Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία των ΕΔ με την Πολιτική Προστασία
  • [02] Συνεχίζονται οι έρευνες
  • [03] Σταδιακή αποκατάσταση
  • [04] "Συνεχίζουμε την προσπάθεια"

  • [01] Συνεργασία των ΕΔ με την Πολιτική Προστασία

    Συνέντευξη Τύπου για το σχέδιο που εκπόνησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις σχετικά με τη συμβολή τους με ειδικά τμήματα για την αντιμετώπιση προβλημάτων πολιτικής προστασίας, έδωσαν το μεσημέρι η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόκειται για δέσμη δυνάμεων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για τις περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, στο πλαίσιο της σαφούς προτεραιότητας της πολιτικής ηγεσίας για την ανάπτυξη κοινωνικού έργου από την πλευρά τους, δεδομένου ότι η εθνική κυριαρχία ταυτίζεται πλέον με την ικανότητα διαχειρίσεων κρίσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων διαθέτουν 774 στελέχη, μόνιμο προσωπικό, η εκπαίδευση των οποίων ολοκληρώθηκε πρόσφατα, έτοιμα να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη κληθούν να αντιμετωπίσουν από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Σε πλήρη ανάπτυξη η δέσμη δυνάμεων αγγίζει σε ισόποσο μέγεθος τους διατιθέμενους από το Πυροσβεστικό Σώμα, περίπου 7.831 άτομα.

    Για την καλύτερη διαχείριση των ιπτάμενων μέσων θα διατεθεί ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο εξοπλισμός για την προστασία των στελεχών, ο οποίος θα γίνει μέχρι τις αρχές Μαΐου, είναι ανάλογος με εκείνον που διαθέτουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες διεθνώς. Το κόστος του θα ανέλθει σε 720.000 ευρώ ενώ η δαπάνη για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων καλύπτεται από το λειτουργικό κόστος που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου. Το 2009 η συνολική δαπάνη είχε ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

    Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, είπε ότι πρόκειται για το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ το οποίο προσεγγίζει τα θέματα πολιτικής προστασίας, καλύπτει όλες τις περιπτώσεις και βασικές αρχές του είναι η ευελιξία, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα. Η ευελιξία του σχεδίου σχετίζεται με τη δυνατότητα άμεσης αερομεταφοράς των δυνάμεων, όπου ζητηθεί.

    Στις δυνάμεις που συμμετέχουν στη δασοπυρόσβεση συμμετέχουν μεταξύ άλλων δύο ελικόπτερα Σινούκ με κάδο πυρόσβεσης, ενώ συνολικά τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που θα διατεθούν για τη φετινή αντιπυρική περίοδο ανέρχονται σε 40, αριθμός που θα αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες αερομεταφοράς. Πάγια διατίθεται ένα αεροσκάφος ή 1 C-27.

    Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα χειρίζεται το θέμα της ενοικίασης πυροσβεστικών αεροσκαφών και οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή μόνο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν αυτά τα ειδικά τμήματα λάβουν κάποιο επίδομα, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι το υπουργείο δεν ασκεί επιδοματική πολιτική στις Ένοπλες Δυνάμεις εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα κάνει το καλύτερο δυνατό στο θέμα της πρόσληψης εποχικού προσωπικού.

    Δηλώσεις ΥΕΘΑ για Φορολογικό - Ασφαλιστικό - Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Κυπριακό

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τα εξής:

    Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό: η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για μία λύση που θα έχει την ικανότητα να γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους με δημοψήφισμα.

    Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: η εταιρεία FERROSTALL δεν συμμετέχει στην υπό κατάρτιση νέα σύμβαση και σε διαπραγματεύσεις. Στη σύμβαση των υποβρυχίων υπάρχουν πολλά θέματα που αποκλίνουν από την «ανεπαρκή» ισχύουσα νομοθεσία τα οποία θα επιλυθούν με την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή. Ειδικότερα, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα έτσι ώστε να αποτελούν πλέον ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιομηχανικής συνεργασίας, στο πλαίσιο των νέων συμβάσεων.

    Για τη φορολόγηση του επιδόματος των ιπταμένων: αρχή του φορολογικού νόμου είναι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Επειδή όμως υπάρχει θέμα μείωσης του εισοδήματος, μελετώνται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία τρόποι για να αποκατασταθεί

    Για το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών: στη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναληφθεί τους προσεχείς μήνες για τον Κώδικα Συντάξεων του Δημοσίου όπου υπάγονται, θα ληφθούν υπόψη οι ειδικές διατάξεις που διέπουν το ασφαλιστικό τους, προσαρμοσμένες όμως στα δεδομένα της εποχής και στα τεκταινόμενα στους σύγχρονους στρατούς.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, γνωστοποίησε ότι έχει ληφθεί απόφαση από τα συναρμόδια υπουργεία για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού στην ΕΑΒ και στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα προκειμένου να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Ειδικότερα, για την ΕΑΒ προβλέπεται η πρόσληψη 246 ατόμων εκ των οποίων οι 80 έχουν προσληφθεί στη βάση της παλιάς προκήρυξης.

    Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών εξετάζεται η μετάταξη 350 εργατοτεχνιτών της επισκευαστικής ζώνης της Ολυμπιακής για την κάλυψη αναγκών των στρατιωτικών εργοστασίων βάσης.

    Τέλος, με αφορμή τις εξελίξεις στην οικονομία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για παθογένεια της αγοράς, διαστροφή των δεδομένων της αγοράς «όταν μια χώρα τοποθετείται στη διεθνή αγορά ομολόγων σε μια θέση πολύ χειρότερη από αυτή που δικαιολογούν τα πραγματικά της μεγέθη και αυτό πρέπει να αποκατασταθεί». «Αυτό δεν μπορεί να το ανεχθούμε και δεν θα το ανεχθούμε. Αυτό κάνουμε και τη λύση θα τη δώσουν οι Έλληνες με τη δουλειά τους, η επιχειρηματικότητα και ένα καλά οργανωμένο κράτος που σέβεται τον πολίτη και υποστηρίζει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης».

    Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς όλους για αυτοσυγκράτηση και για προστασία της προοπτικής της χώρας. «Γιατί μια περίοδος κρίσης είναι και μια περίοδος ευκαιρίας. Πρέπει να είμαστε λιγόλογοι, αξιοπρεπείς, να ξέρουμε πού τίθενται οι γραμμές, να πορευόμαστε έχοντας τη συνείδηση της ευθύνης μας για την επόμενη γενιά».

    [02] Συνεχίζονται οι έρευνες

    Στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας μεταφέρθηκαν τα όπλα και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στη γιάφκα του "Επαναστατικού Αγώνα", στην Κυψέλη.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για την κεντρική γιάφκα της οργάνωσης και έχει βρεθεί αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού.

    Το διαμέρισμα, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αιγίνης 8, είχε ενοικιαστεί στο όνομα Γριβοκωστόπουλος, που είχε μία από τις τρεις πλαστές ταυτότητες οι οποίες είχαν βρεθεί στο αυτοκίνητο του Κώστα Γουρνά στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Λόγω των υλικών που υπάρχουν στο διαμέρισμα, από την Αστυνομία εκκενώθηκε προληπτικά η πολυκατοικία από τους ενοίκους, μέχρι να απομακρυνθούν τα υλικά.

    Σε επίσημη ανακοίνωση, σχετικά με τα αποτελέσματα της χθεσινοβραδινής έρευνας των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε διαμέρισμα στην Κυψέλη, προχώρησε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Ελευθ. Οικονόμου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

    Xθες, Δευτέρα 19 Απριλίου, τις βραδινές ώρες, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διενήργησαν έρευνα σε διαμέρισμα 5ου ορόφου πολυκατοικίας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιγίνης 8 και Ύδρας, στην Κυψέλη, το οποίο είχε ενοικιασθεί στο όνομα «Γριβοκωστόπουλος Αναστάσιος».

    Το διαμέρισμα αυτό εχρησιμοποιείτο ως κρησφύγετο από την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

    Από την έως τώρα έρευνα στο διαμέρισμα βρέθηκαν:

    Ένας εκτοξευτήρας ρουκετών, τύπου RPG-7.

    Πέντε ρουκέτες.

    Δύο πυροβόλα όπλα - τυφέκια, τύπου KALASHNIKOV και τέσσερις γεμιστήρες ενωμένες μεταξύ τους σε αντίθετη φορά ανά ζεύγος, άνευ φυσιγγίων, εντός δυο σάκων ορειβατικού τύπου.

    Ένα υποπολυβόλο ΜΡ5, με πτυσσόμενο κοντάκι, άνευ γεμιστήρα και φυσιγγίου στη θαλάμη.

    Τρία πιστόλια.

    Τρεις χειροβομβίδες.

    Φορέας αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού με πλήρες ηλεκτρικό κύκλωμα.

    Εξήντα οχτώ μασούρια εκρηκτικού γαλακτώματος και ζελατοδυναμίτιδας.

    Πέντε μασούρια αμμωνιοδυναμίτιδας.

    Ποσότητα ηλεκτρικών πυροκροτητών.

    Ένας γεμιστήρας υποπολυβόλου, κενός φυσιγγίων.

    Ένα ξύλινο κοντάκι καφέ χρώματος.

    Δεκατέσσερα φυσίγγια πυροβόλου όπλου, των 9 χιλιοστών, LUGER , εκ των οποίων τρία φέρουν βύθισμα στο καψύλιο.

    Δύο φυσίγγια πυροβόλου όπλου KALASHNIKOV, με βύθισμα στο καψύλιο.

    Δεκατρία φύλλα χάρτου τα οποία περιέχουν μηχανογραφημένο κείμενο της προκήρυξης που στάλθηκε για την ανάληψη ευθύνης της βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο όχημα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009.

    Ένας ηλεκτρονικός εκτυπωτής.

    Ένας σαρωτής εγγράφων.

    Ένας καταστροφέας εγγράφων, εντός του οποίου υπήρχαν τεμάχια κατεστραμμένων φύλλων χάρτου.

    Αντικείμενα για κατασκευή πλαστών δελτίων αστυνομικής ταυτότητας όπως: Εντυπώματα στρογγυλών σφραγίδων Αστυνομικής Υπηρεσίας και φύλλα χάρτου με στοιχεία ταυτότητας προσώπων.

    Ένας φορητός εξωτερικός δίσκος αποθήκευσης δεδομένων (usb stick).

    Το ανευρεθέν υποπολυβόλο « HECKLER and KOCΗ» με αριθμό C - 48330 αφαιρέθηκε από φύλακα υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια ληστείας, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 95, στη Θεσσαλονίκη. Η ληστεία έγινε στις 08.15 το πρωϊ της 25ης Αυγούστου 2004, από δύο ένοπλους άγνωστους δράστες, που φορούσαν κράνη και αφαίρεσαν το ποσό των 18.400 ευρώ.

    Η εξερεύνηση στο συγκεκριμένο κρησφύγετο συνεχίζεται.

    [03] Σταδιακή αποκατάσταση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι από σήμερα αρχίζει σταδιακά να αποκαθίσταται η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Έλεν Κερνς, τόνισε ότι σύμφωνα με την υπηρεσία Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπορίας) σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν περίπου οι μισές πτήσεις στην Ευρώπη, δηλαδή 14.000 από τις 28.000 προγραμματισμένες αρχικά.

    Η Έλεν Κερνς ανέφερε ότι χθες το βράδυ οι υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ ζήτησαν από τη Eurocontrol να επανεξετάσει τις επικίνδυνες εναέριες ζώνες και να σχεδιάσει ένα νέο χάρτη, ούτως ώστε η χρήση του εναέριου χώρου να γίνεται στο μέγιστο επίπεδο. Τόνισε, επίσης, ότι από σήμερα το πρωί στις 9 (ώρα Ελλάδος) που εφαρμόζεται το νέο λειτουργικό πλαίσιο για τις πτήσεις πάνω από την Ευρώπη, πραγματοποιούνται περισσότερες πτήσεις από πολλά αεροδρόμια της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης.

    Εξάλλου, η Έλεν Κερνς ανέφερε ότι κανένα κράτος-μέλος δεν έχει κάνει αίτηση, προς το παρόν, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παροχή κρατικής βοήθειας σε αεροπορική εταιρεία, τονίζοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν είναι ακόμη σε θέση να αξιολογήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τη διακοπή των πτήσεων.

    Στο μεταξύ, μια αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου θα σπρώξει στο τέλος της εβδομάδας προς την Αρκτική το νέφος της τέφρας που δημιουργήθηκε στην ατμόσφαιρα από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

    Από ισλανδούς επιστήμονες έγινε γνωστό ότι ουδεμία ένδειξη αύξησης της δραστηριότητας του ηφαιστείου καταγράφηκε σήμερα και το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας που παρέλυσε την εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη έχει σαφώς μειωθεί.

    Λίγο πριν τις 06:00 ώρα GMT (09:00 ώρα Ελλάδας) απογειώθηκαν τα πρώτα αεροπλάνα από τα αεροδρόμια του Παρισιού, από τα οποία θα πραγματοποιηθεί συνολικά το 30% των εσωτερικών και διεθνών πτήσεων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Ντομινίκ Μπυσερό.

    Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, τα αεροδρόμια της βόρειας Γαλλίας, ειδικά τα δύο μεγάλα του Παρισιού, Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ και Ορλί, άνοιξαν "σταδιακά" σήμερα μετά από πέντε ημέρες.

    Η πρώτη πτήση ήταν από την Μαυριτανία και συνολικά είκοσι αεροσκάφη προσγειώθηκαν νωρίς το πρωί, το ένα από το Λος Αντζελες. Επίσης, τρία αεροσκάφη απογειώθηκαν με προορισμό την Αίγυπτο και την Αλγερία για να παραλάβουν Γάλλους που έχουν αποκλειστεί στις χώρες αυτές.

    Η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως άνοιξε πλήρως ο εναέριος χώρος της.

    "Η Ουγγαρία βρίσκεται μακριά από την έκρηξη (του ηφαιστείου της Ισλανδίας) και από τον εναέριο χώρο όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ηφαιστειακής τέφρας. Για το λόγο αυτό οι αεροπορικές αρχές θεωρούν ότι ο εναέριος χώρος κάτω από τα 6.000 μέτρα είναι περιοχή χαμηλής συγκέντρωσης", δήλωσε ο Γκιούλα Χανγκιάλ, υποδιευθυντής της υπηρεσίας Αερομεταφορών Hungarocontrol.

    "Το αεροδρόμιο Φεριχέγκι της Βουδαπέστης είναι ανοικτό", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Οι λετονικές αεροπορικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως άνοιξε ο εναέριος χώρος από τις 06:00 ώρα GMT.

    Τμηματικά ανοίγει και ο εναέριος χώρος της γειτονικής Εσθονίας. Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ταλίν θα λειτουργήσει ως τις 19:00 ώρα GMT.

    Ξανάρχισε σήμερα σταδιακά η εναέρια κυκλοφορία στη Σκοτία και στη βόρεια Αγγλία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στη Βρετανία λόγω της πιθανής άφιξης στη χώρα ενός νέου νέφους ηφαιστειακής τέφρας.

    Από τη Σκοτία αναχώρησαν σήμερα το πρωί ορισμένες πτήσεις, κυρίως με προορισμό νησιά της περιοχής αυτής.

    Επίσης μία πτήση αναχώρησε σήμερα το πρωί από το αεροδρόμιο του Νιουκάσλ, στη βόρεια Αγγλία, αλλά καμία άλλη πτήση δεν επιτρέπεται από τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Αγγλίας, όπως και τα αεροδρόμια της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας πριν από τις 21:00 ώρα Ελλάδος σήμερα.

    Ωστόσο ο εναέριος χώρος της Βρετανίας είναι ανοιχτός από τις 15:00 ως τις 21:00 ώρα Ελλάδος σήμερα για τα αεροσκάφη που πετούν σε ύψος άνω των 6.100 μέτρων, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται σε αυτά να προσγειωθούν ή να απογειωθούν από το βρετανικό έδαφος.

    Εξάλλου η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορικής ασφάλειας (DFS) ανακοίνωσε πως ο γερμανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει σήμερα κλειστός ως τις 21.00 (ώρα Ελλάδας).

    Παρά την επέκταση απαγόρευσης των πτήσεων στη Γερμανία από τις αρχές εναέριας ασφάλειας (DFS) οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες, με τη Lufthansa να προπορεύεται, ανακοίνωσαν την επανάληψη των πτήσεών τους -κατά κύριο λόγο μεγάλων αποστάσεων- με τη διαδικασία της «διακυβέρνησης με οπτική επαφή».

    Μολονότι ο γερμανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός έως τις 03.00, ώρα Ελλάδος, η Lufthansa ανακοίνωσε την «άμεση» επανάληψη των πτήσεων «μεγάλων αποστάσεων» από τη Γερμανία, ενώ η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία Air Berlin ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε 104 πτήσεις (κυρίως προς την ισπανική νήσο Μαγιόρκα) με τη μέθοδο «οπτικής επαφής», που ισχύει συνήθως για ελαφρά αεροσκάφη, αφού έλαβε άδεια από τις αρχές.

    Με βάση αυτή τη διαδικασία, τα αεροσκάφη μπορούν να πετούν σε ύψος έως 3.000 μ., με τους κυβερνήτες να προσέχουν για άλλα αεροσκάφη, αλλά το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε πτήσεις σε μεγαλύτερο ύψος.

    Η Lufthansa τόνισε πως 50 από τα αεροσκάφη, που πραγματοποιούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, αναχώρησαν από τη Γερμανία, έχοντας άδεια να επαναπατρίσουν πάνω από 15.00ο καθηλωμένους ταξιδιώτες από ξένα παραθεριστικά κέντρα.

    Επίσης προβλέπεται να πραγματοποιηθούν και «μερικές εσωτερικές πτήσεις στη Γερμανία», τονίζει η Lufthansa στην ιστοσελίδα της.

    Παράλληλα, οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν πως τα αεροδρόμια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά έως σήμερα στις 15.00, ώρα Ελλάδος.

    Χθες, οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να άρουν από σήμερα τους περιορισμούς στις πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών, που είχαν επιβληθεί μετά την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου που κάλυψε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου με ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας.

    "Υπάρχει συμφωνία των υπουργών για μεγαλύτερη ευελιξία" στους περιορισμούς, ανέφερε διπλωματική πηγή.

    Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σιίμ Κάλας, είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να πετάξουν, από σήμερα, περισσότερα αεροσκάφη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ιρλανδίας αναφέρεται ότι η συμφωνία των υπουργών "θα χαλαρώσει τους περιορισμούς και θα διευκολύνει την περιορισμένη επανέναρξη της κυκλοφορίας".

    Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη συρρίκνωση των ζωνών απαγόρευσης πτήσης. Θα επιτρέπεται δηλαδή στις εταιρείες να πετούν τα αεροσκάφη τους εάν το νέφος της σκόνης που εκλύεται από το ηφαίστειο δεν είναι πολύ πυκνό.

    Τη Δευτέρα ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, προχώρησαν σε δοκιμαστικές πτήσεις, προκειμένου, μαζί με τους κατασκευαστές των κινητήρων των αεροσκαφών, να διαπιστώσουν κατά πόσο η ηφαιστειακή τέφρα δημιουργεί προβλήματα στους κινητήρες.

    Στην Ελλάδα, χωρίς προβλήματα εκτελούνται οι πτήσεις μεταξύ των ελληνικών αεροδρομίων, καθώς οι νότιοι άνεμοι κρατούν μακριά από τη χώρα μας το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας. Ωστόσο η κατάσταση ενδεχομένως μεταβληθεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αλλαγή στη διεύθυνση των ανέμων και από νοτιάδες στραφούν σε βόρειους.

    Πάντως, άλλα 26 σκέλη πτήσεων αναγκάζεται να ματαιώσει για αύριο η Aegean, εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ηφαιστειακή στάχτη.

    Συγκεκριμένα, ματαιώνονται όλες οι πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για πέντε πόλεις της Γερμανίας, δηλαδή Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη και Βερολίνο, καθώς επίσης και οι πτήσεις για Παρίσι και Λονδίνο.

    Στο μεταξύ, η έκτακτη πτήση Λονδίνο-Αθήνα, της Aegean, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 23:00 τοπική ώρα, σήμερα, δεν θα γίνει τελικά, καθώς συνεχίζεται η απαγόρευση των πτήσεων.

    Κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις της Aegean προς Ιταλία (Ρώμη-Μιλάνο), προς Βιέννη και Βρυξέλλες.

    Την αναστολή των δύο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεών της, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποφάσισε η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

    [04] "Συνεχίζουμε την προσπάθεια"

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την τηλεφωνική συνομιλία ο πρόεδρος Χριστόφιας μετέφερε στον κ. Έρογλου την ετοιμότητά του να συναντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού.

    Από την πλευρά του ο κ. Έρογλου ευχαρίστησε τον πρόεδρο Χριστόφια για την επικοινωνία και εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν σύντομα.

    Εξάλλου, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία οι κύριοι Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ συμφώνησαν να είναι σε επαφή για τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.

    Τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μάρτιν Νεζίρκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι "το σημαντικό είναι οι διαπραγματεύσεις να διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές και καθορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι "τα Ηνωμένα Έθνη θα εργαστούν και με τις δύο πλευρές για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας για την επανέναρξη των συνομιλιών".

    Ο κ. Νεζίρκι επεσήμανε ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει διεξοδικά το Κυπριακό με ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ.

    Για την εκλογή του κ. Έρογλου στις χθεσινές λεγόμενες εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου δήλωσε ότι "είναι θέμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας".

    Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, να εργασθεί για την επανένωση της Κύπρου. Στην πρώτη επίσημη αμερικανική αντίδραση στο αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Κρόουλι, δήλωσε: "Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον κ. Ντερβίς Ερογλου για τη νίκη του στις εκλογές που έγιναν για να επιλεγεί ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει την αναζήτηση λύσης που επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μέσω μιας διαδικασίας που βασίζεται στις παραμέτρους των Ην. Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ανακοινώσεων των ηγετών της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008".

    Δηλώσεις στην Αθήνα

    «Αυτό που θέλουμε είναι να συνεχιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, όπως ορίζεται μέσα από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως μέλημά μας είναι να μην σταματήσουν αυτές, γιατί έχουμε έναν τελικό σκοπό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με την εκλογή του Ντ. Έρογλου στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

    Πρόσθεσε δε ότι η κυπριακή πλευρά έχει ήδη θέσει το πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια ενιαία προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πως αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να τηρηθούν και σε νέες διαπραγματεύσεις.

    «Αυτό είναι προς το συμφέρον όλου του κυπριακού λαού, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Συμπλήρωσε ακόμη ότι το αποτέλεσμα των «λεγόμενων εκλογών» στον τουρκοκυπριακό τομέα - «λεγόμενων», αφού όπως εξήγησε «δεν είναι εκλογές ενός νόμιμου κράτους» - θα πρέπει να είναι συμβατό με αυτό το αίτημα του κυπριακού λαού.

    Εξ άλλου, ο απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε ότι:

    «Χάρη στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στην Κύπρο βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη μια διαδικασία συνομιλιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την εξεύρεση λύσης. Λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα όπως ορίζονται στις περί Κύπρου Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Λύσης κυπριακής, από τους Κύπριους και για τους Κύπριους. Λύσης ευρωπαϊκής, για μια επανενωμένη Κύπρο, που θα λειτουργεί αποτελεσματικά, ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιό της.

    Όπως επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και την απόφαση να συνεχιστεί η διαδικασία συνομιλιών μετά την ανάδειξη του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των συνομιλιών είχε επιτελεσθεί συγκεκριμένη πρόοδος. Όχι η πρόοδος που θα θέλαμε, ούτε η πρόοδος που θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί, αλλά πρόοδος υπαρκτή. Είναι αυτονόητο και θέμα καλής πίστης ότι αυτή η πρόοδος πρέπει να διαφυλαχθεί.

    Την τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκπροσωπεί από ό,τι φαίνεται ο κ. Έρογλου. Οι θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς μας είναι γνωστές και φυσικά δεν εμπνέουν καμία αισιοδοξία, καθώς δεν ανταποκρίνονται στο εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο έχει προσεγγίσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας τις συνομιλίες.

    Ο κ. Έρογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με διάθεση εποικοδομητική, σαφή βούληση για λύση και στο πλαίσιο που έχει καθορισθεί ήδη για την εξελισσόμενη διαδικασία.

    Το πλαίσιο των συνομιλιών είναι δεδομένο. Η εποικοδομητική διάθεση από την πλευρά του Προέδρου Χριστόφια είναι αποδεδειγμένη. Βαρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά η ευθύνη να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Όπως και θα την βαρύνει τυχόν αποτυχία ή οπισθοδρόμηση.

    Είναι επίσης ευνόητο ότι αναμένουμε από την Τουρκία, χώρα με θέση-κλειδί στο Κυπριακό, να ενθαρρύνει και να επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή πλευρά να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 April 2010 - 16:30:38 UTC