Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργίες και πορείες
  • [02] "Δεν θα βοηθήσουμε"
  • [03] Αναγκαστικά "ναι"
  • [04] "Μας οδηγεί στη χρεοκοπία"
  • [05] ΕΕ-Εαρινές προβλέψεις
  • [06] Ζητούμενο η αυτοδυναμία

  • [01] Απεργίες και πορείες

    Διαδήλωση από την ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και αριστερές οργανώσεις πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή, την ώρα που ψηφιζόταν επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ.

    Οι διαδηλωτές «περικύκλωσαν» το κτίριο της Βουλής και με πανώ και συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τα οικονομικά μέτρα ζητώντας την απόσυρσή τους. Στα ίδια πανώ υπήρχαν συνθήματα αγανάκτησής για τον άδικο χαμό των τριών τραπεζικών υπαλλήλων.

    Αργότερα επικράτησε ένταση όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών έξω από την Βουλή επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ με μπουκάλια και νεράτζια. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών, ενώ ακολούθησαν επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή της Ερμού και της Ομόνοιας. Ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκαν στο Πολυτεχνείο, όπου όμως είχε ήδη συγκεντρωθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη.

    Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ έκαναν πορεία προς τη Βουλή όπου και διαλύθηκε τελικά η κινητοποίηση τους, χωρίς να ενωθούν με τους άλλους διαδηλωτές.

    Πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες (ΟΤΟΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο των τριών υπαλλήλων στο υποκατάστημα της Marfin Egnatia, στην οδό Σταδίου.

    Εξάλλου, παρατείνεται για άλλο ένα 24ώρο η απεργία των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να μένουν σωρευμένα στα πεζοδρόμια για έβδομη συνεχή μέρα.

    Κλειστά θα μείνουν τα φαρμακεία, με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο επάγγελμα των φαρμακοποιών.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συνεδριάσει την Παρασκευή 7 Μαΐου για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του «απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι φαρμακοποιοί από την πολιτεία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας (12 μ.μ. - 3 μ.μ.) των νοσοκομειακών γιατρών.

    [02] "Δεν θα βοηθήσουμε"

    «Εμείς δεν πρόκειται να σας συνδράμουμε για να βγει το κεφάλαιο από τα αδιέξοδά του. Για μας, εγγύηση Δημοκρατίας είναι ο λαός, οργανωμένος με πρόγραμμα πάλης, με κατεύθυνση, με αντοχή» τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της επί του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως είπε, τώρα πια το ζήτημα της αλλαγής τάξης στην εξουσία είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα ανεξάρτητα αν υποκειμενικά αυτή τη στιγμή έχουν ωριμάσει όλες οι προϋποθέσεις.

    «Ο λαός, με την πλειοψηφία του, μπορεί να αλλάζει τους νόμους. Και πρώτα αλλάζουν οι νόμοι στην κοινωνία και μετά γίνονται νόμοι. Και μην μας φοβίσετε γι' αυτό», απευθύνθηκε προς τις πτέρυγες της Βουλής, λέγοντας πως για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε «έκκληση συστράτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, κατά ΚΚΕ».

    «Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια» είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε διδαγμένοι πιο πολύ από ποτέ. Διδασκόμαστε από την προσφορά μας και από τις αδυναμίες μας. Ένα πράγμα δεν πρόκειται να πετύχετε: Να μας στριμώξετε, να μας παρεμποδίσετε στη δράση. Μην σας περνάει από το μυαλό. Και θα γυρίσει μπούμερανγκ. Διότι ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε».

    «Αυτός που θα επιβάλλει την πραγματική δημοκρατία είναι ο λαός, όχι το ΚΚΕ. Ο ορίζοντας είναι ανοιχτός και δεν πρόκειται να μας κάνετε να διστάσουμε ή να δειλιάσουμε».

    Η Αλέκα Παπαρήγα πρόσθεσε πως «εμείς είμαστε θαρραλέοι» για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα.

    «Περάσαμε από πολλές συμπληγάδες, παραλίγο να γλιστρήσουμε, τώρα δεν θα μας το συγχωρήσει κανένας να υποκύψουμε σε εκβιασμούς», είπε και πρόσθεσε ότι «η κρίση είναι ζήτημα πολιτικό δεν είναι λογιστικό».

    Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση διερωτήθηκε: «Από πού το βγάζετε αυτό όταν λέτε ότι σε τρία χρόνια θα αναγεννηθεί η Ελλάδα αν κάνει αυτές τις θυσίες».

    Οπως είπε, με βάση την εαρινή έκθεση της ΕΕ, μέχρι το 2011 το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης, θα έχει αυξηθεί κατά 20% και γενικότερα της ΕΕ κατά 22%.

    "Η συμμετοχή της Ελλάδας είναι πολύ μικρή στο χρέος της ευρωζώνης. Πώς, λοιπόν, θα αναγεννηθεί η Ελλάδα; Κι επιπλέον όταν υπάρχει πρόβλεψη ότι στην ευρωζώνη θα είναι κοντά μείον 2% το κόστος των μισθών. Δηλαδή δεν μετέχει το κόστος στα προβλήματα της ευρωζώνης, δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Και θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να δεχθεί θυσίες για να ανακάμψει", ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι αν δεν σκύψει το κεφάλι, σε δύο-τρεις μήνες δεν θα έχει το κράτος να πληρώσει συντάξεις.

    «Πόσο είναι το κόστος των μισθών και των συντάξεων; 26 δισ. Πόσο είναι τα κρατικά έξοδα; 15 δισ. Σύνολο, στρογγυλλοποιημένα 42 δισ. Τι προβλέπετε ότι θα εισπράξετε; 54 δισ. Γιατί θα γίνει στάση συντάξεων;» ανέπτυξε τον συλλογισμό της η κυρία Παπαρήγα επαναλαμβάνοντας ότι βασίζεται στην «ταμειακή λογική» της κυβέρνησης.

    «Να πείτε: Θέλουμε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση με το οποίο θέλουμε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό, όντως, είναι ένα πολύ λογικό πρόγραμμα», είπε.

    Αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση για το πού οφείλεται η κρίση και επίσης ρώτησε: «Ή λέτε συνειδητά ψέματα ή έχετε έναν ανορθολογισμό και προχειρότητα». «Σοβαρά λέτε ότι η κρίση οφείλετε στα λαμόγια και τις μίζες ; Για πρώτη φορά διέρχεται τέτοια κρίση το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα επειδή υπάρχουν λαμόγια παντού;».

    «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπολείπεστε τόσο, έχετε τέτοιο ανορθολογισμό», είπε και κατέληξε: Σας συμφέρει να τα βάζετε με ορισμένες συνέπειες και όχι με τη βαθύτερη αιτία», συμπληρώνοντας ότι «η ύφεση και η κρίση έρχεται ύστερα από υπερσυσσώρευση κεφαλαίων.

    [03] Αναγκαστικά "ναι"

    Φραστική επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας τα ότι με τη διακυβέρνησή τους αύξησαν το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώσει ότι «θα βρεθούν και θα πληρώσουν οι υπεύθυνοι, που οδήγησαν τη χώρα στη λαιμητόμο».

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι θα υπερψηφίσει τα μέτρα, γιατί, όπως είπε, η απόφαση που πρέπει να πάρουν τα κόμματα είναι «αν θα εκτελεστεί η χώρα, ή αν θα την αφήσουμε να πέσει σε κώμα».«Σήμερα, ψηφίζουμε αν θα έχει μισθό από τη πρώτη του μήνα ο δημόσιος υπάλληλος, ή αν θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι. Αν κάποιος με επιχειρήματα και συγκεκριμένα, μου πει ότι μπορεί να γίνει αυτό χωρίς την είσοδο μας στο ΔΝΤ και να βρούμε τα 10 δισ με άλλο τρόπο, θα προστρέξω», τόνισε και απευθυνόμενος στην ΝΔ πρόσθεσε: «Αν το ΠΑΣΟΚ είχε 149 ψήφους, τι θα ψηφίζατε; Πτώχευση της χώρας;»

    Στη συνέχεια, μίλησε «για ώρα ευθύνης». Αιτιολογώντας, δε, τη στάση του κόμματός του, ανέφερε δηκτικά: «Προσερχόμαστε στο "ναι", όπως η κ. Μυλωνά και η κ. Παναγοπούλου, που πήγαιναν τα λύτρα για να σώσουν τον άντρα τους. Και εμείς σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε λύτρα για τη πατρίδα, γιατί διαφορετικά μπορεί να εκτελεστεί».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για «αδύναμη κυβέρνηση» που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και πρόσθεσε ότι η μόνη λύση είναι η οικουμενική κυβέρνηση «για να προστατέψουμε τον ελληνικό λαό από τα μέτρα, που κρύβει σήμερα, και θα φέρει αύριο με Προεδρικά Διατάγματα».

    Μίλησε ακόμα για σπίθα που είναι έτοιμη να ανάψει, τονίζοντας ότι «όταν επικρατεί η λογική του όπλου, κανείς δεν υπογράφει ότι τα χθεσινά, θα είναι και τα τελευταία επεισόδια».

    «Με μεγάλο πόνο πηγαίνουμε σε μια αναγκαστική εκχώρηση του "ναι". Θα είμαστε, όμως, εκεί να σας περιμένουμε και να σας ελέγχουμε τι θα κάνετε», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και ακολούθως, άσκησε έντονη έντονη κριτική για «"τα παράθυρα με δωδεκάρια", που αφήνει η κυβέρνηση με τους μισθούς των προέδρων και των διοικητών ΔΕΚΟ» για να προσθέσει: «Να βάλουμε οροφή τα 4.000 ευρώ. Για να μπορούμε να πούμε και στον συνταξιούχο και στον εργαζόμενο ότι δεν θα πάρει το επίδομα και θα του κοπεί ο μισθός του», πρόσθεσε.

    [04] "Μας οδηγεί στη χρεοκοπία"

    Την λαϊκή οργή των διαδηλώσεων, αντιπαρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, στο «θέατρο που παρακολουθήσαμε σήμερα, για το ποιος καταχράστηκε περισσότερο τον δημόσιο πλούτο». Οι διαδηλωτές, κατβ αυτόν, αποτελούν έναν εναλλακτικό παράγοντα στο σκηνικό που διαμορφώνεται από την τρόϊκα, τις αγορές και τις δυνάμεις του ΔΝΤ, αλλά και τα κόμματα που συναινούν στην κατεύθυνση που δίνεται με τα μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας.

    «Χθες έκανε την εμφάνισή της μια νέα ελπίδα. Από τον όγκο και τον παλμό, η συγκέντρωση ήταν μία, και κάνουν λάθος αυτοί που μιλάνε για δύο. Όλος αυτός ο κόσμος είναι λαϊκός κόσμος, δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΚΚΕ - και είναι κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Ένα μήνυμα έδινε: Να ακούσετε την οργή του κόσμου που σας εξέλεξε. Σας ζητά να ακούσετε την συνείδησή σας, γιατί έρχεται και η ώρα της ατομικής ευθύνης και πάνω από το ίδιον όφελος, υπάρχει και το συμφέρον του ελληνικού λαού» ανέφερε ο κος Τσίπρας.

    «Κε Παπανδρέου και κε Σαμαρά, δεν έχετε να πείτε τίποτα πειστικό στους χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους. Κανείς απβ τους δυο πόλους δεν μπορεί να εκφράσει την αγωνία του κόσμου» ανέφερε ο κος Τσίπρας. Πλάι δε, στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, στέκεται και η ακροδεξιά, η οποία ανέκαθεν, «υποστήριζε την ολιγαρχία και έστηνε προβοκάτσιες στο λαϊκό κίνημα».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί με τη σειρά του στους φόνους των τριών νέων στο υποκατάστημα κεντρικής τράπεζας, σημειώνοντας πως «οι εργαζόμενοι θρηνούν για τους ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να βγουν έξω απβ το κτήριο» και πως «σύσσωμη η κοινωνία καταδικάζει τον κυνισμό των αυτουργών, αλλά και της εξουσίας που αναζητεί σωτηρία στα επίχειρα της βίας και του εγκλήματος. Γιατί κανείς δεν δικαιούται να επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στο συμβάν, ή να εγκαλούν την Αριστερά - να γίνεστε τιμητές της Αριστεράς που καλεί σε αγώνες, εσείς που κυβερνήσατε έως εδώ και ορισμένοι που σε ανακοινώσεις τους μιλούν για «ηθικούς αυτουργούς». Μαζί με τους εγκληματίες που πέταξαν τις μολότοφ, προειδοποιούμε όλους αυτούς που τζιράρισαν με τον δημόσιο πλούτο, να μην επιχειρήσουν την σύγκρουση με το λαϊκό συναίσθημα, την σύγκρουση με το λαό».

    Απέναντι στα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, ο κος Τσίπρας αντέταξε την δική του εκδοχή: «Φαίνεται ότι ο κος Παπανδρέου, όταν μιλάει για την πατρίδα, εννοεί κάτι διαφορετικό απβ αυτό που εννοούμε εμείς. Για τον κο Παπανδρέου, πατρίδα είναι οι αριθμοί. Για μας πατρίδα είναι οι άνθρωποι. Για σας μπορεί να είναι οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές, το Χρηματιστήριο και το κεφάλαιο - για μας οι εργαζόμενοι, ο κόσμος της δουλειάς και της επιστήμης, η δημόσια υγεία και παιδεία». Η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι επίσης «μηδενική»: Κατβ αρχήν, ο Πρωθυπουργός έχει διαψευσθεί επανειλημμένως από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στον ισχυρισμό του ότι η κυβέρνηση «δεν μπορούσε να διανοηθεί» το μέγεθος του χρέους και του ελλείμματος που έκρυβε κατά την αποχώρησή της η προηγούμενη. «Αν ο κος Προβόπουλος λέει ψέματα, γιατί παραμένει στη θέση του; Κι αν λέει αλήθεια, τότε ξέρατε τα πραγματικά μεγέθη και εξαπατήσατε το εκλογικό σώμα και τώρα μας πλασάρετε μονόδρομους και ψεύτικα διλλήματα» σχολίασε ο κος Τσίπρας.

    «Ακούσαμε και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα. Αν όντως είναι έτσι, ποιος είναι ο ρόλος σας; Τι κάνετε στη θέση αυτή; Και έχετε πει πάνω από τρεις φορές από το βήμα της Βουλής, ότι τα μέτρα που λαμβάνεται είναι τα τελευταία και κάθε φορά μας βυθίζατε πιο βαθειά στη χρεοκοπία. Τώρα μιλάτε για μονόδρομο, αλλά η τεχνογνωσία του ΔΝΤ μας οδηγεί στη χρεοκοπία, όπως έγινε στην Αργεντινή».

    «Οι επιλογές αυτές, σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν μονόδρομο. Εμείς προτείνουμε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, (58 φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου έχουμε βρει). Θα μιλήσετε ποτέ για τους υπέρογκους εξοπλισμούς όπου δίνουμε τα διπλάσια απβ όσα μας δανείζουν οι εταίροι με 5%; Διεθνοποιείστε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, ώστε να διεκδικήσετε και δανεισμό από την ΕΚΤ» ανέφερε ο κος Τσίπρας.

    - Μετά την ομιλία του κου Τσίπρα, τον λόγο έλαβε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τις αιχμές της ομιλίας του προέδρου του Συνασπισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε τα σχόλια περί πατριωτισμού, της ευθύνης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τις απαξιωτικές αναφορές περί κοινοβουλευτικού «θεάτρου».

    Ο κος Κακλαμάνης, ανέφερε ότι εκτός της σωματικής βίας, υπάρχει και η λεκτική - εκείνη που υπέστη ο ίδιος μετά την συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς από λούμπεν εργαζομένους αλλά και «καλοντυμένα παιδιά με σινιέ ρούχα που όρμησαν κατά πάνω μου»: «Τις προσωπικές ύβρεις, για την προσωπική μου τιμή, την τιμή της οικογένειάς μου τις κατέγραψα στην Διάσκεψη των Προέδρων για να καταγραφεί που οδηγείται η χώρα με ανθρώπους που δεν ξέρουν την ιστορία του τόπου, που τους έχουμε παραδώσει στα κανάλια στους δήθεν γκέι, τις δήθεν ωραίες κυρίες, στους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, όπου πολλοί και από σας εκεί θητεύουν» ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

    «Ποιοι να φέρουν πίσω τα κλεμμένα; Πρώτα εκείνοι που άρπαξαν συχνότητες χωρίς να δίνουν μία στο ΙΚΑ, μία στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Αλλά είναι τυχεροί γιατί ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και έναν-έναν τους κλείνουν το στόμα. Όχι να λέμε στα παιδιά, «ότι χρειάζεται φωτιά και τσεκούρι, αγώνες, θυσίες ίσως και αίμα». Λυπάμαι που μιλήσατε για θέατρο. Εδώ δεν είναι θέατρο. Και όσοι αποπειρώνται να παίξουν θέατρο, πρέπει να αγωνιστούμε να καταλάβει ο λαός ότι είναι οι ίδιοι που βγαίνουν στα παράθυρα» ανέφερε ο κος Κακλαμάνης.

    - «Τιμώ τους αγώνες σας και τη διαδρομή σας» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας. «Μιλήσατε για λεκτική βία. Ειλικρινά θα ήθελα να εκφράσω την συμπάθειά μας γιβ αυτό που είδαμε ότι υποστήκατε. Έχετε δώσει αγώνες για την μεταπολίτευση και δεν είναι πρόβλημα της Αριστεράς που αυτοί οι αγώνες απαξιώνονται. Εξέφρασα την άποψη ότι υπάρχει διαφορετική συναίσθηση για το τι σημαίνει πατρίδα. Θα σας έλεγα λοιπόν, ότι την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στους δρόμους, την Πρωτομαγιά, στις κινητοποιήσεις, θα είστε καλοδεχούμενος στα μπλοκ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ».

    - «Δεν χρειάζομαι την ανοχή ή την άδεια κανενός για να βρίσκομαι κοντά στο λαό που με εκλέγει 30 χρόνια» επέμεινε ο Απ. Κακλαμάνης.

    [05] ΕΕ-Εαρινές προβλέψεις

    Την ανάγκη να σβηστεί η φωτιά που άναψε στην Ελλάδα "πριν εξαπλωθεί στο δάσος", επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 27 χώρες της Ε.Ε. Ο Όλι Ρεν επεσήμανε ακόμη ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ε.Ε. παραμένει αδύναμη και εύθραυστη και πως συνεχίζει να συνοδεύεται από ένα αίσθημα αβεβαιότητας, το οποίο προκαλούν οι "εντάσεις" που παρατηρούνται στις αγορές ομολόγων.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο σύνολο της ευρωζώνης, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι η ανάπτυξη το 2010 θα φτάσει το 0,9% του ΑΕΠ (έναντι 0,7% που ήταν η εκτίμηση της Επιτροπής στις φθινοπωρινές της προβλέψεις), ενώ το 2011 θα αυξηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. " Η βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης φέτος είναι πολύ καλό νέο για την ΕΕ", ανέφερε ο Όλι Ρεν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και παρακολούθηση των κινδύνων που απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι «το κοινό πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ με το οποίο συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα πολυετές πρόγραμμα που αφήνει στην Ελλάδα αρκετό χρόνο, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της».

    Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι την περασμένη εβδομάδα ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ σημαντικά βήματα για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μεταρρύθμιση του κράτους». Ωστόσο, σημείωσε ότι λόγω των πρόσθετων μέτρων που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ, τα δύο πρώτα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα θα υπάρχει ύφεση μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπε η Επιτροπή στις 21 Απριλίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Επιτροπής (οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση την Κυριακή στις 2 Μαΐου), η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα για το 2010 θα είναι 4% του ΑΕΠ και το 2011 στο 2,6% του ΑΕΠ.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, αν τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα έχουν επίπτωση και στο δείκτη ανεργίας, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι καθώς η μεγαλύτερη προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει τα δύο πρώτα χρόνια, βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας, η οποία θα επηρεάσει και τον δείκτη απασχόλησης. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα θα είναι 12% το 2010 και 13,5% το 2011. Ωστόσο, ο Επίτροπος Ρεν σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το τελευταίο τρίμηνο του 2011, κάτι το οποίο θα επηρεάσει θετικά και την απασχόληση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επανέλθει δειλά το 2012 και θα αυξηθεί το 2013 και το 2014.

    Όσον αφορά στο μηχανισμό στήριξης, ο Επίτροπος Ρεν τόνισε ότι, σύμφωνα με προσεκτικές εκτιμήσεις της Επιτροπής, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές σε 18 μήνες, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα δύο επόμενα χρόνια η χώρα δεν θα χρειαστεί να απευθυνθεί στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, διότι τις ανάγκες της θα καλύψουν πλήρως η ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα 110 δισ. ευρώ που διαθέτει ο μηχανισμός στήριξης είναι αρκετά για να καλύψουν τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας. Προέβλεψε, ωστόσο, ότι αν υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες, ως ένα βαθμό θα καλυφθούν.

    Εξάλλου, ερωτηθείς, αν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμπαρασύρει κι άλλες χώρες του ευρώ, όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία, ο Όλι Ρεν απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα είναι μοναδική και ειδική περίπτωση", συμπληρώνοντας πως καμία άλλη χώρα δεν έδωσε κατ' επανάληψη ψευδή στατιστικά στοιχεία. Όσον αφορά στα σενάρια στον Τύπο που έφεραν την Ισπανία να ζητάει οικονομική βοήθεια, ο Όλι Ρεν τα χαρακτήρισε υπερβολικά και τα απέρριψε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι η Ισπανία δεν έχει καμία ανάγκη από οικονομική βοήθεια.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Σλοβακίας, η οποία προβάλλει αντιρρήσεις στο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν, αφού υπενθύμισε ότι στη Σλοβακία επίκεινται βουλευτικές εκλογές, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αμέσως μετά θα τηρήσει τη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ελλάδα

    Τέλος, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και της Γαλλίδας υπουργού οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, περί ενίσχυσης του συμφώνου σταθερότητας και στενότερης παρακολούθησης των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη. " Πρέπει να εφαρμόσουμε μια πιο αυστηρή, προληπτική παρακολούθηση των οικονομικών πολιτικών στις χώρες της ευρωζώνης και εκτός από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο δημόσιο χρέος", ανέφερε ο Όλι Ρεν και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για αυτό το θέμα, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Τρισέ: Δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα

    "Για μένα δεν τίθεται θέμα" χρεοκοπίας της Ελλάδας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξη Τύπου.

    Εκθεση για την Ελλάδα

    «Επίκειται μια σε βάθος αλλά αναπόφευκτη προσαρμογή». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της παρουσίασης των εαρινών προβλέψεών της για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών των οικονομιών των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. την περίοδο 2010-2011. Ως προς τα βασικά οικονομικά μεγέθη, εκτιμάται ότι η οικονομική ύφεση θα είναι το 2010 βαθιά στην Ελλάδα - φθάνοντας το 4%, ότι θα περιοριστεί το 2011 στο 2,5% και ότι από το 2012 η ελληνική οικονομία θα τεθεί εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή την οικονομική προοπτική περιέγραψε άλλωστε και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν, ο ποίος τόνισε ότι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα τελευταία μέτρα στην Ελλάδα. Προέβλεψε όμως, ότι η ύφεση, μετά τα μέτρα, θα κινηθεί στα προαναφερθέντα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, προέβλεψε πως θα υπερβεί το 3% εφέτος και το 2% του χρόνου, ενώ η ανεργία θα πλησιάσει το 12% το 2010 και θα υπερβεί το 13% το 2013.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η ύφεση το 2009 ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης και θα έχει επιπτώσεις στη δυναμική του πραγματικού ΑΕΠ το 2010. Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω απώλειες, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των εξελίξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και της εφαρμογής περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.

    Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη πως μετά από χρόνια επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών που διεύρυναν τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες, η Ελλάδα υιοθέτησε σειρά μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία αναμένεται να έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην πραγματική αύξηση του ΑΕΠ το 2010. Ωστόσο, σημειώνει, πως «επιτυχείς και αξιόπιστες προσπάθειες προσαρμογής αναμένεται να τονώσουν την εμπιστοσύνη και να βελτιώσουν το κλίμα» ενώ, όπως υπογραμμίζει, η βελτίωση της αξιοπιστίας θα αναπληρώσει το μεγάλο οικονομικό κόστος της προσαρμογής και θα οδηγήσει σε πορεία ανάκαμψης μετά το 2011.

    Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι όσο θα προχωρά η δημοσιονομική σταθεροποίηση θα πρέπει να αναμένεται αποκλιμάκωση των πιέσεων των αγορών και μείωση των σπρέντ δανεισμού, αλλά η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά, λόγω του συνεχιζόμενου υψηλού και περιορισμένου κόστους πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα στις πηγές χρηματοδότησης.

    Σύμφωνα εξάλλου με την έκθεση της Επιτροπής, η μείωση της απασχόλησης και των μισθών αναμένεται επίσης να επηρεάσουν το διαθέσιμο εισόδημα για το 2010, με αποτέλεσμα τη μείωση της πραγματικής ζήτησης. Ενόψει του εξαιρετικά αβέβαιου περιβάλλοντος, το ποσοστό αποταμιεύσεων των νοικοκυριών ενδέχεται να αυξηθεί, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,5% το 2010 και να μειωθεί ακόμη περισσότερο στην περίοδο που εξετάζουν οι προβλέψεις (2010-2011), εκτιμά η Επιτροπή.

    Η Επιτροπή θεωρεί, εξάλλου, ότι η παρούσα εικόνα για τον επιχειρηματικό τομέα εξακολουθεί να μην είναι θετική και οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2010, πριν αρχίσουν να παρουσιάζουν ορισμένα θετικά σημάδια προς το τέλος του 2011. Η χαμηλή εσωτερική ζήτηση και οι οικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις για επιχειρηματικές επενδύσεις στη διάρκεια του 2010, αναφέρει η Επιτροπή, η οποία εκτιμά παράλληλα πως ο κατασκευαστικός τομέας αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω το 2010, ενώ η δημόσια επενδυτική δραστηριότητα, παρότι αναμένεται να παραμείνει στάσιμη το 2010, είναι πιθανό να αρχίσει να ανακάμπτει το 2011.

    Εξάλλου, στην έκθεση της Επιτροπής επισημαίνεται ακόμη ότι η αδύναμη εσωτερική ζήτηση αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα συνεχίσουν να περιορίζονται κατά 10%, με πραγματικούς όρους, το 2010, προκαλώντας επίσης σημαντική μείωση στο εμπορικό έλλειμμα. Οι συνολικές εξαγωγές, αντίθετα, λόγω της σταδιακής ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου και των καλύτερων προοπτικών της παγκόσμιας ζήτησης, σε συνδυασμό με τη σχετική μείωση του εργατικού κόστους, αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,7% το 2010 και να σημειώσουν περαιτέρω αύξηση το 2011. Συνολικά, η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να είναι θετική το 2010 και σε μικρότερο βαθμό το 2011.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά 3% την περίοδο 2010-2011. Ο περιορισμός των ευκαιριών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων και τις περικοπές στο δημόσιο τομέα είναι πιθανό να προκαλέσουν αύξηση των ποσοστών ανεργίας, αναφέρει η Επιτροπή.

    Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να εξισορροπήσει τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης, οδηγώντας σε μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και ειδικότερα το κόστος προσαρμογής για κάθε μονάδα εργασίας. Οι εξαγγελθείσες περικοπές στο δημόσιο τομέα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση του περιορισμού των μισθών του ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζει η Επιτροπή. Οι εξελίξεις στον τομέα των εξαγωγών αναμένεται να επιφέρουν μερική διόρθωση του εξωτερικού ελλείμματος το 2010. Ωστόσο, η βελτίωση μεσοπρόθεσμα αναμένεται να είναι πολύ πιο μετριοπαθής, δεδομένων των διαρθρωτικών αδυναμιών στην εξωτερική απόδοση της οικονομίας και τις συσσωρευμένες απώλειες ανταγωνιστικότητας.

    Στην έκθεσή της η Επιτροπή επισημαίνει, τέλος, ότι η σημαντική πρόοδος που έχει καταγράψει η Ελλάδα, με όρους πραγματικής σύγκλισης την τελευταία δεκαετία, απειλείται τώρα σοβαρά. Η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην οδό της βιώσιμης σύγκλισης περιλαμβάνει την άμεση διόρθωση των παραγόντων που ενισχύουν τις εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες, υπογραμμίζεται.

    Ισπανία: Επιτυχής διάθεση πενταετών ομολόγων

    Πενταετή ομόλογα αξίας 2,345 δισεκ. ευρώ, με μεσοσταθμικό επιτόκιο ύψους 3,532% διέθεσε η Ισπανία μέσω δημοπρασίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ισπανικής κυβέρνησης που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η Ισπανία ήλπιζε να αντλήσει ποσό ύψους δύο έως τριών δισ. ευρώ με τη δημοπρασία αυτή, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 2,3 φορές, καταδεικνύοντας τη δυνατότητα προσφυγής της χώρας στις διεθνείς αγορές χρήματος, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο στο ίδιο τηλεγράφημα.

    [06] Ζητούμενο η αυτοδυναμία

    Οι Βρετανοί προσήχθησαν στις κάλπες, για μία εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να είναι η πιο αμφίρροπη από το 1992, με τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς να επιδίδονται σε αγώνα για να μετατρέψουν το προβάδισμά τους σε μία καθαρή νίκη.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 0600 (GMT) και θα κλείσουν στις 2100 (GMT), ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί.

    Οι κεντροδεξιοί Συντηρητικοί, υπό τον πρώην επικεφαλής εταιρίας δημοσίων σχέσεων Ντέιβιντ Κάμερον έχουν δει το προβάδισμά τους να συρρικνώνεται από την αρχή του χρόνου και τους ψηφοφόρους εξίσου διστακτικούς να υιοθετήσουν την έκκλησή τους για αλλαγή μετά από 13 χρόνια διακυβέρνησης από τους Εργατικούς.

    Το διακύβευμα είναι πώς μπορεί να ανακάμψει η οικονομία από την ύφεση και πώς μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να μειώσει το υπέρογκο έλλειμμα.

    Οι αγορές θα ήθελαν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα καθώς φοβούνται ότι ένα αδιέξοδο θα οδηγούσε σε πολιτική παράλυση παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος, το οποίο ξεπερνά το 11% του ΑΕΠ.

    Η κατάσταση περιπλέκεται εξαιτίας της ανόδου της δημοτικότητας των κεντρώων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που έχουν ενισχυθεί από την ισχυρή παρουσία στις τηλεμαχίες του ηγέτη τους Νικ Κλεγκ, ο οποίος είναι εξίσου νέος και "χαλαρός" με τον Κάμερον.

    Το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι κανένα κόμμα να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία για αυτοδύναμη κυβέρνηση (hung parliament) στο κοινοβούλιο των 649 πλέον εδρών, μετά το θάνατο ενός υποψηφίου.

    Η Βρετανία δεν έχει γνωρίσει εκλογές χωρίς καθαρό αποτέλεσμα από το 1974 και δεν έχει την παράδοση του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, όπως οι γείτονές της στην ηπειρωτική Ευρώπη.

    Το Εργατικό κόμμα του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν έχει εμφανίσει μικρή ανάκαμψη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και σύμφωνα με το περίπλοκο κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας, το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να έρθει τρίτο σε ψήφους κι όμως να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

    Αυτό το σενάριο θα έκανε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να έχουν στα χέρια τους την ισορροπία των δυνάμεων και να ασκήσουν πιέσεις για εκλογική μεταρρύθμιση προς ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα.

    Ο Κλεγκ έχει δηλώσει ότι θεωρεί δύσκολο να καταλήξει σε συμφωνία με τον Μπράουν, αν οι Εργατικοί έρθουν τρίτοι σε ψήφους, αλλά δεν έχει αποκλείσει τη συνεργασία με έναν άλλο ηγέτη Εργατικών ή με τους Συντηρητικούς.

    Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συμφωνούν με τους Εργατικούς ότι οι μειώσεις των δαπανών δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι να εξασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη και οι Εργατικοί είναι πιο διαλλακτικοί ως προς την εκλογική μεταρρύθμιση σε σχέση με τους Συντηρητικούς.

    Οι Συντηρητικοί έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το έλλειμμα ταχύτερα και πιο δραματικά σε σύγκριση με τους Εργατικούς.

    Οι Εργατικοί έχουν προειδοποιήσει τους ψηφοφόρους ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας, κάτι που ωστόσο αμφισβητούν ανεξάρτητοι σχολιαστές.

    Οι πέντε πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις εφημερίδων που δημοσιεύονται σήμερα Πέμπτη εμφανίζουν τους Συντηρητικούς να προηγούνται με εννέα ποσοστιαίες μονάδες των Εργατικών.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Populus για λογαριασμό των Times και της ComRes για λογαριασμό των ITV News/Independent εμφανίζουν τους Συντηρητικούς να προηγούνται με εννέα ποσοστιαίες μονάδες των Εργατικών, ενώ άλλες δημοσκοπήσεις που διενήργησε η Opinium για λογαριασμό της Daily Express και η ICM για την Guardian δίνουν στο κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων.

    Μία τέταρτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την YouGov για λογαριασμό της Sun εμφανίζει τους Συντηρητικούς να προηγούνται με 35% με τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να εξασφαλίζουν αμφότεροι 28%.

    Τα exit polls αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας θα δώσουν μία πρώτη εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος.

    Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, συμφωνούν ότι οι Τόρις θα εξασφαλίσουν 35 με 37%, οι Εργατικοί 27 με 29% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 26 με 28%.

    Από τα 45 εκατομμύρια Βρετανούς που έχουν δικαίωμα ψήφου, περίπου το ένα τρίτο φέρονταν ως αναποφάσιστοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

    Πάντως, μετά από μία έντονη προεκλογική εκστρατεία, που διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, η προσέλευση αναμένεται να ξεπεράσει το 70%, ποσοστό που έχει να καταγραφεί από τις εκλογές-ορόσημο του 1997, όταν είχε εκλεγεί ο Τόνι Μπλερ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 May 2010 - 21:31:19 UTC