Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ιστορικού χαρακτήρα επίσκεψη"

  • [01] "Ιστορικού χαρακτήρα επίσκεψη"

    Με τη φράση δεν πρόκειται για μια συνήθη επίσκεψη αλλά για μια ιστορική επίσκεψη, υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί χθες μετά την υπογραφή πολλών συμφωνιών από τις δύο αντιπροσωπείες.

    Η επίσκεψη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ονομάστηκε ιστορική διότι υπάρχει βούληση από τους δύο πρωθυπουργούς να μείνει ιστορική και ανέφερε ως ένδειξη, ή και απόδειξη όπως είπε, της ιστορικότητας της επίσκεψης, την υπογραφή των πολλών συμφωνιών.

    Τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες και οι δύο πρωθυπουργοί είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν για να εμπεδωθεί η συνεργασία και να επιλυθούν πολλά προβλήματα του παρελθόντος, ώστε να φτάσουμε στην ειρήνη και τη συμφιλίωση.

    Παρά τις διακυμάνσεις που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, έχουμε καθήκον να αναζητήσουμε δρόμους συνεργασίας και συνεννόησης στην κατεύθυνση της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών μέσω του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

    Στις επαφές που προηγήθηκαν, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αναζητήθηκαν νέοι τρόποι για την πιο αποτελεσματική προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και συμφωνήθηκαν πέντε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επίσης συμφωνήθηκε η ανάληψη από κοινού πρωτοβουλιών σε διεθνές αλλά και περιφερειακό επίπεδο, ενώ ο πρωθυπουργός εξήρε την απόφαση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο, όπως τόνισε, φιλοδοξούμε να είναι το βασικό όχημα προώθησης της μεταξύ μας συνεννόησης στα θέματα χαμηλής πολιτικής, τα οποία όμως, όπως παρατήρησε, είναι μεγάλης σημασίας.

    Τα θέματα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα αφορούν στις διμερείς πολιτικές σχέσεις, στην προστασία του πολίτη, στην εκπαίδευση, στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, στην ενέργεια, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στις μεταφορές και τις επικοινωνίες και τέλος στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    Επίσης συμφωνήθηκε ότι δύο φορές το χρόνο θα υπάρχουν συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και μία φορά σε επίπεδο πρωθυπουργών. Μέσα από τέτοιου είδους συνεργασία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, μπορεί σύντομα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς. Και πρόσθεσε ότι οι πράξεις προσέγγισης, για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να υπερβαίνουν τα στερεότυπα του παρελθόντος.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συμβολή της τουρκικής πλευράς ώστε να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα στο πλαίσιο πάντα των αποφάσεων του ΟΗΕ, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με ορθή λύση του Κυπριακού θα υπάρξει καλύτερη προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κοινό μέλλον, στη φιλία και τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες θα οδηγούν στη διευθέτηση κάθε προβλήματος με ειρηνικό και δίκαιο τρόπο, ενώ αναφέρθηκε και στην υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βασικά στοιχεία της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε, είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων της καλής γειτονίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλα θέματα που μας χώρισαν στο παρελθόν αλλά αυτά δεν θα μπορέσουμε να τα λύσουμε εάν δεν κατανοήσει η μία πλευρά την άποψη της άλλης, καθώς και ποιο είναι το κοινό συμφέρον και το κοινό μέλλον. Και ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του την ανάληψη πρωτοβουλιών σε δύο τομείς, εκ των οποίων ο πρώτος αφορά σε θέματα κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και η δεύτερη στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 τους οποίους διεκδικεί η Κωνσταντινούπολη.

    Σχετικά εξάλλου με το θέμα της βίζας, για την οποία υπάρχουν πολλά αιτήματα από την τουρκική πλευρά, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα υπάρξει πρωτοβουλία στην Ευρώπη από ελληνικής πλευράς για την βίζα Σένγκεν και επίσης η Ελλάδα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορούν να πραγματοποιούνται μονοήμερες εκδρομές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, είτε από Τούρκους ή πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι επισκέπτονται την Τουρκία. Οι μονοήμερες αυτές επισκέψεις θα γίνονται χωρίς βίζα.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση και στο σκέλος της για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια ομοσπονδιακή λύση η οποία να μη χρειάζεται τις εγγυήσεις μας οι οποίες τελικά αντί να ενώσουν τις δύο ενότητες μάλλον τις διαίρεσαν.

    Επίσης αναφερόμενος στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και μειονοτήτων ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις αρχές και τις εσωτερικές λειτουργίες κάθε θρησκείας. Και μιλώντας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές θέμα και το ίδιο ισχύει και για τους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της δυτικής Θράκης. Και πρόσθεσε ότι για τους ορθόδοξους το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι μία ακόμη ενορία αλλά το κέντρο της ορθοδοξίας. Και πρόσθεσε πως είναι προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας να αναδείξει τις ελευθερίες που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας και πρόσθεσε πως ήταν πάντα μπροστά όταν υπήρχαν κάποιες αδικίες, υποσχόμενος πως το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει σε κάθε περίπτωση που θίγονται δικαιώματα μειονοτήτων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει το παράδοξο να συζητάμε μονοήμερες εκδρομές προς τα ελληνικά νησιά αλλά όποιος πάει σε αυτά τα νησιά το πρώτο πράγμα που βλέπει είναι τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι κανόνες καλής γειτονίας επιβάλλουν πως όταν κάποιος θέλει να μπει στο σπίτι του γείτονα προηγουμένως χτυπάει την πόρτα. Και η πόρτα εν προκειμένω είναι τα σχέδια πτήσης που πρέπει να υποβάλλουν στην Ελλάδα τα τουρκικά αεροσκάφη. Αν αυτό γίνει, πρόσθεσε, δεν θα υπάρχει ούτε αναχαίτιση από την ελληνική πολεμική αεροπορία.

    Επίσης ο πρωθυπουργός εξήρε το θετικό πνεύμα, όπως είπε, που διαπίστωσε σε όσα είπε ο κ. Ερντογάν για το Πατριαρχείο και τους Έλληνες με τουρκική υπηκοότητα, τους Ρωμιούς όπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, οι οποίοι είναι ελεύθεροι πλέον να επιστρέψουν στην Τουρκία και να αναλάβουν όποια δραστηριότητα επιθυμούν.

    Η ομιλία του Τ. Ερντογάν

    Αφοπλισμό των αεροσκαφών που υπερίπτανται του Αιγαίου, αμοιβαιότητα στο άνοιγμα των τουρκικών και κυπριακών αεροδρομίων και λιμανιών στα κυπριακά και τουρκικά αντιστοίχως σκάφη, διαβεβαίωση - υπό όρους - ότι θα λυθεί το πρόβλημα της Χάλκης, αμοιβαιότητα στην επικύρωση των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, διαβεβαίωση ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο θα συνεχιστούν από το σημείο που βρίσκονταν επί Ταλάτ, ήταν μερικά από τα κύρια σημεία των απαντήσεων που έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

    Ειδικότερα, ο κ.Ερντογάν επεσήμανε ότι:

    - το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας «θα αλλάξει την οπτική γωνία που βλέπουμε το μέλλον. Πρόκειται για ένα σημείο καμπής. Οι ευτυχισμένες στιγμές που έχουν βιώσει στο παρελθόν κάτοικοι των ελληνικών και τουρκικών πόλεων θα έρθουν και πάλι». Για να προσεγγιστεί όμως αυτός ο στόχος «η δουλειά δεν πρέπει να μείνει στα λόγια. Απαιτούμε από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε πράξεις, διότι η συνέργεια έχει μεγάλη σημασία».

    - Για το θέμα της βίζας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε από την ΕΕ να επιφυλάξει για τη χώρα του την ειδική μεταχείριση που προέβλεψε για τη Σερβία.

    - Για το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, ο κ. Ερντογάν ζήτησε να επεκταθεί το δίκτυο και να ανεφοδιάζεται η Ιταλία μέσω της Ελλάδας

    - Για το θέμα της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε πως «σε αυτή τη δυσχερή περίοδο, η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας» παρατήρησε δε ότι «η αντιπολίτευση πρέπει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος».

    - Για το Κυπριακό, ο κ.Ερντογάν σημείωσε καταρχάς πως «είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις από το σημείο όπου είχαν μείνει οι συνομιλίες από τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ», πρότεινε την ταυτόχρονη συνεισφορά των Εγγυητριών Δυνάμεων, εκπροσώπων του ΟΗΕ και της ΕΕ και σημείωσε πως «ως το τέλος του χρόνου μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα». Ως προς την παρουσία του «κατοχικού στρατού», ο κ.Ερντογάν ανέτρεξε στο σχέδιο Ανάν για να θυμίσει, ότι αν είχε γίνει δεκτό «σήμερα θα βρίσκονταν στο νησί 650 Τούρκοι στρατιώτες», ενώ επίσης ανέφερε ότι στο Μπύργκενστοκ «από ελληνικής πλευράς προτάθηκε να αναβληθεί η διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Ο Κόφι Ανάν όμως, στον οποίο είχα δεσμευτεί ότι αν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για το Κυπριακό, θα με έβρισκε ένα βήμα πιο μπροστά απ΄αυτόν, απάντησε στον Τ. Παπαδόπουλο και τον Κ. Καραμανλή ότι δεν ήταν δυνατόν να αναβληθεί η διαδικασία».

    - Για το Αιγαίο, ο κ.Ερντογάν τόνισε πως «μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης κι εμείς θα το καταφέρουμε», ενώ ζήτησε τον αφοπλισμό των αεροπλάνων που υπερίπτανται του Αιγαίου, ακόμη και στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων - οι οποίες πάντως πρέπει να περιοριστούν.

    - Για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Τούρκος πρωθυπουργός ευσχήμως συσχέτισε την απόδοση της τουρκικής ιθαγένειας στους υποψήφιους Πατριάρχες με την επικύρωση από την ελληνική πολιτεία των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, σημειώνοντας πάντως πως κατά τους αρμόδιους υπουργούς «τελικά θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα». Επίσης, ο κ. Ερντογάν συνδύασε επί του θέματος και το αίτημα για την αποκατάσταση του τεμένους Φετιγιέ στην Αθήνα.

    - Για το θέμα του «casus belli» ο κ. Ερντογάν παρατήρησε πως «πρέπει να αναλογιστείτε γιατί η Εθνοσυνέλευση ψήφισε το casus belli» και επεσήμανε πως «αυτά τα πράγματα δεν αίρονται μονομερώς» παραπέμποντας α) στις διερευνητικές συνομιλίες και β) στην πρότασή του για αφοπλισμό των στρατιωτικών αεροπλάνων.

    - Για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης τέλος, ο κ. Ερντογάν επέλεξε να δηλώσει ότι οι λύσεις δεν επιβάλλονται από τρίτους, παρά διαμορφώνονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

    Συζήτηση Τ. Ερντογάν με Έλληνες διευθυντές ΜΜΕ

    Ω «ιτρκ ηεοηί» γατςσέεςΕλλάδας-Τουρκίας, χρκήιεοΤύκςπωυορό, Τ Ενοά τ χθειή κθς«ηπλτκ μςβύηηοηε δογιοιέ χρςση ααάμσ τνσέεντυ. Εμσετρ δοεαρι».

    Στςαλπληε εωήεςπερί των υπερπτήσεων, των διευθυντών των ελληνικών ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της πρωινής του συνάντησης μαζί τους, ο κ. Ερντογάν αάτσ πορπνα τ ΜΕν αοίοντ θτκ εκν τνελντυκκνσέενκιν μ λιορονμννω «ρνά», αααάοτςεδσι γαπρβάεςτυεαρο χρυ κθς-όπως είπε- «σαεπτάιυχόι, πυεμιπωυορό, δνβμάδσ κπι χρ. Α δνεσεεεςήεο, πςθ μτδστ σσάτ μνμτ, ώτ ν υάχιερν ση προήμς». Σηεωε, δε, πςθ εεάε τνπόαηΠπνρο γατνυοοήσείνπήεν

    «Δνεμσεο δοχρςσ επλμ κτσαη Μχιτρ λιορομ μσ τυΝΤϊο σαμύ πυμτφριεαέωε τςπηοοίςγατςυεπήεςμς Δνβέω, όμως, γαίν μναλλ-εηεωόατ γατςπήεςμς τυόρν μ τνεηέωηπο τ ΝΤΟ», δήλωσε κιπρόσθεσε πςθ εεάε τ θμ μ τυ αμδοςαιμτύος, όα ειτέε ση Άκρ. Επιπλέον, εαέαεόι«τ τυκκ μχτκ δναοεώοτιολσέα, όω τ ελνκ μχτκ» κιτνσ πς«α εαεψυεατ τ δαοά, θ έομ κνιέαβμ πο τνερν».

    ΟΤύκςπωυορό, αατνα σ ερτσι σχετικά με τον ρλ τυσρτύ παρέπεμψε σο«σέι Βροολ», διευκρινίζοντας όι«θλμ μακθρ κβρηη», πυδνθ πδγτία, κθς«ηδμκαί πέε ν αατσεα πρληαμ τνοκνμα Εμιεπτμσ χόι πωυορό κιδνμ έε εοσάε κνί».

    Ω πο τςδεεντκςσνμλε, οκ Ενοά πρτρσ όιέονγνι44 σννήες σημειώνοντας ότι «ηποεοκδμτκ εοήείναι είθτίςΓ Ππνρο» κιπως τρ «κνυεέανοβμ, γαίθλυεν γνιτ Αγί θλσαερνς Υάχυ φβε κ αότςδοπερς θ ξπρσονόω. Δώτ λγ χόοσ εμάςκιτυ σνράε μς».

    Σηεωεαόηόιέε ποενιση ελνκ περ ν δεκλνιηχρ τυτνηετοόηητνελνκννσώ, δαιτνι, όω, όιηπόαήτυατμτπζτιμ κχπψα. «Γιτ εολίτ;», δεωήηκε.

    Σε ό,τι αφορά τ Κπικ κιτ σάητυνο Τορούρο ηέη οΤούρκος πρωθυπουργός σμίσ πς«οΈολυεχ δαοειήσάηείΤλτ εες, όω, ω εγήρε χρςπέε ν δεκλνυετ δαιαί». Σεεώηη, δε, σειήμ τνπόαήτυγατ σγλσ πλμρύ δενύ δάκψςγατ Κπικ κιτςδντττςσμωίς, πυ«γνά» έαττι πλπόωοσήα αάτσ μ εώηη «γαίνμζτ πςβίκτιοΟΕτσ χόι ση Κπο» κιποέεεπςτσ οΟΕ, όοκιηΕ, δατροοονα σοΚπικ. «Α ο ηέε σμωήονμτξ τυ, ττ δνμςχεάοτι», σημείωσε.

    Οπωυορό τςΤυκα, υπογράμμισε, εάλυ, πς«όα ήθμ ση εοσαο αυτκςδπνςβίκνα ση πώηθσ τυποπλγσο μς Τρ, ση 1ηθσ ενιο δπνςγατνΠαδί, ση2ηο δπνςγατνΥγί κιο αυτκςδπνςενιση 4ηήτν5η κ ατ γαίέομ ν ατμτπσυετ πόλμ τςτοορτα».

    Αατνα, τλς, σ εώηησχετική με τυ Κύδυ, οκ Ενοά ααέθκ σα«αογααεδμκαιμύ», πυποθσ ηκβρηήτυ, πρτρνα όιτ κματυέε 60 Κύδυ βυετςκιάαδνδχτιόιο Κύδι«εποωονα» αότ κμα, πυβίκτιση Ενσνλυη, κιτ οοοδαέε 20 βυετς

    Ελληνο-τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ

    Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει κάθε προσπάθεια για την άρση των εμποδίων και τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, έδωσε σε τούρκους κι έλληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου.

    Το επιχειρηματικό Φόρουμ διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παράλληλα με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

    "Πηγαίνετε πολύ πιο μπροστά από την πολιτική. Ανοίγετε δρόμους και οι δρόμοι αυτοί συμβάλουν στην καλλιέργεια του πολιτικού κλίματος, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα αγκάθια στις σχέσεις", ανέφερε με έμφαση ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

    Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πρώτους επενδυτές στην Τουρκία και ότι ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα περίπου 76 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει 56 θυγατρικές και πολλές μάλιστα από αυτές είναι εισηγμένες στο τουρκικό χρηματιστήριο. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πάντως ότι οι επενδύσεις από την πλευρά της Τουρκίας είναι λιγότερες και απαντώντας σε παραίνεση που του έγινε από εκπροσώπους των επιχειρηματιών, απάντησε ότι "η κατάργηση της γραφειοκρατίας είναι μέλημα της κυβέρνησης".

    Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε: Ακολουθούμε την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, βρήκαμε προβλήματα και αναζητούμε λύσεις. Ό,τι κι αν περάσαμε πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον με ένα κοινό όραμα.

    Το Αιγαίο πρέπει να περάσει στην ιστορία ως θάλασσα ειρήνης, τόνισε στην καταληκτική ομιλία του, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ.

    Αναφερόμενος στις σημερινές κατ' ιδίαν συναντήσεις τούρκων και ελλήνων επιχειρηματιών, στο πλαίσιο του φόρουμ, είπε ότι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις κατασκευές, τον τουρισμό και τα τρόφιμα και χαρακτήρισε νέα αφετηρία τη σημερινή επίσκεψή του, κατά την οποία συνοδεύεται από 10 υπουργούς και περισσότερους από 100 επιχειρηματίες.

    Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα συνέρχεται μια φορά τον χρόνο, υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών και δύο φορές τον χρόνο με τους υπουργούς κάθε εμπλεκόμενου υπουργείου, θα βοηθήσει να λυθούν προβλήματα και να δημιουργηθούν πεδία συνεργασίας. Στόχος του επιχειρηματικού κόσμου, είπε ο κ Ερντογάν, είναι να υπάρξουν επενδύσεις και να γίνουν συμπράξεις με πεδίο δράσης τρίτες αγορές, όπως τα Βαλκάνια, η Α. Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα. Στις κατασκευές είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη μετά την Κίνα, ελάτε να συμπράξουμε, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Μετά πέρας τον εργασιών του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Γιώργος Παπανδρέου αναχώρησαν μαζί για μια σύντομη επίσκεψη στο σπίτι του Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και στη συνέχεια παρακάθισαν σε επίσημο δείπνο σε εστιατόριο κοντά στην Ακρόπολη.

    Επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

    Την ελπίδα του, η επίσημη αυτή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχυθεί το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Από την μεριά του ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια, επισήμανε ότι είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μέγαρο και τόνισε ότι πιστεύει πως αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει αφετηρία για την ανέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε καλύτερη φάση.

    Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούντογλου και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Επίσκεψη στη Βουλή

    Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και με τον κ. Ερντογάν να χαρακτηρίζει δύο φορές ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του στην Ελλάδα και τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, να εύχεται η επίσκεψη αυτή να είναι η απαρχή για την περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στο ελληνικό κοινοβούλιο.

    Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, έδωσε έμφαση όχι μόνο στις 21 συμφωνίες που αφορούν πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτιστικά ή τουριστικά θέματα, αλλά και στις επαφές που έχουν Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, αναζητώντας τρόπους συνεργασίας. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι στην επίσκεψη του αυτή συνοδεύεται από πολυάριθμη αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από 320 άτομα.

    «Εύχομαι εκ μέρους όλων των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου η επίσκεψη, οι συνομιλίες και οι επαφές που θα έχετε στην Ελλάδα, να είναι ιδιαίτερα παραγωγικές, επ' ωφελεία και των δυο λαών», υπογράμμισε, καλοσωρίζοντας τον τούρκο πρωθυπουργό στη Βουλή ο κ. Φ. Πετσάλνικος.

    Συνάντηση Τ. Ερντογάν με Α. Σαμαρά

    ''Χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική'' χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς τη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η συνάντηση, που ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών, διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, ο κ. Ερντογάν του μίλησε για τις ''τολμηρές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται εντός της Τουρκίας, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα''.

    Τέλος, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, επίσκεψη η οποία θα συνδυασθεί με μια ομιλία του για θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις με την ΕΕ.

    Ερντογάν: Θέλουμε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας

    «Θέλουμε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας (σσ. με την Ελλάδα) και να φτάσουν αυτές σε επίπεδο εταίρων. Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι διαπιστώνοντας ότι την ίδια επιθυμία έχει και η ελληνική κυβέρνηση», τονίζει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν.

    Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της εφημερίδας, Χρ. Μεμή, την περασμένη Τετάρτη, στο γραφείο του κ. Ερντογάν, στην Άγκυρα. Με αφορμή, την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλά για τον «στρατηγικό στόχο της Τουρκίας, που είναι η ένταξη στην ΕΕ», τις προοπτικές στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, για τους επικείμενους χειρισμούς του Ντ. Έρογλου στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, για το Αιγαίο, τη Σχολή της Χάλκης. Με βάση, δε, την εμπειρία, που κομίζει η Τουρκία από το ΔΝΤ, απευθύνει στους Έλληνες το μήνυμα πως «Η υπομονή και η σκληρή δουλειά, θα φέρουν αποτέλεσμα, αλλά θα βοηθήσουν τρεις προϋποθέσεις: η ασφάλεια, η ειρήνη και η συνεργασία με τους γείτονες».

    Ο κ. Ερντογάν δηλώνει πως δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη -μαζί του- πολλών επιχειρηματιών στην Αθήνα, με την ευκαιρία του τουρκο-ελληνικού επιχειρηματικού φόρουμ, σημειώνοντας πως η προώθηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών «θα ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας» και «στο τέλος, η μείωση των εξοπλισμών θα μπορεί να είναι το φυσικό επακόλουθο».

    Σε ό,τι αφορά τον στόχο της τουρκικής κυβέρνησης για πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρει πως η χώρα του «θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί» προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά «για να προχωρήσει η διαδικασία, δεν αρκεί να καταβάλλει προσπάθειες μόνον η Τουρκία». Περιμένει και «η ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και στο πλαίσιο αυτό, «η γειτονική Ελλάδα, με μια εποικοδομητική προσέγγιση, μπορεί να συμβάλει στην άρση κάποιων τεχνητών εμποδίων, που τίθενται στην Τουρκία».

    Για το κυπριακό, «βλέπει» «εποικοδομητική προσέγγιση» στις ως τώρα διαπραγματεύσεις, κυρίως από την τουρκοκυπριακή πλευρά. «Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορούσε να ανταποκριθεί με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο και με την ίδια ειλικρίνια, σίγουρα θα είχαμε φτάσει σε μια ολοκληρωμένη λύση», λέει. Σημειώνει, δε, πως «για να υπάρξει λύση ως το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η διαβούλευση» και προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνεί και ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντ. Έρογλου.

    Σχετικά με την προειδοποίηση της Τουρκίας για «casus belli», η οποία εξακολουθεί να ισχύει, ο Τ. Ερντογάν υποστηρίζει πως Τουρκία και Ελλάδα «έχουν στον Αιγαίο νόμιμα και ζωτικής σημασίας συμφέροντα και ανησυχίες, που σχετίζονται με την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους. Και οι δύο χώρες πρέπει να δείξουν σεβασμό στα συμφέροντα και τα δικαιώματα αυτά και να αποφεύγουν τις μονομερείς ενέργειες».

    Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει πως υπάρχει «κάποια πρόοδος», αλλά σημειώνει πως «πρόκειται για διαδικασία, η οποία έχει και τη νομική της πτυχή» και πως «τα παράλληλα βήματα στην υπέρβαση των προβλημάτων των μειονοτήτων μας θα συμβάλουν στο να κινηθούμε ταχύτερα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 May 2010 - 10:30:16 UTC