Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κρίσιμες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον"
  • [02] Στις ακτές των ΗΠΑ η πετρελαιοκηλίδα
  • [03] Από Δευτέρα οι νέες τιμές στα φάρμακα
  • [04] Υπόθεση Ζωνιανών: Καταδίκες για 28
  • [05] Τα μέσα μεταφοράς την Πρωτομαγιά
  • [06] Εργατική Πρωτομαγιά
  • [07] Στην τελική ευθεία
  • [08] Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [09] Αμφίβολη η αυτοδυναμία

  • [01] "Κρίσιμες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον"

    Την άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να συζητηθεί το θέμα της οικονομικής κρίσης, ζήτησε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο συναντήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή.

    Ο Α. Σαμαράς επεσήμανε πως είναι ώρες ευθύνης για όλους και ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε αποφάσεις, που θα κρίνουν το παρόν και το μέλλον της.

    "Περνάμε κρίσιμες στιγμές, που απαιτούν κρίσιμες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον και για την κοινωνική συνοχή. Θα ήθελα να σας εκθέσω ορισμένες σκέψεις μου", σημείωσε ο Α. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Παπούλια.

    Ο Πρόεδρος τόνισε, από πλευράς του, πως πράγματι η κατάσταση είναι δύσκολη και κρίσιμη και σημείωσε πως όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη.

    "Να αναγνωρίσουμε όλοι μας τα λάθη μας, μηδενός εξαιρουμένου, ούτε και εμού, γιατί κι εγώ ήμουν μέλος πολλών κυβερνήσεων", τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ευαισθησία στους αδύναμους που καλούνται τώρα να πληρώσουν.

    Ο Κ. Παπούλιας δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος από το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου ο εκεί πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από κοινού έκατσαν στο ίδιο τραπέζι για να βρεθεί λύση στο θέμα της οικονομικής κρίσης.

    Συναντήσεις για τον "Καλλικράτη"

    Συναντήσεις με την εκτελεστική επιτροπή της ΚΕΔΚΕ και με το προεδρείο της ΕΝΑΕ είχε χθες στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς, με αντικείμενο το σχέδιο για τη νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας με το κωδικό όνομα "Καλλικράτης".

    Ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ κ. Χ. Ζώης δήλωσε ότι οι φόβοι και οι επιφυλάξεις της Ν.Δ όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκαν αλλά ενισχύονται. Είπε ότι έλειψε η διαβούλευση και η συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες. «Θα δώσουμε τη μάχη για να υπάρξει πραγματική και όχι ψευδεπίγραφη διοικητική μεταρρύθμιση», τόνισε.

    Για χρήσιμη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης και ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τη απόφαση της ΚΕΔΚΕ που έχει δύο μέρη: «Το πρώτο μέρος ότι αν αυτό το σχέδιο νόμου παραμείνει ως έχει δεν γίνεται αποδεκτό από την Τ.Α. και δεύτερον του παραδώσαμε τις παρατηρήσεις που ομόφωνα αποφασίσαμε σήμερα στο θεσμικό, το οικονομικό και το χωροταξικό κομμάτι το οποίο θα συμπληρωθεί τη Δευτέρα με το έκτακτο συνέδριο προκειμένου να κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια ουσιαστικής βελτίωσης αυτού του σχεδίου νόμου», συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης αναφέροντας ότι ζήτησε τη βοήθεια της Ν.Δ σε αυτή την κατεύθυνση.

    Επίσης είπε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση όπως την οραματίστηκε η ΚΕΔΚΕ εδώ και πολλά χρόνια απευθυνόταν κυρίως στο πως θα παρασχεθούν καλύτερες υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες.

    Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο "Καλλικράτης" έτσι όπως κατατέθηκε απογοήτευσε πλήρως. «Εμείς από την πλευρά μας αν δεν υπάρξουν προσπάθειες για ουσιαστικές αλλαγές θα πούμε ένα μεγάλο όχι. Περιμέναμε να δώσει ο Καλλικράτης σάρκα και οστά στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση και αυτή τη στιγμή είδαμε τα οστά διότι η σάρκα δεν υπήρξε», τόνισε και για τις αρμοδιότητες, για τους πόρους και για το ζήτημα των στελεχών. «Ζητείται Καλλικράτης για να καταθέσει πρόταση οικοδομήματος για την Αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν πρόκειται για πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι πολίτες πέρα από τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης είπε ότι είναι υπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης, της περιφερειακής Δημοκρατίας και κυρίως των πολιτών.

    Ομιλία Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο του Economist

    Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη από το βήμα του συνεδρίου του Economist επέρριψε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την κρίση δανεισμού που διέρχεται η χώρα μας, στους χειρισμούς της από τις εκλογές και μετά.

    Κάνοντας αναδρομή στα γεγονότα από τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι "οι διεθνείς αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς την Ελληνική κυβέρνηση και την ικανότητά της να διαχειριστεί την κατάσταση". Επιχειρηματολόγησε δε ότι κι άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και μεγάλο δημόσιο χρέος αλλά μόνο η Ελλάδα μετατράπηκε σε αδύναμο κρίκο λόγω των εσφαλμένων επιλογών της κυβέρνησης.

    "Ακόμα και υψηλά ελλείμματα, ακόμα και υψηλό χρέος, ακόμα και χαμηλή ανταγωνιστικότητα δεν προκαλούν μεγάλες ανησυχίες, αν έχουν εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις έγκαιρα. Όταν, όμως, χαθεί και αυτή η εμπιστοσύνη, τότε αρχίζει το καταστροφικό ντόμινο, που όλοι παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες με την περίπτωση της Ελλάδας. Και που πραγματικά ευχόμαστε να μην χρειαστεί να το παρακολουθήσουμε ξανά για καμία άλλη χώρα" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Σαμαράς όμως επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει έναν μηχανισμό παρέμβασης και στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. "Η Ευρώπη αναγκάζεται να συγκροτήσει βιαστικά και εκ των ενόντων ένα μηχανισμό στήριξης κράτους-μέλους της Ευρωζώνης. Κι ύστερα αναγκάζεται, επίσης βιαστικά, να λύσει όλα τα θεσμικά, νομικά και χρηματο-οικονομικά προβλήματα, για να τον θέσει σε κίνηση, με πολλούς, όμως, δισταγμούς εκ μέρους κάποιων από τα μέλη της. Και μόνο αφού διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να δανειστεί από τις αγορές και ότι κινδυνεύει το ίδιο το ευρώ" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στράφηκε επίσης και εναντίον των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης που: "μπορούν με μια ανακοίνωσή τους, με μια υποβάθμιση, να πλήξουν τις προσπάθειες μιας χώρας να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της. Και πέρα από του ιδιωτικούς Οίκους αξιολόγησης, τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών είναι εκτεθειμένα στις πιέσεις των κερδοσκόπων. Πρακτικές αληθινά ασύμβατες με τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, επιτρέπουν σε κάποιους όχι απλώς να αγοράζουν "ασφαλιστήρια", τα λεγόμενα CDS, για ομόλογα που δεν διαθέτουν, αλλά και να τζογάρουν πάνω σε "στοιχήματα" της έκβαση των οποίων είναι οι ίδιοι σε θέση να επηρεάσουν. Σαν να αγοράζει κανείς ασφάλεια για το σπίτι τουβ¦ γείτονα κι ύστερα να πηγαίνει και να του βάζει φωτιά για να κερδίσει από τη συμφορά του άλλου". Επανέλαβε δε την πρόταση του για συγκρότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού Αξιολόγησης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στο μεγάλο αντιπαραγωγικό δημόσιο που απασχολεί τετραπλάσιο προσωπικό απ' ό,τι θα αντιστοιχούσε σε μια σύγχρονη χώρα και έκανε αυτοκριτική λέγοντας ότι "δεν δείχνω, αν θέλετε, καμία επιείκεια ούτε για το κόμμα μου, για τη Νέα Δημοκρατία, που εκλέχθηκε το 2004 για να λύσει τα προβλήματα αυτά, για να επανιδρύσει το κράτος και δεν το έκανε. Άλλοτε το προσπάθησε, αλλά έκανε πίσω. Άλλοτε δεν το προχώρησε όσο θα 'πρεπε. Άλλοτε το προσπάθησε και πλήρωσε δυσανάλογο πολιτικό κόστος. Κι άλλοτε δεν το προσπάθησε καν".

    Ο κ. Σαμαράς εξήγησε την αντίθεσή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: "θα προτιμούσαμε να αντιμετωπιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα σε αυστηρά Ευρωπαϊκά πλαίσια. Αλλά επίσης γιατί θεωρούμε ότι οι όροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά κανόνα, βάζουν την Οικονομία ακόμα βαθύτερα στο φαύλο κύκλο σκληρών μέτρων - βαθιάς ύφεσης - ακόμα πιο μεγάλων ελλειμμάτων - ακόμα πιο σκληρών μέτρων - ακόμα πιο βαθιάς ύφεσης - ακόμα πιο μεγάλων ελλειμμάτων".

    Συνέχισε λέγοντας ότι "όπως τα κατάφερε η κυβέρνησή μας, αυτό δεν είναι πλέον επιλογή. Είναι δυσάρεστη πραγματικότητα. Έχουμε ήδη προσφύγει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού μηχανισμού και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επειδή οι αγορές έκλεισαν για μας". Στόχος μας από εδώ και στο εξής είπε ο κ. Σαμαράς είναι "πώς θα μειώσουμε άμεσα τις επιπτώσεις της κρίσης, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τα λουκέτα. Και πώς θα βγούμε από την κρίση κι από τον μηχανισμό στήριξης μιαν ώρα αρχύτερα. Ώστε να μπούμε ξανά σε μια τροχιά Ανάπτυξης".

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι για να αντέξει η Οικονομία το σοκ, χρειάζεται απαραιτήτως τα μέτρα τόνωσης και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που μένει πλήρως αναξιοποίητη: "είναι πραγματικά αδιανόητο να γονατίζει μια χώρα από τους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την ίδια στιγμή να διαθέτει τεράστια, ίση προς το χρέος, περιουσία και να την κρατά ανενεργή".

    Στην συνέχεια ανέπτυξε τις δικές του προτάσεις:

    - Όλες οι σημαντικές επενδύσεις να περνάνε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και να ξεμπλοκάρουν αμέσως. Υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

    - Να υπάρχει η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε κάθε ευρώ που ξοδεύεται.

    - Να μην υπάρξει ποτέ ξανά περίπτωση, όπως αυτή με το Ισπανικό κρουαζιερόπλοιο Zenith, που το διώξαμε ουσιαστικά από τον Πειραιά. Και μαζί του κινδυνεύουμε να χάσουμε και πολλαπλάσιους άλλους επισκέπτες φέτος, ίσα-ίσα τη στιγμή που τους χρειαζόμαστε περισσότερο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αυτοκτονήσει μια χώρα. Το να διώχνει τους τουρίστες της την ώρα της μεγαλύτερης κρίσης της είναι ο χειρότερος.

    - Οι αποφάσεις που παίρνονται να υλοποιούνται. Και να κοπεί όλη η γραφειοκρατία που μεσολαβεί ανάμεσα στη λήψη μιας απόφασης και την υλοποίησή της.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την αντίθεσή του με τον "Καλλικράτη": "η διοικητική μεταρρύθμιση προωθείται χωρίς πόρους, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και με έντονη οσμή "κομματικής κοπτορραπτικής" στη χωροταξία της".

    Τέλος είπε ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι μεταρρυθμίσεις με τον λαϊκισμό και αναφέρθηκε στην πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών: "Σήμερα που το σύστημα καταρρέει πολλοί προτείνουν να μειωθεί η δύναμη της Βουλής σε 200 βουλευτές. Εγώ δεν δημαγωγώ. Ιδιαίτερα σε μιαν εποχή που και 50 βουλευτές να πρότεινες να έχει η Βουλή, θα σου έλεγε η Κοινωνία "μπράβο". Άλλωστε πολλά χρόνια πίσω, σε μιαν εποχή που δεν "μεσουρανούσα", είχα από τότε προτείνει Βουλή 200 βουλευτών".

    [02] Στις ακτές των ΗΠΑ η πετρελαιοκηλίδα

    Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Μπομπ Ράιλι, κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λέγοντας πως η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού θέτει "μια σοβαρή απειλή στο περιβάλλον και την οικονομία μας".

    Έχουν προηγηθεί παρόμοιες ενέργειες από τους κυβερνήτες της Λουιζιάνα και της Φλόριντα, καθώς το εκτεταμένο στρώμα πετρελαίου που διέρρευσε από την εξέδρα Deepwater Horizon, καθώς το αργό έφθασε στις ακτές της Λουιζιάνας την Παρασκευή και μετεωρολόγοι και ειδικοί εκτιμούν ότι σύντομα θα φθάσει στις ακτογραμμές στον Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη βορειοδυτική Φλόριδα, προδιαγράφοντας μια από τις χειρότερες πετρελαιοκηλίδες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Στο μεταξύ, μία τέταρτη κινητή εξέδρα άντλησης πετρελαίου ανατράπηκε σε ένα κανάλι της Λουιζιάνα (νότιες ΗΠΑ) την Παρασκευή, χωρίς να διαπιστωθεί καμία διαρροή πετρελαίου προς το παρόν, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ η οποία εργάζεται για να ασφαλίσει την εγκατάσταση.

    "Η ακτοφυλακή μετέβη στο σημείο όπου μία κινητή εξέδρα άντλησης πετρελαίου ανατράπηκε, στο κανάλι Τσάρεντον, νότια του αυτοκινητοδρόμου 90", νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης, αναφέρεται σε ένα ανακοινωθέν.

    "Δεν υπάρχουν τραυματίες (...). Τα αίτια του συμβάντος είναι ακόμη άγνωστα", αναφέρεται ακόμη.

    Οι αρχές υπογραμμίζουν εξάλλου πως η εξέδρα έχει "χωρητικότητα περίπου 75.000 λίτρων ντίζελ", αλλά δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν την ποσότητα του πετρελαίου "πάνω στην εγκατάσταση την ώρα του ατυχήματος". Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές που έχουν σταλεί επί τόπου, "δεν διαπιστώθηκε καμία διαρροή".

    Για προληπτικούς λόγους, δημιουργήθηκε μία περίμετρος ασφαλείας περίπου 900 μέτρων από κάθε πλευρά του σημείου του ατυχήματος.

    Στο μεταξύ, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο, προέτρεψε τη βρετανική πετρελαϊκή εταιρία BP να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει την πετρελαιοκηλίδα στη Λουιζιάνα, που δημιουργήθηκε από την έκρηξη μίας εξέδρα άντλησης πετρελαίου την οποία εκμεταλλεύεται.

    "Συνεχίζουμε να προτρέπουμε την BP να θέτει σε εφαρμογή νέες πρωτοβουλίες προκειμένου να καταπολεμήσει" την πετρελαιοκηλίδα, δήλωσε η υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ρομπέρ (Λουιζιάνα).

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΒΡ Plc, η εταιρεία θα καθαρίσει το πετρέλαιο που διέρρευσε και θα αποζημιώσει όλους όσοι επλήγησαν από την διαρροή.

    "Αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη για τη διαρροή και θα καθαρίσουμε το πετρέλαιο και όπου υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να παρουσιάσουν νόμιμες αξιώσεις για ζημιές θα τους τις δώσουμε. Θα είμαστε πολύ, πολύ δυναμικοί σε όλο αυτό" δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ Τόνι Χέιγουορντ.

    "Μπορεί να υπάρξει ένα βιομηχανικό ζήτημα σχετικά με το τι μπορεί να ανοίξει και τι όχι" δήλωσε ο κ. Χέιγουορντ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η διαρροή μπορεί να προκαλέσει την επανεξέταση των σχεδίων της ΒΡ για νέες γεωτρήσεις στην αμερικανική ακτογραμμή.

    "Θα ήταν παράξενο να πω ότι δεν πρέπει να επηρεάσει την επανεξέταση. Η έκβαση της επανεξέτασης πιστεύω ότι θα κριθεί από την επιτυχία με την οποία θα διαχειριστούμε αυτό το περιστατικό" ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ.

    Έρευνα από υποεπιτροπή του Κογκρέσου

    Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ κάλεσαν κορυφαία στελέχη των εταιριών οι οποίες ενέχονται στην καταστροφή που σημειώθηκε μετά την έκρηξη σε εξέδρα απάντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού να καταθέσουν σε ειδική ακρόαση στην διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν τα αίτια που οδήγησαν να σχηματιστεί μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα η οποία απειλεί τις ακτές της χώρας.

    Υποεπιτροπή για την Ενέργεια και το Εμπόριο της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε από τον Λαμάρ ΜακΚέι της BP America, Inc, τον Στιβ Νιούμαν της Transocean Ltd και τον Ντέιβιντ Λίζαρ της Halliburton Co. να καταθέσουν.

    Εν όψει της διαδικασίας, η οποία προγραμματίζεται για την 12η Μαΐου, η υποεπιτροπή ζήτησε από τις εταιρίες να της καταστήσουν διαθέσιμα όποια έγγραφα διαθέτουν σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος.

    Από την BP ζητήθηκε επίσης να καταστήσει διαθέσιμες στην υποεπιτροπή όποιες καταγγελίες έχουν τυχόν γίνει για προβλήματα στην κατασκευή της πλατφόρμας και των εξαρτημάτων απάντλησης πετρελαίου από κοιτάσματα σε μεγάλα βάθη.

    Η πλατφόρμα Deepwater Horizon της Τρανσόσεαν βυθίστηκε μετά από έκρηξη και έπιασε φωτιά ενώ ολοκλήρωνε την διάνοιξη μιας υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής για λογαριασμό της BP. Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή 11 εργαζομένων. Από την πετρελαιοπηγή, που οι εταιρίες δεν έχουν καταφέρει να σφραγίσουν, διαρρέουν τουλάχιστον 5.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.

    Η Χάλιμπερτον παρείχε διάφορες υπηρεσίες στην πλατφόρμα και επίσης είχε συμμετοχή στην σταθεροποίηση των τειχών της πετρελαιοπηγής.

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πασχίζει να περιορίσει τις συνέπειες της διαρροής, που ενδέχεται να στοιχίσει δισεκατομμύρια δολάρια και να προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.

    Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δε θα δοθούν άδειες για γεωτρήσεις πετρελαίου σε νέες περιοχές μέχρι να εκτιμηθεί η διαρροή του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

    "Καμία επιπλέον γεώτρηση δεν έχει εγκριθεί και δε θα εγκριθεί μέχρι να βρούμε τι έγινε εκεί και αν ήταν κάτι το ιδιάζον και το αποτρέψιμο" δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντέιβιντ Άξελροντ, μιλώντας στη εκπομπή του ABC "Good Morning America".

    "Δε θα γίνει καμία εσωτερική γεώτρηση σε νέες περιοχές μέχρι να υπάρξει ένας ικανός απολογισμός για το τι ακριβώς συνέβη εκεί" πρόσθεσε ο αμερικανός σύμβουλος.

    Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι ο καθαρισμός της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού θα μπορούσε να κοστίσει από 2 έως 3 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν πρέπει να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα της BP σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

    "Η Fitch εκτιμά ότι το κόστος του περιορισμού και του καθαρισμού του πετρελαίου θα μπορούσε να φθάσει έως και τα 2 ή 3 δισεκατομμύρια δολάρια και ίσως ακόμη περισσότερο, ανάλογα με το χρόνο που χρειάζεται για να σταματήσει η διαρροή του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού" δήλωσε ο Τζέφρι Γούντραφ, αναλυτής της Fitch, σε ανακοίνωση του.

    Ο οίκος αξιολόγησης πρόσθεσε ότι η ασφάλεια θα καλύπτει κατά πάσα πιθανότητα το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της ΒΡ.

    Επιπλέον, η Fitch τονίζει ότι "είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το κόστος και οι άλλες δυνητικές υποχρεώσεις της ΒΡ".

    -

    [03] Από Δευτέρα οι νέες τιμές στα φάρμακα

    Από την προσεχή Δευτέρα ισχύει το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας, με μειώσεις τιμών έως 27 % οι οποίες θα περάσουν σταδιακά στην κατανάλωση.

    Το Δελτίο περιλαμβάνει νέες μειωμένες τιμές για 12.150 φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα, με βάση την κλίμακα των μειώσεων που προβλέπει η Αγορανομική Διάταξη που υπεγράφη προχθές. Σύμφωνα με αυτή, οι μειώσεις διαμορφώνονται σε 3 % για φάρμακα με χονδρικές τιμές από 1,01 έως 5β¬, 20 % από 5,01β¬ έως 20β¬, 23 % από 20,01β¬ έως 50β¬, 25 % από 50,01β¬ έως 100 και 27 % από 100,01β¬ και άνω. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης η μεσοσταθμική μείωση στις τιμές των φαρμάκων είναι 21,5 % και οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων περίπου 1,9 δισ. ευρώ το χρόνο για τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας "Η μεταβατική ρύθμιση αυτή έγινε για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών δυσχερειών της χώρας, λόγω του ύψους του δημοσίου ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων, σε βάρος τόσο των ασφαλισμένων τους και γενικά της δημόσιας υγείας όσο και των συμφερόντων των ιδίων των φαρμακευτικών εταιρειών που είναι προμηθευτές των Ασφαλιστικών Ταμείων καθώς και της Εθνικής Οικονομίας και θα ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανατιμολόγησης των φαρμάκων".

    Το δελτίο τιμών περιλαμβάνει και 44 διαγραφές φαρμακευτικών προϊόντων σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Ε.Ο.Φ. καθώς και 147 μεταβολές που αφορούν αλλαγή ονομασίας ή και υπευθύνου κυκλοφορίας και κωδικών Ε.Ο.Φ.

    Οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τις φαρμακαποθήκες το πολύ σε 14 ημέρες ενώ στα φαρμακεία σε διάστημα έως 20 ημερών.

    [04] Υπόθεση Ζωνιανών: Καταδίκες για 28

    Ποινές ισόβιας και πρόσκαιρης κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά σε 28 από τους συνολικά 41 κατηγορούμενους για την λεγόμενη υπόθεση των Ζωνιανών, μετά από σχεδόν ενός έτους διαδικασία που διεξήχθη στην ειδική αίθουσα του Αρείου Πάγου.

    Η υπόθεση είχε απασχολήσει την Δικαιοσύνη μετά την αιματηρή ενέδρα που στήθηκε σε κομβόι αυτοκινήτων με αστυνομικούς και Εισαγγελέα στις 5 Νοεμβρίου 2007 κοντά στην είσοδο των Ζωνιανών, όπου δέχθηκαν πυροβολισμούς με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά ο αστυνομικός Στάθης Λαζαρίδης.

    Μετά από εισαγγελική έρευνα απαγγέλθηκαν σωρεία κατηγοριών σε 41 άτομα, στην πλειοψηφία τους κάτοικοι Ζωνιανών.

    Το δικαστήριο κήρυξε σήμερα ενόχους τους 28 από τους κατηγορούμενους για κακουργηματικού χαρακτήρα κλοπές, απόπειρες ληστειών, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών ,ενώ 13 από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι και για εγκληματική οργάνωση και 1 για καλλιέργεια χασίς.

    Για την ενέδρα σε βάρος των αστυνομικών δύο ,από τους αρχικώς 6 κατηγορούμενους, κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια σε απόπειρες ανθρωποκτονιών ενώ οι υπόλοιποι που φέρονταν είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί αθωώθηκαν .

    Το δικαστήριο επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε έναν από τους 28 κατηγορούμενους ενώ οι υπόλοιποι 27 "μοιράστηκαν" ποινές ,κατά συγχώνευση, από 6 έως 25 χρόνια ,καθώς σε αυτούς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου

    [05] Τα μέσα μεταφοράς την Πρωτομαγιά

    Δεν θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα σήμερα στις μετακινήσεις του επιβατικού κοινού στην Αθήνα, εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Συγκεκριμένα όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, δηλαδή λεωφορεία της ΕΘΕΛ, Τρόλεϊ, Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ, θα κινηθούν κανονικά από τις 7 το πρωί, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά αποφάσισαν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7.

    Εξαίρεση αποτελούν ο Προαστιακός και τα τρένα του ΟΣΕ, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, αποφάσισε 24ωρη απεργία. Έτσι το Σάββατο δεν θα γίνει κανένα δρομολόγια των επιβατικών και εμπορικών αμαξοστοιχιών, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών δρομολογίων, πλην των λεγόμενων Κοινωνικών αναγκών.

    Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη, τα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης θα υκλοφορήσουν με προσωπικό ασφαλείας, λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον Οργανισμό.

    Στην ανακοίνωση του ΟΑΣΘ διευκρινίζεται ότι η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ - Αεροδρόμιο», θα λειτουργήσει κανονικά από τις 22:30΄ - 06:25΄.

    [06] Εργατική Πρωτομαγιά

    Με αφετηρία την Πρωτομαγιά τα συνδικάτα προαναγγέλουν νέες κινητοποιήσεις ενάντια στα σκληρά μέτρα που ανάμενεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, μετά τις διαβουλεύσεις με την τρόικα ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

    Στη Θεσσαλονίκη, το Εργατικό Κέντρο διοργανώνει συγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στο Αγαλμα Βενιζέλου.

    «Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας σε θέση μάχης και αγώνα για την υπεράσπιση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών τους δικαιωμάτων που έχουν μπει πλέον στη κλίνη του προκρούστη των περικοπών» αναφέρει ανακοίνωση της ΓΣΣΕ, ενώ η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματά μας» καθώς «οι πολιτικές που ακολουθούνται οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανασφάλεια, ενώ διατηρούν και αυξάνουν τα προνόμια των οικονομικά ισχυρών, των τραπεζών και των επιχειρήσεων».

    Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 5 Μαΐου, ενώ οι Ομοσπονδίες δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ) προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Μαΐου και προσανατολίζονται σε απεργία κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Χθες, αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε με κυβερνητικό κλιμάκιο στο Μέγαρο Μαξίμου, οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδης, Παμπούκης και Πεταλωτής.

    Τονίσαμε στο κυβερνητικό κλιμάκιο να ξεχάσει την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τη μείωση του εφάπαξ και την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι έρχεται κύμα διεκδικήσεων και αντιδράσεων και ότι η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση αν η κοινωνία οδηγηθεί σε βίαιη πτώση του βιοτικού της επιπέδου γυρίζοντας 50 χρόνια πίσω.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ είπε ότι η ύφεση βαθαίνει, ο πληθωρισμός είναι ήδη υψηλός και υπάρχει κίνδυνος για ιλιγγιώδη άνοδο της ανεργίας.

    Επίσης ο κ. Παπασπύρος είπε ότι η ΑΔΕΔΥ από τη λήψη του πρώτου κιόλας πακέτου μέτρων είχε κάνει λόγο για είσοδο της οικονομίας σε ύφεση και τόνισε ότι πρέπει να μπει φραγμός τώρα ενώ πρόσθεσε ότι η ΑΔΕΔΥ έχει και προτάσεις για την περιστολή των δαπανών και την αύξηση των εσόδων ταυτόχρονα η ΑΔΕΔΥ έθεσε και αίτημα συνάντησης με τον Πρωθυπουργό. Επίσης απαντώντας σε ερώτηση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ είπε ότι οι κινητοποιήσεις είναι δεδομένες πέραν της αυριανής επετείου της Πρωτομαγιάς με στάσεις εργασίας την Τρίτη, την απεργία της Τετάρτης, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της συνομοσπονδίας για προσδιορισμό ημερομηνίας νέας απεργίας.

    Τέλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπασπύρος είπε επιγραμματικά τώρα ζούμε τη χρεοκοπία των μονοδρόμων, μέσα στη συνεννόηση όχι στη λεηλασία των δικαιωμάτων.

    Προβληματισμό και ανησυχία εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και στις δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Εχουμε πάρει ήδη μια γεύση ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων που θα οδηγήσουν στην ύφεση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    «Αντιδρούμε γιατί οι πολιτικές είναι μονομερείς και άδικες και θα προσπαθήσουμε με τους αγώνες να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για δανειστές, που «εκβιάζουν και δεν επιδέχονται διαπραγματεύσεις», ενώ η χώρα βρίσκεται «στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολεμικής της ιστορίας».

    Ερωτηθείς αν φοβάται κοινωνική αναταραχή, απάντησε ότι αυτή ήδη υπάρχει και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες του με την τρόικα τους ανέφερε την ελληνική παροιμία ότι "όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες".

    Ο κ. Παναγόπουλος επιβεβαίωσε ότι με επιστολή του στον πρωθυπουργό ζήτησε «να γίνει αυτοτελής συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και όχι μόνο με τους Προέδρους των κοινωνικών οργανώσεων», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι βέβαιος αν θα έχει νόημα μια τέτοια συνάντηση, καθώς η εξέλιξη της κατάστασης είναι ραγδαία και ενδεχομένως τα μέτρα να ανακοινωθούν μέχρι την Κυριακή.

    Σε ό,τι αφορά την τύχη του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα είπε ότι θεωρεί πως «τις παρεμβάσεις μας και την αντίδραση που είχαμε, την εμμονή που δείξαμε, τεκμηριωμένη και με τα συντριπτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε, πρέπει να έχουν υποχωρήσει απ' αυτή την απαίτησή».

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «μια τελειωμένη ιστορία που συζητήθηκε ερήμην, τουλάχιστον των εργαζομένων του δημοσίου τομέα» και για «μια απόφαση, που έρχεται να επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

    Η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, το επί τρία χρόνια πάγωμα των μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων και όλα όσα δεν έχουν ανακοινωθεί, έρχονται να επιβαρύνουν ακραία τη ζωή των πολιτών και μάλιστα μονόπλευρα, είπε ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την ΑΔΕΔΥ, καθώς ο κ. Παπασπύρος βρισκόταν στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενώ υπενθύμισε την απεργία της 5ης Μαΐου.

    Οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν να αθροίσουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας. Πρέπει να εργαστούμε έτσι, ώστε η παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα να συγκλίνουν στο στόχο, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Ερωτηθείς για τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι αυτός έχει τους δικούς του κανόνες, όμως πρέπει να υπάρχει, να υποστηρίζεται και να αυξάνεται για να απορροφά και την ανεργία.

    Ενώ σε ό,τι αφορά τις "κόκκινες γραμμές", ο πρόεδρος της ΟΚΕ είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινωνικός παρονομαστής, ώστε να μην αυξάνεται η φτώχεια.

    Οι εργοδοτικές οργανώσεις

    Σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές, όλοι μας πρέπει να είμαστε συμπαραστάτες στην αναγκαία εθνική προσπάθεια. Ο τόπος μας έχει δυνατότητες και αυτή τη στιγμή πρυτανεύει η κοινωνική σύμπνοια και η πολιτική ευθύνη, η δική μας η βούληση είναι δεδομένη, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι ο τόπος μας μπορεί να ξαναδεί άσπρη μέρα και οι σύγχρονες επιχειρήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, μπορούν να συμβάλλουν να ξαναδοθεί ελπίδα, προοπτική ανάπτυξης και δουλειά.

    Υπάρχει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, εξερχόμενος της σύσκεψης.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε κάθε σκέψη μετακύλησης του κόστους στα προϊόντα, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, ανεδαφική -"είναι σαν να είσαι στον Αρη", είπε χαρακτηριστικά - ενώ αντιτάχθηκε στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, προσθέτοντας ωστόσο, ότι έχουμε την αίσθηση πως δεν θα φτάσουμε ως εκεί.

    Τα μέτρα που μας ζητάει η "τρόϊκα" είναι πολύ σκληρά, αλλά τουλάχιστον μας δίνουν τη δυνατότητα να το παλέψουμε χρονικά και οικονομικά, δήλωσε ο κ. Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, προσθέτοντας ταυτόχρονα, ότι η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο δεν θα πραγματοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο το μεταβατικό στάδιο.

    Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κορκίδης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι στην αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος ήδη έχει αυξηθεί στο προηγούμενο διάστημα.

    Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη δύσκολη θέση, πρέπει να πολεμήσουμε, δυνατότητες υπάρχουν, πρέπει να στηρίζουμε την κυβέρνηση, αυτήν έχουμε τώρα, δεν είναι θέμα πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων, είναι εθνικός στόχος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος.

    Ο κ. Αγγελόπουλος ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι πρέπει να στηριχθούν ακόμα και τα επώδυνα μέτρα, λέγοντας ότι όλοι πολίτες και πολιτικοί είμαστε συνυπεύθυνοι, αποφεύγοντας ωστόσο, να τοποθετηθεί για συγκεκριμένα μέτρα.

    [07] Στην τελική ευθεία

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγκάλεσε σύνοδο την Κυριακή στις Βρυξέλλες στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος), προκειμένου να εξεταστεί η έγκριση του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

    "Ο πρόεδρος του Eurogroup συγκαλεί έκτακτη σύνοδο του Eurogroup την Κυριακή 2 Μαΐου και ώρα 16:00 στις Βρυξέλλες", τόνισε διευκρινίζοντας ότι οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών της ζώνης των ευρώ θα μεταβούν στη βελγική πρωτεύουσα.

    Ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ είπε ότι κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τις ελληνικές αρχές ενώ όπως ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης θα υπάρξει συνέντευξη τύπου του κ. Γιούνκερ και του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν.

    H ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται με «εντατικούς ρυθμούς» στην Αθήνα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τις ελληνικές αρχές σχετικά με το ύψος και τους όρους της στήριξης προς την Ελλάδα, είναι «ορατή», επανέλαβε χθες από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν.

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους, επεσήμανε δε πως είναι «φρόνιμο και υπεύθυνο» εκ μέρους του να μην σχολιάσει το περιεχόμενο τους.

    Ο Α. Αλταφάζ επανέλαβε ότι στις συζητήσεις που διεξάγονται στην Αθήνα δεν τίθεται με κανένα τρόπο ζήτημα αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και σημείωσε ότι στόχος του πολυετούς προγράμματος, που βρίσκεται υπό συζήτηση, είναι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας και η δρομολόγηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Στο μεταξύ, διπλωματική πηγή ανακοίνωσε χθες ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συνεδριάσουν στις 7 Μαΐου το βράδυ στις Βρυξέλλες ή στις 8 Μαΐου και όχι στις 10 του μηνός όπως είχε εξεταστεί κάποια στιγμή, για την οριστική έγκριση της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

    Δέσμευση των τραπεζών επιδιώκει η Γερμανία

    Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται αύριο Κυριακή, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δηλώνει ότι "θα καλωσόριζε" τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα της χώρας της στην "διάσωση" της Ελληνικής οικονομίας.

    "Θα καλωσόριζα ιδιαίτερα την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών", είπε η κα Μέρκελ, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής της στην Bild am Sonntag.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν συντονίζει τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη του "πακέτου διάσωσης", δήλωσε χθες Παρασκευή τραπεζική πηγή.

    Η συγκέντρωση χρημάτων από τον ιδιωτικό τομέα θα καταστήσει ευκολότερη για την κα Μέρκελ την παρουσίαση της Γερμανικής πρωτοβουλίας για τη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας εν όψει των κρατιδιακών εκλογών, σύμφωνα με αναλυτές.

    Ιδιώτες έχουν δεσμευτεί να εισφέρουν 1-2 δις ευρώ για τον δανεισμό της Ελλάδας, χωρίς πάντως να έχει υπάρξει τυπική και οριστική συμφωνία, κατά την πηγή αυτή, που απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό.

    Ο κ. Άκερμαν αναμίχθηκε στην προσπάθεια μετά από συζήτηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Ντόιτσε Μπανκ απέφυγε να σχολιάσει επίσημα την πρωτοβουλία--που θα είναι η πρώτη με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

    Ο αναπληρωτής Καγκελάριος Γκουίντο Βεστερβέλε είπε χθες Παρασκευή ότι αναμένει πως Ευρωπαϊκές τράπεζες θα συμβάλλουν στον δανεισμό της Ελλάδας.

    Ο κ. Άκερμαν έχει αποσπάσει υποσχέσεις από μερικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και ένα βιομηχανικό όμιλο, σύμφωνα με μια πηγή, που δεν κατονόμασε τις εταιρίες.

    Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια της κας Μέρκελ να επιτύχει τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών στα σχέδια "στήριξης" της Ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η αντιπολίτευση να καθυστερήσει τις πρωτοβουλίες της, κατά πηγές προσκείμενες στην Καγκελαρία.

    Χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Ηandelsblatt αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να έχει το Σαββατοκύριακο συνομιλίες με τους διοικητές γερμανικών τραπεζών για να τους παροτρύνει να επενδύσουν στο ελληνικό χρέος.

    Ο υπουργός προβλέπεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους διοικητές των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, πιθανότατα την Κυριακή.

    Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Dimap τα αποτελέσματα της οποίας μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το 53% των Γερμανών είναι έτοιμο να συμφωνήσει στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν στο εγχείρημα αυτό συμματάσχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι τράπεζες.

    "Θα αποτρέψει την εξάπλωση της κρίσης σε άλλες χώρες"

    Το ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ πακέτο βοηθείας προς την Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί εντός ημερών και θα αποτρέψει την εξάπλωση της κρίσης σε άλλες χώρες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε στο Πεκίνο, το οποίο επισκέπτεται επίσημα.

    Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν συζητείται στην Ελλάδα και δεν αποτελεί επιλογή οπουδήποτε στη ζώνη ευρώ, πρόσθεσε.

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ανάγκες της Ελλάδας θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Πιστεύω ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα, δηλαδή εντός των προσεχών ημερών", τόνισε ο Μπαρόζο.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε ότι συζήτησε τα προβλήματα της Ελλάδας με τον κινέζο πρωθυπουργό Γουεν Τζιαμπάο και πρόσθεσε ότι η Κίνα εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στο ευρώ.

    "Δεν νομίζω ότι η Κίνα δεν έχει εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή το ευρώ. Το αντίθετο", τόνισε.

    Ο Μπαρόζο υπογράμμισε επίσης ότι οι κινέζοι ηγέτες "δεν αναφέρθηκαν ποτέ" σε ενδεχόμενη βοήθεια προς την Αθήνα.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες που έχουν στην Ελλάδα αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Μπαρόζο τόνισε ότι "σημειώνεται σταθερή και γρήγορη πρόοδος" στις συνομιλίες αυτές, τις οποίες χαρακτήρισε κρίσιμες.

    Εξάλλου, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt, ο Μπαρόζο αντιτίθεται στην εισαγωγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες της πιθανότητας αποκλεισμού μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ένα ενδεχόμενο που συζητείται κυρίως στη Γερμανία.

    "Οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα ήταν λάθος να τις τροποποιήσουμε", εκτιμά ο Μπαρόζο, σύμφωνα με τον οποίο, το πρόβλημα με την ελληνική δημοσιονομική κρίση δεν οφείλεται στους κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ, αλλά στη μη τήρησή τους.

    "Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την τήρηση των κανόνων από όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ", τόνισε ο Μπαρόζο.

    Ευθύνες στην ΕΕ επιρρίπτει ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν

    Η εφημερίδα Le Temps της Γενεύης με τίτλο "Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκπλήρωσε το καθήκον της στην ελληνική κρίση", δημοσιεύει τις απόψεις του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν για το ρόλο της Ευρώπης στην ελληνική κρίση, όπως τις εξέφρασε σε ομιλία του στη Γενεύη για την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση.

    Η επίλυση της ελληνικής κρίσης είναι ευθύνη της ευρωζώνης κι όχι του ΔΝΤ, σημείωσε, επικρίνοντας την πολύ ανησυχητική έλλειψη αλληλεγγύης των ευρωπαίων παραγόντων απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει μία χώρα - μέλος της νομισματικής ένωσης. Εάν βέβαια το ΔΝΤ μπορεί να διευκολύνει το θέμα στα μάτια της γερμανικής κοινής γνώμης ακόμα καλύτερα, ωστόσο ο ρόλος του θα πρέπει να μείνει εκεί, πρόσθεσε.

    Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν όπως ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννήσεως, είπε αναφερόμενος στην πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν οι Έλληνες στοχαστές, φιλόσοφοι, ποιητές και οι δραματουργοί και οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    Η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας απέναντι στη ελληνική κρίση δεν αποτελεί παρά μία από τις εμφανείς εκδηλώσεις της σημερινής διάσπασης των ευρωπαϊκών κρατών. Εάν η ΕΕ δεν εκπλήρωσε το καθήκον της είναι γιατί δεν διαθέτει ηγέτες που να επενδύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική. Β¨Όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιστρέφουν από μία συνάντηση δεν ερωτώνται για το τι έκαναν για να προχωρήσει η Ευρώπη, αλλά τι κατάφεραν να επιτύχουν για τη χώρα τους, υπογράμμισε.

    Για τον γάλλο πρώην Πρόεδρο το μέλλον του ευρώ δεν διακυβεύεται.

    Μία έξοδος από το ευρώ μπορεί να γίνει μόνον εθελοντικά και η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να εξέλθει από την ευρωζώνη. Το σενάριο μιας εξόδου από το ευρώ δεν είναι πιθανό, παρά μόνον σε μία κατάσταση καταστροφής, κατέληξε.

    Moody's: Υποβάθμιση εννέα ελληνικών τραπεζών

    Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε χθες ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα εννέα ελληνικών τραπεζών λόγω των πιέσεων που ασκούνται στον τραπεζικό τομέα εξαιτίας της κρίσης στην ελληνική οικονομία.

    Ο οίκος Moody's ανέφερε ότι υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση αυτών των τραπεζών.

    Πρόκειται για τις τράπεζες Εθνική, η EFG Eurobank, η Alpha Bank, η Πειραιώς, η Emporiki, η Αγροτική Τράπεζα, η Geniki Bank, η Marfin Egnatia και η Attica Bank.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου Moody's η υποβάθμιση αφορά στις αξιολογήσεις για τις καταθέσεις, την χρηματοοικονομική ισχύ και το χρέος των τραπεζών.

    "Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές. Ωστόσο, η υποστήριξη της ΕΚΤ, δεν είναι απεριόριστη" ανέφερε ο οίκος Moody's.

    -

    [08] Επίσκεψη στην Κύπρο

    Την εκτίμηση ότι το κυπριακό μπαίνει σε ένα νέο κομβικό σημείο διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την 45λεπτή συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    «Χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τις καλύτερες ιδέες μας. Απέναντι μας είναι ένας νέος διαπραγματευτής ( Ντερβίς Έρογλου), ο οποίος κινείται σε εντελώς διαφορετικές ράγιες», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούμε το κάθε μειονέκτημα να το κάνουμε πλεονέκτημα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν με τον πρόεδρο Χριστόφια συζήτησε και το πρόβλημα της οικονομίας στην Ελλάδα, ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «Το θέμα της οικονομίας θα μπορούμε να το συζητούμε με ηγέτες φιλικών χωρών, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, που θα γίνει στην Αθήνα».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, θα έχει επαφές με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    [09] Αμφίβολη η αυτοδυναμία

    Ο αρχηγός των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο νικητής της τρίτης τηλεμαχίας, που έγινε την Πέμπτη το βράδυ, μεταξύ των αρχηγών των τριών πολιτικών κομμάτων, ο δε πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν περιορίσθηκε πάλι στην τρίτη θέση.

    Τα ποσοστά που έδωσαν τέσσερις δημοσκοπήσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν αμέσως μετά την τηλεμαχία είναι:

    Του τηλεοπτικού σταθμού "Σκάι": Κάμερον 38%, Κλεγκ 32%, Μπράουν 26%,

    Της εφημερίδας "Γκάρντιαν":Κάμερον 35%, Κλεγκ 27%, Μπράουν 29%

    Της εταιρίας "Γιούγκοβ": Κάμερον 41%, Κλεγκ 32%, Μπράουν 28%,

    Της εταιρίας "Κόνρες" :Κάμερον 35%, Κλεγκ 33%, Μπράουν 26%

    Στη τηλεμαχία της Πέμπτης συζητήθηκαν βασικά δύο θέματα: η οικονομία και το μεταναστευτικό ζήτημα: Στο θέμα της οικονομίας και οι τρεις πολιτικοί απέφυγαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις στο ερώτημα για το ύψος των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και για τους τομείς που θα γίνουν.

    Ο Γκόρντον Μπράουν είπε ότι το πρόγραμμα των Συντηρητικών για τις δημόσιες δαπάνες θα επαναφέρει την Αγγλία στην περίοδο του 1930 και θα ανακόψει την πορεία προς την ανάκαμψη.

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον κατηγόρησε τους Εργατικούς "για πολλά χρόνια αποτυχίας".

    Στο θέμα της μετανάστευσης, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ δέχθηκε τις επικρίσεις του Ντέιβιντ Κάμερον για την θέση του να δοθεί αμνηστία στις εξακόσιες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες και να τους επιτραπεί να παραμείνουν νόμιμα με τις οικογένειές τους στην Αγγλία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 May 2010 - 6:30:32 UTC