Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα η ανάπτυξη"
  • [02] Επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων
  • [03] Ομάδα Παρακολούθησης από τη ΝΔ
  • [04] Εκδήλωση για τον Χαρίλαο Φλωράκη
  • [05] ΟΓΑ για τις συνταγές φαρμάκων
  • [06] Αποδείξεις από την 1η Ιουλίου
  • [07] Αντιδράσεις και δηλώσεις
  • [08] Επαφές για επενδύσεις
  • [09] Προγράμματα του ΟΑΕΔ
  • [10] Διαβούλευση για εργασιακά
  • [11] Αεροπορική τραγωδία
  • [12] Θύματα τα παιδιά

  • [01] "Προτεραιότητα η ανάπτυξη"

    Οι έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις και οι εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, που είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση, χαρακτήρισαν τη συζήτηση για την Οικονομία, στη Βουλή.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν συμβάλλει επικοδομητικά, ως εκπρόσωπος μιας προοδευτικής παράταξης, στις προσπάθειες για ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του αντέτεινε ότι δεν έχει σχέδιο και τον κάλεσε να μην παριστάνει τον πρωθυπουργό και να πάρει πίσω «τα εγκληματικά και άδικα μέτρα».

    «Η επιλογή μας ήταν ανάμεσα στη κατάρρευση και τη σωτηρία της χώρας. Εμείς επιλέξαμε τη σωτηρία της», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ότι κάποιες από τις αποφάσεις της κυβέρνησης «εμπεριέχουν αδικίες για χιλιάδες πολίτες, που έχουν και τη λιγότερη ευθύνη», δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι αυτή είναι η επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Λάβαμε πολύ δύσκολες αποφάσεις, δεν υπήρχε όμως η πολυτέλεια του χρόνου για να αλλάξουμε άμεσα ένα σύστημα, που είχε χρόνιες παθογένειες και οδήγησε στο ναδίρ την αξιοπιστία της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    «Θέλουμε αυτή τη κρίση να την κάνουμε ευκαιρία. Να ανορθώσουμε το κράτος και να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ότι «για την κυβέρνηση, η συγκράτηση των τιμών και η ανάπτυξη θα είναι το νέο μέτωπο στο οποίο θα επιταχύνει και θα εντείνει τις προσπάθειες της».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, επιτέθηκε φραστικά στον Αλέξη Τσίπρα για την άρνηση του να συμμετάσχει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον ότι περιορίζεται σε αντιπολιτευτικές προθέσεις.

    «Αντί να τα παρουσιάζετε όλα μαύρα, μπορείτε να συμβάλετε συστηματικά ως προοδευτική δύναμη στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας. Αντί να έχετε τις επαφές ως αντιπολίτευση θα μπορούσατε να ερχόσασταν στο Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών για να δείξετε τις πραγματικές σας προθέσεις και όχι μόνο τις αντιπολιτευτικές σας προθέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση που έβαλε τη χώρα σε επιτήρηση και είχε φτάσει την αξιοπιστία στο ναδίρ, ούτε δημιούργησε το τεράστιο δημόσιο χρέος, ή παρέδωσε μηδένική ανάπτυξη».

    Επίσης, μίλησε για «7μηνη εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης, που συνεχίζεται», για «προσέλκυση υγειών και παραγωγικών επενδύσεων, όχι παρασιτικών», δίνοντας έμφαση και στις επαφές που έχει, τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του σε Κίνα, Ρωσία, αραβικές χώρες αλλά και σε ΕΕ.

    «Το στοίχημά μας είναι να φτιάξουμε ένα βιώσιμο, δίκαιο, διαφανές κράτος πρόνοιας. Να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, αντέτεινε:

    «Δεν μπορεί να έρχεστε στη Βουλή με μία έκθεση ιδεών. Δεν είμαστε στον Σεπτέμβριο του 2009 και σε προεκλογική περίοδο. Είμαστε στον Μάιο του 2010. Το να περιγράφετε τις δυσμορφίες, που έχουν δημιουργηθεί από τις δικές σας κυβερνήσεις και της ΝΔ, δεν φτάνει. Τα γνωρίζουμε, τα περιγράψατε και προεκλογικά και σας αντάμειψε ο ελληνικός λαός με 10 μονάδες, που καταδίκασε την ΝΔ. Το ζήτημα είναι τώρα τι κάνετε εσείς».

    Πρόσθεσε: «είστε μία εντελώς παραδομένη κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα. Αυτή είναι η περιβόητη ρήση Πεταλωτή. Αντιλαμβάνεστε την επιδείνωση, στην οποία οδηγήσατε την ελληνική κοινωνία από τα δικά σας μέτρα; Αν έχετε σχέδιο, δεν έχετε αντιληφθεί ότι πάμε στη δεκαετία του 1950 και θα χρειαστεί μια 20ετία για να βγούμε από τις δικές σας επιλογές».

    Ο κ. Τσίπρας παρέθεσε στοιχεία επιχειρώντας να ενισχύσει τις αιτιάσεις του. Μίλησε για «αρνητική ανάπτυξη, που φτάνει έως -5%», για «1,5 εκατομμύριο Ελλήνων πολιτών, που ως το τέλος του έτους θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας», για «κλείσιμο νοσοκομείων», για «συντάξεις, που θα μετατραπούν σε προνοιακό επίδομα», αλλά και για «αυξήσεις σε λαϊκά είδη κατανάλωσης, που έχουν ήδη φτάσει στα ύψη».

    «Ξέρετε αν ο ελληνικός θέλει μια κυβέρνηση, που δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα; Όταν προεκλογικά λέγατε ότι δεν γνωρίζατε το μέγεθος της κατάστασης. Μπορεί στο σύνολο τους να μην ξέρατε. Τις συνέπειες όμως τις ξέρατε. Ο κ. Προβόπουλος σας είχε ενημερώσει από τον Σεπτέμβριο. Γνωρίζατε λοιπόν», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο ΔΝΤ.

    «Μην λέτε ότι δεν ήταν δική σας επιλογή το ΔΝΤ και ότι αναγκαστήκατε. Γιατί ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών σας, ο κ. Σαχινίδης, είπε στη κρατική τηλεόραση ότι "από την επόμενη των εκλογών το αποφασίσαμε". Τι κάνατε, λοιπόν, έξι μήνες; Προσπαθούσατε να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας, ώστε να δεχτεί ο ελληνικός λαός, ως μονόδρομο, τα μέτρα σας. Είχατε τις ευκαιρίες να πείτε αλήθειες προεκλογικά και να κάνατε τα μισά. Δεν το κάνατε όμως», είπε κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

    «Όση, όμως, στήριξη και να έχετε από ΜΜΕ και "μαϊμού" δημοσκοπήσεις, η κοινωνία βράζει. Δεν μπορεί να πάτε μακριά. Ανακαλέστε τα άδικα και εγκληματικά μέτρα σας, όπως και το ν/σ για τη διάλυση του Ασφαλιστικού. Επαναδιαπραγματευτείτε, μέσα στο γενικό πλαίσιο της ΕΕ, απαιτώντας παράλληλα να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα να μην κοπούν οι συντάξεις. Ο ελληνικός λαός δεν τα δέχεται. Αν δεν μπορείτε να εγγυηθείτε τίποτα, ποιος είναι ο ρόλος σας; Γιατί παριστάνετε τον πρωθυπουργό»;

    Απαντώντας ο πρωθυπουργός, τόνισε:

    «Κάτι εγγυήθηκε αυτή η κυβέρνηση. Κατάφερε να μην χρεοκωπήσει η Ελλάδα. Η παραγωγή του έργου της σε έξι μήνες δεν συγκρίνεται με τα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Δεν το αναγνωρίζετε αυτό, ούτε θέλετε να συμβάλετε στην ουσιαστική προσπάθεια, που γίνεται για ανάταξη της Οικονομίας και για αναμόρφωση της λειτουργίας των θεσμών».

    Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα και η εξισορρόπησή του είναι η μία πλευρά του νομίσματος και «αν μείνουμε μόνο σε αυτή τη φάση, η ύφεση της οικονομίας και τα προβλήματα θα υπάρχουν και θα παραμένουν».

    «Ακριβώς για αυτόν το λόγο κάνουμε κινήσεις και ανατροπές. Δεν είναι θέμα συγκυριακό. Δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε την αντίδραση των αγορών. Το καταφέραμε με τον μηχανισμό στήριξης. Ήδη προχωράμε σε μια σημαντική αναπτυξιακή προσπάθεια», σημείωσε, μιλώντας για «σημαντική προσπάθεια, που γίνεται για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς επιχειρησιακού κλίματος, χωρίς γραφειοκρατία και αδιαφάνεια».

    Παράλληλα, έφερε ως παράδειγμα τα προβλήματα, έτσι όπως τα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της διασποράς, που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

    «Δεν είναι εύκολο να πείσουμε για την αξιοπιστία της Ελλάδας και να έρθουν για επενδύσεις. Γι αυτό είναι πολύ βασική η προσπάθεια να κάνουμε ταχύτατα τις θεσμικές ανατροπές», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Σημειώνεται ότι στην αρχή της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ειρηνική διαδήλωση τονίζοντας ότι «αυτή η αντίληψη θα καλλιεργήσει και ένα μέτωπο αλλαγής με τη συμμετοχή όλων των υγειών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου».

    «Διαδήλωσαν τις διαφωνίες τους με σεβασμό στις περιουσίες των πολιτών και χωρίς να υπάρξει βία. Η φωνή τους ακούστηκε πιο δυνατά γιατί δεν επικαλύφθηκε, ούτε από βία, ούτε από επεισόδια, και δεν άφησαν τους λίγους να δημιουργήσουν έκτροπα και να αποπροσανατολίσουν. Με αυτή την ειρηνική εικόνα θέλουμε να αναδείξουμε ότι λέμε "ναι" στο δικαίωμα της απεργίας "όχι" στη βία», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    [02] Επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων

    «Όλες οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στην ανάγκη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας», τόνισε από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, υπογραμμίζοντας, παράλληλα την «κοινή συναίνεση» που υπήρξε για την επιβολή αυστηρότερων οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων προς τις χώρες οι οποίες συστηματικά παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, υπό την Προεδρία του Χέρμαν Βαν Ρόμπει, προκειμένου να συζητήσουν τα θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ και η ευρωζώνη, πέρα από την περίοδο κρίσης που διανύει σήμερα. Πρόκειται για την πρώτη ημέρα εργασιών αυτής της «Ομάδας Δράσης», όπως την αποκαλούν, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν. Στόχος αυτής της ομάδας εμπειρογνωμόνων (η οποία συστάθηκε μετά από απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου) είναι να κατατεθεί, προς έγκριση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, μια τελική πρόταση. Όπως ανέφερε ο Χ. Ρόμπει, ως το καλοκαίρι, θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμα συνεδριάσεις της Ομάδας Δράσης και στη συνέχεια οι προτάσεις τους θα εξειδικευθούν.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΕ, τέσσερα είναι τα σημεία στα οποία συμφώνησαν, επί της αρχής, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ. Πρώτον, η μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας. Δεύτερον, η ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα όλων των ευρωπαϊκών χωρών και να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της ανάπτυξης. Τρίτον, η ανάγκη να συσταθεί, ένας μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων. Τέταρτον, να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ.

    Ο Χ. Ρόμπει δήλωσε ότι στόχος της "Ομάδας Δράσης" είναι να αναζητηθούν τρόποι για μεγαλύτερη συνοχή ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης, να αντληθούν διδάγματα από τη δύσκολη περίοδο που διανύει σήμερα η ευρωπαϊκή οικονομία. «Η συνοχή είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία της ΕΕ», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΕ, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι τα νομικά εργαλεία που διέθετε ως σήμερα η ευρωζώνη δεν ήταν αρκετά για να προλάβουν κρίσεις σαν τις σημερινές. Ωστόσο, ο Χ. Ρόμπει ανέφερε ότι η απόφαση για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, αλλά και όλων των χωρών του ευρώ, αποδεικνύει ότι η ΕΕ βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα δράσης.

    Όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων για τις χώρες που συστηματικά παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, ο Χ. Ρόμπει τόνισε ότι υπήρξε «ευρεία συναίνεση» ως προς την επιβολή, όχι μόνο οικονομικών, αλλά και πολιτικών κυρώσεων. Ωστόσο, αναφερόμενος ειδικότερα στις αυστηρές κυρώσεις που προτείνει η Γερμανία και οι οποίες απαιτούν αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, ο Χ. Ρόμπει δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι ανάγκη να εργαστεί στο πλαίσιο της σημερινής Συνθήκης, η οποία της επιτρέπει να λαμβάνει πιο γρήγορες και άμεσες αποφάσεις». Συμπλήρωσε, λέγοντας ότι το ενδεχόμενο αλλαγής της Συνθήκης είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, στην οποία πολλές χώρες δεν θα επιθυμούσαν να εισέλθουν.

    Τέλος, όσον αφορά στη γερμανική πρόταση περί «ελεγχόμενης πτώχευσης» υπερχρεωμένων χωρών, η οποία από πολλούς ερμηνεύεται ως μορφή εξαναγκασμού σε αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη, ο Χ. Ρόμπει ξεκαθάρισε, καταρχήν, ότι κανένα είδος ελεγχόμενης πτώχευσης δεν προβλέπεται για την Ελλάδα, μέσω του μηχανισμού στήριξης, όπως άλλωστε τίποτα τέτοιο δεν προβλέπει και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης για όλες τις χώρες του ευρώ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε, ενδεχομένως, να συζητηθεί σε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και του καλύτερου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη έθεσε, μεταξύ άλλων, στην παρέμβαση του ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας δράσης.

    Ειδικότερα, ο υπουργός οικονομικών υποστήριξε την ανάγκη να καταστεί πιο αυστηρό το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τάχθηκε υπέρ της εκ των προτέρων αξιολόγησης των κρατικών προϋπολογισμών πριν εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια. Σε ότι αφορά το θέμα των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων που θα επιβάλλονται στις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θέμα το οποίο τέθηκε κατά τη συνάντηση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με «πνεύμα ρεαλισμού» τονίζοντας ότι κατά τη σχετική συζήτηση η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, διαφοροποιήθηκαν από ορισμένες «γερμανικές» ιδέες που υποβλήθηκαν κυρίως σε σχέση με την αναφορά που περιλαμβάνεται για την πρόβλεψη ελεγχόμενης πτώχευσης των κρατών μελών της ευρωζώνης. «Η λογική του να υπάρχει μια πόρτα εξόδου είναι μια λογική τιμωρίας που θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μια ήδη ευαίσθητη αγορά και θα ήταν μια κατεύθυνση που θα έδινε λάθος σήμα στις αγορές ευνοώντας την κερδοσκοπία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών.

    Κατά τη συνεδρίαση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η Ελλάδα τάχθηκε σε γενικές γραμμές υπέρ της ιδέας έκδοσης ευρωομολόγων στο πλαίσιο της γενικότερης πρότασης που κατατέθηκε από ορισμένες χώρες για μετατροπή ενός τμήματος των χρεών των κρατών μελών της ευρωζώνης σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε επίσης εμμέσως πλην σαφώς υπέρ των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Γερμανίας για περιορισμό των κερδοσκοπικών παιχνιδιών σε βάρος των κρατικών τίτλων στο έδαφος της.

    Κατά τη συζήτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου ανάφερε ότι η Ελλάδα έθεσε επίσης θέμα ποιότητας των δημοσίων οικονομικών ώστε να εξετάζονται οι λόγοι αύξησης των ελλειμμάτων (πχ. αν οφείλονται σε καταναλωτικές δαπάνες ή αναπτυξιακές επενδύσεις) και να μην περιορίζεται η συζήτηση στα ύψη των ελλειμμάτων. Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα έθεσε ακόμη θέμα ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών τονίζοντας την ανάγκη «να κινηθούμε ταχύτερα» και υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της ανάπτυξης και των επενδύσεων ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική. Σε αυτό το σημείο ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στις κοινές πρωτοβουλίες που έχουν λάβει ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η Αγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

    Τέλος, σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να ανοίξει τώρα συζήτηση για αλλαγή της Συνθήκης η οποία, όπως εκτιμά η Ελλάδα, θα αποπροσανατολίσει, παρά θα λύσει προβλήματα.

    Δηλώσεις Σόϊμπλε - Λαγκάρντ

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ, αντίστοιχα, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, επέμειναν μιλώντας στις Βρυξέλλες ότι προκειμένου να "σταθεροποιηθεί" το ευρώ στις ξένες αγορές "προέχει να υλοποιηθούν πράγματα, που μπορεί να γίνουν ταχέως, σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και που γίνονται συναινετικά και πάνω σε μία υπάρχουσα νομική βάση".

    Οι δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν σε μία "γρήγορη αναθεώρηση" υφισταμένων κοινοτικών συνθηκών, "με την συνδρομή του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου", ενώ παρέπεμψαν από κοινού σε μεταγενέστερο χρόνο "όλα τα ζητήματα, των οποίων η λύση χρειάζεται μεγαλύτερη συναίνεση και περισσότερο καιρό".

    Και οι 27 υπουργοί των Οικονομικών, που συνήλθαν άτυπα στις Βρυξέλλες συμφώνησαν "να προχωρήσουν, ταχέως, όλα εκείνα τα θέματα, που έχουν τη λύση της στη βάση των υφισταμένων συνθηκών", αλλά και συγκεντρώνουν τη συναίνεση πολλών κρατών μελών, "άρα μπορεί να υλοποιηθούν ταχέως".

    Αντιθέτως, δεν "περπατά", προς το παρόν, η λύση που πρότεινε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο η Γαλλία, δηλαδή αυτή "της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων"-- η κυρία Λαγκάρντ (που έδωσε κοινή συνέντευξη με τον Γερμανό ομόλογό της) αναγνώρισε ότι "πολλοί συνάδελφοί της δεν την υιοθετούν".

    Επίσης, υλοποιήσιμη δεν είναι προς το παρόν "η διαδικασία της ελεγχόμενης πτώχευσης", που πρότεινε το Βερολίνο, και υιοθετούμενη θα οδηγούσε στην αποβολή από τα 16 μέλη της ευρωζώνης , που είναι υπότροπα σε παραπτώματα δημοσιονομικής φύσης, "καθώς", όπως δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ, "δεν βασίζεται στις υφιστάμενες συνθήκες, άρα δεν μπορεί να γίνει ταχέως". "Ομως", ανέφερε η αξιωματούχος, "δεν αντιτιθέμεθα στις αλλαγές στα υπάρχοντα νομικά κείμενα, να τις αντιμετωπίσουμε λοιπόν, εάν είναι αναγκαίες" στο ορατό κιόλας μέλλον.

    Πάντως, όπως ανέφερε μιλώντας στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέϊ, "οι 27 συναινούν , κατ'αρχήν, να ποινικοποιείται στο μέλλον το κράτος μέλος που συστηματικά και καθ' ύποτροπήν παραβιάζει τις δημοσιονομικές αρχές της ευρωζώνης".

    Γερμανία: Εγκρίθηκε το σχέδιο βοήθειας

    Η άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η Μπούντεσρατ, ενέκρινε το νόμο που επιτρέπει στη Γερμανία να συμβάλει στο πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στην προστασία του ευρώ.

    Η Μπούντεσρατ, όπου εκπροσωπούνται τα ομοσπονδιακά κρατίδια, συνεδρίασε εκτάκτως για να εγκρίνει το νομοσχέδιο. Δεν χρειάστηκε να ψηφίσει, εφόσον δεν υπήρχε αντίθετη θέση. Νωρίτερα το νομοσχέδιο είχε υιοθετηθεί από την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή, και τώρα θα το υπογράψει ο Πρόεδρος της Γερμανίας Χορστ Κέλερ για να γίνει νόμος.

    [03] Ομάδα Παρακολούθησης από τη ΝΔ

    Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά συγκροτείται Ομάδα Παρακολούθησης του Προγράμματος που συνοδεύει τη Συμφωνία Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας από τα κράτη-μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Την Ομάδα Παρακολούθησης θα συντονίζει ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Γραμματέας της Επιτροπής αναλαμβάνει η κα Ελένη Ρωμαϊδου, Οικονομολόγος.

    Σκοπός σύστασης της Ομάδας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ, είναι η παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προγράμματος στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς και η υποβολή προτάσεων οικονομικής πολιτικής προς την ηγεσία του Κόμματος, με στόχο την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

    Η απόφαση αυτή, τονίζεται στην ανακοίνωση, "εκφράζει τη βούληση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να υπάρξει διαρκής και σε βάθος αξιολόγηση των εξελίξεων στην Οικονομία, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο, και να αναπτυχθούν πρόσθετες συγκροτημένες πολιτικές προτάσεις για την ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας που δοκιμάζεται από την κρίση".

    [04] Εκδήλωση για τον Χαρίλαο Φλωράκη

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Χαρίλαο Φλωράκη, που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, για τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τον θάνατό του.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Παλιοζογλώπι (στον Αηλιά).

    [05] ΟΓΑ για τις συνταγές φαρμάκων

    "Συνταγές φαρμάκων ασφαλισμένων ασφαλιστικών οργανισμών, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 150 ευρώ, δεν εκτελούνται από το φαρμακοποιό, εφόσον δεν είναι θεωρημένες από το αρμόδιο όργανο του Φορέα", σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 32 του Ν. 3846/2010, οι οποίες ισχύουν από 11 Μαΐου 2010, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΓΑ, συνταγές που δεν έχουν θεώρηση, σύμφωνα με τα ανωτέρω, στερούν το δικαίωμα είσπραξης της αξίας τους από τον ασφαλιστικό οργανισμό.

    [06] Αποδείξεις από την 1η Ιουλίου

    Υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις από ταμειακές μηχανές είναι από την 1η Ιουλίου, οι εκμεταλλευτές περιπτέρων, οι επιτηδευματίες που διαθέτουν λιανικώς στο κοινό εφημερίδες, περιοδικά, κάρτες σταθερής τηλεφωνίας και κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας, καθώς και οι εκμεταλλευτές κινητής καντίνας. Αυτό ορίζεται με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα επίσης με τις οποίες, από την ίδια ημερομηνία οι εκμεταλλευτές περιπτέρων και κινητών καντινών εντάσσονται στη Β΄ κατηγορία τήρησης βιβλίων ΚΒΣ.

    Με άλλη απόφαση του υπουργού, οι πωλητές αγροτικών προϊόντων (οπωρολαχανικά, νωπά αλιεύματα και λοιπά αγροτικά προϊόντα) είτε στις λαϊκές αγορές είτε πλανοδίως- συμπεριλαμβανομένων των αγροτών που πωλούν τα προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές- υποχρεούνται από την 1η Οκτωβρίου να εκδίδουν αποδείξεις από ταμειακές μηχανές, ενώ από την ίδια ημερομηνία εντάσσονται επίσης στη Β΄ κατηγορία τήρησης βιβλίων ΚΒΣ.

    [07] Αντιδράσεις και δηλώσεις

    Ελεύθερη με την επιβολή των περιοριστικών όρων της χρηματικής εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε ύστερα από μαραθώνια απολογία ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνα Μαντέλη, η οποία κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση των ανταλλαγών της μονής Βατοπεδίου με το δημόσιο, που ολοκληρώθηκαν το 2007.

    Η κα Μαντέλη, που κατηγορείται για απλή συνέργεια σε απιστία σε βάρος του δημοσίου, απλή συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση και για υπεξαγωγή εγγράφων, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί εντονότατες πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα, για να ολοκληρωθεί σύντομα όλη η διαδικασία των ανταλλαγών.

    Το πρώην στέλεχος του υπουργείου Γεωργίας, που παρέδωσε πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα στην ανακρίτρια, υποστηρίζει ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών.

    Εξειδικεύει μάλιστα, στα πρόσωπα των τότε υπουργών Επικρατείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, στον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχαν αυτές οι παρεμβάσεις, δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα, ή δεν θα γινόταν καθόλου».

    Αναφέρει επίσης, ότι ο μοναχός Αρσένιος της μονής Βατοπεδίου την είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το 2003 για να την ενημερώσει περί των διεκδικήσεων της μονής σε παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και ότι εκείνη η επίσκεψη, είχε γίνει κατόπιν προσωπικού τηλεφωνήματος του τότε υπουργού Γεωργίας, που της είχε αναφέρει ότι «θα την επισκεφθεί ο μοναχός για ένα θέμα».

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου-Αγγέλου

    "Πριν καν καταθέσω στην δεύτερη εξεταστική επιτροπή του Βατοπαιδίου, υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι η πλειοψηφούσα παράταξη της Βουλής έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή. Σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι η γεμάτη αοριστίες κατάθεση της κατηγορουμένης υπαλλήλου του υπουργείου Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί σβ αυτήν την κατεύθυνση", δήλωσε ο πρώην υπουργός κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος σχετικά με την κατάθεση της κ. Μαντέλη για την υπόθεση Βατοπαιδίου.

    "Η κ. Μαντέλη χωρίς να λέει το οτιδήποτε ουσιωδώς επιβαρυντικό για εμένα αναφέρεται σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που δήθεν έκαναν οι μοναχοί ενώπιόν της για να με συναντήσουν και να συζητήσουν τα προβλήματά τους. Πρόκειται για μεγάλο ψεύδος. Ουδέποτε ασχολήθηκα με τις υποθέσεις των ανταλλαγών της Μονής Βατοπαιδίου με το ελληνικό δημόσιο" συνεχίζει στη δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος και συμπληρώνει:

    "Ας αποφασίσουν επιτέλους οι πολιτικοί μου διώκτες εάν κατηγορούμαι επειδή γνώριζα τους μοναχούς ή εάν κατηγορούμαι επειδή αναμίχθηκα στις ανταλλαγές. Διότι αν με κατηγορούν για τις κοινωνικές μου σχέσεις με το Άγιο Όρος, εγώ πρώτος γνωστοποίησα τις σχέσεις αυτές από την περίοδο που ήμουν δημοσιογράφος. Αν κατηγορούμαι ότι από θέση ισχύος ενεπλάκην στην υπόθεση των ανταλλαγών, θα πρέπει επιτέλους μετά από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και την μακρά ανάκριση στη δικαιοσύνη να βρεθεί έστω ένας - δεν λέω ούτε καν δύο αλλά ένας - να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο στοιχείο που να τεκμηριώνει δική μου εμπλοκή. Τέλος θέλω να σημειώσω ότι η κ.Μαντέλη είχε στο πρόσφατο παρελθόν κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελέα Σπυροπούλου, όπου δεν είπε τίποτε από αυτά που λέει τώρα για εμένα. Στη συνέχεια κλήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής όπου επίσης δεν είπε τίποτε από τα όσα λέει τώρα για εμένα. Τι είναι αυτό που μεσολάβησε ώστε να «θυμηθεί» αιφνιδίως ότι οι μοναχοί δήθεν τηλεφωνούσαν σβ εμένα ενώπιόν της; Τι σκοπούς εξυπηρετεί;"

    Και ο κ. Ρουσόπουλος καταλήγει: "Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου έναντι όσων -όπου και αν βρίσκονται- ελαφρά τη καρδία σπιλώνουν το όνομά μου επί ενάμιση χρόνο τώρα."

    "Μέχρις εδώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ανάμιξη του ονόματός μου από κανένα και με κανένα τρόπο, σε υπόθεση με την οποία δεν έχω καμία σχέση", αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Γιάννης Αγγέλου σχετικά με το θέμα της Μονής Βατοπεδίου.

    Ειδικότερα ο κ. Αγγέλου δήλωσε:

    «Όλα όσα γνωρίζω για την υπόθεση του Βατοπεδίου περιέχονται στο έγγραφο σημείωμα μου που κατέθεσα στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καθώς και στην κατάθεσή μου ενώπιον της στις 10/5/2010. Ισχυρισμοί που φέρονται να διατυπώνουν, όψιμα, άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι γίνονται με μοναδική σκοπιμότητα την αντιμετώπιση της δυσχερούς τους θέσης. Μέχρις εδώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ανάμιξη του ονόματός μου από κανένα και με κανένα τρόπο, σε υπόθεση με την οποία δεν έχω καμία σχέση».

    [08] Επαφές για επενδύσεις

    Ανοίγονται νέες προοπτικές εμβάθυνσης και ενίσχυσης των σχέσεων Αθηνών - Τρίπολης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου μετά τις συνομιλίες που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αλμπαγνάντι Αλμαχμούντι.

    Με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, τον οποίο με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε, διαπιστώσαμε ότι ανοίγονται πολλές νέες προοπτικές εμβάθυνσης και ενίσχυσης των σχέσεών μας, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι εξετάσαμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

    Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας Ελλάδας και Λιβύης, τονίζοντας παράλληλα ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε πως η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη σημαντική θέση της Λιβύης και έχει αποκαταστήσει μαζί της σχέσεις συνεργασίας.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Λιβύη διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο, στο σύνολο του αραβικού κόσμου και αποτελεί επιπλέον πύλη επικοινωνίας με ολόκληρη την Αφρική.

    Ο Λίβυος πρωθυπουργός τόνισε ότι για τον Λιβυκό λαό και τον ηγέτη του Μουαμάρ Καντάφι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είναι φίλος και αδελφός, αναφέρθηκε και αυτός στις μακρόχρονες στενές σχέσεις των δύο χωρών και έκανε λόγο για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, των επικοινωνιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του φυσικού αερίου, των υποδομών, του τουρισμού, των θαλάσσιων μεταφορών και των λιβικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Η Λιβύη διανύει μεγάλη αναπτυξιακή φάση και διατίθενται κονδύλια ύψους 200 δισ. δολαρίων, είπε ο λίβυος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι καλωσορίζουμε απο τώρα τη συμβολή των ελληνικών εταιριών.

    Επίσης έκανε λόγο για ίδρυση οικονομικής ζώνης μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας και αξιοποίηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

    Στη Λιβύη έχουμε ξεκάθαρη πολιτική απόφαση για συνεργασία με την Ελλάδα και ξεκάθαρη πολιτική απόφαση να σταθούμε δίπλα της για να ξεπεράσει την κρίση, τόνισε και χαρακτήρισε επιπλέον την λιβική αγορά ως προέκταση της ελληνικής, προσκαλώντας τον κ. Παπανδρέου στην Τρίπολη, για την υπογραφή αναπτυξιακών συμφωνιών.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε το λίβυο ομόλογό του για την πολιτική βούληση της Τρίπολης για συνεργασία, αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη χώρα και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του στον αδελφό και φίλο Μουαμάρ Καντάφι.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με το τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου COSCO, Wei Jiafou και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, της Piraeus Container Terminal S.A., Li Keqiang.

    Την ικανοποίησή του από τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης κατά την τριήμερη παρουσία του στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosco Γουέι Ζιαφού, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

    O κ. Zιαφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο που έχει αναλάβει η εταιρεία την προβλήτα 2 στο λιμάνι του Πειραιά η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 43%.

    Σύμφωνα με τον κ. Ζιαφού ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτό το γεγονός και ο πρόεδρος της Cosco του υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία.

    Eπιπλέον, ο κ. Ζιαφού είπε ότι αυτές τις μέρες δέχεται αρκετές προτάσεις για επενδυτικά σχέδια, μεταξύ των οποίων στον τομέα του λιμανιού, του σιδηροδρόμου και του αεροδρομίου και επεσήμανε ότι κάποια από αυτά εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του και κάποια όχι. "Xρειαζόμαστε βοήθεια από την πλευρά σας για να φέρουμε κάποια project στην Κίνα", είπε ο κ. Ζιαφού και ανέφερε ότι θα τα μεταφέρει την πλευρά της Κίνας.

    Πρόσθεσε δε ότι τα όποια σχέδια πρέπει να ακολουθούνται από τις απαραίτητες μελέτες με κοινό στόχο την αμοιβαία ωφέλεια (win-win situation).

    Κάθε χώρα κατά την περίοδο ανάταξής της συναντά εμπόδια, αλλά ο ηγέτης και ο λαός βρίσκονται στην ίδια βάρκα, ανέφερε ο κ. Ζιαφού και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει γρήγορα τις δυσκολίες.

    Kληθείς να στείλει μήνυμα στους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosco είπε ότι υπάρχει λαμπρό μέλλον για αυτούς και αναφέρθηκε στην αύξηση της παραγωγικότητας της προβλήτα 2 μέσα στους 4 πρώτους μήνες του έτους.

    Eίπε ακόμα ότι η εταιρεία έχει ήδη προσλάβει περίπου 300 ντόπιους εργαζόμενους και τόνισε ότι δεν θα φέρει εργαζόμενους από την Κίνα.

    Eξάλλου, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Container Terminal S.A., Li Keqiang.

    Επαφές των αντιπροσωπειών της Cosco Group ΟΛΠ ΑΕ

    Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των αντιπροσωπειών της Cosco Group, υπό το capt. Wei Jiafu και του ΟΛΠ ΑΕ, υπό τον κ. Γιώργο Ανωμερίτη.

    Σημειώνεται ότι η Cosco Group ανακοίνωσε επίσημα ότι ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων της στον Πειραιά θα αποτελέσει την κύρια πύλη της Cosco για τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τις γύρω περιοχές, στον οποίο θα έχουν άμεση αναφορά, πλην της Cosco και οι όμιλοι της Άπω Ανατολής: K-Line (Ιαπωνία), YML (Κορέα) και Hanjin (Κορέα). Ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων της Cosco θα εργάζεται μόνο με Έλληνες τεχνικούς και λιμενεργάτες, ο δε αριθμός των εργαζομένων θα ανέλθει σε 650. Και οι δύο πλευρές (ΟΛΠ και Cosco), οι οποίες θα συλλειτουργούν στους προβλήτες Ι και ΙΙ, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια καλής συνεργασίας, σύμφωνα με τις πολιτικές προώθησης πωλήσεων μιας εκάστης.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ενδιαφέρον των δύο πλευρών, πέραν από την εξέταση των θεμάτων του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ ΑΕ, επικεντρώθηκε σε δύο, κυρίως, μείζονα θέματα.

    Η πρώτη αφορά τη συνεργασία της "Cosco Logistics Co." και της νεοϊδρυθείσας θυγατρικής του ΟΛΠ ΑΕ, "Εταιρία Συνδυασμένων Μεταφορών και Διαχείρισης Εμπορευμάτων ΑΕ" (Logistics ΟΛΠ ΑΕ), καθώς και τη συνεξέταση της συνεργασίας τους για το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και μέχρι την έκδοση της σχετικής προκήρυξης παραχώρησης θα συνεχίσουν τις αναγκαίες διαδικασίες διερεύνησης της συμμέτοχής τους στο έργο.

    Η δεύτερη αφορούσε τη συνεργασία της νεοϊδρυθείσας θυγατρικής εταιρίας του ΟΛΠ ΑΕ, "Ναυπηγοεπισκευαστικές Υπηρεσίες ΑΕ" (ΝΑΥΣΟΛΠ) με τις εταιρίες της Cosco "Ship-Trade Co." και "Shipyard Group Cosco", για θέματα τεχνικής συνεργασίας, επισκευής και συντήρησης πλοίων στην Ελλάδα, καθώς και για την παράδοση δεξαμενής, τύπου Panamax, στη ΝΕΖ.

    Για τα υπόλοιπα έργα, οι δύο πλευρές θα έχουν σειρά νέων συναντήσεων για κάθε έργο εξειδικευμένα, μέσω των θυγατρικών εταιριών της Cosco.

    Ο capt. Wei εξέφρασε τη δέσμευση ότι όλες οι επενδύσεις της Cosco θα υλοποιηθούν στο ακέραιο, όσον αφορά τον Πειραιά (προβλήτες ΙΙ και III), σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης παραχώρησης, και ότι προσβλέπει στην άριστη συνεργασία με την ΟΛΠ ΑΕ. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση των κοινών τους στόχων.

    Συνάντηση Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Cosco

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Cosco, Captain Wei Jiafu, είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, στα γραφεία του κόμματος, στη Ρηγίλλης. Ο κ. Σαμαράς καλοσώρισε τον πρόεδρο της Κινεζικης εταιρίας, επισημαίνοντας πως καλοσωρίζει και τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και την αλλαγή στάσης όσων κάποτε «αμφισβήτησαν την ανάγκη αυτής της επένδυσης και που σήμερα, ευτυχώς, και εκείνοι θεωρούν αναγκαία».

    «Εμείς στη Νέα Δημοκρατία πάντοτε, με συνέπεια, είπαμε ότι τέτοιες επενδύσεις είναι, όχι μόνον πολυσήμαντες ενόψει μάλιστα των δύσκολων οικονομικών καταστάσεων που περνάμε, αλλά τις θεωρήσαμε και πολύ σημαντικές, για το γεγονός ότι δείχνουν ακριβώς την εμβέλεια, το εκτόπισμα, το βάθος της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της COSCO ευχαρίστησε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, γιατί -όπως είπε- «είναι το κόμμα που έφερε την κινεζική εταιρία στην Ελλάδα», ενώ ευχαρίστησε και τον φίλο του -όπως είπε- Κώστα Καραμανλή. «Δεν ξεχνώ την ιστορία και τη στήριξη της κυβερνησης της ΝΔ στην επένδυση της εταιρίας», επισήμανε ο Captain Wei Jiafu.

    Στη συνάντηση μετείχαν ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ββ Αθηνών, Π. Παναγιωτόπουλος, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ναυτιλίας, βουλευτής Λασιθίου, Ιω. Πλακιωτάκης, και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Αρβανιτόπουλος.

    [09] Προγράμματα του ΟΑΕΔ

    Πρόγραμμα επιμόρφωσης εργοδοτών ετοιμάζει ο ΟΑΕΔ όπως ανέφερε ο Διοικητής του Οργανισμού κ. Ηλ. Κικίλιας σε ημερίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Ο κ. Κικίλιας είπε ότι είναι θέμα ''εξαιρετικής σημασίας η επιμόρφωση των εργοδοτών και η ανάγκη λειτουργίας στις επιχειρήσεις εκτός των παραδοσιακά οργανωμένων λογιστηρίων και τμημάτων προσωπικού προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα αξιολόγησης του προσωπικού και μείωσης του κόστους εργασίας χωρίς να προβαίνουν σε αλόγιστες απολύσεις", γι' αυτό και όπως εξήγησε ''στο άμεσο μέλλον ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει την πραγματοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων επιμόρφωσης στελεχών των επιχειρήσεων σε τεχνικά θέματα''.

    Επίσης εξήγγειλε ότι εντός του Ιουνίου θα προκηρυχθούν 2 νέα μεγάλα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής που θα στοχεύουν αφενός την στήριξη των υγιών επιχειρήσεων μέσω της κατάρτισης του προσωπικού σε διαθρωτικές αλλαγές, αφετέρου σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση προκειμένου να επιτευχθεί η διατηρησιμότητα των θέσεων εργασίας.

    Ο πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ευάγ. Τσιτούρας ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στην δεινή θέση, που έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και την περιορισμένη καταναλωτική ζήτηση. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων προκειμένου να ξεπεραστεί η υφιστάμενη κρίση και κάλεσε τους επιχειρηματίες να έχουν συνεχή επαφή με το επιμελητήριο το οποίο έχει αποδείξει ότι στηρίζει και ενθαρρύνει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

    Στην συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΕΔ κ. Μπουγιακλής και το στέλεχος κ. Αγγελική Σουσουρογιάννη παρουσίασαν τα εξής τρέχοντα προγράμματα:

    - Το Ειδικό Τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων, χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους. Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (δηλαδή περί τα 740 ευρώ).

    -Το Ειδικό Διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007- 2013. Το ποσοστό της επιχορήγησης φτάνει το 80% το πρώτο έτος.

    - Το Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών γυναικών ηλικίας 22 - 64 ετών, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Η διαρχία της επιχορήγησης φθάνει τα τρία χρόνια, ενώ το ποσό καθορίζεται στα 24.000 ευρώ,

    6.000 ευρώ προκαταβολή και το ίδιο ποσό στο τέλος κάθε έτους.

    Η καινοτομία των νέων προγραμμάτων είναι ότι στην επιχείρηση δεν μπαίνουν χρήματα από τον ΟΑΕΔ -όπως γινόταν στα σχετικά προγράμματα επιδότησης εισφορών μέχρι σήμερα- αλλά πιστώνονται στο όνομα της επιχείρησης στο ΙΚΑ.

    Και για τα τρία προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό τόπο και για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ από 9/4/2010.

    Παράλληλα θα ακολουθήσει το πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

    [10] Διαβούλευση για εργασιακά

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε πρόσκληση στους Προέδρους της ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για θέματα της αγοράς εργασίας. Η συνάντηση για την έναρξη της διαβούλευσης καθορίστηκε για τη Δευτέρα 31 Μαΐου στις 10:00 το πρωί.

    Στην επιστολή, που απέστειλε ο κ. Λοβέρδος αναφέρει πως επί τάπητος θα τεθούν η διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η αύξηση του ορίου των απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, ο καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυόμενου, μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις.

    Παράλληλα, θα τεθούν ο καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, ο καθορισμός των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολούμενων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους και ο καθορισμός της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

    Επίσης, ο υπουργός προσθέτει πως με την ευκαιρία αυτή θα τεθεί ως ζήτημα προς συζήτηση η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και αναδιοργάνωσή του με στόχο να γίνει δυνατή η αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του ελεγκτικού έργου του.

    [11] Αεροπορική τραγωδία

    Η ινδική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με τουλάχιστον τρεις επιζήσαντες από την πτώση του Boeing 737 της Air India, το οποίο συνετρίβη τα ξημερώματα του Σαββάτου κατά την προσγείωσή του στη Μανγκαλόρ της Νότιας Ινδίας, με 166 επιβαίνοντες.

    Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV μετέδωσε εικόνες ενός άνδρα με σοβαρότατα εγκαύματα σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, καθώς και μίας γυναίκας πάνω σε φορείο. Σε άλλο στιγμιότυπο, εμφανίζεται ένα παιδί που δέχεται τις φροντίδες των γιατρών.

    Νωρίτερα, τόσο ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας όσο και ο κυβερνητής του κρατιδίου όπου υπάγεται η Μανγκαλόρ είχαν δηλώσει ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί "πέρα από κάθε αμφιβολία". Εκπρόσωπος ωστόσο της Air India στη Μουμπάι είχε διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν επιζώντες, αλλά ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους.

    "Υπάρχουν μερικοί επιζώντες. Έχουμε την επιβεβαίωση, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι", είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της Air India.

    Είναι το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στην Ινδία των τελευταίων δέκα χρόνων.Ο υπουργός πολιτικής αεροπορίας μεταβαίνει στο σημείο της καταστροφής. Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν αδιευκρίνιστα.

    Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της αστυνομίας, η περιοχή πλήττεται από ισχυρές βροχοπτώσεις δυσχεραίνοντας το έργο των σωστικών συνεργείων.

    Εκπρόσωπος των αερογραμμών Air India Express ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος, ένα Μπόινγκ 737-800 που μετέφερε 160 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, βγήκε από το διάδρομο προσγείωσης πριν συντριβεί σε μια περιοχή όπου υπάρχουν λόφοι, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο της πόλης Μανγκαλόρ.

    Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη γύρω στις 06.30' τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδος).

    Εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα NDTV και Times Now δείχνουν συντρίμμια του αεροσκάφους, με την καμπίνα επιβατών κατεστραμμένη, καπνούς πάνω από τμήματα της ατράκτου και σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

    "Το αεροσκάφος έσπασε σε κομμάτια και μετά τυλίχθηκε στις φλόγες. Υπάρχει πυκνός καπνός", δήλωσε ο Γκοπάλ Χοσούρ, αξιωματικός της αστυνομίας στη Μανγκαλόρ.

    Η Μανγκαλόρ βρίσκεται σχεδόν 400 χλμ. δυτικά της Μπανγκαλόρ, της πρωτεύουσας του κρατιδίου Καρνατάκα.

    [12] Θύματα τα παιδιά

    Τουλάχιστον 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2009, μεταξύ των οποίων 131 σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς των διεθνών δυνάμεων, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις που δόθηκε αργά την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

    Η Εθνική Αφγανική Αστυνομία αναφέρεται για πρώτη φορά στον κατάλογο με τους χειρότερους παραβάτες των δικαιωμάτων των παιδιών. Σε αυτόν περιλαμβάνονται επίσης η ανταρτική Σύμβαση των Πατριωτών για Δικαιοσύνη και Ειρήνη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η ένοπλη παράταξη Χιζμπούλ Ισλάμ στη Σομαλία.

    Η ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα για την κακή κατάσταση των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις και ζητεί την κυβερνητική βοήθεια για τη βελτίωση της κατάστασής τους.

    Κατά τραγική ειρωνεία ορισμένοι από τους παραβάτες επωφελούνται της στήριξης του ΟΗΕ όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).

    Οι ένοπλες οργανώσεις ασκούν και σεξουαλική βία εναντίον των παιδιών ενώ στρατολογούν παιδιά και σε χώρες όπου έχουν αναπτυχθεί ειρηνευτικά στρατεύματα.

    "Το πεδίο της μάχης δεν είναι τόπος για παιδιά", δήλωσε η Ραντίκα Κομαρασουάμι, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις. "Ζούμε ακόμη σε έναν κόσμο με αυτούς που χρησιμοποιούν τα παιδιά ως κατάσκοπους, στρατιώτες και ανθρώπινες ασπίδες", τόνισε.

    Στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η έκθεση αναφέρει ότι οι απώλειες το 2009 σημείωσαν αύξηση σε σχέση με το 2008 εξαιτίας της κλιμακούμενης εξέγερσης στις νότιες επαρχίες. Οι θάνατοι ή οι τραυματισμοί οφείλονται σε εκρήξεις βομβιστικών μηχανισμών, αεροπορικών επιδρομών, επιθέσεων με ρουκέτες και νάρκες.

    Η ένοπλη αφγανική αντίσταση, μεταξύ τους οι Ταλιμπάν ευθύνονται για το θάνατο 128 παιδιών, ενώ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των διεθνών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν 131 παιδιά.

    Η σεξουαλική βία σε βάρος των παιδιών έχει γίνει ένα "γενικευμένο φαινόμενο" στο Αφγανιστάν, επισημαίνεται στην έκθεση. Η πρακτική της καταναγκαστικής πορνείας των αγοριών είναι θέμα που προκαλεί έντονη ανησυχία.

    Στη Σομαλία αυξάνονται τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι εμπόλεμες πλευρές στρατολογούν παιδιά και οι έρευνες του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι η στρατολόγηση παιδιών είναι "συστηματική και διαδεδομένη".

    Η έκθεση αναφέρει ότι η Χιζμπούλ Ισλάμ έχει 30μελή ομάδα που ασχολείται μόνο με τη στρατολόγηση παιδιών και εκτιμάται ότι 500 παιδιά έχουν αναλάβει δράση σε αυτή την ομάδα.

    "Η νυν μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση (TFG) αναφέρεται επίσης ότι στρατολογεί και χρησιμοποιεί παιδιά", υπογραμμίζει η έκθεση. Ωστόσο προσθέτει ότι η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ενεργεί σε πιο περιορισμένη κλίμακα.

    Η έκθεση αναφέρει ότι η μεταβατική κυβέρνηση και η Συμμαχία για την Απελευθέρωση της Σομαλίας-Τζιμπουτί λέγεται ότι εκπαίδευσαν 3.000 νεοσύλλεκτους πέρυσι, οι μισοί από αυτούς κάτω των 18 ετών.

    Τουλάχιστον 280 παιδιά σκοτώθηκαν στη σύγκρουση στη Σομαλία το 2009.

    Η ετήσια έκθεση για πρώτη φορά περιλαμβάνει έναν κατάλογο με τους πιο αμείλικτους παραβάτες των δικαιωμάτων των παιδιών όσον αφορά τη στρατολόγηση και εμπλοκή τους σε μάχες.

    Ο κατάλογος περιλαμβάνει τις οργανώσεις Ένοπλες Δυνάμεις της ΛΔΚ (FARDC), τις Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR), τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), το Στρατό Καρένι και τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό των Καρέν στη Μιανμάρ, τον Στρατό Αντίστασης του Κυρίου (LRA) της Ουγκάντας, τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό του Σουδάν.

    Οι οργανώσεις FARDC και FDLR κατηγορούνται επίσης για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

    Η μεταβατική κυβέρνηση στη Σομαλία και η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπάαμπ κατηγορούνται ότι ακρωτηριάζουν και σκοτώνουν παιδιά.

    Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στις προσπάθειες για την απελευθέρωση παιδιών-στρατιωτών. Ο ΟΗΕ πρόσφατα επιβεβαίωσε την απελευθέρωση 1.843 παιδιών που είχαν στρατολογηθεί από το Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ-Μαοϊκό.

    Οι Εθνικές Απελευθερωτικές Δυνάμεις στο Μπουρούντι που απελευθέρωσαν όλα τα παιδιά και τα επανένωσαν με τις οικογένειές τους, αφαιρέθηκαν από τον ετήσιο κατάλογο του ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 May 2010 - 6:30:39 UTC