Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκαν τα μέτρα από τη Βουλή
  • [02] "Εξάρτηση από ξένους μηχανισμούς"
  • [03] Χάνουν την Ρηνανία
  • [04] Αναβολή των αγώνων
  • [05] 'Ερευνες για τους δράστες της επίθεσης
  • [06] "Δεν θα βοηθήσουμε"
  • [07] Αναγκαστικά "ναι"
  • [08] "Μας οδηγεί στη χρεοκοπία"
  • [09] ΕΕ-Εαρινές προβλέψεις
  • [10] Ζητούμενο η αυτοδυναμία

  • [01] Εγκρίθηκαν τα μέτρα από τη Βουλή

    Με ψήφους 172 υπέρ (από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ και τους βουλευτές του ΛΑΟΣ), κατά 121 (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) και 3 παρών (Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα, Β. Οικονόμου από το ΠΑΣΟΚ) σε σύνολο 296 ψηφισάντων βουλευτών, ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από κράτη μέλη της ΔΝΤ». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, η βουλευτής της ΝΔ, Ε. Παπαπαδημητρίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας απουσίασαν από την ονομαστική ψηφοφορία. Με επιστολή τους γνώρισαν στο Σώμα ο μεν ο κ. Παπουτσής ότι ψηφίζει «ναι», ο δε κ. Δρίτσας ότι ψηφίζει «όχι». Οι ψήφοι αυτές, δεν προσμετρήθηκαν στο τελικό αποτέλεσμα.

    Το νομοσχέδιο ετέθη σε ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αίτησης του ΚΚΕ.

    Κατά την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, ο πρόεδρος της Βουλής ανέγνωσε από της έδρας επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλειος Οικονόμου τίθενται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Η γενική διευθύντρια του ΠΑΣΟΚ, Ρεγγίνα Βάρτζελη, ζήτησε τηλεφωνικώς από τους βουλευτές να παραδώσουν και την έδρα τους. Η κ. Σοφία Σακοράφα αρνήθηκε, ο κ. Οικονόμου δεν απάντησε ενώ ο κ. Γιάννης Δημαράς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί στο τηλέφωνο.

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου

    «Τα κοινοβούλια των άλλων χωρών, οι λαοί των άλλων χωρών, αποφασίζουν να στηρίξουν την Ελλάδα, να δώσουν ενωμένα μια μάχη για τη σωτηρία της χώρας. Εμείς τι λέμε απέναντι σ' αυτούς; Δεν δείχνουμε ότι υπάρχει η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και τουλάχιστον από κείνους, που είχαν ιδιαίτερη ευθύνη;», υπογράμμισε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και την κοινωνία, σε στήριξη των μέτρων, που λαμβάνονται για την εξασφάλιση εξωτερικού δανεισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου, ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη χθεσινή τραγωδία, για να εξαπολύσει στη συνέχεια, σφοδρότατη φραστική επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας για τα πεπραγμένα της τελευταίας διακυβέρνησής της.

    «Ούτε η βία, ούτε οι πέτρες θα μας βγάλουν από την ύφεση. Η βία δεν δίνει λύσεις και απαντήσεις, αλλά δημιουργεί νέες πληγές», ανέφερε και πρόσθεσε: «Σήμερα καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ας τελειώσουμε με τη βία, το αίμα, τα επεισόδια, την τρομοκρατία, τους συνανθρώπους, που χάνουν άδικα τη ζωή τους. Ας απομονώσουμε όλοι μας, επιτέλους, τη βία, και όσοι συμφωνούν, ή διαφωνούν, με τις επιλογές μας, και όσοι ασκούν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, το οποίο προβλέπει ο νόμος και υπηρετούμε δημοκρατικά τα κόμματα του κοινοβουλίου. Κατανοούμε την οργή, τη συμμερίζομαι και συμπάσχω και η οργή η δικιά μου είναι τεράστια, όταν καθημερινά και συνέχεια, βλέπω και αναδύονται από τα υπουργεία, η τραγωδία της ανευθυνότητας, η αντίληψη του πλιάτσικου, που επικρατούσε, η απόλυτη ασυδοσία και αναισθησία».

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η διακυβέρνηση της ΝΔ τροφοδοτεί κάθε μέρα τη σημερινή κυβέρνηση και με μια νέα υπόθεση για να σταλεί στον εισαγγελέα.

    «ΑΓΡΟΤΕΜ - τη στείλαμε στον εισαγγελέα και κάθε μέρα θα στέλνουμε. Αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός. Και δεν έχει καμία σχέση με αίσθημα εκδίκησης. Είναι το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού. Υπουργός δαπάνησε 28.000 ευρώ για κουρτίνες για το γραφείο του. Θα πάνε στον εισαγγελέα και μετά μιλήστε κύριοι της ΝΔ», είπε απευθυνόμενος στους διαμαρτυρόμενους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν ντρέπεστε; Πληρώνει ο ελληνικός λαός κι εσείς γελάτε; Όταν αυτά κάνει ο υπουργός, δίνει το σύνθημα σε όλους, ότι όλα είναι ανεκτά. Βατοπέδι, ομόλογα, Ζήμενς. Έτσι κατέρρευσε η οικονομία μας κύριοι της ΝΔ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    «Στις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε "λάθη", αλλά στην τελευταία πενταετία είχαμε "εγκλήματα". Ουσιαστικά, διπλασιάσαμε το χρέος της χώρας μέσα σε λίγα χρόνια. Τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων είχαμε δαπάνες 80 δισ και το 2009, 40 δισ παραπάνω. Από το 2004 διορίστηκαν 60.000 επιπλέον νέοι υπάλληλοι στο Δημόσιο κι ας ήμασταν σε επιτήρηση κι ας "νοικοκύρευε" η νέα διακυβέρνηση το κράτος. Ξεπέρασαν τις 100.000 οι νέοι συμβασιούχοι έργου, 50.000 νέα παιδιά βρίσκονταν με ψευδεπίγραφα stage. Ένα δεύτερο Δημόσιο φτιάχτηκε σε πέντε χρόνια. Έγινε καλύτερη η Παιδεία, η Υγεία; Να που πήγαν τα λεφτά κύριοι», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας και τον Αντώνη Σαμαρά, ότι «παρά τις συγγνώμες, στέκεται πλήρως αλληλέγγυος στα όσα συνέβησαν».

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «ζήσαμε τον διασυρμό της χώρας μας, όχι μόνον από δάνεια και χρέη, αλλά και από τα συνεχή ψέματα. Μόλις δύο μέρες πριν τις εκλογές, η ΝΔ δήλωσε έλλειμμα 6% του ΑΕΠ. Οι υπαίτιοι της γιγάντιας μαύρης τρύπας, όχι μόνον δεν αισθάνονται την ανάγκη για συγγνώμη, αλλά μας κατηγόρησαν ότι τα φουσκώσαμε».

    Ο Γ. Παπανδρέου επεφύλασσε και μια αυτοκριτική στην ομιλία του, στο πλαίσιο, ωστόσο, μιας γενικότερης ευθύνης του πολιτικού κόσμου.

    «Ναι, φταίξαμε όλοι, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, που ήταν άτολμοι, χωρίς τις αλλαγές που έπρεπε, ακόμα κι αυτοί, που δεν είχαν κυβερνητικές ευθύνες, αλλά που με τον δημόσιο λόγο τους ανέχτηκαν παρανομίες, που εξέθρεψαν μια πολιτεία που λειτούργησε με κάθε είδους δώρα, που μάθαμε στην αντίληψη τού παίρνουμε χωρίς να δίνουμε. Δώρα σε συνδικαλιστές, σε μέσα ενημέρωσης για να έχουμε την στήριξή τους, σε επιχειρηματίες, μικρά και μεγάλα δώρα, χωρίς τα λεφτά να το κάνουμε, άλλα νόμιμα, άλλα παράνομα. Αλλά δεν φταίει ο εργαζόμενος, κάποια επαγγελματική ομάδα, ακόμα ίσως και οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ. Φταίει ότι αφήσαμε να καταληφθεί το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί της δημοκρατίας μας από αυτά τα συμφέροντα και τις αντιλήψεις. Γι αυτό είναι θέμα δημοκρατίας η αλλαγή, να ανατρέψουμε δημοκρατικά τις αντιλήψεις αυτές, να υπάρχει ανεξάρτητη η Βουλή, η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ να μπορούν να ελέγχουν και να ελέγχονται. Να αφήσουμε πίσω την κακή Ελλάδα της μεταπολίτευσης, ένα αλισβερίσι συνενοχής».

    Σε σχέση με το ζήτημα που έθεσαν τα κόμματα της Αριστεράς, να υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως «τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σ' αυτή τη θέση, που τα ξένα κοινοβούλια ψηφίζουν τη δανειοδότηση, το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την ευρεία συναίνεση. Δεν τίθεται ζήτημα αυξημένης πλειοψηφίας, αλλά πολιτικής ευθύνης για τον καθένα μας, για όλους μας. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, για να είμαστε συνεπείς απέναντι στη συνείδησή μας, στην πατρίδα και στις διεθνείς υποχρεώσεις μας. Αυτή θα έπρεπε να είναι και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    «Είναι η ώρα των αλλαγών. Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα, ούτε μία ώρα για καθυστέρηση. Αλλά εμείς που θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, μπορούμε να πούμε ότι αυτό που είναι σήμερα το ελληνικό πρόβλημα, θα δουλέψουμε σκληρά για να είναι αύριο το ελληνικό θαύμα», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

    Ομιλία Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τοποθετούμενος στην αρχή του νομοσχεδίου, τόνισε: «Η κυβέρνηση παίρνει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος να εφαρμόσει το δυσκολότερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης και δεσμευόμαστε να πετύχουμε, ακόμη κι αν δεν έχουμε συμμάχους από όλο τα πολιτικό φάσμα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το τελευταίο χαρτί της χώρας για να γίνουν στην επόμενη τριετία όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Επιλέξαμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και θα κριθούμε από τις προσπάθειες».

    Ο υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται ως κατεπείγον, γιατί σε δύο εβδομάδες λήγει ένα ομολογιακό δάνειο 9 δισ. και η χώρα δεν μπορεί να το αποπληρώσει, αν δεν δανειστεί κι ο μόνος τρόπος είναι να πάρει τα χρήματα αυτά από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    «Όλα τα κοινοβούλια των εταίρων αποφασίζουν την ίδια ώρα με μας για το τριετές πρόγραμμα στο οποίο έχουμε δεσμευθεί. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα δείξει ότι δεσμεύεται;»

    Το πρόγραμμα είναι δύσκολο και οδυνηρό, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά η άλλη εκδοχή θα ήταν να συνεχίσουμε μόνοι μας και να πτωχεύσουμε και να κηρύξουμε στάση πληρωμών, βουλιάζοντας τη χώρα σε μία δεκαετία ύφεσης.

    «Επιλέξαμε να προχωρήσουμε με θυσίες και συνεισφορά από όλους», τόνισε και επετέθη με σφοδρότητα κατά της Νέας Δημοκρατίας: «Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει όλη αυτή την κατάσταση, αν εδώ και έξι χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει ανάσα στην παραγωγικότητα και στην αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αντί των ρουσφετολογικών διορισμών».

    Κι όμως, συνέχισε, αυτή η παράταξη δίνει μαθήματα οικονομίας, δεν αναγνωρίζει καμία ευθύνη της και δεν ζητεί ούτε συγγνώμη. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τις θέσεις τη Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας πάντως καταστροφική της λογική της, «αλλά η ΝΔ τι θέλει; Να βγούμε και να πούμε πάμε στη χρεωκοπία;»

    Αντέκρουσε επίσης ο υπουργός τις κατηγορίες για καθυστέρηση, όταν δεν ήξερε η νέα κυβέρνηση καν ποιο ήταν τα πραγματικό έλλειμμα για να συνταχθεί ο προϋπολογισμός: «Κυβερνάμε επτά μήνες κι έχουμε ανοίξει μέτωπα με την αξιοπιστία, την φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τομείς που είχαν βαλτώσει»

    Ο υπουργός είπε ακόμη ότι ζητούνται δανεικά από χώρες που επίσης έχουν ελλείμματα και δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις. Δεν ήταν, συνέχισε εύκολη η διαπραγμάτευση και κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια να περισωθεί ό,τι μπορούσε για τη στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

    Σκοπεύουμε μετά από τρία χρόνια, είπε ο υπουργός να αφήσουμε μία χώρα καλύτερη από τώρα και όχι έρμαιο των δανειστών της. Στα χέρια του ελληνικού κοινοβουλίου εναπόκειται, αν θα προχωρήσουμε με αυτό το πρόγραμμα και θα δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί για αυτή η χώρα.

    Είναι, κατέληξε, επιλογή κάποιων κομμάτων αν θα αφήσουν τη χώρα μόνη της κρύβοντας το κεφάλι στην άμμο. Εμείς δεσμευόμαστε να πετύχουμε έστω κι αν κινηθούμε χωρίς τη στήριξη όλου του πολιτικού συστήματος.

    Την αυλαία της συζήτησης του νομοσχεδίου είχαν ανοίξει οι εισηγητές των κομμάτων.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης υπεραμύνθηκε των «αναγκαίων μέτρων», υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε την εθνική επιβίωση και το στοίχημα αυτό πρέπει να κερδηθεί» και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για υποκρισία και ότι δεν έχει προτάσεις και χαρακτηρίζοντας τη στάση της «επιτομή της ανευθυνότητας».

    Ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι το κόστος διάσωσης της χώρας είναι βαρύ και επώδυνο, τόνισε την ανάγκη ένταξης των μέτρων σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι για τη διάσωση και εξισορρόπηση των μισθών πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο σταθεροποίησης και μείωση των τιμών.

    «Λυπάμαι να πω όμως ότι για τη μείωση τιμών, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και κάποιοι δεν μπορούν να αισθάνονται ότι πηγαίνουν σε σχολική εκδρομή», συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης.

    Ακόμα, μίλησε για δημοσιονομική και οικονομική κατάρρευση και προοπτική βίαιης προσαρμογής που έχει προκαλέσει σοκ στην ελληνική κοινωνία, σημείωσε ότι δεν είναι άδικα τα πυρά που δέχεται το πολιτικό σύστημα γιατί υπάρχουν ευθύνες, αλλά, όπως είπε, δεν είναι όλοι ίδιοι.

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, τόνισε ότι «την οργή του ελληνικού λαού, το πολιτικό σύστημα μπορεί να την απαντήσει με έναν μόνο τρόπο: να την μετατρέψει σε πράξη αναίρεσης των εγκλημάτων και της παθολογίας» και προανήγγειλε ότι ο νόμος «για όποιον κλέβει στο Δημόσιο» που φέρνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στη Βουλή, δεν λέει μόνο για ποινική τιμωρία, αλλά και για δήμευση της περιουσίας του και επιστροφή των κλεμμένων στο Δημόσιο.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασσούλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για στρουθοκαμηλισμό και ότι «θέλει συνένοχους και όχι συμμαχητές στο πόλεμο» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έκανε και θα κάνει εκ νέου προτάσεις αξιόπιστες που θα βγάλουν τη χώρα από τη μέγγενη. Ακόμα χαρακτήρισε τα μέτρα καταιγίδα και πρόσθεσε ότι σε αυτή την ανηφορική πορεία η ΝΔ θα καταθέσει εκ νέου προτάσεις που θα διευκολύνουν να βγει η χώρα από την κρίση.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε την κυβερνητική πτέρυγα να ανοίξουν από κοινού, με συναίνεση και υπευθυνότητα, όλα τα θέματα του πολιτικού συστήματος, κρίνοντας ότι «ζούμε σήμερα μία παρακμιακή τροχιά του πολιτικού συστήματος».

    Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν υπερψηφίζει τα μέτρα, που πέφτουν, όπως είπε, ως δαμόκλειος σπάθη στα κεφάλια της μεσαίας τάξης, ενώ δεν εμπεριέχουν αναπτυξιακή προοπτική.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ δύο αρνητικές συνεισφορές: την αλλαγή -όπως ανέφερε- νοοτροπίας των πολιτών στη χαμένη δεκαετία του '80 και τη ναρκοθέτηση της προσπάθειας για την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση: «Αυτή η χρονική υστέρηση να αντιληφθεί το ΠΑΣΟΚ την πραγματικότητα μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση».

    Ο ίδιος επανέλαβε την πρότασή του για δημοψήφισμα το οποίο θα οδηγήσει σε συνταγματική αναθεώρηση βασικών άρθρων που συνιστούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, όπως ανέφερε.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για βάρβαρη και διαρκή επίθεση σε βάρος του δικαιώματος της ζωής, της αξιοπρέπειας και της εργασίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ζητά να ψηφιστούν αυτά τα προαποφασισμένα μέτρα, που θυσιάζουν το μέλλον των νέων γενεών.

    Ακόμα, υποστήριξε ότι «ήταν προσχεδιασμένη η προσφυγή στο μηχανισμό» και ότι «αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η οποία παραχωρεί και μεταβιβάζει περισσότερες αρμοδιότητες στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις".

    «Στόχος σας είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης για να μπορούν να βρουν ζεστό χρήμα. Γι' αυτούς επιδιώκεται τη στήριξη των ιμπεριαλιστών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανασόπουλος.

    Κλείνοντας μίλησε για αποτυχημένη προσπάθεια προβοκάτσιας εναντίον του κόμματός του και πρόσθεσε ότι «η μόνη ρεαλιστική έξοδος για τον ελληνικό λαό, είναι το ΚΚΕ».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κάλεσε τους Ελληνες εργαζόμενους σε λαϊκή αντεπίθεση, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του "δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τους αγώνες του για να ανατραπούν τα βάρβαρα μέτρα, όσο και αν το συκοφαντούν ή στήνουν προβοκάτσιες εναντίον του".

    Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι «έρχεται θύελλα» με εκατομμύρια Ελληνες που θα κατέβουν στο δρόμο και δεν θα φοβηθούν όσες προβοκάτσιες και αν στηθούν.

    Ο κ. Παφίλης, μίλησε «για ωμή και άγρια πραγματικότητα μέτρων» και «για θυσίες του ελληνικού λαού που δεν πήγαν στην ανάπτυξη, όπως επί χρόνια υπόσχονταν τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά στο "Μινώταυρο" που βρυχάται και είναι η ολιγαρχία».

    Τα μέτρα είναι μόνιμα, σταθερά και βίαια και έχουν προαποφασιστεί πολλά χρόνια πριν και από τις δύο κυβερνήσεις, αλλά έχουν αυταπάτες όσοι πιστεύουν ότι θα γονατίσουν τους Ελληνες, είπε ο κ. Παφίλης

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν απαντούν ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ποια άλλη λύση έχουν αν η χώρα δεν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και δεν είναι εντάξει στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

    «Ένα ναι ή ένα όχι θέτει το νομοσχέδιο. Τα παίρνουμε τα λεφτά ή όχι; Το ναι δεν είναι στον κ. Παπανδρέου και στην κυβέρνηση. Δεν είναι ναι στο πολιτικό σύστημα. Αλλά είναι ναι, να πάρουμε τα λεφτά να σωθεί η χώρα», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης, και έκλεισε με ποιητική αποστροφή στέλνοντας το μήνυμα ότι πάνω από πατέρα και μητέρα βάζει την πατρίδα.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Aστέριος Ροντούλης, επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καλώντας τα δύο κόμματα να κάνουν αυτοκριτική και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ότι οδήγησαν το ελληνικό κράτος στο γκρεμό και έχει απωλέσει τμήμα της εθνικής κυριαρχίας του.

    Ακόμα, χαρακτήρισε "όνειρα θερινός νυκτός δηλώσεις ότι θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση που με τη βοήθεια διεθνών ΜΜΕ θα απλωθεί στην υφήλιο".

    Απαντώντας στις αναφορές του ΚΚΕ περί προπαγανδαστικού μηχανισμού που το προβοκάρει, αντέτεινε ότι οι δικές του δηλώσεις περί ανυπακοή στο Σύνταγμα και οι ακραίες συμπεριφορές του με πανό στην Ακρόπολη. υποδαυλίζουν τη σημερινή κατάσταση.

    Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 160 ψήφων του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ο ΛΑΟΣ "δεν θα το κάνει, αλλά θα βγει μπροστά, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης για να δώσει αγώνα υπευθυνότητας".

    Έντονα επικριτικός για το ν/σ εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που μίλησε για διαδικασίες-εξπρές και για άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα, κατηγορώντας τα ότι είναι συνυπεύθυνα «για το πολιτικό σύστημα-θάνατος».

    Έμφαση έδωσε και στη χθεσινή «δολοφονική ενέργεια κατά τριών εργαζομένων», χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως εχθρική για τη δημοκρατία», ενώ μίλησε και για πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν.

    «Ζούμε μια σκληρή κηδεμονία. Το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε τη λογική, πάμε στον τοκογλύφο που δεν δίνει μόνο τοκογλυφικά επιτόκια αλλά υιοθετούμε και τη λογική του», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

    B<Δήλωση Γ. Δημαρά>/B<

    Με ανακοίνωσή του (την οποία διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες) ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς εξηγεί γιατί ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, καθώς όπως επισημαίνει, ο Κανονισμός της Βουλής δεν δίνει τη δυνατότητα σε κανέναν εκ των βουλευτών να αιτιολογήσει την ψήφο του.

    «Δηλώνω παρών στις γενεές των συγγενών αλλά και των άλλων συν-Ελλήνων, που έχουν την ίδια κοινωνική καταγωγή με μένα. Δηλώνω παρών στη μάνα μου και τον πατέρα μου, που με γέννησαν και με μεγάλωσαν αγωνιζόμενοι κάθε μέρα και νύχτα για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια, την τιμή και το δικαίωμα των απλών ανθρώπων στη ζωή⦻ αναφέρει μεταξύ άλλων.

    Δηλώνει εξάλλου την πίστη του ότι η Ιστορία δεν γράφεται μόνο με τις σοφίες των τεχνοκρατών, αλλά πρωτίστως με το συναίσθημα, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων. «Εκτιμώ ότι, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας, η ανάγκη διαφύλαξης του αγαθού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας υπαγορεύει πρωτίστως άμεση κάθαρση του πολιτικού συστήματος και αυτών που το συνθέτουν⦻.

    Ο Γ. Δημαράς καταλήγει με την πρόταση όσοι εκ του νόμου υποχρεούνται (εντός και εκτός Βουλής) να καταθέτουν «πόθεν έσχες», αυτό να διερευνηθεί επισταμένως σε βάθος 25ετίας και τα όποια περιουσιακά αποκτήματα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, να αποδίδονται με δήμευση στο Δημόσιο.

    B<Δήλωση Β. Οικονόμου>/B<

    «Έχοντας πλήρη τη συναίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί ως εκπρόσωπος των πολιτών της Αττικής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατανοώντας την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, έχοντας γνώση του δύσκολου αγώνα που δίνει καθημερινά ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκφράζω με την ψήφο μου την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι τα επερχόμενα μέτρα που επιβλήθηκαν από μηχανισμούς που συμμετείχαν ενεργά στην κατακρήμνιση της ελληνικής οικονομίας ή ανέχτηκαν σιωπηρώς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας, ζητούν σήμερα από τον ελληνικό λαό να δεχτεί την μετατροπή της Ελλάδας σε μια τριτοκοσμική χώρα», δήλωσε ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, αιτιολογώντας την ψήφο του επί του νομοσχεδίου για τον μηχανισμό στήριξης.

    Όπως αναφέρει επίσης ο βουλευτής - τον οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως και τους Γ. Δημαρά και Σοφία Σακοράφα - στη γραπτή δήλωσή του ζητούν ακόμη την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου του λαού και την καταστροφή της μεσαίας τάξης.

    Ο κ. Οικονόμου, δηλώνει ότι θα παραμείνει εκπρόσωπος του λαού της Αττικής στο Κοινοβούλιο, ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει κάθε θέση και νόμο της κυβέρνησης που «θα συμβάλλει στην αναδιανομή του εισοδήματος, στην εξασφάλιση ενός κράτους δικαίου, στην επαναφορά της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα σέβεται και θα υπηρετεί πρώτα τον άνθρωπο και μετά τους αριθμούς, δηλαδή σε όλα αυτά που προεκλογικά είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ ότι θα υλοποιήσει».

    B<Δήλωση Σ. Σακοράφα>/B<

    Με ανακοίνωσή της - την οποία διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες - η βουλευτής Σοφία Σακοράφα (την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έθεσε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπως και τους βουλευτές Γ. Δημαρά και Β. Οικονόμου) τονίζει ότι στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου ψήφισε «παρούσα», θεωρώντας κοινωνικά άδικο τον χαρακτήρα των μέτρων, «καθώς - όπως τονίζει - από τα μέτρα αυτά πλήττονται μόνον και για μια άλλη φορά αυτοί που ευθύνονται ελάχιστα ή καθόλου».

    Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την βουλευτή, δεν αντιστρατεύεται τις αρχές και τα ιδανικά του Κινήματος, δεν αντιστρατεύεται το στόχο για τη σωτηρία της πατρίδας και του ελληνικού λαού.

    [02] "Εξάρτηση από ξένους μηχανισμούς"

    Καταψήφιση, αλλά στήριξη των μέτρων, «επειδή η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και φιλότιμο», ήταν το μήνυμα που έδωσε με την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για μέτρα, που θα βυθίσουν τη χώρα περισσότερο στην ύφεση».

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαρχής χαρακτήρισε ως «πρωτοφανή όξυνση» την ομιλία του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να είχε αφουγκραστεί την κοινωνία μετά τα χθεσινή θλιβερά έκτροπα και υπενθυμίζοντας ότι δεν μπορεί να ξεχνά κανείς το Χρηματιστήριο και «το δωράκι των 500 εκ του Μαυράκη».

    Είπε ότι, παρά τις μεγάλες διαφορές, ο ίδιος στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ζητήσει «να ξεφύγουμε από το σύστημα αυτοσυντηριτισμού, που κυριαρχεί» και «να πούμε "ναι" σε μία Βουλή των 200 βουλευτών και στην κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο πλαίσιο μιας νέας αναθεωρητικής Βουλής».

    «Σήμερα συζητάμε για την κατ' ουσίαν εξάρτησή μας από ξένους μηχανισμούς», είπε και επιτέθηκε φραστικά στην κυβέρνηση για τις «αλλεπάλληλες επί ημερών της υποβαθμίσεις, την παρομοίωση της ελληνικής οικονομίας με τον "Τιτανικό". Υπογράμμισε, δε: "Έχετε ευθύνη, γιατί είστε εσείς που γεννήσατε και καταξιώσατε το λαϊκισμό στην Ελλάδα».

    Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Πριν επτά μήνες λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν, παρά το γεγονός, όπως αποκαλυψε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, ότι γνωρίζατε για την κατάσταση της οικονομίας κι έρχεστε σήμερα να μας κάνετε μάθημα υπευθυνότητας; Δεν το δικαιούστε».

    Σε ό,τι αφορά την παρούσα κρίση, ο κ. Σαμαράς διατύπωσε τρεις θέσεις. Ότι «το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε πρόβλημα χρέους και το μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού», ότι «τα μέτρα, που ελήφθησαν, οδηγούν σε καταστροφικό κύκλο ύφεσης και σκληρότερα μέτρα χωρίς την ταυτόχρονη λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας για την ανάπτυξη και τη συγκράτηση της εξάπλωσης της ανεργίας» και ότι «θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη και μη δημόσια περιουσία».

    Εξάλλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «απλώς μαζεύει χρήματα και κόβει μισθούς», ενώ δεν προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις. «Γιατί κρατιστές ήσασταν πάντα, κρατιστές και τώρα», είπε.

    Επαναλαμβάνοντας και υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει τα μέτρα, σημείωσε ότι τα ξένα κοινοβούλια, πράγματι, ψηφίζουν ξέροντας ότι θα τα πάρουν πίσω, αλλά οι Έλληνες εισπράττουν τα μέτρα. «Αν εσείς πιστεύετε στα μέτρα, που προτείνετε, τότε σας αρκεί η πλειοψηφία σας. Αν δεν τα πιστεύετε, ψάχνετε για συνενόχους κι εμείς δεν θα γίνουμε». Πρόσθεσε, δε: «Εμείς στηρίζουμε κάποιες ρυθμίσεις για τις ευπαθείς ομάδες και την ενίσχυση της ρευστότητας. Πέρσι, καταγγέλλατε ότι δίνουμε 28 δισ στις τράπεζες και τώρα προσθέτετε κι άλλα 15. Τουλάχιστον παραδεχθείτε ότι είχαμε δίκιο.

    Ο κ. Σαμαρας διαβεβαίωσε ότι τα κόμμα του θα σεβαστεί τους όρους που θα ψηφίσει η Βουλή και θα εγγυηθεί τα χρήματα που θα δοθούν, «γιατί η Ελλάδα, έχει συνέπεια, συνέχεια και φιλότιμο, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγούμε μία ώρα αρχύτερα από αυτή την εμπλοκή, γιατί εμείς θέλουμε να εκφράζουμε την ελπίδα».

    Προσδιόρισε, όμως, ότι τα μέτρα πυροδοτούν την κοινωνική έκρηξη. «Όποιος κόβει συντάξεις των 700 ευρώ δεν μπορεί να πείσει τον εαυτό του. Σας ζητήσαμε να αποσύρετε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο τώρα που προβλέπεται τόσο βαθειά ύφεση. Δεν το πράξατε φέρνοντας πιο κοντά την κοινωνική έκρηξη», είπε.

    Ο κ. Σαμαράς έθεσε κόκκινες γραμμές: Πρώτον, καμία διαπραγμάτευση για εθνικά θέματα τέτοιες στιγμές. Δεύτερον, δεν είναι δεκτή η όποια αναδιάρθρωση του χρέους. Τρίτον, δεν νοείται συνέχιση της βεβήλωσης μνημείων, όπως του Άγνωστου Στρατιώτη και της Ακρόπολης. Ως τέταρτη γραμμή έθεσε να μην οδηγηθεί η χώρα στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Πέμπτον, δεν νοείται κλείσιμο των λιμανιών, που συνιστά αναλγησία έναντι χιλιάδων οικογενειών. Τέλος, αναφέρθηκε σε «"βιομηχανία των εξεταστικών" σε μία προσπάθεια να φανεί ότι για όλα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση». Απηύθυνε, δε, και μια προειδοποίηση: «Δεν θα σας βγει σε καλό. Μην αναμένετε, όμως, ότι το τελευταίο εξάμηνο θα μείνει εκτός αναζήτησης ευθυνών».

    Παρεμβαίνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να μιλά ο κ. Σαμαράς για οξύτητα, όταν το έλλειμμα αξιοπιστίας προκλήθηκε από «τα ψεύδη της προηγούμενης κυβέρνησης». «Υπάρχει αξιοπιστία όταν στις 2 Οκτωβρίου η κυβέρνηση κατέθετε έλλειμμα 6% και φτάνει στο 12% μετά τις εκλογές; Πράγματι, ήρθαν οι υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους. Αλλά από το εξάμηνο του ΠΑΣΟΚ; Κρύβετε τον κ. Καραμανλή, αλλά κάποτε να μιλήσει, να απολογηθεί για όλα αυτά», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «χρήσιμες» τις προτάσεις, που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, και για την δημόσια ακίνητη περιουσία, επισήμανε, ωστόσο, ότι θα ήταν πιο αξιόπιστες, «αν επί έξι χρόνια είχε γίνει με διαφάνεια κι όχι όπως με το Βατοπέδι».

    «Αν ο τόνος μου είναι οξύς, είναι γιατί δεν εκφράζετε μία συγγνώμη ψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο για τη σωτηρία της χώρας. Ούτε ζητάμε κανέναν συνένοχο. Ζητάμε μία νέα αρχή κι εσείς να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Όμως, εσείς με το "δεν ψηφίζω, αλλά στηρίζω" κλείνετε το ένα μάτι στους πιστωτές και το άλλο μικροκομματικά στους ψηφοφόρους. Αλλά, με κλειστά και τα δύο μάτια πηγαίνετε στα τυφλά», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ανταπαντώντας ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η οξύτητα που συνεχίζει να επιδεικνύει ο πρωθυπουργός προδίδει αμηχανία και αδυναμία, αλλά και επιστροφή στο παλαιό ΠΑΣΟΚ. «Αυτή η συνεδρίαση είναι θλιβερή για το ΠΑΣΟΚ, γιατί ήρθε να πυροδοτήσει ένα κλίμα οξύτητας. Η ΝΔ θα πρωταγωνιστήσει για να δώσει στον κόσμο ελπίδα».

    Δήλωση Ντ. Μπακογιάννη

    Λίγη ώρα μετά την απόφαση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά να θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας την Ντόρα Μπακογιάννη λόγω της στάσης της στην ψηφοφορία στη Βουλή για τον Μηχανισμό Στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Στη ζωή του κάθε ανθρώπου έρχονται στιγμές που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων ή να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.

    Η πατρίδα μας, βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας και συνταράσσεται από πρωτόγνωρη κοινωνική αναταραχή . Τριάντα χρόνια διαφθοράς, σπατάλης, ανευθυνότητας και κρατισμού, μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε. Τα σοβαρά λάθη, η αδράνεια και οι παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και η εγκληματική καθυστέρηση και οι επιπολαιότητες της παρούσας κυβέρνησης, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

    Τη στιγμή αυτή ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει θυσίες που είναι εν πολλοίς άδικες και που ίσως δεν θα ήταν σβ αυτόν τον ακραίο βαθμό αναγκαίες, αν όλοι είχαμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

    Αλλά, στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πλέον επιλογές. Σε αντάλλαγμα αυτών των θυσιών, μας προσφέρεται χρηματοδότηση 110 δις ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Και μας προσφέρεται τη στιγμή που κανείς πλέον άλλος δεν μας δανείζει.

    Έτσι έχουν τα πράγματα και κανείς από τον πολιτικό κόσμο δεν δικαιούται να μην καταλαβαίνει και κυρίως να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

    Με δεδομένη την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, χωρίς την καθαρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανότερο τα μέτρα να μην εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Ο λαός θα επωμιστεί τελικά και τις θυσίες και το τεράστιο κόστος της χρεοκοπίας. Γι΄ αυτό πρότεινα στον πρόεδρο του κόμματος, κατά την πρόσφατη συνάντηση μας, μια επιλογή που θα διαφοροποιούσε τη ΝΔ από τη στάση του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του κρατισμού και του λαϊκισμού χωρίς ταυτόχρονα να ταυτίζουν τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του.

    Θέση μου ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, διότι η αποδοχή του είναι προϋπόθεση για να πάρουμε το «πακέτο σωτηρίας» και να καταψηφίσει κάποια άδικα, και αναποτελεσματικά άρθρα. Άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των φτωχών συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ, τα οποία μπορούν να υποκατασταθούν από άλλα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

    Με προσωπική του απόφαση, ο πρόεδρος του κόμματος, την οποία δεν έφερε προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ζητά την καταψήφιση του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ».

    Πήρε την απόφαση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το πώς θα βρούμε χρήματα και θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.

    Την πήρε επενδύοντας ίσως στο ρεύμα που δημιουργεί η δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση για τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι πολίτες. Οι υπεύθυνες ηγεσίες όμως, πρέπει να βρίσκουν το θάρρος να πηγαίνουν κάποιες φορές κόντρα στο ρεύμα. Τι θα γινόταν για παράδειγμα εάν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ζώνης του Ευρώ ή τα κοινοβούλια τους πήγαιναν με το ρεύμα που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βοηθηθεί;

    Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνηση μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω.

    Η αγανάκτηση των πολιτών για τις θυσίες που τους επιβάλλονται είναι δικαιολογημένη. Όμως σήμερα, την ώρα που η Ελλάδα χάνεται, δεν μπορώ να αποφασίσω με βάση τον φόβο του πολιτικού κόστους, ή την προσδοκία της άντλησης ψήφων, που κάποιοι νομίζουν ότι θα αποκομίσουν αν η Ελλάδα χάσει και την τελευταία της ευκαιρία και οδηγηθεί στην καταστροφή.

    Την ώρα που το δίλημμα είναι χρεοκοπία ή θυσίες, δεν μπορώ να πω στους Έλληνες ότι πατριωτισμός σημαίνει κορώνες, ανευθυνότητα και άρνηση της πραγματικότητας.

    Την ώρα που τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εδώ, δεν μπορώ να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω.

    Σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πράξω το χρέος μου. Ψήφισα επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ» και θα καταψηφίσω άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ.

    Μοναδικός γνώμονας των πράξεών μου είναι το συμφέρον της πατρίδας και η συνείδησή μου. Και αναλαμβάνω πλήρως το βάρος της ευθύνης των επιλογών μου.

    Λυπούμαι για την απόφαση του κου Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και την χώρα.

    Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για τα εκατομμύρια ψηφοφόρους, που τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια τη Νέα Δημοκρατία, για την αγωνιστικότητα, το φιλότιμο και την αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τους διακρίνει. Η πλειοψηφία τους, αλλά και η πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, μας αντιμετωπίζουν όλους με καχυποψία, αγανάκτηση, ακόμα και οργή για τις ευθύνες μας για όλα όσα έγιναν για να φτάσουμε εδώ. Γιβ αυτό και ελάχιστη υποχρέωσή μας σήμερα είναι να πράττουμε κατά συνείδηση ό,τι θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει για να φτάσουμε με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες στην Ελλάδα της επόμενης μέρας".

    [03] Χάνουν την Ρηνανία

    Η συντηρητική συμμαχία της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις εκλογές-κλειδί που διεξάγονται την Κυριακή στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, αποτέλεσμα που θα μπορούσε να της στερήσει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε φορο-ελαφρύνσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις.

    Πιθανή αποτυχία των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των συμμάχων τους να επανακτήσουν την εξουσία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μπορεί να τους υποχρεώσει να μοιραστούν την εξουσία με άλλο κόμμα, κάτι που θα οδηγεί σε αποχή από συζητήσεις για θέματα-κλειδιά στη Μπούντεσρατ, την Άνω Βουλή, όπου έχουν ψήφο οι περιφέρειες.

    Η δημοσκόπηση από το ερευνητικό ινστιτούτο GMS για τον τηλεοπτικό σταθμό SAT-1 δείχνει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα εξασφαλίσουν το 37% των ψήφων και οι σύμμαχοί τους, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το 7%. Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι η κεντροδεξιά συμμαχία στη Γερμανία έχει μείνει πίσω σε σχέση με μία πιθανή συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους, που αναμένεται να εξασφαλίσουν αντιστοίχως το 33% και το 12% των ψήφων.

    Το Αριστερό Κόμμα αναμένεται να εξασφαλίσει το 6% των ψήφων.Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, με δείγμα 1001 ψηφοφόρων.

    Μία πιθανή αποτυχία της κεντροδεξιάς να παραμείνει στην εξουσία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θα μπορούσε να στερήσει από την κυρία Μέρκελ την πλειοψηφία στη Μπούντεσρατ και να εκτροχιάσει τα σχέδια για την προώθηση νομοσχεδίων με στόχο φορο-ελαφρύνσεις, τη βελτίωση του συστήματος υγείας και την παράταση λειτουργίας ορισμένων πυρηνικών εργοστασίων.

    Πριν από πέντα χρόνια, η ήττα στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας οδήγησε τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες έχασε από την Άγκελα Μέρκελ.

    [04] Αναβολή των αγώνων

    Μετά από σχετικό αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας, η διοίκηση της Σούπερ Λίγκα αποφάσισε την αναβολή των αγώνων Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ και ΑΕΚ-Αρης, που επρόκειτο να διεξαχθούν σήμερα για την τρίτη ημέρα των πλέι οφ στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ. «Η Super League, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος της ΕΛ.ΑΣ., αποφάσισε την αναβολή των αγώνων της 3ης αγωνιστικής ημέρας των play off. Η ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων θα οριστεί εκ νέου από τη διοργανώτρια αρχή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

    Μετά το ποδόσφαιρο και η ομοσπονδία βόλεϊ προχώρησε στην αναβολή του 2ου τελικού της Α1 ανδρών, μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να γίνει σήμερα στο κλειστό του Ρέντη. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η ΕΣΑΠ, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος της Ελληνικής αστυνομίας, αποφάσισε την μη διεξαγωγή του σημερινού τελικού αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που ήταν προγραμματισμένος για τις 19.00, στο Κλειστό Γυμναστήριο Ρέντη. Οι νέες ημερομηνίες των υπολειπόμενων τελικών αγώνων, θα οριστούν από την Επιτροπή Πρωταθλήματος της ΕΣΑΠ», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

    -

    [05] 'Ερευνες για τους δράστες της επίθεσης

    Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στο τέλος των μεγάλων συγκεντρώσεων και πορειών που πραγματοποιήθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας.

    Πρόκειται για δύο γυναίκες και έναν άντρα υπαλλήλους της τράπεζας Marfin, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν από πυρκαγιά στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου 23.

    Η νεκροτομή των τριών θυμάτων ολοκληρώθηκε σήμερα, και όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππος Κουτσάφτης, τα τρία θύματα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Ο άνδρας μόνο φέρει και ελαφρά εγκαύματα, γεγονός που σημαίνει ότι προσπάθησε να περάσει μέσα από τις φλόγες, κατεβαίνοντας το κλιμακοστάσιο, όπου και βρέθηκε νεκρός ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο όροφο.

    Σύμφωνα με τον κ. Κουτσάφτη, διαπιστώθηκε και μακροσκοπικά ότι και οι τρεις έχουν εισπνεύσει τεράστιες ποσότητες καπνού και τοξικών αερίων, αλλά θα γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις που θα είναι και πιο λεπτομερείς πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

    Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε επίσης ότι η μια από τις γυναίκες ήταν έγκυος στον τρίτο ή τέταρτο μήνα. Οπως έγινε γνωστό από χθες πρόκειται για την Αγγελική Παπαθανασοπούλου που βρέθηκε νεκρή στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου στην προσπάθειά της να σωθεί.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες από την Κρατική Ασφάλεια για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης, οι οποίοι έσπασαν το τζάμι της τράπεζας με σφυριά και στη συνέχεια έριξαν στο εσωτερικό εύφλεκτο υγρό και μολότοφ, εγκλωβίζοντας τους εργαζόμενους και προκαλώντας τον τραγικό θάνατο τριών από αυτούς.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το βίντεο της τράπεζας έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά, αλλά οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν οπτικό υλικό από γύρω και απέναντι καταστήματα, όπου φαίνεται η επίθεση όχι όμως και χαρακτηριστικά των δραστών, λόγω του ότι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

    Για το λόγο αυτό αναζητούνται μάρτυρες που ενδεχομένως έχουν δει τους δράστες πριν από την επίθεση που δεν αποκλείεται να είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπα.

    Οπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική και την αστυνομία, ομάδα νεαρών που ήταν μέσα στην πορεία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, πέταξε βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου 23, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στο ισόγειο. Στην τράπεζα εγκλωβίστηκαν συνολικά 8 άτομα.

    Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα, αλλά, σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεαροί πετούσαν πέτρες εναντίον των πυροσβεστών εμποδίζοντάς τους να πλησιάσουν.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τους ταραξίες και οι πυροσβέστες μπήκαν στην τράπεζα σβήνοντας τη φωτιά.

    Απεγκλώβισαν αμέσως τέσσερις γυναίκες κι έναν άντρα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία, ενώ αυτοί τους είπαν ότι είχαν παγιδευτεί κι άλλοι υπάλληλοι.

    Οι πυροσβέστες ανέβηκαν στους ορόφους και στον τρίτο όροφο, βρήκαν νεκρούς τις δύο γυναίκες και τον έναν άνδρα, οι οποίοι έπαθαν ασφυξία από τους καπνούς. Πρόκειται για την Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, την Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και τον Επαμεινώνδα Τσακάλη, 36 ετών.

    Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, πιθανότατα ενώ προσπαθούσε να κατέβει στο ισόγειο για να ξεφύγει, η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι, ενώ προσπαθούσε να βγει για να πάρει αέρα.

    Χρυσοχοΐδης: "Θα συλληφθούν οι υπεύθυνοι"

    "Θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που δολοφόνησαν τους τρεις εργαζόμενους κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής πορείας στο κέντρο της Αθήνας". Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή μέρα "μαύρη μέρα για τη δημοκρατία".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι "ο μόνος τρόπος για να τεθούν οριστικά στο περιθώριο οι δυνάμεις της τυφλής βίας που προσχηματικά και μόνο επικαλούνται την κρίση για να σπείρουν στο πέρασμά τους καταστροφή και πόνο, είναι η υπεύθυνη στάση όλων μας".

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε επίσης, ότι: "δυνάμεις που αρέσκονται στην τυφλή βία και έχουν αντιδημοκρατική και αντικοινωνική στόχευση και συμπεριφορά, επιχείρησαν να εισβάλλουν στην Βουλή, αφού εκμεταλλεύτηκαν την ειρηνική διαδήλωση των εργαζομένων και με τη συμπεριφορά τους, εκτός από το θάνατο των τριών εργαζομένων έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο και τη ζωή άλλων".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την οδύνη του και τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων.

    Στον εισαγγελέα για τα επεισόδια

    Είκοσι δύο νεαροί μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, καθώς συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια και μετά την πορεία σε επεισόδια, σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας. Ένδεκα από αυτούς συνελήφθησαν σε επεισόδια που έγιναν μετά τις 5 το απόγευμα χθες στην οδό Ζαΐμη, στα Εξάρχεια, σε κτήριο που τελεί υπό κατάληψη από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι άλλοι ένδεκα συνελήφθησαν σε επεισόδια στο κέντρο, στη λεωφόρο Συγγρού και στο Κουκάκι.

    Τρεις από τους νεαρούς παραπέμφθηκαν σε ανακριτή, καθώς η δίωξη, που τους ασκήθηκε, είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί δραστών με καλυμμένα πρόσωπα.

    Ο ανήλικος παραπέμφθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα ανηλίκων και οι υπόλοιποι 18 οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο από όπου και αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από προθεσμία που ζήτησαν για τη δίκη τους.

    Οι κατηγορίες, που απαγγέλθηκαν σε βάρος των νεαρών, αφορούν τα αδικήματα της διατάραξης της κοινής ειρήνης, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απόπειρα απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής, παράνομη κατοχή όπλου κ.α.

    Ανακοίνωση MARFIN για τα θυματα

    «Στην οικογένεια της MARFIN θρηνούμε για την δολοφονία τριών νεαρών συναδέλφων μας. Εκφράζουμε την οργή μας κατά της πολιτείας που εγνώριζε ότι μόνο από τύχη δεν είχαν συμβεί μέχρι σήμερα τέτοια τραγικά περιστατικά", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Marfin.

    "Εκφράζουμε ακόμα την οργή μας για τα ξύλινα πολιτικά λόγια και τις αντιδικίες σκοπιμότητας ορισμένων πολιτικών στη Βουλή την ώρα που οι σοροί των συναδέλφων μας δεν είχαν αποσυρθεί από το κατάστημά μας που επολιορκείτο ακόμα από τους διαδηλωτές ή και αναρχικούς.

    Οι αυτουργοί μακάρι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Την μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχουν οι ηθικοί αυτουργοί που δυστυχώς δεν θα τιμωρηθούν ποτέ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Αύριο το πρωί όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες της Marfin Egnatia Bank θα λειτουργήσουν μόνο με προσωπικό ασφαλείας και θα κλείσουν στις 11.00, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στις κηδείες των συναδέλφων τους.

    Η ΟΤΟΕ πραγματοποίησε πανελλαδική απεργία

    Η ΟΤΟΕ πραγματοποίησε σήμερα πανελλαδική απεργία για το θάνατο των τριών τραπεζικών.

    "Το τραγικό αυτό γεγονός που στέρησε τη ζωή σε τρεις συναδέλφους μας (2 γυναίκες και 1 άνδρας) είναι η θλιβερή συνέπεια των αντιλαϊκών μέτρων που ξεσήκωσαν τη λαϊκή οργή και τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, το οποίο, όμως, έχει φυσικούς αλλά και ηθικούς αυτουργούς.Οι φυσικοί αυτουργοί πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά", τονίζει η ΟΤΟΕ.

    Σύμφωνα με την ομοσπονδία, "οι ηθικοί αυτουργοί, όμως, πρέπει να αναζητηθούν στην ασκούμενη πολιτική, στην επιχειρησιακή στάση της αστυνομίας αλλά και στις Διοικήσεις των Τραπεζών που με την εκβιαστική τους πρακτική εμποδίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και με την ανευθυνότητά τους δεν λαμβάνουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές των εργαζομένων και των πολιτών στα τραπεζικά καταστήματα, που αποτελούν γνώριμους και διαχρονικούς στόχους σε όλη την διαδρομή που ακολουθούν κάθε φορά οι εργατικές πορείες και οι διαδηλώσεις".

    Κατά την ΟΤΟΕ, "σοβαρότητες πολιτικές ευθύνες έχει και η Κυβέρνηση η οποία όπως φαίνεται δεν υπολόγισε το μέγεθος και την έκταση των συνεπειών που έχουν για την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες οι αποφάσεις της που αφορούν στην οικονομική παράδοση της χώρας μας στην τρόικα του Δ.Ν.Τ., της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ε.Κ.Τ., αλλά και στις διαχρονικές απαιτήσεις του ντόπιου κεφαλαίου".

    Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

    Επεισόδια μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ έγιναν στην διάρκεια της πορείας που οργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη.

    Ομάδες νεαρών προκάλεσαν ζημιές σε εμπορικά καταστήματα και Τράπεζες στην οδό Τσιμισκή, αναποδογύρισαν και έκαψαν κάδους, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα να διασπαστεί η πορεία και να επικρατήσει πανικός μεταξύ των διαδηλωτών.

    Επεισόδια έγιναν και έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, όπως και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου κατέφυγε ομάδα νεαρών και άρχισε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς.

    Ειρηνικά πραγματοποιήθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

    Και οι δυο οι πορείες ήταν μαζικές και οι συνδικαλιστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των απεργών.

    Στο μεταξύ, δύο άνδρες, ηλικιών 22 και 32 ετών, που συνελήφθησαν για συμμετοχή στα χθεσινά επεισόδια θα δικαστούν το Σάββατο στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

    Οι δύο συλληφθέντες, που κατηγορούνται για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, απόπειρα διακεκριμένων φθορών, διατάραξη κοινής ειρήνης, στάση και απείθεια, ζήτησαν και πήραν αναβολή για να δικαστούν μεθαύριο. Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε να άρει την κράτησή τους. Στο πλευρό των κατηγορουμένων βρέθηκαν νεαροί, που φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης.

    Στην Ελλάδα στραμμένα τα βλέμματα

    Μεγάλη προβολή δόθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στα γεγονότα που συνέβησαν χθες στην Αθήνα.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι «όλες οι σκέψεις των Ευρωπαίων είναι στραμμένες στα θύματα της Αθήνας μετά από τις βιαιότητες που ακολούθησαν την πορεία διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, βιαιότητες οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο τριών ανθρώπων».

    «Είμαστε όλοι ανήσυχοι από την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά αυτή τη στιγμή, σκεπτόμαστε τα ανθρώπινα θύματα στην Αθήνα», δήλωσε ο Βαν Ρομπέι .«Ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί. Αυτή η συμφωνία είναι αξιόπιστη και φιλόδοξη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕ.

    Με συνεχείς ανταποκρίσεις και αναφορές τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ σημειώνουν την «τραγική κατάσταση» της ελληνικής οικονομίας, τα «σκληρά μέτρα» και τις «μαζικές αντιδράσεις», προβάλλοντας παράλληλα τη δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για «δολοφονική ενέργεια».

    Στις πρώτες θέσεις της βρετανικής ειδησεογραφίας παραμένει και σήμερα η Ελλάδα, αν και οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες για μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Τα πρακτορεία Reuters και Associated Press κάλυψαν με τηλεγραφήματα όλα τα γεγονότα στην Αθήνα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «δολοφονική πράξη».

    Για «ημέρα θανάτου και πένθους» μιλούν τα γερμανικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

    O Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαικές Υποθέσεις, Πιέρ Λελούς και ο Γερμανός ομόλογός του, Βέρνε Χόγιεν πρόκειται να έρθουν προσεχώς στην Αθήνα για να δηλώσουν την αλληλεγγύη των δύο χωρών τους στην Ελλάδα, κυρίως μετά τις βίαιες διαδηλώσεις, ανακοινώθηκε από τον κ. Λελούς.

    "Είχα τηλεφωνική συνομιλία με το Γερμανό ομόλογό μου με τον οποίο θα πάμε μαζί στην Αθήνα. Συνεργαζόμαστε να βρούμε μια κοινή ημερομηνία. Ελπίζω όπως και ο Γερμανός συνάδελφός μου, πως η επίσκεψή μας θα γίνει την προσεχή εβδομάδα" πρόσθεσε ο κ. Λελούς.

    Καταλήγοντας εξέφρασε τη μεγάλη λύπη του για τους τρείς νεκρούς της μεγάλης διαδήλωσης της Αθήνας.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, χαρακτήρισε τα δραματικά γεγονότα στην Ελλάδα "ιδιαίτερα ανησυχητικά".

    "Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δείχνουν πως η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα", είπε ο κ. Ραντ και πρόσθεσε πως "υπάρχει ανησυχία ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ίσως να μην είναι αρκετό για να αποσοβήσει μια ενδεχόμενη κρίση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπως προκύπτει και από τις αντιδράσεις των αγορών".

    Τα τραγικά γεγονότα στην Ελλάδα κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου της Κύπρου. Ειδικά στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων δημοσιεύονται φωτογραφίες και εκτενή ρεπορτάζ.

    Η ''Αλήθεια'', με κύριο τίτλο ''Σε ασφυξία η Ελλάδα'', γράφει ότι κανείς δεν πίστευε ότι οι ''μεγάλες θυσίες'' για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου την περασμένη Κυριακή θα γίνονταν στην κυριολεξία θυσίες ανθρώπινων ζωών.

    Η ''Μάχη'', που έχει τίτλο ''Μολότοφ η Ελλάδα'', παραθέτει τα λόγια του Ισοκράτη ''η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία''. Γράφει, επίσης, ότι την ώρα που οι άλλες χώρες της ΕΕ εξέρχονται από την κρίση, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία τοποθετούνται στις χώρες που θα παραμείνουν στην ύφεση.

    Ο ''Πολίτης'', τιτλοφορεί το κύριο θέμα του ''Καίνε την Ελλάδα'' και γράφει ότι τρεις νεκροί είναι τα πρώτα θύματα της κρίσης και ότι τα αιματηρά επεισόδια και οι απεργίες, καθώς και η προειδοποίηση του οίκου Moody's για υποβάθμιση της Πορτογαλίας, ενίσχυσαν τις ανησυχίες για εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

    Η ''Σημερινή'', με τίτλο ''Στο χείλος της αβύσσου'', γράφει ότι με αίμα αθώων, τραυματισμούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σφραγίστηκε η χθεσινή παλλαϊκή κινητοποίηση 200.000 εργαζομένων στην Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σκληρά οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης.

    Ο ''Φιλελεύθερος'', με τον ίδιο κύριο τίτλο ''Στο χείλος της αβύσσου'', γράφει ότι εξαγριωμένοι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας κορύφωσαν τις τραγικές στιγμές που ζει αυτές τις ημέρες η Ελλάδα, με το θάνατο τριών ανθρώπων, τριών εργαζομένων στην Marfin Egnatia Bank, που δέχθηκαν επίθεση μέσα στα γραφεία τους.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει ότι τα τραγικά γεγονότα στην Αθήνα προκάλεσαν πανελλήνια θλίψη και οργή, ότι οι κινητοποιήσεις βάφτηκαν με το αίμα τριών εργαζομένων, και ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει προβοκάτσια για να συκοφαντηθούν οι λαϊκοί αγώνες.

    Τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και ο θάνατος τριών τραπεζικών υπαλλήλωναποτελούν πρώτο θέμα στα πρωινά δελτία ειδήσεων του αγγλόφωνου ειδησεογραφικού καναλιού της Κεντρικής Κινεζικής Τηλεόρασης (CCTV News), ενώ φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα γεγονότα προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κινεζικών εφημερίδων και στις αρχικές σελίδες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Μάλιστα, το "CCTV News" προβάλει μαγνητοσκοπημένο υλικό από τη διακομιδή των θυμάτων στο νοσοκομείο με τη βοήθεια πυροσβεστών και νοσηλευτικού προσωπικού.

    Τρεις τραπεζικοί υπάλληλοι νεκροί, και σαράντα τραυματίες, ανάμεσά τους και 29 αστυνομικοί, είναι ο απολογισμός από τα βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των ελληνικών μέτρων λιτότητας, αναφέρει το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Xinhua), προσθέτοντας ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, συνδικαλιστές και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών επιμελητηρίων της χώρας καταδίκασαν το γεγονός, με τα μέλη του Κοινοβουλίου να τηρούν ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα.

    "Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό. Και η ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Αυστηρά και χωρίς ελαφρυντικά", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι είναι άλλο η διαμαρτυρία και άλλο η δολοφονία, αναφέρουν τα κινεζικά ΜΜΕ, με το "CCTV News" να προβάλει σχετικό ρεπορτάζ, με τίτλο "Greek PM condemns violence resulted in 3 deaths".

    Παράλληλα, το "CCTV News" προέβαλε στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις μπροστά από το Κοινοβούλιο και στην Ακρόπολη. "Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων οι μισθοί θα κοπούν σύμφωνα με το πρόγραμμα λιτότητας. Η Ακρόπολη είναι το πιο γνωστό από τα μνημεία της Ελλάδας, αλλά πλέον χρησιμοποιείται σαν πλατφόρμα διαδηλώσεων κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας", σχολιάζει το κινεζικό κανάλι.

    Τα επεισόδια στην Αθήνα είναι πρωτοσέλιδο στην αγγλόφωνη εφημερίδα "China Daily", ενώ στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα δημοσιεύει εκτός από τις ειδησεογραφικές αναφορές και 18 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς, με γενικό τίτλο "Strike hits indebted Greece".

    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης "China Network TV" (CNTV) προβάλει επίσης χαρακτηριστικές εικόνες από τα γεγονότα, όπως μία με αστυνομικό που πεσμένος στο οδόστρωμα παλεύει με τις φλόγες, οι οποίες τον έχουν ζώσει.

    "Στο χείλος της αβύσσου" η Ελλάδα καθώς οι ταραχές αφήνουν πίσω τους θύματα, σχολιάζει η "People's Daily Online", χρησιμοποιώντας απόσπασμα από την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δημοσιεύει φωτογραφία αστυνομικών που απωθούν διαδηλωτές.

    "Παραμένει ασαφές κατά πόσον η Ελλάδα θα είναι τελικά πρόθυμη να δεχθεί πολυετή δημοσιονομική τιμωρία και ύφεση για να τακτοποιήσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα, λαμβανομένης υπόψιν της ευρείας κοινωνικής αντίθεση στα μέτρα λιτότητας", σχολιάζει οικονομικός αναλυτής της "Capital Economics", σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "South China Morning Post", του Χογνκ Κονγκ.

    [06] "Δεν θα βοηθήσουμε"

    «Εμείς δεν πρόκειται να σας συνδράμουμε για να βγει το κεφάλαιο από τα αδιέξοδά του. Για μας, εγγύηση Δημοκρατίας είναι ο λαός, οργανωμένος με πρόγραμμα πάλης, με κατεύθυνση, με αντοχή» τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της επί του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως είπε, τώρα πια το ζήτημα της αλλαγής τάξης στην εξουσία είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα ανεξάρτητα αν υποκειμενικά αυτή τη στιγμή έχουν ωριμάσει όλες οι προϋποθέσεις.

    «Ο λαός, με την πλειοψηφία του, μπορεί να αλλάζει τους νόμους. Και πρώτα αλλάζουν οι νόμοι στην κοινωνία και μετά γίνονται νόμοι. Και μην μας φοβίσετε γι' αυτό», απευθύνθηκε προς τις πτέρυγες της Βουλής, λέγοντας πως για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε «έκκληση συστράτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, κατά ΚΚΕ».

    «Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια» είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε διδαγμένοι πιο πολύ από ποτέ. Διδασκόμαστε από την προσφορά μας και από τις αδυναμίες μας. Ένα πράγμα δεν πρόκειται να πετύχετε: Να μας στριμώξετε, να μας παρεμποδίσετε στη δράση. Μην σας περνάει από το μυαλό. Και θα γυρίσει μπούμερανγκ. Διότι ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε».

    «Αυτός που θα επιβάλλει την πραγματική δημοκρατία είναι ο λαός, όχι το ΚΚΕ. Ο ορίζοντας είναι ανοιχτός και δεν πρόκειται να μας κάνετε να διστάσουμε ή να δειλιάσουμε».

    Η Αλέκα Παπαρήγα πρόσθεσε πως «εμείς είμαστε θαρραλέοι» για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα.

    «Περάσαμε από πολλές συμπληγάδες, παραλίγο να γλιστρήσουμε, τώρα δεν θα μας το συγχωρήσει κανένας να υποκύψουμε σε εκβιασμούς», είπε και πρόσθεσε ότι «η κρίση είναι ζήτημα πολιτικό δεν είναι λογιστικό».

    Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση διερωτήθηκε: «Από πού το βγάζετε αυτό όταν λέτε ότι σε τρία χρόνια θα αναγεννηθεί η Ελλάδα αν κάνει αυτές τις θυσίες».

    Οπως είπε, με βάση την εαρινή έκθεση της ΕΕ, μέχρι το 2011 το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης, θα έχει αυξηθεί κατά 20% και γενικότερα της ΕΕ κατά 22%.

    "Η συμμετοχή της Ελλάδας είναι πολύ μικρή στο χρέος της ευρωζώνης. Πώς, λοιπόν, θα αναγεννηθεί η Ελλάδα; Κι επιπλέον όταν υπάρχει πρόβλεψη ότι στην ευρωζώνη θα είναι κοντά μείον 2% το κόστος των μισθών. Δηλαδή δεν μετέχει το κόστος στα προβλήματα της ευρωζώνης, δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Και θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να δεχθεί θυσίες για να ανακάμψει", ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι αν δεν σκύψει το κεφάλι, σε δύο-τρεις μήνες δεν θα έχει το κράτος να πληρώσει συντάξεις.

    «Πόσο είναι το κόστος των μισθών και των συντάξεων; 26 δισ. Πόσο είναι τα κρατικά έξοδα; 15 δισ. Σύνολο, στρογγυλλοποιημένα 42 δισ. Τι προβλέπετε ότι θα εισπράξετε; 54 δισ. Γιατί θα γίνει στάση συντάξεων;» ανέπτυξε τον συλλογισμό της η κυρία Παπαρήγα επαναλαμβάνοντας ότι βασίζεται στην «ταμειακή λογική» της κυβέρνησης.

    «Να πείτε: Θέλουμε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση με το οποίο θέλουμε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό, όντως, είναι ένα πολύ λογικό πρόγραμμα», είπε.

    Αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση για το πού οφείλεται η κρίση και επίσης ρώτησε: «Ή λέτε συνειδητά ψέματα ή έχετε έναν ανορθολογισμό και προχειρότητα». «Σοβαρά λέτε ότι η κρίση οφείλετε στα λαμόγια και τις μίζες ; Για πρώτη φορά διέρχεται τέτοια κρίση το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα επειδή υπάρχουν λαμόγια παντού;».

    «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπολείπεστε τόσο, έχετε τέτοιο ανορθολογισμό», είπε και κατέληξε: Σας συμφέρει να τα βάζετε με ορισμένες συνέπειες και όχι με τη βαθύτερη αιτία», συμπληρώνοντας ότι «η ύφεση και η κρίση έρχεται ύστερα από υπερσυσσώρευση κεφαλαίων.

    [07] Αναγκαστικά "ναι"

    Φραστική επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας τα ότι με τη διακυβέρνησή τους αύξησαν το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώσει ότι «θα βρεθούν και θα πληρώσουν οι υπεύθυνοι, που οδήγησαν τη χώρα στη λαιμητόμο».

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι θα υπερψηφίσει τα μέτρα, γιατί, όπως είπε, η απόφαση που πρέπει να πάρουν τα κόμματα σήμερα είναι «αν θα εκτελεστεί η χώρα, ή αν θα την αφήσουμε να πέσει σε κώμα».«Σήμερα, ψηφίζουμε αν θα έχει μισθό από τη πρώτη του μήνα ο δημόσιος υπάλληλος, ή αν θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι. Αν κάποιος με επιχειρήματα και συγκεκριμένα, μου πει ότι μπορεί να γίνει αυτό χωρίς την είσοδο μας στο ΔΝΤ και να βρούμε τα 10 δισ με άλλο τρόπο, θα προστρέξω», τόνισε και απευθυνόμενος στην ΝΔ πρόσθεσε: «Αν το ΠΑΣΟΚ είχε 149 ψήφους, τι θα ψηφίζατε; Πτώχευση της χώρας;»

    Στη συνέχεια, μίλησε «για ώρα ευθύνης». Αιτιολογώντας, δε, τη στάση του κόμματός του, ανέφερε δηκτικά: «Προσερχόμαστε στο "ναι", όπως η κ. Μυλωνά και η κ. Παναγοπούλου, που πήγαιναν τα λύτρα για να σώσουν τον άντρα τους. Και εμείς σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε λύτρα για τη πατρίδα, γιατί διαφορετικά μπορεί να εκτελεστεί».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για «αδύναμη κυβέρνηση» που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και πρόσθεσε ότι η μόνη λύση είναι η οικουμενική κυβέρνηση «για να προστατέψουμε τον ελληνικό λαό από τα μέτρα, που κρύβει σήμερα, και θα φέρει αύριο με Προεδρικά Διατάγματα».

    Μίλησε ακόμα για σπίθα που είναι έτοιμη να ανάψει, τονίζοντας ότι «όταν επικρατεί η λογική του όπλου, κανείς δεν υπογράφει ότι τα χθεσινά, θα είναι και τα τελευταία επεισόδια».

    «Με μεγάλο πόνο πηγαίνουμε σε μια αναγκαστική εκχώρηση του "ναι". Θα είμαστε, όμως, εκεί να σας περιμένουμε και να σας ελέγχουμε τι θα κάνετε», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και ακολούθως, άσκησε έντονη έντονη κριτική για «"τα παράθυρα με δωδεκάρια", που αφήνει η κυβέρνηση με τους μισθούς των προέδρων και των διοικητών ΔΕΚΟ» για να προσθέσει: «Να βάλουμε οροφή τα 4.000 ευρώ. Για να μπορούμε να πούμε και στον συνταξιούχο και στον εργαζόμενο ότι δεν θα πάρει το επίδομα και θα του κοπεί ο μισθός του», πρόσθεσε.

    [08] "Μας οδηγεί στη χρεοκοπία"

    Την λαϊκή οργή των χθεσινών διαδηλώσεων, αντιπαρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, στο «θέατρο που παρακολουθήσαμε σήμερα, για το ποιος καταχράστηκε περισσότερο τον δημόσιο πλούτο». Οι διαδηλωτές, κατβ αυτόν, αποτελούν έναν εναλλακτικό παράγοντα στο σκηνικό που διαμορφώνεται από την τρόϊκα, τις αγορές και τις δυνάμεις του ΔΝΤ, αλλά και τα κόμματα που συναινούν στην κατεύθυνση που δίνεται με τα μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας.

    «Χθες έκανε την εμφάνισή της μια νέα ελπίδα. Από τον όγκο και τον παλμό, η συγκέντρωση ήταν μία, και κάνουν λάθος αυτοί που μιλάνε για δύο. Όλος αυτός ο κόσμος είναι λαϊκός κόσμος, δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΚΚΕ - και είναι κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Ένα μήνυμα έδινε: Να ακούσετε την οργή του κόσμου που σας εξέλεξε. Σας ζητά να ακούσετε την συνείδησή σας, γιατί έρχεται και η ώρα της ατομικής ευθύνης και πάνω από το ίδιον όφελος, υπάρχει και το συμφέρον του ελληνικού λαού» ανέφερε ο κος Τσίπρας.

    «Κε Παπανδρέου και κε Σαμαρά, δεν έχετε να πείτε τίποτα πειστικό στους χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους. Κανείς απβ τους δυο πόλους δεν μπορεί να εκφράσει την αγωνία του κόσμου» ανέφερε ο κος Τσίπρας. Πλάι δε, στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, στέκεται και η ακροδεξιά, η οποία ανέκαθεν, «υποστήριζε την ολιγαρχία και έστηνε προβοκάτσιες στο λαϊκό κίνημα».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί με τη σειρά του στους χθεσινούς φόνους των τριών νέων στο υποκατάστημα κεντρικής τράπεζας, σημειώνοντας πως «οι εργαζόμενοι θρηνούν για τους ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να βγουν έξω απβ το κτήριο» και πως «σύσσωμη η κοινωνία καταδικάζει τον κυνισμό των αυτουργών, αλλά και της εξουσίας που αναζητεί σωτηρία στα επίχειρα της βίας και του εγκλήματος. Γιατί κανείς δεν δικαιούται να επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στο συμβάν, ή να εγκαλούν την Αριστερά - να γίνεστε τιμητές της Αριστεράς που καλεί σε αγώνες, εσείς που κυβερνήσατε έως εδώ και ορισμένοι που σε ανακοινώσεις τους μιλούν για «ηθικούς αυτουργούς». Μαζί με τους εγκληματίες που πέταξαν τις μολότοφ, προειδοποιούμε όλους αυτούς που τζιράρισαν με τον δημόσιο πλούτο, να μην επιχειρήσουν την σύγκρουση με το λαϊκό συναίσθημα, την σύγκρουση με το λαό».

    Απέναντι στα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, ο κος Τσίπρας αντέταξε την δική του εκδοχή: «Φαίνεται ότι ο κος Παπανδρέου, όταν μιλάει για την πατρίδα, εννοεί κάτι διαφορετικό απβ αυτό που εννοούμε εμείς. Για τον κο Παπανδρέου, πατρίδα είναι οι αριθμοί. Για μας πατρίδα είναι οι άνθρωποι. Για σας μπορεί να είναι οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές, το Χρηματιστήριο και το κεφάλαιο - για μας οι εργαζόμενοι, ο κόσμος της δουλειάς και της επιστήμης, η δημόσια υγεία και παιδεία». Η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι επίσης «μηδενική»: Κατβ αρχήν, ο Πρωθυπουργός έχει διαψευσθεί επανειλημμένως από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στον ισχυρισμό του ότι η κυβέρνηση «δεν μπορούσε να διανοηθεί» το μέγεθος του χρέους και του ελλείμματος που έκρυβε κατά την αποχώρησή της η προηγούμενη. «Αν ο κος Προβόπουλος λέει ψέματα, γιατί παραμένει στη θέση του; Κι αν λέει αλήθεια, τότε ξέρατε τα πραγματικά μεγέθη και εξαπατήσατε το εκλογικό σώμα και τώρα μας πλασάρετε μονόδρομους και ψεύτικα διλλήματα» σχολίασε ο κος Τσίπρας.

    «Ακούσαμε και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα. Αν όντως είναι έτσι, ποιος είναι ο ρόλος σας; Τι κάνετε στη θέση αυτή; Και έχετε πει πάνω από τρεις φορές από το βήμα της Βουλής, ότι τα μέτρα που λαμβάνεται είναι τα τελευταία και κάθε φορά μας βυθίζατε πιο βαθειά στη χρεοκοπία. Τώρα μιλάτε για μονόδρομο, αλλά η τεχνογνωσία του ΔΝΤ μας οδηγεί στη χρεοκοπία, όπως έγινε στην Αργεντινή».

    «Οι επιλογές αυτές, σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν μονόδρομο. Εμείς προτείνουμε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, (58 φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου έχουμε βρει). Θα μιλήσετε ποτέ για τους υπέρογκους εξοπλισμούς όπου δίνουμε τα διπλάσια απβ όσα μας δανείζουν οι εταίροι με 5%; Διεθνοποιείστε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, ώστε να διεκδικήσετε και δανεισμό από την ΕΚΤ» ανέφερε ο κος Τσίπρας.

    - Μετά την ομιλία του κου Τσίπρα, τον λόγο έλαβε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τις αιχμές της ομιλίας του προέδρου του Συνασπισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε τα σχόλια περί πατριωτισμού, της ευθύνης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τις απαξιωτικές αναφορές περί κοινοβουλευτικού «θεάτρου».

    Ο κος Κακλαμάνης, ανέφερε ότι εκτός της σωματικής βίας, υπάρχει και η λεκτική - εκείνη που υπέστη ο ίδιος μετά την συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς από λούμπεν εργαζομένους αλλά και «καλοντυμένα παιδιά με σινιέ ρούχα που όρμησαν κατά πάνω μου»: «Τις προσωπικές ύβρεις, για την προσωπική μου τιμή, την τιμή της οικογένειάς μου τις κατέγραψα στην Διάσκεψη των Προέδρων για να καταγραφεί που οδηγείται η χώρα με ανθρώπους που δεν ξέρουν την ιστορία του τόπου, που τους έχουμε παραδώσει στα κανάλια στους δήθεν γκέι, τις δήθεν ωραίες κυρίες, στους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, όπου πολλοί και από σας εκεί θητεύουν» ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

    «Ποιοι να φέρουν πίσω τα κλεμμένα; Πρώτα εκείνοι που άρπαξαν συχνότητες χωρίς να δίνουν μία στο ΙΚΑ, μία στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Αλλά είναι τυχεροί γιατί ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και έναν-έναν τους κλείνουν το στόμα. Όχι να λέμε στα παιδιά, «ότι χρειάζεται φωτιά και τσεκούρι, αγώνες, θυσίες ίσως και αίμα». Λυπάμαι που μιλήσατε για θέατρο. Εδώ δεν είναι θέατρο. Και όσοι αποπειρώνται να παίξουν θέατρο, πρέπει να αγωνιστούμε να καταλάβει ο λαός ότι είναι οι ίδιοι που βγαίνουν στα παράθυρα» ανέφερε ο κος Καλαμάνης.

    - «Τιμώ τους αγώνες σας και τη διαδρομή σας» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας. «Μιλήσατε για λεκτική βία. Ειλικρινά θα ήθελα να εκφράσω την συμπάθειά μας γιβ αυτό που είδαμε ότι υποστήκατε. Έχετε δώσει αγώνες για την μεταπολίτευση και δεν είναι πρόβλημα της Αριστεράς που αυτοί οι αγώνες απαξιώνονται. Εξέφρασα την άποψη ότι υπάρχει διαφορετική συναίσθηση για το τι σημαίνει πατρίδα. Θα σας έλεγα λοιπόν, ότι την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στους δρόμους, την Πρωτομαγιά, στις κινητοποιήσεις, θα είστε καλοδεχούμενος στα μπλοκ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ».

    - «Δεν χρειάζομαι την ανοχή ή την άδεια κανενός για να βρίσκομαι κοντά στο λαό που με εκλέγει 30 χρόνια» επέμεινε ο Απ. Κακλαμάνης.

    [09] ΕΕ-Εαρινές προβλέψεις

    Την ανάγκη να σβηστεί η φωτιά που άναψε στην Ελλάδα "πριν εξαπλωθεί στο δάσος", επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 27 χώρες της Ε.Ε. Ο Όλι Ρεν επεσήμανε ακόμη ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ε.Ε. παραμένει αδύναμη και εύθραυστη και πως συνεχίζει να συνοδεύεται από ένα αίσθημα αβεβαιότητας, το οποίο προκαλούν οι "εντάσεις" που παρατηρούνται στις αγορές ομολόγων.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο σύνολο της ευρωζώνης, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι η ανάπτυξη το 2010 θα φτάσει το 0,9% του ΑΕΠ (έναντι 0,7% που ήταν η εκτίμηση της Επιτροπής στις φθινοπωρινές της προβλέψεις), ενώ το 2011 θα αυξηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. " Η βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης φέτος είναι πολύ καλό νέο για την ΕΕ", ανέφερε ο Όλι Ρεν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και παρακολούθηση των κινδύνων που απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι «το κοινό πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ με το οποίο συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα πολυετές πρόγραμμα που αφήνει στην Ελλάδα αρκετό χρόνο, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της».

    Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι την περασμένη εβδομάδα ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ σημαντικά βήματα για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μεταρρύθμιση του κράτους». Ωστόσο, σημείωσε ότι λόγω των πρόσθετων μέτρων που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ, τα δύο πρώτα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα θα υπάρχει ύφεση μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπε η Επιτροπή στις 21 Απριλίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Επιτροπής (οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση την Κυριακή στις 2 Μαΐου), η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα για το 2010 θα είναι 4% του ΑΕΠ και το 2011 στο 2,6% του ΑΕΠ.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, αν τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα έχουν επίπτωση και στο δείκτη ανεργίας, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι καθώς η μεγαλύτερη προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει τα δύο πρώτα χρόνια, βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας, η οποία θα επηρεάσει και τον δείκτη απασχόλησης. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα θα είναι 12% το 2010 και 13,5% το 2011. Ωστόσο, ο Επίτροπος Ρεν σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το τελευταίο τρίμηνο του 2011, κάτι το οποίο θα επηρεάσει θετικά και την απασχόληση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επανέλθει δειλά το 2012 και θα αυξηθεί το 2013 και το 2014.

    Όσον αφορά στο μηχανισμό στήριξης, ο Επίτροπος Ρεν τόνισε ότι, σύμφωνα με προσεκτικές εκτιμήσεις της Επιτροπής, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές σε 18 μήνες, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα δύο επόμενα χρόνια η χώρα δεν θα χρειαστεί να απευθυνθεί στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, διότι τις ανάγκες της θα καλύψουν πλήρως η ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα 110 δισ. ευρώ που διαθέτει ο μηχανισμός στήριξης είναι αρκετά για να καλύψουν τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας. Προέβλεψε, ωστόσο, ότι αν υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες, ως ένα βαθμό θα καλυφθούν.

    Εξάλλου, ερωτηθείς, αν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμπαρασύρει κι άλλες χώρες του ευρώ, όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία, ο Όλι Ρεν απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα είναι μοναδική και ειδική περίπτωση", συμπληρώνοντας πως καμία άλλη χώρα δεν έδωσε κατ' επανάληψη ψευδή στατιστικά στοιχεία. Όσον αφορά στα σενάρια στον Τύπο που έφεραν την Ισπανία να ζητάει οικονομική βοήθεια, ο Όλι Ρεν τα χαρακτήρισε υπερβολικά και τα απέρριψε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι η Ισπανία δεν έχει καμία ανάγκη από οικονομική βοήθεια.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Σλοβακίας, η οποία προβάλλει αντιρρήσεις στο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν, αφού υπενθύμισε ότι στη Σλοβακία επίκεινται βουλευτικές εκλογές, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αμέσως μετά θα τηρήσει τη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ελλάδα

    Τέλος, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και της Γαλλίδας υπουργού οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, περί ενίσχυσης του συμφώνου σταθερότητας και στενότερης παρακολούθησης των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη. " Πρέπει να εφαρμόσουμε μια πιο αυστηρή, προληπτική παρακολούθηση των οικονομικών πολιτικών στις χώρες της ευρωζώνης και εκτός από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο δημόσιο χρέος", ανέφερε ο Όλι Ρεν και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για αυτό το θέμα, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Τρισέ: Δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα

    "Για μένα δεν τίθεται θέμα" χρεοκοπίας της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξη Τύπου.

    Εκθεση για την Ελλάδα

    «Επίκειται μια σε βάθος αλλά αναπόφευκτη προσαρμογή». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της παρουσίασης των εαρινών προβλέψεών της για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών των οικονομιών των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. την περίοδο 2010-2011. Ως προς τα βασικά οικονομικά μεγέθη, εκτιμάται ότι η οικονομική ύφεση θα είναι το 2010 βαθιά στην Ελλάδα - φθάνοντας το 4%, ότι θα περιοριστεί το 2011 στο 2,5% και ότι από το 2012 η ελληνική οικονομία θα τεθεί εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή την οικονομική προοπτική περιέγραψε άλλωστε και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν, ο ποίος τόνισε ότι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα τελευταία μέτρα στην Ελλάδα. Προέβλεψε όμως, ότι η ύφεση, μετά τα μέτρα, θα κινηθεί στα προαναφερθέντα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, προέβλεψε πως θα υπερβεί το 3% εφέτος και το 2% του χρόνου, ενώ η ανεργία θα πλησιάσει το 12% το 2010 και θα υπερβεί το 13% το 2013.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η ύφεση το 2009 ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης και θα έχει επιπτώσεις στη δυναμική του πραγματικού ΑΕΠ το 2010. Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω απώλειες, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των εξελίξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και της εφαρμογής περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.

    Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη πως μετά από χρόνια επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών που διεύρυναν τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες, η Ελλάδα υιοθέτησε σειρά μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία αναμένεται να έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην πραγματική αύξηση του ΑΕΠ το 2010. Ωστόσο, σημειώνει, πως «επιτυχείς και αξιόπιστες προσπάθειες προσαρμογής αναμένεται να τονώσουν την εμπιστοσύνη και να βελτιώσουν το κλίμα» ενώ, όπως υπογραμμίζει, η βελτίωση της αξιοπιστίας θα αναπληρώσει το μεγάλο οικονομικό κόστος της προσαρμογής και θα οδηγήσει σε πορεία ανάκαμψης μετά το 2011.

    Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι όσο θα προχωρά η δημοσιονομική σταθεροποίηση θα πρέπει να αναμένεται αποκλιμάκωση των πιέσεων των αγορών και μείωση των σπρέντ δανεισμού, αλλά η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά, λόγω του συνεχιζόμενου υψηλού και περιορισμένου κόστους πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα στις πηγές χρηματοδότησης.

    Σύμφωνα εξάλλου με την έκθεση της Επιτροπής, η μείωση της απασχόλησης και των μισθών αναμένεται επίσης να επηρεάσουν το διαθέσιμο εισόδημα για το 2010, με αποτέλεσμα τη μείωση της πραγματικής ζήτησης. Ενόψει του εξαιρετικά αβέβαιου περιβάλλοντος, το ποσοστό αποταμιεύσεων των νοικοκυριών ενδέχεται να αυξηθεί, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,5% το 2010 και να μειωθεί ακόμη περισσότερο στην περίοδο που εξετάζουν οι προβλέψεις (2010-2011), εκτιμά η Επιτροπή.

    Η Επιτροπή θεωρεί, εξάλλου, ότι η παρούσα εικόνα για τον επιχειρηματικό τομέα εξακολουθεί να μην είναι θετική και οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2010, πριν αρχίσουν να παρουσιάζουν ορισμένα θετικά σημάδια προς το τέλος του 2011. Η χαμηλή εσωτερική ζήτηση και οι οικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις για επιχειρηματικές επενδύσεις στη διάρκεια του 2010, αναφέρει η Επιτροπή, η οποία εκτιμά παράλληλα πως ο κατασκευαστικός τομέας αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω το 2010, ενώ η δημόσια επενδυτική δραστηριότητα, παρότι αναμένεται να παραμείνει στάσιμη το 2010, είναι πιθανό να αρχίσει να ανακάμπτει το 2011.

    Εξάλλου, στην έκθεση της Επιτροπής επισημαίνεται ακόμη ότι η αδύναμη εσωτερική ζήτηση αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα συνεχίσουν να περιορίζονται κατά 10%, με πραγματικούς όρους, το 2010, προκαλώντας επίσης σημαντική μείωση στο εμπορικό έλλειμμα. Οι συνολικές εξαγωγές, αντίθετα, λόγω της σταδιακής ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου και των καλύτερων προοπτικών της παγκόσμιας ζήτησης, σε συνδυασμό με τη σχετική μείωση του εργατικού κόστους, αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,7% το 2010 και να σημειώσουν περαιτέρω αύξηση το 2011. Συνολικά, η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να είναι θετική το 2010 και σε μικρότερο βαθμό το 2011.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά 3% την περίοδο 2010-2011. Ο περιορισμός των ευκαιριών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων και τις περικοπές στο δημόσιο τομέα είναι πιθανό να προκαλέσουν αύξηση των ποσοστών ανεργίας, αναφέρει η Επιτροπή.

    Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να εξισορροπήσει τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης, οδηγώντας σε μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και ειδικότερα το κόστος προσαρμογής για κάθε μονάδα εργασίας. Οι εξαγγελθείσες περικοπές στο δημόσιο τομέα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση του περιορισμού των μισθών του ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζει η Επιτροπή. Οι εξελίξεις στον τομέα των εξαγωγών αναμένεται να επιφέρουν μερική διόρθωση του εξωτερικού ελλείμματος το 2010. Ωστόσο, η βελτίωση μεσοπρόθεσμα αναμένεται να είναι πολύ πιο μετριοπαθής, δεδομένων των διαρθρωτικών αδυναμιών στην εξωτερική απόδοση της οικονομίας και τις συσσωρευμένες απώλειες ανταγωνιστικότητας.

    Στην έκθεσή της η Επιτροπή επισημαίνει, τέλος, ότι η σημαντική πρόοδος που έχει καταγράψει η Ελλάδα, με όρους πραγματικής σύγκλισης την τελευταία δεκαετία, απειλείται τώρα σοβαρά. Η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην οδό της βιώσιμης σύγκλισης περιλαμβάνει την άμεση διόρθωση των παραγόντων που ενισχύουν τις εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες, υπογραμμίζεται.

    Ισπανία: Επιτυχής διάθεση πενταετών ομολόγων

    Πενταετή ομόλογα αξίας 2,345 δισεκ. ευρώ, με μεσοσταθμικό επιτόκιο ύψους 3,532% διέθεσε σήμερα η Ισπανία μέσω δημοπρασίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ισπανικής κυβέρνησης που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η Ισπανία ήλπιζε να αντλήσει ποσό ύψους δύο έως τριών δισ. ευρώ με τη δημοπρασία αυτή, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 2,3 φορές, καταδεικνύοντας τη δυνατότητα προσφυγής της χώρας στις διεθνείς αγορές χρήματος, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο στο ίδιο τηλεγράφημα.

    [10] Ζητούμενο η αυτοδυναμία

    Οι Βρετανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, για μία εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να είναι η πιο αμφίρροπη από το 1992, με τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς να επιδίδονται σε αγώνα για να μετατρέψουν το προβάδισμά τους σε μία καθαρή νίκη.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 0600 (GMT) και θα κλείσουν στις 2100 (GMT), ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς αύριο το πρωί.

    Οι κεντροδεξιοί Συντηρητικοί, υπό τον πρώην επικεφαλής εταιρίας δημοσίων σχέσεων Ντέιβιντ Κάμερον έχουν δει το προβάδισμά τους να συρρικνώνεται από την αρχή του χρόνου και τους ψηφοφόρους εξίσου διστακτικούς να υιοθετήσουν την έκκλησή τους για αλλαγή μετά από 13 χρόνια διακυβέρνησης από τους Εργατικούς.

    Το διακύβευμα είναι πώς μπορεί να ανακάμψει η οικονομία από την ύφεση και πώς μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να μειώσει το υπέρογκο έλλειμμα.

    Οι αγορές θα ήθελαν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα καθώς φοβούνται ότι ένα αδιέξοδο θα οδηγούσε σε πολιτική παράλυση παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος, το οποίο ξεπερνά το 11% του ΑΕΠ.

    Η κατάσταση περιπλέκεται εξαιτίας της ανόδου της δημοτικότητας των κεντρώων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που έχουν ενισχυθεί από την ισχυρή παρουσία στις τηλεμαχίες του ηγέτη τους Νικ Κλεγκ, ο οποίος είναι εξίσου νέος και "χαλαρός" με τον Κάμερον.

    Το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι κανένα κόμμα να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία για αυτοδύναμη κυβέρνηση (hung parliament) στο κοινοβούλιο των 649 πλέον εδρών, μετά το θάνατο ενός υποψηφίου.

    Η Βρετανία δεν έχει γνωρίσει εκλογές χωρίς καθαρό αποτέλεσμα από το 1974 και δεν έχει την παράδοση του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, όπως οι γείτονές της στην ηπειρωτική Ευρώπη.

    Το Εργατικό κόμμα του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν έχει εμφανίσει μικρή ανάκαμψη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και σύμφωνα με το περίπλοκο κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας, το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να έρθει τρίτο σε ψήφους κι όμως να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

    Αυτό το σενάριο θα έκανε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να έχουν στα χέρια τους την ισορροπία των δυνάμεων και να ασκήσουν πιέσεις για εκλογική μεταρρύθμιση προς ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα.

    Ο Κλεγκ έχει δηλώσει ότι θεωρεί δύσκολο να καταλήξει σε συμφωνία με τον Μπράουν, αν οι Εργατικοί έρθουν τρίτοι σε ψήφους, αλλά δεν έχει αποκλείσει τη συνεργασία με έναν άλλο ηγέτη Εργατικών ή με τους Συντηρητικούς.

    Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συμφωνούν με τους Εργατικούς ότι οι μειώσεις των δαπανών δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι να εξασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη και οι Εργατικοί είναι πιο διαλλακτικοί ως προς την εκλογική μεταρρύθμιση σε σχέση με τους Συντηρητικούς.

    Οι Συντηρητικοί έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το έλλειμμα ταχύτερα και πιο δραματικά σε σύγκριση με τους Εργατικούς.

    Οι Εργατικοί έχουν προειδοποιήσει τους ψηφοφόρους ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας, κάτι που ωστόσο αμφισβητούν ανεξάρτητοι σχολιαστές.

    Οι πέντε πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις εφημερίδων που δημοσιεύονται σήμερα Πέμπτη εμφανίζουν τους Συντηρητικούς να προηγούνται με εννέα ποσοστιαίες μονάδες των Εργατικών.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Populus για λογαριασμό των Times και της ComRes για λογαριασμό των ITV News/Independent εμφανίζουν τους Συντηρητικούς να προηγούνται με εννέα ποσοστιαίες μονάδες των Εργατικών, ενώ άλλες δημοσκοπήσεις που διενήργησε η Opinium για λογαριασμό της Daily Express και η ICM για την Guardian δίνουν στο κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων.

    Μία τέταρτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την YouGov για λογαριασμό της Sun εμφανίζει τους Συντηρητικούς να προηγούνται με 35% με τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να εξασφαλίζουν αμφότεροι 28%.

    Τα exit polls αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας θα δώσουν μία πρώτη εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος.

    Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, συμφωνούν ότι οι Τόρις θα εξασφαλίσουν 35 με 37%, οι Εργατικοί 27 με 29% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 26 με 28%.

    Από τα 45 εκατομμύρια Βρετανούς που έχουν δικαίωμα ψήφου, περίπου το ένα τρίτο φέρονταν ως αναποφάσιστοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

    Πάντως, μετά από μία έντονη προεκλογική εκστρατεία, που διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, η προσέλευση αναμένεται να ξεπεράσει το 70%, ποσοστό που έχει να καταγραφεί από τις εκλογές-ορόσημο του 1997, όταν είχε εκλεγεί ο Τόνι Μπλερ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 May 2010 - 18:30:53 UTC