Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης"
  • [02] Προφυλακιστέα η 19χρονη

  • [01] "Ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης"

    «Ηρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Είναι ανάγκη εθνική και επιτακτική να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο και ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της ΕΕ, είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία. Τόνισε δε, ότι και σήμερα «η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού και την ομαλή πορεία της οικονομίας και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ελληνες, από τα ακόμα μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμα χειρότερα, από τη δυσκολία δανεισμού».

    «Δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι εταίροι μας θα συνδράμουν αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι, που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά, αλλά και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα.

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις των στοιχείων για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009 «μας θύμισαν τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων, που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ολοι μας κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία που είχε χάσει το σεβασμό ακόμη και φίλων και εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος, την αμφισβήτηση της κερδοσκοπίας».

    Επισήμανε δε, ότι η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα εργάστηκε σκληρά για να αναστρέψει αυτό το αρνητικό κλίμα. «Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει ότι η κυβέρνηση δημιούργησε νέες συμμαχίες και μετά από ένα πραγματικό μαραθώνιο διεκδικήσεων κατάφερε να οδηγηθεί σε μια ισχυρή απόφαση της ΕΕ για τη στήριξη της χώρας μας «με έναν πρωτόγνωρο για την ιστορία και τα δεδομένα της ΕΕ μηχανισμό».

    Πρόσθεσε δε ο κ. Παπανδρέου, ότι «και εμείς και οι εταίροι μας ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της χώρας με χαμηλότερα επιτόκια, να υπάρξει δηλαδή η απαραίτητη νηνεμία για να αφιερωθούμε στο έργο μας».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη, ότι βρισκόμαστε σε μια νέα Οδύσσεια για τον ελληνισμό, όμως «πλέον ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει και τα νερά». Είπε, επίσης, ότι «μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φτάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι».

    «Ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες», τόνισε και πρόσθεσε: «Η πίστη μας είναι τούτος ο τόπος, από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός. Είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα τα καταφέρουμε, αρκεί εμείς οι Ελληνες να πιστέψουμε στον εαυτό μας».

  • ** Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου την ενημέρωσε για το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Στήριξης, όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και οι δύο τους συμφώνησαν ότι, η απόφαση για χορήγηση οικονομικής στήριξης μπορεί να ληφθεί άμεσα, μόλις οι τρέχουσες συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ολοκληρωθούν με συμφωνία επί ενός προγράμματος και οι φορείς αυτοί επιβεβαιώσουν ότι υφίσταται απειλή στην οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

    Γ.Παπακωνσταντίνου: "Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα δανεισμού"

    Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα δανεισμού της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απέστειλε επιστολή στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέροντας ότι η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    Η ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού αυτού, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προέκυψε με σαφήνεια μετά τα τελευταία γεγονότα και την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα από την Eurostat και την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

    Η επιστολή είναι ένα σήμα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Βάλαμε μπροστά τη διαδικασία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη δανεισμού.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου συνομίλησε ήδη με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Όλι Ρεν, τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμο (ο πρόεδρος κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ) βρισκόταν στην Ουάσιγκτον).

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε επίσης στο τριετές πρόγραμμα το οποίος θα καταρτιστεί και με το οποίο θα μειωθεί το έλλειμμα και θα εισέλθουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ήδη τη δική της έκθεση και το ίδιο κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και θα συναντηθεί με ομολόγους του της ΕΕ, τον Επίτροπο κ. Ολι Ρεν και με υπουργούς Οικονομικών της Ρωσίας και της Ινδίας.

    Στρος-Καν: "Είμαστε έτοιμοι"

    Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε σήμερα ότι θα ανταποκριθεί "γρήγορα" στο αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

    "Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε γρήγορα", αναφέρει ο Στρος-Καν σε ανακοίνωσή του.

    "Ελάβαμε το αίτημα βοήθειας από την Ελλάδα. Συνεργαστήκαμε στενά με τις ελληνικές αρχές εδώ και πολλές εβδομάδες γι' αυτή την τεχνική βοήθεια και έχουμε εδώ και μερικές ημέρες αποστείλει επί τόπου ένα κλιμάκιο που συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ενωση", προστίθεται ακόμα στην ανακοίνωση.

    Κοινή δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του Eurogrup

    Ο Πρόεδρος του Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρονται σε κοινή δήλωσή τους στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    Οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ της 25ης Μαρτίου 2010 και τη δήλωση του Eurogroup της 11ης Απριλίου.

    Η στήριξη θα βασιστεί στο πρόγραμμα, το οποίο ετοιμάζεται αυτό το διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

    ΕΕ: Η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνει το ταχύτερο δυνατό

    Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλφατάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για οικονομικά ζητήματα Επιτρόπου, Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός αυτός είναι ενιαίος, ότι σε αυτόν συμπράττουν η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και ότι η διαδικασία για την ενεργοποίησή του θα είναι μία.

    Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ναι μεν η ΕΕ, τα κράτη-μέλη της και το ΔΝΤ έχουν τις δικές τους διαδικασίες, τόνισε ωστόσο ότι εδώ και καιρό οι πάντες εργάζονται μαζί και μεθοδικά και προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να καθυστερήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

    Ως προς τα διαδικαστικά ζητήματα, ο κ. Αλφατάζ υπενθύμισε ότι όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, από τη στιγμή που η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές γνωμοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στη συνέχεια, αυτές οι γνωμοδοτήσεις, που επί της ουσίας θα αφορούν το βάσιμο της ελληνικής προσφυγής, θα τεθούν υπό την κρίση του Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει με ομοφωνία.

    Ερωτηθείς πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν ημερομηνίες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι θέμα ωρών, ούτε εβδομάδων, αλλά ημερών».

    Ο κ. Αλφατάζ ανέφερε επίσης ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και υπενθύμισε ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δραστική μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εδώ και καιρό «τα πάντα είναι γνωστά» και ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην επιχείρηση αρωγής προς την Ελλάδα.

    Ως προς το ύψος των επιτοκίων με τα οποία τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα δανείσουν την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι συναρτώνται με τις συνθήκες της αγοράς, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, τη δέσμευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ της 11ης Απριλίου, όπου υπήρχε αναφορά σε επιτόκιο της ύψους 5%.

    Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες θα κινηθούν τάχιστα, λαμβανομένου υπόψη ότι το μεγαλύτερο τμήμα της προεργασίας και της συνεργασίας της ΕΕ με το ΔΝΤ έχει ήδη περατωθεί.

    Η Μαδρίτη χαιρετίζει την απόφαση της Ελλάδας

    Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Αθήνας να ενεργοποιήσει το διεθνές πακέτο βοήθειας θα ηρεμήσει τις αγορές και θα στείλει ένα μήνυμα καθησυχασμού με σεβασμό προς την οικονομία της.

    Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέζα Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. "Με σεβασμό στην οικονομία μας, πιστεύω ότι το μήνυμα εμπιστοσύνης και ηρεμίας είναι πολύ σαφές", είπε προς τους δημοσιογράφους στο τέλος εβδομαδιαίας κυβερνητικής συνέντευξης Τύπου.

    Η ισπανίδα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας της είναι 20 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και είπε ότι ένα σχέδιο λιτότητας για μείωση του ελλείμματος έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

    Όπως παρατήρησε, το ποσό των 3,67 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι η συμμετοχή της Ισπανίας στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι έτοιμο να διατεθεί.

    "Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την διαδικασία και θα την αρχίσουμε το συντομότερο δυνατό", πρόσθεσε.

    Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης περί ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ, που στόχο έχει να συνδράμει ένα κράτος να διαχειριστεί ευκολότερα την κρίση του εξωτερικού χρέους του.

    Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Ρόμπερτ Γκιμπς το υπουργείο των Οικονομικών των ΗΠΑ "εκ του σύνεγγυς" παρακολουθεί την κατάσταση με το ελληνικό εξωτερικό χρέος.

    Οι προτάσεις του ΔΝΤ

    Στο μεταξύ, πακέτο προτάσεων υπέβαλαν στο υπουργείο Οικονομικών τα στελέχη του ΔΝΤ, για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το κείμενο "Βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις από την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα", που υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως οι μεγάλες υπερβάσεις δαπανών αφορούν κυρίως τη γενική κυβέρνηση (υγεία και ασφαλιστικό σύστημα).

    Στις βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις από την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ, προκύπτει ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την ανάκτηση του ελέγχου των δημοσιονομικών οικονομικών και οι ενέργειες αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν:

    -Έλεγχο των δαπανών με παρακολούθηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνονται από τους φορείς του δημοσίου.

    -Δημοσιονομικό έλεγχο και κοινοποίηση των στοιχείων σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση, περιλαμβάνοντας και τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης άμεσα.

    -Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου με αναθεώρηση του σχετικού νόμου του 1995 ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω αλλαγές, και

    -Βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης και παρακολούθησης με την παρουσίαση στο Κοινοβούλιο μιας δημοσιονομικής στρατηγικής με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.

    Μεσοπρόθεσμα

    Για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης, η μεσοπρόθεσμη στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλαγών και στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι υπεύθυνο και υπόλογο, για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής της γενικής κυβέρνησης.

    Επίσης, αναφέρεται ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει ενισχυμένη εποπτεία και έλεγχο επί του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πρέπει να λειτουργεί και προληπτικά (δημοσιονομικός έλεγχος) και προγραμματικά (δημοσιονομική πολιτική, κατάρτιση προϋπολογισμού και παρακολούθηση).

    Φορολογική διοίκηση

    Στις προτάσεις των στελεχών του ΔΝΤ αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι οι άμεσες προτεραιότητες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για να διαλυθεί η άκρατη φοροδιαφυγή πρέπει να περιλαμβάνουν:

    -Πρόγραμμα ενίσχυσης των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες.

    -Πρόγραμμα για την ενίσχυση της συμμόρφωσης μέσα από τη δήλωση και την πληρωμή φόρων, π.χ. το 30% των οφειλετών ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει δήλωση.

    -Πρόγραμμα ελέγχων που να περιλαμβάνει αυστηρές ποινές για τις βαριές μορφές παραβάσεων, π.χ. το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και δικηγόροι) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

    Εξάλλου, για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης συμμόρφωσης θα πρέπει να προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η ενίσχυση της ικανότητας στρατηγικής διοίκησης και σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων, η ανάπτυξη και διατήρηση αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους, η ουσιαστική ενίσχυση της ικανότητας της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων στη διαχείριση των κεντρικών φορολογικών λειτουργιών, κλπ.

    Επίσκεψη Παπανδρέου σε Καστελόριζο και Ρόδο

    Ο πρωθυπουργος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσκεψη στο Καστελόριζο και τη Ρόδο.

    Μετά τις δηλώσεις του για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ο κ. Γ.Παπανδρέου και το κυβερνητικό κλιμάκιο, που τον συνοδεύει στη διήμερη επίσκεψή του, συνεδρίασαν με τοπικούς φορείς.

    «Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες που είναι ανεκμετάλλευτες ή που έχουν εμποδιστεί από τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και τις πελατειακές σχέσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δίνει δύσκολη μάχη για την οικονομία, σημειώνοντας ότι «δεν σταματάμε ούτε λεπτό τη μάχη για τη χώρα».

    Το πρωί, ο κ. Παπανδρέου περιηγήθηκε στο λιμάνι του Καστελόριζου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε τον ιερό Ναό Αγίοιυ Γεωργίου και το τοπικό σχολείο, όπου μαθητές τού ευχήθηκαν για την ονομαστική του εορτή.

    Στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, και Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, οι υφυπουργοί Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Ν. Σηφουνάκης και Ιω. Μαγκριώτης, Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος, Περιβάλλοντος, Θ. Μωραϊτης, και Προστασίας του Πολίτη, Σπ. Βούγιας, και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδης.

    Συνεδρίαση της ΟΚΕ Δωδεκανήσου στη Ρόδο

    Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να γίνει αναγκαστική η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει άμεσα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε σύσκεψη της ΟΚΕ Δωδεκανήσου, το απόγευμα, στη Ρόδο, τις εξελίξεις που επέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat σχετικά με το έλλειμμα της χώρας για το 2009.

    "Πήραμε την απόφαση που επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Είναι ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τους Έλληνες. Πήραμε την απόφαση που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και ηρεμία για τις μεγάλες αλλαγές", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με το μηχανισμό. Αναφερθείς στα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "ούτε μπορούσαμε, ούτε θέλαμε να τα κρύψουμε, γιατί θα ήταν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της αξιοπιστίας του σήμερα, τα θεμέλια που ξαναχτίζουμε για την Ελλάδα".

    Αφού άσκησε έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, ιδιαίτερα για την περίοδο 2004 - 2009, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι: "είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μια άνευ όρων μάχη για την οικονομία και να αναστρέψουμε τη δυσπιστία". Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αν δεν είχαμε αλλάξει πορεία, θα ήμασταν μπροστά σε χρεοκοπία, ακόμα και σε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων. "Και αυτό το αποτρέψαμε οριστικά" τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι με την ανάταξη της αξιοπιστίας της χώρας, την οποία πέτυχε η κυβέρνηση, πετύχαμε ένα δίχτυ ασφαλείας. "Γι' αυτό δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες για το είδος του μηχανισμού. Είμαστε υπό επιτήρηση, υπό κηδεμονία για να είμαστε ειλικρινείς, και θέλουμε με το έργο μας να πάρουμε στα δικά μας χέρια τις τύχες μας", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    "Αρκετά με αυτόν τον φόβο και τον πανικό. Αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες ήρθε η ώρα να δουλέψουμε όλοι μαζί" τόνισε για να προσθέσει ότι ήδη έχουμε πετύχει πολλά και σημαντικά, τόσο για την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, όσο και εντός της χώρας.

    Αναφερθείς στα ζητήματα της Δωδεκανήσου ο κ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι η αλλαγή προτύπου στον τουρισμό και μια βιώσιμη και πράσινη κατεύθυνση κι έκανε λόγο ακόμα για ένταξη τουριστικών επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ, την άρση του καμποτάζ και την επιδότηση της βίζας.

    Ακόμα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων εν συντομία στον Καλλικράτη και ζήτησε από τους φορείς να θέσουν προτεραιότητες για τον τόπο. Στη συνεδρίαση με τους φορείς συμμετείχε το κυβερνητικό κλιμάκιο που συνοδεύει από το πρωί τον πρωθυπουργό σε Καστελόριζο και Ρόδο καθώς επίσης και η υφυπουργός Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου, ο νομάρχης Δωδεκανήσων και βουλευτές και συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Προφυλακιστέα η 19χρονη

    Προφυλακιστέα κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία της ενώπιον του Εφέτη ειδικού Ανακριτή, η 19χρονη που συνελήφθη χθες και κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς".

    Σε βάρος της νεαρής είχε εκδοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ένταλμα σύλληψης καθώς σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, δακτυλικά της αποτυπώματα εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα που φέρονται να χρησιμοποιούσαν μέλη της οργάνωσης στο Χαλάνδρι.

    Η 19χρονη αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στην οργάνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 April 2010 - 18:30:24 UTC