Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πατριωτικό καθήκον η σωτηρία της χώρας"
  • [02] "Ολίσθημα το πιστόλι του ΔΝΤ στο τραπέζι"
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [04] Βαλλιστική για τα όπλα
  • [05] Σε κανονικούς ρυθμούς

  • [01] "Πατριωτικό καθήκον η σωτηρία της χώρας"

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε στο 13,6% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος της στο 115,1% του ΑΕΠ, το έτος 2009, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη των 27 κρατών μελών, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Τo 2008 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας εκτιμάται στο 7,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 99,2% του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η νέα εκτίμηση του ελλείμματος από τη Eurostat, που βασίζεται στην κοινοποίηση, που έστειλε η Ελλάδα στην κοινοτική στατιστική εταιρεία την 1η Απριλίου 2010, δεν αλλάζει τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας.

    «Η Κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει όλα τα αναγκαία και πρόσθετα μέτρα, που συνολικά ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ, για την εξασφάλιση αυτού του στόχου και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην εξειδίκευση και υλοποίηση όλων των πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, την ανάταξη της οικονομίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία μιας νέας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου και προσθέτει:

    «Η κοινοποίηση των στοιχείων του ελλείμματος (EDP Notification) προς τη Eurostat, που αποτελεί υποχρέωση όλων των χωρών της Ευρωζώνης, έγινε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και έλαβε υπόψη τις συστάσεις που προέκυψαν από την τριήμερη τεχνική επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat στην Ελλάδα».

    Η ανακοίνωση της Eurostat, σε ό,τι αφορά, ειδικότερα την Ελλάδα, περιλαμβάνει υποσημείωση όπου εκφράζονται επιφυλάξεις για την ποιότητα των στοιχείων που κοινοποίησε η Ελλάδα, λόγω αβεβαιοτήτων σχετικά με τα πλεονάσματα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης για το 2009, σχετικά με την ταξινόμηση ορισμένων δημόσιων οργανισμών και σχετικά με την καταγραφή των λεγόμενων swaps. Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η ολοκλήρωση των ερευνών που διεξάγει η Eurostat για αυτά τα θέματα,σε συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές αρχές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 της τάξεως 0,3 - 0,5% του ΑΕΠ και για το χρέος , αναθεώρηση της τάξεως του 5 - 7% του ΑΕΠ. (Σημειώνεται ότι με βάση το Άρθρο 15, παράγραφος 1 του κανονισμού του Συμβουλίου 479/2009, ο όρος «επιφύλαξη» αφορά την περίπτωση κατά την οποία η Eurostat διατυπώνει αμφιβολίες για την ποιότητα των κοινοποιηθέντων στοιχείων).

    Εξάλλου, σε άλλη υποσημείωση, η Eurostat επισημαίνει ότι η αύξηση που παρατηρείται στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2006 και το 2007, οφείλεται σε αναθεωρημένα στοιχεία που σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία του ισοζυγίου της κεντρικής κυβέρνησης και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, τις μεθοδολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το χρόνο καταγραφής των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και τη μη καταγραφή προηγούμενων χρεών των νοσοκομείων. Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Eurostat επισημαίνει ότι η αύξηση που παρατηρείται για το 2006 οφείλεται σε αναθεωρημένα στοιχεία που σχετίζονται σε μικροπρόθεσμες πιστωτικές διευκολύνσεις που αναλύθηκαν στο τέλος του έτους.

    Σε ό,τι αφορά γενικότερα τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών μελών της ΕΕ για το 2009, επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των 27 ανέρχεται 6,8%, έναντι 2,3% το 2008 και στις 16 χώρες της ευρωζώνης ανέρχεται στο 6,3%, έναντι 2% το 2008. Το δημόσιο χρέος, στους «27» αυξήθηκε από 61,6% του 2008 σε 73,6% το 2009 και στην ευρωζώνη από 69,4% σε 78,7%.

    Τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ΕΕ, παρατηρούνται στην Ιρλανδία (14,3%), στην Ελλάδα (13,6%) και τη Μ. Βρετανία (11,5%), ενώ τα χαμηλότερα σημειώθηκαν στη Σουηδία (0,5%), στο Λουξεμβούργο (0,7%) και στην Εσθονία (1,7%). Σημειώνεται, επίσης, ότι κανένα κράτος μέλος δεν είχε πλεόνασμα το 2009.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρέος, υψηλότερα ποσοστά το 2009 παρατηρήθηκαν στην Ιταλία (115,8%), στην Ελλάδα (115,1%) και στο Βέλγιο (96,7%), ενώ τα χαμηλότερα καταγράφηκαν στην Εσθονία (7,2%), στο Λουξεμβούργο (14,5%) και στη Βουλγαρία (14,8%). Σημειώνεται ότι 12 κράτη μέλη εμφάνισαν δημόσιο χρέος πάνω από την τιμή αναφοράς του 62% του ΑΕΠ το 2009.

    Ανεβαίνουν τα spread

    Μετά και την αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους από την Εurostat, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, διαπραγματεύονται με μεγαλύτερες απώλειες.

    Ετσι, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έφθασε το 8,37% με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) να διευρυνθεί περαιτέρω στο 5,31% (531 μονάδες βάσης). Ανοδο εμφάνισε επίσης και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου η οποία αυτή την ώρα κυμαίνεται στο 9,06%.

    Ομιλία του πρωθυπουργού στο ΣΕΤΕ

    «Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε κρίση, την χειρότερη της μεταπολίτευσης, κρίση πρωτοφανή για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Και το πατριωτικό μας καθήκον είναι να σώσουμε τη χώρα. Το ιστορικό μας χρέος είναι να πάρουμε κάθε απόφαση, που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Έλληνες, κάθε απόφαση που δίνει λύσεις σε προβλήματα που για δεκαετίες προτιμούσαμε να μην αγγίζουμε, κάθε απόφαση που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο Μέγαρο Μουσικής.

    Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες για την βοήθεια που προσέφεραν στους ταξιδιώτες που έμειναν αναγκαστικά στην Ελλάδα λόγω ακύρωσης των πτήσεών τους.«Οι έλληνες επιχειρηματίες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με υποδειγματική ανθρωπιά, αλλά και επαγγελματική συνείδηση» είπε και επισήμανε ότι «το αναφέρω και για να απαντήσω στα τόσα πικρόχολα σχόλια για τον χαρακτήρα του Έλληνα, όπως και το τι εννοούμε όταν μιλάμε για αλλαγές σε νοοτροπίες και αντιλήψεις».

    Ο κ.Γ.Παπανδρέου ανέφερε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι πλέον γνωστή σε όλους, όπως γνωστές είναι και οι αιτίες -λάθη δεκαετιών, παραλείψεις και επανάπαυση -, όπως είπε, που μας οδήγησαν εδώ και πρόσθεσε ότι την τελευταία πενταετία τα όντως δομικά προβλήματα της χώρας, όχι απλώς δεν αντιμετωπίστηκαν αλλά διογκώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα να βρεθεί απολύτως απροετοίμαστη στο χείλος του γκρεμού.

    «Αυτή ήταν η κατάσταση με την οποία βρέθηκα αντιμέτωπος, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη, στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη. Αυτό το γνωρίζει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, όπως όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν που θα βρισκόμασταν σήμερα, αν με την ψήφο τους δεν είχαν αλλάξει πορεία στη χώρα πέρσι τον Οκτώβριο. Η καταστροφή θα ήταν ήδη εδώ. Η χρεοκοπία θα ήταν ήδη εδώ. Η αδυναμία του κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις θα ήταν ήδη πραγματικότητα. Αυτό το αποτρέψαμε οριστικά» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση βάζει τάξη στα δημόσια οικονομικά, αλλάζει τον τρόπο διακυβέρνησης, προχωρά σε ανατροπές παντού και στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, όντας παρούσα σε όλα τα διεθνή κέντρα αποφάσεων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να λυθεί το οικονομικό και αναπτυξιακό πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς προς τούτο χρειάζεται χρόνος και χρήμα.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι χωρίς την μεγάλη προσπάθεια όλων, σήμερα δεν θα υπήρχε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός και πρόσθεσε ότι «Και για να τελειώνουμε με την παραπληροφόρηση και το στρουθοκαμηλισμό που επιδεικνύεται από πολλούς: Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε επιτήρηση από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους που δημιούργησαν οι εγκληματικές για τον τόπο πολιτικές της Ν.Δ.»

    «Αυτό ακριβώς εννοώ όταν υποστηρίζω ότι μειώθηκε η εθνική μας κυριαρχία από τις εγκληματικές πολιτικές του χθες. Εξαφανίστηκαν πολλές επιλογές μας, τα περιθώρια ελιγμών που θα είχαμε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση» είπε προσθέτοντας ότι «μπροστά στο τρομακτικό έλλειμμα και χρέος της, η Ελλάδα δεν είχε καμία διέξοδο παρά μόνο τη δήλωση χρεοκοπίας και προσφυγή αποκλειστικά στο Δ.Ν.Τ.»

    «Τώρα έχουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο οποίος θα διαθέσει από μόνος του πάνω από 30 δισ. ευρώ για φέτος - αν και όταν χρειαστεί. Ο μηχανισμός είναι δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα απέναντι στα αρνητικά σενάρια, όπως παραδείγματος χάρη, να κηρύξει η Ελλάδα παύση πληρωμών, αδυναμία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «κανένας μηχανισμός και κανένα ΔΝΤ δεν μας φταίει για όσα ζούμε και για όσες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε».

    Υπογράμμισε ότι είναι επιτυχία για την χώρα μας και την Ευρώπη η συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης στον οποίο μειοψηφικά συμμετέχει και το ΔΝΤ και τόνισε ότι «σήμερα, δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για να αποπροσανατολίζουμε τη συζήτηση σπέρνοντας για μια ακόμη φορά το φόβο και τον πανικό».

    «Αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, είναι σήμερα έκτακτη ανάγκη να μπούμε όλοι επί τω έργω, δηλαδή αν κάτι πρέπει να μας απασχολεί σήμερα αυτό είναι η προσήλωση στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας, ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, το δημόσιο, για να ορθοποδήσει και να γυρίσει οριστικά σελίδα και αυτός είναι ο αντικειμενικός μας στόχος» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Τέλος, τόνισε ότι πρέπει με την δουλειά όλων μας να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από τα δεσμά της επιτήρησης, της δεύτερης από το 2004 και ταυτόχρονα της αυστηρότερης που προβλέπει η ΕΕ και πρόσθεσε ότι «εκεί έχουμε το βλέμμα μας και όποιος προσπαθεί να φορτώσει τα δεινά μας σε οτιδήποτε άλλο παρά στη σαθρή οικονομική, κοινωνική και πολιτική πλατφόρμα πάνω στην οποία βάδισε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κλείνει τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα».

    Πλέγμα δράσεων για τον τουρισμό

    O κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε πλέγμα δράσεων για την τόνωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Απαντώντας στο πάγιο αίτημα των φορέων του τουρισμού για την άρση του καμποτάζ, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα πραγματοποιηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε άμεσα να προχωρήσει η άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα.

    Eξειδικεύοντας το μέτρο επεσήμανε μεταξύ άλλων το οφέλη που απορρέουν από την άρση του καμποτάζ, τόσο για τον κλάδο όσο και για τους εργαζόμενους, για τους οποίους όπως είπε, πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε ξηρά και θάλασσα (στην Ιταλία η κρουαζιέρα απασχολεί πλέον 4.000 Ιταλούς ναυτικούς), θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και σε πολλούς άλλους τομείς. Παράλληλα, για την προστασία των εργαζόμενων στη ναυτιλία και την αύξηση της απασχόλησής τους, η κυβέρνηση σχεδιάζει:

    Την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στους ναυτικούς ξενοδοχειακών ειδικοτήτων, την προώθηση Ελλήνων ναυτικών σε θέσεις ευθύνης στις εταιρείες κρουαζιέρας μέσω κυβερνητικών φορέων αλλά και την ένταξη των εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια, σε πρόγραμμα επιδότησης, το οποίο καταρτίζεται αυτή την περίοδο και θα είναι αντίστοιχο με αυτό που έχει σήμερα ο ΟΑΕΔ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Σε αυτό το πεδίο, τόνισε ο πρωθυπουργός θα βοηθήσει και η οριστική διευθέτηση των κανονισμών και των προδιαγραφών αδειοδότησης που προωθούμε άμεσα για τη λειτουργία Υδατοδρομίων και Υδροπλάνων.

    Πολύ σημαντική για τον κλάδο του τουρισμού είναι και η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού που αφορά τα κόστη των εταιριών στα ελληνικά αεροδρόμια και οδηγούν στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και tour operators/charter operators για την ανάπτυξη του Τουρισμού. Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την απαλλαγή από την καταβολή Τελών Προσγείωσης και Παραμονής Αεροσκαφών σε όλα τα Ελληνικά Κρατικά Αεροδρόμια (πλην του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών) για τη φετινή θερινή περίοδο και την κατά 50% απαλλαγή τους χειμερινούς μήνες. Με εξαίρεση το Ελ. Βενιζέλος, όπως τονίστηκε, κανένα αεροπλάνο σε κανένα αεροδρόμιο της χώρας δεν θα πληρώνει τέλη προσγείωσης και απογείωσης όλο το καλοκαίρι. Παράλληλα ανακοινώθηκε η οριστική απελευθέρωση της αγοράς επίγειας εξυπηρέτησης των αεροδρομίων της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε στοχευμένα μέτρα που μειώνουν το κόστος της χώρας για τον τουρίστα και δίνουν κίνητρα στους επισκέπτες μας να έρθουν στην χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε δραστικές μειώσεις στο κόστος απόκτησης "βίζας" (θεώρηση διαβατηρίων) για τουρίστες που προέρχονται από νέες, δυναμικές και ανερχόμενες αγορές, όπως αυτές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

    Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων τους. Όπως είπε, με δύο νέα προγράμματα εγγυήσεων που προσφέρονται μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, στηρίζονται οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούμε χρηματοδοτικές δυνατότητες, όπως αυτή του ευρωπαϊκού προγράμματος JEREMIE.

    Στο μεταξύ δυο νέα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προκηρυχθούν για την ανακαίνιση μικρών τουριστικών επιχειρήσεων με μικροδάνεια καθώς και μεγαλύτερων τουριστικών επιχειρήσεων με δάνεια μεγαλύτερου προϋπολογισμού. Παράλληλα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όσο και την συγκράτηση της ανεργίας στον ξενοδοχειακό κλάδο η Κυβέρνηση εφαρμόζει, μέσω του ΟΑΕΔ, ειδικό πρόγραμμα με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τους μήνες από Οκτώβριο έως Απρίλιο, εκτός από Ιούνιο - Σεπτέμβριο.

    Με στόχο πάντα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό, που όπως ανάφερε, πρόκειται για ένα σχέδιο που θα προωθεί το νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει έτσι να επεκταθεί σε νέες αγορές, προσφέροντας εναλλακτικές δυνατότητες.

    Το χαρτοφυλάκιο των δράσεων περιλαμβάνει και την επεξεργασία ενός νομοσχεδίου που αφορά το σύνολο των θεμάτων και δράσεων του τομέα των σκαφών αναψυχής και των ημεροπλοίων, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου και την αναβάθμιση των υπηρεσιών θαλάσσιας αναψυχής. Όσον αφορά τις μαρίνες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή τους, καθώς και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι δρομολογήθηκε η κατάρτιση μελέτης για το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης αναγκαίων υποδομών (τουριστικών λιμένων) στην Ελλάδα.

  • ** Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΕΔΕΚ) Κύπρου, Γιαννάκη Ομήρου.

    Συνεχίζονται διαβουλεύσεις με ΕΕ και ΔΝΤ

    Μια πρώτη συζήτηση με τους επικεφαλής της ομάδας στελεχών του ΔΝΤ είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών.

    Τα στελέχη του ΔΝΤ θα επισκεφθούν και άλλα υπουργεία (Οικονομίας, Εσωτερικών, Εργασίας) προκειμένου να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της διαδικασίας διαβουλεύσεων θα προκύψει ένα κοινό κείμενο. Θα είναι ένα ελληνικό κείμενο το οποίο θα συνυπογράψουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Το κείμενο αυτό θα περιλαμβάνει τις περαιτέρω πολιτικές για τη δημοσιονομική προσαρμογή κυρίως για το 2011 και τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

    Ενα μεγάλο μέρος του κειμένου θα είναι το ίδιο με εκείνο που πρέπει να διαβιβάσει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Το υπόλοιπο κείμενο θα αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης. Ούτως ή άλλως με το κείμενο η ελληνική πλευρά, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχουν φθάσει σε επίπεδο προετοιμασίας, τέτοιο ώστε εάν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί ο "μηχανισμός στήριξης" να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

    Τέλος σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Οι άμεσες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών από τώρα και στο εξής είναι η μείωση της σπατάλης στο δημόσιο, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, η αποκατάσταση της διαφάνειας, η διαχείριση του δημοσίου χρέους και βεβαίως ο περιορισμός των πρωτογενών δαπανών.

    Εν τω μεταξύ, παράλληλα με τις διαβουλεύσεις που γίνονται με τα στελέχη του ΔΝΤ το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει και τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Αύριο (Παρασκευή), ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναχωρεί για τις ΗΠΑ, προκειμένου να παρακολουθήσει την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Γκαϊτνερ και τον επικεφαλής του Ταμείου κ. Στρος - Καν.

    Στο μεταξύ, η Γαλλία περιέλαβε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010 για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, από τα 6,3 δισεκατομμύρια της γαλλικής συνεισφοράς, που έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού ενίσχυσης, σύμφωνα με προσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2010 το οποίο κατατέθηκε σήμερα στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.

    Η ενέργεια θα δώσει τη δυνατότητα στη Γαλλία "να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό που θα επιτρέψει, εάν χρειαστεί, να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα του ευρώ", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντστο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, υπευνθυμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. "Προσπαθούμε να κινηθούμε γρήγορα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στο ενδεχόμενο που η Ελλάδα αποφασίσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού", πρόσθεσε η κα Λαγκάρντ.

    Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι έχει «εισηγηθεί σαφώς να εξετάσουμε με ηρεμία το αποτέλεσμα των μέτρων» που έχει λάβει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της θέμα, προτού μιλήσουμε για βοήθεια και επανέλαβε πως "η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια" από τους ευρωπαίους εταίρους της.

    [02] "Ολίσθημα το πιστόλι του ΔΝΤ στο τραπέζι"

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς παρέστη και μίλησε στην παρουσίαση της επανέκδοσης των ποιημάτων του Αλέξανδρου Παναγούλη.

    Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε πως ευθύνεται για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, εξαπέλυσε η ΝΔ.

    Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως η ΝΔ έχει αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου και οι κινήσεις της κυβέρνησης οδήγησαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Εκείνος έβαλε το πιστόλι στο τραπέζι", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα δώσει άλλοθι στον πρωθυπουργό και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπαθεί να αποδαιμονοποιήσει το ΔΝΤ.

    "Η εμπειρία από όλες τις χώρες όπου πήγε το ΔΝΤ δείχνει πως υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις", τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως ακόμη και αν ο Γιώργος Παπανδρέου βάλει τη χώρα στο ΔΝΤ, η ΝΔ θα καταθέσει σοβαρές προτάσεις για το πώς θα βγούμε μια ώρα αρχίτερα από την κρίση και από τους δυσβάσταχτους όρους του Ταμείου.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και για την εκτόξευση των spreads, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός γύριζε από χώρα σε χώρα και παρουσίαζε μια άσχημη εικόνα για την Ελλάδα.

    "Η ηγεσία της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει μέτρα για να δανειστεί με λογικά επιτόκια. Αυτός, όμως, αφού περιπλανήθηκε αρκετούς μήνες εκθέτοντας τη χώρα μας, μετά διέπραξε και το ολίσθημα να βάλει το πιστόλι του ΔΝΤ στο τραπέζι", τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως το θέμα της προσφυγής του ΔΝΤ πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή.

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Υπολειτουργεί σήμερα το δημόσιο λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και το προσωπικό των Ταμείων. Κανονικά θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς.

    Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

    Επιπλέον, σήμερα απεργούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, που θα συνεχίσουν με νέα κινητοποίηση στις 4 Μαΐου, ενώ συνεχίζουν την απεργία τους οι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Δεμένα για δεύτερη συνεχή μέρα στο λιμάνι του Πειραιά, παραμένουν όλα τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Η απεργία της ΠΕΜΕΝ, λήγει απόψε τα μεσάνυχτα, οπότε και θα ξεκινήσει ο απόπλους των πλοίων.

    Κλειστά θα παραμείνουν για δεύτερη ημέρα και τα θέατρα, καθώς οι ηθοποιοί συμμετέχουν στην απεργία του ΠΑΜΕ.

    Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ, που συνεχίζει για δεύτερη ημέρα τις απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώθηκε στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, με τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, απαιτούν να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες, να ανακληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, που μειώνουν κατακόρυφα τα εισοδήματά τους και τους φορτώνουν με νέα φορολογικά βάρη, να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που μειώνει δραματικά τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας, να στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιαίτερα το Τ.Π.Δ.Υ. και ο ΟΠΑΔ και να κατοχυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις και η μόνιμη και ενιαία σχέση εργασίας στο δημόσιο.

    ΠΝΟ: Συνεδρίαση για το καμποτάζ

    Συνεδριάζει σήμερα, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την άρση του καμποτάζ, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα. Πάντως, σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ, τονίζει ότι οι θέσεις των Ελλήνων ναυτικών για το καμποτάζ αγνοήθηκαν, ενώ επισημαίνει ότι "η απελευθέρωση του καμποτάζ στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία θα επιφέρει καίριο πλήγμα στους όρους ανταγωνισμού των υπό ελληνική σημαία πλοίων, με κίνδυνο φυγής τους από το εθνικό νηολόγιο και απώλειας εκατοντάδων θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτικών".

    [04] Βαλλιστική για τα όπλα

    Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της βαλλιστικής έρευνας στα τρια πιστόλια που βρέθηκαν μαζί με τον υπόλοιπο οπλισμό στο διαμέρισμα της οδού Αιγίνης 8, στην Κυψέλη το οποίο είχαν ενοικιάσει οι συλληφθέντες για συμμετοχή στον "Επαναστατικό Αγώνα".

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, και τα τρια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. Πρόκειται για δύο Zastava των 9 χιλιοστών, που όπως προκύπτει από τους αριθμούς και τα άλλα στοιχεία, είναι γιουγκοσλαβικής προέλευσης και ένα Browning διαμετρήματος 22 χιλιοστών, άγνωστης προέλευσης.

    Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε ενέργειες του κοινού ποινικού δικαίου.

    Σύμφωνα, επίσης, με τη βαλλιστική, τα δύο "καλάσνικοφ" και το αυτόματο MP5 χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ στο Γουδή στις 23 Δεκεμβρίου 2008 και εναντίον της αστυνομικής δύναμης έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Ιανουαρίου 2009, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Διαμαντής Μαντζούνης. Επίσης, το αυτόματο MP5 χρησιμοποιήθηκε και στην επίθεση του Β' Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας στις 30 Απριλίου του 2007.

    "Καίριο χτύπημα"

    «Βάζουμε τάξη στη χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛΑΣ, που «συνέλαβαν αποφασιστικά στο καίριο χτύπημα της τρομοκρατίας και της βίας στην χώρα μας».

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μάξιμου με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την ηγεσία της ΕΛΑΣ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι απ' όλη αυτή την εξέλιξη εξάγονται τρία απλά συμπεράσματα, με πρώτο εκείνο πως όταν υπάρχει μια άλλη αντίληψη και νοοτροπία διακυβέρνησης αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο ο δημόσιος υπάλληλος.

    «Όταν ξεφεύγουμε από την λογική ότι το κράτος είναι λάφυρο, τον κομματισμό και την πελατειακή αντίληψη και δείξουμε την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την αντικειμενικότητα, στην αξιοποίηση αυτού του δυναμικού, αυτό είναι ένα μήνυμα προς την δημόσια διοίκηση και κάθε δημόσιο υπάλληλο», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μπορούμε, όταν είμαστε σωστοί στην διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, να έχουμε αποτελέσματα.

    Το δεύτερο συμπέρασμα, είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι βάζουμε τάξη στην χώρα.

    «Το αίσθημα της ασφάλειας ήταν ζητούμενο: Η αστυνομία είχε απαξιωθεί πριν από λίγους μήνες, πριν από ένα ή δύο χρόνια. Τώρα βάζουμε τάξη και στέλνουμε το μήνυμα, όχι μόνο σε κάθε πολίτη αλλά και διεθνώς. Και είναι πολύ σημαντικό μήνυμα ακόμα και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε ότι το τρίτο μήνυμα είναι πως σεβόμαστε πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία και, παρά τις όποιες δυσκολίες, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μέσα από τον διάλογο και όχι την βία και την αυθαιρεσία.

    «Αυτό το μήνυμα της δημοκρατίας είναι επίκαιρο όσο ποτέ και για την χώρα μας και διεθνώς. Η διαφάνεια, ο σεβασμός στον πολίτη, η ανάγκη να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, είναι μήνυμα που, 43 χρόνια μετά την Χούντα, ηχεί ζωντανά και το υπηρετεί με ευλάβεια αυτή η κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Είναι σημαντικό, 43 χρόνια μετά την Χούντα, όταν παλέψαμε για την ανεξαρτησία της χώρας, να παλέψουμε σήμερα για την απελευθέρωση του δυναμισμού του ελληνισμού, των τεραστίων δυνατοτήτων που έχει ο έλληνας και η ελληνίδα. Αυτό κάνουμε. Δίνουμε τον αγώνα, ώστε να φύγουμε από την επιτήρηση, που κακές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος μας έχουν βάλει. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ Νίκο Δένδια τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    Η συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Λευτέρης Οικονόμου, πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του κ. Δένδια, ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε:

    «Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με ενημέρωσε αναλυτικά για τις εξελίξεις στη μάχη που δίνει η Ελληνική κοινωνία εναντίον του φαινομένου της τρομοκρατίας. Αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω και τόνισα και στον Υπουργό είναι ότι η ΝΔ στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Κάθε θετική εξέλιξη σε αυτό τον αγώνα είναι μια νίκη της κοινωνίας. Είχα την ευκαιρία, ακόμη, να εκθέσω στον Υπουργό τις σκέψεις μου για το κοινό έγκλημα και την αύξηση της εγκληματικότητας. Ένα τομέα στον οποίο, επίσης, η Ελληνική κοινωνία δίνει μία πολύ μεγάλη μάχη».

    [05] Σε κανονικούς ρυθμούς

    Σε κανονικές συνθήκες επιστρέφει η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη σήμερα, μετά από μία εβδομάδα αυστηρών περιορισμών λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol.

    Σύμφωνα με την Eurocontrol, η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη αναμένεται να αποκατασταθεί σήμερα Πέμπτη ύστερα από την άρση σχεδόν του συνόλου των περιορισμών πτήσεων.

    Η Eurocontrol αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνολικά 28.000 έως 29.000 πτήσεις, ενώ θα υπάρξει μικρός αριθμός ακυρώσεων, κυρίως λόγω τοπικών περιορισμών και τεχνικών προβλημάτων των εταιρειών.

    "Προς το παρόν, σχεδόν ολόκληρος ο ευρωπαϊκός χώρος είναι διαθέσιμος, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές στη νότια Φινλανδία, τη νότια Νορβηγία, τη βόρεια Σκοτία και τη δυτική Σουηδία", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Eurocontrol.

    Στη Σουηδία, έκλεισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξαιτίας της επιστροφής της ηφαιστειακής τέφρας, μεταξύ άλλων και τα αεροδρόμια του Γκέτεμποργκ και του Μάλμε, ενώ στη Νορβηγία είναι κλειστά τα αεροδρόμια του Μπέργκεν και Σταβάγκερ.

    Αντίθετα, οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί πλήρως στο σύνολο του εναέριου χώρου της και ότι έχουν αρθεί όλες οι απαγορεύσεις από την Πέμπτη 8:00 GMT (11:00 ώρα Ελλάδας). Η εκπρόσωπος ωστόσο της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας τόνισε ότι "οι απαγορεύσεις θα επανεφαρμοστούν εάν παρατηρηθούν εκ νέου υψηλά επίπεδα ηφαιστειακής τέφρας στον ουρανό της Δανίας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 April 2010 - 10:30:30 UTC