Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 12 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ιστορικού χαρακτήρα επίσκεψη"
  • [02] "Ενδυνάμωση της συνεργασίας"
  • [03] Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη
  • [04] Αιματηρά επεισόδια

  • [01] "Ιστορικού χαρακτήρα επίσκεψη"

    Την ελπίδα του, η επίσημη αυτή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχυθεί το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Από την μεριά του ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια, επισήμανε ότι είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μέγαρο και τόνισε ότι πιστεύει πως αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει αφετηρία για την ανέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε καλύτερη φάση.

    Ο κ. Ερντογάν, που σημείωσε ότι ήρθε με 10 υπουργούς, «συνολικά είμαστε 320 άτομα» είπε χαρακτηριστικά, περιέγραψε την επίσκεψη ως άκρως σημαντική και ιστορική.

    Στο καλωσόρισμα του κ. Παπούλια, ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε ότι είχαν συναντηθεί και παλαιότερα.

    Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούντογλου και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Καλοσωρίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου τον ρώτησε για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον κ. Ερντογάν να απαντά ότι ο Πρόεδρός σας είναι ακμαίος.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι ανέφερε στον κ. Παπούλια την επίσκεψή του αυτή ως ιστορική, προσθέτοντάς ότι εργαστήκαμε πολύ. Από την μεριά του ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αφ' εαυτή η επίσκεψη έχει ιστορικό χαρακτήρα.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός έφθασε στην Αθήνα το μεσημέρι. Στο αερόδρόμιο τον υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.

    Επίσκεψη στη Βουλή

    Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και με τον κ. Ερντογάν να χαρακτηρίζει δύο φορές ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του στην Ελλάδα και τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, να εύχεται η επίσκεψη αυτή να είναι η απαρχή για την περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στο ελληνικό κοινοβούλιο.

    Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, έδωσε έμφαση όχι μόνο στις 21 συμφωνίες και μνημόνια που θα υπογραφούν και αφορούν πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτιστικά ή τουριστικά θέματα, αλλά και στις επαφές που θα έχουν Έλληνες κα Τούρκοι επιχειρηματίες, αναζητώντας τρόπους συνεργασίας. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι στην επίσκεψη του αυτή συνοδεύεται από πολυάριθμη αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από 320 άτομα.

    «Η επίσκεψη μας στην Ελλάδα θεωρείται από εμάς ιστορική και έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ευκαιρία να συζητήσουμε πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, τουριστικά και πολιτιστικά θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Και πρόσθεσε:

    «Ήρθα συνοδευόμενος από μια αντιπροσωπεία 320 ατόμων και με την ολοκλήρωση των επαφών μας θα υπογραφούν 21 συμφωνίες. Αυτό, αυξάνει την σύσφιξη των σχέσεων μας και είναι ιστορικής σημασίας. Την ίδια ώρα που εμείς θα συζητάμε τα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά θέματα και θα αναζητούμε τρόπους συνεργασίας, από την άλλη οι επιχειρηματίες των δύο χωρών θα συζητούν τους τομείς όπου θα μπορούσαν να έχουν συνεργασία».

    «Σαν δύο φιλικές γειτονικές χώρες, οικοδομούμε ένα μέλλον ειρηνικό ακόμα καλύτερο», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.

    «Εύχομαι εκ μέρους όλων των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου η επίσκεψη, οι συνομιλίες και οι επαφές που θα έχετε στην Ελλάδα, να είναι ιδιαίτερα παραγωγικές, επ' ωφελεία και των δυο λαών», υπογράμμισε, καλοσωρίζοντας τον τούρκο πρωθυπουργό στη Βουλή,ο κ. Φ. Πετσάλνικος και συμπλήρωσε:

    «Είμαστε γείτονες. Και στην Ελλάδα λέμε ότι τον πρώτο που βλέπουμε είναι ο γείτονας μας».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Φ. Πετσάλνικος στη συγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου των δυο χωρών λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Εύχομαι, το Ανώτατο Συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί για πρώτη φορά, να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω βελτίωση και σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας -Τουρκίας».

    «Εύχομαι η επίσκεψη σας εδώ να είναι μια νέα αρχή για την βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο πλαίσιο πάντα της εμπέδωσης της ειρήνης και ασφάλειας στη περιοχή», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

    Το απόγευμα, οι κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα κηρύξουν την έναρξη της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας, η οποία αναμένεται να επισφραγισθεί με την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ανάμεσα σε επιμέρους υπουργεία των δύο χωρών.

    Η συνεδρίαση αυτή που εγκαινιάζει μια νέα μορφή συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, θα ακολουθηθεί από την πραγματοποίηση Επιχειρηματικού Φόρουμ με τη συμμετοχή πολλών επιχειρηματιών από τις δυο πλευρές.

    Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του τούρκου ομολόγου του σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη.

    Το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Έλληνες δημοσιογράφους, αργότερα θα συνφάγει με τη σύζυγό του και το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδος σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη και στις 14.00 θα αναχωρήσει για την Άγκυρα.

    Στην Αθήνα βρίσκονται επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες που προετοίμασαν το έδαφος για συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στους τομείς της Οικονομίας, του Εμπορίου, των Εσωτερικών Υποθέσεων, των Εξωτερικών, της Εκπαίδευσης, των Επικοινωνιών, της Ενέργειας, του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος.

    Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Αρμόδιες πηγές έκαναν λόγο για ''θετικά μηνύματα'', καθώς και για την ''έκφραση πολιτικής βούλησης με στόχο τη βήμα - βήμα προσέγγιση, ώστε η συνεργασία αυτή να προχωρήσει και σε πολιτικό επίπεδο''.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει γίνει η σχετική προετοιμασία για να εξετασθούν όλες οι δυνατότητες συνεργασίας, καθώς και ότι είναι αυτονόητο και λογικό, στις διάφορες συναντήσεις, να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Τον κ. Ερντογάν συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο υπουργός επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπουργός εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η υπουργός εκπαίδευσης κα Νιμέτ Τσουμπουκτσού, ο υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Ερτουργρούλ Γκιουνάι, ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου. Τον συνοδεύσει επίσης η σύζυγός του Εμινέ Ερντογάν.

    Συνάντηση Τ. Ερντογάν με Α. Σαμαρά

    ''Χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική'' χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η συνάντηση, που ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών, διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, ο κ. Ερντογάν του μίλησε για τις ''τολμηρές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται εντός της Τουρκίας, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα''.

    ''Του εξέθεσα την άποψή μας οτι προϋπόθεση για μια νέα σελίδα και μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών: Και ως προς την εμπιστοσύνη αυτή, του εξήγησα ότι πιστεύουμε πως πρέπει να βασιστεί, πρώτον επάνω στο γεγονός οτι θεωρούμε μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, και δεύτερον οτι στο ζήτημα του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει μία στέρεη λύση, πάνω στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου'',δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Οι κ.κ. Ερντογάν και Σαμαράς συζήτησαν επίσης για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

    Οπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησε με τον κ. Ερντογάν οτι «πρέπει να υπάρχει μία σύσφιξη των δύο κομμάτων,κάτω απο την κοινή στέγη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

    Τέλος, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, επίσκεψη η οποία θα συνδυασθεί με μια ομιλία του για θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις με την ΕΕ.

    Παρόντες στη συνάντηση ηταν οι κ.κ. Δημ. Αβραμόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Αρβανιτόπουλος, Α. Υψηλάντης, Α. Νταβούτογλου και Ε. Μπαγίς.

    Η ξενάγηση της Εμινέ Ερντογάν

    Με μία ξενάγηση στο Μουσείο Κοσμήματος του Ηλία Λαλαούνη ξεκίνησε την επίσκεψή της στην Αθήνα η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού κα Εμινέ Ερντογάν.

    Στην είσοδο του Μουσείου την υποδέχθηκαν στη μία μετά το μεσημέρι η σύζυγος του πρωθυπουργού κ. Αντα Παπανδρέου και οι κυρίες Ιωάννα και Αικατερίνη Λαλαούνη.

    Η επίσκεψη σε αυτό το Μουσείο ήταν επιλογή της κας Ερντογάν, καθώς είχε εντυπωσιαστεί όταν κάποιος φίλος, όπως είπε, της είχε χαρίσει ένα κόσμημα του Λαλαούνη, μαζί με τον κατάλογο των έργων του.

    Σε μια ιδιαίτερη φιλική ατμόσφαιρα, μολονότι ήταν η πρώτη φορά που συναντιούνταν οι σύζυγοι των δύο πρωθυπουργών, πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση από τη διευθύντρια του Μουσείου κ. Ιωάννα Λαλαούνη η οποία παρουσίασε τη μεγάλη συλλογή κοσμημάτων και διακοσμητικής τέχνης από την αρχαία χρυσοχοϊα μέχρι σήμερα που εμπνευστηκε ο Ηλίας Λαλούνης από το 1940 μέχρι το 2000.

    Κοσμήματα εντυπωσιακά, όπως το αντίγραφο διαδήματος από το θησαυρό που βρέθηκε στην Τροία, ο οποίος φέρεται ότι ανήκε στην ωραία Ελένη εντυπωσίασαν την κα Ερντογάν και την κα Παπανδρέου.

    Περισσότερο, όμως, από όλα, οι δύο κυρίες εντυπωσιάστηκαν από τον τεχνίτη του μουσείου και τη μικρή επίδειξη μιας τέχνης, που απαιτεί πάνω από όλα υπομονή και μαεστρία.

    Δείγμα αυτής της τέχνης ήταν και η καρφίτσα μινωϊκης έμπνευσης που χάρισαν οι κυρίες Λαλαούνη, στις κυρίες Παπανδρέου και Ερντογάν, ενθύμιο από την επίσκεψη αυτή.

    Στο Λύκειο Ελληνίδων

    Νεαρές κοπέλες με παραδοσιακές στολές, από την Κέρκυρα και τη Θεσσαλία, με επικεφαλής την πρόεδρο Ελένη Τσαλδάρη υποδέχθηκαν στο Λύκειο Ελληνίδων τη σύζυγο του Τούρκου πρωθυπουργού κα Εμινέ Ερντογάν, συνοδευόμενη από τη σύζυγο του έλληνα πρωθυπουργού κα Αντα Παπανδρέου.

    Σε ένα ζεστό και εξαιρετικά φιλικό περιβάλλον, η κα Πένυ Σακοπούλου ενημέρωσε την κα Ερντογάν για τους σκοπούς και τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Λυκείου Ελληνίδων, το οποίο ιδρύθηκε πριν από εκατό χρόνια, από μια μικρή ομάδα γυναικών, με στόχο την προάσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων και τη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων.

    Στην εκδήλωση μέλη της χορευτικής ομάδας με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από τη Θεσσαλία και τα Επτάνησα.

    Η κα Ερντογάν έδειξε ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική, καθώς επίσης και για τις ελληνικές φορεσιές, οι οποίες αποτελούν μέρος της πλούσιας ενδυματολογικής συλλογής του Λυκείου Ελληνίδων από τις αρχές του αιώνα.

    [02] "Ενδυνάμωση της συνεργασίας"

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στο ανώτατο συμβούλιο Ελλάδος - Τουρκίας καλωσόρισε θερμά τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και τους υπουργούς που τον συνοδεύουν, καθώς "ήρθαν μαζί, όχι μόνο για να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά για να αποφασίσουμε και να συμφωνήσουμε σε πολύ σημαντικά για τις δυο χώρες μας ζητήματα, που ενδυναμώνουν τη συνεργασία και ανοίγουν μια νέα προοπτική σε αυτή την ιστορική για τις δυο χώρες συνάντηση".

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης, απευθυνόμενος στον τούρκο πρωθυπουργό, ότι "αισθάνομαι κι εγώ αυτή την βούληση που έχεις δείξει, για αποφασιστικότητα στις προσπάθειες της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Να ξέρεις ότι αυτή η αποφασιστικότητα υπάρχει και από τη δική μας πλευρά".

    Και γι' αυτό νομίζω ότι η συνάντηση αυτή είναι ένα ξεκίνημα πράγματι ιστορικής σημασίας, που αποδεικνύεται από τον αριθμό, όπως πολύ σωστά ανέφερες, 21 + 1 συμφωνίες και με τη δημιουργία του Ανωτάτου Οργάνου του Διυπουργικού. Είναι μια ιστορική μέρα, πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη όλους όσοι "δούλεψαν σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα και βεβαίως και όλους τους συνεργάτες των Υπουργών που είναι κοντά μας σήμερα σε αυτή τη συνάντηση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αποτελεσματική, επίπονη, αλλά τόσο ουσιαστική για τη συνεργασία και την ειρήνη δουλειά που κάνετε".

    "Πάντα υπάρχουν προβλήματα, αν όμως είμαστε αποφασιστικοί, τότε δεν υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα", τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν ανοίγοντας τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας.

    "Εξάλλου", προσέθεσε, "εμείς είμαστε πολιτικοί και γνωρίζουμε επίσης πως στην οικονομία και την πολιτική υπάρχουν ρίσκα. Και στη ζωή, όμως, υπάρχουν ρίσκα, τα ξεπερνούμε, όμως, με την αποφασιστικότητά μας".

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οι δύο κυβερνήσεις πραγματοποιούν σήμερα "ένα πολύ σοβαρό βήμα", καθώς "υπογράφονται 21 συμφωνίες σε μια ευρεία θεματολογία" και τόνισε πως με ιδιαίτερη συγκίνηση οι δύο ηγέτες απευθύνουν ένα "μήνυμα μεστό νοήματος".

    Ο Ρ. Τ. Ερντογάν τέλος αναφέρθηκε ενδεικτικά στη θεματολογία της διμερούς συνεργασίας, παραπέμποντας στους "τομείς της ενέργειας, μεταφορών, οικονομίας, πολιτισμού, γεωργίας, εκπαίδευσης, άμυνας και τρομοκρατίας".

    Οι συμφωνίες και τα μνημόνια που υπεγράφησαν

    Με 21 συμφωνίες, μνημόνια και διακηρύξεις, που υπεγράφησαν σήμερα από τους 17 υπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, επισφραγίζεται η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο οποίος με τον έλληνα ομόλογό του Γ. Α. Παπανδρέου υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του Συμβουλίου.

    Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις Εξωτερικές Σχέσεις ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψε με τον έλληνα αναπληρωτη Υπουργό των Εξωτερικών Δ.Δρούτσα

    " την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας,

    " το Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων,

    " την Συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των διπλωματικών αποστολών και

    " την Κοινή Δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων-Παζαρκουλέ.

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα Οικονομίας και Εμπορίου, η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη υπέγραψε με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν,

    " Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων μεταξύ Invest in Greece και τουρκικού Φορέα Προώθησης Επενδύσεων (ISPAT),

    και με τον Υπουργό Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν υπέγραψε

    " Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

    Στα θέματα Περιβάλλοντος η Υπουργός Περιβάλλοντος και ο ομόλογός της Βεϊσέλ Ερογλου υπέγραψαν

    " Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας και

    " Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα προστασίας δασών

    Στον τομέα της Ενέργειας η κα Μπιρμπίλη συζήτησε με τον υπουργό ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας κ.Τανέρ Γιλντίζ, θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων στην ευρύτερη περιοχή και υπέγραψαν

    " Μνημόνιο Κατανόησης για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

    Στον τομέα της Εκπαίδευσης,της Ερευνας και της Τεχνολογίας η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με τον Υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς

    " Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και μεταξύ των αρμόδιων για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας -ΤUBITAK.

    Επίσης η κα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με την ομόλογό της κυρία Νιμέτ Τσουμπουκτσού

    " Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

    Στον τομέα των Μεταφορών υπογράφτηκαν απο τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα και τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ,

    " Μνημόνιο Προθέσεων για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

    " Κοινή Διακήρυξη στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, καθώς και

    " Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών.

    Στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Προστασίας του Πολίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάι συζήτησαν τη δυνατότητα να προσδιορισθεί κάποιο συγκεκριμένο λιμάνι, μέσω του οποίου θα γίνεται η επανεισδοχή λαθρομεταναστών, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της επαναπροώθησης και υπέγραψαν

    " Κοινή Διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη, και

    " Κοινή Διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων

    Οι υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και Ερτουγκρούλ Γκιουνάι συζήτησαν τη δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών απο την Κίνα και άλλες χώρες, με κοινό προορισμό και υπέγραψαν

    " Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και

    " Κοινή Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού

    Επίσης, ο Διευθυντής Σύνταξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης υπέγραψε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πρακτορείου ANADOLU Δρ. Χιλμί Μπενγκί

    " Πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο κρατικών ειδησεογραφικών πρακτορείων

    Επιπλέον υπογράφτηκε απο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΟΤ κ. Ζακολίκο και τον Πρόεδρο TSE Ταχίρ Μπουγιουκελ Βατσιγκίλ,

    " Μνημόνιο Κατανόησης για την Τεχνική Συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης - ΕΛΟΤ και του αντίστοιχου τουρκικού οργανισμού TSE.

    Επίσης, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εκπροσωπούμενη απο τον Γ.Γ. κ. Γκόρτσο και η Τουρκική πλευρά από τον Εκρεμ Κεσκίν υπέγραψε

    " Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και την Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών (Banks Association of Turkey).

    Ομιλία Θ. Πάγκαλου στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ

    Με αναφορές στο Κυπριακό, το Αιγαίο και τους εξοπλισμούς, μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, κατά την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν.

    Μιλώντας ενώπιον της επιχειρηματικής ελίτ των δύο χωρών, ο κ. Πάγκαλος ανέπτυξε το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα, στο οποίο, λόγω ευρώ, έπρεπε να υπάρξει συλλογική απάντηση.

    Αυτό το ζητήσαμε εμείς, τόνισε και το καθιερώσαμε μετα από σκληρή προσπάθεια, γιατί δυστυχώς η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο ύψος των περιστάσεων.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση για δημιουργία περιφερειακών συγκροτημάτων και σημείωσε:

    «Υπάρχει χώρος, ικανή αγορά με παραγωγικές δυνάμεις, όπως είναι τα Βαλκάνια, η Α. Μεσόγειος και αξονας αυτού του χώρου η Ελλάδα και η Τουρκία. Η ελληνοτουρκική συνεργασία μπορεί να διαμορφώσει, μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, ένα στενότερο χώρο περιφερειακής συνεργασίας. Είναι κέρδος να βαδίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

    Θεώρησε δε ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι βασική για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρικών σχέσεων και χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν «με τις διαστάσεις που παίρνει, ιστορικής σημασίας για το κλίμα εμπιστοσύνης που οικοδομεί».

    Αναπτύσσοντας τα θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «ένα πρόβλημα υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό παύει σιγά σιγά να είναι αποκλειστικής μας δικαιοδοσίας: Το Κυπριακό. Εκεί χρειάζεται μια διαρκής, δίκαιη συμφωνία, αλλά εκεί θα παίξουν κύριο ρόλο και οι Κύπροι εκατέρωθεν. Εμείς αρκεί να δεσμευτούμε να μην παρεμποδίζουμε τις συνομιλίες».

    Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, πρόσθεσε ότι, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, που δουλειά τους , όπως είπε, είναι «να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές».

    Ενα μεγάλο μέρος των διαφορών μπορεί να ξεπεραστεί, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αν αποδεχθεί κανείς μερικές βασικές αρχές, όπως την απαγόρευση χρήσης και απειλής βίας, δεύτερον ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας και τρίτον, όπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση πρέπει να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

    Καταλήγοντας, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στους εξοπλισμούς των δύο χωρών λέγοντας:

    «Αισθάνομαι ειλικρινά εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα - και ξέρω ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται, όχι για πραγματικούς, αλλά για φανταστικό κίνδυνο που προκύπτει από μια αντιπαράθεση, που είναι δυνατό και πρέπει να λυθεί πολιτικά, έτσι ώστε να βαδίσουν οι δυό λαοί μαζί για μεγαλύτερη ευημερία, αξιοποιώντας παραγωγικά τα κολοσσιαία ποσά που εσείς και εμείς σπαταλούμε γι αυτά τα όπλα».

    Υπογραφή συμφωνιών από υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη

    Κοινή Δήλωση με τον Τούρκο Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για το Εξωτερικό Εμπόριο, κ. Caglayan, για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας υπέγραψε σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η κα Λούκα Κατσέλη υπέγραψε επίσης μνημόνια συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων και της συνεργασίας στον τομέα της τυποποίησης.

    Η κοινή δήλωση επικεντρώνεται στην προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων και της συνεργασίας σε υποθέσεις που αφορούν τη ναυτιλία. Επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι επικοινωνίες, η ενέργεια, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τραπεζικός τομέας και ο τουρισμός και ανοίγει το δρόμο για κοινά έργα και προγράμματα σε τρίτες χώρες.

    Σε σχετικές δηλώσεις της η κα Κατσέλη ανέφερε: "Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης, διεύρυνσης και εξειδίκευσης της συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας στους τομείς του Εμπορίου και των Επενδύσεων. Επίσης, αυτή η Κοινή Διακήρυξη σηματοδοτεί την επιδίωξη συνεργασίας και σε τρίτες χώρες όπου υπάρχει κοινό επιχειρηματικό συμφέρον".

    Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επενδύσεων, η Υπουργός συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης κ. Babacan για συνεργασία μεταξύ του Invest in Greece και του αντίστοιχου Investment Support and Promotion Agency of Turkey. Το Μνημόνιο προωθεί, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των δύο φορέων στον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών και στις δύο χώρες, στους τομείς των κατασκευών, της τεχνολογίας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Αναφορικά με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας η κα Κατσέλη δήλωσε: "Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας και την προώθηση των επενδύσεων, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το μνημόνιο. Συμφωνήσαμε με την τουρκική πλευρά για τη συνεργασία των δύο φορέων που δραστηριοποιούνται τη χώρα μας για την αμοιβαία στήριξη των επενδύσεων στην Ελλάδα και στην Τουρκία".

    Τέλος, υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και του αντίστοιχου Τουρκικού, Turkish Standards Institution, το οποίο επεκτείνει τη συνεργασία σε νέα πεδία, όπως την ανταλλαγή πληροφοριών πιστοποιημένων εταιρειών και προϊόντων, με στόχο την προστασία του καταναλωτή και του εμπορίου.

    Συνεργασία για το περιβάλλον

    Σειρά συμφωνιών που αφορούν σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, δασοπροστασίας, αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων και διαχείρισης υδατικών πόρων υπέγραψαν σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών Βεϊσέλ Έρογλου, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χώρων, Γ. Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα δύο μέρη

    - αποφάσισαν να θεσπίσουν και να θέσουν σε λειτουργία σύστημα μόνιμης συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της λεκάνης του Έβρου με στόχο τη βελτίωση του επίπεδου διαβίωσης των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών, τη σώφρονα χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση των φιλικών δεσμών μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού λαού

    - θα εξετάσουν την εκπόνηση και υλοποίηση μέτρων διαχείρισης των υδατικών πόρων, από τα οποία θα επωφελούνται και οι δύο χώρες κατά τρόπο ώστε η κάθε χώρα να περιορίζει τη ρύπανση και να εξασφαλίζει τις αναγκαίες ποσότητες ποιοτικού ύδατος για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών και τις οικολογικές ανάγκες του ποταμού Έβρου

    - θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη διαχείριση του προβλήματος των πλημμυρών στη λεκάνη του Έβρου, καλώντας όλες τις χώρες της εν λόγω λεκάνης να συμμετέχουν και να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης

    - θα εργαστούν στην κατεύθυνση κοινά συμφωνημένων τεχνικών διαχείρισης για τη διατήρηση του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής του Έβρου

    - αποφάσισαν τη δημιουργία, εντός δύο μηνών από την υπογραφή της Κοινής Ανακοίνωσης, μιας Κοινής Επιτροπής για ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών με στόχο την εκπόνηση - αν αυτό καταστεί δυνατό - ενός ενιαίου διαχειριστικού σχεδίου για τον Έβρο, εξασφαλίζοντας τον συντονισμό των διαφορετικών σχεδίων και μέτρων

    - θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας και θα εργαστούν από κοινού για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μείωση των επιπτώσεών της.

    Ειδικότερα, στον τομέα της δασοπροστασίας, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, σε διαδικτυακό σύστημα πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές, στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και των υποβαθμισμένων δασικών περιοχών, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης, κλπ. Κοινή Επιτροπή για την υλοποίηση της συνεργασίας θα δημιουργηθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

    Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της ενέργειας

    Επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας προβλέπει το Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της ενέργειας που υπέγραψαν σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Taner Yildiz, παρουσία των δύο Πρωθυπουργών των χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν.

    Το μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα εξετάσει την πρόοδο του έργου και θα αναλάβει πρωτοβουλίες, πριν το τέλος του χρόνου για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με το μνημόνιο οι δύο κυβερνήσεις ενθαρρύνουν το διάλογο μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, αναφορικά με τη διευκόλυνση της μεταφοράς φυσικού αερίου τράνζιτ μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας αποτελεί, σύμφωνα με το μνημόνιο, μία εκ των προωθημένων επιλογών, με στρατηγικό στόχο να καταστήσει εφικτή τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας στην Ευρώπη.

    Στην ομάδα εργασίας που δημιουργείται με το μνημόνιο θα συμπροεδρεύουν οι Γενικοί Γραμματείς των δύο Υπουργείων. Η ομάδα θα συνεδριάζει ανά εξάμηνο και θα εξετάζει την πορεία εφαρμογής του μνημονίου και την επίτευξη των κοινών στόχων των δύο χωρών.

    Εκτός από το φυσικό αέριο το μνημόνιο προβλέπει συνεργασία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως ηλιακή, αιολική ενέργεια, ηλιακή θέρμανση και ψύξη, κ.α. και την ενεργειακή αποδοτικότητα .Σε αυτούς τους τομείς συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες για αμοιβαίες επενδύσεις.

    Πριν την υπογραφή έγινε συνάντηση των δύο Υπουργών, στην οποία συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και διαπιστώθηκε η σημασία που αποδίδουν στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. Οι ενεργειακές διασυνδέσεις που ενώνουν τις δύο χώρες, τονίστηκε, αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Τουρκία συνδέονται με δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

    Κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό

    Κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κος Παύλος Γερουλάνος με τον Τούρκο ομόλογό του Ertugrul Gunay, στο πλαίσιο της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρουσία των Πρωθυπουργών Ελλάδος Τουρκίας.

    Η Κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό προβλέπει μεταξύ άλλων:

    " Την προώθηση κοινών (ελληνοτουρκικών) ταξιδιωτικών πακέτων προς τρίτες χώρες, κυρίως προς την Κίνα. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου κοινό ταξίδι Κινέζων αξιωματούχων από τον χώρο του τουρισμού προς Ελλάδα και Τουρκία.

    " Τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού κυρίως μέσω των πολιτιστικών διαδρομών (π.χ. Δρόμου του Κρασιού, Δρόμοι της Ελιάς κ.α..)

    " Τη διεξαγωγή του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό στην Αθήνα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

    " Ενδυνάμωση της ήδη καλής συνεργασίας του Ελληνικού Οργανισμού Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (HATTA), με τον Οργανισμό Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TURSAB).

    H Κοινή Διακήρυξη για τον Πολιτισμό που υπέγραψαν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Ertugrul Gunay προβλέπει μεταξύ άλλων:

    Στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα δυο υπουργεία:

    " Θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία και εμπειρίες σε θέματα προστασίας, συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, κυρίως δε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που επηρεάζεται από μεγάλα δημόσια έργα.

    " Θα συνεργαστούν για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και την αποτροπή παράνομων ανασκαφών και διακίνησης αρχαιοτήτων.

    " Θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία στον τομέα των ανασκαφών και θα γίνει ανταλλαγή επισκέψεων αρχαιολόγων από τις δυο χώρες.

    " Θα οργανώσουν κοινές διασκέψεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της παγκόσμιας κοινότητας.

    Στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού τα δυο υπουργεία:

    " Θα ενθαρρύνουν την αμοιβαία διοργάνωση κινηματογραφικών εβδομάδων αφιερωμένων στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

    " Θα ενθαρρύνουν την ήδη καλή συνεργασία μεταξύ θεατρικών οργανισμών και την συμμετοχή τους σε φεστιβάλ των δυο χωρών. Θα προωθηθεί η ανταλλαγή μιας θεατρικής παράστασης κάθε δυο χρόνια. Αντίστοιχη πρωτοβουλία θα ληφθεί για τον χορό.

    " Θα προωθηθεί η συνεργασία διευθυντών ορχήστρας κάθε χώρας, με μεγάλες Συμφωνικές Ορχήστρες της άλλης χώρας.

    " Θα προωθηθεί η περαιτέρω συνεργασία των κρατικών οργανισμών βιβλίου, συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών και θα γίνουν κοινές συσκέψεις και συνεδρίες για την προσέγγιση των μεταφράσεων.

    " Θα προωθηθεί η ανταλλαγή εκθέσεων φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών.

    Ενίσχυση παρουσίας Εθνικής και Eurobank στην Τουρκία - Νέες επενδύσεις από Ziraat bank στην Ελλάδα

    Η παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, μέσω της θυγατρικής της τράπεζας Finansbank, συνεχίζεται και εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, παρά τη διεθνή κρίση που επηρέασε και την γείτονα χώρα, επισήμανε ο γενικός διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας Άγις Λεώπουλος, μιλώντας στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην χώρα μας.

    Η Finansbank είναι σήμερα η πέμπτη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην Τουρκία και συνεχίζει να επεκτείνεται, έχοντας φθάσει δίκτυο 460 καταστημάτων, καλύπτοντας γεωγραφικά όλη σχεδόν την χώρα, επισήμανε ο κ.Λεώπουλος, προσθέτοντας ότι η Finansbank συνεισφέρει σήμερα με 46% στην συνολική κερδοφορία του ομίλου της Εθνικής τράπεζας.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο γενικός διευθυντής της Eurobank Γιώργος Μαρίνος, επισήμανε ότι η διοίκηση της Eurobank έχει σαφή πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία, μέσω της θυγατρικής της τράπεζας Εurobank Tefken, με την αξιοποίηση νέων ευκαιριών. Επίσης στο πλαίσιο της επέκτασης της, στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας θα αυξήσει το δίκτυο της τράπεζας με το άνοιγμα 25-30 καταστημάτων σε ετήσια βάση, καθώς και με την ενεργή υποστήριξη επιχειρηματικών σχεδίων Ελλήνων που θα επενδύσουν στην Τουρκία.

    Ο γενικός διευθυντής της τουρκικής τράπεζας Ziraat bank στην Ελλάδα, Οznur Ozenis εξέφρασε την ικανοποίηση από την επιχειρηματική δραστηριότητα της τράπεζα στην χώρα μας και επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις και επέκταση σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, πέραν της παρουσίας που διαθέτει ήδη σε Αθήνα και Κομοτηνή. Κάλεσε δε τους Τούρκους επιχειρηματίες να έρθουν και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διεύρυνσης των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών.

    [03] Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη

    Έκρηξη σημειώθηκε στο κτήριο του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι. Αστυνομικοί είχαν εκκενώσει το κτήριο, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα είχε γίνει δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, σε εφημερίδα και τηλεοπτικό σταθμό, για την έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι ένας δικαστικός επιμελητής, ενώ σημειώθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο εσωτερικό του κτηρίου.

    Όπως έγινε γνωστό, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε ημιυπόγειο χώρο εντός του δικαστικού μεγάρου.

    Η περιοχή αποκλείστηκε από τις αστυνομικές αρχές, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Γύρω στις 3 το απόγευμα οι δρόμοι δόθηκαν κανονικά στην κυκλοφορία.

    Στο σημείο έσπευσαν άντρες της Αντιτρομοκρατικής που ανέλαβαν τις έρευνες.

    Λίγο μετά την έκρηξη, επισκέφθηκε τα δικαστήρια ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές.

    Ο 60χρονος δικαστικός επιμελητής που τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Αγιος Δημήτριος" της Θεσσαλονίκης.

    Αρχικά ο τραυματισθείς μεταφέρθηκε με τη βοήθεια δικηγόρου στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ «Πύλης Αξιού», που γειτνιάζει με τα δικαστήρια. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο 60χρονος έφερε βαθιά τραύματα από θραύσματα στην ποδοκνημική και προέβησαν σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας. Ακολούθως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον «Άγιο Δημήτριο».

    «Ο υπάλληλος ήταν μέσα σε κουρνιαχτό σκόνης. Ήταν σοκαρισμένος και το πόδι του αιμορραγούσε. Τον μετέφερα στα γραφεία του ΙΚΑ», δήλωσε ο δικηγόρος, Χαράλαμπος Αποστολίδης. Περιγράφοντας δε τη στιγμή της έκρηξης είπε: «Η έκρηξη ήταν τρομακτική. Συνταράχτηκε όλο το κτήριο. Ο κόσμος φώναζε πανικόβλητος. Την ώρα της έκρηξης δεν είχε εκκενωθεί πλήρως το μέγαρο».

    Άλλοι δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι-αυτήκοοι μάρτυρες της έκρηξης είπαν ότι αρχικά θεώρησαν πως επρόκειτο για μια από τις συνηθισμένες φάρσες για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα δικαστήρια. Μάλιστα, θυμήθηκαν αντίστοιχο τηλεφώνημα πριν από περίπου τρεις μήνες, όταν οι αστυνομικές αρχές προέβησαν στην εκκένωση του κτηρίου και της γύρω περιοχής, για να διαπιστωθεί ύστερα από εξονυχιστικές έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων ότι επρόκειτο για φάρσα.

    Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με ανακοίνωσή της, "καταδικάζει την εγκληματική αυτή ενέργεια, εκφράζει τον αποτροπιασμό της και δηλώνει ότι αυτού του είδους οι ενέργειες φανερώνουν εγκληματική βούληση και κοινωνική αναλγησία".

    Ακόμη, η Ένωση δηλώνει ότι "οι συντεταγμένοι φορείς της πολιτείας και ειδικότερα η Δικαιοσύνη, δεν κάμπτονται από τέτοιου είδους ενέργειες, αντίθετα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά της εγκληματικότητας και της τυφλής βίας" και ζητά από την Πολιτεία μέτρα ασφάλειας και φύλαξης όλων των δικαστικών μεγάρων.

    Ερευνες για την έκρηξη στον Κορυδαλλό

    Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την ισχυρότατη έκρηξη, που σημειώθηκε χθες βράδυ έξω από τη γυναικεία πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού. Από την έκρηξη τραυματίσθηκε ελαφρά 22χρονη από θραύσματα τζαμιών σε παρακείμενη πολυκατοικία, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το σημείο, όπου εξερράγη ο μηχανισμός.

    Με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που ασχολούνται με την υπόθεση, θεωρούν πιθανό πίσω από την έκρηξη να βρίσκεται η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.

    Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης ήταν συμβολικός, δεδομένου ότι στον Κορυδαλλό κρατούνται κάποιοι από τους συλληφθέντες της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» και θεωρείται πιθανόν, οι δράστες να ήθελαν να στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης, δηλώνοντας, παράλληλα, ότι το «αντάρτικο πόλης» παραμένει ενεργό.

    Η βόμβα ήταν μεγάλης ισχύος και υπολογίζεται από τους πυροτεχνουργούς ότι αποτελείτο από περίπου δέκα κιλά εκρηκτικής ύλης. Ο εκκωφαντικός, δε, θόρυβος από την έκρηξη έφτασε ως τα Λιόσια και τα βόρεια προάστια. Το είδος της εκρηκτικής ύλης θα προσδιοριστεί από την έρευνα που γίνεται στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

    Σημειώνεται ότι ο άγνωστος, που προειδοποίησε για την έκρηξη, τηλεφώνησε στον τ/σ «Αλτερ» και την εφ. «Ελευθεροτυπία», μέσα τα οποία επιλέγει συνήθως η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», και έδωσε ακριβείς οδηγίες για αποκλεισμό της περιοχής και εκκένωση κτηρίων. Το ίδιο είχε γίνει στην έκρηξη, που σημειώθηκε πριν από λίγο καιρό στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στην οδό Σωκράτους, καθώς και έξω από το κτήριο της Διευθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στην οδό Πέτρου Ράλλη, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει η συγκεκριμένη οργάνωση.

    Από την Αστυνομία εξετάζεται το ενδεχόμενο η χθεσινοβραδινή έκρηξη στον Κορυδαλλό να συνδέεται με τη σημερινή στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

    [04] Αιματηρά επεισόδια

    Οι σημερινές βιαιότητες στην Μπανγκόκ, της Ταϊλάνδης, μεταξύ των διαδηλωτών με τα "κόκκινα πουκάμισα" που θέλουν την ανατροπή της κυβέρνησης και των δυνάμεων της τάξης προκάλεσαν το θάνατο επτά πολιτών, ενώ οι τραυματίες μόνο σήμερα έφτασαν τους εκατό, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

    Έξι άνδρες και μία γυναίκα σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν και σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας και διήρκεσαν όλη την ημέρα, ενώ τουλάχιστον εκατό πολίτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

    Η κρίση που είναι η χειρότερη που ξέσπασε στη χώρα από το 1992, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 37 άτομα ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους χίλιους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 May 2010 - 16:30:33 UTC