Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διαχειρίσιμο το χρέος"

  • [01] "Διαχειρίσιμο το χρέος"

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε, σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες από την Ουάσιγκτον, ότι θεωρεί «διαχειρίσιμο» μεσοπρόθεσμα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αλλά εκτιμά πως ο σταθερά χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών της χώρας.

    Σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, όπως αυτές αναφέρονται στην έκθεση, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο 149% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά στο 120% το 2020, τη στιγμή που το 2009 ήταν 115%.

    Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η αύξηση του ελληνικού χρέους αντικατοπτρίζει "το σταθερά μεγάλο έλλειμμα στο δημόσιο τομέα (το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2013), το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και τον αποπληθωρισμό".

    Όσον αφορά στην ανάπτυξη, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010-11 και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,75% μετά το 2015. Για κάθε δε ποσοστιαία μονάδα μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης σε ετήσια βάση, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να αυξηθεί στο 166% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αντίθετα, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της χώρας στο 80% του ΑΕΠ έως το 2020.

    Εξάλλου, εάν τα επιτόκια δανεισμού αυξηθούν κατά 200 μονάδες βάσης, το δημόσιο χρέος θα αγγίξει το 131% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, προσθέτει το ΔΝΤ.

    Η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά εξάλλου ότι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας μέσω της εσωτερικής ρύθμισης των τιμών και της φορολογικής αναπροσαρμογής αποτελεί μία τεράστια πρόκληση, ενώ σε τόσο αρχικό στάδιο (εφαρμογής των μέτρων) το περιθώριο αντίδρασης σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων είναι πολύ περιορισμένο. Θεωρεί δε ότι η αντιμετώπιση των ουσιαστικότατων φορολογικών δυσλειτουργιών απαιτεί ισχυρή πολιτική και λαϊκή στήριξη.

    Το Ταμείο εκτιμά τέλος ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για την κάλυψη των δανεικών της αναγκών.

    Ευφορία στις αγορές

    Ευφορία επικράτησε χθες στις αγορές, από την απόφαση για τη δημιουργία ταμείου διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών. Μεγάλη ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου, σημαντική υποχώρηση των σπρέντ των ελληνικών ομολόγων και θεαματική άνοδος στα χρηματιστήρια.

    Σήμερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφανίζουν πτωτικές τάσεις, ενώ στο Τόκια ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,14%.

    Οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στη θέσπιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής υποστήριξης, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. "Οι αγορές έδωσαν υπερβολική απάντηση, με άνοδο των δεικτών, τέτοια που δεν είχαμε δει ανάλογη εδώ και είκοσι χρόνια. Αυτό ήταν υπερβολικό, θα ξαναπέσουν, η κατάσταση θα ηρεμήσει", δήλωσε η γαλλίδα υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Culture.

    Χθες, η ΕΚΤ αγόρασε πολλά κρατικά ομόλογα κρατών μελών της ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν κρίση με το εξωτερικό χρέος τους, για να αντιμετωπιστεί η εκδηλούμενη κερδοσκοπία στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αλλά και για να αποκλιμακωθούν οι διαφορετικές αποδόσεις ομολόγων, τα spreads, στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων.

    Το "μέγα σχέδιο" που καταρτίστηκε για τις οικονομίες των κρατών μελών της ευρωζώνης που είναι αντιμέτωπες με κρίση δανεισμού, προϋπολογισμού (το σχέδιο) 750 δισ.ευρώ, προκάλεσε πραγματική ευφορία και στην Γουόλ στριτ και στα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ "ξαναχρωμάτισε", ταυτοχρόνως, και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

    Στη Νέα Υόρκη, ο γενικός δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 404,71 μονάδων, άνοδο 3,90% και έκλεισε στις 10.785, 14 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με κέρδη που έφθασαν τις 109,3 μονάδες, σημείωσε κατακόρυφη άνοδο 4,81 % και έκλεισε στις 2.374,67 μονάδες.

    Ο επενδυτικός οίκος "Σέφερ Ινβέστμεντ Ρισέρτς" εκτιμά ότι στην εξέλιξη αυτή συνετέλεσε η σαφέστατη στήριξη του ευρώ από τους υπουργούς των Οικονομικών της ευρωζώνης με τον προαναφερθέντα "μέγα μηχανισμό", αλλά κι "η επίλυση του δανειακού προβλήματος που αντιμετώπιζε η Ελλάδα".

    Έτσι, στην αντίπερα ακτή του Ατλαντικού οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων κατέγραψαν "θεαματικά κέρδη" ως ακολούθως: Λισαβόνα 10,80% , Μιλάνο περίπου 11%, Παρίσι περίπου 9%, Άμστερνταμ σχεδόν 7%, Δουβλίνο το ίδιο ποσοστό, Λονδίνο περίπου 5%, Ζυρίχης σχεδόν 5%, ενώ ειδικά η Μαδρίτη κατέγραψε σήμερα συγκριτικά με την Παρασκευή ένα ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας ανόδου του βασικού δείκτη σε ποσοστό 14,5% .

    Στο χρηματιστήριο των 50 καλύτερων μετοχών της περιοχής της ευρωζώνης, η ημερήσια άνοδος του δείκτη κεφαλαιοποιήθηκε πολύ κοντά στο 10% .

    Με εντυπωσιακά κέρδη σε ποσοστό 9,13%, έκλεισε το χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Τα ασιατικά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν επίσης με το Τόκιο να κλείνει τη Δευτέρα ενισχυμένο κατά 1,60%, το Σίδνεϊ κατά 2,35% και η Ταϊπέι κατά 1,29%. Στις 06.00 ώρα Γκρίνουιτς το Χονγκ Κονγκ κέρδιζε 1,34%, η Σανγκάη 0,48%, το Μουμπάι 1,82% και η Μπανγκόκ 0,91%.

    Όσον αφορά το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, τις εβδομαδιαίες του συναλλαγές ξεκίνησε τη Δευτέρα επανερχόμενο αμέσως άνω του 1,30 ευρώ το δολάριο, την ώρα που στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το ευρώ περιοριζόταν έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε "χαμηλό" ενός 14μήνου.

    Η ανωτέρω εξέλιξη δεν χαρακτηρίστηκε από διάρκεια και ακριβώς στις 16.30 ώρα Ελλάδας στο Παρίσι η διμερής ισοτιμία διαμορφώθηκε στο 1,2924 δολάριο το ευρώ, από 1,2759 δολάριο αργά την Παρασκευή.

    Την Παρασκευή, το ευρώ "άγγιξε", προσωρινά, στις ΗΠΑ την ισοτιμία 1,2523 δολάριο, που δεν είχε επαναληφθεί μετά τον Μάρτιο του 2009...

    "Θεαματική" χαρακτηρίστηκε από συναλλασσόμενες πηγές και η αποκλιμάκωση επιτοκίων στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων για το ελληνικό κρατικό ομόλογο της 10ετίας, που υποχώρησε στις 16.30 ώρα Ελλάδας στο 6,7%--από το 12% αργά την Παρασκευή.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ΕΚΤ, προέβη στην αγορά σειράς ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με την αποκάλυψη που έκανε μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βασιλεία ο πρόεδρός της κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

    Ισπανία και Πορτογαλία ανακοίνωσαν πρόσθετα μέτρα

    Η Πορτογαλία ανακοίνωσε χθες ότι επεκτείνει τους στόχους μείωσης του ελλείμματός της, στο 7,3% του ΑΕΠ για το 2010, έναντι του αρχικού 8,3%, και στο 5,1% του ΑΕΠ το 2011, έναντι του αρχικού 6,6%.

    Η Ισπανία από την πλευρά της έχει ως νέο στόχο τη μείωση του ελλείμματός της στο 9,3% του ΑΕΠ το 2010, έναντι του 9,8% αρχικά, και στο 6,5% του ΑΕΠ το 2011, έναντι του αρχικού 7,5%.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσουν στις 18 Μαΐου τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν από την Ισπανία και την Πορτογαλία για να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους, σημειώνει ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Les Echos.

    Η Ισπανία και η Πορτογαλία "οφείλουν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα από σήμερα για να βελτιώσουν την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της τόσο φέτος, όσο και το επόμενο έτος. Τις περιμένουμε με ανυπομονησία. Το θέμα θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις 18 Μαΐου", είπε.

    Ταυτόχρονα με δηλώσεις του εφημερίδα Tagesspiegel ο Ολι Ρεν προειδοποιεί ότι η Γαλλία και η Ιταλία πάσχουν, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, από υψηλό χρέος και οφείλουν να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.

    "Η Ισπανία κι η Πορτογαλία υπήρξαν στόχος κερδοσκοπικών κινήσεων. Αλλά αυτό οφείλεται και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται και οφείλουν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους. Αλλά και άλλες χώρες οφείλουν επίσης να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να περιορίσουν το έλλειμμά τους", δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα ο Ολι Ρεν αναφερόμενος στην Ιταλία και τη Γαλλία.

    "Η Ιταλία δεν έχει υιοθετήσει ευρύ πρόγραμμα ανάκαμψης. Αλλά το επίπεδο του χρέους της είναι πολύ υψηλό, για τον λόγο αυτόν πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού. Η Γαλλία επίσης πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια", λέει στην ίδια εφημερίδα προειδοποιώντας ότι αυτό θα είναι το θέμα της συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 18 Μαΐου.

    Ως προς τη Γαλλία, "πρέπει επίσης να επιταχύνει τα σταθεροποιητικά μέτρα. Στον τομέα αυτόν, η ανακοίνωση του παγώματος των δημοσίων δαπανών από τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση", δηλώνει ο Ολι Ρεν στην εφημερίδα Les Echos.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 May 2010 - 10:30:19 UTC