Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις με ΕΕ και ΔΝΤ
  • [02] "Απολογισμός και νέες δράσεις"
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [04] Εκτελούνται πτήσεις

  • [01] Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις με ΕΕ και ΔΝΤ

    Με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τριμελή επιτροπή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ξεκινούν, επισήμως, από σήμερα οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης, για το πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. Η 20μελής επιτροπή από τους τρεις οργανισμούς θα μείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον δέκα ημέρες και θα έχει επαφές εκτός από το υπουργείο Οικονομικών και με άλλα υπουργεία, κοινωνικούς φορείς και την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Οι διαβουλεύσεις αφορούν στο τριετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα Ecofin του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

    Στο μεταξύ, η Γαλλία περιέλαβε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010 για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, από τα 6,3 δισεκατομμύρια της γαλλικής συνεισφοράς, που έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού ενίσχυσης, σύμφωνα με προσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2010 το οποίο κατατέθηκε σήμερα στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.

    Όπως δήλωσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στις συζητήσεις αυτές, δεν θα υπάρχει «λευκή κόλλα χαρτί» και "ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και λόγω της ενδεχόμενης αναθεώρησης προς τα πάνω την προσεχή Πέμπτη του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία".

    Επισήμανε ότι τα μέτρα, που έχουν ήδη ληφθεί για φέτος, υπερκαλύπτουν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ. Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά ότι στις τετραμερείς αυτές συζητήσεις θα υπάρξει και σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

    Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, στην περίπτωση που ληφθεί παρόμοια απόφαση από την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει από μία έως τρεις εβδομάδες, καθώς θα προηγηθεί η αίτηση ενεργοποίησης από την Ελλάδα, η γνωμοδότηση από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και η απόφαση ανά χώρα (π.χ. ανάγκη έγκρισης από εθνικά κοινοβούλια).

    Αντιστοίχως, στο ΔΝΤ η υλοποίηση του μηχανισμού πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. «Πολλές χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Ολλανδία, έχουν ήδη προχωρήσει στο πλαίσιο της διαδικασίας δανεισμού της Ελλάδας και η κυβέρνηση θα πάρει την απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, όταν αυτή κρίνει», πρόσθεσε.

    Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες δανεισμού της Ελλάδας και την πρόοδο των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των τριών οργανισμών. Εάν υπάρξει αίτηση από την Ελλάδα, η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα είναι άμεση και η χώρα θα δανειστεί βραχυπρόθεσμα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έως ότου ολοκληρωθούν πλήρως οι διαδικασίες για τον μηχανισμό.

    Έτσι, θα έχουμε τους αναγκαίους πόρους για τις δανειακές ανάγκες του Μαϊου, οι οποίες μετά τη σημερινή δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων είναι κάτω από 10 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ο υπουργός δήλωσε «δεν είμαι από αυτούς, που είτε δαιμονοποιούν, είτε ενθουσιάζονται με το ΔΝΤ».

    Σε ερώτηση για τον λόγο Διεύρυνσης των περιθωρίων των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα (spreads) ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι η Διεύρυνση αποδίδεται στην έως τώρα ασάφεια για τον μηχανισμό στήριξης, στον προβληματισμό για τη μεσοπρόθεσμη δυναμική του δημοσίου χρέους (χαρακτήρισεν πάντως κάποιες από τις προβλέψεις «εκτός πραγματικότητας») και στο γεγονός ότι κάποιοι αποκομίζουν κέρδη.

    Ο υπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος δεν θα είναι τόσο δυσμενής, όπως εκτιμούν κάποιοι, και πρόσθεσε, ότι υπάρχει και η «γκρίζα οικονομία», που λειτουργεί ως μαξιλάρι για να μην βρεθεί η Ελλάδα σε μεγάλη ύφεση.

    Ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και εκεί, θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Ταμείου.

    Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει «road show» για την έκδοση ομολόγων σε δολάρια, καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος για αυτό.

    Με επιτόκιο 3,65% η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων

    Ποσό 1,95 δισ. ευρώ άντλησε το δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας κατά την οποία υπερκαλύφθηκε το ποσό που ζητούνταν αρχικά.

    Ειδικότερα, υποβλήθηκαν προσφορές 6,92 δισ. ευρώ κατά 4,6 φορές υψηλότερες από το ποσό που ζητούνταν αρχικά και ήταν 1,5 δισ. ευρώ.

    Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στα 3,65% έναντι 1,67% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας που είχε γίνει τον Ιανουάριο και είχαν αντληθεί 1,585 δισ. ευρώ.

    [02] "Απολογισμός και νέες δράσεις"

    Ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, περιλαμβάνονται στις νέες δράσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο ενημέρωσης με θέμα "απολογισμός έξι μηνών και προγραμματισμός νέων δράσεων".

    Τις επόμενες εβδομάδες, εξάλλου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, για την οποία η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τώρα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στην καθιέρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στο Δημόσιο, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι μισθοδοτικές δαπάνες όλων των υπαλλήλων. Η πρώτη φάση εφαρμογής των νέων κανόνων μέσω της Αρχής αυτής θα ολοκληρωθεί για τα υπουργεία στο πρώτο εξάμηνο, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα ενταχθούν σε αυτήν και οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ.

    Το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών από τα υπουργεία, την εφαρμογή διπλογραφικής λογιστικής, ενώ ολοκληρώνεται και η διαδικασία παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέσω μεγάλων εταιριών ορκωτών λογιστών.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα υπάρχουν δυο άτομα σε κάθε υπουργείο και σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο, αλλά και στα βασικά νοσοκομεία τα οποία θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

    Επίσης, το καλοκαίρι θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη δημοσιονομική ευθύνη, ενώ προωθείται και η εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων που τηρούνται σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην τριών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην κατάσταση της Οικονομίας, όπως την παρέλαβε η κυβέρνηση με βασικά στοιχεία τον προϋπολογισμό σε πλήρη εκτροχιασμό, την οικονομία σε ύφεση, το δημόσιο χρέος στα ύψη και το έλλειμμα αξιοπιστίας.

    Στόχος μας είπε, ήταν η διάσωση της οικονομίας και η ανάταξη της αξιοπιστίας της χώρας.

    Προωθήσαμε, πρόσθεσε, την αποκατάσταση βιώσιμων οικονομικών, τη διαφάνεια και τη δίκαιη αναδιανομή. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 18 παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών και βρίσκονται σε εξέλιξη το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τις υπηρεσίες και θα προωθηθεί το πλαίσιο για τα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια. Επίσης, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Από τις πενήντα δράσεις που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης, οι είκοσι βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο προόδου ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Πέντε μόνο δράσεις έχουν καθυστερήσει.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν πολύ θετικά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά το πρώτο τρίμηνο του έτους τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και από την πλευρά των δαπανών. Η μείωση των δαπανών έχει ήδη αποδώσει, όλα τα υπουργεία συνεργάζονται και ο εξορθολογισμός των δαπανών προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε συγκρατημένα αισιόδοξη προοπτική εκτέλεσης του προϋπολογισμού και πρόσθεσε, ότι τα πολύ θετικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί, ενώ ακόμα, δεν έχει επέλθει η πλήρης απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

    Επίσης εξήγγειλε τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για τη διαβούλευση με εταίρους. Θα θεσπίσουμε, αυτή τη διαδικασία, η οποία ως τώρα έχει θετικά αποτελέσματα και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους για όλα τα ζητήματα.

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Κινητοποιήσεις εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τα οικονομικά μέτρα και τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό. Σε απεργία για σήμερα και αύριο καλεί το ΠΑΜΕ και συγκέντρωση αύριο στις 12:00 στο Σύνταγμα, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για αύριο Πέμπτη και καλεί απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Ανεκτέλεστα παρέμειναν στο λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων προς τις Κυκλάδες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας, που, παρότι κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια, πραγματοποιούν σήμερα και αύριο τα μέλη των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - Στέφενσον.

    Τα μέλη των δύο ναυτεργατικών σωματείων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, απέκλεισαν από νωρίς το πρωί τους καταπέλτες των πλοίων που είχαν προγραμματισμένα δρομολόγια, με αποτέλεσμα τα πλοία να μην αποπλεύσουν αλλά και να υπάρξουν μικρές αντεγκλήσεις με επιβάτες που ήθελαν να ταξιδέψουν. Στο λιμάνι εκτός από λιμενικούς, «παρών» είναι και η εισαγγελέας Πειραιά.

    Σε σαρανταοκτάωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, αντιδρώντας στα μειωμένα κατά 20 έως 30%, όπως υποστηρίζουν, κονδύλια για τις εφημερίες.

    Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας και οι γιατροί ζητούν την πλήρη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας που είχαν υπογράψει με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

    Επίσης ζητούν να ξεκινήσει η διαβούλευση για τη νέα συλλογική σύμβαση. Όσον αφορά το θέμα των εφημεριών, είπαν ότι οι επισχέσεις εργασίας θα συνεχίζονται όσο τα χρήματα δεν καταβάλλονται, αλλά παραδέχθηκαν ότι στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν καταβληθεί οι εφημερίες του Δεκεμβρίου ενώ σε αρκετά και του Ιανουαρίου.

    Στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ θα απεργήσουν την Πέμπτη όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

    Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται από σήμερα και οι δικαστικοί υπάλληλοι, για θεσμικά και οικονομικά αιτήματα.

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα θέατρα, καθώς οι ηθοποιοί συμμετέχουν στην απεργία του ΠΑΜΕ.

    Ενόψει της 48ωρης απεργίας, μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν χθες Τρίτη σε ολιγόλεπτη κατάληψη τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών της Πάτρας κατά τη μετάδοση των κεντρικών δελτίων ειδήσεων. Τα μέλη του ΠΑΜΕ διάβασαν κείμενο με τα αιτήματά τους και απηύθυναν κάλεσμα για τη 48ωρη απεργία.

    Αύριο η απεργία της ΑΔΕΔΥ

    Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία, που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 22 Απριλίου 2010, καθώς και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, απευθύνει το σύνολο των ομοσπονδιών των εργαζομένων στο δημόσιο. Επίσης, πραγματοποιούνται περιοδείες και συγκεντρώσεις στους περισσότερους εργασιακούς χώρους για την προετοιμασία της απεργίας.

    Όπως αναφέρεται σε σχετκή ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, με τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, απαιτούν να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες, να ανακληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, που μειώνουν κατακόρυφα τα εισοδήματά τους και τους φορτώνουν με νέα φορολογικά βάρη, να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που μειώνει δραματικά τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας, να στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιαίτερα το Τ.Π.Δ.Υ. και ο ΟΠΑΔ και να κατοχυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις και η μόνιμη και ενιαία σχέση εργασίας στο δημόσιο.

    Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και το προσωπικό των Ταμείων. Κανονικά θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς.

    Επιπλέον, αύριο, απεργούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, που θα συνεχίσουν με νέα κινητοποίηση στις 4 Μαΐου.

    [04] Εκτελούνται πτήσεις

    Η δραστηριότητα του ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιοκούλ της Ισλανδίας έχει χάσει περίπου το 80% της έντασής της από το περασμένο Σάββατο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

    "Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας βρίσκεται κάτω από τα 3.000 μέτρα και είναι πιθανό να φτάσει ακόμα πιο χαμηλά", επισήμανε η η Ινγκβελντούρ Θορνταρντοτίρ, εκπρόσωπος του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης της Πολιτικής Προστασίας της χώρας και πρόσθεσε πως ένα αεροσκάφος θα απογειωθεί για να εξετάσει την ζώνη της έκρηξης.

    Οι άνεμοι που οδηγούν το νέφος νοτιοανατολικά και προς την Ευρώπη θα αλλάξουν κατεύθυνση μέσα στην ημέρα πνέοντας νοτιοδυτικά και προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, εξήγησε.

    Περίπου το 75% του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ευρώπη, ύστερα από σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή αρχή εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol, ενώ ο πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ανακοίνωσε ότι είναι ασφαλείς οι πτήσεις στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εurocontrol, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν 21.000 πτήσεις έναντι των 28.000 που θα είχαν προγραμματιστεί κανονικά.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι σχεδόν το σύνολο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου είναι ανοιχτό κάτω από τα 20.000 πόδια, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές όπως η βόρεια Σουηδία και το Ελσίνκι.

    Ο εναέριος χώρος της Σουηδίας θα ανοίξει σταδιακά μέχρι τις 14:00 ώρα Γκρίνουιτς σχεδόν στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένης της Στοκχόλμης και του Γκέτεμποργκ, ανακοίνωσε η αρμόδια σουηδική αρχή.

    Στη Βρετανία έχει αποκατασταθεί η εναέρια κυκλοφορία, καθώς σε μία αναπάντεχη αλλαγή στάσης αργά χθες Τρίτη, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος επιτρέπεται να ανοίξει και πάλι σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που βασίζονται στην "επαναξιολόγηση" του κινδύνου από το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας.

    Στην Ολλανδία, το υπουργείο Μεταφορών νέκρινε την επανάληψη των βραδινών πτήσεων εντός της χώρας, ξεκινώντας από χθες το βράδυ.

    Ο γερμανικός εναέριος χώρος αναμένεται να ανοίξει πλήρως σήμερα στις 09:00 ώρα Γκρίνουιτς (12:00 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία εναέριας ασφάλειας της Γερμανίας.

    Ταυτόχρονα έχουν ανακοινώσει το άνοιγμα του εναέριου χώρου τους, η Πολωνία από σήμερα στις 5.00 ώρα Γκρίνουιτς και η Νορβηγία από τις 6.00 ώρα Γκρίνουιτς.

    Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ανακοίνωσε ότι ξεκινά σήμερα κατά 100% όλες τις διεθνείς πτήσεις της μεγάλων αποστάσεων. Σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι οι υπόλοιπες πτήσεις της εντός της Ευρώπης, κυρίως στην βόρεια και βορειοανατολική Ευρώπη προς το παρόν δεν θα πραγματοποιούνται.

    Η υπηρεσία διαχείρισης των αεροδρομίων της Φινλανδίας, Finavia, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο εναέριος χώρος της ευρωπαϊκής αυτής χώρας είναι ανοικτός, τουλάχιστον μέχρι νεώτερης ειδοποίησης, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα αεροδρόμια θα αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά έως τις 12:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

    Τα προβλήματα στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας συνεχίζονται, καθώς 29 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σόφιας ακυρώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν, εξαιτίας των κινδύνων που ενδέχεται να προκαλέσει η ηφαιστειακή στάχτη από την Ισλανδία στην ομαλή λειτουργία των κινητήρων των αεροσκαφών.

    Ωστόσο, τμήματα του βουλγαρικού εναέριου χώρου παραμένουν ανοιχτά, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

    Ο εναέριος χώρος της Ρουμανίας είναι καθαρός από την ηφαιστειακή στάχτη της Ισλανδίας, από χθες στις 21:00, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας.

    Ο εναέριος χώρος της Δανίας θα ανοίξει από σήμερα Τετάρτη στις 11:00 π.μ. τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τουλάχιστον την Πέμπτη 02:00 π.μ. τοπική ώρα (03:00 π.μ. ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η αρχή ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της χώρας.

    Ακυρώσεις πτήσεων στην Ελλάδα

    Ομαλοποιείται σταδιακά και το πρόγραμμα πτήσεων από τα ελληνικά αεροδρόμια, ωστόσο και σήμερα θα υπάρξουν ματαιώσεις πτήσεων με προορισμό αεροδρόμια της Ευρώπης, κύρια λόγω συνωστισμού που πραγματοποιούνται στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

    Ζημιές και ερωτηματικά

    Ο αποκλεισμός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου εξαιτίας της έκρηξης του ισλανδικού ηφαιστείου προκάλεσε ζημίες ύψους 1,7 δισεκατ. ευρώ στις πληγείσες αεροπορικές εταιρείες, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Αερομεταφορών ΙΑΤΑ.

    Τις χειρότερες μέρες, Σάββατο και Κυριακή, οι αεροπορικές εταιρείες που επηρεάστηκαν από τον αποκλεισμό του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου έχασαν 400 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, ανέφερε ο Τζιοβάνι Μπισινιάνι, πρόεδρος της ΙΑΤΑ, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο.

    Προηγούμενες εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ έκαναν λόγο για απώλειες 200 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως, καθώς ο βορειοευρωπαϊκός εναέριος χώρος παραμένει αποκλεισμένος σχεδόν στο σύνολό του από το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

    Στα διαφυγόντα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών προστίθενται τα κόστη διαμονής, διατροφής και σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφοράς με άλλα μέσα των εγκλωβισμένων επιβατών, πρόσθεσε ο κ. Μπισινιάνι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνολικές ζημίες μπορεί να ξεπεράσουν και τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο κ. Μπισινιάνι κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να "αναλάβουν τις ευθύνες τους" και να βοηθήσουν τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έπεσαν θύματα "ανωτέρας βίας, μίας κατάστασης όπου δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα". Ο κ. Μπισινιάνι σχολίασε επίσης ότι είναι "ντροπή για την Ευρώπη, ύστερα από τόσες δεκαετίες συζητήσεων, να μην διαθέτει ακόμη έναν ουσιαστικά Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό".

    Στο μεταξύ, στη Βρετανία, με την εναέρια κυκλοφορία να έχει αποκατασταθεί σήμερα, μετά από έξι μέρες "παράλυσης", το ερώτημα που τίθεται είναι αν το κλείσιμο του εναερίου χώρου ήταν δικαιολογημένο.

    Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική για την "κακή διαχείριση" της κρίσης από τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς, οι οποίοι περιέγραψαν την κατάσταση ως "φιάσκο".

    Ο επικεφαλής της British Airways (BA) Γουίλι Γουόλς δήλωσε ότι τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η απαγόρευση πτήσεων δεν ήταν δικαιολογημένη.

    "Δεν νομίζω ότι ήταν απαραίτητη η επιβολή της απαγόρευσης πτήσεων σε ολόκληρο τον εναέριο χώρο της Βρετανίας την περασμένη Πέμπτη. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα μπορούσαμε με ασφάλεια να λειτουργήσουμε για μία χρονική περίοδο", είπε ο ίδιος.

    Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Εναέριου Ελέγχου (Nats) επέμεινε ότι δεν δέχτηκε πολιτικές πιέσεις για να άρει τους περιορισμούς.

    "Δεν αισθανόμαστε ότι δεχτήκαμε πιέσεις από την κυβέρνηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος Άλεξ Μπρίστολ.

    "Η πίεση που δεχτήκαμε ήταν για την καλύτερη κατανόηση των θεμάτων ασφαλείας", πρόσθεσε.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 April 2010 - 10:30:23 UTC