Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναγερμός για το ευρώ
  • [02] Κλειστά τα ΚΕΠ
  • [03] Τριμερής συμφωνία

  • [01] Συναγερμός για το ευρώ

    Τρόπους αποφυγής μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο θα αναζητήσουν σήμερα και αύριο οι υπουργοί των Οικονομικών στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin. Ισχυρές πιέσεις προς την Ισπανία και Προτογαλία για λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας. Στα συμβούλια θα παρουσιάσουν τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, για το 2010 και το 2011, στο πρότυπο της Ελλάδας.

    Μεταξύ άλλων η ΕΕ θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για τη λειτουργία και χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης της Ευρωζώνης.

    Την Τρίτη στο Εκοφίν, αναμένεται να υιοθετηθεί σχέδιο οδηγίας για τον έλεγχο δράσης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) που ενέτειναν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

    Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας αναμένεται να υποχωρήσει και να δεχθεί την οδηγία της ΕΕ που αποσκοπεί στην πιο αυστηρή πλαισίωση των κερδοσκοπικών παράγωγων προϊόντων (hedge funds), γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Οικονομικών.

    Στο μεταξύ, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ υποβαθμίζει τον πανικό που παρατηρήθηκε την Παρασκευή στα χρηματιστήρια, όπως και την πτώση του ευρώ, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα France-Soir.

    "Οι διακυμάνσεις που είδαμε την Παρασκευή στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια είναι απότομες διακυμάνσεις με εξαιρετικά περιορισμένη ένταση. Δίνω επομένως πολύ περιορισμένη σημασία σε αυτές τις διακυμάνσεις", σημείωσε αφού είχε ήδη υποβαθμίσει την πτώση αυτή από την Παρασκευή.

    Στο ίδιο πνεύμα η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το ευρώ, το οποίο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Οκτωβρίου του 2008, "δεν κινδυνεύει" και υπογράμμισε ότι οι 16 χώρες μέλη της ευρωζώνης έδειξαν συλλογικά αποφασιστικότητα "να σώσουν το ευρώ" και "θέλουν να υπερασπιστούν το νόμισμά τους".

    "Πήραμε και θα πάρουμε όλα τα μέτρα που χρειάζονται γι'αυτό", σημείωσε, τονίζοντας επίσης ότι "οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, αποτελούν περισσότερο από ποτέ έναν κεντρικό άξονα".

    Εφεξής, οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν "να οριστικοποιήσουν πολύ γρήγορα το νομικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθεροποίησης", προσέθεσε μιλώντας για το σχέδιο σταθεροποίησης της ευρωζώνης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε την περασμένη Κυριακή.

    Το σχέδιο νόμου για το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο και "πριν από το τέλος του Μαΐου θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο", διευκρίνισε η Λαγκάρντ.

    "Τα δύο άλλα κεφάλαια τα οποία αναμένουμε, είναι, από τη μία πλευρά, η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η δημοσιονομική σταθεροποίηση των χωρών που είναι πιο εύθραυστες, από την άλλη πλευρά η χρηματοπιστωτική ρύθμιση στη ζώνη του ευρώ", συνέχισε, τασσόμενη υπέρ μιας "οικονομικής διακυβέρνησης" της ΕΕ.

    Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες μέσω της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, η Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση "εξαιρετικά ισχυρών μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η δημοσιονομική τους δέσμευση". "Είναι μια καλή απάντηση στους αναλυτές και στις αγορές", κατέληξε.

    Πρώτη δόση από ευρωζώνη

    Μέχρι αύριο αναμένεται να έχουν εισρεύσει στη χώρα μας τα πρώτα 14,5 δισ ευρώ από τον μηχανισμό της ευρωζώνης, προκειμένου να καλυφθούν οι ελληνικές διανειακές ανάγκες που λήγουν στις 19 Μαίου.

    Πεπεισμένος ότι το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα αποδώσει και η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην εφ. «Έθνος της Κυριακής», ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν. Δηλώνει μάλιστα, πως αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις των πολιτών και πως αν ήταν και ο ίδιος μέλος ενός ελληνικού συνδικάτου, θα διαδήλωνε με τον ίδιο τρόπο. Όμως, αν οι Έλληνες «θέλουν να αποφύγουν να έχουν προβλήματα για δεκαετίες, πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια τώρα».

    Ο κ. Στρος Καν υπεραμύνεται των στελεχών του ΔΝΤ, λέγοντας πως «δεν είναι αστυνομικοί, αλλά γιατροί. Ο γιατρός δίνει φάρμακο και εμείς σάς δίνουμε χρήματα και σας λέμε ότι πρέπει ν΄αλλάξετε τη συμπεριφορά σας» και εκφράζει την ελπίδα ότι «η κυβέρνηση θα καταφέρει» να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, καθώς «είναι απολύτως απαραίτητο για την Ελλάδα να το κάνει» αφού «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

    [02] Κλειστά τα ΚΕΠ

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών (ΚΕΠ), λόγω της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε αυτά, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ καταγγέλλουν προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού, «ανάλγητη συμπεριφορά έναντι των συμβασιούχων», ενώ επισημαίνουν ότι η 48ωρη απεργία είναι μόνο η αρχή και πως οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

    Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα ΚΕΠ υποστηρίζει ότι «ο θεσμός έφτασε εκεί που έφτασε γιατί τον έφτασαν οι εργαζόμενοι των ΚΕΠ οι οποίοι ήταν νέοι άνθρωποι, αμόλυντοι από τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν εργασία, οι οποίοι πληρωνόντουσαν με 500 ευρώ και απέδιδαν το 10πλάσιο από τον άλλο δημόσιο τομέα και τους οποίους η πολιτεία τους αντιμετώπισε χλευαστικά ως εργολάβους».

    Επίσης, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι «η πολιτεία όχι μόνο δεν προχωρά ως όφειλε να τους αποκαταστήσει (συμβασιούχους) με μία ορθή εργασιακή σχέση, αλλά τους πετά στον δρόμο, μη λαμβάνοντας υπ' όψη την προϋπηρεσία και τους κόπους τους όλα αυτά τα χρόνια».

    Η Ομοσπονδία αναφέρει δε ότι το υπουργείο Εσωτερικών «δεν λαμβάνει υπόψη τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν από τις προηγούμενες ηγεσίες, προς ιδιώτες - Εταιρίες Αναδόχους του Έργου των ΚΕΠ για την εκπαίδευση του προσωπικού του θεσμού, όταν η χώρα βρίσκετε στη σημερινή οικονομική κατάσταση».

    Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του, δηλώνει ανυποχώρητο στις αρχικές του αποφάσεις για διαφάνεια, αξιοκρατία, ισονομία στο δημόσιο τομέα.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει:

    «Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση σέβεται το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Οφείλουμε, όμως, να καταστήσουμε σαφές ότι απόφαση της κυβέρνησης ήταν η προκήρυξη των νέων θέσεων για τα ΚΕΠ να είναι ανοιχτή σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Να μην είναι, δηλαδή, μια κλειστή διαδικασία, που και πάλι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ουσιαστικά μόνο οι ήδη εργαζόμενοι στα ΚΕΠ - που είχαν, μάλιστα, προσληφθεί χωρίς τις αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

    Τονίζουμε ότι η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί εξασφαλίζει αξιοκρατία, ισονομία και αντικειμενικότητα.

    Η διαδικασία σύναψης νέων συμβάσεων στα ΚΕΠ, θα γίνει για πρώτη φορά μέσω ΑΣΕΠ και θα είναι ανοιχτή και σε όσους ήδη υπηρετούν αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους Έλληνες - είτε εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, είτε είναι άνεργοι. Αυτό προβλέπει άλλωστε ο Νόμος 3812/2009 για την πλήρη υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ».

    Κινητοποιήσεις πωλητών λαϊκών

    Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 5 το απόγευμα οι πωλητές λαϊκών αγορών, διαμαρτυρόμενοι για την υπαγωγή τους μέσω του σχεδίου ''Καλλικράτης'' στους δήμους.

    Οι εκδηλώσεις αντίδρασης, όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, θα κλιμακωθούν με απεργία διαρκείας από την Τρίτη 18 Μαΐου 2010.

    Ο κλάδος εκτιμά ότι η ρύθμιση που προωθείται θα έχει ως συνέπεια την παρακμή και τον εκφυλισμό του θεσμού και "θα χαρίσει ολοσχερώς σε άνομα ιδιωτικά συμφέροντα το φθηνό μέχρι σήμερα λιανεμπόριο των φρούτων, των λαχανικών αλλά και των βιομηχανικών ειδών πρώτης ανάγκης".

    Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ.

    [03] Τριμερής συμφωνία

    Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Βραζιλίας και της Τουρκίας υπέγραψαν σήμερα στην Τεχεράνη συμφωνία που αφορά πρόγραμμα ανταλλαγής ελαφρώς εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου με υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο, η επεξεργασία του οποίου θα γίνει στην Τουρκία.

    Το Ιράν θα μεταφέρει στην Τουρκία 1.200 κιλά ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου και θα λάβει πυρηνικό καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα που διαθέτει στην Τεχεράνη.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τη συμφωνία παρουσία του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, του Βραζιλιάνου ομολόγου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    "Η συμφωνία ανταλλαγής, την οποία υπέγραψε σήμερα το Ιράν, δείχνει ότι η Τεχεράνη θέλει να υιοθετήσει μία εποικοδομητική προσέγγιση... Δεν υπάρχει πλέον έδαφος για νέες κυρώσεις και πιέσεις", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίμ δήλωσε ότι "η συμφωνία αυτή δείχνει πως υπάρχει ακόμη χρόνος για διπλωματικές προσπάθειες και διαπραγματεύσεις".

    "Πρέπει να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Ιράν, τη διεθνή κοινότητα και την ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, που είναι βασικός συνομιλητής της Τεχεράνης στο θέμα των πυρηνικών), επισήμανε ο Αμορίμ, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΡΝΑ και επανέλαβε ότι η συμφωνία αυτή "αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ιράν να χρησιμοποιεί για ειρηνική χρήση την πυρηνική τεχνολογία και τον εμπλουτισμό ουρανίου".

    "Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Τουρκία θα είναι ο τόπος που θα αποθηκευτεί το ελαφρώς εμπλουτισμένο ιρανικό ουράνιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ στον Τύπο.

    "Θα ενημερώσουμε εντός της εβδομάδας τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τη συμφωνία αυτή. Η ποσότητα της ανταλλαγής είναι 1.200 κιλά", ιρανικού εμπλουτισμένου κατά 3,5% ουρανίου, πρόσθεσε.

    "Η ΙΑΕΑ θα ενημερώσει την ομάδα της Βιέννης (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία) για την προσφορά αυτή", πρόσθεσε.

    "Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο" των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την ανακοίνωση της προσφοράς αυτής που έχει στόχο να εκτονώσει την κρίση μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

    "Το Ιράν αποδεχόμενο την τουρκική και τη βραζιλιάνικη προσφορά έδειξε την θετική βούλησή του. Στο εξής το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των χωρών της Δύσης και η ομάδα της Βιέννης πρέπει να απαντήσει καταλλήλως στην προσφορά συνεργασίας με το Ιράν", δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ.

    Σύμφωνα με την προσφορά που είχε γίνει, το Ιράν έπρεπε να στείλει στη Ρωσία 1.200 κιλά του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του για να λάβει σε αντάλλαγμα υψηλά εμπλουτισμένο καύσιμο, παρασκευασμένο στη Γαλλία.

    Ωστόσο η Τεχεράνη είχε αρνηθεί τη συγκεκριμένη προσφορά ζητώντας η ανταλλαγή να γίνει ταυτόχρονα ή σταδιακά και σε μικρές ποσότητες, στο ιρανικό έδαφος.

    Σήμερα η Τεχεράνη δέχεται να γίνει η ανταλλαγή στην Τουρκία.

    "Ελπίζουμε η άλλη πλευρά να δεχτεί την προσφορά αυτή", πρόσθεσε ο Μεχμανπαράστ.

    "Ο τόπος της αποθήκευσης του ιρανικού ουρανίου θα είναι στην Τουρκία υπό την επίβλεψη του Ιράν και της ΙΑΕΑ", πρόσθεσε.

    Αν οι μεγάλες δυνάμεις δεχτούν την προσφορά αυτή, "το Ιράν θα στείλει σε διάστημα ενός μηνός 1.200 κιλά του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου του στην Τουρκία", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 May 2010 - 10:30:18 UTC