Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισαν οι διαβουλεύσεις με ΕΕ και ΔΝΤ
  • [02] "Ολίσθημα το πιστόλι του ΔΝΤ στο τραπέζι"
  • [03] Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μεταφορές
  • [04] "Να αποφύγουμε το ΔΝΤ"

  • [01] Άρχισαν οι διαβουλεύσεις με ΕΕ και ΔΝΤ

    Ξεκίνησαν από σήμερα οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τριμελή επιτροπή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, για το πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. Η 20μελής επιτροπή από τους τρεις οργανισμούς θα μείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον δέκα ημέρες και θα έχει επαφές με τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Εσωτερικών, Εργασίας, αλλά και με κοινωνικούς φορείς και την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε μια πρώτη συζήτηση με τους επικεφαλής της ομάδας στελεχών του ΔΝΤ, στο υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της διαδικασίας διαβουλεύσεων θα προκύψει ένα κοινό κείμενο, κοινό με την έννοια ότι θα γραφεί σε συμφωνία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ΔΝΤ. Το κείμενο αυτό θα περιλαμβάνει τις περαιτέρω πολιτικές για τη δημοσιονομική προσαρμογή κυρίως για το 2011 και τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

    Ενα μεγάλο μέρος του κειμένου θα είναι το ίδιο με εκείνο που πρέπει να διαβιβάσει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Το υπόλοιπο κείμενο θα αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης. Ούτως ή άλλως με το κείμενο η ελληνική πλευρά, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχουν φθάσει σε επίπεδο προετοιμασίας, τέτοιο ώστε εάν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί ο "μηχανισμός στήριξης" να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

    Τέλος σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Οι άμεσες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών από τώρα και στο εξής είναι η μείωση της σπατάλης στο δημόσιο, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, η αποκατάσταση της διαφάνειας, η διαχείριση του δημοσίου χρέους και βεβαίως ο περιορισμός των πρωτογενών δαπανών.

    Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις που γίνονται με τα στελέχη του ΔΝΤ το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει και τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Τη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναχωρεί για τις ΗΠΑ, προκειμένου να παρακολουθήσει την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Γκαϊτνερ και τον επικεφαλής του Ταμείου κ. Στρο-Καν. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει «road show» για την έκδοση ομολόγων σε δολάρια, καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος για αυτό.

    Στο μεταξύ, η Γαλλία περιέλαβε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010 για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, από τα 6,3 δισεκατομμύρια της γαλλικής συνεισφοράς, που έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού ενίσχυσης, σύμφωνα με προσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2010 το οποίο κατατέθηκε σήμερα στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.

    Η ενέργεια θα δώσει τη δυνατότητα στη Γαλλία "να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό που θα επιτρέψει, εάν χρειαστεί, να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα του ευρώ", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντστο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, υπευνθυμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. "Προσπαθούμε να κινηθούμε γρήγορα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στο ενδεχόμενο που η Ελλάδα αποφασίσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού", πρόσθεσε η κα Λαγκάρντ.

    Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι έχει «εισηγηθεί σαφώς να εξετάσουμε με ηρεμία το αποτέλεσμα των μέτρων» που έχει λάβει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της θέμα, προτού μιλήσουμε για βοήθεια και επανέλαβε πως "η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια" από τους ευρωπαίους εταίρους της.

    Το μεσημέρι, το περιθώριο (spread) κυμαίνεται στο 4,63% (463 μονάδες βάσης) με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να φθάνει στο 7,71% έναντι 3,08% του αντίστοιχου γερμανικού. Λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς το περιθώριο είχε ανέλθει στο 4,92%.

    Δηλώσεις Γ.Πεταλωτή

    «Δεν πρέπει σήμερα να ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους, βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος. Πρέπει με ειλικρίνεια να θέσουμε επί τάπητος τα προβλήματά μας και με γενναιότητα να τα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Τόνισε δε ότι «δεν υπάρχουν εξωτερικοί σωτήρες, αλλά ούτε και κρυφοί εχθροί», όμως, «υπάρχουν δεδομένα προβλήματα που διαχρονικά εξέθρεψε η ελληνική πολιτεία και τα οποία ήρθε η ώρα, με ειλικρίνεια και θάρρος , να τα αντιμετωπίσουμε».

    Ο Γιώργος Πεταλωτής υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση είναι αφενός ριζικές και αφετέρου απαραίτητες και αναγκαίες, «όχι γιατί μας επιβάλλονται από την ΕΕ ή από το ΔΝΤ, όπως κατά κόρον ακούγεται, αλλά γιατί χωρίς αυτές δεν θα επιβιώσει, ούτε δημοσιονομικά ούτε και κοινωνικά η χώρα».

    Επιπλέον, ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «οι όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν, εάν ενεργοποιήσουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε κατά κόρον στις περιπτώσεις των χωρών, που προσέφυγαν στο ΔΝΤ».

    Συμπλήρωσε δε ότι η ανατροφοδότηση της "μετρολογίας" και ενός κλίματος τρόμου, καθόλου δεν βοηθάει τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας.

    «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τις περιπτώσεις προσφυγής στο ΔΝΤ, άλλων χωρών, εντός ή εκτός Ευρώπης», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Διευκρίνισε δε ότι «εμείς απευθυνόμαστε σε έναν διαφορετικό μηχανισμό, εάν χρειαστεί να τον ενεργοποιήσουμε, θα ενεργοποιήσουμε αυτόν και δεν θα υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ άμεση, όπως έκαναν άλλες χώρες».

    Ερωτηθείς αν τον πρώτο λόγο στο μηχανισμό θα τον έχει η Ευρώπη ή το ΔΝΤ, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, κάτι που χαρακτήρισε ως «μεγάλο επίτευγμα από μόνο του για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ» και τόνισε ότι «εμείς μιλάμε για ευρωπαϊκό μηχανισμό και μόνο, και ένα μέρος του περιέχει και το ΔΝΤ».

    Συμπλήρωσε δε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης, για να σημειώσει ότι «όμως, είναι απόφαση της Ευρώπης και φυσικά με αυτήν συντασσόμαστε, προκειμένου να έχουμε την εγγύηση της οικονομικής πορείας της χώρας μας».

    «Άρα, δεν τίθεται ζήτημα στο ποιος κάνει κουμάντο, έχουμε να κάνουμε με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Αμεση προσφυγή ζητάει ο ΣΕΒ

    Να προσφύγει η χώρα άμεσα στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ / ΔΝΤ ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οδηγούμαστε σε "πτώχευση και έξοδο από την ευρωζώνη". Ο ίδιος δηλώνει επίσης αντίθετος με την "παραφιλολογία", όπως αναφέρει, περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι δεν είναι λογικό οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα να πληρώσουν την ασωτία των συντεχνιών του δημόσιου τομέα".

    Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τονίζει σε δήλωσή του τα εξής:

    "Επειδή πολλά λέγονται και παίζονται τούτες τις μέρες, θεωρώ χρέος μου να τονίσω ότι είναι άμεση και ζωτική ανάγκη να ενεργοποιήσει η χώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, με την προβλεπόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ. Κάθε άλλη επιλογή θα αποδεικνυόταν καταστροφική για τον τόπο. Οδηγεί αναπότρεπτα σε εθνική πτώχευση και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

    Σε ό, τι αφορά στην παραφιλολογία που αναπτύσσεται περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κατ' επιταγήν, του ΔΝΤ, υπενθυμίζω ότι η δημόσια και όχι η ιδιωτική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Δεν είναι λογικό οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα να πληρώσουν την ασωτία των συντεχνιών του δημόσιου τομέα και του πελατειακού συστήματος. Ο ιδιωτικός τομέας έχει τρόπους να ξαναβρεί τον δρόμο προς την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη χωρίς να μειωθεί το εισόδημα των εργαζομένων του. Κι αυτό είναι κάτι που οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ μπορούν να καταλάβουν."

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και η ενδεχόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ ήταν και σήμερα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή το ν/σ - που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, σχετικά με την εσωτερική αγορά.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα είναι με κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

    Από την πλευρά της, η ΝΔ επανέλαβε την αντίθεση της στη προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ και υποστήριξε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κατάσταση, για να "εισπράξει" την απάντηση ότι η διακυβέρνηση των 5,5 χρόνων της ΝΔ οδήγησαν στην αναξιοπιστία τη χώρα μας.

    Έντονα επικριτικά τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, όσο και της ΝΔ, ήταν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αδιέξοδες αντιλαϊκές πολιτικές και δηλώνοντας αντίθετα για δανεισμό της Ελλάδας μέσα από το ΔΝΤ.

    «Η μόνη επιλογή που είχαμε μέχρι της 25 Μαρτίου ήταν η προσφυγή στο ΔΝΤ. Εμείς δώσαμε μάχη και καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους μας να πάρουν μεγάλες αποφάσεις και να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Το ΔΝΤ δεν το καλέσαμε εμείς, αλλά οι συντηρητικές δυνάμεις της ΕΕ. Και ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν μπλόφαρε με προσφυγή στο ΔΝΤ. Εμείς πιέζαμε, τονίζοντας τις αδυναμίες της ΕΕ να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκή βάση», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

    Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι «τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν τα 5,5 τελευταία χρόνια» ενώ επέκρινε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη που ζήτησε από την κυβέρνηση «να πετάξει έξω από το υπουργείο Οικονομικών τους εκπροσώπους του ΔΝΤ», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ώρες ευθύνης. Το εθνικό συμφέρον δεν μας επιτρέπει λεονταρισμούς του τύπου πετάξτε έξω το ΔΝΤ, όπως προτείνει μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο στη προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ, τονίζοντας ότι αυτές είναι "Προκρούστιες" πολιτικές.

    Όπως υποστήριξε, «η χώρα μας έχει και τα στελέχη και την ωριμότητα να ασκήσει πολιτικές, ακόμα και επώδυνες, όχι όμως να υιοθετεί λογικές κοντόφθαλμες, για να πάρει ένα δάνειο 10 δις που δεν θα φθάσει μέχρι τον Οκτώβριο".

    Ακόμα, επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής των δομών του πολιτικού συστήματος τονίζοντας ότι είναι ώρα να το κάνουμε, γιατί όλα τα άλλα είναι αδιέξοδες πολιτικές διαχείρισης, ενώ επιτέθηκε και στα κόμματα της αριστεράς που αντιδρούν, όπως είπε, σε όλες τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και προοπτικές της χώρας.

    Επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ήταν και ο εισηγητής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, που σημείωσε: «Είναι απολύτως προφανές ότι συνομιλείτε με το ΔΝΤ. Καλό λοιπόν είναι να καταστήσετε δημόσια τη συζήτηση που κάνετε, για να προσδιορίσουμε και ποιο είναι το θεσμικό και τεχνικό πλαίσιο».

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αφού επικαλέστηκε το στίχο από το παλιό τραγούδι "μαύρα κοράκια με νύχια κομψά πέσανε πάνω στην εργατιά", πρόσθεσε: «Αυτά τα κοράκια σήμερα, έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι η κυβέρνηση, η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, που στο όνομα του εξαπολύουν επιδρομή στα λαϊκά στρώματα, με τη συνδρομή και της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και με ομπρέλα ορισμένα ΜΜΕ, που βρίσκονται στα χέρια ολίγων της πλουτοκρατίας».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για απαράδεκτη, άθλια και μη πειστική προσπάθεια εξωραϊσμού του ΔΝΤ από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ μίλησε «για τριχοτόμηση του ΠΑΣΟΚ», που, όπως είπε, έχει συντελεστεί σε επίπεδο βουλευτών και που το ίδιο θα συμβεί, όπως σημείωσε και στη βάση του κόμματος.

    [02] "Ολίσθημα το πιστόλι του ΔΝΤ στο τραπέζι"

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς παρέστη και μίλησε στην παρουσίαση της επανέκδοσης των ποιημάτων του Αλέξανδρου Παναγούλη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

    Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε πως ευθύνεται για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, εξαπέλυσε η ΝΔ.

    Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως η ΝΔ έχει αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου και οι κινήσεις της κυβέρνησης οδήγησαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Εκείνος έβαλε το πιστόλι στο τραπέζι", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα δώσει άλλοθι στον πρωθυπουργό και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπαθεί να αποδαιμονοποιήσει το ΔΝΤ.

    "Η εμπειρία από όλες τις χώρες όπου πήγε το ΔΝΤ δείχνει πως υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις", τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως ακόμη και αν ο Γιώργος Παπανδρέου βάλει τη χώρα στο ΔΝΤ, η ΝΔ θα καταθέσει σοβαρές προτάσεις για το πώς θα βγούμε μια ώρα αρχίτερα από την κρίση και από τους δυσβάσταχτους όρους του Ταμείου.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και για την εκτόξευση των spreads, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός γύριζε από χώρα σε χώρα και παρουσίαζε μια άσχημη εικόνα για την Ελλάδα.

    "Η ηγεσία της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει μέτρα για να δανειστεί με λογικά επιτόκια. Αυτός, όμως, αφού περιπλανήθηκε αρκετούς μήνες εκθέτοντας τη χώρα μας, μετά διέπραξε και το ολίσθημα να βάλει το πιστόλι του ΔΝΤ στο τραπέζι", τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως το θέμα της προσφυγής του ΔΝΤ πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή.

    [03] Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μεταφορές

    Το "άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων", έπιασε στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αρχής γενομένης από την απελευθέρωση των οδικών και εμπορευματικών μεταφορών, δηλαδή από τον κλάδο των Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης.

    Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας, εντός του Μαϊου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναρτάται σήμερα στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την πάγια τακτική της κυβέρνησης, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι και όποιος άλλος θέλει να καταθέσουν τις απόψεις, τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις τους και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο για τη βουλή.

    Με το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελείται από συνολικά 15 άρθρα, προωθείται ένα εντελώς νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον, που χρονολογείται από 1976, γεγονός που σημαίνει ότι επί περίπου 35 χρόνια ισχύει το ίδιο Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει :

    - Απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί μπορεί, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να διεκδικήσει άδεια Φορτηγού Δημόσιας Χρήσης, ΦΔΧ, καθώς, όπως είπε ο υπουργός για τη χορήγηση της άδειας δεν θα λαμβάνεται υπόψη η σκοπιμότητα, αλλά η νομιμότητα.

    - Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για καλύτερες υπηρεσίες σε καλύτερες τιμές.

    - Κατάργηση των ορίων του κομίστρου, το οποίο θα καθορίζεται πλέον μεταξύ του μισθωτή και του μεταφορέα.

    - Οργάνωση των μεταφορέων στη μορφή επιχειρήσεων. Κάθε επιχείρηση, οι μετοχές της οποίας θα είναι ονομαστικοποιημένες, θα πρέπει να έχει μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 9.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε όχημα που διαθέτει.

    - Κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

    - Στάθμιση της αξίας των υφιστάμενων αδειών.

    - Ενιοποίηση των μεταφορών, δηλαδή καταργείται ο διαχωρισμός διεθνών και εθνικών μεταφορών.

    - Σύσταση εθνικού ηλεκτρονικού μητρώου μεταφορικών εταιριών.

    - Δημιουργία Κωδικού Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα είναι ένα τέλος,(έσοδο για το κράτος) που θα διατίθεται για έργα υποδομών στο μεταφορικό έργο.

    - Υποχρεωτική ασφάλιση των εμπορευμάτων από τον μεταφορέα.

    - Περιβαλλοντικά κριτήρια, καθώς οι κινητήρες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον euro 4 και πάνω.

    - Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Οδικών Μεταφορών.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Ρέππας με το νέο θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα σε εθνικούς μεταφορείς να αναλαμβάνουν έργο και στο εξωτερικό και αντίστροφα στους διεθνείς μεταφορείς να εργάζονται και σε εθνικό επίπεδο. Οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα θα πρέπει να είναι αξιόπιστοι, να έχουν κάποια οικονομική επιφάνεια, να έχουν επαγγελματική κατάρτιση και φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ένταξή τους σε κάποια εταιρία. Επίσης οι άδειες που θα τους χορηγηθούν δεν μπορούν να πουληθούν για τουλάχιστον την επόμενη 5ετία.

    Για τους υπάρχοντες μεταφορείς θα υπάρξει μια πενταετής περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Στο σημείο αυτό ο κ. Ρέππας τόνισε με έμφαση ότι η Πολιτεία παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη ενταχθεί στο συγκεκριμένο επάγγελμα, αλλά παράλληλα θα στηρίξει και αυτούς που ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό.

    Σύμφωνα με τον υπουργό ΥΜΔ ο κλάδος των εμπορευματικών μεταφορών είναι από τους πλέον σημαντικούς και νευραλγικούς, καθώς έχει ετήσιο τζίρο περίπου 17,5 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ. Στο χώρο αυτό υπάρχουν 33.000 αυτοκίνητα διαφόρων κατηγοριών, απασχολεί πάνω από 110.000 πολίτες και συνδέει την παραγωγή με την κατανάλωση.

    Ο υπουργός εξήρε τη στάση που κράτησαν οι φορείς των επαγγελματιών του συγκεκριμένου κλάδου, στη διάρκεια του διαλόγου με το υπουργείο που κράτησε περίπου δύο μήνες, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και αντιδράσεις καθώς θίγονται συμφέροντα.

    Προς άρση του καμποτάζ

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης και για την άρση του καμποτάζ. Στην πρωινή συνεδρίαση των μελών του ΣΕΤΕ, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν το συντομότερο δυνατόν και όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες.

    Παράλληλα, η υφυπουργός προανήγγειλε τις άμεσες πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας στον τομέα του τουρισμού, που θα τεθούν σε ισχύ το προσεχές διάστημα. Στο νομοθετικό επίπεδο αναμένεται η κατάθεση εντός των επόμενων ημερών του νομοσχεδίου για τον αγροτουρισμό και του νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό.

    Παράλληλα, νομοθετικές παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν άμεσα και στα θέματα των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των κάμπινγκ αλλά και των χιονοδρομικών κέντρων.

    Σε ό,τι αφορά στα επενδυτικά προγράμματα, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες που αφορούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και ήδη είναι έτοιμος ο οδηγός πράξης για την εφαρμογή του προγράμματος Πράσινος Τουρισμός.

    Παράλληλα, η υφυπουργός, απευθυνόμενη στους επιχειρηματίες του τουρισμού, στάθηκε στο ειδικό χωροταξικό για τον Τουρισμό και έκανε αναφορά στην παραθεριστική κατοικία. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε τη δημιουργία επιτροπής στο πλαίσιο του υπουργείου με τη συμμετοχή του ΣΕΤΕ και άλλων τουριστικών φορέων, με στόχο την κατάρτιση ολοκληρωμένης πρότασης προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

  • ** Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι τους επόμενους δύο μήνες θα δρομολογηθούν οι κανονισμοί για την Κάρτα του Πολίτη, ενώ στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί και ο χάρτης του προγράμματος «Καλλικράτης».

    [04] "Να αποφύγουμε το ΔΝΤ"

    Την αντίθεσή του στο να προσφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επανέλαβε σήμερα, με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Προσερχόμενος στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι η χώρα μας μπορεί ακόμη να σώσει την κατάσταση, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει μια άλλη κυβερνητική πολιτική.

    Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δείχνει να έχει παραδοθεί και χαρακτήρισε αδιανόητο «με ακίνητα 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, να μη μπορούμε να βρούμε εναλλακτική λύση».

    Σημείωσε ότι υπάρχει λύση και κάλεσε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου «να αναλάβει τις ευθύνες του, πριν παραδοθούμε στην αγκαλιά του ΔΝΤ, με ό, τι αυτό συνεπάγεται».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γιώργος Καρατζαφέρης επανέλαβε ότι δεν πολεμά την κυβέρνηση και είπε ότι θέλει να βοηθήσει την χώρα, σημειώνοντας ότι «στην παρούσα φάση, μια άλλη κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι πιο αποδοτική».

    Υποστήριξε δε ότι ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος σε μια λογική χωρίς προοπτική και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα μπορούσε ο κ. Πρωθυπουργός να ανοίξει λίγο το "παιχνίδι"».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 April 2010 - 14:30:26 UTC