Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα"
  • [02] Προφυλακιστέος κρίθηκε ο ¶. Σειρινίδης
  • [03] "Νέα μέτρα και πακέτα"
  • [04] «Σανίδα σωτηρίας»
  • [05] Οι πρώτοι υπουργοί

  • [01] "Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα"

    Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συζήτησε το θέμα της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.

    Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώθηκε κυρίως μετά την ένταξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και όπως φαίνεται αυτή η ένταξη έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα σιγουριάς και σταθερότητας στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η χώρα μας είναι προστατευμένη, καθώς έχει τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ένας αναπτυξιακός νόμος δεν είναι πανάκεια, αλλά απλώς ένα μέρος της όλης προσπάθειας η οποία θα πρέπει να κατατείνει στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου βιώσιμου και ανταγωνιστικού.

    Η ευκαιρία που έχει η Ελλάδα αυτό το διάστημα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρέπει να αξιοποιηθεί με δύο τρόπους: Πρώτα πρέπει να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα, με την κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως εκείνες που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε, πρέπει να μπουν όροι που θα βοηθήσουν τη χώρα, ώστε να έρθουν οι επενδύσεις εκείνες που θα δώσουν μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική και ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο πολυσυζητημένο θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο, όπως είπε, είναι πάντα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, η οποία θα κάνει κάθε τι ώστε να υποστηρίξει τα πιο αδύναμα στρώματα και γι΄αυτό θα εφαρμοστούν διάφορα προγράμματα και θα γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας το οποίο ακούγεται, όπως είπε, καθημερινά και έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα το οποίο εντείνεται.

    Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος και όχι μέρος του, αλλά τόνισε ότι αυτό πρέπει να αποδειχθεί.

    Και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός θα βλέπει καθημερινά ότι η δικαιοσύνη υπάρχει και παίρνει σάρκα και οστά, σε ό,τι έχει σχέση με υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίες, όπως τόνισε, αντιμετωπίζονται πλέον με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο.

    Αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο πολιτικό σύστημα, το οποίο, όπως ανέφερε, τελεί σε αιχμαλωσία από κάποια συμφέροντα, τα οποία είναι πολλές φορές ισχυρά.

    Αυτό που απαιτείται, είπε, είναι η ενδυνάμωση του πολιτικού συστήματος, η διάκριση των εξουσιών, η διαφάνεια, το επιτελικό κράτος, η συστηματική λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και η προστασία του πολίτη και των δικαιωμάτων του.

    Στις θεσμικές αλλαγές ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε και το σχέδιο "Καλλικράτης", για την πορεία του οποίου ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.

    Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για επιτυχία της χώρας, η οποία θα μπορέσει έτσι να διαμορφώσει ένα κλίμα σχετικής ηρεμίας και να έχει την απαιτούμενη προστασία.

    Χαρακτήρισε πολιτικό κεφάλαιο την ένταξη και πρόσθεσε ότι υπάρχει μία συστηματική προσπάθεια αποδόμησης αυτής της επιτυχίας, η οποία, οπως τόνισε, αποτελεί μία κατάκτηση.

    Γιατί, όπως υπογράμμισε, ακόμα και σήμερα βλέπουμε ότι οι αγορές δεν θα μας άφηναν ήσυχους, καθώς ακόμα χτυπάνε το ευρώ.

    Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση άργησε να αντιδράσει αλλά σε σχέση με το παρελθόν πήρε πολύ γρήγορα την απόφαση για τη δημιουργία του μηχανισμού, ο οποίος - είπε - είναι προσωρινός και θα ισχύσει για τρία χρονια.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε, ήδη έχουν τεθεί τα θεμέλια για να υπάρξουν σοβαρότερες θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι οποίες θα αφορούν κυρίως στον οικονομικό συντονισμό της Ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Επίσης τόνισε οτι θα χρειαστεί η κυβέρνηση να συνεχίσει τον αγώνα, κάτι που θα κάνει και ο ίδιος και ως επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, διότι, όπως ανέφερε, έχει γίνει συνείδηση ότι η ρύθμιση των αγορών και η αντιμετώπιση των κερδοσκόπων είναι ζωτικά ζητήματα για την οικονομία σε διεθνές επίπεδο.

    Από δω και πέρα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, μετά την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, η κυβέρνηση θα κριθεί στα υπόλοιπα, καθώς οι πολίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αποδέχονται τα μέτρα όσο και αν είναι δυσάρεστα, τονίζοντας, όμως, ότι η αποδοχή των πολιτών τελεί υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα πετύχει σε άλλους τομείς.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει πριν από όλα να πετύχει το ιδιο το πρόγραμμα σταθεροποίησης και να συνεχιστούν και να εμβαθύνουν οι αλλαγές οι οποίες βοηθούν στην εξοικονόμηση πόρων.

    Μεταξύ των δυσκολιών που υπάρχουν, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, ο οποίος, όπως τόνισε, χρειάζεται μπαι πας.

    Πρέπει, τόνισε επίσης, να συνεχίσουμε την προσπάθεια σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τις ΔΕΚΟ και να δούμε πως θα εξοικονομηθούν πόροι και πώς θα χτυπηθεί η σπατάλη και η διαφθορά.

    Εχουμε πάρει, πρόσθεσε, σημαντικά μέτρα, αλλά επισήμανε ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα.

    Η υπουργός Οικονομίας

    Το μήνυμα του σημερινού άτυπου υπουργικού συμβουλίου είναι ένα: η μάχη τώρα για τη στήριξη των επενδύσεων με ένα νέο αναπτυξιακό νόμο και απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη μετά το πέρας της, υπό τον πρωθυπουργό, συνεδρίασης του συμβουλίου.

    Η κα Κατσέλη δήλωσε ότι υπάρχει και το μήνυμα της μάχης για τη μείωση των τιμών, έτσι ώστε κάθε μέρα να υπάρχει ένα ευρώ περίσσευμα στην τσέπη του κάθε καταναλωτή, μία μάχη σε δύο μέτωπα, που, όπως είπε η υπουργός, δίνουμε με όλους τους εταίρους μας και στην οποία βάζουμε πλάτη όλοι, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του.

    Ερωτηθείσα γιατί δεν έχουν πέσει οι τιμές, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, η Λούκα Κατσέλη είπε πως όταν αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι κατά το ποσοστό που αυξήθηκαν, είναι φυσικό αυτό να φαίνεται στην αγορά, κυρίως στα πετρελαιοειδή με μία αύξηση που είχαμε πάνω από 40%.

    Αυτό που θέλω να τονίσω, συνέχισε η υπουργός, είναι ότι η αγορά απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων και παρά την αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ είχαμε σημαντικές μειώσεις σε πάρα πολλούς τομείς.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυθούμε, επιβάλλουμε πρόστιμα, κάνουμε ελέγχους σε καθημερινή βάση και με τις ρυθμίσεις που φέρνουμε, όπως π.χ. το πάγωμα τιμών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Με τη θέσπιση καθαρών τιμών στα ράφια και με μια σειρά άλλα συνοδευτικά μέτρα βοηθούμε ώστε ο καταναλωτής να αισθάνεται ότι προστατεύεται, πρόσθεσε η υπουργός.

    Ερωτηθείσα τί γίνεται με την ανάπτυξη και γιατί δεν προχωρά, η κα Κατσέλη είπε ότι αυτή δεν γίνεται με μαγικό ραβδί. Για να φαίνονταν σήμερα αποτελέσματα ανάπτυξης έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα πριν από δύο χρόνια, είπε και τόνισε ότι από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία, δηλαδή το ΕΣΠΑ, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να μπει ανάχωμα στην ύφεση και οι πολίτες να δουν φως στο βάθος του τούνελ σε ένα χρόνο.

    Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Τρίτη κατατίθεται στη βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση μεγάλων επιχειρήσεων, ακολουθεί το fast track, αμφότερα αφορώντα τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ως το Σεπτέμβριο θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Και στα τέλη Ιουνίου αναμένεται η κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου.

    [02] Προφυλακιστέος κρίθηκε ο ¶. Σειρινίδης

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον της 2ης Ειδικής Ανακρίτριας ο ¶ρης Σειρινίδης, ο οποίος κατηγορείται για πυροβολισμούς εναντίον "κλούβας" των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη τον Ιούλιο του 2009.

    Η κατηγορία που βαρύνει τον Αρη Σειρινίδη αφορά τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας και απαγγέλθηκαν μετά από ταυτοποίηση -σύμφωνα με την Αστυνομία- δείγματος DNA που ελήφθη από τον κατηγορούμενο με αυτό που είχε εντοπιστεί τότε, σε μάσκα που είχε πέσει από τον δράστη της επίθεσης.

    Ο ίδιος, σύμφωνα με τη συνήγορό του κ. Χρ. Πετσιμέρη, αρνείται τις κατηγορίες και αμφισβητεί τα αποτελέσματα των ελέγχων της Αστυνομίας.

    Ο Αρης Σειρινίδης συνελήφθη λίγες ώρες μετά την πρόσφατη αιματηρή ληστεία στο "Πράκτικερ" και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πλημμελήματα. Για την υπόθεση του λεωφορείου των ΜΑΤ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του την περασμένη Παρασκευή, όταν ο κατηγορούμενος έδινε απολογία στην ανακρίτρια για τις πλημμεληματικές κατηγορίες.

    [03] "Νέα μέτρα και πακέτα"

    Νέα «μέτρα» και «πακέτα» σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων βλέπει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία θεωρεί ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ο καπιταλισμός δεν διαθέτει τα παλιά «γιατροσόφια» να ξεπερνάει τις κρίσεις και θα φορτώσει τα βάρη στις πλάτες των λαών.

    Στην ομιλία της σε εκδήλωση της ΚΝΕ στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενόψει των φοιτητικών εκλογών, η κ. Παπαρήγα είπε ότι περιμένει «προβοκάτσιες» και «συνωμοσίες» σε βάρος του λαϊκού κινήματος, διότι όπως παρατήρησε, είναι μέσα στο πολιτικό παιγνίδι.

    «Θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα. Θα έρθει στο προσκήνιο κάθε καρυδιάς καρύδι. Προβοκάτορες, κρατικές, εξωκρατικές και παρακρατικές οργανώσεις καταστολής, σκληρός πυρήνας επιχειρηματιών και πολιτικοί που εκπροσωπούν επιχειρηματίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ταυτόχρονα, απηύθυνε ερώτηση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αν έχει αποφασίσει να ζητήσει τη στήριξη «ποικιλώνυμων συμμάχων τύπου ΛΑΟΣ, και σοβαρών επιχειρηματιών που παρεμβαίνουν με ξετσίπωτο τρόπο».

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν και τοπικές συγκρούσεις ή πόλεμοι, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, παραπέμποντας στο τι ακολούθησε την κρίση του 1929, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο.

    Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα εξέφρασε την ανησυχία μήπως υπάρξει συμφωνία για νομιμοποίηση των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

    Εξάλλου, η κ. Παπαρήγα απάντησε στον Στέφανο Μάνο, που εκ μέρους της «Δράσης» κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε βάρος του ΠΑΜΕ για καταλήψεις πλοίων, ξενοδοχείων και της Ακρόπολης. Επισήμανε ότι ο κ. Μάνος είναι γόνος αστικής οικογένειας, αναρωτήθηκε πού ήταν η «Δράση», όταν πέθαιναν εργάτες στα αμπάρια πλοίων και δήλωσε ότι δεν έγινε κατάληψη στην Ακρόπολη, αλλά απλώς ανάρτηση πανό. Σχολίασε πως δεν είδε να διαμαρτύρεται κανείς όταν οίκοι μόδας οργανώνουν φωτογραφήσεις στην Ακρόπολη για να παρουσιάσουν μοντέλα τις τουαλέτες τους.

    B<Εκδήλωση του τμήματος κατά των ναρκωτικών>/B<

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε παρέμβασή της σε εκδήλωση του τμήματος κατά των ναρκωτικών της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, που διανύουμε, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και επέκταση του φαινομένου της τοξικομανίας».

    Αναφερόμενη στο πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση, τόνισε ότι «εκμηδενίζει κατακτήσεις» και χαρακτήρισε ώς «στόχο του προγράμματος τη νέα γενιά, η οποία, όπως διευκρίνισε, έχει χρονικά σημαντική απόσταση από τους μεγάλους αγώνες του λαού μας».

    Δήλωσε, δε, ότι «δεν πρέπει να γίνει δεκτό κανένα πρόγραμμα λιτότητας στον κοινωνικό τομέα και αντίθετα, πρέπει μέσα από έναν πολυμέτωπο αγώνα να απαιτηθεί τόσο η χρηματοδότηση των στεγνών προγραμμάτων όσο και η χρηματοδότηση του προγράμματος επανένταξης των νέων με την εξασφάλιση θέσεων εργασίας».

    Χαρακτήρισε τη συζήτηση για το πόθεν έσχες των βουλευτών που τελευταία προβάλλεται -όπως είπε- σαν ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης αξιοπιστίας των κομμάτων ως «μεθαδόνη» στην έξοδο από την κρίση, επισημαίνοντας ότι «για να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα κατά των ναρκωτικών πρέπει να δοθεί και απάντηση στο ποιός θα πληρώσει την κρίση».

    Ζήτησε δε από την ΚΝΕ την ανάληψη μεγαλύτερων ευθυνών στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, αγώνα που χαρακτήρισε «πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και ανθρώπινο».

    [04] «Σανίδα σωτηρίας»

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι αν δεν ψήφιζε υπέρ των μέτρων στη Βουλή θα ήταν σαν να ψήφιζε υπέρ της χρεωκοπίας της χώρας.

    «Η «σανίδα σωτηρίας» που δώσαμε ήταν στην Ελλάδα και όχι στην κυβέρνηση. ¶λλωστε πως ενώ όλοι στην Ευρώπη ψήφιζαν υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας εμείς θα ψηφίζαμε κατά;», είπε ο κ.Καρατζαφέρης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    Τάχθηκε υπέρ της απλοποίησης του καθεστώτος χορήγησης αδειών για νέες επενδύσεις, προκειμένου να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις, ενώ αναφερόμενος στο συμβούλιο των τριών αρχηγών είπε ότι σηματοδότησε ένα μικρό, αλλά σταθερό βήμα προς τα εμπρός και μια ελπίδα για συνεννόηση.

    Πρότεινε για άλλη μια φορά οικουμενική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «παρά την «φρέσκια εντολή», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Σαμαράς, υπάρχουν και «φρέσκα γεγονότα», τα οποία και παραπέμπουν σε μια τέτοια λύση».

    Σχολίασε θετικά τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας ότι «τουλάχιστον με αυτόν τον πρωθυπουργό, υπάρχει μια ευκαιρία για διάλογο και όχι παντελής αποκλεισμός των προτάσεών μας, τις οποίες, κάποιες φορές, αυτή η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί», αλλά εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για τους συνολικούς χειρισμούς της κυβέρνησης.

    Πρότεινε να αναλάβει ένας διεθνής οργανισμός την αξιολόγηση και επανακοστολόγηση όλων των μεγάλων προμηθειών του Δημοσίου, ώστε να μπορέσει υπάρξει η πραγματική αποτίμηση και εκτίμησε ότι οι διαφορές που θα προκύψουν θα είναι σημαντικές, ενώ ανέφερε ότι δεν πρέπει να εξελιχθεί η διερεύνηση για αναζήτηση ευθυνών πολιτικών προσώπων σε «πογκρόμ».

    «Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στη Δημοκρατία η Δικαιοσύνη είναι αυτή που πρέπει να αποφασίζει», είπε ο κ.Καρατζαφέρης.

    Μιλώντας για το ασφαλιστικό πρότεινε έναν ενιαίο φορέα ασφάλισης και όχι τρεις,και για να αποφευχθεί η εισφοροδιαφυγή είπε ότι πρέπει το ποσό που αντιστοιχεί στον εργοδότη, αλλά και αυτό του εργαζομένου να ενσωματωθεί στο βασικό μισθό και να αποδίδεται στο ασφαλιστικό Ταμείο κάθε μήνα από τον εργαζόμενο.

    «Εάν έστω και για ένα μήνα δεν αποδοθεί να μην υπάρχει η δυνατότητα καταβολής μισθού», είπε.

    Για τη σχέση επιχειρηματιών και πολιτικής είπε ότι μερικοί επιχειρηματίες πιστεύουν ότι θα τα κατάφερναν καλύτερα από τους πολιτικούς εάν βρίσκονταν στη θέση τους, αλλά αντίθετα, κάποιοι πολιτικοί δεν θα ήταν τόσο καλοί επιχειρηματίες.

    «Όμως δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα. Δεν πληρούν όλοι οι επιχειρηματίες τις αξίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις και αντιστρόφως», είπε.

    [05] Οι πρώτοι υπουργοί

    Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας αναλαμβάνει ο 43χρονος ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον μετά τη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ.

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον αφιερώνει την πρώτη του ημέρα στην Ντάουνινγκ Στριτ για να θέσει σε παράταξη μάχης την κυβέρνηση συνασπισμού, με τον ηγέτη των Φιλελέυθερων να καταλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

    Ο Λίαμ Φοξ θα είναι ο νέος υπουργός ¶μυνας της Βρετανίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος των Συντηρητικών, ενώ από το γραφείο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώθηκε ότι υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Τερέζα Μέι και υπουργός Δικαιοσύνης ο Κεν Κλαρκ, ο οποίος αναμενόταν να αναλάβει οικονομικό υπουργείο. Και οι τρεις προέρχονται από το κόμμα των Συντηρητικών, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έχουν συνολικά πέντε υπουργικές θέσεις, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους που επιτρέπει τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού στη Βρετανία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Από την πλευρά του Συντηρητικού Κόμματος, επίσης έχουν επιβεβαιωθεί η θέση του υπουργού Οικονομικών που θα ανατεθεί στον Τζορτζ Οσμπορν και του υπουργού Εξωτερικών που θα καταλάβει ο ευρωσκεπτικιστής Ουίλιαμ Χέιγκ.

    Ο Κάμερον, που είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός της χώρας τα τελευταία 200 χρόνια, εμφανίστηκε χθες για πρώτη φορά μπροστά από το Νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στρητ και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα σχηματίσει "μια αξιοπρεπή και πλήρη κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες",

    "Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να έχει αυτή η χώρα μια ισχυρή, σταθερή, καλή και αξιοπρεπή κυβέρνηση που χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ", κατέληξε ο Κάμερον.

    Μετά από πέντε ημέρες διαβουλεύσεων, οι βουλευτές και η ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών συμφώνησαν στο σχηματισμό για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κυβέρνησης συνεργασίας με τους Συντηρητικούς.

    "Ο Νικ Κλεγκ και εγώ θα βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας και θα εργαστούμε για το κοινό καλό και το συμφέρον του έθνους" τόνισε ο Κάμερον. Από την πλευρά του ο Κλεγκ χαρακτήρισε "ιστορικό γεγονός" τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έχουν πέντε υπουργεία και ο 43χρονος ηγέτης τους Νικ Κλεγκ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

    Ο Κάμερον αναμένεται να αναθέσει το υπουργείο Εξωτερικών στον 49χρονο ευρωσκεπτικιστή Ουίλιαμ Χαγκ και το υπουργείο Οικονομικών στον 38χρονο Τζορτζ Οσμπορν, όπως δήλωσαν πηγές του Συντηρητικού κόμματος.

    Ο Κάμερον παραδέχτηκε ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να λάβει "δύσκολες αποφάσεις", αλλά υποσχέθηκε να μην ξεχάσει "τους ηλικιωμένους, τους αδύναμους και τους πιο φτωχούς της χώρας".

    Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας αναμένεται να προχωρήσει στη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος, υιοθετώντας μέτρα λιτότητας, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Τα δύο κόμματα έχουν αποδεχτεί σχέδιο περικοπής των δαπανών κατά 6 δισεκατομμύρια λίρες από δευτερεύουσας σημασίας υπηρεσίες και οργανισμούς εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους.

    Τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας συνεχάρησαν ήδη οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Ντέιβιντ Κάμερον να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Τον Κάμερον συνεχάρησαν επίσης η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρη τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, εκ μέρους της Επιτροπής, σημειώνοντας πως τον θεωρεί ικανό να επαναφέρει τη χώρα στο "δρόμο της σταθερής ανάπτυξης".

    "Εύχομαι σε σας και την κυβέρνησή σας κάθε επιτυχία στο απαιτητικό έργο σας. Όπως όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, βρίσκεστε ενώπιον δύσκολων επιλογών σε δύσκολες στιγμές. Είμαι πεπεισμένος πως θα ακολουθήσετε τη σωστή πορεία για να εξέλθει η Βρετανία από την παρούσα κρίση και να επανέλθει στο δρόμο της σταθερής ανάπτυξης", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι "ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό" της Βρετανίας και κάλεσε τον Κάμερον να μεταβεί στις Βρυξέλες "στο προσεχές μέλλον".

    Τα θερμά του συγχαρητήρια απηύθυνε στον Κάμερον και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    "Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον κ. Κάμερον για να προωθήσουμε τις επιχειρήσεις μας στο Αφγανιστάν και να προετοιμάσουμε ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο", υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.

    Τέλος ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας ευχαρίστησε τον Γκόρντον Μπράουν για τη συνεργασία τους.

    Η βρετανική εργοδοσία χαιρέτισε σήμερα τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, εκτιμώντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ανάκαμψη της οικονομίας.

    "Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την οικονομία", τόνισε ο Ντέιβιντ Φροστ γενικός διευθυντής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BCC).

    "Θα κρίνουμε τη νέα κυβέρνηση από το τι θα κάνει για να προωθήσει την ανάκαμψη των επιχειρήσεων σε όλη τη Βρετανία", πρόσθεσε.

    Ο Ρίτσαρντ Λάμπερτ γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία ανάμεσα στους Τόρις και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

    "Οι επιχειρήσεις χρειάζονται μια σταθερή κυβέρνηση που θα έχει τη δύναμη να λάβει δύσκολες αποφάσεις, που θα είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάκαμψη και για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος", συμπλήρωσε.

    Ο βρετανικός Τύπος

    Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αλλά σημειώνουν ταυτόχρονα και τα δύσκολα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει

    "Ο Κάμερον πρωθυπουργός" γράφει στην πρώτη της σελίδα η Ντέιλι Τσέλιγκα κάνοντας λόγο για μια "ιστορική συμφωνία".

    Η ταμπλόιντ Σαν κάνει λόγο για μια νέα εποχή υπό τον τίτλο: "Ο Νέος Κόσμος του Ντέιβ". Οι Τάιμς σημειώνουν ότι "ο συντηρητικός ηγέτης εγκαινιάζει μια νέα πολιτική εποχή, αν και την νέα κυβέρνηση περιμένει ένα έργο δύσκολο και ένας δρόμος δύσβατος".

    Από την πλευρά της η Γκάρντιαν τονίζει ότι η Βρετανία κάνει "ένα άλμα προς το άγνωστο" με τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης συνεργασίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 May 2010 - 16:30:31 UTC