηθεί", υπογραμμίζει ο κ. Βεληβασάκης.

    Ο ίδιος, πέρα από τις εξαιρετικές επαγγελματικές δραστηριότητές του, σε διεθνές επίπεδο, έχει ενεργή ανάμειξη και στα κοινά της ομογένειας. Για περισσότερα από 30 χρόνια, προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Παγκρητική Ένωση Αμερικής, στην οποία διατέλεσε 25ος Πρόεδρος, όπως και πρόεδρος του Παγκρήτιου Κληροδοτήματος για τα Πανεπιστήμια της Κρήτης, που έχει χρηματοδοτήσει- μεταξύ άλλων- τον εκδοτικό οίκο του πανεπιστημίου Κρήτης, το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης, τα θερινά μαθήματα αλλοδαπών φοιτητών στα δύο ΑΕΙ της νήσου κλπ. Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου.

    [07] "Να μην πτωχεύσει ο λαός"

    «Ή θα πτωχεύσει ο λαός ή η πλουτοκρατία, μέση λύση δεν υπάρχει», εκτιμά η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, απαντώντας στην ερώτηση για την ενότητα της Αριστεράς σημειώνει πως «εγώ εκπροσωπώ το Κομμουνιστικό Κόμμα και όχι κάποια αριστερά. Σε ότι μας αφορά έχουμε το μυαλό μας πρωτίστως στο κίνημα και όχι στην κάλπη».

    Μιλώντας για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, δηλώνει κατηγορηματικά ότι «τον κατάλογο των μελών μας δεν πρόκειται να τον παραδώσουμε σε κανέναν. Είναι θέμα αρχής. Το ίδιο για όποιον ενισχύει το ΚΚΕ οικονομικά και δεν θέλει το όνομά του να γίνει γνωστό».

    Στην εκδήλωση "τιμής και μνήμης" που οργανώθηκε για τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον θάνατο του Χ. Φλωράκη παρευρέθη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην πατρίδα του Παλαιοζογλώπι Καρδίτσας.

    Σε δήλωσή της για τον τιμώμενο εκλιπόντα πολιτικό, είπε :"Αυτή την ώρα εγώ τουλάχιστον θυμάμαι δυο πράγματα: Ένα που μας έγραψε ο σύντροφος Χαρίλαος: Οι ζευγάδες φεύγουν η σπορά μένει. Πραγματικά 5 χρόνια μετά φαίνεται ακριβώς αυτός ο σπόρος, αυτή η σπορά". Κάνοντας μνεία του λαϊκού ρητού "τα στερνά τιμούν τα πρώτα", είπε ότι "τα πρώτα του Χαρίλαου Φλωράκη και τα στερνά ήταν τιμημένα για τα συμφέροντα του λαού. Έζησε μια ολόκληρη ζωή την οποία αφιέρωσε όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, στον αγώνα για τα δικαιώματα του λαού, για τη βελτίωση της ζωής του".

    Τέλος για το ΚΚΕ , είπε ότι "έχει ιστορία 92 χρόνων, που του δίνει την δυνατότητα και να έχει πολιτική ωρίμανση και να βγάζει συμπεράσματα από την πορεία του και να βελτιώνεται".

    [08] "Οχι σε ανταγωνισμούς"

    Μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει άλλα εκφυλιστικά φαινόμενα στο χώρο του Συνασπισμού αλλά και τα ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια που αναπτύσσονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στην "Αυγή".

    Εγκαλεί όσους μεθόδευσαν τον αποκλεισμό του Φώτη Κουβέλη από το συνέδριο του Συνασπισμού λέγοντας ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να μεθοδεύει τον αποκλεισμό της άλλης άποψης.

    Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει πως το τελευταίο διάστημα οικοδομείται η συμπόρευση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ που δεν βολεύονται με τον κορσέ του ΔΝΤ, την αριστερά και τα συνδικάτα.

    [09] Πλημμύρες στην Πολωνία

    Στους 12 ανέρχονται οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Πολωνία, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη για ορισμένες περιοχές.

    "Οι πλημμύρες δεν έχουν τελειώσει" και ο κίνδυνος για ορισμένες περιοχές αυξάνεται, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης.

    Το επίπεδο των υδάτων στη Βαρσοβία έφτασε χθες τα 7,74 μέτρα, ξεπερνώντας το όριο επιφυλακής των 6,5 μέτρων και πλησιάζοντας επικίνδυνα το κρίσιμο όριο των 8 μέτρων για το οποίο έχουν προετοιμαστεί οι υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

    Η στάθμη των υδάτων του ποταμού Βιστούλα, του μεγαλύτερου ποταμού της Πολωνίας που διαρρέει μεταξύ άλλων τη Βαρσοβία και την Κρακοβία, έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν κίνδυνο και άλλες πόλεις που βρίσκονται κατά μήκος του.

    Συναγερμός και στη Γερμανία

    Το πρώτο επίπεδο συναγερμού σήμανε στη γερμανική περιοχή του Βραδενβούργου (στην ανατολική Γερμανία), συνεπεία των πλημμυρών στην Πολωνία, οι οποίες έχουν προκαλέσει εννέα θανάτους, ανακοίνωσε σήμερα το κέντρο πολιτικής προστασίας.

    Το επίπεδο των υδάτων στον Όντερ στην πόλη του Στίτζκοφ (κοντά στη μεθόριο με την Πολωνία) ξεπέρασε κατά 8 εκατοστά το επίπεδο αναφοράς στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, πρόσθεσαν.

    Στη Γερμανία εφαρμόζονται τέσσερα επίπεδα συναγερμού. Οι αρχές αναμένουν πως το επίπεδο των υδάτων στο γερμανικό τμήμα θα φθάσει σε κρίσιμο σημείο περί την Τετάρτη, ή Πέμπτη, αλλά δεν αναμένουν πως το τρέχον έτος θα σημειωθούν σημαντικές πλημμύρες στη Γερμανία, καθώς οι προηγούμενες του 1997 είχαν οδηγήσει σε ενίσχυση και ανακαίνιση των προστατευτικών φραγμάτων.

    [10] Βρέθηκε το "μαύρο κουτί"

    Βρέθηκε το μαύρο κουτί του αεροσκάφους της Air India Express από το Ντουμπάι, το οποίο συνετρίβη χθες κατά την προσγείωσή του στη νότιο Ινδία, ανακοινώθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των Εμιράτων.

    Στους εκατόν πενήντα εννέα ανέρχονται, οι νεκροί από το αεροπορικό δυστύχημα. Το επιβατικό αεροσκάφος τύπου Βοeing 737 της Air India Express, θυγατρικής της Air India, προερχόμενο από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πλαγιολίσθησε στον διάδρομο προσγείωσης και εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα να συντριβεί σε κοντινή δασώδη περιοχή και να πιάσει φωτιά.

    Ένα επτάχρονο παιδί, το οποίο συγκαταλεγόταν στους οκτώ επιζήσαντες του σημερινού αεροπορικού δυστυχήματος στην πόλη Μπανγκαλόρ της νότιας Ινδίας, υπέκυψε δυστυχώς στα τραύματά του, ανακοίνωσε η ινδική αστυνομία.

    Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, στην πτήση επέβαιναν εξαμελές πλήρωμα και 160 επιβάτες, μεταξύ των οποίων 137 ενήλικες, εννέα παιδιά και τέσσερα βρέφη. Ολοι οι επιβάτες ήταν οι Ινδοί και στην πλειονότητά τους μετανάστες που εργάζονταν στο Ντουμπάι. Ο πιλότος του αεροσκάφος ήταν Βρετανός σερβικής καταγωγής, ονόματι Ζ. Γκλούσικα, ο οποίος εργαζόταν για την Air India εδώ και δύο χρόνια και φέρεται να ήταν ιδιαίτερα πεπειραμένος.

    Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ινδικής αεροπλοΐας, κατά την επικοινωνία του με τον πύργο ελέγχου ο πιλότος δεν ανέφερε κανένα τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος, ενώ η "ορατότητα ήταν στα έξι χιλιόμετρα την στιγμή κατά την οποία το αεροσκάφος πλησίασε για την προσγείωση, κάτι που χαρακτηρίζεται περισσότερο από ικανοποιητική".

    «Το μαύρο κουτί του αεροσκάφους βρέθηκε και η Γενική Διεύθυνση της Πολιτικής Αεροπορίας διέταξε τη σύσταση αρμόδιου σώματος ερευνών», μεταδίδει το πρακτορείο WAM των ΗΑΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 May 2010 - 6:30:33 UTC