Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο Ερντογάν
  • [02] Παπαρήγα: "Νέα μέτρα και πακέτα"
  • [03] Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη
  • [04] "Οι παραλίες ανήκουν στον λαό" Video
  • [05] Καραβάνι "διασχίζει" την παλιά Εγνατία Οδό
  • [06] Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου
  • [07] Περαιτέρω περικοπές
  • [08] Για την άρση καμποτάζ
  • [09] Επέζησε ένα παιδί
  • [10] Ο ΠΑΟΚ στο τσάμπιονς λίγκ

  • [01] Στην Αθήνα ο Ερντογάν

    Στην Αθήνα φθάνει σήμερα το βράδυ ο Τούρκος πρωθυπουργός. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λαμβάνει η αστυνομία.Αύριο το πρωί, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Γ.Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια θα δει τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

    Το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί στο «Χίλτον» η μεικτή συνεδρίαση των 17 ελλήνων και τούρκων υπουργών που συμμετέχουν στο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας, υπό την προεδρία των Γ.Παπανδρέου και Τ.Ερντογάν και μετά τις δηλώσεις στον Τύπο θα ακολουθήσει το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

    Στο μεταξύ, διμερείς συζητήσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας, είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να επικαιροποιηθούν με την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα.

    Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων, η τουρκική πλευρά έχει διατυπώσει προτάσεις για οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς και συγκεκριμένα:

    - Ανάπτυξη συνεργιών στην ενέργεια (αγωγοί, δίκτυα αερίου, ηλεκτρισμός, ανανεώσιμες πηγές),

    - Τεχνολογίες πληροφορικής, τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομεία,

    - Ανάπτυξη διατραπεζικής συνεργασίας στην Ελλάδα, την Τουρκία αλλά και σε τρίτες χώρες,

    - Κοινές επενδύσεις σε βαλκανικές χώρες στους τομείς τροφίμων, εξαγωγών, μεταφορών,

    - Ανάπτυξη του διμερούς και διασυνοριακού εμπορίου,

    - Προστασία περιβάλλοντος.

    Ήδη έχουν αρχίσει - και συνεχίζονται αύριο - προκαταρκτικές διαβουλεύσεις, τόσο σε επιμελητηριακό επίπεδο καθώς και ανταλλαγή απόψεων εκπροσώπων επιχειρηματικών συνδέσμων.

    Τον Τούρκο πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύει πολυμελής επιχειρηματική αποστολή, ενώ σε επίπεδο επιχειρηματικής κοινότητας έχουν προηγηθεί αμοιβαίες επισκέψεις και συζητήσεις για ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων μεταξύ εκπροσώπων επιχειρήσεων και εμποροβιομηχανικών ομίλων των δύο χωρών.

    [02] Παπαρήγα: "Νέα μέτρα και πακέτα"

    Νέα «μέτρα» και «πακέτα» σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων βλέπει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία θεωρεί ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ο καπιταλισμός δεν διαθέτει τα παλιά «γιατροσόφια» να ξεπερνάει τις κρίσεις και θα φορτώσει τα βάρη στις πλάτες των λαών.

    Στην ομιλία της σε εκδήλωση της ΚΝΕ στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενόψει των φοιτητικών εκλογών, η κ. Παπαρήγα είπε ότι περιμένει «προβοκάτσιες» και «συνωμοσίες» σε βάρος του λαϊκού κινήματος, διότι όπως παρατήρησε, είναι μέσα στο πολιτικό παιγνίδι.

    «Θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα. Θα έρθει στο προσκήνιο κάθε καρυδιάς καρύδι. Προβοκάτορες, κρατικές, εξωκρατικές και παρακρατικές οργανώσεις καταστολής, σκληρός πυρήνας επιχειρηματιών και πολιτικοί που εκπροσωπούν επιχειρηματίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ταυτόχρονα, απηύθυνε ερώτηση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αν έχει αποφασίσει να ζητήσει τη στήριξη «ποικιλώνυμων συμμάχων τύπου ΛΑΟΣ, και σοβαρών επιχειρηματιών που παρεμβαίνουν με ξετσίπωτο τρόπο».

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν και τοπικές συγκρούσεις ή πόλεμοι, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, παραπέμποντας στο τι ακολούθησε την κρίση του 1929, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο.

    Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα εξέφρασε την ανησυχία μήπως υπάρξει συμφωνία για νομιμοποίηση των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

    Εξάλλου, η κ. Παπαρήγα απάντησε στον Στέφανο Μάνο, που εκ μέρους της «Δράσης» κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε βάρος του ΠΑΜΕ για καταλήψεις πλοίων, ξενοδοχείων και της Ακρόπολης. Επισήμανε ότι ο κ. Μάνος είναι γόνος αστικής οικογένειας, αναρωτήθηκε πού ήταν η «Δράση», όταν πέθαιναν εργάτες στα αμπάρια πλοίων και δήλωσε ότι δεν έγινε κατάληψη στην Ακρόπολη, αλλά απλώς ανάρτηση πανό. Σχολίασε πως δεν είδε να διαμαρτύρεται κανείς όταν οίκοι μόδας οργανώνουν φωτογραφήσεις στην Ακρόπολη για να παρουσιάσουν μοντέλα τις τουαλέτες τους.

    Εκδήλωση του τμήματος κατά των ναρκωτικών

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε παρέμβασή της σε εκδήλωση του τμήματος κατά των ναρκωτικών της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, που διανύουμε, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και επέκταση του φαινομένου της τοξικομανίας».

    Αναφερόμενη στο πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση, τόνισε ότι «εκμηδενίζει κατακτήσεις» και χαρακτήρισε ώς «στόχο του προγράμματος τη νέα γενιά, η οποία, όπως διευκρίνισε, έχει χρονικά σημαντική απόσταση από τους μεγάλους αγώνες του λαού μας».

    Δήλωσε, δε, ότι «δεν πρέπει να γίνει δεκτό κανένα πρόγραμμα λιτότητας στον κοινωνικό τομέα και αντίθετα, πρέπει μέσα από έναν πολυμέτωπο αγώνα να απαιτηθεί τόσο η χρηματοδότηση των στεγνών προγραμμάτων όσο και η χρηματοδότηση του προγράμματος επανένταξης των νέων με την εξασφάλιση θέσεων εργασίας».

    Χαρακτήρισε τη συζήτηση για το πόθεν έσχες των βουλευτών που τελευταία προβάλλεται -όπως είπε- σαν ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης αξιοπιστίας των κομμάτων ως «μεθαδόνη» στην έξοδο από την κρίση, επισημαίνοντας ότι «για να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα κατά των ναρκωτικών πρέπει να δοθεί και απάντηση στο ποιός θα πληρώσει την κρίση».

    Ζήτησε δε από την ΚΝΕ την ανάληψη μεγαλύτερων ευθυνών στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, αγώνα που χαρακτήρισε «πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και ανθρώπινο».

    [03] Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

    Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης διοργανώνει, το απόγευμα, ανοιχτή συγκέντρωση στην Πλατεία Αγ. Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητές τον Πρόεδρο της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα και τους Χριστίνα Ζιάκκα, Μέλος Επ. Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ και Γιώργο Θεοδωρόπουλο, Μέλος Συντονιστικού Θεσ/νίκης ΣΥΡΙΖΑ.

    Χθες, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Δήμο του Ελληνικού, για να συμπαρασταθεί στο δήμαρχο τον Χρ. Κορτζίδη, που βρίσκεται στη 14η μέρα απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος απέναντι στο καταστροφικό για την αυτοδιοίκηση σχέδιο Καλλικράτης.

    "Ένα σχέδιο που σημαίνει χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, ένα σχέδιο που σημαίνει δήμοι ακόμα περισσότερο ξεκομμένοι από τις ανάγκες του πολίτη, ένα σχέδιο που σημαίνει αυτοδιοίκηση δίχως πόρους και δυνατότητες", δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "υποκριτική στάση που επέλεξε να έρθει στο δήμο του Ελληνικού -δεν πέρασε όμως να ενημερωθεί για τον αγώνα που κάνει ο δήμαρχος. Επέλεξε να πάει με τα συνεργεία της τηλεόρασης για να κατεδαφίσει ένα ερείπιο, που δεν βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και πάνω από 10 χρόνια".

    "Αν έχει τα κότσια ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ας τα βάλει με τα ζωντανά συμφέροντα κι όχι με τα κουφάρια. Κι ας πάψει πια αυτή την επικοινωνιακή πολιτική. Έχει χάσει κάθε αξιοπιστία. Το μόνο που του μένει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά κανείς πια δεν τον πιστεύει", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    [04] "Οι παραλίες ανήκουν στον λαό" Video

    Στην απόδοση, άμεσα, τριών παραλιών στους κατοίκους των Αθηνών στοχεύει η έναρξη των εργασιών διάνοιξης παραλιακού μετώπου συνολικού μήκους δύο χιλιομέτρων με την κατεδάφιση του πρώην νυκτερινού κέντρου "Φαντασία" στον Αγ. Κοσμά, παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.

    «Τα δημόσια αγαθά αποδίδονται στους πολίτες. Προωθούμε έργο περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Διευρύνουμε τις εκτάσεις για κοινή χρήση. Απαντάμε σε παρανομίες, αυθαιρεσίες και ιδιοποιήσεις. Δημιουργούμε ζώνες αναψυχής, με την οικολογική τους αποκατάσταση και την ανάδειξη του φυσικού τοπίου. Θέλουμε κάθε οικογένεια να μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα. Κάθε οικογένεια να αξιοποιεί τις παραθαλάσσιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Κάθε νέος και νέα, κάθε οικογένεια να επενδύει τον ελεύθερο χρόνο της στο φυσικό τοπίο. Προσφορά στην ποιότητα της ζωής της. Τα δημόσια αγαθά αποδίδονται σε όλους μας. Και σήμερα κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Κατεδαφίζουμε κτήριο σύμβολο της στρεβλής ανάπτυξης της πόλης μας και της καταπάτησης των παραλιών μας. Στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να αποδώσουμε τις παραλίες ανοιχτές - τις θάλασσες στους κατοίκους της Αθήνας και της Αττικής", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    "Αποδίδονται στους πολίτες της Αθήνας 2 χιλιόμετρα ώστε σε δεκαπέντε μέρες να πηγαίνουν σε τρεις όμορφες παραλίες - τις οποίες κι εγώ τώρα ανακάλυψα γιατί ήταν περιφραγμένες - και μόνοι τους ή με τις οικογένειές τους να κάνουν μπάνιο χωρίς να πληρώνουν κανένα εισιτήριο", δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ.

    Η διάνοιξη του θαλάσσιου μετώπου θα γίνει σε δύο στάδια, από το πρώην νυκτερινό κέντρο Φαντασία μέχρι το Ακρωτήρι και, στη συνέχεια, από το Ακρωτήρι μέχρι τον Ιππόκαμπο. Η διάνοιξη αφορά την αφαίρεση όλων των εμποδίων (κάγκελα, συρματοπλέγματα και τσιμέντινοι όγκοι που από την παραλία μπαίνουν στη θάλασσα). Στο υπουργείο, επιτροπές μελετούν τη μικρής κλίμακας ανάπλαση της περιοχής για την οποία έχει προβλεφθεί κονδύλι ενώ μεγάλο μέρος της διαχείρισης και καθαριότητας της παραλίας θα αναλάβουν οι δήμοι. "Ελπίζουμε να συνεχίσουμε με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, που είναι στη Γλυφάδα", πρόσθεσε η Τ. Μπιρμπίλη.

    Η υπουργός υπογράμμισε ότι η ενέργεια αυτή έρχεται να απαντήσει στην προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για απόδοση του παραλιακού μετώπου στους κατοίκους και διευκρίνισε ότι το ΥΠΕΚΑ προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των αυθαίρετων χρήσεων στην περιοχή, επιλέγοντας την οδό της δράσης αντί της οδού των εξαγγελιών.

    Η Τ. Μπιρμπίλη υπενθύμισε ότι για την κατεδάφιση αυθαιρέτων απαιτεούνται συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα κατεδάφισης, πολλά από τα οποία δεν έχουν εκτελεστεί. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις περιπτώσεις αυθαίρετης χρήσης για την οποία υπάρχουν μισθωτήρια ή συμβόλαια, η υπουργός αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα περιπεπλεγμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή: "υπάρχει χώρος που ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, άλλος στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, άλλος στα Ολυμπιακά Ακίνητα, άλλος στα Τουριστικά Ακίνητα".

    Υπενθύμισε την ύπαρξη προεδρικού διατάγματος, υπογεγραμμένου από την Βάσω Παπανδρέου το 2004, το οποίο παραμένει εδώ και έξι χρόνια ανενεργό, καθώς η προβλεπόμενη από αυτό επιτροπή, στην οποία θα εμπλακούν πολλοί φορείς από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος, δεν λειτούργησε ποτέ. Στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης αυτής της επιτροπής συνεργάζεται αυτή την περίοδο το ΥΠΕΚΑ με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, είπε η υπουργός,

    Σε ερώτηση, τέλος, για το κατά πόσον θα προχωρήσει σε κατεδάφιση του Ακρωτηρίου, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο και για το οποίο έχει εκδοθεί απόφαση να κλείσει, η υπουργός είπε ότι "όλες αυτές οι κτήσεις ελέγχονται από τον Περιφερειάρχη Αττικής ώστε να ασκηθούν τα νόμιμα μέσα".

    [05] Καραβάνι "διασχίζει" την παλιά Εγνατία Οδό

    Η Μαριέτα Βαν Άτικουμ είναι Ολλανδέζα, αλλά γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα. Σπούδασε στο Άμστερνταμ νεοελληνική φιλολογία και ανθρωπολογία και στη συνέχεια ταξίδεψε πολύ στα Βαλκάνια. Πριν από περίπου δυόμιση χρόνια αποφάσισε, μαζί με μια ομάδα φίλων με ελληνικές σπουδές, να δημιουργήσουν ομάδα με την ονομασία «Ίδρυμα για την Εγνατία Οδό» (Via Egnatia Foundation, VEF).

    Στόχος του Ιδρύματος ήταν να προωθήσει το ενδιαφέρον για την παλιά Εγνατία Οδό, τον αρχαίο ρωμαϊκό δρόμο που κατασκευάστηκε τον 2ο π.χ. αιώνα ως προέκταση της Αππίας Οδού. Η Εγνατία, άλλωστε, στα βυζαντινά και τα οθωμανικά χρόνια αποτέλεσε σημαντικότατο άξονα επικοινωνίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μέσα από τα Βαλκάνια, με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

    Έτσι, πέρσι, μια ομάδα ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, με επικεφαλής την κ. Βαν Άτικουμ, ξεκίνησε να διασχίσει, περπατώντας, ολόκληρη την παλιά Εγνατία Οδό. Το διεθνές καραβάνι είχε ως αφετηρία το Δυρράχιο της Αλβανίας, διέσχισε την ΠΓΔΜ κι έπειτα από 250 χιλιόμετρα ολοκλήρωσε τη διαδρομή του στη Φλώρινα. Πριν από δέκα μέρες, δεκαπέντε άνθρωποι από την Ολλανδία, την Αγγλία, την Κροατία και την Ελλάδα, ξεκίνησαν το φετινό καραβάνι, αυτή τη φορά με μουλάρια, από την Κρυσταλλοπηγή, παρακλάδι της παλιάς Εγνατίας, προκειμένου να συνεχίσουν την περσινή διαδρομή και να την ολοκληρώσουν στην Κωνσταντινούπολη.

    «Αγαπάμε την Ελλάδα», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Μαριέτα Βαν Άτικουμ, διευθύντρια του «Ιδρύματος για την Εγνατία Οδό», και προσθέτει, σε άπταιστα ελληνικά:«θέλουμε να ξαναζωντανέψουμε την παλιά Εγνατία Οδό. Αναβιώνουμε το παλιό καραβάνι, που ήταν ο μοναδικός τρόπος ασφαλούς μετακίνησης τα χρόνια του βυζαντίου και της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

    Μιλώντας για την εμπειρία του ταξιδιού, δηλώνει ενθουσιασμένη και εκφράζει τον θαυμασμό της για τη φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα. «Η φύση ενώνει τους ανθρώπους, ενώνει τους λαούς», λέει και αναφέρεται με χαμόγελο στον Έλληνα οδηγό του καραβανιού, τον κ. Θεόφιλο, παλιό κυνηγό, που ακολουθεί όλα τα μονοπάτια και «ξεναγεί» τα μέλη της ομάδας στις ομορφιές κάθε τόπου.

    Δεν είναι, όμως, μόνο το ταξίδι. Η κ. Βαν Άτικουμ, (όπως το Αττική, μας λέει η ίδια), δεν παραλείπει να αναφερθεί και στους υπόλοιπους στόχους του ιδρύματος, που αριθμεί πλέον περισσότερα από 250 μέλη. «Προσπαθούμε να δουλέψουμε από διάφορα επίπεδα, όπως με την επιστημονική έρευνα και με τη μελέτη δημοσιευμάτων, που έχουν σχέση με την ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό κάθε περιοχής, αλλά και με εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια, αναπαλαιώσεις, μαθήματα ιστορίας και διαγωνισμούς ζωγραφικής. Μάλιστα, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, το Ίδρυμα θα διοργανώσει, στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο «Μακεδονία», ένα διεθνές συνέδριο με θέμα «Μύθοι για τους άλλους».

    Σήμερα, το καραβάνι έφτασε στη λίμνη Βεγορίτιδα και το χωριό Άγιος Παντελεήμονας, ενώ τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στην Άρνισσα, την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά. Η πρώτη φάση της πορείας του καραβανιού θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 16 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, στις 17 Ιουνίου, και θα ολοκληρωθεί στην Κωνσταντινούπολη, στις 11 Ιουλίου.

    «Η εμπειρία είναι απερίγραπτη», λέει η κ. Βαν Άτικουμ και όταν την καλούμε να σκιαγραφήσει την όλη προσπάθεια, μας απαντά με νόημα:«είμαστε ένας στρατός ειρήνης, ένας στρατός χωρίς πόλεμο, που αγαπά την ιστορία και δουλεύει γι αυτήν».

    Κείμενο: Γιούλτση Π.

    [06] Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

    Με δύο αλλαγές στο επίμαχο άρθρο 15 του νομοσχεδίου για τα «εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία», επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης να κάμψει τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, πριν την υπερψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Και αν και αυτό δεν επετεύχθη, οι διαφωνίες πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην αγανάκτηση που προκάλεσαν οι επιθέσεις που δέχεται το Κοινοβούλιο από μερίδα των μέσων ενημέρωσης και τον πρόεδρο του ΣΕΒ.

    Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, όρισε στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου, πως οι υπόδικοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξιχνίαση πράξεων διαφθοράς σε βάρος του Δημοσίου, από υπαλλήλους ή δικαστικούς λειτουργούς, ή ακόμα και κοινοβουλευτικά πρόσωπα, μπορούν να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης, εφόσον τα στοιχεία τους κατατεθούν μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης που τους αφορά, ενώ πλέον αποκλείεται γιβ αυτούς η δυνατότητα απαλλαγής από την δίωξη, αλλά εξασφαλίζεται η μειωμένη ποινή.

    Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχαν εκφράσει την καχυποψία τους για το άρθρο 15, όπως επίσης και για το άρθρο 1, που δίνει την δυνατότητα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, να δώσουν σε Επιτροπή υπό τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εντολή διερεύνησης καταγγελίας, με προστασία της ανωνυμίας του καταγγέλλοντος για πρόσωπα που υποχρεούνται να καταθέτουν «πόθεν έσχες». Κοινή συνισταμένη των αντιρρήσεων, ο κίνδυνος κατάχρησης των διατάξεων από τους εκάστοτε υπουργούς, για να πλήξουν τους αντιπάλους τους.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Τζαβάρας, επεσήμανε πως στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται κάποια ρητή διαδικασία αξιολόγησης των προσφερθέντων αποδεικτικών στοιχείων. «Αν στα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνεται και η μαρτυρία του κατηγορουμένου σε βάρος του ανωτέρου, πώς συμβιβάζεται αυτή η διάταξη με τη βασική αρχή, ότι «ένοχος ένοχο ου ποιεί»;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

    «Μπορεί να υπάρξει στοχοποίηση και να συνεχιστεί η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων με σημαία την κάθαρση και, ρίχνοντας τα βάρη στους πολιτικούς μας αντιπάλους, η πολιτική μας ζωή, αντί να ασχολείται με ουσιαστικά ζητήματα, να ασχολείται μόνο με εξεταστικές επιτροπές και προανακριτικές επιτροπές» παρατήρησε ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ). «Να τις κάνουμε αν υπάρχει πρόβλημα, δεν έχω αντίρρηση, αλλά όχι τέτοιες διατάξεις» συμπλήρωσε.

    «Στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι, λέγατε ότι υπάρχει ευθύνη του κου Αγγέλου με βάση την κατάθεση κάποιου κατηγορουμένου - του κου Μπότσιου» σημείωσε ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ). «Με βάση αυτό, θεωρήσατε ότι έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Ρουσόπουλος. Θα παραπέμψετε έναν υπουργό και επειδή θα παραπεμφθεί ο υπουργός, θα ανασταλεί για το συγκεκριμένο η ποινική δίωξη. Και αν υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, θα υπάρξει και καταδίκη και θα έχει λήξει το θέμα. Αυτά τα ζούμε, κύριε υπουργέ».

    «Αντί να προστατέψουμε τον βουλευτή από τις συκοφαντίες των ανώνυμων μπλογκς, δίνουμε λόγο στον ανώνυμο ρουφιάνο» σχολίασε και ο Γ. Καρατζαφέρης.

    «Φοβάμαι πως τροφοδοτείται ένα κλίμα ενός άκρατου δωσιλογισμού που θα οδηγήσει στο να πολεμάνε όλοι όλους και μάλιστα χάριν ιδιοτελών σκοπιμοτήτων και πολλές φορές και πολιτικών σκοπιμοτήτων και είναι το χειρότερο για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος» παρατήρησε ο Φ. Κουβέλης.

    «Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει το δικαίωμα να ελέγξει τα πολιτειακά και κοινοβουλευτικά πρόσωπα» απάντησε ο Χ. Καστανίδης, εξηγώντας ότι οι δυνατότητες του υπουργού, αφορούν τα υπόλοιπα πρόσωπα που υποχρεούνται σε υποβολή «πόθεν έσχες». Όσον αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση ιδιωτών για την αποκάλυψη κρουσμάτων διαφθοράς στο Δημόσιο, αυτή αφορά στις περισσότερες περιπτώσεις, «υπαλλήλους που θα συνεργαστούν με τη δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς υψηλών κρατικών αξιωματούχων ή και πολιτικών παραγόντων. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η ανησυχία».

    «Για τα πολιτικά πρόσωπα, που θεωρούνται από ορισμένους εκ των συναδέλφων ότι μπορούν να βρεθούν προ ωμών εκβιασμών, η διαδικασία ελέγχου δεν αλλάζει σε τίποτα. Και σήμερα, αν στα πλαίσια μιας προκαταρκτικής εξέτασης ένας οποιοσδήποτε πολίτης αναφέρει το όνομα υπουργού, ο σχετικός φάκελος στέλνεται αμελλητί στη Βουλή - και η Βουλή αποφασίζει κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα» ανέφερε ο κος Καστανίδης.

    Αντιδράσεις στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ

    Έντονα αποδοκιμαστική υπήρξε η απόκριση της Βουλής, στις απαξιωτικές εκφράσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει να προσφέρει πλέον τίποτα στη χώρα.

    Μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τα κόμματα του μεταπολιτευτικού σκηνικού «διαπλεκόμενα με το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο της Μεταπολίτευσης, είτε οργανικά είτε ιδεολογικά» και υποστήριξε ότι «είναι προφανής σήμερα η απροθυμία όλων των κομμάτων να κόψουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται», γιατί «αισθάνονται ότι η συρρίκνωση του Κράτους και η ανεμπόδιστη ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οικονομίας, θα συρρίκνωνε την εξουσία τους -άρα και τα προνόμιά τους».

    Πρώτη δηκτική αναφορά (σσ. «πλέον γεννήθηκε σ΄αυτήν εδώ τη χώρα, ο Σωτήρας») στην ομιλία του κ. Δασκαλόπουλου, πραγματοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο, Νίκος Τσούκαλης.

    «Πληροφορηθήκαμε ξαφνικά, ότι η υγιής επιχειρηματικά τάξη της χώρας, δεν είχε καμία σχέση με το χρηματιστήριο, αφού όσα δισεκατομμύρια αποκόμισε από το Χρηματιστήριο τα επένδυσε και δεν τα εξήγε σε off shore επιχειρήσεις. Πληροφορηθήκαμε ότι κουμπάροι και μπατζανάκηδες δεν είχαν καμία σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και το αλισβερίσι τους με το Δημόσιο, ότι τα καρτέλ και οι τιμές, η σχέση αυτών των δύο, αφορούν μονάχα το Δημόσιο και όχι τον ιδιωτικό τομέα. Πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει κρατικοδίαιτος καπιταλισμός στη χώρα, κρατικοδίαιτη επιχείρηση, όλα λειτουργούν κάτω από την μπότα του στυγνού ελληνικού Δημοσίου. Πληροφορηθήκαμε ότι κανένας επιχειρηματίας δεν διαπλέκεται μέσω μαζικών μέσων επικοινωνίας, ούτως ώστε να επιτύχει τις ιδιοτελείς επιδιώξεις του. Οι εργοληπτικές εταιρείες βεβαίως, κατασκευάζουν τα δημόσια έργα με ευρωπαϊκές τιμές και με την ποιότητα που έχει σχέση με τις προδιαγραφές της ΕΕ και άλλων έγκριτων φορέων», είπε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά «να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το πού οδηγείται η χώρα» και να αναλάβουν προσπάθεια κινητοποίησης όλης της κοινωνίας για μια «κάθαρση με την παλιά αρχαιοελληνική έννοια».

    Αργότερα, στην ομιλία του κου Δασκαλόπουλου αναφέρθηκε με παρέμβασή του και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, επιστρατεύοντας τη λαϊκή ρήση «χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιακά».

    «Να έχουμε συνείδηση ότι την πολιτική δεν μπορούν να την κρίνουν οι διανοούμενοι, που σιωπούν και μιλούν μόνον όταν έχουν συμφέρον, άρα δεν υπάρχουν. Την πολιτική δεν μπορούν να την κρίνουν και να την αλλάξουν επιχειρηματίες βουτηγμένοι στη διαπλοκή, που αφού επί χρόνια κατασπατάλησαν κρατικούς πόρους, προστατευόμενοι από κρατικές συνθήκες, τώρα ανακάλυψαν και ισχυρίζονται ότι η ελεύθερη οικονομία από μόνη της -ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες βέβαια, ζητούν από το κράτος να βοηθήσει την ελεύθερη οικονομία- μπορεί να δώσει τη λύση του προβλήματος», είπε ο υπουργός.

    «Εκείνοι οι οποίοι καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, βγάζοντας στις Ελβετίες τα κεφάλαια του Έλληνα πολίτη, αυτοί έρχονται σήμερα να είναι οι τιμωροί και οι εισαγγελείς», παρατήρησε, από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος πρόσθεσε πως «καλά θα κάνουν, λοιπόν, όλοι αυτοί οι κεφαλαιοκράτες να προσέξουν πάρα πολύ, γιατί η επιείκεια με την οποία τούς έχει συμπεριφερθεί ο πολιτικός κόσμος, νομίζω ότι τους δημιουργεί περισσότερη αναίδεια και γίνονται θρασύτεροι απ' ό,τι πρέπει. Ας προσέξουν» και κατέληξε:

    «Οι πολιτικοί εδώ, είμαστε ταγμένοι, έχουμε ορκιστεί στο Σύνταγμα να προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη λαϊκή δημοκρατία. Αυτοί έχουν ταχθεί να προστατεύσουν το πορτοφόλι τους».

    Ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, με αφορμή περικοπές που εξήγγειλε στις αποδοχές των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής, αναφέρθηκε γενικότερα στο «εύφορο κλίμα» που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της κρίσης, «για όσους επιχειρούν να ασκήσουν μη τεκμηριωμένη κριτική», ή, ακόμα περισσότερο, «που επιδιώκουν συνολικά την απαξίωση, συλλήβδην την απαξίωση της πολιτικής και όλων των προσώπων. Κατά την γνώμη μου, αδιαφορούν για τη Δημοκρατία μας και την ποιότητά της, όσοι διαμορφώνουν στην κοινή γνώμη ένα γενικευμένο κλίμα απόρριψης, μέσα από γενικεύσεις, αναλήθειες, διαστρεβλώσεις και έναν άκρατο λαϊκισμό για τους κινδύνους, που γεννιούνται για τη λειτουργία των θεσμών σ' αυτή τη χώρα. Οδηγούν, έτσι, ηθελημένα ή αθέλητα, στον κίνδυνο διάλυσης της ίδιας της κοινωνίας, μετατρέποντας, ηθελημένα ή αθέλητα, τον λαό σε μία μάζα και τον σκεπτόμενο πολίτη σε ένα απλά αγανακτισμένο άτομο».

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, διατύπωσε και προτάσεις. «Προτείνουμε πόθεν έσχες και στους επιχειρηματίες για το πού βρήκαν τα λεφτά για να φτιάξουν τα κανάλια. Έλεγχος στον Λάτση, τον Βαρδινογιάννη, τον Κόκκαλη. Μονάχοι τους οι πολιτικοί κάνουν την διαπλοκή;», αναρωτήθηκε.

    Επισήμανε ακόμη ότι η εισαγωγή του εργατικού ελέγχου στις επιχειρήσεις θα μπορούσε να περιορίσει το φαινόμενο της διαπλοκής, αν και όχι να το εξαλείψει τελείως. «Λένε κάποιοι πως το ΚΚΕ δεν έχει προτάσεις για το σήμερα και παραπέμπει τα πάντα στο μέλλον. Ορίστε συγκεκριμένες προτάσεις. Όχι όμως να φέρνουν μαύρο χρήμα και να εμφανίζονται ως επενδυτές και να μας κάνουν και τους τιμητές, λαδώνοντας και αξιωματούχους», ανέφερε.

    Για «ανοίκειες και αήθεις επιθέσεις κατά του κύρους του Κοινοβουλίου και της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, που εκπορεύονται από πομπούς μηνυμάτων, που χρησιμοποιούν δημόσια αγαθά», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας. «Θα πρέπει να κυκλοφορούν μηνύματα μέσα από τα κανάλια της τηλεοπτικής επικοινωνίας, τα οποία να είναι σύμφωνα με τις αρχές που πρέπει να υπηρετεί η ιδιωτική τηλεόραση και η οποία εφαρμογή όλων αυτών των διατάξεων έχει αφεθεί στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να γίνει ένα διάβημα προς τη διοικητική αυτή Αρχή, γιατί είναι μέσα στα καθήκοντά της να επιβάλει τον σωστό τόνο των μηνυμάτων και των εκπομπών, οι οποίες θα πρέπει να επωμίζονται τη σοβαρότητα, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία που επιβάλλουν αυτοί οι καιροί».

    Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υποστήριξε σε παρέμβασή του πως «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, στις μέρες μας, είναι όρος εθνικής επιβίωσης (β¦). Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη ανατροπή. Έχει ανάγκη από μια μεγάλη ανατροπή υπέρ του δημοσίου ήθους, υπέρ της διαφάνειας, υπέρ του δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου. Καμιά μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει εάν δεν αποκαταστήσουμε παράλληλα την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας».

    [07] Περαιτέρω περικοπές

    Περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών, ύψους 1500 ευρώ περίπου, αλλά και στις απολαβές των υπαλλήλων της Βουλής, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατόπιν σχετικής απόφασης που έλαβε χθες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, υιοθετώντας πρότασή του.

    Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές, διακόπτεται η παροχή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του δώρου διακοπών, μειώνεται κατά 8% επιπλέον το προβλεπόμενο επίδομα δαπανών οργανώσεως και λειτουργίας του πολιτικού τους γραφείου (είχε ήδη περικοπεί τον Μάρτιο κατά 12%) - ενώ περιορίζεται και κατά 8% επιπλέον και το επίδομα εξόδων κινήσεως (έναντι του 12% που είχε περικοπεί τον Μάρτιο).

    «Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές περικοπές στις αποδοχές των Βουλευτών ετησίως θα είναι τουλάχιστον στις 18.000 ευρώ, δηλαδή οι μηνιαίες περικοπές για τους Βουλευτές φθάνουν τουλάχιστον στα 1.500 ευρώ. Κι αν θέλει κανείς ποσοστιαία να υπολογίσει, είναι κατά τι πάνω από 20%» παρατήρησε ο κος Πετσάλνικος.

    Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους της Βουλής, περικόπτεται το επίδομα υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και το επίδομα δαπανών κίνησης κατά 8% (πέραν της μείωσης κατά 12%, που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάρτιο).

    «Σε ό,τι αφορά το ειδικό επίδομα που καταβάλλεται στους υπαλλήλους της Βουλής από το 1929 ως έκτακτη αποζημίωση και το οποίο τον περασμένο Μάρτιο είχαμε περικόψει κατά 12% για ποσό ανερχόμενο μέχρι τα 1.000 ευρώ και κατά 17% για ποσό που τα υπερβαίνει, τώρα περικόπτεται περαιτέρω κατά 8%. Θυμίζω ότι το επίδομα αυτό, που ως τώρα ήταν αφορολόγητο, θα φορολογείται πλέον σύμφωνα με την απόφαση που πήραμε στις 14 Απριλίου» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Μετά τις περικοπές αυτές και τη φορολόγησή του, το ειδικό αυτό επίδομα μειώνεται κατά 39% για τους χαμηλόμισθους και φθάνει η μείωσή του από τις περικοπές και τη φορολόγησή του, έως και το 50% για τα υψηλότερα κλιμάκια των υπαλλήλων».

    «Τέλος, θα ήθελα να γνωρίζετε και να γνωρίζει και η κοινή γνώμη, ότι ο συνολικός Προϋπολογισμός της Βουλής για το τρέχον έτος, μέχρι στιγμής έχει φθάσει σε περικοπές της τάξης των 25.000.000 ευρώ από το μειωμένο Προϋπολογισμό, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Ο συνολικός Προϋπολογισμός της Βουλής αποτελεί το 3,5 τοις χιλίοις του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού, οι δε δαπάνες που αφορούν τη συνολική αποζημίωση των Βουλευτών, αποτελούν το 1 τοις χιλίοις του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού».

    Στο σημείο αυτό, ο κος Πετσάλνικος, αντιτάχθηκε στις αιτιάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θέλουν τους βουλευτές υπεράριθμους σε σχέση με το μέγεθος της χώρας, συγκρίνοντας τους 300 της ελληνικής Βουλής με τους βουλευτές άλλων χωρών όπου λειτουργούν περισσότερα του ενός Κοινοβούλια στο πλαίσιο του δικού τους συστήματος: Βέλγιο 596 βουλευτές, Αυστρία 695, Ολλανδία 789, Πορτογαλία 343, Σουηδία 380, Ουγγαρία 386, Γαλλία 920, Ιταλία 945, Ισπανία 1820, Γερμανία 2550, Βρετανία 1680.

    Σημειώνεται πως οι ανακοινωθείσες αποφάσεις για περικοπές, υπερψηφίστηκαν ομόφωνα, εκτός εκείνων που αφορούν τους υπαλλήλους της Βουλής, για τις οποίες εκφράστηκε η επίσημη αντίθεση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκείνη βουλευτών άλλων κομμάτων. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του Συνασπισμού, Ν. Τσούκαλης, χαιρέτησε τις περικοπές θεωρώντας μάλιστα πως αποφασίστηκαν «κάτω από την πίεση των ελλήνων πολιτών και του λαού», αλλά έκανε λόγο για «εμφανή αδικία σε βάρος των υπαλλήλων της Βουλής από τα μέσα ενημέρωσης».

    «Οι περικοπές των βουλευτών χρησιμοποιούνται για να εξαπλωθεί η περικοπή σε όλους τους υπαλλήλους. Οι βουλευτές δικαίως πληρώνουν, γιατί αποτελούν τον πόλο της Δημοκρατίας, που παίρνει αποφάσεις. Όχι, όμως, οι υπάλληλοι» ανέφερε ο κος Τσούκαλης, ενώ ο Γερ. Γιακουμάτος (ΝΔ), πρότεινε «να καταργήσετε αυτόν τον αναθεματισμένο 15ο και 16ο μισθό και να πληρώνετε στους υπάλληλους τις υπερωρίες, όπως λέει ο νόμος. Θα πάρουν τα διπλάσια από όσα παίρνουν τώρα. Αντ' αυτού, δίνετε βορά στους δημοσιογράφους με 40.000 και 50.000 ευρώ μισθό το μήνα, με τεράστια σπίτια, βίλες, με Grand Cherokee και Cayenne. Αυτή είναι η απαξία. Φωνάζουν οι κλέφτες για να φοβηθούν οι νοικοκυραίοι εδώ μέσα».

    «Είμαστε αρνητικοί - διευκρίνισε ο Αντώνης Σκυλλάκος για λογαριασμό του ΚΚΕ - διότι η απόφαση αυτή κινείται στα πλαίσια του δόγματος "όλα τα βάρη στους εργαζομένους και στους συνταξιούχους».

    [08] Για την άρση καμποτάζ

    Την άρση του καμποτάζ που απαγορεύει στα ξένα κρουαζιερόπλοια να εκτελούν θαλάσσιες περιηγήσεις με αφετηρία ελληνικά λιμάνια, προβλέπει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής η οποία με πρόεδρο τον Γιώργο Ανωμερίτη είχε ξεκινήσει διάλογο για το θέμα. Το πόρισμα που απεστάλη στην υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, προαναγγέλλει ουσιαστικά την άρση του καμποτάζ αφού επισημαίνει ότι βάσει των διατάξεων του ευρωπαϊκού νόμου 3577/92 περί εφαρμογής της αρχής ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές στο εσωτερικό των κρατών-μελών δεν υφίσταται καμποτάζ για τα πλοία με κοινοτική σημαία.

    Το ίδιο τονίζει ότι ισχύει και για τα πλοία τρίτων χωρών, αφού όπως επισημαίνεται δεν υφίσταται υπό ελληνική σημαία στόλος κρουαζιεροπλοίων. Επισημαίνεται μάλιστα ότι βάσει μελέτης του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τα κέρδη για τη χώρα από την άρση του καμποτάζ εκτιμάται ότι θα είναι 1,1 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ τονίζεται ότι το 83% της παγκόσμιας κρουαζιέρας ελέγχεται από πέντε μεγάλες ξένες εταιρίες, των οποίων όμως το σύνολο των στόλων είναι νηολογημένο σε σημαίες τρίτων χωρών (μη κοινοτικών).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος, στην Ελλάδα απο-επιβιβάστηκε το 2009 μόνο το 6,5% των επιβατών κρουαζιέρας, ενώ στην Ιταλία το 40%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να εισπράξει μόνο το 3,3% και η Ιταλία το 30,4%. Στο πόρισμα το οποίο εντός των ημερών η κ. Κατσέλη θα διαβιβάσει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τονίζεται ότι για την απασχόληση Ελλήνων ναυτικών «πλην αξιωματικών γέφυρας και μηχανής στα ξένα κρουαζιερόπλοια προτείνεται η ίδρυση Οργανισμού Απασχόλησης Εμπορικού Ναυτικού (ΟΑΕΝ) που στόχο θα έχει εκτός από την κατάρτιση, την επιμόρφωση και την εκπαίδευση των Ελλήνων ναυτικών και τη διαμεσολάβηση για την εξεύρεση εργασίας σε ξένα κρουαζιερόπλοια και εταιρίες.

    Τέλος, αναφέρεται ότι οι ξένες εταιρίες εφόσον χρησιμοποιούν ως λιμάνι αφετηρίας "home porting" ελληνικά λιμάνια, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ως μέλη των πληρωμάτων των πλοίων τους και Έλληνες ναυτικούς εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα.

    [09] Επέζησε ένα παιδί

    Συνολικά 104 άτομα επέβαιναν στο αεροσκάφος τύπου Airbus 330 της λιβυκής αεροπορικής εταιρείας Al Afriqiyah που συνετρίβη χθες το πρωί κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, προερχόμενο από το Γιοχάνεσμπουργκ.

    "Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι νεκροί, με εξαίρεση ένα παιδί... 93 επιβάτες και 11 μέλη του πλήρωματος επέβαιναν στο αεροσκάφος", δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του λιβυκού αεροδρομίου.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο του αεροδρομίου ο επιζών είναι ολλανδικής υπηκοότητας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 22 Λίβυοι, εξήντα δύο ολλανδοί, δύο από την Γερμανία, ένας από τις Φιλιππίνες, ένας από τη Ζιμπάμπουε.Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν είχε ακόμη μία πλήρη λίστα με τα ονόματα των επιβατών.

    Τα συλλυπητήρια της για το δυστύχημα απέστειλαν στην Λιβύη και στην Ολλανδία οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας και τη βαθύτατη συμπάθεια και αλληλεγγύη μας στις οικογένειες των θυμάτων", δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε μήνυμα του προς τις αρχές της Λιβύης.

    Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιαν Μπαλκενέντε δήλωσε "σοκαρισμένος από την τραγική αεροπορική συντριβή αυτό το πρωί στην Τρίπολη όπου τόσοι πολλοί ολλανδοί πολίτες χάθηκαν".

    [10] Ο ΠΑΟΚ στο τσάμπιονς λίγκ

    Αποθεωτική υποδοχή, κάνοντας τη νύχτα... μέρα, επιφύλαξαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην αποστολή της ομάδας, που επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη μετά τη νίκη στο "Γ. Καραϊσκάκης" επί του Ολυμπιακού, που σε συνδυασμό με την ισοπαλία στην αναμέτρηση του Αρη με την ΑΕΚ, στέλνει τον "Δικέφαλο" στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Περισσότερα από πέντε χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", φροντίζοντας με τις εξαιρετικά "θερμές" εκδηλώσεις τους να στείλουν τον Φερνάντο Σάντος και τους παίκτες του στα... ουράνια, με τους τελευταίους (σ.σ. με μπροστάρη τον Πάμπλο Γκαρσία), να ανταποκρίνονται στο ίδιο πνεύμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 May 2010 - 6:30:34 UTC