Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Oικονομική διακυβέρνηση
  • [02] Απλοποίηση διαδικασιών

  • [01] Oικονομική διακυβέρνηση

    Το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ θα εξετάσει η πρώτη συνάντηση της λεγόμενης «Ομάδας Δράσης» (Task Force) που συγκαλείται αύριο το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει. Στη συνάντηση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι και υπουργοί οικονομικών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν.

    Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει, επί της αρχής, στην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με στόχο τον ταχύτερο περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στις χώρες του ευρώ. Ωστόσο, οι χώρες της ευρωζώνης είναι διχασμένες ως προς τα μέσα επίτευξης αυτού του στόχου. Παράλληλα, οι προτάσεις της Γερμανίας περί «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας» τις οποίες παρουσίασε χθες στο γερμανικό Κοινοβούλιο ο υπουργός οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η προχθεσινή μονομερής απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις πωλήσεις κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων, δημιούργησαν νέο ρήγμα στο γαλλογερμανικό άξονα.

    Υπό αυτό το πρίσμα, αύριο αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι προτάσεις της γερμανικής πλευράς σχετικά με την ενισχυμένη δημοσιονομική πειθαρχία, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε. Η γερμανική πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει νέες αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την «ελεγχόμενη πτώχευση» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκλαμβάνουν την πρόταση αυτή ως εξαναγκασμό μιας χώρας σε αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση.

    Συγκεκριμένα, η Γερμανία προτείνει την προσωρινή ή και μόνιμη περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες του Συμφώνου, κάτι που άλλωστε έχει προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η Γερμανία πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα, ζητώντας την απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Υπουργών για ένα χρόνο. Το θέμα αυτό απαιτεί αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ούτε και οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και η Γαλλία, οι οποίες αφενός μεν θεωρούν ότι οι κυρώσεις είναι εξαιρετικά αυστηρές, αφετέρου δε επ' ουδενί δεν επιθυμούν αλλαγή της Συνθήκης.

    Εξάλλου, η Γερμανία, προτείνει στους εταίρους της στην ευρωζώνη να ακολουθήσουν το δικό της πρότυπο, κατοχυρώνοντας, με συνταγματικό νόμο, ανώτατο όριο στα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

    Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών δεν πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, αλλά θα πρέπει να προσέξουν και το θέμα της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η Γαλλία, εμμέσως πλην σαφώς, επικρίνει το γερμανικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο βασίζεται στις εξαγωγές, ενώ παράλληλα ζητά από το Βερολίνο να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενθαρρύνοντας την εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία. Ωστόσο, οι γαλλικές προτάσεις εκλαμβάνονται από το Βερολίνο ως μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα της ευρωζώνης. «Ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ έχουν διαφορετική προσέγγιση στα προβλήματα της ευρωζώνης», ανέφερε χθες από το Βερολίνο ο υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας και στενός συνεργάτης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Τόμας Μάιζιερ, ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι οι γαλλογερμανικές σχέσεις έχουν μπει εκ νέου σε περίοδο «σκληρής δοκιμασίας».

    Τέλος, σημειώνεται ότι η «Ομάδα Δράσης», υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Β. Ρόμπει θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ενώ μία ενδιάμεση έκθεση αποτελεσμάτων θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

    Γιούνκερ: Οι αγορές ενεργούν παράλογα

    Oι αγορές ενεργούν παράλογα απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες-μέλη της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας πως αν και ανησυχεί για την υποχώρηση του ευρώ δεν θεωρεί ότι απαιτείται άμεση δράση.

    "Υπάρχουν προβλέψεις ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει λόγω της πολιτικής περικοπών των ελλειμμάτων, που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά δεν πιστεύω ότι οι αγορές συμπεριφέρονται με λογικό τρόπο" δήλωσε στο Ρόιτερ ο Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Τόκιο με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Ναότο Καν.

    "Υπάρχει κάποια απροθυμία στις αγορές στο να πιστέψουν ότι οι Ελληνες μπορούν να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωζώνης..

    "Με ανησυχεί πραγματικά η ταχεία υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ", πρόσθεσε ο Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να οφείλεται στους φόβους ότι θα υπάρξει κάμψη στην ανάπτυξη των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

    "Δεν πιστεύω ωστόσο αυτό απαιτεί μια άμεση ενέργεια", πρόσθεσε και τόνισε ότι "οι ευρωπαικές νομισματικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο θέμα της ισοτιμίας του ευρώ και γνωρίζουν καλύτερα το τι πρέπει να κάνουν" πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε επίσης ότι "εξεπλάγη" από τη μονομερή απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει ορισμένες "ανοικτές" πωλήσεις κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους της.

    "Η γερμανική απόφαση με εξέπληξε επειδή δεν συζητήθηκε προηγουμένως με τα άλλα μέλη του Eurogroup", δήλωσε ο Γιούνκερ.

    "Επιμένω να πιστεύω ότι ένας καλός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών θα απαιτούσε να συζητήσουμε πριν από τη λήψη απόφασης. Και συνεπώς αύριο στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται αναμφίβολα στην ημέρησια διάταξη" της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, πρόσθεσε.

    Ο Γιούνκερ υπογράμμισε πως οι υπεύθυνοι του Eurogroup συζητούσαν "επί μήνες αυτού του είδους την απαγόρευση". "Θα ήθελα να τελειώσουμε πρώτα τη συζήτηση πριν την κλείσουμε με μια μονομερή απόφαση της Γερμανίας", πρόσθεσε.

    Υποχώρηση του ευρώ

  • ** Υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε εμφανίζονται να έχουν αποκλίνουσες απόψεις για την πολιτική που θα πρέπει να εφαρμόσουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση και να περιορίσουν το χρέος. Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,2357 δολάρια από το επίπεδο των 1,2415 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2334 δολάρια.

    Πιέσεις προκάλεσε στο κοινό νόμισμα η έκκληση που απηύθυνε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde για μεγαλύτερο συντονισμό στις πολιτικές των χωρών της ευρωζώνης.

    Πτώση στα χρηματιστήρια

    Με το ευρώ να...συνεχίζει την κατηφόρα απέναντι στο αμερικανικό δολάριο, με την Γουόλ στριτ να "ανοίγει", σήμερα, σαφώς στο "κόκκινο", ο βασικός δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου, ταλανισμένου κι από την απαγόρευση του γυμνού "σορταρίσματος", ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες ως προς χθες Τετάρτη περισσότερο από -3,30% υποχωρώντας στο επίπεδο των 5.780 μονάδων. Οι μετοχές της "BASF", της "Siemens", της "MAN", ακόμα και της "Wolkswagen" απώλεσαν σήμερα ενδοσυνεδριακά ή και τελικά ως -6% .

    Όμως και στο Λονδίνο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλύτερα, με τον δείκτη FTSE100 να πέφτει απότομα ως το επίπεδο των 5.000 μονάδων (-3,10%) και "καλές" μετοχές όπως της Xstrata και της ENRC να χάνουν "μεσοσταθμικά" ως και 5,5% της αξίας τους.

    Με την παρισινή χρηματαγορά να αντιμετωπίζει από το πρωΐ σήμερα αθρόες πωλήσεις ακόμα και "καλών" μετοχών και τον δείκτη CAC40 να χάνει τελικά ως προς χθες Τετάρτη το -4% της αξίας του, και τα δύο μοσχοβίτικα χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν σήμερα τη συνεδρίασή τους με πολύ αισθητές απώλειες...Στην κυριότερη χρηματαγορά ο δείκτης RTS απώλεσε τελικά το -5,5% της αξίας του ως προς χθες Τετάρτη, καθηλωνόμενος στις 1.303 μονάδες, ενώ στη δεύτερη χρηματαγορά ο δείκτης Micex απώλεσε σήμερα - 4,3%, υποχωρώντας στο επίπεδο των 1.260 μονάδων.

    "Αναζωπυρώνονται οι φόβοι γιά παρατεταμένη ύφεση στη δυτική Ευρώπη, εν μέσω κρίσης χρέους πολλών μελών της ευρωζώνης, εν μέσω διαφωνιών στους κόλπους της, εν μέσω χρηματιστηριακών δεικτών για καιρό στο 'κόκκινο" σχολίασε η αναλύτρια του επενδυτικού οίκου "Ατον", Ελενα Κογιούκοβα.

    Στην Αθήνα, σε νέα χαμηλά έτους έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, με τις τιμές των μετοχών να δέχονται ισχυρές πιέσεις, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στις διεθνείς αγορές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.582,22 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,32%.

    Ευρωκοινοβούλιο: Αναβολή της οικονομικής στρατηγικής

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κατάφερε σήμερα, παρά τις επίπονες διαβουλεύσεις, να προτείνει μια κοινή απάντηση στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, κινδυνεύοντας να αποδυναμώσει τη θέση του απέναντι στα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Επισημαίνοντας τις βαθιές διαφορές μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, οι Ευρωβουλευτές αποφάσισαν εν τέλει να αναβάλουν για την επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας, που προβλέπεται για τα μέσα Ιουνίου, την ψηφοφορία για την οικονομική στρατηγική της ΕΕ για την ερχόμενη δεκαετία.

    Η ψηφοφορία θα γίνει δηλαδή ακριβώς πριν από τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

    Παρά τις πολλές προτάσεις που διατυπώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας για την ανάκαμψη της οικονομίας: φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, επιβολή νέων φόρων, δημιουργία ενός νομισματικού ταμείου κλπ, οι Ευρωβουλευτές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία κοινή θέση.

    Οι σοσιαλιστές κατηγόρησαν τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους ότι θέλουν "να κάνουν την Ευρώπη να τρώει ξερό ψωμί και αλάτι" σε βάρος της "κοινωνικής συνοχής" και τάχθηκαν αντιθέτως υπέρ "ενός προγράμματος δράσης για την απασχόληση" για να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη.

    Από την πλευρά τους οι συντηρητικοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως και οι φιλελεύθεροι, παρουσιάστηκαν πολύ διχασμένοι όσον αφορά την εισαγωγή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ιδέα για την οποία δεν θέλουν καν να ακούσουν οι γερμανοί και οι βρετανοί φιλελεύθεροι.

    Στενή παρακολούθηση των δημόσιων χρεών

    Την " στενή παρακολούθηση " των δημόσιων χρεών των κρατών - μελών ζητά το ΕΚ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την σημερινή έγκριση σχετικής έκθεσης της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.

    H έκθεση, την οποίαν εισηγήθηκε ο Γάλλος σοσιαλιστής Λιμ Χοάνγκ Νγκοκ ( Liem Hoang Ngoc) ενεκρίθη με 302 ψήφους υπέρ, 275 κατά και 34 αποχές.

    Με την έκθεση, ο έλεγχος του χρέους χαρακτηρίζεται ως προτεραιότητα.

    Ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αξιολόγιση της " ποιότητας " του χρέους κάθε κράτους - μέλους.

    Επίσης, ζητείται να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αρμοδιότητα ελέγχου των στοιχείων που κοινοποιούν τα κράτη - μέλη, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ο ρόλος που διαδραμάτησε η κακή ποιότητα των στατιστικών στοιχείων, στην απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών.

    Το ΕΚ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στη μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του χρέους των κρατών - μελών με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας και την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του.

    Με στόχο την μακροπρόθεσμη υγεία των προϋπολογισμών των κρατών-μελών, υπογραμμίζεται ότι είναι απαραίτητη " η αυστηρότερη επιτήρηση των χρηματοπιστωτικών αγορών ".

    Οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ μίας συντονισμένης σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής δημόσιων οικονομικών, " η οποία θέτει ως στόχους τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ποιοτική απασχόληση και τη θέσπιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας "

    Θεωρούν ένας τέτοιος συντονισμός παρέχει μία από τις αναγκαίες λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και κοινωνικής κρίσης και των προκλήσεων που θέτουν οι δημογραφικές αλλαγές και η παγκοσμιοποίηση.

    Για το δημογραφικό ζήτημα, άλλωστε, το ΕΚ ζητά από την Επιτροπή να καταρτίσει μια Πράσινη Βίβλο για το ποσοστό των γεννήσεων στην ΕΕ.

    Στόχος είναι να εντοπισθούν τα αίτια και οι συνέπειες του φθίνοντος ποσοστού των γεννήσεων και να διερευνηθούν οι σχετικές απαντήσεις.

    "Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας"

    Εφησυχαστικοί εμφανίζονται οικονομικοί αναλυτές σχετικά με τη συνεχιζόμενη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου και των λοιπών κυριοτέρων νομισμάτων, καθώς ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της Ευρωζώνης, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

    Έναντι του αμερικανικού δολαρίου το Ευρώ διαμορφωνόταν περί το μέσον των συναλλαγών σήμερα στα 1,235 δολ.ΗΠΑ παρουσιάζοντας απώλειες περίπου 12 σέντς έναντι της ισοτιμίας του την 1η Απριλίου. Νωρίτερα, στη διάρκεια της εβδομάδας το ευρώ είχε αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδό του τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2006, διαμορφούμενο στα 1,2237 δολ.ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τον Ντομινίκ Μπαρμπέ, οικονομολόγο και ανώτερο στέλεχος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas η πτώση του ευρώ θα συνεχιστεί, πιθανώς έως και την απόλυτη ισοτιμία του 1 ευρώ προς 1 δολάριο ΗΠΑ, στις αρχές του επομένου έτους.

    "Σήμερα το ευρώ είναι υπερτιμημένο. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε σχετικά με την πτώση του", δήλωσε ο Μπαρμπέ και πρόσθεσε, "(σ.σ. η πτώση) είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος".

    Ξενοδόχοι και εστιάτορες σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη εμφανίζονται να συμφωνούν μαζί του, καθώς αναμένουν τόνωση της τουριστικής κίνησης από χώρες εκτός Ευρωζώνης, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, υπο το φώς της αυξημένης αγοαστικής δύναμης που θα έχουν οι υπήκοοί τους στην Ευρώπη.

    Και άλλοι τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας θα ωφεληθούν όμως από την πτώση του ευρώ, καθώς θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, σημειώνει ο οικονομολόγος της Societe General Ολιβιέ Γκασνιέ.

    "Η Ευρώπη διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση", είπε. "Ένα χαμηλότερο ευρώ που αυξάνει τις εξαγωγές σε συνδυασμό με ήπιο πληθωρισμό μπορεί να θεωρηθεί μόνον θετικό πράγμα. Για την ακρίβεια η παράμετρος αυτή είναι η μόνη θετική (σ.σ. υπο την τρέχουσα οικονομική συγκυρία)".

    Σύμφωνα με τον Μπαρμπέ, παραδοσιακά η λήψη μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος, όπως αυτά που λαμβάνονται στην Ελλάδα (σ.σ. και σε μικρότερο βαθμό στην Ισπανία και την Πορτογαλία) ιστορικά συνοδεύονται και από την υποτίμηση του νομίσματος.

    "Μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να λάβουν σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης", προειδοποίησε. Το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να μην προωθηθούν οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που είχαν εξαγγελθεί "αποτελεί ένδειξη ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουν", εκτίμησε ο Μπαρμπέ.

    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με έκθεση που τέθηκε σήμερα υπόψη του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί "μια σημαντική διόρθωση των δημοσίων οικονομικών" είναι απαραίτητη για να αντιστραφεί η τάση (σ.σ. διόγκωσης) των δημοσίων ελλειμμάτων.

    Η έκθεση τέθηκε υπόψη του κ.Σαρκοζί στη διάρκεια ενημέρωσης στο Μέγαρο των Ηλυσίων σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και ζητεί καλύτερη δημοσιονομική διαχείριση, σήμερα και στο μέλλον.

    Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, η πτώση του ευρώ θα υποβοηθήσει και την προσπάθεια της Ελλάδας να υπερβεί την τρέχουσα κρίση χρέους, ιδίως υπο το φως της πτώσης του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι της τουρκικής λίρας.

    "Η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας", υποστήριξε ο Μπαρμπέ. "Είναι επίσης και ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Ελλάδας στο πλέον σημαντικό της προϊόν. Τον τουρισμό. Το αδύναμο ευρώ θα πάρει τουρίστες απο την Τουρκία", πρόσθεσε.

    Ανησυχίες ότι το αδύναμο ευρώ θα ωθήσει ανοδικά τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, επειδή το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια είναι εσφαλμένες, σύμφωνα με τον Γκασνιέ. "Για την ακρίβεια η τιμή αργού πετρελαίου έχει σημειώσει μεγαλύτερη κάμψη έναντι εκείνης του ευρώ, στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων", είπε.

    Σύμφωνα με τον Μπαρμπέ, η δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρείται στην ευρωζώνη θα ασκήσει πτωτικές πιέσεις στις πετρελαϊκές τιμές και έτσι "δεν ανησυχούμε για αυτό", πρόσθεσε.

    Το μόνο μαύρο σύννεφο στον ορίζοντα του ευρώ θα ήταν μια υπερβολική πτώση του, επισημαίνουν οι αναλυτές.

    "Αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα", δήλωσε ο Γκασνιέ. "Θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει εταιρίες, γιατί θα έκανε δυσχερές το διεθνές εμπόριο και θα δημιουργούσε μια απώλεια εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, απομακρύνοντας τους επενδυτές από ορισμένες αγορές".

    Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τη διάσωση του νομίσματος, αλλά μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προβλεφθεί μόνον σε συντονισμό με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τον Μπαρμπέ, της BNP Paribas, ο κύριος λόγος για την πτώση του ευρώ είναι η "ανησυχία ότι υπάρχει απουσία συντονισμού" στην ευρωζώνη.

    "Η ευρωζώνη είναι η μόνη οικονομική περιοχή παγκοσμίως όπου δεν υπάρχει συναλλαγματική πολιτική", είπε. "Όλες οι χώρες έχουν συναλλαγματική πολιτική. Οι Ελβετοί για παράδειγμα ανοικτά διαχειρίζονται το νόμισμά τους. Πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση για το θέμα αυτό", υποστήριξε.

    Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η παρούσα κρίση της ευρωζώνης θα αποδειχθεί τελικά επωφελής για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος. "Η Ευρώπη κτίστηκε από τη μια κρίση στην άλλη", σημείωσε ο Μπαρμπέ. "Ας ελπίσουμε ότι και η παρούσα θα τερματιστεί με πρόοδο σε ζητήματα ενοποίησης, πολιτικής και οικονομικής".

    Νέα οικονομική διακυβέρνηση

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, ο επίτροπος Ολι Ρεν εξέφρασε την εκτίμησή του προς το ΕΚ για την έως τώρα υποστήριξη που έχει επιδείξει και κάλεσε στους ευρωβουλευτές για περαιτέρω συνεργασία στις μελλοντικές πρωτοβουλίες.

    Ο επίτροπος δήλωσε κατ' αρχάς ότι συμφωνεί με τους ευρωβουλευτές που ζητούν οικονομική ένωση συμπληρωματική της νομισματικής.

    "Έτσι θα πρέπει να προχωρήσουμε τώρα", είπε χαρακτηριστικά, "αυτό είναι το δίδαγμα από την κρίση", δήλωσε και υπογράμμισε τα τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει από εδώ και στο εξής να μας απασχολήσουν:

    - Να συνεχίσουμε την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Αποφύγαμε μία πτώχευση αλά "Lehman Brothers" σε ευρωπαϊκό έδαφος, γι; αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε με επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα για να διαφυλάξουμε την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και την εύθραυστη ακόμα οικονομική ανάκαμψη στην ήπειρό μας.

    - Να επιταχύνουμε, εντείνουμε και ολοκληρώσουμε την οικονομική μεταρρύθμιση των αγορών. Πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο το δυνατόν ταχύτερα. Πρέπει να δημιουργήσουμε πλαίσιο διόρθωσης του συστήματος των δημοσιονομικών αγορών.

    Πρέπει να συνεργασθούμε στη βάση της ιδέας μιας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς ώστε να δημιουργήσουμε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για τις αγορές ολοκληρώνοντας τη μεταρρύθμιση.

    - Να προχωρήσουμε στη λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με δημοσιονομική επισκόπηση, με την θέσπιση κυρώσεων και με κανόνες.

    "Αναλάβαμε την πρωτοβουλία και θα προχωρήσουμε άμεσα" είπε ο επίτροπος, "γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, πρέπει να δράσουμε χωρίς καθυστέρηση". Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η συμμαχία των θεσμικών οργάνων για να επιτευχθούν οι στόχοι. "Η ΕΕ" είπε, "παρήγαγε πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματά της όταν υπήρξε συμμαχία των θεσμικών οργάνων".

    Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές ζήτησε την υποστήριξή τους στην προσπάθεια αυτή στην οποία, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να συμβάλλουν και τα εθνικά κοινοβούλια.

    "Παρακαλώ βγείτε να πείσετε τους ψηφοφόρους σας και βοηθήστε μας να πείσουμε την προεδρία, όχι μόνο την Ισπανική αλλά και τις άλλες. Κάνετε να ακουσθεί η φωνή σας στους λαούς σας", κατέληξε ο κ. Ρεν.

    Φόρος για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές

    Όλες οι χώρες της Ομάδας των 20 (G20) πλούσιων και αναδυομένων χωρών πρέπει να εργαστούν από κοινού για μια συντονισμένη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση -- ακόμη κι αυτές που δεν έχουν πληγεί από τραπεζικές κρίσεις, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σε σχόλια που φαίνεται πως έχουν στόχο τον Καναδά.

    "Η έκκλησή μου προς την G20, ακόμη κι αν οι χώρες σας δεν έχουν επηρεαστεί από συγκεκριμένες τάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι να προωθήσουμε τη διαδικασία ως ένα σύνολο", δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας κατά την έναρξη μιας σημαντικής διάσκεψης για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που διεξάγεται στο Βερολίνο.

    Με τα σχόλιά της αναφερόταν σαφώς τόσο στον Καναδά όσο και σε μερικές αναδυόμενες οικονομίες εντός της G20, οι οποίες δεν θέλουν να εισαγάγουν τόσο αυστηρές χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις όσο αυτές που υποστηρίζει το Βερολίνο.

    Ο Καναδάς έχει προς το παρόν απορρίψει εκκλήσεις για την υιοθέτηση του αποκαλούμενου Φόρου στις Χρηματοπιστωτικές Συναλλαγές, τον οποίο υποστηρίζουν η Γερμανία και η Γαλλία.

    "Αυτό ήταν μάλλον απογοητευτικό. Πρέπει να στέλνουμε κοινά σήματα σε στιγμές κρίσης", δήλωσε η Μέρκελ.

    Κατά τη διάσκεψη στο Βερολίνο ο Καναδάς αμφισβήτησε σήμερα αν ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα.

    "Ο Καναδάς είναι πολύ επιφυλακτικός με τους φόρους και αυτή δεν είναι μια καλή πολιτική για τον Καναδά", δήλωσε στη διάσκεψη ο Καναδός υφυπουργός Οικονομικών Τιφ Μάκλεμ. "Αμφιβάλλουμε ότι μπορείς να σταθεροποιήσεις τις τράπεζές σου φορολογώντας τις", πρόσθεσε.

    Ο Μάκλεμ δήλωσε ακόμη ότι ένας τραπεζικός φόρος μπορεί να έχει νόημα σε χώρες οι οποίες χρησιμοποίησαν χρήματα των φορολογουμένων για να διασώσουν τράπεζες -- και διευκρίνισε ότι ο Καναδάς δεν ανήκει στην περίπτωση αυτή.

    -

    [02] Απλοποίηση διαδικασιών

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών.

    Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ, ενώ καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

    Στο μεταξύ, η Λούκα Κατσέλη, παρουσίασε στην Επιτροπή τρεις τροπολογίες με τις οποίες:

    Β·Παγώνουν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ επιτρέπονται μονάχα αυξήσεις ύψους 40 ευρώ ανά μαθητή για τα τυχόν κόμιστρα μεταφοράς των μαθητών.

    Β· Επιβάλλεται μεταβατικό σύστημα υπολογισμού των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων μέχρι τον οριστικό προσδιορισμό του νέου συστήματος: Για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες, για «επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος» επιτρέπεται με αγορανομικές διατάξεις η μείωση (υπολογιζόμενη με το προηγούμενο σύστημα), της τιμής των φαρμάκων κατά 30%.

    Β· Αναβάλλονται για ένα τετράμηνο στα Επιμελητήρια, οι εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν μεταξύ 15ης Νοεμβρίου και 15ης Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, προς αποφυγήν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και την ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 May 2010 - 18:30:26 UTC