Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση των κρίσεων"
  • [02] Σύλληψη αρχαιοκαπήλων

  • [01] "Νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση των κρίσεων"

    Στην αναγκαιότητα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων με νέα εργαλεία, τα οποία θα αναδεικνύουν τη σταθερότητα των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λατινικής Αμερικής που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ, είπε ότι η ατζέντα του θα μπορούσε να διευρυνθεί, αλλά ο βασικός του ρόλος θα παραμείνει και θα αφορά στην ισορροπία χρεών και ελλειμμάτων.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μέρος της απάντησης στην ευρωπαϊκή κρίση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη σημασία που δίνει η Ελλάδα στο περιβάλλον, με τη δημιουργία χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε το πρωί με τους Προέδρους της Παραγουάης, του Εκουαδόρ και της Κόστα Ρίκα.

    Χθες το βράδυ, εξάλλου, ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε η Ισπανική Προεδρία, είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με την Αγκελα Μέρκελ, τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τον Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Εμπορικές συμφωνίες

    H Eυρωπαϊκή Ενωση και έξι χώρες της Κεντρικής Αμερικής κατέληξαν στην πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ανακοίνωσαν σήμερα κατά διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, στη Μαδρίτη, αξιωματούχοι της ΕΕ και της Κεντρικής Αμερικής.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, η χώρα του οποίου προεδρεύει το εξάμηνο αυτό της ΕΕ, έκανε έκκληση προς τους ηγέτες να υποστηρίξουν ένα "ποιοτικό άλμα" προς όφελος των δύο περιοχών, ενώ ο πρόεδρος της ΕΕ, ο Βέλγος Χέρμαν Βαν Ρόμπει, υπογράμμισε ότι οι εμπορικές ανταλλαγές "υπερδιπλασιάστηκαν από το 1990" και η ΕΕ είναι ο πρώτος επενδυτής στη Λατινική Αμερική και ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της μετά τις ΗΠΑ.

    Η συμφωνία θα αποτελέσει τμήμα μίας συμφωνίας σύνδεσης, η πολιτική διάσταση της οποίας είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και πρόκειται να παρουσιαστεί σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο μεταξύ ΕΕ και Κεντρικής Αμερικής, μετά την σύνοδο κορυφής.

    Οι διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν τρία χρόνια, μεταξύ της ΕΕ από την μία πλευρά και της Κόστα Ρίκας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, της Νικαράγουας και του Παναμά από την άλλη, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία κατά την διάρκεια της νύκτας, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Με τη συμφωνία δεν απελευθερώνεται εντελώς το εμπόριο, καθώς διατηρούνται κάποιες ποσοστώσεις και δασμοί για προϊόντα όπως το ευρωπαϊκό γάλα σε σκόνη και το τυρί και οι μπανάνες της Κεντρικής Αμερικής.

    Η ΕΕ τη Δευτέρα συμφώνησε να επαναληφθούν οι συνομιλίες, για μία περιοχή ελεύθερου εμπορίου με 800 εκατομμύρια κατοίκους, με την Μercosur, η οποία περιλαμβάνει την Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

    Στις συνομιλίες αντιτάχθηκε η Γαλλία και πάνω από δέκα άλλες χώρες της ΕΕ που φοβούνται ότι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Λατινική Αμερική θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους ευρωπαίους αγρότες.

    Ο πρόεδρος του Περού Αλαν Γκαρσία εξέφρασε την "αλληλεγγύη"του προς την Ελλάδα και την Ισπανία "που έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες περιστάσεις σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση συγκλονίζει την Ευρώπη".

    Εμπορικές συμφωνίες με το Περού και την Κολομβία πρόκειται να υπογραφούν κατά τη σύνοδο κορυφής.

    Η "πολύ σημαντική"συμφωνία με την Κεντρική Αμερική θα "ανοίξει τον δρόμο σε νέες επενδύσεις", δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Κόστα Ρίκας Γκλόρια Αμπραχαμ. Οπως επισήμανε, τα τρία τέταρτα των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ ΕΕ και Κεντρικής Αμερικής αποτελούνται από αγροτικά προϊόντα .

    Διμερείς συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί μεταξύ αρκετών ηγετών, συμπεριλαμβανομένης αυτής μεταξύ των προέδρων της Βραζιλίας και της Γαλλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Νικολά Σαρκοζί.

    Μεταξύ των ηγετών που απουσιάζουν από την σύνοδο είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι πρόεδροι της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

    [02] Σύλληψη αρχαιοκαπήλων

    Η αρχαιοκαπηλία είναι ένα έγκλημα που δεν περνάει στη χώρα μας και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σήμερα το μεσημέρι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Στο χώρο αυτό, ο κ. Γερουλάνος μαζί με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Ελευθέριο Οικονόμου, παρουσίασε τους δύο κούρους που αποτελούσαν προϊόν αρχαιοκαπηλίας και οι οποίοι εντοπίστηκαν πριν από λίγες μέρες σε περιοχή της Κορινθίας.

    Πρόκειται για μοναδικά έργα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και συγκεκριμένα για αγάλματα δύο κούρων που χρονολογούνται προς το τέλος του 6ου αιώνα π.Χ.

    Ο ένας έχει ύψος 1,82 μέτρα και ο δεύτερος είναι λίγο μικρότερος, με ύψος 1,78 μέτρα και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ένα από τα στοιχεία της μοναδικότητάς τους είναι ότι πρόκειται για δύο πανομοιότυπα έργα με κοινά χαρακτηριστικά προσώπου. Φέρουν φθορές από σκαπτικό μηχάνημα και οι επιφάνειες μαρτυρούν ότι τα σπασίματα είναι πρόσφατα.

    Σύμφωνα με το τμήμα δίωξης αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής συνελήφθησαν δύο αγρότες, ημεδαποί, ηλικίας 42 και 48 ετών, ενώ αναζητείται και τρίτος συνεργός τους, ο οποίος διέφυγε της σύλληψης.

    Οι συλλήψεις των δύο ατόμων έγιναν σε σημείο της περιοχής της Κορινθίας, όπου γινόταν φορτοεκφόρτωση των αρχαιοτήτων.

    Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τα δύο αγάλματα προέρχονται από την περιοχή της αρχαίας Τενέας, νότια της Κορινθίας μια περιοχή που η ακριβής θέση της δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

    Τα αγάλματα βρίσκονται προς φύλαξη και εκτίμηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Οπως ανακοίνωσε ο διοικητής Ασφάλειας Αττικής κ. Νικόπουλος, τα δύο αγάλματα ήταν προς πώληση στην τιμή των 10 εκατ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 May 2010 - 14:30:40 UTC