Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανελλαδική απεργία για το ασφαλιστικό
  • [02] Τον Λίβανο επισκέπτεται ο πρωθυπουργός
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Χωριστά πορίσματα

  • [01] Πανελλαδική απεργία για το ασφαλιστικό

    Υπολειτουργεί ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, εξαιτίας της απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ προαναγγέλουν νέα απεργία την ημέρα που θα ψηφίζεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

    Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11:00 στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Μια ώρα νωρίτερα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Ομονοίας. Συγκεντρώσεις θα γίνουν και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    "Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως έχει. Θα δώσουμε τον αγώνα εναντίον αυτής της μεταρρύθμισης", ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Αναφερόμενος γενικότερα στο ασφαλιστικό ο κ.Παναγόπουλος είπε ότι "επιχειρήθηκε μετά τα σενάρια φόβου και τρομοκρατίας να εμφανιστεί μια 'light" εκδοχή που όμως επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην δομή και στην εσωτερική λειτουργία του συστήματος. Με τον πιο ακραίο και αντικοινωνικό τρόπο πλήττει χαμολοσυνταξιούχους και νέους, το θέμα είναι το σύστημα να μην είναι μόνον οικονομικά βιώσιμο, αλλά να έχει και κοινωνική αποτελεσματικότητα".

    "Έχουμε μεγάλη ευθύνη να ενδιαφερθούμε για τις μελλοντικές γενιές. Το σύστημα αρχίζει να λειτουργεί με βαμπίρ και κανίβαλους. Υπάρχουν δραστικές περικοπές σε όσους πλησιάζουν στην συνταξιοδότηση, ενώ το σύστημα λειτουργεί παράλληλα ώστε οι νεότερες γενιές να μην βρίσκουν τίποτα, αλλά να πληρώνουν μόνο για τους παλαιούς ", σημείωσε ο κ.Παναγόπουλος και ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ είναι "έτοιμη να επαναλάβει την απεργιακή κινητοποίηση όταν το νομοσχέδιο πάρει το δρόμο ψήφισης του στη Βουλή".

    Ποιοι απεργούν

    Στην απεργία συμμετέχουν η ΟΤΟΕ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, δάσκαλοι και καθηγητές.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους.

    Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία. Νεκρώνουν και τα εμπορικά λιμάνια λόγω της συμμετοχής των λιμενεργατών στην κινητοποίηση.

    Κανονικά θα εκτελεστούν οι πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην απεργία. Ενδέχεται όμως να προκύψουν προβλήματα στο δίκτυο του εσωτερικού και κυρίως σε μικρά αεροδρόμια, αν απεργήσουν οι εργαζόμενοι στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΥΠΑ.

    Χωρίς συγκοινωνίες η πρωτεύουσα, καθώς δεν κινείται κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, πλην του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζομένων στη νέα 24ωρη Πανελλαδική απεργία. Δεν θα ισχύει για σήμερα ο δακτύλιος.

    Συγκεκριμένα, χειρόφρενο για όλο το 24ωρο τραβούν λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τρόλεϊ, ενώ δεν πρόκειται να βγουν από τα αμαξοστάσια το Μετρό, ο Προαστιακός και το Τραμ.

    Το μόνο μέσο που κινείται τμηματικά είναι ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ο οποίος εκτελεί δρομολόγια από τις 10 το πρωί, έως τις 4 το απόγευμα.

    Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ με αποτέλεσμα να μην εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο, εκτός εκείνων, των λεγόμενων "Κοινωνικών Αναγκών".

    Η απεργία θα επηρεάσει και τα αυριανά δρομολόγια του Οργανισμού, γι αυτό καλό θα είναι το κοινό να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία του ΟΣΕ.

    [02] Τον Λίβανο επισκέπτεται ο πρωθυπουργός

    Επίσκεψη που σηματοδοτεί την σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο άνοιγμα της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο, πραγματοποιεί σήμερα στη Βηρυττό, ο πρωθυπουργός. Θα μιλήσει σε μεγάλο οικονομικό φόρουμ, ενώ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου. Το άνοιγμα της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Βηρυττό, προκειμένου σήμερα να πάρει μέρος σε μεγάλο οικονομικό φόρουμ, το οποίο διοργανώνει ο αραβικός σύνδεσμος. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μιλήσει για τις θέσεις της Ελλάδας για την οικονομική κρίση και για το πώς βλέπει η χώρα ότι μπορεί να βγει από αυτήν. Και θα τονίσει ότι ο στόχος είναι η Ελλάδα να ξαναβρεί το κύρος της και τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου θα περιγράψει το επιχειρηματικό πλαίσιο όπως ισχύει στην Ελλάδα σήμερα και όπως θα τροποποιηθεί ιδιαιτέρως σε σχέση με το ονομαζόμενο "φαστ τρακ", δηλαδή τις γρήγορες αποφάσεις για τη δημιουργία επιχειρήσεων. Επίσης ο κ. Παπανδρέου θα περιγράψει το περιβάλλον για ενδεχόμενες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.

    Αναμένεται εξάλλου ο πρωθυπουργός να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας για τα ευρωμεσογειακά θέματα ενώ αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει ανοιχτά τα μάτια και κοιτάζει παντού, υπάρχει πολυμέρεια και θα στραφεί προς όλες τις πλευρές, όπως είναι οι τέσσερις χώρες που αναπτύσσονται με ταχύτερο ρυθμό (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) αλλά και ο αραβικός κόσμος.

    Φθάνοντας στη Βηρυτό ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάντ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή και ιδιαιτέρως θέματα που σχετίζονται με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Επίσης συζήτησαν και θέματα σχετικά με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, με τον κ. Τζουμπλάντ να ευχαριστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του στο πλαίσιο της Διεθνούς. Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Λίβανο και στην Ελλάδα και πώς η Ελλάδα προχωρεί για να βγει από την κρίση.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αντνάν Κασάρ, υπουργό Επικρατείας και γνωστό μεγάλο τραπεζίτη στον Λίβανο με τον οποίο συζήτησαν οικονομικά θέματα. Επίσης συναντήθηκε με την κ. Λεϊλά Ελ Σαλέχ, αντιπρόεδρο του ιδρύματος Μπιλ Χαλάλ το οποίο ειδικεύεται στην δημιουργία σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων.

  • Ο πρωθυπουργός, κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", στις 5.30 το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Μοhamed Hosny Mubarak.

    "Προτεραιότητα η πράσινη ανάπτυξη

    Στην ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας με την Τουρκία ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, αλλά και να αναδειχθεί η περιοχή σε ενεργειακό κόμβο, σε κόμβο τουρισμού, καθώς και στη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου σε ομιλία του, στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο ετήσιο συνέδριο για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην επίσκεψη στο Λίβανο θα διευρύνει αυτή την πρωτοβουλία, στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λιβύης και στο τέλος του μηνός θα παρουσιάσει τους άξονες αυτής της πρωτοβουλίας στη Βαρκελώνη, για την ανάδειξη μιας νέας στρατηγικής για τη Μεσόγειο, ώστε να προσελκυστούν επενδύσεις, για τη δημιουργία ενός ταμείου για τη Μεσόγειο και τη δημιουργία ενός κέντρου τεκμηρίωσης και πληροφόρησης για την πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή.

    Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η Μεσόγειος που ανέκαθεν υπήρξε ιστορικός χώρος ζύμωσης πολιτισμών μπορεί να προβάλει τη συνεργασία παρά τις αντιθέσεις, ενώ χαρακτήρισε τις κλιματικές αλλαγές μια ευκαιρία ώστε να απαντήσουμε σε αυτές με τη συνεργασία.

    Ανέφερε ότι για αυτό το θέμα με τον κ. Ερντογάν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ώστε , όπως είπε, να φέρουμε κοντά κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, πολίτες και φορείς και στόχος είναι η διαμόρφωση συνθηκών ενεργειακής ασφάλειας.

    Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα οι εργασίες της πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, οι οποίες θα αποτελέσουν και ένα πρότυπο ενόψει της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Μεξικό, η οποία έπεται.

    Σημειώνεται ότι με μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρ. Τ. Ερντογάν χαιρέτισε την πρωτοβουλία και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, ενώ από τη μεριά του ο πρωθυπουργός είπε ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέο μάτι.

    Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το μη δεσμευτικό σύμφωνο το οποίο τελικά συνήφθη στη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη ανέβαλε τις δεσμεύσεις και τις λύσεις για το μέλλον και τόνισε ότι χρειάζεται να δουλέψουμε πιο σκληρά ώστε τελικά να παρθούν αποφάσεις: πρώτον για το περιβάλλον που απειλείται και δεύτερον διότι έτσι δείχνουμε ότι οι ηγεσίες του πλανήτη μπορούμε να αποφασίζουμε και συνεπώς στους πολίτες δίνεται η αίσθηση της ασφάλειας, της σιγουριάς και της προοπτικής.

    Το θέμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν είχε θετική απάντηση στην Κοπεγχάγη, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας επίσης, ότι το μοντέλο ανάπτυξης του πλανήτη έχει εξαντληθεί.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια ευκαιρία ώστε να συνδυαστεί η οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να φύγουμε από την κρίση μέσω της συνδυαστικής αντιμετώπισης της φτώχειας, της προοπτικής ανάπτυξης στις φτωχές χώρες και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες.

    Αναφερόμενος στη Μεσόγειο ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να σώσουμε το περιβάλλον, ενώ σε ό,τι αφορά την οικονομία είπε ότι ο νότος της Ευρώπης είναι αντιμέτωπος με την απροθυμία και το φόβο των αγορών.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εκτός από την κερδοσκοπία υπάρχει και η καλοπροαίρετη, αλλά με φόβο, αντιμετώπιση αυτών των οικονομιών από τις αγορές, καθώς το οικονομικό τους μοντέλο είναι παρωχημένο.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα βιώνει με τον πιο βίαιο τρόπο την ανάγκη αλλαγής οικονομικού μοντέλου και τόνισε ότι η αλλαγή της οικονομίας είναι μονόδρομος με αξιοποίηση του πλούτου και την επένδυση σε νέες πράσινες τεχνολογίες και προϊόντα.

    Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν υπέρ του πολίτη, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η πράσινη ανάπτυξη και ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

    Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις και η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο για το μέλλον, ώστε η Ελλάδα του αύριο να είναι μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία.

    Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση σε έξι μήνες πραγματοποίησε μεγάλες αλλαγές και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει στο χτύπημα της γραφειοκρατίας, αλλά και σε αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία ώστε να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τα οικονομικά μέτρα είπε ότι είναι επώδυνα, ωστόσο τόνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

    Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λίβανο

    Συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι βουλευτές μέλη του τομέα να ενημερωθούν από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, για το νομοσχέδιο "Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας"-09:30:00, Βουλή

    Απεργιακή συγκέντρωση ΠΑΜΕ-10:00:00, Ομόνοια

    Απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-11:00:00

    Παρουσίαση αφιερωματικού τόμου υπό τον τίτλο "Πορεία Μαρτυρίας" στη μνήμη του μακαριστού πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου - Θα παραστεί ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος-12:00:00, Βυζαντινό Μουσείο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Mohamed Hosny Mubarak και στη συνέχεια θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του-14:30:00

    Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Μοhamed Hosny Mubarak-17:30:00

    Παρουσίαση δύο τόμων για την Αρκαδία με τον τίτλο "Αρκαδία, Τόπος, Χρόνος, Ανθρωποι" - Θα μιλήσουν οι: Δ. Ρέππας, Δ. Αβραμόπουλος, Αγγελος Δεληβορριάς-19:30:00

    Ο Π/Δ Κάρολος Παπούλιας, θα μεταβεί στην Εθνική Γλυπτοθήκη , για να τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο 'Μία πόλη που λέγεται Ισπανία'. Θα παραβρεθεί η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας-20:00:00

    Θεσσαλονίκη

    Απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-10:00:00, Εργατικό Κέντρο

    Συγκέντρωση ΠΑΜΕ-10:00:00, Άγαλμα Βενιζέλου

    Συνέντευξη Τύπου- British Council, Goethe Institut, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Κέντρο "F.G.Lorca"- 12:00:00

    20ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι: "Το αγαθό της ασφαλούς διαβίωσης στη σκιά της κρίσης. Ώρα πολιτικής- αστυνομικής και συνδικαλιστικής ευθύνης"-13:00:00

    Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της μελέτης για τα μεταλλεία Κίρκης στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης - Εβρου, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΔΠΘ - ΝΑΡΕ - ΓΠΝΑ). Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στο ξενοδοχείο "Thraki Palace"-12:30:00 Αλεξανδρούπολη

    Η τελευταία εκδήλωση της γκαλερί ΖΗΤΑ-ΜΙ θα γίνει, στις 9 μ.μ., στην γκαλερί (Πρ. Κορομηλά 1)-21:00:00 Θεσσαλονίκη

    [04] Χωριστά πορίσματα

    Με πρόταση για σύσταση προανακριτικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής διερεύνησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, απαντά η ΝΔ στην απόφαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να προτείνουν παραπομπή των κ.κ. Ρουσόπουλου, Βουλγαράκη, Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου σε αντίστοιχη διαδικασία για την ίδια υπόθεση.

    Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη παλαιότερη δήλωση του ΚΚΕ πως δεν πρόκειται να προσυπογράψει κοινό πόρισμα, αν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις του για την νομική αντιμετώπιση των αυτοκρατορικών χρυσόβουλων (στα οποία εδράζονται οι αξιώσεις των μοναστηριών στη δημόσια γη), η συγκρότηση κοινού πορίσματος ματαιώνεται οριστικά.

    Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η καταγραφή κάποιων κοινών συμπερασμάτων, με πρώτιστο την διαπίστωση πως από την υπόθεση του Βατοπεδίου υπήρξε σημαντική οικονομική ζημία για το Δημόσιο - πρόταση που κατέθεσε ο ΛΑΟΣ στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής και που στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με τη ΝΔ,ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να ελεγχθεί για τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Θ. Πάπιστα, (ο υπουργός έχει παραδεχθεί στην Εξεταστική Επιτροπή πως τον έχει συναντήσει τρεις φορές στο παρελθόν, χωρίς να διατηρούν ιδιαίτερες σχέσεις), για την επιλογή του να ακυρώσει την απόφαση του προκατόχου του Γ. Παπαθανασίου, σχετικά με την διαδικασία επιστροφής στο Δημόσιο των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου (απόφαση που εδραζόταν σε εισήγηση της μεγάλης πλειοψηφίας της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) και την αδράνειά του να διενεργήσει φορολογικούς ελέγχους στη Μονή, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, κάτι που ο ίδιος έχει αποδώσει στις προτεραιότητες που είχε άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του.

    Από πλευράς του, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μην αφίσταται των θέσεων που είχε υιοθετήσει με την λήξη και της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, επιρρίπτοντας πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Κιλτίδη ("αποχαρακτηρισμός" δάσους Ουρανούπολης), Μαγγίνα ("ανταλλαγή" ολυμπιακού ακινήτου), Αλογοσκούφη (ως προϊσταμένου της ΚΕΔ και του Π. Δούκα) και Μπέζα (χειρισμός της διαδικασίας επιστροφής στο Δημόσιο, των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στη Μονή) και ποινικές ευθύνες στους κ.κ. Δούκα (αποδοχή της γνωμοδότησης των υπηρεσιών του που επεκύρωνε τις αποφάσεις του 2003 που ευνοούσαν τη Μονή, αλλά και παραίτηση από την έκδοση δικαστικής απόφασης για την πατρότητα της Βισθωνίδας), Μπασιάκο και Κοντό (δρομολόγηση των επίμαχων ανταλλαγών), Βουλγαράκη (προϊστάμενος του υπουργείου στο οποίο υπάγεται η χερσόνησος του Αγίου Όρους από πλευράς αρχαιολογικής προστασίας) και Ρουσόπουλου (εγκαλούμενου από ορισμένους ως συντονιστή της υπόθεσης).

    Σημειώνεται, επίσης, ότι ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται στην ανίχνευση ποινικών ευθυνών, τόσο από τους κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη, (για την προσυπογραφή αποφάσεων που παραιτούνταν της περιοχής της Βισθωνίδας για λογαριασμό του Δημοσίου), όσο και από τους κ.κ. Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό, αναγνωρίζοντας, όπως και στο πόρισμα του 1998, την ανάγκη σύστασης προανακριτικής Επιτροπής.

    Το ΚΚΕ, με δεδομένη την απουσία για λόγους υγείας του Αντ. Σκυλλάκου από την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν έχει ακόμα σκιαγραφήσει τη στάση του, σε ό,τι αφορά την ανίχνευση ποινικών ευθυνών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 May 2010 - 4:32:45 UTC