Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλίες για προέλκυση ξένων επενδύσεων
  • [02] Δηλώσεις του προέδρου της Cosco
  • [03] Μειώθηκε το έλλειμμα προϋπολογισμού
  • [04] Αντιπαράθεση Παπανδρέου-Τσίπρα
  • [05] Την Τρίτη στην Ολομέλεια
  • [06] Αντιπαράθεση για τις Εξεταστικές
  • [07] Δέσμη ευνοϊκών μέτρων
  • [08] Ένταση στην Κορέα

  • [01] Πρωτοβουλίες για προέλκυση ξένων επενδύσεων

    Ανοίγονται νέες προοπτικές εμβάθυνσης και ενίσχυσης των σχέσεων Αθηνών - Τρίπολης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου μετά τις συνομιλίες που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αλμπαγνάντι Αλμαχμούντι.

    Με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, τον οποίο με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε, διαπιστώσαμε ότι ανοίγονται πολλές νέες προοπτικές εμβάθυνσης και ενίσχυσης των σχέσεών μας, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι εξετάσαμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

    Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας Ελλάδας και Λιβύης, τονίζοντας παράλληλα ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε πως η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη σημαντική θέση της Λιβύης και έχει αποκαταστήσει μαζί της σχέσεις συνεργασίας.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Λιβύη διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο, στο σύνολο του αραβικού κόσμου και αποτελεί επιπλέον πύλη επικοινωνίας με ολόκληρη την Αφρική.

    Ο Λίβυος πρωθυπουργός τόνισε ότι για τον Λιβυκό λαό και τον ηγέτη του Μουαμάρ Καντάφι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είναι φίλος και αδελφός, αναφέρθηκε και αυτός στις μακρόχρονες στενές σχέσεις των δύο χωρών και έκανε λόγο για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, των επικοινωνιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του φυσικού αερίου, των υποδομών, του τουρισμού, των θαλάσσιων μεταφορών και των λιβικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Η Λιβύη διανύει μεγάλη αναπτυξιακή φάση και διατίθενται κονδύλια ύψους 200 δισ. δολαρίων, είπε ο λίβυος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι καλωσορίζουμε απο τώρα τη συμβολή των ελληνικών εταιριών.

    Επίσης έκανε λόγο για ίδρυση οικονομικής ζώνης μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας και αξιοποίηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

    Στη Λιβύη έχουμε ξεκάθαρη πολιτική απόφαση για συνεργασία με την Ελλάδα και ξεκάθαρη πολιτική απόφαση να σταθούμε δίπλα της για να ξεπεράσει την κρίση, τόνισε και χαρακτήρισε επιπλέον την λιβική αγορά ως προέκταση της ελληνικής, προσκαλώντας τον κ. Παπανδρέου στην Τρίπολη, για την υπογραφή αναπτυξιακών συμφωνιών.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε το λίβυο ομόλογό του για την πολιτική βούληση της Τρίπολης για συνεργασία, αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη χώρα και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του στον αδελφό και φίλο Μουαμάρ Καντάφι.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με το τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου COSCO, Wei Jiafou και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, της Piraeus Container Terminal S.A., Li Keqiang

    Χθες, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βηρυτό, στη διάρκεια του Αραβικού Οικονομικού Φόρουμαναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας ξένων επιχειρήσεων, πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας μάλιστα συγκροτήσει γι' αυτό ειδική ομάδα, την οποία συντονίζει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.

    Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία ενός φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, τόνισε ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η οποία θα εκτείνεται και πέραν της Μεσογείου. Όπως τόνισε, πρόκειται για μία φιλόδοξη ιδέα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

    Η σταθερότητα στην περιοχή, όπως είπε, δεν είναι απλό θέμα και δεν αφορά κάθε χώρα χωριστά. Ως παράδειγμα ανέφερε την κλιματική αλλαγή, η οποία, όπως υπογράμμισε, μπορεί να επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα που αφορούν στο νερό και την τροφή και να δημιουργήσει νέες απειλές για την ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα αλλά και στις οικονομίες των κρατών.

    Ο κ. Παπανδρέου ανάφερε ως παράδειγμα συνεργασίας την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τονίζοντας ότι καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και συζητήσαμε για πολλούς τομείς συνεργασίας και αυτού του είδους οι συνεργασίες μπορούν να δημιουργήσουν σταθερότητα στην περιοχή και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τον πρόσφατο δανεισμό της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης μεταφράστηκε σε εγγυήσεις για την Ελλάδα και της έδωσε αρκετό χρόνο για να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές, όπως αυτές στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.

    Επισήμανε τις στενές σχέσεις φιλίας του ελληνικού και αραβικού έθνους, καθώς και τις σχέσεις οικονομικής συνεργασίας. Κάθε φορά που υπήρξαν γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την περιοχή, οι δύο λαοί έρχονταν και πιο κοντά είπε ο πρωθυπουργός, που επισήμανε ακόμα τις σχέσεις που είχε δημιουργήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον αραβικό κόσμο αλλά και τις στενές σχέσεις φιλίας με πολλούς ηγέτες της περιοχής. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές, πρόσθεσε, η Ελλάδα επιδείκνυε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον αραβικό κόσμο.

    Αναφέρθηκε ακόμη, στις δικές του προσπάθειες ως υπουργός Εξωτερικών και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, προκειμένου να αναζητήσει κοινές λύσεις σε κοινές προκλήσεις, καθώς και στην παρουσία του στη Βηρυτό, όπως στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, και στις δύσκολες ώρες του πολέμου του 2006.

    Σήμερα είμαι εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας για να συνεχίσω να βαδίζω αυτόν τον δρόμο και να τον διευρύνω για συνεργασία στον πολιτικό, τον πολιτιστικό, τον εμπορικό και τον επιχειρηματικό τομέα, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Για το μεσανατολικό πρόβλημα τόνισε πως όλοι μας, όπως και το Ισραήλ, πρέπει να σεβόμαστε τις διαδικασίες του Συμβουλίου του ΟΗΕ, και στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κλίματος ειρήνης και καλής γειτονίας στην περιοχή.

    Τέλος, αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και χωρών της περιοχής του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες, όπως είπε, τα τελευταία λίγα χρόνια άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ, και οι ελληνικές εξαγωγές στις περιοχές αυτές έφθασαν στο 9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν και ακολούθως υπήρξε διμερής συνεργασία και γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Λιβάνου με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

    Συνομιλίες Παπανδρέου-Χαρίρι

    Πολύ εποικοδομητικές, χαρακτήρισαν τις συνομιλίες που είχαν είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Λιβάνου κ.κ. Γ. Α. Παπανδρέου και Σάαντ Χαρίρι.

    Οι συζητήσεις αφορούσαν κυρίως στη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς της οικονομίας, όπου υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες και ο Γιώργος Παπανδρέου - σε δήλωσή του - ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει πολυ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ανέφερε ότι συζητήθηκαν τρόποι επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας, ενώ συμφώνησε και με την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για την ευρωμεσογειακή συνεργασία.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χαρίρι, οι συζητήσεις αφορούσαν στον τουρισμό, το εμπόριο, την ενέργεια και τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Λίβανος χρειάζεται την τεχνογνωσία της Ελλάδας, η οποία έχει την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρίρι στα θέματα τουρισμού, όπου, όπως τόνισε, ο κόσμος σήμερα θέλει να κινηθεί τουριστικά στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος και άλλες χώρες.

    Ο κ. Χαρίρι αναφέρθηκε, επίσης, στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στην Αθήνα, για συνεργασία των δύο χωρών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εντάσεις που υπάρχουν στην περιοχή και τόνισε ότι η Ελλάδα πάντοτε ήταν κοντά στον αραβικό κόσμο, όταν υπήρχαν κρίσεις, τόσο κατά την περίοδο διακυβέρνησης από τον Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και σήμερα που είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνευση στην περιοχή και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

    Διαισθάνομαι, πρόσθεσε, ότι γνωρίζουμε τη βάση της λύσης του προβλήματος και αυτό που χρειάζεται είναι η βούληση της διεθνούς κοινότητας να δράσει.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου ρωτήθηκε για τις απεργίες στην Ελλάδα και απάντησε ότι το μήνυμά του είναι πως ο ίδιος κατανοεί τις αντιδράσεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

    Στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο κ. Χαρίρι, λέγοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική για την έξοδο από την κρίση, κάνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μηχανισμό στήριξης και στο δάνειο που εξασφάλισε η Ελλάδα μέσω αυτού, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση. Ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση που αφορούσε στην απόφαση της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης για τα CDS τόνισε ότι η απόφαση δείχνει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αμυνθεί.

    Θέλουμε από τις αγορές, πρόσθεσε, να είναι χρήσιμες για την οικονομική ανάπτυξη και να λειτουργούν με κανόνες.

    Αναφέρθηκε επίσης στους φόβους των αγορών εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης του 2008. Και τόνισε ότι γι΄αυτό πρέπει οι αγορές να ηρεμήσουν και να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται.

    Στάθηκε επίσης και στη δράση των κερδοσκόπων τονίζοντας ότι η απόφαση της Γερμανίας είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι το παράδειγμα θα ακολουθήσει και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού και οι G - 20.

    Στην επόμενη Σύνοδο, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξουν οι σωστές αποφάσεις, οι οποίες και να εφαρμοστούν.

    [02] Δηλώσεις του προέδρου της Cosco

    Την ικανοποίησή του από τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης κατά την τριήμερη παρουσία του στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosco Γουέι Ζιαφού, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

    O κ. Zιαφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο που έχει αναλάβει η εταιρεία την προβλήτα 2 στο λιμάνι του Πειραιά η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 43%.

    Σύμφωνα με τον κ. Ζιαφού ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτό το γεγονός και ο πρόεδρος της Cosco του υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία.

    Eπιπλέον, ο κ. Ζιαφού είπε ότι αυτές τις μέρες δέχεται αρκετές προτάσεις για επενδυτικά σχέδια, μεταξύ των οποίων στον τομέα του λιμανιού, του σιδηροδρόμου και του αεροδρομίου και επεσήμανε ότι κάποια από αυτά εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του και κάποια όχι. "Xρειαζόμαστε βοήθεια από την πλευρά σας για να φέρουμε κάποια project στην Κίνα", είπε ο κ. Ζιαφού και ανέφερε ότι θα τα μεταφέρει την πλευρά της Κίνας.

    Πρόσθεσε δε ότι τα όποια σχέδια πρέπει να ακολουθούνται από τις απαραίτητες μελέτες με κοινό στόχο την αμοιβαία ωφέλεια (win-win situation).

    Κάθε χώρα κατά την περίοδο ανάταξής της συναντά εμπόδια, αλλά ο ηγέτης και ο λαός βρίσκονται στην ίδια βάρκα, ανέφερε ο κ. Ζιαφού και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει γρήγορα τις δυσκολίες.

    Kληθείς να στείλει μήνυμα στους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosco είπε ότι υπάρχει λαμπρό μέλλον για αυτούς και αναφέρθηκε στην αύξηση της παραγωγικότητας της προβλήτα 2 μέσα στους 4 πρώτους μήνες του έτους.

    Eίπε ακόμα ότι η εταιρεία έχει ήδη προσλάβει περίπου 300 ντόπιους εργαζόμενους και τόνισε ότι δεν θα φέρει εργαζόμενους από την Κίνα.

    Eξάλλου, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Container Terminal S.A., Li Keqiang.

    [03] Μειώθηκε το έλλειμμα προϋπολογισμού

    Μείωση κατά 41,5% σημείωσε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το τετράμηνο Ιανουάριος - Απρίλιος 2010, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 35,1%, που προβλέπεται στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Ετσι το έλλειμμα, διαμορφώθηκε στα 6,313 δισ. ευρώ έναντι 10,791 το αντίστοιχο τετράμηνο του 2009.

    Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του πρώτου τετραμήνου του 2010, οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν το Μάρτιο και το Μάιο του 2010.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 10% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης κατά 11,7%, εξέλιξη που οφείλεται εκτός των άλλων και στην είσπραξη εσόδων ύψους 757 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, στις αυξημένες εισπράξεις από τους φόρους των καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 475 εκατ. ευρώ.

    Το ίδιο διάστημα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν 7,9%, έναντι στόχου στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για μείωσή τους 4,8%.

    Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 8,6% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 4,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 4,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.

    Τέλος, οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 39,1%, ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 39,8%.

    [04] Αντιπαράθεση Παπανδρέου-Τσίπρα

    Οι έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις και οι εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, που είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση, χαρακτήρισαν τη συζήτηση για την Οικονομία, στη Βουλή.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν συμβάλλει επικοδομητικά, ως εκπρόσωπος μιας προοδευτικής παράταξης, στις προσπάθειες για ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του αντέτεινε ότι δεν έχει σχέδιο και τον κάλεσε να μην παριστάνει τον πρωθυπουργό και να πάρει πίσω «τα εγκληματικά και άδικα μέτρα».

    «Η επιλογή μας ήταν ανάμεσα στη κατάρρευση και τη σωτηρία της χώρας. Εμείς επιλέξαμε τη σωτηρία της», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ότι κάποιες από τις αποφάσεις της κυβέρνησης «εμπεριέχουν αδικίες για χιλιάδες πολίτες, που έχουν και τη λιγότερη ευθύνη», δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι αυτή είναι η επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Λάβαμε πολύ δύσκολες αποφάσεις, δεν υπήρχε όμως η πολυτέλεια του χρόνου για να αλλάξουμε άμεσα ένα σύστημα, που είχε χρόνιες παθογένειες και οδήγησε στο ναδίρ την αξιοπιστία της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    «Θέλουμε αυτή τη κρίση να την κάνουμε ευκαιρία. Να ανορθώσουμε το κράτος και να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ότι «για την κυβέρνηση, η συγκράτηση των τιμών και η ανάπτυξη θα είναι το νέο μέτωπο στο οποίο θα επιταχύνει και θα εντείνει τις προσπάθειες της».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, επιτέθηκε φραστικά στον Αλέξη Τσίπρα για την άρνηση του να συμμετάσχει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον ότι περιορίζεται σε αντιπολιτευτικές προθέσεις.

    «Αντί να τα παρουσιάζετε όλα μαύρα, μπορείτε να συμβάλετε συστηματικά ως προοδευτική δύναμη στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας. Αντί να έχετε τις επαφές ως αντιπολίτευση θα μπορούσατε να ερχόσασταν στο Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών για να δείξετε τις πραγματικές σας προθέσεις και όχι μόνο τις αντιπολιτευτικές σας προθέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση που έβαλε τη χώρα σε επιτήρηση και είχε φτάσει την αξιοπιστία στο ναδίρ, ούτε δημιούργησε το τεράστιο δημόσιο χρέος, ή παρέδωσε μηδένική ανάπτυξη».

    Επίσης, μίλησε για «7μηνη εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης, που συνεχίζεται», για «προσέλκυση υγειών και παραγωγικών επενδύσεων, όχι παρασιτικών», δίνοντας έμφαση και στις επαφές που έχει, τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του σε Κίνα, Ρωσία, αραβικές χώρες αλλά και σε ΕΕ.

    «Το στοίχημά μας είναι να φτιάξουμε ένα βιώσιμο, δίκαιο, διαφανές κράτος πρόνοιας. Να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, αντέτεινε:

    «Δεν μπορεί να έρχεστε στη Βουλή με μία έκθεση ιδεών. Δεν είμαστε στον Σεπτέμβριο του 2009 και σε προεκλογική περίοδο. Είμαστε στον Μάιο του 2010. Το να περιγράφετε τις δυσμορφίες, που έχουν δημιουργηθεί από τις δικές σας κυβερνήσεις και της ΝΔ, δεν φτάνει. Τα γνωρίζουμε, τα περιγράψατε και προεκλογικά και σας αντάμειψε ο ελληνικός λαός με 10 μονάδες, που καταδίκασε την ΝΔ. Το ζήτημα είναι τώρα τι κάνετε εσείς».

    Πρόσθεσε: «είστε μία εντελώς παραδομένη κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα. Αυτή είναι η περιβόητη ρήση Πεταλωτή. Αντιλαμβάνεστε την επιδείνωση, στην οποία οδηγήσατε την ελληνική κοινωνία από τα δικά σας μέτρα; Αν έχετε σχέδιο, δεν έχετε αντιληφθεί ότι πάμε στη δεκαετία του 1950 και θα χρειαστεί μια 20ετία για να βγούμε από τις δικές σας επιλογές».

    Ο κ. Τσίπρας παρέθεσε στοιχεία επιχειρώντας να ενισχύσει τις αιτιάσεις του. Μίλησε για «αρνητική ανάπτυξη, που φτάνει έως -5%», για «1,5 εκατομμύριο Ελλήνων πολιτών, που ως το τέλος του έτους θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας», για «κλείσιμο νοσοκομείων», για «συντάξεις, που θα μετατραπούν σε προνοιακό επίδομα», αλλά και για «αυξήσεις σε λαϊκά είδη κατανάλωσης, που έχουν ήδη φτάσει στα ύψη».

    «Ξέρετε αν ο ελληνικός θέλει μια κυβέρνηση, που δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα; Όταν προεκλογικά λέγατε ότι δεν γνωρίζατε το μέγεθος της κατάστασης. Μπορεί στο σύνολο τους να μην ξέρατε. Τις συνέπειες όμως τις ξέρατε. Ο κ. Προβόπουλος σας είχε ενημερώσει από τον Σεπτέμβριο. Γνωρίζατε λοιπόν», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο ΔΝΤ.

    «Μην λέτε ότι δεν ήταν δική σας επιλογή το ΔΝΤ και ότι αναγκαστήκατε. Γιατί ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών σας, ο κ. Σαχινίδης, είπε στη κρατική τηλεόραση ότι "από την επόμενη των εκλογών το αποφασίσαμε". Τι κάνατε, λοιπόν, έξι μήνες; Προσπαθούσατε να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας, ώστε να δεχτεί ο ελληνικός λαός, ως μονόδρομο, τα μέτρα σας. Είχατε τις ευκαιρίες να πείτε αλήθειες προεκλογικά και να κάνατε τα μισά. Δεν το κάνατε όμως», είπε κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

    «Όση, όμως, στήριξη και να έχετε από ΜΜΕ και "μαϊμού" δημοσκοπήσεις, η κοινωνία βράζει. Δεν μπορεί να πάτε μακριά. Ανακαλέστε τα άδικα και εγκληματικά μέτρα σας, όπως και το ν/σ για τη διάλυση του Ασφαλιστικού. Επαναδιαπραγματευτείτε, μέσα στο γενικό πλαίσιο της ΕΕ, απαιτώντας παράλληλα να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα να μην κοπούν οι συντάξεις. Ο ελληνικός λαός δεν τα δέχεται. Αν δεν μπορείτε να εγγυηθείτε τίποτα, ποιος είναι ο ρόλος σας; Γιατί παριστάνετε τον πρωθυπουργό»;

    Απαντώντας ο πρωθυπουργός, τόνισε:

    «Κάτι εγγυήθηκε αυτή η κυβέρνηση. Κατάφερε να μην χρεοκωπήσει η Ελλάδα. Η παραγωγή του έργου της σε έξι μήνες δεν συγκρίνεται με τα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Δεν το αναγνωρίζετε αυτό, ούτε θέλετε να συμβάλετε στην ουσιαστική προσπάθεια, που γίνεται για ανάταξη της Οικονομίας και για αναμόρφωση της λειτουργίας των θεσμών».

    Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα και η εξισορρόπησή του είναι η μία πλευρά του νομίσματος και «αν μείνουμε μόνο σε αυτή τη φάση, η ύφεση της οικονομίας και τα προβλήματα θα υπάρχουν και θα παραμένουν».

    «Ακριβώς για αυτόν το λόγο κάνουμε κινήσεις και ανατροπές. Δεν είναι θέμα συγκυριακό. Δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε την αντίδραση των αγορών. Το καταφέραμε με τον μηχανισμό στήριξης. Ήδη προχωράμε σε μια σημαντική αναπτυξιακή προσπάθεια», σημείωσε, μιλώντας για «σημαντική προσπάθεια, που γίνεται για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς επιχειρησιακού κλίματος, χωρίς γραφειοκρατία και αδιαφάνεια».

    Παράλληλα, έφερε ως παράδειγμα τα προβλήματα, έτσι όπως τα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της διασποράς, που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

    «Δεν είναι εύκολο να πείσουμε για την αξιοπιστία της Ελλάδας και να έρθουν για επενδύσεις. Γι αυτό είναι πολύ βασική η προσπάθεια να κάνουμε ταχύτατα τις θεσμικές ανατροπές», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Σημειώνεται ότι στην αρχή της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη χθεσινή ειρηνική διαδήλωση τονίζοντας ότι «αυτή η αντίληψη θα καλλιεργήσει και ένα μέτωπο αλλαγής με τη συμμετοχή όλων των υγειών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου».

    «Διαδήλωσαν τις διαφωνίες τους με σεβασμό στις περιουσίες των πολιτών και χωρίς να υπάρξει βία. Η φωνή τους ακούστηκε πιο δυνατά γιατί δεν επικαλύφθηκε, ούτε από βία, ούτε από επεισόδια, και δεν άφησαν τους λίγους να δημιουργήσουν έκτροπα και να αποπροσανατολίσουν. Με αυτή την ειρηνική εικόνα θέλουμε να αναδείξουμε ότι λέμε "ναι" στο δικαίωμα της απεργίας "όχι" στη βία», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    [05] Την Τρίτη στην Ολομέλεια

    Εισάγεται την Τρίτη στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται σε πέντε συνεδριάσεις το βράδυ της Πέμπτης, 27 Μαΐου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης με την γνωστή επωνυμία «Πρόγραμμα Καλλικράτης».

    Κατά την χθεσινη τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και στα άρθρα, κατά πλειοψηφία, με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση να επιφέρει αλλαγές με βάση παρατηρήσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και των ενδιαφερόμενων φορέων - τους οποίους ακροάστηκε η Επιτροπή (Τζανακούλης - αντιπρόεδρος ΚΕΔΚΕ, Σπ. Παπασπύρου - ΑΔΕΔΥ, Θ. Μπαλασόπουλος - ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Πετράκος - ΠΟΣΥΠ, Χρ. Ντάης, Ιω. Σωτηρίου - ΟΚΕ).

    Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν επί της αρχής και επιφυλάσσονται στην Ολομέλεια να λάβουν θέση επί των άρθρων.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε αλλαγή σύμφωνα με την οποία καθορίζεται μεταβατική περίοδος έως το 2011 από την έναρξη της εφαρμογής του «Καλλικράτη», κατά την οποία δεν θα ισχύει το ασυμβίβαστο για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 25.000.

    Ακόμη ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε αλλαγές σε έδρες δήμων (κατόπιν αιτημάτων όλων των βουλευτών) και συγκεκριμένα:

    - Στον δήμο Βοϊου του Ν. Κοζάνης, ως έδρα ορίστηκε η Σιάτιστα αντί για την Νεάπολη, η οποία γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.

    - Στον δήμο Δωρίδος του Ν. Φωκίδος, ως έδρα ορίζεται το Λιδορίκι, αντί για το Ευπάλιο, το οποίο γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.

    Ο υπουργός Εσωτερικών εξήρε το έργο της Επιτροπής κατά την τριήμερη επεξεργασία του Καλλικράτη και των βουλευτών των κομμάτων για τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις τους, λέγοντας μάλιστα ότι αν παρουσιάσει και η Ολομέλεια αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά θα είναι πολύ καλή στιγμή του Κοινοβουλίου.

    Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό, αποτελεί ένα εγχείρημα που δημιουργήθηκε στις πιο δύσκολες συνθήκες που θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει και παρόλα αυτά δεν υπήρξε γενικευμένη κοινωνική αντίδραση.

    Σχετικά με το χωροταξικό ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην καλύτερη δυνατή πρόταση που μπορεί να βαδίσει η κοινωνία και η οποία είναι διαμορφωμένη σε δύσκολες συνθήκες από κάθε άποψη, «εξαντλήθηκαν όμως όλα τα περιθώρια για να βρεθεί η χρυσή τομή».

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Ζώης, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για τις τροποποιήσεις που αφορούν στη Σιάτιστα και το Λιδορίκι, είπε όμως πως είναι ελάχιστες στο σύνολο των 25 αιτημάτων για αλλαγές.

    «Δυστυχώς επιβεβαιώνεται αυτό που σας καταλόγισα υποθετικά ότι η συζήτηση ήρθε στο χωροταξικό με ευθύνη δική σας. Δεν συζητήσαμε οικονομικά και θεσμικά θέματα που αφορούν στην βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν ψηλαφίσαμε καν τα ζητήματα που σας θέσαμε. Θα σας συνοδεύει αυτή η τακτική κι αν δεν την αλλάξετε στην Ολομέλεια δεν θα μείνουμε στις παρατηρήσεις, θα σας καταλογίσουμε πρόθεση», είπε. Έθεσε τέλος το ερώτημα αν γίνουν κοινές δηλώσεις από τους βουλευτές των νομών για ρύθμιση θεμάτων για το χωροταξικό αν θα δείξει την ίδια ευαισθησία.

    «Εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού και του ΔΝΤ, το χαρακτήρισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του θα αποφέρει υπηρεσίες χειρότερες και ακριβότερες για τον πολίτη.

    Ο Π. Μαρκάκης (ΛΑΟΣ) επισήμανε ότι ο υπουργός αρκέστηκε να ευχαριστήσει τους βουλευτές για τις προτάσεις τους, αλλά δεν τις έκανε δεκτές, συμπληρώνοντας ότι οι βελτιώσεις που έγιναν έχουν νομοτεχνικά χαρακτηριστικά, δεν είναι ουσίας.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Τσούκαλης, έκανε λόγο για συζήτηση υψηλών προδιαγραφών, είπε ωστόσο ότι θα αναμένει να διαπιστώσει στην Ολομέλεια αν ο υπουργός θα αποδείξει ότι πράγματι θα κάνετε θεσμικές και γενναίες τροποποιήσεις, γιατί - όπως είπε - αυτές που προκάλεσε σήμερα είναι «διαχειριστικού χαρακτήρα».

    Απαντώντας ο υπουργός στον εισηγητή της ΝΔ, αναφορικά με τα οικονομικά θέματα είπε ότι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπαράθεσης, καθώς η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση ότι είναι όρος επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης.

    Άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αλλαγές στις έδρες των δήμων, με την προϋπόθεση να συμφωνούν οι τοπικοί βουλευτές όλων των κομμάτων και πάντως να γίνουν δεκτές από την Ολομέλεια, την οποία ο υπουργός δεν υποκαθιστά.

    Οι αλλαγές

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης προχώρησε σε μια σειρά αλλαγών που αφορούν:

    Στο νομό ΑΡΚΑΔΙΑΣ ο Δήμος Λεωνιδίου μετονομάζεται σε Δήμο Νότιας Κυνουρίας, ενώ οι δήμοι Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας χαρακτηρίζονται ορεινοί.

    Στον νομό ΑΡΤΑΣ ο δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη θα έχει ως έδρα την Άνω Καλεντίνη και ιστορική έδρα τις Πηγές Τετραφυλίας

    Στον νομό ΒΟΙΩΤΙΑΣ ο δήμος Διστόμου, Αραχώβης, Αντίκυρας θα έχει έδρα το Δίστομο και χαρακτηρίζεται ως ορεινός.

    Στο νομό ΕΥΒΟΙΑΣ ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης μετονομάζεται σε δήμο Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννης

    Στο νομό ΗΛΕΙΑΣ ο δήμος Κυλλήνης μετονομάζεται σε δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Ο δήμος Αμαλιάδας μετονομάζεται σε δήμο Ήλιδας και ο δήμος Ανδρίτσαινας με έδρα τα Κρέστενα αποκτά ιστορική έδρα την Ανδρίτσαινα

    Στο νομό ΗΜΑΘΙΑΣ ο δήμος Βεροίας θα έχει ιστορική έδρα τη Βεργίνα

    Στο νομό ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ο δήμος Ηρακλείου θα έχει ιστορική έδρα τη Νέα Αλικαρνασσό. Ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων θα έχει ιστορικές έδρες τα Πεζά, τις Αρχάνες και τον Πύργο. Ο δήμος Μινώα Πεδιάδας θα έχει ιστορικές έδρες το Καστέλλι και το Αρκαλοχώρι

    Στο νομό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ο δήμος Λαγκαδά, με έδρα τον Λαγκαδά, θα έχει ιστορική έδρα τον Λαχανά

    Στο νομό ΚΥΚΛΑΔΩΝ ο δήμος Τήνου θα έχει ιστορική έδρα τον Πάνορμο

    Στο νομό ΛΑΚΩΝΙΑΣ ο δήμος Σπάρτης θα έχει ιστορική έδρα το Μυστρά

    Στο νομό ΛΑΣΙΘΙΟΥ ο δήμος Μιραμπέλου μετονομάζεται σε δήμο Αγίου Νικολάου

    Στο νομό ΠΕΛΛΑΣ ο δήμος Αρχαίας Πέλλας μετονομάζεται σε δήμο Πέλλας

    Στο νομό ΠΙΕΡΙΑ ο δήμος Πύδνας μετονομάζεται σε δήμο Πύδνας-Κολινδρού

    Στο νομό ΠΡΕΒΕΖΑΣ ο δήμος Πάργας θα έχει ιστορική έδρα την Πάργα

    Στο νομό ΣΑΜΟΥ ο δήμος Σάμου με έδρα τη Σάμο αποκτά ιστορική έδρα το Πυθαγόρειο

    Στο νομό ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ο δήμος Καλλικράτειας -Μουδανιών μετονομάζεται σε δήμο Νέας Προποντίδας

    Στο νομό ΧΑΝΙΩΝ οι νέοι δήμοι Σφακίων και Καντάνου-Σέλινου χαρακτηρίζονται ορεινοί

    [06] Αντιπαράθεση για τις Εξεταστικές

    Οι Εξεταστικές Επιτροπές και το ενδεχόμενο να κατατεθούν, από τα κόμματα, πέντε διαφορετικά πορίσματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης, στη Βουλή, με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, να κάνει λόγο για «υπονόμευση των θεσμών», τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Μαρκόπουλο, να επιρρίπτει τις ευθύνες στη κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτίθενται και στα δύο μεγάλα κόμματα.

    Αφορμή στάθηκε η συζήτηση του ν/σ σχετικά με την κωδικοποίηση νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, που υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

    Ο υπουργός Εργασίας, άνοιξε πρώτος το θέμα δηλώνοντας αγανακτισμένος από το γεγονός ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές φαίνεται να οδηγούνται στην έκδοση πέντε διαφορετικών πορισμάτων.

    «Πως θα έρθει ένα από αυτά τα πορίσματα στην Εθνική Αντιπροσωπεία, για να προτείνει να συγκροτήσουμε τη λεγόμενη Προανακριτική Επιτροπή; Για να δουλέψει και αυτή έτσι; Με πέντε χωριστές γνώμες; Υπονομεύουμε τους Συνταγματικούς θεσμούς», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «και η Προανακριτική Επιτροπή, αν συσταθεί, θα κάνει αρμοδιότητες ποινικού περιεχομένου με πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις; Βγάζουμε τα μάτια μας. Ο κόσμος θέλει δικαιοσύνη, δεν θέλει κομματικοκρατία. Και εν πάση περιπτώσει, αν αυτά γίνονται από τα κόμματα, ας γίνονται στα γραφεία των κομμάτων, όχι στη Εθνική Αντιπροσωπεία».

    Και ο κ. Λοβέρδος κατέληξε: «πρέπει να συνέλθουμε το συντομότερο δυνατό, διότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, δεν ξέρω τι μέλλον έχει το πολιτικό σύστημα -και το πιο σοβαρό απβ αυτό- τι μέλλον έχουν οι πολίτες αυτής της χώρας και η πατρίδα μας».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, μίλησε εκ νέου για «παπαγαλάκια» και «παραμυθατζήδες, που διαρρέουν ανυπόστατες φήμες» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για προσπάθεια «ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου για να ακυρωθεί η η αντιπολιτευτική φωνή της ΝΔ».

    «Τα κόμματα βλέπουν την αλήθεια με άλλο χρωματισμό. Γιατί τα περισσότερα, που διαδραματίζονται σε αυτή την αίθουσα και αφορούν Εξεταστικές Επιτροπές, είναι ομιχλώδεις κινήσεις, που δεν οδηγούν πουθενά. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε εμείς να κρίνουμε τους εαυτούς μας», σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος και ταυτόχρονα κάλεσε τη κυβέρνηση να κάνει τη δική της αυτοκριτική, κατηγορώντας την ότι «διαρρέει χαρτιά και στοιχεία ανυπόστατα, μέτρια, αμφισβητούμενα αντί να πει ονόματα, πράγματα, καταστάσεις».

    «Την ίδια στιγμή στήνονται πέντε διαφορετικές Εξεταστικές Επιτροπές για να δημιουργήσουν εκρηκτική κατάσταση σε όλα την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης.

    «Το ότι συνεχίζουν ορισμένα κόμματα ρητορική αναντίστοιχη με την πλήρη αλλαγή του τοπίου της χώρας είναι ήδη υπονομευτικό στοιχείο της συνοχής του πολιτικού συστήματος και της τύχης των κομμάτων», αντέτεινε από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, και πρόσθεσε: «δεν θα μπορούσε να σταθεί η Βουλή αν δεν άνοιγε τις Εξεταστικές Επιτροπές για ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, ζητήματα διαχείρισης μείζονων υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται, με καίρια ερωτηματικά, η πολιτική εξουσία και η δομή της κρατικής διοίκησης».

    Ο κ. Ευθυμίου κατέληξε πως «είναι βαριά η ευθύνη όσων δεν κατανοούν ότι σε αυτά τα θέματα τα πορίσματα θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν κοινά. Διότι όταν τα γεγονότα βοούν και οι άνθρωποι σιωπούν, κερδίζουν τα γεγονότα και όχι οι άνθρωποι»

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μίλησε για «λεηλασία και πλιάτσικο της περιουσίας του ελληνικού λαού, που έγιναν όλα τα χρόνια διακυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων».

    «Τώρα αρχίζουν οι κινδυνολογίες ότι κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα. Μα αν δεν το θέλει ο ελληνικός λαός, φυσικά και θα το αλλάξει», ανέφερε και σημείωσε: «έχουμε πει πολλές φορές ότι κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Μάλλον θα επιβεβαιωθούμε. Όσο αρχίζει ο καυγάς για τα σκάνδαλα, τόσο δυναμώνουν οι υποψίες για συγκάλυψη. Δεν υποτιμούμε το θέμα της διαφθοράς. Να πάνε μέσα όλοι και να τιμωρηθούν για μίζες, αλλά η μεγάλη μίζα είναι τα αμύθητα κέρδη, που έχουν εξασφαλίσει οι μεγάλες εταιρίες και οι πολυεθνικές».

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, τόνισε ότι «με τα πολλαπλά πορίσματα των Εξεταστικών το πολιτικό σύστημα μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο με υπαιτιότητα των δύο μεγάλων κομμάτων, που τρώνε μεταξύ τους τις σάρκες τους, ενώ το μάρμαρο θα πληρώσει ο ελληνικός λαός».

    «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η αριστερά δεν θα γίνει συνυπεύθυνη. Δεν θα μοιραστούμε την ευθύνη σας. Τα σκάνδαλα έγιναν γιατί φτιάξατε σύνταγμα και νομοθεσία που επιτρέπει να γίνουν. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημιουργούν το πλαίσιο για μη ευθύνη υπουργών», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης.

    Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε αμετακίνητος από την απόφαση του, όπως είπε, «να εφαρμοστεί ο νόμος του 2006 και οι σχετικές εγκύκλιοι και αποφάσεις του ΕΟΦ, για να μην συνταγογραφούν οι γιατροί μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία».

    «Πρέπει να αντιμετωπιστεί η προκλητική συνταγογράφηση, που είναι ένα αίτιο της αύξησης της δαπάνης», επισήμανε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι «όποιος έχει την επιλογή να συνδράμει τις φαρμακευτικές εταιρίες σε αυτό το πάρτι και το όργιο της δαπάνης να πει καθαρά ότι αυτές οι πολιτικές είναι λάθος και να υποδείξει τις δικές του».

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σπέρνει αντιλαϊκούς ανέμους και θα θερίσει λαϊκές θύελλες».

    «Ένα πρώτο θετικό βήμα», χαρακτήρισε το ν/σ η εισηγήτρια του ΛΑΟΣ, Ουρανία Παπανδρέου, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος, υπογράμμισε ότι «η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων παραμένει ζητούμενο».

    [07] Δέσμη ευνοϊκών μέτρων

    Μια σειρά μέτρων διευκόλυνσης για τους πελάτες της που είναι κάτοχοι προϊόντων της Στεγαστικής και Καταναλωτικής Πίστης ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα αυτά είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις διαφορετικές έκτακτες ανάγκες που δημιούργησε η τρέχουσα οικονομική συγκυρία και με στόχο τη στήριξη όλων των κοινωνικών ομάδων.

    Έτσι, για τους δημοσίους υπαλλήλους πελάτες της που θα αντιμετωπίσουν δυσκολία στην αποπληρωμή των δανείων τους, παρέχεται η δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά τη μηνιαία δόση τους, επιλέγοντας ένα από τα παρακάτω προγράμματα:

    Στεγαστικά δάνεια: Μείωση της μηνιαίας δόσης του δανείου τους στο μισό για διάστημα έως και 3 χρόνια, με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.

    Πληρωμή μόνο τόκων για χρονικό διάστημα μέχρι και 5 χρόνια με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται μείωση της μηνιαίας καταβολής έως και 65%. Έτσι, για δάνειο 100.000β¬ που ο πελάτης σήμερα πληρώνει 606β¬/μήνα, η νέα του δόση κατά τη διάρκεια της περιόδου διευκόλυνσης διαμορφώνεται σε 209β¬ (μειώνεται δηλ. κατά 397β¬/μήνα)

    Επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και 5χρόνια. Έτσι, σε αντίστοιχο δάνειο, αντί για 606β¬/μήνα ο πελάτης μπορεί να πληρώνει 528β¬/μήνα (μείωση δηλ. κατά 78β¬/μήνα)

    Καταναλωτικά δάνεια: Συγκέντρωση όλων των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, σε ένα νέο δάνειο με προσημείωση ακινήτου και διάρκεια έως 20 χρόνια ή χωρίς εξασφάλιση και διάρκεια έως 15 χρόνια (ανάλογα με το ποσό του δανείου).

    Πληρωμή μόνο τόκων για χρονικό διάστημα μέχρι και 3 χρόνια με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Με το πρόγραμμα αυτό ο πελάτης μπορεί να μειώσει τη δόση του έως και 55% β¬/μήνα Έτσι, για άληκτο κεφάλαιο 10,000 Ευρώ, ο πελάτης θα μπορεί πληρώνει 101 β¬/μήνα αντί για 223 β¬/μήνα που πληρώνει τώρα.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην παρούσα κατάσταση πολλοί δανειολήπτες και όχι μόνο δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν υποστεί έμμεση μείωση των εισοδημάτων τους (αύξηση της έμμεσης φορολογίας) ή περιορισμό των εσόδων τους λόγω πτώσης της ζήτησης (επιτηδευματίες, έμποροι) και αντιμετωπίζουν αντίστοιχες δυσκολίες, η Τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει ειδική μέριμνα προσφέροντας και σε αυτούς ανάλογα προγράμματα για τη στήριξη τους.

    Ειδικά για τους πελάτες της που βιώνουν σοβαρότατες δυσκολίες λόγω απώλειας της εργασίας τους, παρέχει τη δυνατότητα απαλλαγής τους από την καταβολή δόσεων μέχρι και για 6 μήνες.

    η Εθνική Τράπεζα...

    Δέσμη ευνοϊκών μέτρων, με στόχο την διευκόλυνση των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων πελατών της στην αποπληρωμή των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που έχουν λάβει από αυτήν και των οφειλών τους από πιστωτικές κάρτες της, ανακοίνωσε χθες και η Εθνική Τράπεζα.

    Τα μέτρα εντάσσονται στις πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας για την στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών στην δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Με τα νέα μέτρα, η Τράπεζα παρέχει την ευχέρεια μείωσης των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής χρεών των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων πελατών της, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει κατά το δυνατόν την μείωση που έχει επέλθει στο διαθέσιμο εισόδημά τους.

    Ειδικότερα για δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια στην Εθνική προβλέπονται τα ακόλουθα:

    - Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων έως και 12 έτη επιπλέον της εναπομένουσας κανονικής διάρκειάς τους, με μέγιστη συνολική διάρκεια τα 40 έτη, εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη ή των εγγυητών του δανείου. Με αυτό το μέτρο μειώνεται η μηνιαία δόση αποπληρωμής του δανείου έως και 20%, ανάλογα με την νέα διάρκεια αποπληρωμής για κάθε πελάτη.

    - Δυνατότητα συνολικής συγκέντρωσης των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας σε ένα νέο δάνειο, με νέα προσημείωση στο ακίνητο για το οποίο έχει δοθεί το στεγαστικό δάνειο. Το επιτόκιο του νέου δανείου θα είναι ίσο με το euribor προσαυξημένο με το περιθώριο επισκευαστικού δανείου (σήμερα 4%). Έτσι, το νέο επιτόκιο θα είναι σημαντικά μικρότερο από το επιτόκιο πιστωτικών καρτών που κυμαίνεται στην περιοχή του 16% και από το επιτόκιο καταναλωτικών δανείων που κυμαίνεται στην περιοχή του 13%. Ο χρόνος αποπληρωμής του νέου δανείου θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια, συνολικά έως 25 έτη. Με αυτό το μέτρο, λόγω του μειωμένου επιτοκίου και του αυξημένου χρόνου αποπληρωμής, ο δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος πελάτης της Εθνικής μπορεί να αξιοποιήσει το ακίνητο που του έχει ήδη χρηματοδοτήσει η Τράπεζα, ώστε να επιτύχει σημαντική μείωση των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών που έχει λάβει από την Εθνική Τράπεζα.

    Για δανειολήπτες που έχουν μόνο καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες στην Εθνική προβλέπονται:

    - Για καταναλωτικά δάνεια τακτής λήξης από την Εθνική Τράπεζα δίδεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής τους κατά 50%, με συνολική διάρκεια έως 36 μήνες. Με το μέτρο αυτό, μειώνεται η μηνιαία δόση του δημοσίου υπαλλήλου ή συνταξιούχου πελάτη της Εθνικής Τράπεζας έως και 40%, ανάλογα με την αρχική διάρκεια αποπληρωμής που είχε το δάνειο.

    Επιπλέον δίδεται η δυνατότητα μείωσης της μηνιαίας επιβάρυνσης των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων πελατών της Εθνικής Τράπεζας, μέσω της συγκέντρωσης όλων των τρεχουσών οφειλών τους από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε ένα δάνειο, με ή χωρίς την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων. Ειδικότερα:

    Χωρίς την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων (προσημείωση), δίδεται η ευχέρεια συγκέντρωσης των οφειλών σε ένα νέο δάνειο με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής 120 μήνες (ανάλογα με το ποσό του δανείου) και επιτόκιο ίσο με το euribor προσαυξημένο κατά 9 μονάδες.

    Με το νέο δάνειο, οι μηνιαίες δόσεις του πελάτη από τα καταναλωτικά δάνεια μειώνονται έως 30% ενώ οι μηνιαίες δόσεις από τις πιστωτικές κάρτες μειώνονται έως 50%. Το τελικό ποσοστό μείωσης εξαρτάται από την τελική διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (*).

    Με την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων (προσημείωση), δίδεται η ευχέρεια συγκέντρωσης των οφειλών σε ένα νέο δάνειο με μεγίστη διάρκεια αποπληρωμής 180 μήνες (ανάλογα με το ποσό του δανείου) και επιτόκιο ίσο με το euribor προσαυξημένο με περιθώριο 4% σήμερα, ήτοι σημαντικά μικρότερο από το επιτόκιο πιστωτικών καρτών που κυμαίνεται στην περιοχή του 16% και από το επιτόκιο καταναλωτικών δανείων που κυμαίνεται στην περιοχή του 13%.

    Με το νέο δάνειο, οι μηνιαίες δόσεις του πελάτη από τα καταναλωτικά δάνεια μειώνονται έως 60% και οι μηνιαίες δόσεις από τις πιστωτικές κάρτες μειώνονται έως 70%. Το τελικό ποσοστό μείωσης εξαρτάται από την τελική διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.

    Όλα τα παραπάνω μέτρα τίθενται σε ισχύ από την Δευτέρα, 31 Μαΐου, και θα ισχύσουν μέχρι και την Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010. Λεπτομέρειες γύρω από τις δυνατότητες διευκόλυνσή τους στην αποπληρωμή των δανείων τους, οι πελάτες μπορούν να λαμβάνουν από τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας. Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα επιτόκια επιβαρύνονται με την εισφορά 0,6% του Ν128/75.

    ...και η Millennium Bank

    Τη δημιουργία ειδικού προγράμματος στήριξης. στους μισθοδοτούμενους και συνταξιούχους πελάτες της του δημοσίου τομέα, που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες ανταπόκρισης στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων σε συνέχεια των πρόσφατων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, ανακοίνωσε η Millennium Bank.

    Αναλυτικά, το πρόγραμμα στήριξης της Millennium bank για τους μισθοδοτούμενους και συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, προσφέρει τα εξής:

    Στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια:

    -επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου,

    -πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα έως 3 έτη, δυνατότητα μη πληρωμής 2 δόσεων ανά έτος και για διάστημα έως 3 έτη, σταθερή δόση με κυμαινόμενη διάρκεια του δανείου.

    Πιστωτικές κάρτες: δυνατότητα αποπληρωμής με καταναλωτικό δάνειο, καθώς και μετατροπής της ολικής εξόφλησης σε ελάχιστη καταβολή.

    Παράλληλα, η Millennium bank διαθέτει και το λογαριασμό μισθοδοσίας "Millennium Δημοσίου", μέσω του οποίου οι μισθοδοτούμενοι και συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα συμμετέχουν αυτόματα σε κληρώσεις, που δίνουν την ευκαιρία σε 10 τυχερούς κάθε μήνα να κερδίσουν 1.000 Ευρώ.

    Οι πελάτες της τράπεζας που ενδιαφέρονται για το ειδικό πρόγραμμα στήριξης, μπορούν να απευθύνονται σε οποιοδήποτε κατάστημα της Millennium bank.

    [08] Ένταση στην Κορέα

    Ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι η Σεούλ "θα κάνει την Βόρεια Κορέα να πληρώσει" τον τορπιλισμό της νοτιοκορεατικής κορβέτας Cheonan, με 46 νεκρούς, ενώ ενισχύονται οι διεθνείς πιέσεις επί του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

    Ταυτόχρονα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία επισκέπτεται το Τόκιο, δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα "πρέπει να εγκαταλείψει την προκλητική της στάση".

    "Η Βόρεια Κορέα ξεπέρασε τα όρια και για μια τέτοια πράξη θα την κάνουμε να πληρώσει", είχε δηλώσει προηγουμένως ο νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Κιμ Τάε-Γιούνγκ, προσθέτοντας ότι μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων περιλαμβάνεται η επιβολή συμπληρωματικών κυρώσεων εναντίον της Πιονγκγιάνγκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιούνγκ-Μπακ χαρακτήρισε το ναυάγιο "στρατιωτική πρόκληση που συνιστά παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της συνθήκης εκεχειρίας του Πολέμου της Βόρειας Κορέας και της διακορεατικής συμφωνίας πλαισίου του 1991".

    Ωστόσο, φαίνεται ότι η Σεούλ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης, από το φόβο γενικευμένης σύρραξης. "Το περιστατικό αυτό είναι τόσο σοβαρό που πρέπει να είναι είμαστε πολύ συνετοί ως προς τον τρόπο διαχείρισής του", είπε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

    Η διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών στη Νότια Κορέα, που ελέγχεται από την Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ότι θα αναπτύξει επί τόπου "μια ειδική ομάδα έρευνας" για να εξετάσει τα αποτελέσματα της διεθνούς, υπό τη Σεούλ, έρευνας και "να προσδιορίσει τον βαθμό παραβίασης της εκεχειρίας (του 1953)".

    Για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ημερών, η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στο ναυάγιο της κορβέτας και κατηγόρησε τη Σεούλ για "κατασκευή" αποδεικτικών στοιχείων δηλώνοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται πλέον "στα πρόθυρα του πολέμου".

    Ανώτατος αξιωματούχος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον της κορβέτας αποτελεί πράξη εκδίκησης που συνδέεται με ένα επεισόδιο στα θαλάσσια σύνορα των δύο Κορεών, κατά τη διάρκεια του οποίου βορειοκορεατικό περιπολικό σκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες.

    Στόχος του τορπιλισμού ήταν "η αποκατάσταση της τιμής του στρατού και η ανύψωση του ηθικού του", δήλωσε ο στρατηγός Χουάνγκ Γουόν-Ντονγκ, διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών αμύνης της Νότιας Κορέας.

    Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε χθες ότι η βορειοκορεατική επίθεση "θα έχει αναμφίβολα συνέπειες", διευκρινίζοντας ότι η αμερικανική δύναμη 28.000 ανδρών που βρίσκεται στη Νότια Κορέα δεν έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

    Η Χίλαρι Κλίντον, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στην Ασία, αρχίζοντας από την Ιαπωνία, θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Κίνα και τη Νότια Κορέα και θα έχει στο Πεκίνο συνομιλίες για το ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας.

    Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε χθες ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας μπήκε στα χωριά ύδατα της Νότιας Κορέας και τορπίλισε την κορβέτα, τον περασμένο Μάρτιο.

    Η Σεούλ είχε πάντως καταστήσει σαφές ότι δεν έχει σχέδια για στρατιωτική επίθεση αντιποίνων, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες που θα είχε μία πολεμική αναμέτρηση για την οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

    Αντι της στρατιωτικής απάντησης, η Νότια Κορέα δείχνει διάθεση να ασκήσει πιέσεις στη διεθνή κοινότητα για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κίνα, κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, είναι πιθανόν να υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επιβολή συμπληρωματικών κυρώσεων, αλλά κύριο μελημά της είναι η διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή. Χθες, το Πεκίνο απηύθυνε προς όλες τις πλευρές έκκληση για αυτοσυγκράτηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 May 2010 - 12:30:34 UTC