Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέσα Μαίου στην Αθήνα ο Ερντογάν
  • [02] Ειδική επιτροπή για το καμποτάζ
  • [03] Διαμαρτυρίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • [04] Ανέλαβε καθήκοντα ο Ερόγλου
  • [05] "Πόσο πιθανό είναι να βρούμε πλανήτες-αντίγραφα της Γης;"
  • [06] "Χρειάζεται προσοχή"

  • [01] Μέσα Μαίου στην Αθήνα ο Ερντογάν

    Στις 14 και 15 Μαΐου επισκέπτεται την Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από επιτελείο 10 υπουργών της κυβέρνησής του, όπως ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινές δηλώσεις που έκαναν στο Ταλίν της Εσθονίας, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

    «Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποικοδομητική αρχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, σε χωριστή δήλωσή του.

    «Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια νέα εποικοδομητική αρχή στις σχέσεις μας με την Άγκυρα», πρόσθεσε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση «στον τρόπο που οργανώνεται η επίσκεψη», με τη συμμετοχή 10 υπουργών και πολυάριθμης επιχειρηματικής αποστολής και «με στόχο την εντατικοποίηση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς», με προεξάρχουσα την οικονομική συνεργασία.

    Εντός της προσεχούς εβδομάδας, φτάνει επίσης στην Αθήνα ο ΓΓ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου, για πολιτικές διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού που εγκαινιάστηκε κατά την επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Άγκυρα, η οποία χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές θετική και επιτυχής.

    Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Αλβανίας

    Αξιοποιούμε όλα τα διεθνή φόρουμ προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις και να προωθήσουμε τις σχέσεις μας, είπε ο κ. Δρούτσας, ο οποίος, μετά τον κ. Νταβούτογλου, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

    «Συζητήσαμε πώς μπορούμε να προωθήσουμε την απελευθέρωση της βίζας στην ΕΕ, ένα θέμα που απασχολεί την Αλβανία», είπε ο κ Δρούτσας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει ειλικρινώς την προσέγγιση των Τιράνων με την ΕΕ.

    Ο κ. Μέτα ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και για το θέμα της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Αλβανίας, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε πρόσφατα το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, η οποία αξιολογείται από την πολιτική ηγεσία των Τιράνων.

    «Η συζήτηση έγινε με στόχο να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη σημαντική συμφωνία και για τις δυο χώρες», σημείωσε ο κ. Δρούτσας.

    Η σύνοδος του ΝΑΤΟ

    Κατά την άτυπη σύνοδο, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πήραν την απόφαση να δοθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ένας «οδικός χάρτης»για την πορεία της χώρας προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Είναι σημαντική απόφαση, εντάσσεται στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της Ελλάδας να φέρουμε πιο κοντά στις ευρωατλαντικές δομές όλες τις χώρες των Δ. Βαλκανίων» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Ως προς τη συζήτηση που έγινε για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, στόχος, είπε, είναι στην επόμενη σύνοδο κορυφής τον Νοέμβριο να υιοθετηθεί το νέο δόγμα. Σημείωσε τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Ζέπου στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων που επεξεργάζεται αυτή τη νέα αντίληψη, «μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει με τις ιδέες και τις προτάσεις της».

    Στο τραπέζι των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία. Αναπτύσσοντας την ελληνική θέση για τη συνεργασία των δύο πλευρών, ο κ. Δρούτσας είπε ότι «Οι προκλήσεις σήμερα είναι κοινές και μόνον από κοινού μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά» και τόνισε ότι για την ελληνική πλευρά, «η συνεργασία αυτή πρέπει να γίνει πιο εντατική».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης διμερείς συναντήσεις με τον ομόλογό του της Νορβηγίας -η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ και δεν υπάρχουν τόσο συχνές ευκαιρίες ανταλλαγής απόψεων- καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας.

    [02] Ειδική επιτροπή για το καμποτάζ

    Ειδική επιτροπή επίλυσης ζητημάτων για το καμποτάζ συγκρότησε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, με σκοπό την άμεση υλοποίηση της απόφασης του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου, για το καμποτάζ.

    Στην επιτροπή προεδρεύει ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης (πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Η επιτροπή θα εξετάσει τη σύζευξη Τουρισμού και Ναυτιλίας, τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με τα πλοία κρουαζιέρας σημαίας τρίτων χωρών (μη κοινοτικών), καθώς και ειδικότερους στόχους:

    - την άρση αντικινήτρων στον τουρισμό κρουαζιέρας

    - την προστασία των θέσεων εργασίας ναυτικών γενικών καθηκόντων στα κρουαζιερόπλοια και

    - τη βελτίωση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των ναυτικών ξενοδοχειακών ειδικοτήτων

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή, μετά τη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα παραδώσει μέχρι τις 15 Μαΐου 2010 το πόρισμά της στην Επιτροπή Θαλάσσιου Τουρισμού του υπ. Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η οποία, εντός 10 ημερών, θα καταθέσει τις τελικές εισηγήσεις για τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

    [03] Διαμαρτυρίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Η πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για προσφυγή της χώρας στον διεθνή μηχανισμό στήριξης σημειώθηκε με μία μη προγραμματισμένη συγκέντρωση, χθες το απόγευμα, του ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

    Για την Τρίτη το απόγευμα η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει αντίστοιχη συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.

    Στην διαδήλωση που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και είχε ως προορισμό τη Βουλή και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη λεωφόρο της Βασιλίσσης Σοφίας συμμετείχαν το δίκτυο συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. , πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

    Στο ύψος του αγάλματος του Κολοκοτρώνη στην παλαιά Βουλή 15 άτομα αποπειράθηκαν να προκαλέσουν προβλήματα και τα ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων σε όλους τους συμμετέχοντες.

    Η πορεία συνεχίστηκε χωρίς άλλα επεισόδια.

    Κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, και στη Θεσσαλονίκη.

    Μέλη της Πρωτοβουλίας Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και άλλων αριστερών πολιτικών δυνάμεων συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα του Βενιζέλου εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση της Κυβέρνησης για την προσφυγή στον συγκεκριμένο μηχανισμό.

    Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, που πέρασε και από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

    Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, που κράτησε περίπου δύο ώρες, κάποια άτομα που συμμετείχαν σβ αυτήν, προκάλεσαν φθορές σε τζαμαρία και ΑΤΜ τράπεζας, που βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή, ενώ έγραψαν συνθήματα σε τοίχους.

    [04] Ανέλαβε καθήκοντα ο Ερόγλου

    Σε τελετή, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ντερβίς Έρογλου ανέλαβε χθες την «προεδρία» της μη αναγνωρισμένης διεθνώς «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρέδωσε στον Έρογλου και αποχώρησε από το «προεδρικό» γραφείο με αγροτικό αυτοκίνητο, δείχνοντας έτσι τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι ο κ. Έρογλου δεν βλέπει θετικά, όπως έγραφε τουρκοκυπριακή εφημερίδα, αίτημα του για παραχώρηση τεσσάρων «υπηρεσιακών» αυτοκινήτων.

    Ο Ντερβίς Έρογλου ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θα ζητήσει συνέχιση των συνομιλιών για το κυπριακό από το σημείο, που είχαν διακοπεί τον Μάρτιο.

    Ωστόσο, δήλωσε ότι πρέπει να δοθούν διασαφηνίσεις για τα ζητήματα της μιας κυριαρχίας και ιθαγένειας, τα οποία έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Χριστόφια- Ταλάτ.

    Ο Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε ότι για τη μη επίτευξη λύσης μέχρι τώρα στις συνομιλίες δεν ευθύνεται η Τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Επίσης, κάλεσε την Ελλάδα και τη Βρετανία, ως εγγυήτριες δυνάμεις, να ενεργήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε οι συνομιλίες να καταλήξουν αυτή τη φορά σε λύση.

    Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναχώρησε απόψε από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για την Άγκυρα, είχε προηγουμένως συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου.

    [05] "Πόσο πιθανό είναι να βρούμε πλανήτες-αντίγραφα της Γης;"

    Οι βραχώδεις και υδάτινοι κόσμοι σαν τον πλανήτη μας πιθανότατα βρίσκονται εν αφθονία στο σύμπαν, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά χρησιμοποιεί μια νέα προσέγγιση για να απαντήσει το ερώτημα "πόσο πιθανό είναι να βρούμε πλανήτες-αντίγραφα της Γης;". Η νέα μελέτη εστιάζει στους "λευκούς νάνους", νεκρά πια άστρα, και στα ίχνη που έχουν αφήσει στις ατμόσφαιρες τους τα χημικά στοιχεία των "γήινων" εξωπλανητών που κάποτε περιφέρονταν γύρω τους.

    Οι ερευνητές, με τη νέα μέθοδο, εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 3,5% όλων των άστρων στο γαλαξία μας, τα οποία μοιάζουν με τον ήλιο μας, διαθέτουν γύρω τους βραχώδεις "γήινους" (εξω)πλανήτες - ένας τεράστιος αριθμός, αν σκεφτεί κανείς πόσα δισεκατομμύρια άστρα έχει ο γαλαξίας μας. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μέχρι σήμερα ο γαλαξίας μας έχει φιλοξενήσει μέχρι και ένα δισεκατομμύριο βραχώδεις πλανήτες - πολλοί εκ των οποίων δεν υπάρχουν πια. Ένα μικρό μέρος από αυτούς είχε και ακόμα έχει νερό.

    Η μελέτη, υπό τον Τζέι Φαρίχι του πανεπιστημίου Λέστερ, παρουσιάστηκε στο εθνικό αστρονομικό συνέδριο της Βρετανίας στη Γλασκώβη, σύμφωνα με το "Science" και το "New Scientist". Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, οι "λευκοί νάνοι" (πυκνά απομεινάρια κοινών άστρων-ήλιων) έχουν συνήθως πολύ καθαρές ατμόσφαιρες όπου επικρατούν τα ελαφρά στοιχεία υδρογόνο και ήλιο, καθώς τα βαρύτερα στοιχεία τείνουν να βυθίζονται στο εσωτερικό του άστρου.

    Όμως περίπου ένας στους πέντε "λευκούς νάνους" (το 20%) διαθέτει ατμόσφαιρα "μολυσμένη" με βαρύτερα στοιχεία, όπως το ασβέστιο, τα οποία, σύμφωνα με τον Φαρίχι και τους συνεργάτες του, δεν είναι παρά απομεινάρια βραχωδών πλανητών, που κάποια στιγμή μετατράπηκαν σε δακτύλιο σκόνης γύρω από το μητρικό άστρο, ώσπου σταδιακά, σαν βροχή, αυτά τα υλικά έπεσαν και απορροφήθηκαν από τον "λευκό νάνο", αφήνοντας πάνω του τις "κηλίδες μόλυνσης" από αυτά τα βαρύτερα "εξωπλανητικά" στοιχεία. Σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, που ανέλυσαν τις "χημικές υπογραφές" στο φάσμα φωτός που εκπέμπεται από εκατοντάδες "λευκούς νάνους", έχουν υπάρξει επίσης ενδείξεις για την ύπαρξη τέτοιων θερμών δακτυλίων σκόνης στην υπέρυθρη ακτινοβολία που εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο "Σπίτσερ".

    Οι "λευκοί νάνοι" αποτελούν υπολείμματα άστρων που είχαν περίπου ίδια μάζα με τον ήλιο μας. Μετά από ζωή περίπου 9 δισ. ετών, αρχικά "φουσκώνουν" και μετατρέπονται σε ερυθρούς γίγαντες με διάμετρο μέχρι και 200 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήλιου μας (όταν αυτό συμβεί στο δικό μας ήλιο, αυτός θα διασταλεί πέρα και από την τωρινή τροχιά της Γης!). Στη συνέχεια, σταδιακά, ο κόκκινος γίγαντας θα σμικρύνει στο μισό από το αρχικό του μέγεθος και αργά θα γίνει όλο και αχνός, μετατρεπόμενος σε "λευκό νάνο", που περιβάλλεται από μια τεράστια αλλά πολύ λεπτή ατμόσφαιρα.

    Έτσι, αν η νέα θεωρία είναι σωστή, οι βραχώδεις πλανήτες πρέπει να είναι πολύ κοινοί γύρω από άστρα σαν τον ήλιο μας. Το ποσοστό ύπαρξής τους μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ το 20%, αν υποτεθεί ότι μερικά πλανητικά συστήματα θα έχουν πια καταστραφεί τελείως, χωρίς πλέον να έχουν αφήσει κάποιο ίχνος "μόλυνσης" πάνω στο πρώην μητρικό άστρο τους.

    Αν η νέα θεωρία αποδειχτεί ορθή, τότε θα είχε δίκιο ο αμερικανός αστρονόμος Φρανκ Ντρέικ που, πριν περίπου μισό αιώνα, είχε εκτιμήσει ότι, με βάση το νόμο των στατιστικών πιθανοτήτων και μόνο, ο γαλαξίας μας βρίθει από πλανήτες σαν τη Γη και, κατά συνέπεια, από εξωγήινους πολιτισμούς, ανεπτυγμένους τεχνολογικά. Με δεδομένο ότι άστρα σαν το ήλιο μας (που καταλήγουν ως "λευκοί νάνοι") μπορεί να αποτελούν μέχρι και τα μισά από τις αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια άστρα που υπάρχουν συνολικά στο γαλαξία μας, αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες ή και χιλιάδες πολιτισμοί μπορεί να κατοικούν στο γαλαξία μας (για να μην μιλήσουμε για το υπόλοιπο σύμπανβ¦).

    Οι αστρονόμοι απέχουν ακόμα κάποια χρόνια μέχρι να παρατηρήσουν άμεσα κάποιον βραχώδη (και ίσως υδάτινο) εξωπλανήτη. Προς το παρόν, έχουν εντοπίσει πάνω από 450 εξωπλανήτες με δύο έμμεσους τρόπους: αφενός εντοπίζοντας την μικρή διαταραχή στην κίνηση ενός άστρου-ήλιου, η οποία προκαλείται από τις βαρυτικές επιδράσεις των πλανητών που περιφέρονται γύρω του και, αφετέρου, από την ανεπαίσθητη μείωση της λάμψης ενός άστρου, η οποία συμβαίνει όταν ένας εξωπλανήτης, λόγω της τροχιάς του, παρεμβάλλεται ανάμεσα στο μητρικό άστρο του και στο γήινο τηλεσκόπιο.

    Κείμενο: Π.Δρακόπουλος

    [06] "Χρειάζεται προσοχή"

    Οι οικονομικοί ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) δήλωσαν πως εξασφάλισαν μία καλύτερη του αναμενομένου παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, αλλά προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο υπερβολικής αυτοπεποίθησης, καθώς η κρίση χρέους της Ελλάδας έθεσε στο επίκεντρο την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

    Η Ομάδα των 20 πλουσίων και αναδυομένων οικονομιών απέτυχε να καταλήξει σε συναίνεση όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο αναπλήρωσης του κόστους διάσωσης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα των οποίων οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη πτώση της από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Παρέκαμψαν επίσης το ακανθώδες ζήτημα του κατά πόσον η Κίνα πρέπει να επιτρέψει στο νόμισμά της, το γουάν, να ανέλθει πιο γρήγορα προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η ωθούμενη από τις εξαγωγές μεγέθυνσή της. Αξιωματούχοι του G20 δήλωσαν πως δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

    Σε εξασέλιδο ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε κατά το κλείσιμο της συνάντησης, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες ανέφεραν πως η ανάκαμψη "προχώρησε καλύτερα απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά" και είπαν ότι οι δικές τους προσπάθειες βοήθησαν να τερματιστεί ο χρηματοπιστωτικός πανικός που κατέλαβε την παγκόσμια οικονομία πριν από ένα χρόνο.

    Παρά την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι, δήλωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την G20 εναντίον μιας ενδεχόμενης υπερβολικής αυτοπεποίθησης.

    "Υπήρξε κάποια σημαντική ανησυχία πως ορισμένες χώρες ήταν πολύ αισιόδοξες στις οικονομικές τους προβλέψεις και πως αθροιστικά υπήρξε ίσως υπερβολική αισιοδοξία", είπε.

    Αν και η Ελλάδα δεν ήταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη, ήταν ένα καυτό θέμα τόσο στην G20 όσο και στο περιθώριο, όπου οι αξιωματούχοι συναθροίστηκαν πίσω από τη βοήθεια που αναμένεται να φθάσει τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ, δυνητικά το μεγαλύτερο ποτέ σχέδιο διάσωσης μιας χώρας.

    Οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν πως δεν θα επιτρέψουν σε προβλήματα χρεών να μολύνουν και να απειλήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την παγκόσμια οικονομία.

    "Αν το σπίτι του γείτονά σου πιάσει φωτιά, ακόμη κι αν είναι ένα μικρό σπίτι και, ίσως, το φταίξιμο είναι του γείτονά σου, θα ήταν καλύτερα να μην αγνοήσεις τη φωτιά", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

    "Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις έναν πυροσβεστήρα. αν έχεις, και εμείς τον έχουμε. Διαφορετικά η φωτιά θα φθάσει και το σπίτι σου, ακόμη κι αν είναι ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι".

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, δήλωσε πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ολοκληρώσουν την εργασία τους σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα έως τις αρχές Μαΐου.

    Η G20 τόνισε την ανάγκη να τύχει "επεξεργασίας" το πώς οι χώρες θα αποσύρουν τα έκτακτα προγράμματα δαπανών και δανειοδότησης χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη, αλλά αναγνώρισαν πως τα διαφορετικά ποσοστά ανάκαμψης σημαίνουν πως οι χώρες χρειάζονται διαφορετικές πολιτικές.

    Η πιο οξεία διαίρεση εμφανίστηκε σε μία πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν το λογαριασμό για δαπανηρά σχέδια διάσωσης. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις για την προώθηση τέτοιων πολιτικών, ενώ ο Καναδάς ήταν ο πιο ηχηρός επικριτής του σχεδίου.

    Ο Καναδός Φλάχερτι εκτίμησε πως το γενικό αίσθημα έτεινε προς την πλευρά της χώρας του.

    Δεν συμφώνησαν για τη φορολογία στις τράπεζες

    Οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών της G20 δεν συμφώνησαν στο ζήτημα της επιβολής φορολογίας στις τράπεζες, ένα φλέγον θέμα που τους απασχόλησε στη χθεσινή τους συνάντηση στην Ουάσινγκτον, δήλωσε μιλώντας στον Τύπο ο καναδός υπουργός Οικονομίας,Τζιμ Φλάερτι.

    "Δεν υπήρξε συμφωνία για μια φορολογία των τραπεζών παγκοσμίως" ανέφερε ο κ. Φλάερτι, η χώρα του οποίου προεδρέυει στην G7 και συμπροεδρεύει στην G20 μαζί με την Νότια Κορέα.

    "Ορισμένοι εκπρόσωποι τάχθηκαν υπερ άλλοι σαφώς κατά" υπογράμμισε ο καναδός υπουργός η χώρα του οποίου τάχθηκε κατά της επιβολής μιας τέτοιας φορολογίας.

    Πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία ,η Γερμανία δέχονται κατ αρχήν την φορολόγιση των τραπεζών, που είναι πρόταση που έγινε εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αφορμή τη σύνοδο της G20.

    Το ΔΝΤ μάλιστα πρότεινε διπλή φορολόγιση κάθε τράπεζας: μία με βάση τη δραστηριότητά της και μια άλλη με βάση τα κέρδη και τις αμοιβές της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 April 2010 - 6:30:26 UTC