Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα"
  • [02] "Χρειάζεται νέο μοντέλο διακυβέρνησης"
  • [03] Στον Πρόεδρο ο διοικητής της ΤτΕ
  • [04] Στο 11,3% η ανεργία τον Ιανουάριο

  • [01] "Δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα"

    Στις κατευθύνσεις των μέτρων, που προβλέπει το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της Ελλάδας, όπως είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, θα γίνει η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για το πλαίσιο του κοινού μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στις συζητήσεις αυτές, που αρχίζουν αύριο (η 20μελής αντιπροσωπεία από τους τρεις οργανισμούς θα μείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον δέκα ημέρες και θα έχει επαφές εκτός από το υπουργείο Οικονομικών και με άλλα υπουργεία, κοινωνικούς φορείς και την Τράπεζα της Ελλάδος), δεν θα υπάρχει «λευκή κόλλα χαρτί», διαψεύδοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς, τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων.

    Ο υπουργός τόνισε επίσης, ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και λόγω της ενδεχόμενης αναθεώρησης προς τα πάνω την προσεχή Πέμπτη του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

    Επισήμανε ότι τα μέτρα, που έχουν ήδη ληφθεί για φέτος, υπερκαλύπτουν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ. Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά ότι στις τετραμερείς αυτές συζητήσεις θα υπάρξει και σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

    Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, στην περίπτωση που ληφθεί παρόμοια απόφαση από την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει από μία έως τρεις εβδομάδες, καθώς θα προηγηθεί η αίτηση ενεργοποίησης από την Ελλάδα, η γνωμοδότηση από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και η απόφαση ανά χώρα (π.χ. ανάγκη έγκρισης από εθνικά κοινοβούλια).

    Αντιστοίχως, στο ΔΝΤ η υλοποίηση του μηχανισμού πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. «Πολλές χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Ολλανδία, έχουν ήδη προχωρήσει στο πλαίσιο της διαδικασίας δανεισμού της Ελλάδας και η κυβέρνηση θα πάρει την απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, όταν αυτή κρίνει», πρόσθεσε ο υπουργός.

    Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες δανεισμού της Ελλάδας και την πρόοδο των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των τριών οργανισμών. Εάν υπάρξει αίτηση από την Ελλάδα, η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα είναι άμεση και η χώρα θα δανειστεί βραχυπρόθεσμα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έως ότου ολοκληρωθούν πλήρως οι διαδικασίες για τον μηχανισμό.

    Έτσι, θα έχουμε τους αναγκαίους πόρους για τις δανειακές ανάγκες του Μαϊου, οι οποίες μετά τη σημερινή δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων είναι κάτω από 10 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ο υπουργός δήλωσε «δεν είμαι από αυτούς, που είτε δαιμονοποιούν, είτε ενθουσιάζονται με το ΔΝΤ».

    Σε ερώτηση για τον λόγο Διεύρυνσης των περιθωρίων των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα (spreads) ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι η Διεύρυνση αποδίδεται στην έως τώρα ασάφεια για τον μηχανισμό στήριξης, στον προβληματισμό για τη μεσοπρόθεσμη δυναμική του δημοσίου χρέους (χαρακτήρισεν πάντως κάποιες από τις προβλέψεις «εκτός πραγματικότητας») και στο γεγονός ότι κάποιοι αποκομίζουν κέρδη.

    Ο υπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος δεν θα είναι τόσο δυσμενής, όπως εκτιμούν κάποιοι, και πρόσθεσε, ότι υπάρχει και η «γκρίζα οικονομία», που λειτουργεί ως μαξιλάρι για να μην βρεθεί η Ελλάδα σε μεγάλη ύφεση.

    Ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και εκεί, θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Ταμείου.

    Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει «road show» για την έκδοση ομολόγων σε δολάρια, καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος για αυτό.

    "Απολογισμός και νέες δράσεις"

    Ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, περιλαμβάνονται στις νέες δράσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο ενημέρωσης με θέμα "απολογισμός έξι μηνών και προγραμματισμός νέων δράσεων".

    Τις επόμενες εβδομάδες, εξάλλου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, για την οποία η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τώρα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στην καθιέρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στο Δημόσιο, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι μισθοδοτικές δαπάνες όλων των υπαλλήλων. Η πρώτη φάση εφαρμογής των νέων κανόνων μέσω της Αρχής αυτής θα ολοκληρωθεί για τα υπουργεία στο πρώτο εξάμηνο, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα ενταχθούν σε αυτήν και οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ.

    Το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών από τα υπουργεία, την εφαρμογή διπλογραφικής λογιστικής, ενώ ολοκληρώνεται και η διαδικασία παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέσω μεγάλων εταιριών ορκωτών λογιστών.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα υπάρχουν δυο άτομα σε κάθε υπουργείο και σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο, αλλά και στα βασικά νοσοκομεία τα οποία θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

    Επίσης, το καλοκαίρι θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη δημοσιονομική ευθύνη, ενώ προωθείται και η εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων που τηρούνται σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην τριών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην κατάσταση της Οικονομίας, όπως την παρέλαβε η κυβέρνηση με βασικά στοιχεία τον προϋπολογισμό σε πλήρη εκτροχιασμό, την οικονομία σε ύφεση, το δημόσιο χρέος στα ύψη και το έλλειμμα αξιοπιστίας.

    Στόχος μας είπε, ήταν η διάσωση της οικονομίας και η ανάταξη της αξιοπιστίας της χώρας.

    Προωθήσαμε, πρόσθεσε, την αποκατάσταση βιώσιμων οικονομικών, τη διαφάνεια και τη δίκαιη αναδιανομή. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 18 παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών και βρίσκονται σε εξέλιξη το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τις υπηρεσίες και θα προωθηθεί το πλαίσιο για τα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια. Επίσης, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Από τις πενήντα δράσεις που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης, οι είκοσι βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο προόδου ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Πέντε μόνο δράσεις έχουν καθυστερήσει.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν πολύ θετικά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά το πρώτο τρίμηνο του έτους τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και από την πλευρά των δαπανών. Η μείωση των δαπανών έχει ήδη αποδώσει, όλα τα υπουργεία συνεργάζονται και ο εξορθολογισμός των δαπανών προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε συγκρατημένα αισιόδοξη προοπτική εκτέλεσης του προϋπολογισμού και πρόσθεσε, ότι τα πολύ θετικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί, ενώ ακόμα, δεν έχει επέλθει η πλήρης απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

    Επίσης εξήγγειλε τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για τη διαβούλευση με εταίρους. Θα θεσπίσουμε, αυτή τη διαδικασία, η οποία ως τώρα έχει θετικά αποτελέσματα και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους για όλα τα ζητήματα.

    Με επιτόκιο 3,65% η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων

    Ποσό 1,95 δισ. ευρώ άντλησε το δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας κατά την οποία υπερκαλύφθηκε το ποσό που ζητούνταν αρχικά.

    Ειδικότερα, υποβλήθηκαν προσφορές 6,92 δισ. ευρώ κατά 4,6 φορές υψηλότερες από το ποσό που ζητούνταν αρχικά και ήταν 1,5 δισ. ευρώ.

    Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στα 3,65% έναντι 1,67% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας που είχε γίνει τον Ιανουάριο και είχαν αντληθεί 1,585 δισ. ευρώ.

    «Η κρίση πηγάζει πρωτίστως από την αδιαφάνεια της εξουσίας»

    «Η κρίση πηγάζει πρωτίστως από την αδιαφάνεια της εξουσίας, του κράτους και του δημοσίου βίου της χώρας, από την πελατειακή αντίληψη που διάβρωσε τα πάντα. Αφορά κατεξοχήν το πώς λειτουργεί η χώρα μας, την έλλειψη σεβασμού του κράτους, συντεχνιών, ομάδων συμφερόντων αλλά και συχνά και πολιτών προς τους ίδιους τους νόμους και τους θεσμούς της χώρας, την περιφρόνηση αυτονόητων κανόνων δεοντολογίας» υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ομιλία στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι «κορυφαίο σύμπτωμα είναι το γεγονός ότι το ίδιο το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο απόκρυψης και αδιαφανών χειρισμών».

    «Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας οφείλεται επίσης στο ότι η εξουσία και το κράτος δεν σεβάστηκαν και κατασπατάλησαν τους όποιους φόρους των Ελλήνων φορολογουμένων» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αν η Ελλάδα έλεγχε καλύτερα τη διαφθορά -όχι στα στάνταρ της Σουηδίας, αλλά έστω και στο επίπεδο της Ισπανίας- θα είχε μικρότερο έλλειμμα, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά τα τελευταία πέντε χρόνια».

    Επικαλούμενος έρευνα της του Ινστιτούτου Brookings, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η διαφθορά μας κοστίζει κάθε χρόνο όσο το 8% του ΑΕΠ ή πάνω από 20 δισ. ευρώ».

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στο παρελθόν και παρά τις διακηρύξεις διαφόρων κυβερνήσεων έχουν γίνει ελάχιστα ουσιαστικά βήματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας και αναφέρθηκε στο τι έχει κάνει ως τώρα η κυβέρνησή του και τι σκοπεύει να κάνει τους επόμενους μήνες.

    «Θέλω να διαβεβαιώσω από αυτό το βήμα όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες ότι δουλεύουμε πολύ μεθοδικά και τα αποτελέσματα της δουλειάς μας είναι εμφανή. Ήδη χτυπάμε το οργανωμένο έγκλημα αλλά και πυρήνες τρομοκρατικών ενεργειών που πολλές φορές λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η συμμετοχή του πολίτη.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους τους πολίτες και τις υγιείς δυνάμεις του τόπου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να αλλάξουμε συνήθειες, αντιλήψεις και νοοτροπία, δεσμεύτηκε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψω την επιστροφή σε όσα μας οδήγησαν εδώ που βρεθήκαμε σήμερα» και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «η κρίση που βιώνουμε μπορεί, αν ξεπεράσουμε το άμεσο οικονομικό μας πρόβλημα, να γίνει η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαμε τα τελευταία χρόνια για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα διαφορετική που δεν θα κινδυνεύσει ξανά από μια τέτοια κρίση».

    [02] "Χρειάζεται νέο μοντέλο διακυβέρνησης"

    Παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνεδρίαση της Ο.Κ.Ε. Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανακοινώθηκε, ο κ.Σαμαράς προήδρευσε στη συζήτηση που ακολούθησε και αφορούσε, τόσο το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα και τις πρωτοβουλίες που οφείλει η πολιτεία να αναλάβει για την αντιμετώπισή του, όσο και τις προτάσεις που επεξεργάζεται η Νέα Δημοκρατία για γενικότερα θέματα του αθλητισμού.

    Επεσήμανε, επίσης, τη βαρύτητα που δίνει η Νέα Δημοκρατία στον Τομέα Αθλητισμού και ζήτησε την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία με τους αθλητικούς φορείς και τις Ομοσπονδίες.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεξεργάζεται ρεαλιστικές προτάσεις και πρόσθεσε «Ήδη, έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για το θέμα του "ντόπινγκ" και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες προτάσεις για τους προσυνεννοημένους αγώνες και το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα».

    Ομιλία Σαμαρά σε εκδήλωση της Διεθνούς Διαφάνειας

    Η χώρα χρειάζεται ένα νέο φιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της Διεθνούς Διαφάνειας και πρόσθεσε ότι το σημερινό σύστημα έχει καταρρεύσει.

    Αναπτύσσοντας την άποψη του, είπε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος, που ξεκινά από ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα το οποίο να χαράσσει σχέδιο και να μοιράζει αρμοδιότητες.

    Η σύγχρονη διακυβέρνηση απαιτεί αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, το σημερινό σύστημα δεν μπορεί να παράξει ανάπτυξη, αλλά μόνο ελλείμματα και χρέη, δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήμα της χώρας, ούτε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

    Η χώρα δηλώνει γενικευμένη κρίση της οικονομίας, της εθνικής δημοκρατίας και τελικά κρίση δημοσίου ήθους, τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι το σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης εκτρέφει την διαφθορά.

    Ακολούθως ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της διαφθοράς: Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των δημοσίων έργων σε σύγκριση με το αρχικό, διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, καθιέρωση σταθερών πόρων στους ΟΤΑ, δημιουργία ηλεκτρονικού κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών, γενίκευση του διπλογραφικού συστήματος, δημοσιοποίηση των εκθέσεων σκοπιμότητας και αναγκαιότητας των μεγάλων έργων.

    Είναι προτάσεις στις οποίες έχει υπάρξει συμφωνία των πολιτικών κομμάτων, είπε ο κ. Σαμαράς και έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να τις νομοθετήσει αμέσως.

    Η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση για να συμμαζέψει τα οικονομικά της, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να τεθούμε υπό την επιτήρηση ενός διεθνούς οργανισμού για να λυθούν τα προβλήματα, η συστημική διαφθορά αντιμετωπίζεται μόνο με αλλαγή υποδείγματος, αυτό όμως δεν μπορεί να το επιβάλλει ένας διεθνής οργανισμός.

    -

    [03] Στον Πρόεδρο ο διοικητής της ΤτΕ

    Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος, προσερχόμενος σήμερα στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, το γεγονός ότι "υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας".

    Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στον μηχανισμό, σημειώνοντας ότι "με τα ποσά τα οποία θα θέσει στη διάθεση της χώρας μας, όταν χρειαστούν, και με την παρουσία των τριών οργανισμών (Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ, ΔΝΤ), θα υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας και να μπούμε από έναν κύκλο προβλημάτων σε έναν ενάρετο κύκλο".

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Παπούλια σχετικώς με τις εξελίξεις στην οικονομία, τόνισε ότι "τα γεγονότα δυστυχώς τρέχουν όχι προς ευχάριστη κατεύθυνση, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες απέναντι στη χώρα μας, βλέπουν ότι οι αριθμοί είναι κακοί, με την έννοια ότι οι δανειακές μας ανάγκες θα είναι και τα επόμενα χρόνια υψηλές, όπως και φετος, και αυτό δημιουργεί μια εντύπωση ότι το χρέος μας τείνει να μεγαλώσει - αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει στις αγορές".

    Σε αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στην "πολυφωνική", όπως τη χαρακτήρισε, Γερμανία, ο κ. Προβόπουλος σχολίασε ότι "οι Δημοκρατίες έχουν τη δική τους λογική, το εκλεκτορικό σώμα έχει τη δική του λογική, η οποία δεν είναι πάντα ίδια σε όλες τις χώρες, υπάρχουν εκλογικές σκοπιμότητες, θα πρέπει λοιπόν με αυτό το πρίσμα να ερμηνεύουμε τα πράγματα". Επανήλθε ωστόσο στον μηχανισμό στήριξης, λέγοντας ότι "είναι σημαντικό πως έχουν πλέον αποσαφηνιστεί οι όροι και, εφόσον χρειαστεί, οι λεπτομέρειες είναι γνωστές".

    Υποδεχόμενος τον κ. Προβόπουλο ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι διάβασε συνέντευξη του Νομπελίστα οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς, στην οποία ο Αμερικανός καθηγητής μιλούσε για "τέλος της κυριαρχίας της Δύσης", για να απαντήσει ο διοικητής της ΤτΕ ότι "μάλλον βιάζεται ο κ. Στίγκλιτς".

  • ** Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε, επίσης, την πρόεδρο της Οργάνωσης για τη Διεθνή Διαφάνεια (Transparency International), Υγκέτ Λαμπέλ, η οποία συνοδευόταν από τον επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος της Οργάνωσης, Κωνσταντίνο Μπακούρη. Η κ. Λαμπέλ βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή το Συνέδριο για τη Διεθνή Διαφάνεια.

    [04] Στο 11,3% η ανεργία τον Ιανουάριο

    Στο 11,3% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιανουάριο φέτος, έναντι 9,4% τον Ιανουάριο 2009 και 10,2% το Δεκέμβριο 2009.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι τον Ιανουάριο εφέτος ανήλθαν σε 567.132 άτομα και αυξήθηκαν κατά 101.440 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο πέρυσι, (αύξηση 21,8%) και κατά 62.022 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο 2009 (αύξηση 12,3%).

    Ο αριθμός των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.445.743 άτομα και μειώθηκε κατά 39.272 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2009, (μείωση 0,9%) και κατά 11.914 άτομα, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 ( μείωση 0,3%).

    Εξάλλου, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε τον Ιανουάριο εφέτος σε 4.276.258 άτομα.

    Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 14,9% και είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών, στους οποίους η ανεργία ανέρχεται στο 8,7%. Ηλικιακά η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών (30,4%) και στα άτομα 25-34 ετών (14,6%).

    Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας η υψηλότερη ανεργία τον Ιανουάριο φέτος καταγράφηκε στα Ιόνια νησιά (19,1%), στη δυτική Μακεδονία (17,7%) και στο νότιο Αιγαίο (15,3%).

    Στον αντίποδα, σε τρεις μόνο περιφέρειες η ανεργία είναι μονοψήφια και συγκεκριμένα στο βόρειο Αιγαίο (3%), στην Πελοπόννησο (9%) και στη δυτική Ελλάδα (9,7%).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 April 2010 - 12:30:39 UTC