Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό
  • [02] Απεργιακό κύμα
  • [03] Συνάντηση Σαμαρά-Μπακογιάννη
  • [04] "Να αποδοθούν ευθύνες"

  • [01] Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό

    Η κυβέρνηση υποχρεωμένη να απαντήσει στο δίλημμα καταστροφή ή διάσωση της χώρας έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός σοβαρού προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και έκανε την προσπάθεια να μπολιάσει τα μέτρα με όση δοσολογία κοινωνικής ευαισθησίας ήταν δυνατόν, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη σημερινή του συνέντευξη Τύπου.

    Πιο αναλυτικά εξηγώντας αυτή την προσπάθεια, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε τα εξής σημεία:

    -Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό αξιολογήθηκαν από την "τρόικα" όπως είχε εισηγηθεί το υπουργείο Εργασίας.

    -Διατηρήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

    -Εγινε κατορθωτό να διατηρηθεί τμήμα της 13ης και 14ης σύνταξης

    -Αποφεύχθηκε η συνταξιοδότηση όλων όσων θα έβγαιναν από την εργασία από την 1.1.2010 με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ισχύσει από το 2018.

    -Δεν άλλαξε το 65ο ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

    -Υπήρξαν μέτρα υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία κατά τη δύση του εργασιακού βίου, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις ηλικιωμένων εργαζομένων.

    Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για υπονόμευση ακόμη και για συνθήκες διωγμού της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

    Σχετικά με το θέμα της εξόδου προς τη σύνταξη, ιδιαίτερα από γυναίκες στο δημόσιο, ο κ. Λοβέρδος, ανακοίνωσε μια κυβερνητική πρωτοβουλία που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και θα προβλέπει: όσοι εργαζόμενοι (από τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ και το δημόσιο) φοβήθηκαν και βγήκαν στη σύνταξη έχουν τη δυνατότητα να ανακαλέσουν την παραίτησή τους, ενώ ταυτόχρονα, θα επιβεβαιώνεται ότι όσα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί μέχρι σήμερα ή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους διατηρούνται όποτε και αν βγει στη σύνταξη ο ασφαλισμένος.

    Επίσης, ο κ. Λοβέρδος, σημείωσε ότι η σύνδεση του αναγκαίου χρόνου εργασίας με το προσδόκιμο ζωής θα μπει σε εφαρμογή μετά το 2020 και θα αφορά τέσσερις μήνες αύξηση ή μείωση του αναγκαίου χρόνου εργασίας για κάθε ένα έτος αύξησης ή μείωσης του προσδόκιμου ζωής αντιστοίχως.

    Επίσης, υπογράμμισε με έμφαση ότι οι κρατήσεις για το ΛΑΦΚΑ θα αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

    Οι συνολικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό θα τεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

    Επίσης, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την αύξηση του ποσοστού απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από 2% σε 4% (μηνιαίως) και για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα προσωπικό.

    Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οποιος νομίζει ότι η συλλογική διαπραγματευση μπορεί να καταργηθεί με νόμο, αγνοεί το γεγονός ότι προστατεύεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, επεσήμανε.

    Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για επιλογές ευθύνης και για ενίσχυση της τριμερούς χρηματοδότησης ειδικά προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Υπογράμμισε, ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα όσων θεμελιώνουν ως τις 31.12.2010. Ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε επίσης ότι ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με βάση όλο τον εργάσιμο βίο θα ισχύει για όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από την 1.1.2013.

    Οσοι συνταξιοδοτούνται από την 1.1.2018 θα βγαίνουν στη σύνταξη με ένα μικτό σύστημα που θα υπολογίζει τις αποδοχές με ένα μεγάλο τμήμα από το παλιό σύστημα και ένα μικρότερο από το καινούργιο.

    Ο γενικός γραμματέας Ροβέρτος Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στις τρεις δέσμες προγραμμάτων, που θα μεταφέρουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους στον τομέα της απασχόλησης.

    Πρόκειται για τα προγράμματα επιδότησης εργοδοτών για την πρόσληψη νέων ανέργων, την ανάθεση σε εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, απασχόλησης ανέργων που προσεγγίζουν τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις ανέργων.

    Από την 1η Ιουλίου η αύξηση στο ΦΠΑ

    Ισχύουν από χθες οι αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στα ποτά και τα τσιγάρα καθώς και στους φόρους πολυτελείας. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή ενώ σε ότι αφορά την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ προβλέπει ότι θα ισχύσει από την 1 Ιουλίου.

    Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο οι αυξήσεις που ισχύουν από σήμερα είναι: 7,38 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη, 3,69 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, 0,06 - 0,08 ευρώ λεπτά το πακέτο στα τσιγάρα, 2,14 ευρώ ανά φιάλη σε ποτά όπως ουίσκι, βότκα κλπ, 1,7 ευρώ το μπουκάλι σε ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά και 5,2 λεπτά στη φιάλη μπίρας. Στο ίδιο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου (με εξαίρεση το ΦΠΑ επί των καπνικών προϊόντων που ισχύει από σήμερα).

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

    Β· Οι νέοι φόροι πολυτελείας στα καινούργια αυτοκίνητα διαμορφώνονται ως εξής: για εργοστασιακή αξία από 15.000 έως 20.000 ευρώ ποσοστό 10%, για εργοστασιακή αξία από 20.000 έως 28.000 ευρώ, ποσοστό 30% και για εργοστασιακή αξία πάνω από 28.000 ευρώ ποσοστό 40%. Για τα μεταχειρισμένα, για εργοστασιακή αξία από 11.000 έως 14.000 ευρώ φόρος 10%, για αξία από 14.000 έως 19.000 ευρώ ποσοστό 30% και για εργοστασιακή αξία πάνω από 19.000 ευρώ ποσοστό 40%.

    Με βάση το ισχύον καθεστώς οι φόροι πολυτελείας για τα καινούργια Ι. Χ ήταν 10% για εργοστασιακή αξία από 17.000 έως 22.000 ευρώ, 20% για αξία από 22.000 έως 30.000 ευρώ και 30% για αξία πάνω από 30.000 ευρώ. Για τα μεταχειρισμένα, οι ισχύοντες μέχρι χθες φόροι πολυτελείας ήταν 10% για εργοστασιακή αξία από 12.000 έως 15.000 ευρώ, 20% για αξία από 15.000 έως 20.000 ευρώ και 30% για αξία άνω των 20.000 ευρώ.

    Β· Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα τσιγάρα αυξάνεται από 65% σε 67%, στα πούρα από 32% σε 34% στον καπνό καπνίσματος από 67% σε 69%. Αύξηση επιβάλλεται και στον πάγιο φόρο από 7,5% σε 10%. Η επιβάρυνση από την αύξηση του ΕΦΚ κυμαίνεται από 0,05 μέχρι 0,07 ευρώ ανά πακέτο και από 0,06 έως 0,08 ευρώ με το συνυπολογισμό του ΦΠΑ επί του ΕΦΚ.

    Β· Ο ειδικός φόρος που επιβάλλεται στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα αναπροσαρμόζεται και η επιβάρυνση από την αύξηση αυτή ανέρχεται σε 2,14 ευρώ για τα αλκοολούχα ποτά ( ουίσκι, τζιν, βότκα κλπ) ενώ για το ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά η επιβάρυνση ανέρχεται σε 1,07 ευρώ. Για την φιάλη μπίρας κυμαίνεται από 0,026 έως 0,052 ευρώ.

    Β· Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη και στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κίνησης, αυξάνεται κατά περίπου 10%. Η επιβάρυνση από την αύξηση αυτή, ανέρχεται σε 0,06 ευρώ ( 0,0738 με το συνυπολογισμό του ΦΠΑ επί του ΕΦΚ) ανά λίτρο για τη βενζίνη και σε 0,03 ευρώ ( 0,0369 ευρώ με το συνυπολογισμό του ΦΠΑ) ανά λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.

    Επίσης, σε νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα ο στη Βουλή θα περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη μείωση του ελλείμματος όπως οι περικοπές σε επιδόματα αδείας και εορτών για το δημόσιο και τις συντάξεις.

    [02] Απεργιακό κύμα

    Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα. Από σήμερα άρχισε η 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιεί συγκέντρωση από τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια μαζί με τις Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών. Αύριο, το απεργιακό κύμα κατά των οικονομικών μέτρων κορυφώνεται με την κοινή απεργία ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ.

    Στη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν οι δάσκαλοι (ΔΟΕ), οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων (ΟΛΜΕ) και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Την απεργία τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

    Στο μεταξύ, μέλη του ΠΑΜΕ, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα, ανέβηκαν στις 6 το πρωί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και ύψωσαν πανό στα ελληνικά και τα αγγλικά με το σύνθημα "Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε". Το μεσημέρι ύστερα από διαβουλεύσεις και κατόπιν παρέμβασης του εισαγγελέα, οι διαδηλωτές αποχώρησαν από τον Ιερό Βράχο, προκειμένου να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις εις βάρος τους.

    Αύριο, Τετάρτη, απεργεί για δεύτερη ημέρα ο δημόσιος τομέας. Επίσης, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η ΟΤΟΕ (εργαζόμενοι στις τράπεζες), η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

    Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί, στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί.

    Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα (5 Μαΐου) αποφάσισε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα. Η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις 11 το πρωί.

    Ακόμη, απεργούν οι μηχανικοί, οι δημοσιογράφοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό.

    Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Μόνο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα κυκλοφορούν την Τετάρτη τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να κατέβουν στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    Κλειστός από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και για 24 ώρες θα παραμείνει ο ελληνικός εναέριος χώρος, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, ενώ λόγω και της σημερινής απεργίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, υπάρχουν δεκάδες ματαιώσεις πτήσεις και στο αυριανό πρόγραμμα.

    Εξάλλου, νέα προβλήματα θα αντιμετωπίσει σήμερα και αύριο το επιβατικό κοινό, που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του τα τρένα του ΟΣΕ και τον Προαστιακό, καθώς η 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι για αύριο, επηρεάζοει και ορισμένα δρομολόγια που είναι προγραμματισμένα για σήμερα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για σήμερα καταργούνται μεταξύ:

    - Αθήνας - Αλεξανδρούπολης - Αθήνας τα δρομολόγια IC 74 και IC 75.

    - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας τα 504, 505, 604 και 605.

    - Αθήνας - Οινόης - Αθήνας τα 1558, 2530 και 2533.

    - Θεσσαλονίκης - Έδεσσας/Κοζάνης/Φλώρινας - Θεσσαλονίκης τα 753 και 757.

    - Πειραιά - Κιάτου - Πειραιά (Προαστιακός Αθήνας) 4336.

    - Αεροδρομίου- Λιοσίων - Αεροδρομίου τα 4241, 4242, 4243, 4244, 4245 και 4246.

    - Λάρισας - Βόλου - Λάρισας τα δρομολόγια 1586 και 1587.

    - Κορίνθου - Άργους - Ναυπλίου - Τρίπολης τα 1437, 1438, 1441, 1422.

    Επίσης καταργούνται τα δρομολόγια 444 και 445 (Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη - Θεσσαλονίκη), το δρομολόγιο 463 (Βουκουρέστι - Θεσσαλονίκη) δεν θα εκτελεστεί στην ελληνική διαδρομή του, ενώ το δρομολόγιο 337 (Βελιγράδι - Θεσσαλονίκη) στην ελληνική διαδρομή του (Ειδομένη - Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιηθεί από λεωφορεία.

    Αύριο, ημέρα της απεργίας θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αμαξοστοιχίες των λεγόμενων Κοινωνικών αναγκών. Καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια, πλην του 604 που θα αναχωρήσει από Αθήνα μετά τη λήξη της απεργίας, καθώς και του 605 που θα εκτελέσει μόνο τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα και θα αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη επίσης μετά τη λήξη της απεργίας.

    Κλειστές οι εμπορικές επιχειρήσεις

    Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ την Τετάρτη, με κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων.

    Επώδυνες συνέπειες στην αγορά και την απασχόληση προβλέπουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων και ζητούν τη λήψη μέτρων για ανάπτυξη και επενδύσεις, κυρίως από τις μικρές επιχειρήσεις, όπως επίσης τη διαμόρφωση πλαισίου ασφαλείας για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει πάγωμα ή μείωση των τιμών με προϋπόθεση όμως, όπως είπε, μείωση ενοικίων και δημοτικών τελών, πάγωμα των λογαριασμών των ΔΕΚΟ και πάταξη του παρεμπορίου που υπολογίζεται σε 20 δις. ευρώ. Οι μειωμένες τιμές, όπως είπε ο ίδιος, δεν πρέπει να προκύψουν με απολύσεις, μείωση μισθών ή σε βάρος της ποιότητας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε πάντως ότι οι τιμές διαμορφώνονται από το εισαγωγικό εμπόριο που είναι ολιγοπωλιακό, με τριγωνικές συναλλαγές και το λεγόμενο transfer pricing ώστε "τα προϊόντα να έρχονται παραφουσκωμένα στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις που τα φέρνουν να εμφανίζουν ελάχιστα κέρδη".

    Και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Π. Καρέλλας τόνισε ότι οι τιμές κατά 70 - 80 % καθορίζονται από τους αποκλειστικούς διανομείς και εισαγωγείς.

    Άδικα τα μέτρα, λένε τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

    Οι έλληνες μισθωτοί "δεν θα πρέπει να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας", υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES) σήμερα, την επομένη της ανακοίνωσης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντίτιμο μια "θεραπεία" λιτότητας.

    Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση "θα πλήξουν βαρειά τους έλληνες εργαζόμενους και πολίτες", σημειώνει η CES, η οποία συσπειρώνει 82 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε 36 ευρωπαϊκές χώρες.

    "Οι περικοπές μισθών και συντάξεων αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των βαριών περικοπών των δημοσίων δαπανών και θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία έχει ήδη καταστεί πολύ εύθραυστη", υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της CES Τζον Μονκς, σύμφωνα με τον οποίο "δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ένα άδικο τίμημα για τη διάσωση της Ελλάδας".

    Αντιπροσωπεία της CES και έλληνες, βέλγοι και ισπανοί συνδικαλιστές θα συναντήσουν αύριο στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για να του γνωστοποιήσουν τις "ανησυχίες τους σε σχ

    [03] Συνάντηση Σαμαρά-Μπακογιάννη

    Συνάντηση μισής περίπου ώρας είχε στα γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς με τη Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Εξωτερικών η οποία όπως είπε σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά για να κουβεντιάσουν "τον τρόπο που οι φιλελεύθερες δυνάμεις της χώρας μπορούν να συμβάλλουν στην ταχύτερη διέξοδο από την κρίση.

    Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επεσήμαναν πως η κ. Μπακογιάννη κατά τη συνάντηση αυτή, πρότεινε την υπερψήφιση των οικονομικών μέτρων.

    Ο κ. Σαμαράς αφού την άκουσε με προσοχή της είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ακούει όλα τα στελέχη της ΝΔ και θα σταθμίσει ποιό είναι το σωστό που πρέπει να γίνει, με μόνο γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού σήμερα και αύριο.

    Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να χάσει αυτές τις δύσκολες θυσίες", τόνισε η κ. Μπακογιάννη, η οποία υπογράμμισε πως "οι θυσίες αυτές δεν πρέπει να πάνε χαμένες". "Οι νοοτροπίες του παρελθόντος ανήκουν στο παρελθόν και όλοι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα", δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, η οποία δεν απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για το αν η ίδια θα καταψηφίσει ή θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα μέτρα.

    Για "βατερλώ προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης", έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ενώ τόνισε πως "σήμερα μοναδική μου έγνοια είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα μας βγάλουν από αυτή τη μέγγενη μια ώρα αρχύτερα".

    Ειδικότερα ο κ. Σαμαράς τόνισε πως "ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ως "σωτηρία" της Ελλάδας, εκείνο που ως προχθές απέκλειε ως επιζήμιο και αχρείαστο: Επί πλέον δραστικά μέτρα περιστολής, πολύ χειρότερα από όσα ήδη πάρθηκαν και τα οποία ως προχθές κρίνονταν απολύτως "επαρκή". Βρισκόμαστε μπροστά στην ομολογία ενός αληθινού Βατερλώ προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης: Προέβλεψαν την φετινή ύφεση στο -0.3% και σήμερα παραδέχονται ότι η ύφεση θα είναι υπερδεκαπλάσια, θα φτάσει το -4%. Μας διαβεβαίωναν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επαρκεί πλήρως, για φέτος. Τώρα ομολογούν ότι έχει ουσιαστικά αποτύχει και επιβάλουν νέα μέτρα πολύ πιο δραστικά, με νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων και νέες περικοπές αμοιβών στο δημόσιο".

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως "ή μας έλεγαν ψέματα ως τώρα, ή έχουν χάσει προ πολλού τον έλεγχο. Είτε συμβαίνουν και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση έχουν ξοδέψει κάθε απόθεμα αξιοπιστίας μέσα σε λίγους μήνες" και πρόσθεσε ότι "σήμερα δίνουν πολύ μεγαλύτερη δόση από ένα "φάρμακο" που ήδη απέτυχε. Σήμερα κινδυνεύουμε περισσότερο από την υπερβολική δόση του «φάρμακου», παρά από την ίδια την "ασθένεια"".

    Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, "στα νέα μέτρα που ανακοινώνουν δεν υπάρχει αληθινός περιορισμός της σπατάλης, υπάρχουν μόνο περιορισμοί μισθών κι αυξήσεις φόρων, μέσα σε μια αγορά που ασφυκτιά σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν υπάρχουν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, υπάρχουν μέτρα μείωσης συντάξεων. Δεν υπάρχει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα που θα τόνωναν τις αγορές, θα περιόριζαν τα λουκέτα, θα συγκρατούσαν την ανεργία. Δεν υπάρχει καν προοπτική αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου. Όλα, δηλαδή, εκείνα που θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει σύντομα το πρόβλημα του υπερδανεισμού της με τις δικές της δυνάμεις, ώστε να βγει από τη «μέγγενη» το ταχύτερο".

    Και κατέληξε:

    "Διαφώνησα με την πολιτική αυτή εξ αρχής. Επισήμανα ότι μας βάζει σε ένα φαύλο κύκλο όλο και μεγαλύτερης ύφεσης. Διαφώνησα με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν μπορούσε ακόμα να αποφευχθεί. Σήμερα μοναδική μου έγνοια είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα μας βγάλουν από αυτή τη μέγγενη μια ώρα αρχύτερα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος της Ελπίδας. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν δέχθηκε κανένα διάλογο, ούτε καν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν πάρει τις αποφάσεις της. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει για όλους τους Έλληνες αυτή η δραματική περιπέτεια. Ξέρω με ποιο τρόπο μπορεί να τελειώσει όσο γίνεται γρηγορότερα και λιγότερο οδυνηρά. Και αποκλειστική μου προτεραιότητα είναι αυτό ακριβώς.Το μπορούμε. Και θα το καταφέρουμε".

    [04] "Να αποδοθούν ευθύνες"

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά από αίτημα του ιδίου.

    «Μετά τη διαπιστωθείσα άρνηση των πολιτικών αρχηγών να μετάσχουν στο Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια» αναφέρει ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

    Στο μεταξύ, ο κ. Καρατζαφέρης, με επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό, ζητά τη διερεύνηση στοιχείων για παράνομο χρηματισμό για συμβάσεις εξοπλιστικών συστημάτων. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επικαλείται σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" σύμφωνα με το οποίο έγιναν συγκεκριμένες καταγγελίες προς την ΥΠΕΕ. Ακόμα, τονίζει ότι η γερμανική δικαιοσύνη ελέγχει στοιχεία σχετικά με έργο που συνδέεται με την προμήθεια των υποβρυχίων Τ-214 του πολεμικού ναυτικού και ερωτά αν προτίθεται να ζητήσει τον φάκελο από την εισαγγελία Μονάχου.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, λέγοντας πως από τη στιγμή που φτάσαμε στη δίνη του ΔΝΤ, πρέπει να ψάξουμε τις ευθύνες και κάποιοι πρέπει να πάνε στη φυλακή.

    «Κάποιοι επιτέλους πρέπει να πάνε φυλακή, όσο ψηλά κι αν ευρίσκοντο. Αυτοί πρέπει να πάνε πρώτα, γιατί αυτοί είναι υπεύθυνοι για το χρέος», είπε.

    Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι είναι ατελέσφορα και τόνισε ότι χρειάζονταν άλλες, ουσιαστικότερες και βαθύτερες, ενέργειες, πράξεις, σκέψεις και ιδέες, πριν καταλήξουμε σε αυτά.

    Ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι για να δεχτεί η κοινωνία τα μέτρο χρειάζονται δύο πράγματα: πρώτον να αναζητηθούν ευθύνες στον πολιτικό κόσμο «που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση» και, δεύτερον, να γίνει «μια γενναία μείωση» των αποδοχών των βουλευτών.

    «Σήμερα ακούω κάποιες μειώσεις που είναι τόσο δαιδαλώδεις που ο ελληνικός λαός δεν αντιλαμβάνεται τελικά τι θα κοστίσει στον βουλευτή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και τόνισε:

    «Είπα κατά τη διάρκεια του προϋπολογισμού και επιμένω: 50% μείωση των μισθών και επιστροφή όλων των αυτοκινήτων, όπως εξάλλου εγώ έκανα από την πρώτη στιγμή, για να δώσουμε στο λαό το κίνητρο ότι και οι βουλευτές υποφέρουν και δέχονται κι αυτοί την αλλοίωση του επιπέδου ζωής τους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 May 2010 - 10:30:24 UTC