Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σύντομα η ενεργοποίηση του μηχανισμού"
  • [02] Ευ.Βενιζέλος για ιπτάμενους Π.Α.
  • [03] Δεμένα τα πλοία
  • [04] Πολλαπλές οι επιπτώσεις

  • [01] "Σύντομα η ενεργοποίηση του μηχανισμού"

    Συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και από τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών της επιτροπής η οποία - υπό την εποπτεία του Θ. Πάγκαλου - εξετάζει την κατάργηση ή τη συγχώνευση οργανισμών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο, το οποίο είναι έτοιμο, προβλέπει σε πρώτο κύμα την κατάργηση ή την συγχώνευση 70 - 75 οργανισμών, ενώ εκτιμάται ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν λειτουργικά έξοδα, που άμεσα ή έμμεσα βαρύνουν τον προϋπολογισμό.

    Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους οργανισμούς αυτούς κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το πιο πιθανό είναι η μετάταξή τους, ενώ σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει ο νόμος.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της τριμερούς αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, με κυβερνητικά στελέχη.

    Την βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού χρηματοδότησης της Ελλάδας θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα, στις αρχές Μαΐου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας χθες σε σχετικές ερωτήσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΔΝΤ, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού, Ντομινίκ Στρος-Καν, του οποίου την ανακοίνωση καλωσόρισε.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο γενικός διευθυντής του ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν γνωρίζει καλά την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε "πολύ θετική" και την υποστηρικτική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας που βασίζεται σε αυστηρότερους όρους οι οποίοι θα υλοποιηθούν και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι ήδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε περιορισμός του δημόσιου ελλείμματος κατά 40%, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και προχωρά στην αποκρατικοποίηση και τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών, όπως και σε ριζικές μεταρρυθμίσεις σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως είναι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

    Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τις αγορές να λάβουν υπόψη τους τις σημαντικές τομές στις οποίες προχώρησε ήδη η ελληνική κυβέρνηση αλλά και αυτές τις οποίες επεξεργάζεται και προτίθεται να εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον. "Κατανοώ ότι οι αγορές συνεχίζουν να θέλουν να πεισθούν, αλλά όλα όσα κάνουμε αποτελούν μια πολύ ισχυρή τοποθέτηση" σημείωσε.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι η χώρα είναι και θα παραμείνει μέλος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ευρωπαϊκή στήριξη με 30 δισεκατομμύρια ευρώ που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενός τριετούς προγράμματος.

    Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους λέγοντας ότι ποτέ δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο, και δεν αποτελεί μέρος των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων.

    Όλα τα αποφασιστικά μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπούν στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των αγορών, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκτίμησε ότι μετά την ύφεση του τρέχοντος έτους, και πιθανώς του 2011, η ελληνική οικονομία, η οποία θα έχει καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική, θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική από άλλες χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ, καθώς τώρα πρόκειται για κοινό μηχανισμό μέσω του οποίου διασφαλίζεται και η ακεραιότητα του ευρώ. Αφού υπογράμμισε ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή συμβολή, καθώς τα δυο τρίτα του δανείου θα δοθούν από την Ευρώπη, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παίρνει τα αναγκαία μέτρα "και κανείς άλλος δεν θα το κάνει για μας".

    Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, ανέφερε τη μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 10%, ενώ σημείωσε ότι οι μισθοί δεν είναι η μόνη πτυχή της ανταγωνιστικότητας και ανέφερε το παράδειγμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων που επίσης θα συμβάλλει στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας.

    Την πεποίθηση ότι η Γερμανία υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, εξέφρασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κληθείς να αποτιμήσει τη στάση του Βερολίνου.

    Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα προχωρήσει παράλληλα με αυτή που θα προέρχεται από την ΕΕ, αναφέρθηκε στην "κατάσταση που κληρονομήσαμε" από την προηγούμενη κυβέρνηση, και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τις αγορές το γεγονός ότι "καθάρισαν" τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας.

    Όσοι στοιχηματίζουν στην πτώχευση της Ελλάδας θα χάσουν τα χρήματά τους, τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν παρατηρείται μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας και για αυτό χρειάζεται ευρύτερος χειρισμός σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού εκτίμησε ότι όλα τα βήματα θα γίνουν έγκαιρα, τόνισε ότι η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, η αξία της οποίας, όπως ανέφερε, ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε, επίσηςσυναντήσεις με τους ομολόγους του της Βραζιλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, στο πλαίσιο των επαφών του με σημαντικά μέλη του ΔΝΤ.

    B<Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου>/B<

    "Είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι το ΔΝΤ έρχεται εδώ, για να επιβάλει σκληρότερους ή διαφορετικούς όρους από αυτούς τους οποίους κουβεντιάζουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν κρίνει το σύνολο της πορείας του ΔΝΤ, την οποία χαρακτήρισε ως μη μονοδιάστατη με επιτυχίες και αποτυχίες, αλλά κρίνει τις προτάσεις που κάνει για την Ελλάδα οι οποίες δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου στη συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ υπάρχει μια απλή κοινή προσέγγιση ότι η Ελλάδα πρέπει τα επόμενα χρόνια να μειώσει δραστικά το έλλειμμα, να ελέγξει το δημόσιο χρέος και να κάνει όλες τις διαρθρωτικές προσαρμογές ώστε να υπάρξει μια πιο ανταγωνιστική οικονομία.

    Ο υπουργός καταλήγει στη δήλωσή του ότι αυτή η κοινή προσέγγιση είναι μια κατεύθυνση στην οποία παρατάσσεται και η κυβέρνηση και μεταφράζεται με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των συναντήσεων με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Στο πλαίσιο του δυνατού δεν πρόκειται να αφήσουμε την κοινωνική μας πολιτική και κύριο μέλημά μας είναι η προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Τόνισε, επίσης, ότι «στο σημείο που βρισκόμαστε, η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να σώσουμε τη χώρα και όλες οι πράξεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τείνουν και συγκλίνουν προς τα εκεί».

    Κληθείς να σχολιάσει προτάσεις του πρώην υπουργού Αλ. Παπαδόπουλου για πιο τολμηρές αποφάσεις, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι μπορεί να υπάρχει ένα κυρίως οικονομικό σκηνικό που κάνει την κυβέρνηση να λειτουργεί υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αλλά έχει σχέδιο που θα υλοποιήσει και που θα μας βγάλει από την κρίση.

    «Ετέθη όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος υπό μορφή ερώτησης από τους εκπροσώπους της τριμερούς επιτροπής η ύπαρξη 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα απόρησαν γιατί δεν αφήνουμε 12 μισθούς», είπε ο κ. Πεταλωτής σχετικά με το εάν υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και εάν θα ληφθούν και μέτρα για την αγορά.

    Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «υπάρχει όμως ισχυρότατη επιχειρηματολογία, η οποία έχει να κάνει και με την προστασία του εισοδήματος του απλού Έλληνα πολίτη αλλά και του κρατικού εισοδήματος και των ταμείων ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία η περικοπή αυτών των δύο μισθών θα σήμαινε ένα δυσβάστακτο βιοτικό επίπεδο για τον πολίτη και μια πολύ μεγάλη απώλεια περίπου 2 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία».

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή την επιχειρηματολογία και εκτίμησε ότι «στο τέλος τα επιχειρήματά μας θα πείσουν και τους εταίρους μας».

    Για το αν θα συζητηθεί στη Βουλή το ζήτημα της δανειοδότησης, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι ο τρόπος που θα ενημερωθεί η Βουλή και θα πει την άποψή της δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά θα ανακοινωθεί.

    «Εμείς θέλουμε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των πάντων και διάλογος για συγκεκριμένα ζητήματα και μάλιστα όταν πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο εθνικό θέμα. Άρα δεν θα υπάρχει παράπονο για έλλειμμα ενημέρωσης από κανέναν», είπε.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτή συγκαλείται αύριο με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού «επειδή θέλουμε διάλογο, όχι απλώς για να ακούσει και να χειροκροτήσει η ΚΟ, αλλά για να συζητήσει πάνω στο ζήτημα του δανεισμού».

    «Φυσικά δεν φοβόμαστε τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να υπάρχουν», σημείωσε.

    Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και η μεγαλύτερη μερίδα του λαού «ευθαρσώς» προκρίνουν τη διαδικασία που προωθεί η κυβέρνηση, «γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή που ακολουθεί» και συμπλήρωσε ότι επειδή γνωρίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ποιος ευθύνεται, θα εκφραστούν και με τον ανάλογο τρόπο που ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι.

    Ο κ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού», εξηγώντας πως «όταν έχουμε να κάνουμε με μια τόσο σημαντική κατάσταση είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν μπορεί να αλλάζει τη σύνθεση της κυβέρνησης, όταν μάλιστα όλοι τα υπουργεία εργάζονται τόσο σκληρά».

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αναξιόπιστη και ανυπόληπτη και έκανε λόγο για «εγκλήματα σε βάρος όλων των Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών».

    Επεσήμανε δε ότι σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, η κυβέρνηση έδωσε μάχη για να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και να κερδίσει την αξιοπιστία των εταίρων και των διεθνών παραγόντων.

    «Λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν επώδυνα, ενώ παράλληλα προωθούμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία και το κράτος, όχι επειδή μας το επιβάλλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας, αλλά επειδή το απαιτεί η σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για τη χώρα σε σχέση με το δανεισμό, οι όροι του οποίου θα ανακοινωθούν αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

    Εξήγησε δε ο κ. Πεταλωτής ότι αφού δεν κατέστη δυνατό να δανείζεται η χώρα με λογικά επιτόκια και αφού η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποθηκεύσει το μέλλον του ελληνικού λαού, προχώρησε την προηγούμενη Παρασκευή σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

    Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι ειλικρινής απέναντι στους πολίτες και ότι «είναι πολύ εύκολο να είμαστε μηδενιστές, να απαξιώνουμε τα πάντα και να τροφοδοτούμε μια ξενοφοβία, λέγοντας ότι παραδινόμαστε άνευ όρων».

    «Θα περάσουμε δύσκολα, ούτως ή άλλως, περνάμε δύσκολα, αλλά θα κατακτήσουμε τελικά το κράτος που αξίζει στους Έλληνες», τόνισε, για να επισημάνει ότι με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών προχωράμε μπροστά.

    Εξ άλλου, ερωτηθείς σε τι συνίσταται η ικανοποίηση που εξέφρασε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι αυτό έγκειται στο ότι προχωράμε σε αυτή τη διαδικασία δανεισμού, που, δυστυχώς αν και ήταν αυτονόητο να μπορούμε να δανειζόμαστε, η πραγματικότητα το κατέστησε ζητούμενο.

    «Οπότε όσο προχωράει αυτή διαδικασία του δανεισμού προχωράει, τόσο θα δηλώνουμε ικανοποιημένοι, στα μέτρα πάντα που ζούμε σήμερα», είπε.

    Αντιδράσεις από ΕΕ

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι έχει "εμπιστοσύνη" στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι οποίες πρόκειται να καταλήξουν στο πρόγραμμα οικονομικών μέτρων που απαιτεί το Βερολίνο για την αποδέσμευση της βοήθειας για την Αθήνα.

    "Έχω εμπιστοσύνη" στην έκβαση των διαπραγματεύσεων που γίνονται μεταξύ του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε η Μέρκελ σε μικρή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η οποία αποσκοπούσε ολοφάνερα στο να θέσει σε νέο πλαίσιο τη συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό στη Γερμανία και στην Ευρώπη.

    "Το λέω ξεκάθαρα, η Γερμανία θα βοηθήσει (την Ελλάδα) αν πληρούνται οι προϋποθέσεις", σημείωσε επίσης η καγκελάριος.

    Ταυτοχρόνως η Μέρκελ υπογράμμισε ότι "κατανοεί πολύ καλά τις ανησυχίες των ανθρώπων στη Γερμανία" και προσέθεσε ότι γι'αυτό επιμένει "σε ένα πλήρες, καλά προετοιμασμένο πρόγραμμα".

    Η Μέρκελ απέκλεισε τέλος την υπόθεση για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο, στο οποίο αναφέρθηκαν διάφοροι στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες, "δεν αποτελεί επιλογή" και υπογράμμισε ότι το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να προκαλεί ανησυχία στις αγορές.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε σήμερα με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας για να συζητήσει την ταχεία κατάρτιση ενός νομοσχεδίου βάσει του οποίου θα χορηγηθεί βοήθεια προς την Ελλάδα πριν από τις 19 Μαΐου.

    Ολα τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι "ουσιαστικά έτοιμα να βοηθήσουν την οικονομικά δοκιμαζόμενη Ελλάδα", δήλωσε ο Σόιμπλε μετά τη σύσκεψη.

    Ο γερμανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο μπορεί τώρα να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για τη χορήγηση περίπου 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, μέσω κρατικής τράπεζας.

    "Ανέφερα στους κοινοβουλευτικούς ηγέτες τις ανάγκες της Ελλάδας και ζήτησα να πραγματοποιήσουμε τη συζήτηση και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στη Βουλή, ώστε να είμαστε σε θέση - όπως και άλλες χώρες - να κάνουμε διαθέσιμα στην Ελλάδα τα αναγκαία δάνεια πριν από τις 19 Μαΐου, αν χρειαστεί", δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

    Οπως είπε, ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει στις 19 Μαΐου το ευρω-ομόλογο ύψους 8,5 δισ. ευρώ θα είχε "απρόβλεπτες συνέπειες".

    Ο Σόιμπλε υπογράμμισε ακόμα ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τη σταθερότητα του ευρώ και επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΕΕ και το ΔΝΤ ως το Σαββατοκύριακο.

    "Το θέμα είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος", είπε.

    Ο Σόιμπλε είπε ότι τόσο ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ θα βρίσκονται μεθαύριο Τετάρτη στο Βερολίνο όπου θα έχουν συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Αντίθετα ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης για τη βοήθεια προς την Ελλάδα ως τις κρίσιμες εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στις 9 Μαΐου.

    Στο μεταξύ, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκριναν σήμερα απαραίτητη "την άμεση και αποφασιστική δράση κατά της κερδοσκοπίας που έχει στόχο την Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

    Η κατάσταση της Ελλάδας ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι δύο άνδρες κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας.

    Και οι δύο "εξέφρασαν τη συμφωνία τους για την αναγκαιότητα άμεσης και αποφασιστικής δράσης κατά της κερδοσκοπίας που έχει στόχο την Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ", σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

    "Εξέφρασαν επίσης τη συμφωνία τους για την σπουδαιότητα μίας φιλόδοξης ευρωπαϊκής οικονομικής στρατηγικής που θα βασίζεται σε μία πραγματικά ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση", προσθέτει η ανακοίνωση.

    Πεπεισμένος ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα "παρά το γεγονός ότι τα προβλήματά μας απέχουν πολύ από το να έχουν τελειώσει" θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τη σημερινή κρίση και ότι η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ θα διαφυλαχθεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι.

    "Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση, η οποία δεν είχε προβλεφθεί όταν ορίσθηκαν οι κανόνες της νομισματικής ένωσης. Αλλά, βήμα βήμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελλάδα θα ξεπεράσουν την κατάσταση", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Φειδωλός ήταν στις δηλώσεις του ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, απαντώντας σήμερα από τις Βρυξέλλες στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    Ερωτηθείς πότε θα είναι έτοιμη η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ο Α. Αλταφάζ αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες.

    Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε τη δήλωση των κρατών μελών της ευρωζώνης της 11ης Απριλίου, κατά την οποία δεσμεύονται να στηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα, αν χρειαστεί, με σκοπό να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ. Καταλήγοντας, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας υπάρχει ένα κοινό μέτωπο, χωρίς ρίξεις.

    Ανησυχίες "για κάποιες από τις ακαμψίες που έχει επιδείξει η Γερμανία" εξέφρασε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι και δήλωσε ότι ίσως να πρέπει να πραγματοποιηθεί ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής για να ξεπεραστεί.

    "Δεν μπορούμε ν΄αποφύγουμε την επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα, έστω κι αν κάποιος αμφιβάλλει ότι πρέπει να επικρατήσει η αλληλεγγύη αυτήν τη στιγμή, γιατί δεν είναι μόνον μια ηθική υποχρέωση, αλλά είναι και προς το συμφέρον μας", τόνισε.

    Ο Φρατίνι δέχθηκε το επιχείρημα της Γερμανίας ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ελλείμματος που έχει υποσχεθεί στους εταίρους της της ευρωζώνης, αλλά επέμεινε ότι "η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός" για να βοηθήσει σ΄αυτό.

    «Η Αυστρία υποστηρίζει την ταχεία ενεργοποίηση της βοήθειας προς την Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης», τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Επισήμανε δε, πως «όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενδιαφέρονται, ώστε να παραμείνει σταθερό το Ευρώ».

    Όπως ανέφερε, ο ίδιος αναμένει ότι θα υπάρξει συμφωνία πρόσθεσε πως αυτή η βοήθεια, «η οποία προφανώς είναι επιτακτικά αναγκαία, θα πρέπει να έχει και ουσιαστικά αποτελέσματα και αυτό είναι εφικτό, εάν ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό».

    Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, τόνισε ότι στην Αυστρία υπάρχει ήδη μία νομική βάση για υποστήριξη της Ελλάδας και η χώρα του μπορεί να δράσει αμέσως, αλλά «σημαντικό τώρα θα είναι να μην αμφισβητηθούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού της Ελλάδας».

    «Υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλους τους όρους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Νευρικότητα στην αγορά ομολόγων

    Σε νέα υψηλά ιστορικά ρεκόρ διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς η αγορά αμφισβητεί πλέον την λειτουργικότητα του μηχανισμού βοήθειας. Αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσο το πακέτο των 45 δισ. ευρώ που έχει αποφασιστεί για φέτος είναι επαρκές και εγείρουν ερωτηματικά για το πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί η Ελλάδα το 2011.

    Συνακόλουθα επαναφέρουν το σενάριο της χρεωκοπίας και της αναδιάρθρωσης του χρέους στην περίπτωση που τα παραπάνω ερωτήματα δεν απαντηθούν πειστικά σε εύλογο χρόνο. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί στο 9,37% και το περιθώριο (spread) στο 6,34% (634 μ.β). Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έχει φθάσειι το 12,46% και του 5ετούς στο 10,8%.

    [02] Ευ.Βενιζέλος για ιπτάμενους Π.Α.

    Εκφράζω τη βαθιά απογοήτευση του ελληνικού λαού - κατ' εντολήν του οποίου η κυβέρνηση ασκεί την διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων,σύμφωνα με το Σύνταγμα - για τη σημερινή μαζική δήλωση δήθεν ψυχολογικής αδυναμίας ιπταμένων της πολεμικής αεροπορίας να εκτελέσουν τα πτητικά τους καθήκοντα στις μη επιχειρησιακές πτήσεις, επειδή ήθελαν με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση της αυτοτελούς ευνοϊκής φορολόγησης του πτητικού επιδόματός τους, στο πλαίσιο της νέας συνολικής φορολογικής πολιτικής.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός εθνικής άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος από το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται για να μετάσχει στην κοινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ.

    Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι αυτό έγινε, παρ' ό,τι έχει ο ίδιος δημόσια δηλώσει κατ' επανάληψη την πρόθεση της κυβέρνησης, όχι μόνο του υπουργείου εθνικής άμυνας, αλλά και του υπουργείου οικονομικών- να αποκαταστήσει την εισοδηματική απώλεια των ιπταμένων, χωρίς να κάμπτεται η γενική αρχή της ενιαίας φορολόγησης όλων των εισοδημάτων.

    Αυτό επαναλήφθηκε μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής, ως κοινή επιθυμία και θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.

    Είναι, όμως, εξαιρετικά αποθαρρυντικό, ανέφερε ο υπουργός άμυνας, να στέλνουν κάποιοι στον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι οι Έλληνες αεροπόροι πετούν στους ουρανούς της πατρίδας, όχι λόγω αίσθησης καθήκοντος, αλλά για λόγους οικονομικούς. Αυτό αδικεί τους Έλληνες πιλότους, είπε.

    Είναι εξίσου αποθαρρυντικό, είπε ο υπουργός άμυνας, να στέλνουν κάποιοι στον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι ο καθένας μπορεί να καταχράται των μέσων πίεσης που διαθέτει, για συντεχνιακούς λόγους, τη στιγμή που η πατρίδα χρειάζεται μια πανεθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης.

    Αυτές οι μεθοδεύσεις δεν τιμούν το σώμα των αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας και τη λαμπρή παράδοση του όπλου, είπε ο υπουργός και σημείωσε ακόμη πως εκλαμβάνει το περιστατικό αυτό ως ένα ατυχές και στιγμιαίο σφάλμα εκτίμησης, που δεν αντιπροσωπεύει τα στελέχη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, πλήττει, όμως, την εικόνα τους, αλλά ευτυχώς όχι και την άμυνα της χώρας.

    Φταίνε πρωτίστως οι λίγοι που παρέσυραν τους πολλούς, αλλά και οι πολλοί έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, που παρασύρθηκαν από τους λίγους, οι οποίοι δεν είχαν προφανώς επίγνωση του ρόλου τους και της θέσης τους, κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός άμυνας.

    EE - Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας

    H εξέλιξη όλων των προγραμμάτων του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, σε σύνθεση υπουργών Άμυνας τη ΕΕ με το ΝΑΤΟ συζητήθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο. Εκτός από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας συμμετέχουν στην κοινή Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ.

    Στην παρέμβασή του, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, όπου συζητήθηκε και το ζήτημα της θαλάσσιας επιτήρησης στην ΕΕ, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην εμπειρία της FRONTEX και στη σημασία που έχει ο σεβασμός της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας στα θέματα αυτά, καθώς και στην ανάγκη να συγκροτηθεί μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ, η οποία να λαμβάνει υπόψη αφενός μεν την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, αφετέρου δε τις άλλες θαλάσσιες πολιτικές της ΕΕ.

    Στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, συζητήθηκαν, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουσεν, θέματα που αφορούν κυρίως το Αφγανιστάν ενώ στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πολλούς ομολόγους του για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Χθες στο δείπνο εργασίας των υπουργών Άμυνας υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαίδης Άστον, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας και τις μεγάλες στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ, όπως την «ATALANTA» στη Σομαλία και την «ALTHEA» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην οποία μετέχει και θα εξακολουθήσει να μετέχει η Ελλάδα, σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.-

    [03] Δεμένα τα πλοία

    Δεμένα στα λιμάνια της χώρας παραμένουν, από το πρωί, όλα τα υπό ελληνικής σημαίας πλοία, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

    Οι Έλληνες ναυτεργάτες διαμαρτύρονται για την επικείμενη άρση του καμποτάζ, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και η οποία δίνει το δικαίωμα και στα ξένα κρουαζιερόπλοια να χρησιμοποιούν για τις θαλάσσιες περιηγήσεις τους και τα ελληνικά λιμάνια.

    Οι απεργοί έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Πειραιά, όπου κατέπλευσε το, με σημαία Μάλτας, κρουαζιερόπλοιο "Ζενίθ".

    Από τον Πειρειά δεν θα αποπλεύσουν για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 20 πλοία.

    Σταση εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του, θα αντιμετωπίσει, αύριο, το επιβατικό κοινό καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κοτζιά.

    Συγκεκριμένα από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα τραβούν χειρόφρενο τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ, ενώ τις ίδιες ώρες θα επιστρέψουν στα αμαξοστάσιά τους οι συρμοί του Μετρό, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και του Τράμ. Κανονικά θα κινηθεί ο Προαστιακός.

    Πάντως, το επιβατικό κοινό θα πρέπει να υπολογίσει πως τα ΜΜΜ θα αρχίσουν να αποσύρονται τουλάχιστον μια ώρα πριν από τις 11 το πρωί και η πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων αναμένεται τουλάχιστον μια ώρα μετά τις 5 το απόγευμα.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της πόλης (ΟΑΣΘ) που συμμετέχουν στην κινητοποίηση που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος, με δύο στάσεις εργασίας το πρωί και το βράδυ.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΘ, η στάση εργασίας έχει προγραμματιστεί από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    [04] Πολλαπλές οι επιπτώσεις

    Πολλαπλές επιπτώσεις στη ζωή, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων, φαίνεται ότι έχει η οικονομική κρίση την οποία διανύουμε.

    Ο φόβος για το αύριο και η αβεβαιότητα που δημιουργούν το κλείσιμο επιχειρήσεων, η αύξηση της ανεργίας, η αδυναμία πληρωμών, δοκιμάζει σημαντικά τους δείκτες υγείας των περισσοτέρων ανθρώπων.

    Δεν είναι τυχαία η διαπίστωση, πριν από λίγες ημέρες, της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ότι έχουν αυξηθεί κατά 20-30% οι επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες.

    Η διαπίστωση αυτή έχει διπλή ανάγνωση, λένε οι επιστήμονες, καθώς τονίζουν ότι από τη μία αφορά το πρακτικό μέρος που έχει να κάνει με την αδυναμία των ανθρώπων να πληρώσουν την ιδιωτική υγεία και από την άλλη με την πραγματική αύξηση των νέων περιστατικών που σχετίζονται με τη βιολογική υγεία των ανθρώπων.

    Οι ειδικοί που ασχολούνται με την επιδημιολογία έχουν παρατηρήσει ότι η οικονομική κρίση σχετίζεται τόσο με αυξημένα περιστατικά ψυχοπαθολογίας, όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη, όσο και με σωματικές επιπτώσεις όπως αύξηση των αυτοκτονιών, του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

    Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την ανεργία σε ποσοστό 20-25% με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των πληθυσμών οι οποίοι πλήττονται. Με δεδομένο ότι στις μέρες μας ένας στους δύο εργαζόμενους αισθάνεται ανασφάλεια, είναι λογικό, λένε οι ειδικοί, να έχουν αυξηθεί σε 2.000 τα περιστατικά που προστρέχουν σε μια εφημερία ενός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας από 1.500 που ήταν στο τέλος του 2009.

    Ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Ιωάννης Τούντας, εξηγεί ότι οι ομάδες που πλήττονται κυρίως από την κρίση, βρίσκονται στα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, ή απειλούνται με την απώλεια της εργασίας τους.

    Η υγεία των πιο φτωχών πλήττεται περισσότερο, καθώς έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φτάσουν ακόμη και στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ήδη παρατηρείται μια πτώση που αγγίζει υψηλά ποσοστά σε σχέση με τους ανθρώπους που καταφεύγουν σε ιδιωτικούς φορείς υγείας, ακόμη και για επεμβάσεις που χαρακτηρίζονται επείγουσες.

    Ο κ. Τούντας εξηγεί ότι η νοσηρότητα έχει να κάνει κυρίως με τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και αυτά που ονομάζουμε ψυχοσωματικά όπως η δερματίτιδα, το έλκος, η ελκώδης κολίτιδα, κ.α.

    Γενικότερα επισημαίνει, ότι οι δείκτες υγείας σε μια οικονομική κρίση αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν, καθώς το στρες που είναι το κύριο αποτέλεσμα μιας τέτοιας κρίσης, οδηγεί από μόνο του σε μια "ανθυγιεινή" συμπεριφορά, η οποία σχετίζεται με πολύ και πρόχειρο φαγητό, διαταραχές του ύπνου, αλλά και χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ.

    Οι επιστήμονες τονίζουν με έμφαση ότι οι κακοί οικονομικοί δείκτες βρίσκονται σε αναλογία με την κακή υγεία, γι' αυτό επισημαίνουν ότι η φτώχεια διεθνώς είναι η πρώτη αιτία θανάτου και νοσηρότητας των πληθυσμών.

    Οσον αφορά την ψυχική σφαίρα, το άγχος και η κατάθλιψη είναι οι βασικές επιπτώσεις που διαφαίνονται και στη χώρα μας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

    Τίποτα δεν είναι τυχαίο επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής Π. Σακάς, ο οποίος θυμίζει την αύξηση της κατάθλιψης, η οποία καταγράφηκε στη Μεγάλη Βρετανία, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ αποκρατικοποίησε πολλούς οργανισμούς. Τότε, με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, αυξήθηκαν και τα ποσοστά κατάθλιψης, όπως παρατηρήθηκε αργότερα.

    Ο κ. Σακάς επισημαίνει ότι σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχουν αισιόδοξες πλευρές. Στην αρχή της κρίσης η εικόνα είναι απογοητευτική και οι άνθρωποι σοκάρονται. Οταν, όμως, η κρίση γενικευθεί τα προβλήματα του στρες και της κατάθλιψης δείχνουν να μειώνονται και αναφέρει ως παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στον πόλεμο, στον οποίο συνήθως δεν παρατηρείται κατάθλιψη, καθώς υπερτερεί το αίσθημα της επιβίωσης.

    Οπως εξηγεί, η απόλυση ενός εργαζόμενου υπό καλές οικονομικές συνθήκες τον βάζει να διερωτάται γιατί συνέβη σ' αυτόν. Η απόλυσή του όμως, κάτω από μια γενικευμένη κρίση όπου χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, τον κάνει να πιστεύει ότι είναι ένα συνολικό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να βρει δυνάμεις για να αντιμετωπίσει.

    Η συμβουλή των ψυχιάτρων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η οικονομική κρίση είναι γενικευμένη, είναι ότι όλοι μας θα πρέπει να αντιληφθούμε πως πρόκειται για μια γενική κατάσταση και να μην την προσλαμβάνουμε ως προσωπική αποτυχία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να ζουν με την πεποίθηση ότι αυτό θα περάσει μετά από δύο ή τρία χρόνια, τονίζει ο κ. Σακάς.

    Ενας άλλος τομέας που σχετίζεται άμεσα με την υγεία και δείχνει να πλήττεται από την οικονομική κρίση, είναι η σεξουαλική ζωή και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Τα οικονομικά προβλήματα αμβλύνουν τις σχέσεις και δημιουργούν περισσότερα προσωπικά προβλήματα, διογκώνουν τις αδυναμίες των ανθρώπων και έτσι οι σχέσεις δεν έχουν τα απαραίτητα θεμέλια για να αντέξουν, εξηγούν οι ψυχολόγοι.

    Πρόσφατη έρευνα της εταιρίας μελέτης ανθρώπινης σεξουαλικότητας παρατηρεί (μετά από χρήση ερωτηματολογίου) κατακόρυφη μείωση των σεξουαλικών επαφών από την έναρξη της κρίσης και μετά. Ελάχιστοι, πλέον, είναι οι άνθρωποι που θεωρούν τη σεξουαλική τους ζωή τόσο σημαντική, όσο πριν από την κρίση. Είναι εντυπωσιακό ότι το 42% θεωρεί προτεραιότητα την οικονομική του κατάσταση, το 31% τη συναισθηματική του ισορροπία και μόλις το 16% το σεξ.

    Εξι στους δέκα ανθρώπους δηλώνουν ότι κύριος παράγοντας που βλάπτει το σεξ σε ποσοστό 41% είναι τα οικονομικά και 21% το εργασιακό άγχος. Η υπεύθυνη της μελέτης ψυχοθεραπεύτρια-σεξολόγος Ιωάννα Ελευθερίου, επισημαίνει ότι πρώτοι πλήττονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ποσοστό 40%, σε 38% οι επιστήμονες, 28% οι εργάτες, 13% οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και 5% οι τεχνίτες.

    Εξάλλου, από τη μελέτη προκύπτει ότι τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη σεξουαλική ζωή, είναι τα μεσαία, καθώς σε ποσοστό 55% δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση έχει περάσει δυσμενώς στη σεξουαλική τους λειτουργία και επιθυμία. Αντίστοιχα, τα ποσοστά στα χαμηλά στρώματα είναι 23% και 22% στα ανώτερα.

    Η κ. Ελευθερίου, τονίζει ότι όσο και να θέλουμε να αφήσουμε έξω από το σπίτι, την οικογένεια ή τη σχέση ό,τι συμβαίνει στη δουλειά μας αλλά και τη γενικότερη οικονομική συγκυρία, αυτό μοιάζει να μην είναι εφικτό. Η ανασφάλεια για το μέλλον το δικό μας, αλλά και των παιδιών μας, μας αναγκάζει να παραγκωνίζουμε το σεξ και να το βγάζουμε από προτεραιότητα στη φάση αυτή, καταλήγει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 April 2010 - 14:30:37 UTC