Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί"
  • [02] "Να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις"

  • [01] "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί"

    Τη διαβεβαίωση πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατέψει τη χώρα από τον όποιο κίνδυνο, έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Παράλληλα δε τόνισε πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποτρέψει τη μετάδοση της φωτιάς, που άναψε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα βάρος το οποίο δεν είναι βάρος της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης και ίσως της ανθρωπότητας.

    Αναφορικά δε με το σχέδιο "Καλλικράτης", που απασχόλησε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για πραγματικό άλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας.

    Ειδικότερα, ο αγώνας για να είναι η Ελλάδα στο εγγύς μέλλον μια διαφορετική χώρα είναι συνεχής, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την εισηγητική του ομιλία στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Είμαστε αποφασισμένοι, τόνισε, η Ελλάδα να διορθώσει, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μια πορεία δεκαετιών και κάλεσε όλους τους Έλληνες να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.

    Χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή εθνικό και συλλογικό στοίχημα το οποίο αφορά όλους.

    Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και μπορεί και θέλει να αλλάξει και αυτό θα το αποδείξουμε. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες δεν φυγομαχούμε και ότι στα δύσκολα έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι συζητήσεις γύρω από τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης τελειώνουν σε λίγο και πρέπει να δείξουμε ότι η βοήθεια που θα δοθεί στη χώρα θα πιάσει τόπο.

    Περνάμε, όπως τόνισε, μια δύσκολη φάση στη ζωή μας για καθένα από εμάς χωριστά, αλλά και για την ίδια τη χώρα μας.

    Χαρακτήρισε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσωρινά, αλλά και δύσκολα και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τη χώρα από τον όποιο κίνδυνο. Και το ίδιο θα κάνει και ολόκληρη η κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα από την πλευρά της αναλαμβάνει τη δική της ευθύνη στο ακέραιο.

    Ωστόσο, όπως τόνισε, πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της να αποτρέψει τη μετάδοση της φωτιάς, που άναψε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Πρόκειται, όπως είπε, για ένα βάρος το οποίο δεν είναι βάρος της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης και ίσως της ανθρωπότητας.

    Η Ελλάδα, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, αποδεικνύει καθημερινά τη βούλησή της να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, όπως γίνεται με το σχέδιο "Καλλικράτης", το οποίο, όπως είπε, είναι μια νέα αρχιτεκτονική της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης.

    Και χαρακτήρισε το σχέδιο ως πραγματικό άλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας.

    Το σχέδιο, όπως είπε, θα συμβάλει στη δημοσιονομική ανάταξη, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων, καθώς θα υπάρξει μια ευρύτατη διαδικασία συγχώνευσης νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περισσότερες από 4.000.

    Πέρα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας, πρόσθεσε, θα υπάρξει και μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας.

    Παράλληλα, όπως τόνισε, θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία της αυτοδιοίκησης ώστε να ελέγχεται πού διατίθεται κάθε ευρώ.

    Επίσης θα μεταφερθεί μεγάλη σειρά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ενώ το κράτος θα περιοριστεί στις επιτελικές του ευθύνες, οι δε υπηρεσίες θα μεταφερθούν δίπλα στον πολίτη, εκεί δηλαδή που τις έχει ανάγκη.

    Είναι, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ένα μεγάλο άλμα για ένα καλύτερο κράτος.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και μια καινοτομία την οποία χαρακτήρισε κρίσιμη, καθώς η θητεία των οργάνων της αυτοδιοίκησης επεκτείνεται με το σχέδιο "Καλλικράτης" από τα τέσσερα σε πέντε χρόνια με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να ταυτίζονται με τις ευρωεκλογές.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα εμπιστοσύνης προς την αυτοδιοίκηση.

    Το σχέδιο "Καλλικράτης"

    "Το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα της αρχή μιας νέας πορείας", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

    Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι έχει καταστεί κοινή συνείδηση όλων ότι το σπάταλο πελατειακό, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος όπως το βιώνουμε σήμερα.

    Γι' αυτό, επισήμανε ότι στόχος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είναι να αποκτήσουμε ένα καλό κράτος, σύγχρονο και αποτελεσματικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, ένα κράτος - νοικοκύρη που σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου βοηθό του πολίτη και της επιχείρησης.

    Ο Γ. Ραγκούσης σημείωσε ότι το νέο κράτος πρέπει να πατά σε γερά θεμέλια και πως γι' αυτό το λόγο η αλλαγή ξεκινά από τη βάση, δηλαδή από τους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.

    "Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία", ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

    Επιπλέον, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν οι ίδιες συμπεριφορές και στάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

    Εξ άλλου, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι με τη εγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης έως την καταθεσή του στη Βουλή, "στη φάση αυτή είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο βεβαίως των αρχών που έχουμε θέσει γι αυτό".

    Ομιλία Παπανδρέου στο συνέδριο του "Economist"

    Το μήνυμα είναι "μην αφήσετε μια μικρή φωτιά, ένα σπινθήρα να βγει εκτός ελέγχου και να γίνει απειλή για την ευρωζώνη" ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο του "Economist", στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ στην Αθήνα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την αρχή της κρίσης φάνηκε ότι τελικά οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται και δεν λειτουργούν πάντα ορθολογικά, ενώ για τη συγκεκριμένη περίπτωση είπε ότι οι αγορές φοβούνται και υπολογίζουν βασιζόμενες στο χείριστο δυνατό σενάριο και όχι στο πιο πιθανό. Και για να αποδείξει τα λεγόμενά του, ο κ. Παπανδρέου έφερε ως παράδειγμα την άνοδο των σπρεντς σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα όπου δεν υπήρχε ούτε Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης, ούτε εφαρμογή ελέγχων, ούτε πολιτική βούληση για στήριξη της Ελλάδας και πολύ περισσότερο δεν υπήρξε μηχανισμός στήριξης.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι ένα συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι χρειαζόμαστε κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι υποθέτει πως οι διοργανωτές του συνεδρίου δεν φαντάζονταν πως αυτό θα διεξαγόταν σε τόσο φορτισμένες συνθήκες. Και έκανε λόγο για διεθνή πρακτορεία τα οποία μεταδίδουν με αστραπιαία ταχύτητα κάθε λέξη που ακούγεται στην Ελλάδα, αλλά και κάθε φημολογία. Και επισήμανε ότι έχουμε ακούσει τα πάντα για την Ελλάδα. Από αλήθειες που πονάνε, έως τις πιο εξωφρενικές αδικίες.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η συνεχής ενασχόληση υπονομεύει τις προσπάθειες για τις μεγάλες εθνικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, προσθέτοντας ότι γι' αυτό ζητήσαμε χρόνο. Όμως, έξι μήνες τώρα και παρότι είμαστε μια νέα κυβέρνηση οι αγορές δεν μας έδωσαν το χρόνο αυτό.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των μέτρων που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση και τόνισε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε επώδυνα μέτρα, αλλά και να προχωρήσουμε σε βαθιές και διαρθρωτικές αλλαγές σε θεσμούς και δομές.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επαναστατικές αλλαγές, όπως είπε, που έχουν θεσμοθετηθεί και έφερε ως παραδείγματα τους κανόνες διαφάνειας, την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και τον "Καλλικράτη".

    Ενώ, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική είπε ότι ανανεώνουμε την πολιτική που εφαρμόζαμε στα Βαλκάνια, επανέλαβε την πρότασή του για ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έως το 2014, λέγοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε και καταλύτη για την επίλυση προβλημάτων, όπως εκείνο του Κοσόβου, αλλά και της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ σε ό,τι αφορά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα έκανε λόγο για ανανέωση της προσέγγισης που ξεκίνησε το 2000.

    Ελπίζουμε αυτό να είναι και το έναυσμα για διάλογο, ώστε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ο τερματισμός της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ σε αυτό το σημείο της ομιλίας του χαιρέτησε την παρουσία στο συνέδριο τόσο του Σέρβου πρωθυπουργού Μίρκο Τσβέτκοβιτς , όσο και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στην πορεία της Ελλάδας ως το 2004 έκανε λόγο για το δυναμισμό της οικονομίας, αλλά και τη διεθνή παρουσία της χώρας και πρόσθεσε ότι δεν ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους για την κρίση, αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι έχουμε τη δύναμη και το δυναμικό να αντιμετωπίσουμε την κρίση και το έχουμε αποδείξει.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες που οργάνωσε η Ελλάδα, ενώ τόνισε μετά επιτάσεως το ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με το σπαθί της.

    Εφαρμόζουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά, οι προσπάθειες καρποφορούν, η Ελλάδα ζητά προσοχή στις προσπάθειές της και χρόνο, που τελικά απεδείχθη το πλέον ακριβό αγαθό στην κρίση, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν ζητάμε να μας ξεχρεώσουν, αλλά ζητάμε λογικούς όρους για το δανεισμό μας. Και κατέληξε, λέγοντας ότι πιστεύω πως η Ευρώπη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ενώ, σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κρίση είπε ότι πρέπει να βγουν διδάγματα, ώστε η παγκοσμιοποίηση να γίνει πιο σταθερή, πιο δίκαιη και πιο "πράσινη".

    [02] "Να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις"

    Η απόφαση για να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα χρειάζεται να ληφθεί τάχιστα, ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και ο πρόεδρος του ΔΝΤ, αλλά υπογράμμισαν συνάμα πως δεν θα δημοσιευθούν αναλυτικά στοιχεία έως ότου συναφθεί η συμφωνία με την Αθήνα.

    «Είναι αδύνατον να παράσχουμε λεπτομέρειες για ό,τι συμφωνηθεί στο τέλος», τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν, σε συνέντευξη Τύπου με γερμανούς πολιτικούς.

    Νωρίτερα, τα μέλη της γερμανικής αντιπολίτευσης είχαν τονίσει πως ο Στρος-Καν τους είχε δηλώσει πως το πακέτο βοήθειας των ΕΕ/ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα έχει ύψος 100-120 δισ. ευρώ για τρία χρόνια. Στη συνέντευξη ωστόσο ο Στρος-Καν δεν θέλησε να σχολιάσει.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, για το τι θα απαιτήσει η βοήθεια που θα της παραχωρηθεί, θα πρέπει να περαιωθούν εντός ολίγων ημερών.

    «Κάνω την υπόθεση εργασίας πως το πράσινο φως έχει ανάψει, όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό καθαυτό, και κατόπιν υπάρχει άμεση ανάγκη να αποφασίσουμε το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε ο ίδιος στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Ο Στρος-Καν συμφώνησε με τα ρηθέντα του Τρισέ.

    «Όσο ταχύτερα, τόσο καλλίτερα», τόνισε, «εάν όλα πάνε ταχύτερα, είμαι απολύτως βέβαιος πως όλα θα διορθωθούν. Αλλά εάν δεν τα διορθώσουμε με την Ελλάδα, τότε ενδέχεται να υπάρξουν πολλές επιπτώσεις στην υπόλοιπη ΕΕ».

    Δήλωση Α.Μέρκελ

    Πρέπει "να επιταχυνθεί" η ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε μιλώντας στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

    "Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ για την Ελλάδα να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν", τόνισε στη δήλωσή της η καγκελάριος της Γερμανίας.

    Δήλωση Μπ. Ομπάμα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι ανήσυχος για το χρέος της Ελλάδας και η διοίκηση του βρίσκεται σε επαφή με την Ευρώπη για το ζήτημα αυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον σε ανακοίνωση του.

    "Αυτό είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον πρόεδρο και το παρακολουθούμε πολύ στενά", ανέφερε ο κ. Μπάρτον, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

    Ο αμερικανός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και άλλες υπηρεσίες βρίσκονται "σε στενή επαφή με τους εταίρους στην Ευρώπη για το ζήτημα".

    ΔΝΤ: «Τριετές πακέτο, 120 δισ.»

    Το πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα φτάσει τα 100 με 120 δισεκατομμύρια ευρώ για περίοδο τριών ετών, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων στη Γερμανία.

    Οι γερμανοί βουλευτές ενημερώθηκαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τεθεί εκτός αγοράς εκ των πραγμάτων για τρία χρόνια, προσέθεσε ο Γίργκεν Τρίτιν, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων.

    "Το πακέτο θα δοθεί σε περίοδο τριών ετών", σημείωσε ο Τρίτιν και προσέθεσε: "Η Ελλάδα θα πρέπει ντε φάκτο να απομακρυνθεί από τις χρηματαγορές για τρία χρόνια".

    Τις λεπτομέρειες αυτές του σχεδίου επιβεβαίωσε και στέλεχος των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών.

    Ο Τόμας Όπερμαν, ένας από τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι το ΔΝΤ αναφέρθηκε σε έναν αριθμό 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περίοδο τριών ετών. Επίσης διευκρίνισε ότι τα μέλη της ευρωζώνης θα είναι δευτερεύοντες πιστωτές, σύμφωνα με το σχέδιο βοήθειας.

    "Έτσι γίνεται σαφές ότι η ανάμειξη της Γερμανίας στην ελληνική διάσωση δεν θα ανέρχεται σε λιγότερο από 25 δισεκατομμύρια ευρώ", σημείωσε ο Όπερμαν, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει αυτόματη έγκριση της βοήθειας από την Μπούντεσταγκ, τη γερμανική κάτω βουλή.

    Παράλληλα ο Ρόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για τη δημοσιονομική πολιτική, δήλωσε ότι το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απέρριψαν το αίτημα ορισμένων γερμανών βουλευτών να περιληφθούν οι τράπεζες σε ένα πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

    Ο Μπάρτλε έκανε τη δήλωση αυτή έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Στρος-Καν.

    "Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα ικανοποιηθούν εγκαίρως"

    Οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, δήλωσε στο Τόκιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    "Στο μυαλό μου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση στις ανάγκες της Ελλάδας", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας.

    "Η αναδιάρθρωση του χρέους (της Ελλάδας) δεν αποτελεί ενδεχόμενο. Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

    Από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα ικανοποιηθούν εγκαίρως, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχωρούν με σταθερό και γρήγορο ρυθμό και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Α. Αλταφάζ το απέκλεισε κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν αποτελεί επιλογή για κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης, ούτε για την Επιτροπή και την ΕΚΤ, αλλά ούτε και για το ΔΝΤ. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί καν αντικείμενο των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα, σχετικά με τους όρους στήριξης της Ελλάδας.

    Συνεχίζοντας, ο Α. Αλτατάζ τόνισε ότι υπάρχει μόνο μία οδός την οποία έχουν επιλέξει τα κράτη μέλη του ευρώ και η οποία είναι και η πιο αποτελεσματική. Σημείωσε, στη συνέχεια, ότι αυτή η οδός είναι η πιο ενδεδειγμένη για την Ελλάδα, η οποία θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία των αγορών και θα διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

    Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει αν λόγω των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να επισπευτεί η Σύνοδος του Eurogroup, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η ΕΕ σέβεται τις νομικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένα κράτη μέλη.

    Καταλήγοντας, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ είναι αποφασισμένα να εγγυηθούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της Standard & Poors να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η Σαντάλ Τιουζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στα μέτρα που έχει υιοθετήσει. Αναμένει από τους οίκους αξιολόγησης να λαμβάνουν υπόψη τους τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, και το μηχανισμό στήριξης που έχει αποφασιστεί, καθώς επίσης να τηρούν υπεύθυνη και συνεπή στάση, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο».

    Η Σ. Τιούζ κατέληξε λέγοντας ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης και ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις συμπεριφορές των αγορών.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν κάλεσε τις πορτογαλικές αρχές να είναι προετοιμασμένες να πάρουν πρόσθετα μέτρα, εντός του 2010. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή δεν αμφιβάλει ότι η Πορτογαλία θα επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματός της για το 2010.

    Έκτακτη σύνοδος της ευρωζώνης στις 10 Μαΐου

    Στο μεταξύ, η υπηρεσία Dow Jones Newswires μεταδίδει πως στις 2 Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαική Ενωση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ενόψει της διάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 Μαΐου για την έγκριση του σχεδίου.

    Η υπηρεσία επικαλείται έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που δόθηκε στα μέλη της γερμανικής βουλής με πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητησουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, στις 4 Μαΐου, το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα στις 6 ή τις 7 Μαίου και στις 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ.

    Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα "La Tribune" προειδοποιεί μάλιστα ότι αν δεν δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει θα είναι "αφόρητη".

    "Οι Έλληνες πρέπει να καταπιούν "ένα δυσάρεστο φάρμακο" και να αποδεχτούν τη βοήθεια από το εξωτερικό εάν θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση με το χρέος τους, τονίζει ο Στρος Καν και προσθέτει: "Βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Εάν δεν τους βοηθήσουμε, θα βρεθούν σε αφόρητη κατάσταση".

    "Οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούν ότι η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους, μετά από πολλά χρόνια απρόσεκτων κινήσεων, θα είναι επώδυνη και δύσκολη. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγουν από αυτή την κατάσταση", ανέφερε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Τη σύσκεψη κορυφής στις 10 Μαΐου επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης Χέρμαν φαν Ρομπέι από τον Τόκιο.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης στο Τόκιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας, ανέφερε πως "μετά τις διαπραγματεύσεις που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν, στις 10 Μαΐου την καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα"

    "Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχίζονται. Είναι σε καλό δρόμο και δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας" πρόσθεσε ο Βαν Ρομπέι.

    "Αποκλείεται η Ελλάδα, ή άλλο κράτος μέλος της ευρωζώνης, να κάνει στάση πληρωμών", υπογράμμισε από το Σικάγο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

    "Αυτό, το έχω ξαναπεί, κατ' εμέ αποκλείεται η στάση πληρωμών από ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης", διακήρυξε ο κ. Τρισέ, που απαντούσε στο ερώτημα, "ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το ευρώ, εάν η Ελλάδα, ή άλλο μέλος της ευρωζώνης, κάνει στάση πληρωμών".

    Παράλληλα, ο κ. Τρισέ αρνήθηκε επίμονα να αναφερθεί σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΕΕ, την Επιτροπή των Βρυξελλών και το ΔΝΤ, για έναν "μηχανισμό στήριξης" προς την ελληνική οικονομία.

    H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά αποφάσισε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (short selling) .

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η απαγόρευση αυτή τίθεται σε ισχύ από 28 Απριλίου 2010 και ισχύει μέχρι την 28η Ιουνίου 2010.

    Την ίδια ώρα, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων κινείται γύρω από τις 900 μονάδες βάσης, ενώ νωρίτερα ξεπέρασε και τις 1.000 μονάδες, από 690 μονάδες βάσης που έκλεισε χθες.

    Το ευρώ, υποχώρησε στο 1,3143 έναντι του δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ένα έτος, ωστόσο αργότερα σημείωσε άνοδο και διαμορφώνεται στα 1,3225 δολάρια.

    Σπίγκελ: "Πώς η Γερμανία επιδείνωσε την ελληνική κρίση"

    «Oι Έλληνες είναι κυρίως υπεύθυνοι για τη σημερινή τους κατάσταση, αλλά η γερμανική κυβέρνηση έκανε την κρίση χειρότερη με την απροθυμία της να χορηγήσει βοήθεια», γράφει το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ σε κύριο άρθρο στην ηλεκτρονική του έκδοση.

    «Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, φέρει την κύρια ευθύνη για το γεγονός ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι πρέπει τώρα να υποφέρουν» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό στο άρθρο που έχει τον τίτλο «Πώς η Γερμανία επιδείνωσε την ελληνική κρίση».

    «Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι Έλληνες, οι οποίοι προφανώς δεν είχαν υπό έλεγχο τα στατιστικά τους στοιχεία και έστελναν τη μια ψευδή αναφορά μετά την άλλη για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Από την άλλη πλευρά είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι αισθάνονταν μεγάλη ευχαρίστηση εμποδίζοντας την ταχεία και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στην ελληνική κρίση του ελληνικού - οδηγώντας στα ύψη το κόστος της λύσης» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό σε ανάλυση του Γκούσταβ Χορν.

    «Το λαϊκιστικό επιχείρημα ότι η πλειοψηφία του γερμανικού πληθυσμού αντιτίθεται στην οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα, αποδίδεται επίσης στη γερμανική κυβέρνηση - γιατί η καγκελάριος Μέρκελ, μπλόκαρε τη μόνη επιτυχή πορεία που θα είχε εμποδίσει την ανάγκη να καταβληθούν τελικά πολλά δισεκατομμύρια σε ενισχύσεις».

    «Την ίδια ώρα, είναι εντυπωσιακό το πόσο πολλοί εκπρόσωποι των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία παρέχουν συμβουλές προς τους Έλληνες, που κυμαίνονται από τις δραστικές περικοπές αμοιβών ως την άμεση κήρυξη πτώχευσης και την άμεση αποχώρηση από την ευρωζώνη... Η απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να βοηθήσει την Αθήνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πρόσκληση στους κερδοσκόπους να στοιχηματίσουν για το θάνατο της χώρας αυτής της νότιας Ευρώπης. Αυτό εξηγεί επίσης, γιατί τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη τις τελευταίες ημέρες. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει τώρα τόσο υψηλά επιτόκια για τα χρέη της, ώστε να μην μπορεί πλέον να τα βγάλει πέρα χωρίς εξωτερική βοήθεια, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις των φόρων, καθώς και μαζικές περικοπές μισθών» γράφει το Σπίγκελ.

    Το γερμανικό περιοδικό, αναφέρεται επίσης στον ρόλο των κερδοσκόπων. «Είναι γεγονός ότι οι κερδοσκόποι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για την Ελλάδα όσο και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων!

    Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί παίκτες της αγοράς όπως τα hedge funds, τα οποία όσο πιο χαοτικά είναι τα πράγματα, τόσο περισσότερο τους αρέσει. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι η πολιτική σαφήνεια, και για το λόγο αυτό ικανοποιούνται όταν οι πολιτικοί επιδίδονται σε κινδυνολογία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτή η κινδυνολογία τα πήγε εξαιρετικά, όπως δείχνουν τα ασφάλιστρα κινδύνου που εκτοξεύθηκαν στα ύψη».

    Το Σπίγκελ, αναφέρεται επίσης, στο ρόλο των οίκων αξιολόγησης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να λησμονηθεί. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προκάλεσε κύματα κερδοσκοπίας.

    Στην ανάλυση του Σπίγκελ τονίζεται επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα έπρεπε να είχε καταστήσει σαφές εδώ και εβδομάδες ότι μοιράζεται την κοινή ευθύνη για ένα ισότιμο κράτος μέλος, διακηρύσσοντας την ετοιμότητά της, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε περίπτωση ανάγκης, να εγγυηθεί τις πληρωμές προς την Ελλάδα. Η δήλωση αυτή θα είχε κάνει την κερδοσκοπία πολύ πιο δύσκολη, και επίσης, θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τη δραματική κατάρρευση της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Επίσης, θα είχαν αυξηθεί οι πιθανότητες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να σωθεί από μόνη της. Και αυτό θα είχε σώσει πολλά χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων.

    Η υποχωρητικότητα της γερμανικής κυβέρνησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη δειλία της έναντι των ταμπλόιντς, θα στοιχίσει τώρα πολύ πιό ακριβά στους φορολογούμενους», αναφέρει το Σπίγκελ και καταλήγει: Το μόνο πράγμα που επιτεύχθηκε είναι οι κερδοσκόποι να πάρουν μεγαλύτερο θάρρος για να δράσουν. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν κι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, να βουλιάξουν στο φαύλο κύκλο της κερδοσκοπίας. Αυτό θα ήταν το τέλος της νομισματικής ένωσης».

    Υποβάθμιση της Ισπανίας από S&P

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε την δανειοληπτική ικανότητα της Ισπανίας από το επίπεδο «ΑΑ+» σε «ΑΑ», σύμφωνα με ανακοινωθέν της, μία ημέρα μετά τις αντίστοιχες υποβαθμίσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

    Η S&P δικαιολόγησε την απόφασή της βάσει «της αναθεώρησης των μεσοπρόθεσμων μακροοικονομικών προβλέψεών της», καθώς η ισπανική οικονομία συναντά δυσκολίες για να ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει βυθισθεί από το 2008.

    Οι άσχημες οικονομικές προοπτικές πρόκειται να επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά της Ισπανίας και είναι απαραίτητες επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανσή τους, τονίζει ο οίκος.

    «Εκτιμούμε πως η πραγματική ανάπτυξη του ισπανικού ΑΕΠ θα είναι κατά μέσο όρο 0,7% κατ΄έτος για το διάστημα 2010-16, αντιθέτα με τις προηγούμενες προβλέψεις για ανάπτυξη ανώτερη του 1% κατ' έτος', υπογραμμίζει η Standard & Poor's στο ανακοινωθέν.

    Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας βασίσθηκε στις ανησυχίες για τον προϋπολογισμό της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 April 2010 - 6:07:08 UTC