Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γνώμονας των αποφάσεών μας το εθνικό συμφέρον
  • [02] "Θέμα χρόνου"
  • [03] "Νέα πορεία για το κράτος"

  • [01] Γνώμονας των αποφάσεών μας το εθνικό συμφέρον

    «Τα άμεσα έκτακτα μέτρα, είναι η ισχυρή γέφυρα για να περάσουμε σε μεγάλες αλλαγές. Να διασφαλίσουμε τη ζωή του κάθε πολίτη και ότι η ανάπτυξη θα είναι δυναμική σε μια πιο δίκαιη κοινωνία. Και εμείς, εδώ, από αυτό θα κριθούμε, και θα κριθούμε θετικά, γιατί θα τα καταφέρουμε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, τονίζοντας ότι γνώμονας των αποφάσεών μας είναι το εθνικό συμφέρον.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι βρισκόμαστε στη δίνη μιας κρίσης που είναι σε εξέλιξη, και όμοιά της δεν έχουμε ζήσει πάλι και διαβεβαίωσε ότι «θα ξεπεράσουμε τον κάβο και οι προσπάθειές μας θα φέρουν αποτέλεσμα».

    «Οι στόχοι μας για μια Ελλάδα διαφορετικοί, είναι σήμερα πιο ζωντανοί, πιο επιτακτικοί, εθνικά αναγκαίοι» είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς δικαιωθήκαμε ιστορικά και πανηγυρικά για τις ασθένειες του πολιτικού συστήματος, του δημόσιου τομέα, του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου».

    «Αυτά εξέθεσαν την Ελλάδα στους άγριους ανέμους μιας φοβισμένης και κερδοσκοπικής παγκόσμιας αγοράς» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δίνουμε την μάχη για να ανταποκριθούμε σε πέντε στόχους ταυτόχρονα:

    - Τη σωτηρία της χώρας και την προστασία των πολιτών.

    - Την έξοδο από την κρίση με σιγουριά και ασφάλεια.

    - Τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την αλλαγή της παραγωγικής δομής της χώρας.

    - Την δρομολόγηση μιας ανάπτυξης βιώσιμης, πράσινης και

    - Την κοινωνική δικαιοσύνη.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτές τις μέρες «πρακτικές του παρελθόντος, αλλά και εγκληματικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, μας υποχρεώνουν να δίνουμε μια μάχη επιβίωσης και καλούμαστε να λάβουμε ιστορικές αποφάσεις, όσο δύσκολες και επώδυνες κι αν είναι».

    «Θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί για τη σωτηρία της χώρας. Αυτή την εντολή έχουμε λάβει. Δεν φυγομαχούμε. Η ιστορία μάς έχει δείξει ότι αναλαμβάνουμε πάντα τις ευθύνες μας» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στην δημιουργία του μηχανισμού «που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία την από δω και πέρα πορεία μας».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη βλέπουμε ότι οι αλήθειες που στην αρχή είπαμε και κανείς δεν ήθελε να ακούσει, αποτελούν κοινές παραδοχές» και πρόσθεσε ότι «θα περάσουμε πολλές δυσκολίες, αλλά θα τα καταφέρουμε, οι συμπολίτες μας μπορούν να είναι πλέον βέβαιοι ότι, βήμα-βήμα αποτρέψαμε τα χειρότερα, και τώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε στέρεη βάση».

    «Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι συζητήσεις με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Θα αφήσουμε πίσω μια περίοδο δικαιολογημένης ανασφάλειας και απερίσπαστοι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας «να αφήσουμε οριστικά πίσω μας επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Με την σκληρή δουλειά όλων μας η Ελλάδα, η ζωή μας, θα είναι πολύ διαφορετική στο μέλλον».

  • ** Οι εξελίξεις στην οικονομία και η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής συνδικαλιστικών και παραγωγικών φορέων, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια ο κ. Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, ενώ αυτή την ώρα προεδρεύει σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στα γραφεία του κόμματος.

    «Οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν να αθροίσουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας. Πρέπει να εργαστούμε έτσι, ώστε η παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα να συγκλίνουν στο στόχο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

    Ερωτηθείς για τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι αυτός έχει τους δικούς του κανόνες, όμως πρέπει να υπάρχει, να υποστηρίζεται και να αυξάνεται για να απορροφά και την ανεργία.

    Σε ό,τι αφορά τις "κόκκινες γραμμές", ο πρόεδρος της ΟΚΕ είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινωνικός παρονομαστής, ώστε να μην αυξάνεται η φτώχεια.

    Συνάντηση με τον Σέρβο πρωθυπουργό

    "Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την οποία η Ελλάδα στηρίζει από την πρώτη στιγμή και σταθερά", ήταν ένα από τα κύρια θέματα που συζήτησαν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον σέρβο ομόλογό του Μ. Τσβέτκοβιτς.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα οικονομικής συνεργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, λόγω της έλευσης της καλοκαιρινής περιόδου, στην ανάπτυξη της τουριστικής συνεργασίας.

    "Η μακραίωνη φιλία των δύο λαών αποτυπώνεται στις συχνές επισκέψεις υψηλού επιπέδου, αλλά και στον μεγάλο αριθμό σέρβων πολιτών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας για τις διακοπές τους", είπε ο κ. Παπανδρέου, ο δε σέρβος ομόλογός του είπε ότι παραθερίζει επί 15 χρόνια στην Ελλάδα, συμβάλλοντας προσωπικά στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι "η Σερβία πρέπει να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν μέλος της ευρωπαικής οικογένειας , θέση που δικαιωματικά της ανήκει", χαρακτήρισε "σημαντική πρόοδο" προς αυτή την κατεύθυνση την απελευθέρωση της βίζας, την οποία η Ελλάδα υποστήριξε σθεναρά, καθώς και την απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου για τη Σρεμπρένιτσα, ένα "θέμα που αντιμετωπίσατε με τόλμη", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Οι δύο πρωθυπουργοί υπογράμμισαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας εντός της ΕΕ με την πρωτοβουλία "Ατζέντα 2014", που προνοεί για την ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την προϋπόθεση τήρησης των όρων της ΕΕ, περιλαμβανομένης της καλής γειτονίας.

    "Η Σερβία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, προνομιακό συνομιλητή με σημαντικό ρόλο για την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν επίσης στις εξελίξεις στο Κόσοβο, τις οποίες η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον, με κύριες προτεραιότητες τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Η συμμετοχή μας στη Eulex, την KFOR καθώς και ο διορισμός του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στην Πρίστινα, ο οποίος είναι και μεσολαβητής για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας στο Κόσοβο, αποδεικνύει την έμπρακτη αφοσίωσή μας, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός..

    Ο κ. Τσβέτκοβιτς αναφέρθηκε στις έντονες διαβουλεύσεις που έχει η Σερβία με τις άλλες βαλκανικές χώρες, προκειμένου να αναπτυχθεί η περιφερειακή συνεργασία με σκοπό την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

    Ο σέρβος πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη της στο θέμα του Κοσόβου.

    Αναφερόμενος στα οικονομικά θέματα είπε ότι εξέθεσε κατά τη συζήτηση την οικονομική κατάσταση στη Σερβία και πρόσθεσε ότι "εδώ κάνετε πολλά για να ξεπεράσετε να προβλήματα".

    [02] "Θέμα χρόνου"

    Θέμα λίγου χρόνου είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού αρωγής προς την Ελλάδα δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι συνομιλίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην Αθήνα θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

    Ο Επίτροπος Ρεν τόνισε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές, την ΕΕ και το ΔΝΤ, σχετικά με τους όρους με τους οποίους θα εφαρμοστεί το κοινό πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα, προβλέπουν μία μείζονος σημασίας δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές.

    «Η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις χώρες της ευρωζώνης θα έχει ως προϋπόθεση τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Όλι Ρεν και συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της και να βάλει την οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης.

    Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες της ευρωζώνης και τους πολίτες τους, σημειώνοντας ότι η οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα θα είναι μία σημαντική ανάσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Καταλήγοντας, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για την έκβαση των συνομιλιών στην Αθήνα, εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα μπορεί να το κάνει.

    Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι η ευρωζώνη πρέπει να εφαρμόσει ένα μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας ο οποίος θα μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης των προβλημάτων σε άλλες χώρες του συνασπισμού.

    "Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι μία ισχυρή αίσθηση καθοδήγησης. Χρειαζόμαστε μια καθοδήγηση που θα μας δείξει πώς μπορούμε να βγούμε από αυτά τα θυελλώδη γεγονότα", τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του στην Οικονομική Σύνοδο του Μονάχου.

    Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ έκανε λόγο για την ανάγκη υποστήριξης η οποία "θα αποτρέψει την υλοποίηση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων στο σύνολο της ζώνης του ευρώ".

    Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι διεξαγόμενες στην Αθήνα συνομιλίες με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ θα αποδώσουν αποτελέσματα, αρνήθηκε όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάδα θα έχει ανάγκη λιγότερης βοήθειας το 2011 και το 2012 απ' ό,τι φέτος, ενώ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το ακριβές ποσό που θα χορηγηθεί στην Αθήνα μέσα στα επόμενα χρόνια.

    "Οι ειδικοι πιστεύουν πως τα ποσά (που είναι απαραίτητα για την Ελλάδα) θα είναι λίγο λιγότερο σημαντικά το 2011 και το 2012", δήλωσε ο υπουργός στην περιφερειακή γερμανική εφημερίδα Westfalen Blatt. "Θα είναι πάντα σημαντικά", πρόσθεσε πάντως.

    Την Τετάρτη, γερμανοί κοινοβουλευτικοί είχαν αναφέρει ένα συνολικό ποσό 100 ως 120 δισεκατομμυρίων ευρώ έπειτα από συνεδριάσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ και το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, που πήγαν στο Βερολίνο για να εκθέσουν τη σοβαρότητα της ελληνικής κατάστασης.

    Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Γερμανίας, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να κινηθεί γρήγορα για να εγκρίνει τη γερμανική συμμετοχή στο πακέτο αρωγής προς την Ελλάδα, αλλά θέλει οι τράπεζες να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το κόστος.

    «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο και να ληφθεί μια γρήγορη απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα στη γερμανική Μπούντεσταγκ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με άλλους ηγέτες του SPD στο κοινοβούλιο.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι το κόμμα του θα εξαρτήσει την έγκριση της γερμανικής βοήθειας προς την Ελλάδα από το αν η κυβέρνηση θα εξαναγκάσει τις τράπεζες να συμμετάσχουν στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος και από το αν θα εισαγάγει μέτρα για να περιοριστεί η κερδοσκοπία στις αγορές.

    Στο μεταξύ, ο Νικολά Σαρκοζί δηλώνει ότι η Γαλλία "είναι απολύτως αποφασισμένη να στηρίξει το ευρώ και να στηρίξει την Ελλάδα".

    "Το σχέδιο που αποφασίστηκε από την Ελλάδα είναι απολύτως αξιόπιστο, εμπιστευόμαστε την ελληνική κυβέρνηση και εργαζόμαστε εντατικά ώστε όλο αυτό να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί μιλώντας σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και της εφημερίδας Le Parisien, στο Πεκίνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη..

    Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι υπάρχει "τέλεια συνεννόηση ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία" όσον αφορά τους τρόπους επίλυσης της κρίσης του ελληνικού χρέους.

    "Η Γαλλία είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να πατάξει την κερδοσκοπία. Το σχέδιο που καθορίστηκε από την Ευρώπη θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, δεν πρόκειται να αφήσουμε την κερδοσκοπία να δρα για να αποσταθεροποιεί την τάδε ή τη δείνα χώρα", κατέληξε.

    «Η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα για να εμποδίσει την εξάπλωση της κρίσης σε όλη τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Βερχόφστατ, ζητώντας παράλληλα την τάχιστη ενεργοποίηση του μηχανισμού αρωγής για την Ελλάδα.

    «Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο, η ζώνη του ευρώ απειλείται, η ελληνική κρίση εξαπλώνεται και οι πολιτικοί υπεύθυνοι της Ευρώπης πρέπει να πάψουν να διστάζουν να χορηγήσουν χρήματα προς την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Βερχόφστατ, επισημαίνοντας ότι υπό τον φόβο της μη εκπλήρωσης, στο μέλλον, των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, καθυστερεί η διάσωσή της, η οποία στο μέλλον, ενδέχεται να έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος.

    «Έχουμε χάσει πολλές εβδομάδες για να μην πω, μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και υπογράμμισε πως όσο ζητά κανείς επιμόνως από την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μακροπρόθεσμα περιοριστικά μέτρα, τόσο αυτό τείνει να εξελιχθεί σε πρόσχημα για την καθυστέρηση της εφαρμογής του σχεδίου διάσωσης.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων σημείωσε ότι «οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους, αφού τα δάνεια προς την Ελλάδα, θα εξοφληθούν εντόκως» και καταλήγοντας, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει τάχιστα τις προτάσεις του Όλι Ρεν για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ, ούτως ώστε «να αποφευχθεί, στο μέλλον, η επανάληψη μιας οικονομικής κρίσης, όπως η σημερινή».

    "Έλλειψη προετοιμασίας"

    Ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίμ Αλμούνια έκανε λόγο για έλλειψη προετοιμασίας και για βραδύτητα αντίδρασης των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στην κρίση που δημιουργήθηκε με αφορμή τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα της Ελλάδας.

    "Δεν υπήρξαμε επαρκώς προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κρίση", είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό της Ισπανίας Cadena Ser.

    Από την αρχή του έτους η Ευρωπαϊκή Ενωση αντέδρασε "παίρνοντας την μπάλα και αλλάζοντας πάσες, αλλά χωρίς να βάλει γκολ", τόνισε.

    "Από τις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα που διακηρύχθηκε η στήριξη της Ελλάδας, μέχρι τις τελευταίες ημέρες που γίνεται πραγματική διαπραγμάτευση ενός προγράμματος προσαρμογής με χρηματοδότηση, πέρασαν δυόμισυ μήνες, δηλαδή μία αιωνιότητα για μία κατάσταση σαν κι' αυτήν", παρατήρησε ο ισπανός επίτροπος και συνέχισε:

    "Πρόκειται για μία κατάσταση που θα μπορούσε να προκύψει θεωρητικά, κανείς όμως δεν είχε προβλέψει ότι θα μπορούσε να προσλάβει τέτοια ένταση ξεκινώντας από την κρίση μιας χώρας (της Ελλάδας), η οποία δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% της οικονομίας της ζώνης του ευρώ".

    Ο Χοακίν Αλμούνια είπε ακόμα ότι οι δισταγμοί της Γερμανίας θα μπορούσαν να είναι κατανοητοί: "Υπάρχουν γερμανικά επιχειρήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν, δηλαδή ότι στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης (...) δεν μπορούμε να βοηθήσουμε μια χώρα που δεν είναι σε θέση να καταδείξει πως αίρεται στο ύψος των ευθυνών της και πως παίρνει στα σοβαρά το πρόβλημά της", επισήμανε.

    Τέλος παρατήρησε ότι σε μία τέτοια κρίση σαν τη σημερινή, οι αγορές γίνονται "πιο μυωπικές" και "δεν διακρίνουν τις λεπτομέρειες", με αποτέλεσμα να κάνουν πιο δύσκολη τη διάκριση ανάμεσα στην Ελλάδα η οποία "έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα" και χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία.

    Υποχωρούν spreads και επιτόκια

    Στο μεταξύ, τα επιτόκια των βραχείας, αλλά και των μακράς διάρκειας ελληνικών ομολόγων έπεσαν ελαφρώς, ένδειξη ότι η ελληνική κρίση κάπως εκτονώνεται αφού πολλές χώρες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να βοηθήσουν τη χώρα.

    Στις 11.55 (ώρα Ελλάδας), οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ήταν 9,796%, έναντι 9,919% το βράδυ της Τετάρτης. Εξελίσσονται μακριά από το ανώτερο επίπεδο του 11,142% που είχαν φτάσει.

    Το σπρεντ ανάμεσα στο ελληνικό 10ετές ομόλογο και το γερμανικό ίδιας ωρίμανσης --που χρησιμεύει ως αναφορά-- μειώθηκε επίσης στις 674 μονάδες βάσης.

    Το επιτόκιο των διετών ελληνικών ομολόγων είναι 14,911%, έναντι 16,066%. Παρά τη μικρή αυτή μείωση, παραμένουν υψηλότερα από τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων, πράγμα που αντανακλά τους φόβους για βραχυπρόθεσμο κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας.

    Όσον αφορά τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που βρίσκονται σε λεπτή θέση, τα ισπανικά επιτόκια αυξήθηκαν ελαφρώς μετά την υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της χώρας.

    Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ήταν στο 4,155% έναντι 4,127.

    "Αναγκαία μια ευρωπαϊκή υπηρεσία αξιολόγησης πιστώσεων"

    Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή υπηρεσία αξιολόγησης πιστώσεων, αφού οι ευρωπαϊκές μετοχές επλήγησαν αυτή την εβδομάδα από την υποβάθμιση των αξιολογήσεων για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

    Ο Βεστερβέλε ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία "για να δημιουργηθεί η δική μας, ευρωπαϊκή υπηρεσία αξιολόγησης η οποία θα είναι ανεξάρτητη" μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τις ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες αξιολόγησης επισημαίνοντας πως όχι μόνο αναπτύσσουν και διανέμουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα, αλλά και τα αξιολογούν οι ίδιες.

    Στην κατάσταση αυτή, τόνισε ο Βεστερβέλε, "οι συγκρούσεις συμφερόντων είναι εγγυημένες".

    Η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει και προηγουμένως να δημιουργηθεί μια χωριστή ευρωπαϊκή υπηρεσία αξιολόγησης.

    Πεταλωτής για βιωσιμότητα των τραπεζών και μέτρα

    «Αυτή η κυβέρνηση εργάζεται με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Τις τελευταίες μέρες, όμως, γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων καταστροφολογικών σεναρίων, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προκαλέσουν σύγχυση και αναταραχή στους πολίτες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο Γιώργος Πεταλωτής διαβεβαίωσε ότι «ο μηχανισμός στήριξης, στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε και πέτυχε η κυβέρνηση, εγγυάται τη βιωσιμότητα και την επάρκεια ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και συνεπώς και των καταθέσεων των πολιτών».

    Πρόσθεσε δε ότι κάθε άλλη φήμη ή σενάριο για τις καταθέσεις, είναι εκ του πονηρού και επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την Ελλάδα και τους Έλληνες από τα χειρότερα «με τον πιο δίκαιο, στο μέτρο του δυνατού, τρόπο».

    Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που αναφέρονται σε δημοσιεύματα και αφορούν στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει, ότι δεν έχει κλείσει καμία συμφωνία και πως «όσο διαρκούν δεν μπορούμε να αναφερθούμε με λεπτομέρειες για το τι υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Με βάση το ίδιο σκεπτικό, ο κ. Πεταλωτής δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήματα για το εάν εξετάζει η κυβέρνηση πράξη νομοθετικού περιεχόμενου για πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και για ενδεχόμενη περικοπή του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι και η κυβέρνηση θέλει να τελειώσουν όσο πιο σύντομα γίνεται οι διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία και να ολοκληρωθεί το σχέδιο δανεισμού που καταρτίζουμε.

    Είπε ακόμη ότι «γνωρίζουμε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η χώρα και γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις, με προβολή λογικών επιχειρημάτων από την κυβέρνηση, ώστε όποια απόφαση χρειαστεί να πάρουμε, να είναι η πιο επιεικής».

    Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "όλα τα μέτρα και οι αποφάσεις αυτές είναι επώδυνες, όμως η κυβέρνηση εγγυάται ότι θα είναι οι πιο κοινωνικά δίκαιες, με μοναδικό γνώμονα το εθνικό δημόσιο συμφέρον".

    Πρόσθεσε δε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να υπάρχει προστασία του αδύναμου πολίτη και οποιεσδήποτε αποφάσεις υπάρξουν να έχουν ένα δίχτυ ασφάλειας και προστασίας.

    «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς και για τίποτα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν μπορεί η κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι τα όποια νέα μέτρα ληφθούν δεν θα ισχύσουν το 2010.

    «Βεβαίως, εμάς μας ενδιαφέρει και τυπικά να είμαστε εντάξει, αλλά και ουσιαστικά η Βουλή να μπορεί να εκφράσει την άποψή της, που πρέπει να την εκφράσει μέσα από την υπευθυνότητα που της αναθέτει το Σύνταγμα», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς για το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία για το μηχανισμό προς ψήφιση στη Βουλή.

    Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση προσδίδει σημασία ψήφου εμπιστοσύνης στην ψήφιση των μέτρων, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και πως αυτή τη στιγμή όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης είναι ενέργεια σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας.

    Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα-Μέρκελ

    Η ελληνική κρίση και η σημασία της "έγκαιρης υποστήριξης", για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, συζητήθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

    "Συζήτησαν τη σημασία αποφασιστικής δράσης από την πλευρά της Ελλάδας και της έγκαιρης υποστήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας", αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος είναι ανήσυχος για το χρέος της Ελλάδας και η διοίκηση του βρίσκεται σε επαφή με την Ευρώπη για το ζήτημα αυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον σε ανακοίνωση του.

    [03] "Νέα πορεία για το κράτος"

    Η νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας με το κωδικό όνομα "Καλλικράτης" παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τον υπουργό Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση.

    Πραγματικό άλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, χαρακτήρισε το σχέδιο Καλλικράτης ο πρωθυπουργός, το οποίο, όπως είπε, θα συμβάλει στη δημοσιονομική ανάταξη, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων, καθώς θα υπάρξει μια ευρύτατη διαδικασία συγχώνευσης νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περισσότερες από 4.000.

    Πέρα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας, πρόσθεσε, θα υπάρξει και μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας.

    Παράλληλα, όπως τόνισε, θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία της αυτοδιοίκησης ώστε να ελέγχεται πού διατίθεται κάθε ευρώ.

    Επίσης θα μεταφερθεί μεγάλη σειρά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ενώ το κράτος θα περιοριστεί στις επιτελικές του ευθύνες, οι δε υπηρεσίες θα μεταφερθούν δίπλα στον πολίτη, εκεί δηλαδή που τις έχει ανάγκη.

    Είναι, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ένα μεγάλο άλμα για ένα καλύτερο κράτος.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και μια καινοτομία την οποία χαρακτήρισε κρίσιμη, καθώς η θητεία των οργάνων της αυτοδιοίκησης επεκτείνεται με το σχέδιο "Καλλικράτης" από τα τέσσερα σε πέντε χρόνια με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να ταυτίζονται με τις ευρωεκλογές.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα εμπιστοσύνης προς την αυτοδιοίκηση.

    Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι "το σχέδιο 'Καλλικράτης' σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα δηλώνει την αρχή μιας νέας πορείας. Έχει καταστεί κοινή συνείδηση όλων ότι το σπάταλο πελατειακό, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος όπως το βιώνουμε σήμερα.

    Γι' αυτό" επισήμανε "στόχος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είναι να αποκτήσουμε ένα καλό κράτος, σύγχρονο και αποτελεσματικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, ένα κράτος - νοικοκύρη που σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου βοηθό του πολίτη και της επιχείρησης.

    Ο Γ. Ραγκούσης σημείωσε ότι το νέο κράτος πρέπει να πατά σε γερά θεμέλια και πως γι αυτό το λόγο η αλλαγή ξεκινά από τη βάση, δηλαδή από τους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.

    "Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία", ανέφερε ο κ. Ραγκούσης ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν οι ίδιες συμπεριφορές και στάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του σχεδίου νόμου είναι η πρόταση για πενταετή θητεία των αιρετών ενώ το δικαίωμα της συμμετοχής στη ψηφοφορία έχουν πλέον οι νέοι από το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ο κ. Ραγκούσης όμως είπε ότι από την επόμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση, δηλαδή από τις εκλογές του 2014 αυτές θα διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές (το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου) προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.

    Τι προβλέπει το σχέδιο

    Το σχέδιο που προβλέπει τη δραστική μείωση των 910 δήμων και των 104 κοινοτήτων σε 333 -343 , τη δημιουργία 13 Αιρετών Περιφερειών στη θέση των σημερινών 54 Νομαρχιών και τη δημιουργία επτά γενικών Διευθύνσεων (που θα αντικαταστήσουν τις παλιές 13 κρατικές περιφέρειες) θα δώσει νέα αναπτυξιακή προοπτική στους ΟΤΑ Α κα Β βαθμού ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 1,8 δισ. ευρώ ετησίως. Ο Καλλικράτης θα δημιουργήσει νέους ισχυρούς δήμους ικανούς να συμμετέχουν ισότιμα στο ΕΣΠΑ και τις νέες προοπτικές για περιφερειακή ανάπτυξη .

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους . Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Αντίθετα στους ορεινούς το πλαφόν θα αγγίζει τις 2.000 ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.

    Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι. Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

    Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000 ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ. Έτσι οι δήμοι με σημαντικά οικονομικά προβλήματα θα έχουν όριο στο δανεισμό τους ο οποίος δεν θα υπερβαίνει το 5% των ετήσιων εσόδων τους. Στην Περιφέρεια Αττικής και στο μητροπολιτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, μεταφέρονται επιπλέον αρμοδιότητες με στόχο την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία των δύο μεγαλύτερων χωρικών ενοτήτων της χώρας και όλα αυτά ως πρώτο βήμα, ως η νέα αρχή.

    Τα οικονομικά των ΟΤΑ : οι καλλικράτειοι δήμοι θα τροφοδοτούνται από : Το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ενώ οι ΚΑΠ των Περιφερειών θα περιλαμβάνουν: Το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Η σύνδεση των πόρων της αυτοδιοίκησης με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ειδικά, που είναι ένας δυναμικός φόρος και πόρος, εξασφαλίζει στην αυτοδιοίκηση την καλύτερη δυνατή οικονομική θέση που μπορεί να αποκτήσει.

    Όσον αφορά στο προσωπικό, τις συνενώσεις των Δήμων των ΟΤΑ, αλλά και τις μεταφορές των αρμοδιοτήτων και στις Περιφέρειες και στους Δήμους, θα ακολουθήσει η μετάταξη και του αντίστοιχου προσωπικού. Οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν σε αντίστοιχες θέσεις των συνενούμενων ΟΤΑ θα διατηρήσουν όπως είναι φυσικό όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος, θα αξιοποιηθούν όπου υπάρχει ανάγκη με μια εξορθολογισμένη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.

    Επίσης ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους νέους θεσμούς διαβούλευσης και συμμετοχής για τον πολίτη. Σήμερα δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος θεσμός, δηλαδή που να δίνει τη δυνατότητα οργανωμένης διαβούλευσης και έκφρασης των τοπικών φορέων. Γι' αυτό σε κάθε δήμο άνω των 10 χιλιάδων κατοίκων και σε κάθε Περιφέρεια, συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης, για να έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης να εκθέτει τις προτάσεις αλλά και τους προβληματισμούς του για κάθε θεσμικό, συλλογικό ή και ιδιαίτερο θέμα που μπορεί να απασχολεί αυτόν ή την κοινότητα στην οποία ζει.

    Τέλος συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το ζήτημα της μετανάστευσης. Θεσπίζονται θέσεις Αντιδημάρχων και Αντιπεριφερειαρχών με αποκλειστικά τοπικές αρμοδιότητες. Διασφαλίζεται έτσι η εκ του σύνεγγυς μέριμνα για τα θέματα των συνενούμενων Δήμων και νομαρχιών. Οι τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες εκλέγονται άμεσα. Διασφαλίζεται έτσι η διεύρυνση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Περιφέρειας, αλλά βεβαίως και η πιο ισόρροπη κατανομή των εξουσιών μέσα σε αυτήν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 April 2010 - 22:30:27 UTC