Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη χώρα"
  • [02] Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών
  • [03] Ερευνα για "στημένα" παιχνίδια
  • [04] "Δεκαετής κρίση"

  • [01] "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη χώρα"

    Οι εξελίξεις στην οικονομία και η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής συνδικαλιστικών και παραγωγικών φορέων, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια ο κ. Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, ενώ αυτή την ώρα προεδρεύει σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στα γραφεία του κόμματος.

    «Οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν να αθροίσουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας. Πρέπει να εργαστούμε έτσι, ώστε η παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα να συγκλίνουν στο στόχο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

    Ερωτηθείς για τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι αυτός έχει τους δικούς του κανόνες, όμως πρέπει να υπάρχει, να υποστηρίζεται και να αυξάνεται για να απορροφά και την ανεργία.

    Σε ό,τι αφορά τις "κόκκινες γραμμές", ο πρόεδρος της ΟΚΕ είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινωνικός παρονομαστής, ώστε να μην αυξάνεται η φτώχεια.

  • **

    Τη διαβεβαίωση πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατέψει τη χώρα από τον όποιο κίνδυνο, έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Παράλληλα δε τόνισε πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποτρέψει τη μετάδοση της φωτιάς, που άναψε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα βάρος το οποίο δεν είναι βάρος της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης και ίσως της ανθρωπότητας.

    Είμαστε αποφασισμένοι, υπογράμμισε, η Ελλάδα να διορθώσει, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μια πορεία δεκαετιών και κάλεσε όλους τους Έλληνες να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή εθνικό και συλλογικό στοίχημα το οποίο αφορά όλους.

    Η Ελλάδα και μπορεί και θέλει να αλλάξει και αυτό θα το αποδείξουμε, τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες δεν φυγομαχούμε και ότι στα δύσκολα έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

    Οι συζητήσεις γύρω από τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης τελειώνουν σε λίγο και πρέπει να δείξουμε ότι η βοήθεια που θα δοθεί στη χώρα θα πιάσει τόπο, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Χαρακτήρισε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσωρινά, αλλά και δύσκολα και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τη χώρα από τον όποιο κίνδυνο. Και το ίδιο θα κάνει και ολόκληρη η κυβέρνηση.

    Πρόκειται, όπως είπε, για ένα βάρος το οποίο δεν είναι βάρος της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης και ίσως της ανθρωπότητας.

    Ομιλία Παπανδρέου στο συνέδριο του "Economist"

    Το μήνυμα είναι "μην αφήσετε μια μικρή φωτιά, ένα σπινθήρα να βγει εκτός ελέγχου και να γίνει απειλή για την ευρωζώνη" ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο του "Economist", στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ στην Αθήνα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την αρχή της κρίσης φάνηκε ότι τελικά οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται και δεν λειτουργούν πάντα ορθολογικά, ενώ για τη συγκεκριμένη περίπτωση είπε ότι οι αγορές φοβούνται και υπολογίζουν βασιζόμενες στο χείριστο δυνατό σενάριο και όχι στο πιο πιθανό.

    Και για να αποδείξει τα λεγόμενά του, ο κ. Παπανδρέου έφερε ως παράδειγμα την άνοδο των σπρεντς σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα όπου δεν υπήρχε ούτε Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης, ούτε εφαρμογή ελέγχων, ούτε πολιτική βούληση για στήριξη της Ελλάδας και πολύ περισσότερο δεν υπήρξε μηχανισμός στήριξης.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι ένα συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι χρειαζόμαστε κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι υποθέτει πως οι διοργανωτές του συνεδρίου δεν φαντάζονταν πως αυτό θα διεξαγόταν σε τόσο φορτισμένες συνθήκες. Και έκανε λόγο για διεθνή πρακτορεία τα οποία μεταδίδουν με αστραπιαία ταχύτητα κάθε λέξη που ακούγεται στην Ελλάδα, αλλά και κάθε φημολογία. Και επισήμανε ότι έχουμε ακούσει τα πάντα για την Ελλάδα. Από αλήθειες που πονάνε, έως τις πιο εξωφρενικές αδικίες.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η συνεχής ενασχόληση υπονομεύει τις προσπάθειες για τις μεγάλες εθνικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, προσθέτοντας ότι γι' αυτό ζητήσαμε χρόνο. Όμως, έξι μήνες τώρα και παρότι είμαστε μια νέα κυβέρνηση οι αγορές δεν μας έδωσαν το χρόνο αυτό.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των μέτρων που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση και τόνισε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε επώδυνα μέτρα, αλλά και να προχωρήσουμε σε βαθιές και διαρθρωτικές αλλαγές σε θεσμούς και δομές.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επαναστατικές αλλαγές, όπως είπε, που έχουν θεσμοθετηθεί και έφερε ως παραδείγματα τους κανόνες διαφάνειας, την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και τον "Καλλικράτη".

    Ενώ, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική είπε ότι ανανεώνουμε την πολιτική που εφαρμόζαμε στα Βαλκάνια, επανέλαβε την πρότασή του για ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έως το 2014, λέγοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε και καταλύτη για την επίλυση προβλημάτων, όπως εκείνο του Κοσόβου, αλλά και της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ σε ό,τι αφορά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα έκανε λόγο για ανανέωση της προσέγγισης που ξεκίνησε το 2000.

    Ελπίζουμε αυτό να είναι και το έναυσμα για διάλογο, ώστε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ο τερματισμός της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ σε αυτό το σημείο της ομιλίας του χαιρέτησε την παρουσία στο συνέδριο τόσο του Σέρβου πρωθυπουργού Μίρκο Τσβέτκοβιτς , όσο και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στην πορεία της Ελλάδας ως το 2004 έκανε λόγο για το δυναμισμό της οικονομίας, αλλά και τη διεθνή παρουσία της χώρας και πρόσθεσε ότι δεν ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους για την κρίση, αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι έχουμε τη δύναμη και το δυναμικό να αντιμετωπίσουμε την κρίση και το έχουμε αποδείξει.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες που οργάνωσε η Ελλάδα, ενώ τόνισε μετά επιτάσεως το ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με το σπαθί της.

    Εφαρμόζουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά, οι προσπάθειες καρποφορούν, η Ελλάδα ζητά προσοχή στις προσπάθειές της και χρόνο, που τελικά απεδείχθη το πλέον ακριβό αγαθό στην κρίση, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν ζητάμε να μας ξεχρεώσουν, αλλά ζητάμε λογικούς όρους για το δανεισμό μας. Και κατέληξε, λέγοντας ότι πιστεύω πως η Ευρώπη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ενώ, σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κρίση είπε ότι πρέπει να βγουν διδάγματα, ώστε η παγκοσμιοποίηση να γίνει πιο σταθερή, πιο δίκαιη και πιο "πράσινη".

    [02] Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

    Τη διάθεσή τους να μην κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, που αρχίζουν στις 14 Μαΐου, εξέφρασαν σήμερα οι καθηγητές. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Δημ. Πεπές, "δεν κυνηγούμε τις πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν θα δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να παίζει με την ευαισθησία των εκπαιδευτικών. Δεν θέλουμε να ματώσουμε καμία υπουργό, αλλά όχι και να ματώσουν οι εκπαιδευτικοί". Διευκρίνισαν ωστόσο ότι αν η ΑΔΕΔΥ κηρύξει απεργία κατά την περίοδο των πανελλαδικών θα συμμετάσχουν.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ) τόνισαν ότι προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Μαΐου, προσανατολίζονται σε απεργία κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ απάντησαν σε ένα προς ένα στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση.

    Ειδικότερα, δάσκαλοι και καθηγητές, τόνισαν ότι ανησυχούν γιατί με τους λιγότερους διορισμούς δεν θα λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία το Σεπτέμβριο. Οσο για την διετή δοκιμαστική θητεία των εκπαιδευτικών τη χαρακτήρισαν "στρατιωτική θητεία", ενώ αντιδρούν και ως προς την τοποθέτηση του "μέντορα-αξιολογητή" των εκπαιδευτικών, για να προσληφθούν μόνιμα.

    Οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που θα πραγματοποηθεί στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια και στην πορεία στη Βουλή, όπου διεξάγεται η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

    [03] Ερευνα για "στημένα" παιχνίδια

    Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος παρήγγειλε στους κατά τόπους εισαγγελείς να διενεργήσουν ποινικές προκαταρκτικές εξετάσεις για τα "στημένα" παιχνίδια ποδοσφαίρου τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από ελαφρώς ύποπτα ως άκρως διεφθαρμένα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης έχει καταθέσει στο Κοινοβούλιο λίστα με 27 "στημένα" παιχνίδια.

    Οι κατά τόπους εισαγγελείς μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καλέσουν για κατάθεση παράγοντες και παίκτες των εμπλεκόμενων ομάδων.

    [04] "Δεκαετής κρίση"

    Επίθεση στα δυο μεγάλα κόμματα έκανε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

    Μιλώντας στο ρ/σ Αντέννα, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι ο κόσμος γνωρίζει ποιος τον φόρτωσε με «βαρίδια» και στη συνέχεια υποστήριξε:

    «Ξέρει ότι φταίνε οι πολιτικές επιλογές και κυρίως οι λοβιτούρες των δύο μεγάλων κομμάτων. Δεν θέλει και δεν αντέχει πια να συντηρεί το σύστημα των κληρονομικών πρωθυπουργών.Ο λαός μπορεί να αποφασίσει και θα αποφασίσει».

    Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι το ΔΝΤ μιλάει μόνο για περιορισμούς δαπανών και αυξήσεις φόρων και δεν μιλάει καθόλου για ανάπτυξη.

    Υποστήριξε ότι η κουβέντα θα πρέπει να γίνεται κυρίως για την ανάπτυξη, γιατί μόνο αυτή είναι που θα συμβάλλει στην απορρόφηση της ανεργίας, στην καθιέρωση κερδοφόρων προϊόντων και τη μείωση του χρέους, ώστε να ξεφύγουμε άπαξ και δια παντός από την κρίση.

    Μιλώντας για την κρίση εκτίμησε πως θα διαρκέσει μια δεκαετία, διότι, όπως είπε, «είναι απλά μαθηματικά και όλοι μπορούν να κάνουν αυτόν τον υπολογισμό. Όσοι δεν τον κάνουν, μάλλον θέλουν να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό».

    Σχετικά δε με το πολιτικό σύστημα και την εν γένει στάση του στην κρίση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα πρέπει να ομονοήσει και να σταθεί σαν γροθιά απέναντι στην κρίση, χωρίς διχαστικά φαινόμενα που μόνο κακό προξενούν.

    «Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε το αρνητικό σε θετικό», τόνισε.

    Εκτίμησε επίσης ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τις εκλογές και μετά και υποστήριξε ότι ο χρόνος αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ανεύρεση λύσεων.

    «Μας κόστισε η απειρία της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου»,είπε.

    Αναφερόμενος στο κόμμα του και την στάση του απέναντι στην κρίση, είπε ότι πρέπει να παραδειγματισθούν τα άλλα κόμματα από τον εποικοδομητικό τρόπο που ο ΛΑΟΣ ασκεί πολιτική. Τον οποίο περιέγραψε ως «ένα συμμετοχικό τρόπο με προτάσεις και πράξεις προς την εξουσία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 April 2010 - 14:30:37 UTC