Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργίες και στάσεις εργασίας σήμερα
  • [02] Δεν τίθεται σε αργία ο Ν.Ζαγοριανός
  • [03] Εξεταστική Επιτροπή για Βατοπαίδι
  • [04] Στη Βουλή το ν/σ για ημιυπαίθριους
  • [05] Εκεί που σμίγουν τρία πελάγη...
  • [06] Κρίθηκαν προφυλακιστέοι
  • [07] "Συνυπεύθυνοι"
  • [08] "Τοκογλυφικός δανεισμός"
  • [09] "Γόρδιος δεσμός"
  • [10] "Aντίθετες στις αρχές της ΕΕ"
  • [11] Προσπάθειες στα ερείπια

  • [01] Απεργίες και στάσεις εργασίας σήμερα

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εργαζόμενοι που αντιδρούν στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και στη φορολογική μεταρρύθμιση. Εικοσιτετράωρη απεργία εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ για τις 22 Απριλίου.

    Εως και σήμερα απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι, οι οποίοι αντιδρούν στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

    Χειρόφρενο στα ταξί μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής βάζουν οι ιδιοκτήτες, αντιδρώντας στη αύξηση 50% στο τεκμαρτό εισόδημά τους και στις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας θα πραγματοποιήσει 3ωρη στάση (11:00-14:00) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή (ώρα 12 το μεσημέρι).

    Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, τον ΗΣΑΠ, τον ΗΛΠΑΠ και το Τραμ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι για να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση του Σωματείου τους.

    Τέλος, τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης, αποφάσισε η ΟΛΜΕ, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

    Η Ομοσπονδία καλεί τους εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 12 το μεσημέρι. Διαδοχικές συναντήσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

    [02] Δεν τίθεται σε αργία ο Ν.Ζαγοριανός

    «Κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω σε αυτοσεβασμό, όπως και κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω να διεκδικεί τον σεβασμό της κοινωνίας. Έκαστος εφβ ώ ετάχθη».

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, να μην τεθεί σε προσωρινή αργία ο Πρωτοδίκης και 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός.

    Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (68 μέλη) συνήλθε για να εξετάσει το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το οποίο ζητούσε να τεθεί σε προσωρινή αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens Νικ. Ζαγοριανός.

    Ο κ. Καστανίδης ζήτησε να ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό η Ολομέλεια του ΑΠ, καθώς η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ), με την οποία είχε απορριφθεί το αίτημά του να τεθεί σε προσωρινή αργία ο Ζαγοριανός, ήταν παράνομη και αντισυνταγματική κατά τους ισχυρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης.

    Ειδικότερα, ο κ.Καστανίδης είχε υποστηρίξει ότι το ΑΔΣ «υπερέβη την εξουσία του» στην υπόθεση του Ζαγοριανού γιατί αν και συνεδρίασε ως πειθαρχικό συμβούλιο, έκρινε «απαραδέκτως την ουσία της υπόθεσης λαμβάνοντας θέση ως προς τη νομική και ουσιαστική βασιμότητα των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Ζαγοριανός, την ίδια στιγμή που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η σε βάρος του κύρια ανάκριση για τις ίδιες πράξεις από ειδικό πρόεδρο εφετών ανακριτή».

    Η Ολομέλεια του ΑΠ αφού απέρριψε το αίτημα αναβολής της συζήτησης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (48-20) ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να τεθεί σε αργία ο Ζαγοριανός. Αντίθετα, 20 μέλη του δικαστηρίου υποστήριξαν ότι πρέπει να τεθεί σε προσωρινή αργία ο Ζαγοριανός.

    Ο 4ος ειδικός ανακριτής υποστήριξε στην Ολομέλεια ότι όλες οι ενέργειες του στην υπόθεση της Siemens ήταν νόμιμες, ενώ παράλληλα αιτιολόγησε τις ανακριτικές πράξεις που έκανε για την υπόθεση αυτή.

    [03] Εξεταστική Επιτροπή για Βατοπαίδι

    Αναφορές για τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, αλλά και τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, περιέχει η απολογία του πρώην νομικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χριστόδουλου Μπότσιου. Η διαβούλευση που προκάλεσε η ανάγνωσή της από τους επιφορτισμένους προς αυτό, εκπροσώπους των κομμάτων, στο πλαίσιο της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, οδηγήθηκε σε διαξιφισμούς, όταν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνα Γιαννακοπούλου, ζήτησε την κλήση του Γιάννη Αγγέλου επί τη βάσει της απολογίας του κου Μπότσιου - προκαλώντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Ένοχος, ένοχον ου ποιεί» ανέφερε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας στην επιτροπή, Νικόλαος Δένδιας, καθώς ενάντια στον κ. Μπότσιο εκκρεμεί δικαστική δίωξη για ιδιαίτερα μεγάλη βλάβη του Δημοσίου - σπεύδοντας να υπενθυμίσει την απόφαση που έχει λάβει η Επιτροπή, να καταρτιστεί συνολικά η ατζέντα των πολιτικών προσώπων που θα κληθούν και όχι με αφορμή την κατάθεση του ενός, ή του άλλου μάρτυρα. Στο πλαίσιο αυτό έλαβαν χώρα αντεγκλήσεις ανάμεσα στον κ. Δένδια, συνεπικουρούμενο από την Ελίζα Βόζεμπεργκ και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Τσιρώνη, Ντίνα Γιαννακοπούλου και Χρύσα Αράπογλου, οι οποίοι διαπίστωσαν την «τεράστια ένταση που προκαλείται στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όποτε ακούγεται το όνομα του Γιάννη Αγγέλου».

    Τελικά, αποφασίστηκε να καταρτιστεί αύριο η λίστα των υπό κλήση πολιτικών προσώπων.

    Ο κος Μπότσιος, κατηγορείται για γνωμοδοτήσεις που εξέδωσε για λογαριασμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκου, με τις οποίες «υποβιβαζόταν» το «χθαμαλό δάσος» της Ουρανούπολης σε δασική έκταση κατάλληλη για αγροτική εκμετάλλευση, προκειμένου να συμπεριληφθεί στις επίμαχες ανταλλαγές που ακολούθησαν την παράδοση της περιοχής της Βισθωνίδας στη Μονή Βατοπαιδίου. Παράλληλα, το κατηγορητήριο κάνει λόγο και για συνειδητή συμπερίληψη στις γνωμοδοτήσεις του, της νομικής προϊστορίας της σταδιακής αναγνώρισης της μη κυριότητας του Δημοσίου επί της λίμνης, με στόχο να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές, που προκάλεσαν τεράστια οικονομική ζημία στο Δημόσιο.

    Στην απολογία του ενώπιον της τακτικής ανακρίτριας, ο κ. Μπότσιος ανέφερε πως ο κ. Μπασιάκος του είχε αναφέρει πως η ανταλλαγή των παραλιμνίων εκτάσεων της Βισθωνίδας με δημόσιες γαίες σε άλλες περιοχές, «είχε αποφασιστεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, χωρίς να μου αναφέρει συγκεκριμένα από ποια πρόσωπα, για να φύγει η Μονή Βατοπαιδίου από την περιοχή της Βιστονίδας, γιατί υπήρχαν προβλήματα με τους κατοίκους της περιοχής».

    Ο νομικός σύμβουλος του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε ιδιαίτερα πως ο κ. Μπασιάκος, ως νομικός, «κατά την διάρκεια της θητείας του, απέφευγε να υποβάλλει ερωτήματα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη της αποδοχής, ή της απόρριψης των γνωμοδοτήσεων - και γιβ αυτό, σε όλη του την υπουργική θητεία, υπέβαλε μονάχα τρία ερωτήματα», από τα οποία, το πρώτο αφορούσε τις ανταλλαγές.

    Ο κ. Μπότσιος, ανέφερε επίσης στην απολογία του ότι δεχόταν, «συνεχείς πιέσεις από τους μοναχούς της Μονής Βατοπαιδίου για την επίσπευση της υπόθεσης», με τον υπουργό «να επείγεται, προφανώς γιατί ήθελε να υλοποιήσει τάχιστα την προειλημμένη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για ανταλλαγή. Μου εδόθη η εντύπωση ότι και ο υπουργός δεχόταν άνωθεν πιέσεις (β¦) προφανώς από τα πολιτικά πρόσωπα που ήταν ιεραρχικά πάνω από τον υπουργό, ή που έχουν μεγαλύτερη εξουσία από τον υπουργό και ας μην είναι ιεραρχικά ανώτεροί του».

    «Για την ταχύτητα διεκπεραίωσης θεμάτων που αφορούσαν τη Μονή, με πίεζαν ο υπουργός Γεωργίας κ. Μπασιάκος και οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος, οι οποίοι συχνά άφηναν να εννοηθεί ότι για την επιτάχυνση της διαδικασίας, αν χρειαζόταν, μπορούσαν να βάλουν τον Ρουσόπουλο και τον Αγγέλου να τηλεφωνήσουν στον κ. Μπασιάκο για να μου δώσει σχετική εντολή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπότσιος στην απολογία του.

    [04] Στη Βουλή το ν/σ για ημιυπαίθριους

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις».

    Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θεσπίζεται η «ταυτότητα κτιρίου», ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τους ημιυπαίθριους χώρους, τις μητροπολιτικές αναπλάσεις κλπ.

    Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Παρασκευή.

    [05] Εκεί που σμίγουν τρία πελάγη...

    Εδώ που σμίγουν τρία πελάγη, το Ιόνιο, το Κρητικό και το Αιγαίο, "ανάμεσα Τσιρίγο και Κάβο Μαλιά" η Γη, απηυδισμένη από όσα υπέμενε από τον Ουρανό κάλεσε τα παιδιά της να εκδικηθούν για λογαριασμό της. Μόνο ο Κρόνος δέχτηκε και έκοψε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του και τα πέταξε στο πέλαγος. Λευκός αφρός σχηματιζόταν γύρω τους και όταν κάποτε πλησίασαν το νησί των Κυθήρων, μια κόρη αναδύθηκε από αυτόν. Η Ουρανία Αφροδίτη, με αχώριστο σύντροφο τον Έρωτα, γεννήθηκε Κυθέρεια.

    Επτανήσια, αλλά πιο φτωχά σε φύση από τη πληθωρικότητα του Ιονίου, κυκλαδίτικα αλλά πιο ώριμα από την αθωότητα του Αιγαίου, πιο φωτεινά από την πύλη του Άδη στο Ταίναρο, τα Κύθηρα ανήκουν σε έναν κόσμο δικό τους. Σε ένα κόσμο γεμάτο από δεκάδες χωριά, το ένα αντικριστά στο άλλο, με το μινωικό ιερό στην κορυφή δίπλα στο εκκλησάκι του Αι Γιώργη στο Βουνό. Γεμάτο με τις μνήμες της Παλιόχωρας, το κάστρο της Χώρας, το Καστέλλο του Αυλαίμωνα, τη σιωπή στα ερείπια της Κάτω Χώρας και τη δόξα της Μυρτιδιώτισσας. Με τις βυζαντινές καταβολές, τα αγγλικά κτίσματα, τα βενετσιάνικα οικόσημα και το κυριακάτικο παζάρι του Ποταμού. Πλάι στον μύθο της Αφροδίτης, ξεπροβάλει το μικρό, κίτρινο λουλούδι, σύμβολο της τραχιάς ευαισθησίας αυτού του τόπου. Η Σεμπρεβίβα (Sempreviva). Δηλαδή πάντα ζωντανήβ¦

    14) Η ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

    Ένας λόφος σκεπασμένος με ερείπια, πυργίσκους, γκρεμισμένους τοίχους, σπίτια στοιχειωμένα. Σημάδια ζωής που διακόπηκε απότομα. Είναι η ερειπωμένη πρωτεύουσα των Κυθήρων, η βυζαντινή πολιτεία του νησιού, η Παλαιόχωρα που καταστράφηκε το 1537 από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, τη "μαύρη φοβέρα" του αρχιπελάγους. Ο Άγιος Δημήτριος, όπως ονομαζόταν χτίστηκε από Μονεμβασίτες το 12ο αιώνα στα όρια του άγριου φαραγγιού της Κακιάς Λαγκάδας. Φτάνοντας θα δείτε από ψηλά την παλιά πρωτεύουσα να στέκεται στοιχειωμένη πάνω από το φαράγγι. Στον οικισμό βρίσκονται τα ερείπια 80 κατοικιών και 21βυζαντινών εκκλησιών. Στην αρχή του μονοπατιού είναι χτισμένος ο ναός της Αγίας Βαρβάρας, εξαίρετο δείγμα μονεμβασιώτικης αρχιτεκτονικής. Οι πινακίδες του Υπουργείου απαγορεύουν την πρόσβαση και τα κιγκλιδώματα σταματούν την περιήγηση στην αρχή του οικισμού. Παρόλα αυτά η πρώτη πρωτεύουσα των Κυθήρων παραμένει ένα από τα πιο βασικά (και αναξιοποίητα) αξιοθέατα του νησιού.

    13) Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΦΟΝΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΝΕΡΑΪΔΑΣ

    Καταρράκτες, λίμνες, οργιώδης βλάστηση, νερόμυλοι ερειπωμένοι, κάποιοι αναστηλωμένοι σε ένα περιβάλλον φιλικό που δεν δικαιολογεί το όνομά του. Από το χωριό του Μυλοποτάμου οι μικρές πινακίδες σας οδηγούν στον καταρράκτη της Νεράιδας δίπλα στο καφενείο. Από το δρόμο πιο πάνω μπορείτε να πάτε σε 10λεπτά στον υπέροχο αναστηλωμένο νερόμυλο του Φιλιππή, 300μ. μετά την πλατεία του χωριού, πριν το νεκροταφείο, θα δείτε πινακίδα για το κατηφορικό, σηματοδοτημένο μονοπάτι 650μ. Ακολουθώντας αρχικά τα κόκκινα σημάδια θα φτάσετε στους νερόμυλους και τις μικρές κολυμπήθρες. Το μονοπάτι σε διάφορα σημεία χάνεται από την πλούσια βλάστηση και τους πεσμένους κορμούς και κατηφορίζοντας νότια θα συναντήσετε το πέτρινο γεφύρι.

    12) ΧΩΡΑ

    Η Χώρα των Κυθήρων διαφέρει από μια κυκλαδίτικη πρωτεύουσα. Είναι Επτανήσια, η αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική της μπλέκεται με κρητικά και βενετσιάνικα στοιχεία και τα δρομάκια παίρνουν ακόμη ένα χρώμα, το κίτρινο από τα στεφάνια και τα μπουκέτα της Σεμπρεβίβα στα μαγαζιά του δρόμου. Στα νότια του νησιού η πρωτεύουσα είναι γεμάτη από αρχοντικά και κατοικίες παλιών ευγενών, ενετικά κτίρια και πολλά ακόμη που χτίστηκαν επί Αγγλοκρατίας. Όλα με μικρά παράθυρα, σε ένα κράμα των πολλαπλών πολιτιστικών επιδράσεων. Λιτές οικοδομές με φρουριακά στοιχεία, καμινάδες, ζαρντινιέρες , θόλους, τόξα και χρώματα λευκά, μπλε, ώχρα και ροζ του αιματίτη. Στην κεντρική πλατεία θα βρείτε το δημαρχείο, τράπεζες, μαγαζιά. Και μετά θα αφεθείτε στις συνοικίες, στην Αγία Άννα, στους Τρούλους, το Πέρα Χωρίο, το Κονοστάσι, τα Σφακιανά για να καταλήξετε στην έξοδο, στο Μπελβεντέρε με θέα στο κάστρο, το Καψάλι και το Μέσα Βούργο. Κάτω από το κάστρο της Χώρας απλώνεται ο μεσαιωνικός οικισμός του Μέσα Βούργου με μια ομάδα ναών (Άγιος Γεώργιος του Καλούτζη, Άγιος Δημήτριος, την Παναγιά τη Μεσοχωρίτισσα κ.α.)

    11) ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

    Κρέμεται πάνω στο βράχο, ανάμεσα σε 3 πελάγη (Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο) και ήταν ανέκαθεν "το μάτι της Κρήτης". Η "Φορτέτσα" θεμελιώθηκε πάνω σε ένα φυσικό οχυρό κατά τον 13ο αιώνα, και το μεγαλύτερο τμήμα χτίστηκε το 1503 από τους Βενετούς. Στην είσοδο του φρουρίου θα δείτε τις φυλακές, έπειτα την εκκλησία του Παντοκράτορα και πιο πάνω τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Αφήνοντας πίσω σας τη θέα της Χώρας και τη μπαρουταποθήκη ανεβαίνετε για το παλάτι των Προβλεπτών, έδρα του διοικητή του νησιού την εποχή της Ενετοκρατίας, που στεγάζει σήμερα το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων, με αρχεία από το 16ο αιώνα. Στην πλατεία του διοικητηρίου η Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα, δίπλα η Παναγία Ορφανή και στην μέση μια πελώρια στέρνα της Βενετικής περιόδου. Πίσω ο κόλπος του Καψαλίου σε σημείο που γίνεται κατανοητή η στρατηγική σημασία του κάστρου.

    10) ΤΑ ΣΠΗΛΑΙA ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

    Τρία είναι τα σπήλαια της Αγίας Σοφίας στο νησί, στο Μυλοπόταμο, στον Κάλαμο και στην Αγία Πελαγία με τοιχογραφίες και μικρές εκκλησίες στο εσωτερικό τους. Το μόνο τουριστικά αξιοποιήσιμο, αυτό του Μυλοποτάμου, "φανερώνεται" με τον ναό της Αγίας Σοφίας στην είσοδο του σπηλαίου με τις ολόσωμες μορφές της Παναγίας, του Χριστού, του Ιωάννη του Προδρόμου, του Οσίου Θεοδόσιου του Κοινοβιάρχη και της Αγίας Σοφίας που έχουν ζωγραφιστεί στο πέτρινο "τέμπλο" της εισόδου του από τον 11ο αιώνα, με τη μέθοδο του φρέσκο. Το σπήλαιο έχει 10 αίθουσες με διάφορα ονόματα, πανέμορφους σταλακτίτες και αρχικά πιστευόταν ότι ήταν συνέχεια του Σπηλαίου του Δυρού. Το σπήλαιο είναι ανοιχτό μόνο το καλοκαίρι και μπορείτε να το επισκεφτείτε μόνο με ξεναγό. (πληροφορίες στον Δήμο Κυθήρων 27360 31213). Στο χωριό Σπηλιές κοντά στον Κάλαμο, στο ρέμα ενός φαραγγιού, ξεπροβάλλει μια άσπρη ζεστή πινελιά μέσα στο κρύο και γκρίζο μιας σπηλιάς. Είναι η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στον Κάλαμο. Θα την προσεγγίσετε στρίβοντας από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στον Κάλαμο δεξιά και μετά αριστερά στα κόκκινα γράμματα. Τέσσερα χιλιόμετρα τσιμεντόδρομου μέσα από την καταπράσινη χαράδρα και φτάσατε.

    9) ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΤΩ ΧΩΡΑΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

    Φλογισμένοι λόφοι, βράχοι από πορφυρίτη και μια εικόνα από ερείπια ενετικού κάστρου, σε ένα ακόμη απομεινάρι της Ενετοκρατίας στο νησί. Στην πύλη του φρουρίου βρίσκεται το φτερωτό λιοντάρι, έμβλημα του Αγίου Μάρκου και στα σοκάκια θα δείτε παρτέρια ακόμη ανθισμένα, κορμοί να βγαίνουν από τους τοίχους και τις καμάρες ακόμη αρχοντικές. Στην άκρη του οικισμού με θέα το χάος της χαράδρας ο ναός του Σωτήρος, μία από τις εννιά εκκλησίες 16ου - 17ου αιώνα που περικλείει ο οικισμός. Από την πλατεία του Μυλοποτάμου θα πάτε αριστερά, στη διχάλα που θα βρείτε έπειτα δεξιά και θα βρεθείτε στον παλιό οικισμό.

    8) ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΜΙΡΓΑΛH

    Ακολουθείτε το νερό και φτάνετε στην αστείρευτη πηγή της "Πορτοκαλιάς". Εκεί, κατά μία εκδοχή του μύθου, ο Γιώργης για να γλυτώσει τη γυναίκα του από το έθιμο του 'prima nocte', που απαιτούσε να τη μοιραστεί την πρώτη νύχτα του γάμου μεταμφιέστηκε σε γυναίκα και πήγε ο ίδιος στον Τούρκο τοποτηρητή Αμήρ Αλί όπου και πλάι στην πηγή του έκοψε το κεφάλι. Και αν αυτή η εκδοχή σας πείθει αφήνετε το μονοπάτι να σας οδηγήσει στον σκαρφαλωμένο στις πλαγιές έρημο οικισμό, στα Μαυρογιωργάτικα με σπίτια των αρχών του 19ου αιώνα, όπου ζούσε ο Μαύρος Γιώργης. Διαφορετικά γυρνάτε στο καφενείο για να ακούσετε την επικρατέστερη εκδοχή ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από το ενετικό αξίωμα του 'αμιραλίου', αντίστοιχο του σημερινού λιμενάρχη. Από τον οικισμό Καραβά θα κατεβείτε και θα σταθμεύσετε πλάι στο καφενείο για να βρεθείτε στις πηγές.

    7) ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΧΥΤΡΑΣ

    Μια ακόμη βραχονησίδα που ξεπροβάλει στο πέλαγος σε όλες τις διαδρομές σας στα νότια του νησιού; Όχι! Το φως του ηλιοβασιλέματος θυμίζει την Αφροδίτη, Κυθέρεια να αναδύεται από την θάλασσα. Κι ο μύθος βρίσκει την εξήγησή του. Απρόσιτος, τραχύς, μυστήριος, φωναχτός και κρυφός, σαν κάθε ανεκπλήρωτος έρωτας, ο μυστήριος ογκώδης βράχος, που οι χάρτες τον αναφέρουν ως Αυγό και στα λόγια των κατοίκων στέκεται ως Χύτρα (επειδή "βράζει" όταν τα σύννεφα κάθονται πάνω του) προσφέρει τη γη του στο μικρό λουλούδι της Σεμπρεβίβα, "σήμα κατατεθέν" του νησιού που φυτρώνει μονάχα εδώ. Δώρο της θεάς του έρωτα που γεννήθηκε εδώ και μια σπηλιά μέσα στο βράχο με μια παραλία. Τα καλοκαιρινά απογεύματα ο ήλιος φωτίζει τη σπηλιά και τα νερά λάμπουν σε χρώματα ερωτικά. Την επαφή σας με το μύθο την εξασφαλίζει τα απογεύματα ο Σπύρος Κασιμάτης (τηλ. 6974 022079) με δρομολόγια από το Καψάλι με το καινούργιο - μεγαλύτερο σκάφος του "Glass Bottom".

    6) ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΣΤΕΛΟ ΤΟΥ ΑΥΛΑΙΜΩΝΑ

    Ένας κυκλαδίτικου τύπου οικισμός, το λιμάνι του νησιού επί Ενετοκρατίας και Αγγλοκρατίας και το καστέλο του με τον λέοντα του Αγίου Μάρκου στην είσοδο χτίστηκε το 1565. Είναι το 3ο Βενετσιάνικο οχυρό, το μικρό καστέλο του Αυλαίμωνα στα ανατολικά του νησιού, ένα στολίδι περισσότερο παρά φρούριο. Στο δεύτερο λιμανάκι θα δείτε το αρχοντικό Καβαλίνι με το ηλιακό ρολόι που είχε χρησιμοποιηθεί ως προξενείο της Αυστροουγγαρίας τον 19ο αιώνα. Στο λιμάνι υπάρχει και η πέτρινη βαρδιόλα που θυμίζει εκκλησάκι. Κοντά στο Καστέλο, στη θάλασσα του Αυλαίμωνα ναυάγησε το Σεπτέμβριο του 1802 το πλοίο 'ΜΕΝΤΩΡ' με το οποίο ο λόρδος Έλγιν μετέφερε τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

    5) ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

    360 εκκλησίες κρύβει το νησί και τα πολυάριθμα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία με την ένδειά τους εκφράζουν μια ακόμη πτυχή του νησιού. Ταπεινά μέσα στο αιχμηρό περιβάλλον, με έντονα σημάδια του χρόνου μέσα από τα σπαράγματα των τοιχογραφιών τους, με τους αρχιτεκτονικούς τους σχεδιασμούς κρύβουν μικρούς θησαυρούς. Πρόκειται κυρίως για μονόχωρους τετράγωνους ναούς των οποίων οι τρούλοι στηρίζονται στους τοίχους και σε αβαθή ημιχώνια. Δύο υπέροχες μονές είναι η Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Βουνό και η Αγία Μόνη, που ξεπροβάλλουν σε άγριες κορυφές, η μία απέναντι από την άλλη, σε σημεία που αρχικά φαντάζουν απρόσιτα. Και όμως είναι μοναστήρια ζωντανά και η πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο δεν διαρκεί πάνω από 10λεπτά. Πέντε χιλιόμετρα μετά το Διακόφτι, μικρή δυσδιάκριτη πινακίδα οδηγεί μετά από 4χλμ (αρχικά χαλικόδρομου και μετά τσιμεντόδρομου) στη Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Βουνό. Ο ναός κτισμένος σε σημείο όπου βρέθηκε ιερό μινωικών χρόνων είναι του 12ου αιώνα. Από εκεί ατενίζετε ελεύθερα προς τον Αυλαίμωνα, τις βραχονησίδες Δραγονάρες, από την άλλη το Διακόφτι, τις ακτές της Πελοποννήσου και στην απέναντι κορυφή την Αγία Μόνη, τον επόμενο προορισμό σας. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1840, έχει ένα υπέροχο πώρινο καμπαναριό και συνδέεται με τάμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, την προτομή του οποίου θα δείτε στην στροφή για την μονή, συνεχίζοντας από τον κεντρικό προς Ποταμό. (τηλ. Μονής 27360 33251). Δύο ακόμη μονές που αξίζει να επισκεφτείτε είναι η μικρή άγνωστη εκκλησία του Αγ. Δημητρίου και η Αγ. Ελέσα. Από Λιβάδι πορεύεστε για Ποταμό και στρίβετε αριστερά με προορισμό τον Ναό Αγ. Δημητρίου στο Πούρκο και την Αγ. Ελέσα. Περνάτε τη δεξιά στροφή για την παραλία Μελιδόνι και στρίβετε αριστερά. Στην είσοδο του χωριού Πούρκο ξεκινά βατός χωματόδρομος που οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ένα σύμπλεγμα τεσσάρων ναών που επικοινωνούν διαδοχικά μεταξύ τους. Συνεχίζοντας προς τις κεραίες (προσοχή μην μπείτε στις βάσεις του πολεμικού ναυτικού) θα βρείτε σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του νησιού την Αγία Ελέσα που προσφέρει θέα μαγευτική προς την παραλία του Μελιδονίου και τη Χύτρα.

    4) ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΜΗΛΑΠΙΔΕΑΣ

    Ένα κτίριο με θολωτή στέγη, με πέτρες να σφραγίζουν τα 11 γοτθικά παράθυρα του, πάνω σε ένα ύψωμα κοντά στο χωριό Λιβάδι. Πρόκειται για ένα από τα πολλά σχολεία που χτίστηκαν επί Αγγλοκρατίας. Καμία πινακίδα δεν οδηγεί σε αυτό. Μέσα από το Λιβάδι παίρνετε το δρόμο προς Μυρτίδια και μετά από 300μ. στη στροφή του δρόμου πηγαίνετε δεξιά στον τσιμεντόδρομο και μετά από 500μ. αριστερά στο χωματόδρομο δίπλα στο σπίτι. Έχοντας οπτική επαφή με το σχολείο, θα ανεβείτε πάνω από τον ελαιώνα και θα το προσεγγίσετε.

    3) ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ

    Το πιο γραφικό χωριό του νησιού, κέντρο βασικών αξιοθέατων δίνει μια δροσερή νότα. Το παραδοσιακό καφενείο, η εκκλησία με το καμπαναριό, το Καμάρι με τα τρεχούμενα νερά θα σας κρατήσει εδώ καταμεσήμερο καλοκαιριού. Πλάι σε όλα και η υπέροχη Παναγιά της Ορφανής, χτισμένη στο βράχο, μέσα στη χαράδρα. Από την πλατεία του χωριού ξεκινά ο δρόμος 4χλμ (500μ. χωματόδρομου, 1,5χλμ τσιμεντόδρομου και το υπόλοιπο ολοκαίνουργα άσφαλτος) που οδηγεί στο μοναστήρι. Για την επιστροφή σας από τον οικισμό στην ενδοχώρα προτιμήστε τη διαδρομή που περνά από τους Αραίους για να συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

    2) ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

    Τη βλέπετε φωλιασμένη σε ένα μικρό πευκοδάσος να ξεπροβάλει με το καμπαναριό της. Η προστάτιδα πάντων των Κυθηρίων, το μεγαλύτερο μοναστήρι του νησιού έδινε το όνομά της σε ένα από τα βαπόρια που μέχρι πρόσφατα έφταναν στο νησί. Η παράδοση λέει ότι ένας βοσκός βρήκε την εικόνα της Παναγιάς και έκτισε ένα μικρό εκκλησάκι δίπλα στη μυρτιά. Σήμερα, πάνω σε αυτό το μικρό εκκλησάκι υπάρχει ο μεγάλος ναός, που περιβάλλεται από κελιά. Η "γύρα", η λιτάνευση της εικόνας της Μυρτιδιώτισσας, του πολυτιμότερου κειμηλίου του νησιού στα χωριά των Κυθήρων αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό έθιμο των Κυθήρων. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας η εικόνα αναχωρεί από το Μοναστήρι και με τη συνοδεία των κατοίκων λιτανεύει για 16χλμ μέχρι την πρωτεύουσα, όπου παραμένει για 40 ημέρες. Τη Δευτέρα του Πάσχα, η εικόνα μεταφέρεται σε όλα τα χωριά των Κυθήρων, μπαίνει σε κάθε Ναό που συναντά στο δρόμο, για να καταλήξει, ταξιδεμένη, ξανά στο Μοναστήρι την Κυριακή των Μυροφόρων. Αξίζει αν βρεθείτε στο μοναστήρι απογευματινή ώρα, να συνεχίσετε για τον κοντινό Άγιο Νικόλα Κρασά για ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα του νησιού.

    1) ΕΝΔΟΧΩΡΑ

    Μεσαιωνικοί οικισμοί, κτίρια αγγλοκρατίας, κρητική επίδραση, πελοποννησιακός χαρακτήρας, όλα εδώ, στα ζωντανά και νοικοκυρεμένα χωριά της ενδοχώρας,πέρα από την αιγαιοπελαγίτικη καμάρα. Άλλα πληγωμένα από τις πρόσφατες πυρκαγιές, είτε σιωπηρά, είτε με παιδικές φωνές στις πλατείες, κρύβουν στην καρδιά του νησιού θησαυρούς. Μερικοί μόνο από τους δεκάδες οικισμούς του νησιού είναι τα Μητάτα, φημισμένα για τα νόστιμα φρούτα τους τα μηλοροδάκινα, γνωστά σαν "μαστοί της Αφροδίτης". Απέναντι τα Βιαράδικα, ένα άλλο χωριό, λίγο μικρότερο, εξίσου όμορφο. Ένα χιλιόμετρο από τον κεντρικό δρόμο, βρίσκονται τα Αλοϊζιάνικα, όπου ο χρόνος εγκλωβίστηκε στους στενούς του δρόμους. Έπειτα τα Καστρισιάνικα από τους αρχαιότερους οικισμούς του νησιού, με θολωτά ισόγεια σπίτια και ανώγια με κεραμοσκεπή. Πάνω στον κεντρικό δρόμο τα Αρωνιάδικα, παλιό χωριό με χρώματα παραδοσιακά, λέγεται ότι ιδρύθηκε από Κρητικούς πρόσφυγες. Τέλος, περνώντας από τους Πιτσινάδες δεν μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ότι αυτός ο μικρός μεσαιωνικός οικισμός κρύβει πλακόστρωτα σοκάκια με παλιά σπίτια και δύο εξαιρετικούς παραδοσιακούς ξενώνες.

    +1) ΦΑΡΟΣ ΜΟΥΔΑΡΙΟΥ

    Δυσπρόσιτος στο βορειότερο σημείο του νησιού, στο ακρωτήρι Σπαθί ο φάρος κρύβει ένα μυστικό που τον καθιστά ιδιαίτερο. Τα κρύσταλλά του που περιστρέφονταν παλιά και ταξίδευαν μακριά την φλόγα πετρελαίου. Ο φάρος με ύψος 25μέτρα είναι από τους μεγαλύτερους που έχτισαν οι Άγγλοι στην Ελλάδα. Δίπλα βρίσκεται το "σηματόρειο" που ενημέρωνε τα διερχόμενα πλοία. Από το χωριό του Καραβά, μετά τις πηγές του Αμιργαλή, θα συνεχίσετε σε δύσκολο χωματόδρομο (μετά γίνεται τσιμεντόδρομος) για την παραλία του Αγίου Νικολάου και θα στρίψετε δεξιά για το φάρο. Θα περπατήσετε περίπου 15λεπτά και θα φτάσετε. Προορισμός αντάξιος του κόπου σας.

    Κείμενο: Γ. Σεφεριάδης

    [06] Κρίθηκαν προφυλακιστέοι

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, οι τρεις από τους έξι κατηγορούμενους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", οι οποίοι είχαν οδηγηθεί ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας.

    Πρόκειται για τους Νίκο Μαζιώτη, τη σύζυγό του, Παναγιώτα Ρούπα και τον Σαράντο Νικητόπουλο. Ο τελευταίος ζήτησε και εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο πατέρας του και μια οικογενειακή του φίλη. Ο Σαράντος Νικητόπουλος, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, αρνείται κάθε κατηγορία και υποστηρίζει ότι "στοχοποιήθηκε" γιατί μετά το θάνατο του Λάμπρου Φούντα είχε κάνει μια ομιλία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για την ανεύρεση της γιάφκας με τον οπλισμό του "Επαναστατικού Αγώνα", αλλά και τον εντοπισμό άλλων ατόμων που πιθανόν να εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Στον ανακριτή για τους "Πυρήνες"

    Με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» θα οδηγηθούν στον ειδικό εφέτη ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση, οι τρεις νεαροί και η 52χρονη μητέρα του ενός από αυτούς, που συνελήφθησαν από την Αστυνομία.

    Όπως έγινε γνωστό, και οι τρεις είναι οργανωμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας και η εμπλοκή τους στην Οργάνωση αποδίδεται με βάση στοιχεία, που έχουν προκύψει από παρακολούθηση και καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών τους. Ο ένας εξ αυτών συνελήφθη στη Μήλο, ενώ η μητέρα του και οι δύο φίλοι του συνελήφθησαν στην Καλλιθέα.

    Από αστυνομική πηγή έγινε γνωστό ότι ο συλληφθείς στη Μήλο, πριν από τη σύλληψή του, τηλεφώνησε στη μητέρα του και της είπε να κρύψει τις «γουρούνες». Στην κατοχή του βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, που αποκαλούνται «γουρούνες», ενώ ίδιοι μηχανισμοί κατασχέθηκαν στο εργαστήριο της μητέρας του στην οδό Σόλωνος 94, στην Καλλιθέα.

    Σύμφωνα με την ίδια αστυνομική πηγή, παρόμοιος μηχανισμός είχε εκραγεί πέρσι έξω από το σπίτι της πρώην υπουργού Μαριέτας Γιαννάκου, στα Πατήσια.

    [07] "Συνυπεύθυνοι"

    Με τις αλληλοκατηγορίες που ανταλλάσσουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν μπορούν να κρύψουν ότι είναι συνυπεύθυνοι για όσα έγιναν σε βάρος του λαού και για τα χειρότερα που φέρνουν, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

    'Εχουν κοινή στρατηγική και συμφωνούν και οι δυο με τη νέα άγρια σφαγή μισθών και συντάξεων, τη δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και θα την προωθήσουν, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στον δανεισμό, γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον της πλουτοκρατίας".

    Για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

    "Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας τη στήριξη της Ν.Δ και του ΛΑΟΣ υλοποιεί τη στρατηγική της Ε.Ε με μέτρα για την ικανοποίηση των αναγκών της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και τα μέτρα για την εκπαίδευση", αναφέρει η ΚΝΕ σχετικά με το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία και εκτιμά ότι το "σχολείο θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης. Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των εταιριών -επενδυτών, εφοδιάζοντας τους μαθητές με τις κατά παραγγελία δεξιότητες".

    Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καλεί "τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών οργανωμένα να αντιπαλέψουν το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Οι αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στη μόρφωση και στη ζωή απαιτούν τη σύγκρουση με τα μονοπώλια, την ανατροπή της εξουσία τους. Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του σχεδιασμού της οικονομίας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, ο δρόμος της εργατικής λαϊκής εξουσίας".

    [08] "Τοκογλυφικός δανεισμός"

    Λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δηλώνοντας ότι το καταψηφίζει και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «στοχοποιεί την ιδιοκτησία και ποινικοποιεί το επιχειρείν».

    «Διαφωνούμε πλήρως με την ιδεολογία που υπάρχει στο φορολογικό ν/σ. Αυτά που κάνετε εσείς σήμερα τα έκανε το Σοβιέτ πριν 100 χρόνια»,τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ταυτόχρονα,μίλησε για τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και για παγίδευση της από την Ευρώπη με τοκογλυφικό δανεισμό.

    «Η Ευρώπη βρήκε τη λύση, κάθε χώρα να δανείζεται ξεχωριστά με παρτενέρ το ΔΝΤ που θα δώσει χρήματα αφού τα τινάξουμε και ομολογήσουμε ότι είμαστε ένα πτώμα. Η δε Ευρώπη θα μας δώσει δάνεια με τοκογλυφικό ύψος επιτοκίων. Όπως παίρνουν τριτοκοσμικές χώρες. Η Γερμανία θα δανείζεται με 2,5% και θα μας τα δίνει εμάς με 5%»,τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Καρατζαφέρης.

    Στη συνέχεια κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι πανηγύρισε πρόωρα στις 25 Μαρτίου μιλώντας για μεγάλο επίτευγμα, και τώρα,όπως είπε, «αποδεικνύεται ότι τα πράγματα είναι αγριότερα και το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ευχαριστημένο ενώ η χώρα είναι παγιδευμένη».

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υπογράμμισε την ανάγκη «για ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης» και «μιας πανεθνικής προσπάθειας», ενώ επιτέθηκε τόσο στο ΚΚΕ που μιλάει για κατώτατο μισθό 1400 ευρώ με ένα κράτος πτωχευμένο, όπως είπε, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει να προσληφθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

    «Αν βοηθηθούμε, θα βοηθηθούμε μόνοι μας με μια πανεθνική πολιτική που δυστυχώς δεν υπάρχει»,πρόσθεσε.

    Ακόμα,ο κ.Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι κανένας ξένος επενδυτής δεν μπορεί να βασιστεί ότι η Ελλάδα θα βγει από τη κρίση και ότι τα μέτρα ης κυβέρνησης μας καταδικάζουν στην ύφεση.

    «Κάνετε λάθη επί λαθών.Την κρίση δεν την φοβάμαι. Την ακρισία σας φοβάμαι. Η ύφεση μας καταδικάζει. Τα φορολογικά μέτρα είναι καθοριστικά για να κάνουν την Ελλάδα πτώμα. Καμία επένδυση. Εκκρεμούν επενδύσεις στο συρτάρι από εποχής Αλογοσκούφη. Θάβετε την οικοδομή, όταν μόνο αυτή μπορεί να μας βγάλει στο μεσοδιάστημα, μέχρι να βγούμε από τη κρίση»,σημείωσε και συμπλήρωσε:

    «Κάνετε λάθη επί λαθών.Δεν έχετε κακή διάθεση.Δεν ξέρετε όμως και αυτό είναι επικίνδυνο».

    Τέλος,ο κ.Καρατζαφέρης πρότεινε στη κυβέρνηση να προχωρήσει στην επαναδιπραγμάτευση όχι του χρέους αλλά των ημερομηνιών λήξεων του καθώς όπως είπε με μια τριετία επιπλέον θα καταφέρουμε να πάρουμε ανάσα, διαφορετικά θα μας πνίξουν τα χρέη.

    [09] "Γόρδιος δεσμός"

    «Είχε δίκιο ο προεκλογικός κ. Παπανδρέου όταν έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν.Μόνον που τα λεφτά αυτά, δεν είστε σε θέση να τα αναζητήσετε, ούτε στα 11,8 δισ. κερδών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο,ούτε στις 10.000 οφ σορ ελληνικών συμφερόντων που διακινούν δεκάδες δισ. Κι έχετε το θράσος να μας λέτε «όλοι μαζί απέναντι στην κρίση».Πώς όλοι μαζί; Ήμασταν μαζί και στα κέρδη;», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή,ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού, στην οποία ο κ.Παπανδρέου εξήρε την στάση του ΛΑΟΣ και χαρακτήριζε «δογματική» την Αριστερά.

    «Δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη να μην αντιδρούμε στις επιλογές σας και στις παρά φύση συμμαχίες σας.Όλο αυτό το εξάμηνο, δεν είναι η Αριστερά που έβαλε σε περιπέτεια τη χώρα επειδή μιλούσε. Μάλλον τα μέλη της κυβέρνησης είναι που δεν έπρεπε να μιλούν, γιατί από τη πολλή σας φλυαρία και από τη μαθητεία σας στου κασίδη το κεφάλι, μετατρέψατε τη κρίση δανεισμού σε γόρδιο δεσμό.Προφανώς και έχει ευθύνες η ΝΔ - όμως έξι μήνες τώρα,εσείς κυβερνάτε»,ανέφερε.

    Με ευθύνη της κυβέρνησης, λοιπόν, «προσχωρούμε στη βαρβαρότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - κι εσείς για κάποιον περίεργο λόγο πανηγυρίζετε.Γιατί πανηγυρίζετε; Το ΔΝΤ δεν προσφέρει τεχνογνωσία, δεν συμβουλεύει, δεν διαπραγματεύεται, επιβάλλει την πιο άγρια, νεοφιλελεύθερη πολιτική. Παρά τα όσα έλεγε ο κ.Παπακωνσταντίνου, ο κ.Στρος Καν, πήρε το περίφημο περίστροφο από το τραπέζι και πυροβόλησε κατ' ευθείαν στην καρδιά του έλληνα μισθωτού και του έλληνα μικρομεσαίου».

    Και όμως, κατά τον κ.Τσίπρα, υπάρχει εναλλακτική διέξοδος απ' την κρίση - εκείνη που δεν τολμά η κυβέρνηση, επιτρέποντας την «νόμιμη φοροαποφυγή»:«Μόνο μια εταιρεία σούπερ μάρκετ το 2008 στη χώρα μας είχε τζίρο 1,94 δισ.- κάτι λιγότερο δηλαδή από το 1% του ελληνικού ΑΕΠ.Ο φόρος που πλήρωσε, ήταν 6,1 εκατ. ευρώ, λιγότερο απ' όσα πλήρωσαν οι 12000 εργαζόμενοί της».

    Το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια φιλοσοφία, με τις κοινοπραξίες που δεν διανέμουν μέρισμα,να φορολογούνται με τον χαμηλό συντελεστή του 20%.

    «Ζητάμε εμείς οι τράπεζες να επιστρέψουν στον έλληνα φορολογούμενο,όσα βγάζουν κερδοσκοπώντας από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το 2011 να το κάνουν αυτό. Είναι παράλογο αυτό που λέμε; Λέμε να μετοχοποιούν ένα μέρος των κερδών τους και να το αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Μήπως και αυτό είναι παράλογο; Λέμε να φορολογούνται κλιμακωτά όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων χορηγήσεων τόσο μεγαλύτερος ο φόρος. Κι αυτό παράλογο; Όμως εσείς τους μειώνετε τη φορολογία για να επενδύσουν - κάτι που δεν θα πράξουν.Καμία αναφορά δεν γίνεται στις ναυτιλιακές και εφοπλιστικές επιχειρήσεις. Η εκκλησία φορολογείται με 9% στα έσοδα της από ακίνητα μισθώματα και οι δωρεές από 10% σε χρήμα και 5% σε είδος έπεσαν τελικά στο 0,5%. Για την τέχνη ωστόσο, δεν υπάρχει καμία φοροελάφρυνση⦻.

    «Θα το καταψηφίσουμε λοιπόν το νομοσχέδιο. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε αυτές τις πολιτικές. Η κοινωνία ακόμα και το κομμάτι που σας στήριξε είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα,με αγώνες, με κινητοποιήσεις θα προσπαθήσει να σας αποτρέψει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Τσίπρας.

    [10] "Aντίθετες στις αρχές της ΕΕ"

    Tα πρώτα συμπεράσματα από την «ελληνική κρίση στη ζώνη του ευρώ» αποφάσισε να εξαγάγει κατά την τακτική συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλήγοντας σε μια σειρά ιδέες τις οποίες θα θέσει υπόψη των κρατών- μελών της ΕΕ την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μαδρίτη, όπου συνέρχεται - ατύπως - το ECOFIN. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα εκδώσει υπό μορφή ανακοίνωσης, στις 12 Μαΐου, τις οριστικές συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Επίτροπος Ολι Ρεν, αποτελεί πλέον επείγουσα ανάγκη η ενίσχυση τόσο του συντονισμού όσο και της εποπτείας από τις Βρυξέλλες των δημοσιονομικών πολιτικών που ασκούν οι χώρες του ευρώ, ούτως ώστε καμία χώρα στο μέλλον να μη βρεθεί σε δημοσιονομική κατάσταση τόσο προβληματική όσο αυτή που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα. Ο Φινλανδός Επιτροπος τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί τόσο ο προληπτικός όσο και ο αποτρεπτικός χαρακτήρας του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ. Σχετικά με την πρόληψη υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της Επιτροπής, ώστε στις καλές οικονομικές συγκυρίες να λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ σε ό,τι αφορά την αποτροπή τάχθηκε υπέρ της επιβολής ισχυρών οικονομικών κυρώσεων (όπως π.χ. η αυτόματη διακοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων) στις χώρες του ευρώ που παραβιάζουν κατά συρροή τη δημοσιονομική πειθαρχία.

    Ωστόσο, ο Ολι Ρεν εμφανίσθηκε ριζικά αντίθετος έναντι των γερμανικής προέλευσης ιδεών περί αποβολής των απείθαρχων δημοσιονομικώς κρατών από τη ζώνη του ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι απόψεις αυτές είναι αντίθετες τόσο προς τις διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβόνας όσο και προς τις βασικές αρχές επί των οποίων οικοδομείται η ενωμένη Ευρώπη.

    Ο Επίτροπος Ολι Ρεν τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου αρωγής των χωρών του ευρώ, όταν αυτές αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα δημοσιονομικά προβλήματα, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι οι διαδικασίες προσφυγής σε αυτό θα πρέπει να είναι τόσο απωθητικές ώστε να μην μπαίνει κανένα κράτος στον πειρασμό να ζητήσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας επί του θέματος, ο Φινλανδός Επίτροπος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αντιλαμβάνεται πόσο δυσάρεστη είναι η σημερινή κατάσταση «για τους Ελληνες φίλους», ενώ θυμήθηκε πόσο άσχημα αισθανόταν και ο ίδιος ως βουλευτής, όταν στις αρχές της δεκαετίας του '90 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρχισε να επισκέπτεται την τότε βυθισμένη στην οικονομική κρίση Φινλανδία.

    Ως προς τον μηχανισμό αρωγής στην Ελλάδα ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της ΕΕ με το ΔΝΤ, ενώ αναφερόμενος στο αν υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσεων στην υλοποίηση της ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα λόγω του γεγονότος ότι σε ορισμένες χώρες προαπαιτείται κοινοβουλευτική επικύρωση, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε εικασίες.

    Τέλος, ο Επίτροπος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, χαρακτηρίζοντας φιλόδοξο το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της χώρας και υπαρκτούς τους κινδύνους μη υλοποίησής του.

    Γιούνκερ: "Πρόωρη κάθε εκτίμηση"

    "Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε μία απάντηση" όσον αφορά το ύψος στο οποίο μπορεί να φτάσει η βοήθεια προς την Ελλάδα σε τριετές επίπεδο, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Οι ελληνικές εφημερίδες έγραφαν τη Δευτέρα ότι το συνολικό σχέδιο αφορά στη χορήγηση συνολικά 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρία χρόνια, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές "απλές εικασίες".

    Σε ερώτηση που του υπεβλήθη από το Γαλλικό Πρακτορείο για την εκτίμηση αυτή, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι "δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτόν τον αριθμό", αλλά ούτε μπορεί και να διαψεύσει ότι ενδέχεται να αφορά ένα ρεαλιστικό μέγεθος.

    "Συμφωνήσαμε την Κυριακή ότι τα χρόνια που έπονται του 2010 θα εξετάσουμε ενδελεχώς τις λεπτομέρειες ενός μηχανισμού βοήθειας, αν θα πρέπει να υπάρχει ακόμη ένας μηχανισμός βοήθειας εκείνη την περίοδο, το οποίο θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των αγορών και την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης", σημείωσε.

    [11] Προσπάθειες στα ερείπια

    Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε χθες Τετάρτη την απομακρυσμένη επαρχία Τσίνγκαϊ, στη βορειοδυτική Κίνα, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 617 ανθρώπων, μετέδωσε σήμερα Πέμπτη η κρατική τηλεόραση.

    Τουλάχιστον άλλοι 10.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την σεισμική δόνηση και τις μετασεισμικές δονήσεις στην ορεινή περιοχή, σύμφωνα με κρατικά κινεζικά ΜΜΕ. Πολλοί τραυματίες στην κομητεία Γιουσού έχουν "απελπιστική ανάγκη ιατρικής βοήθειας", υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε βασικές προμήθειες--ιατρικό οινόπνευμα, γάζες, αντιφλεγμονώδη κ.ά., δήλωσε αστυνομικός αξιωματούχος στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια. Το Πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε πως 1.045 άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί από τα συνεργεία διάσωσης, τα οποία έχουν ανασύρει 107 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία ανέρχονται στους 2.038.

    Τα συνεργεία συνεχίζουν και σήμερα τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων. Χιλιάδες σεισμόπληκτοι που έμειναν άστεγοι στην περιοχή Γιούσου πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από το μηδέν.

    Στο μεταξύ, η πρώτη αποστολή βοήθειας--τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα-- έφτασε στην απομονωμένη ορεινή περιοχή του Γιούσου, όμως οι άσχημες καιρικές συνθήκες, οι κατεστραμμένοι δρόμοι και οι συχνοί μετασεισμοί, εμποδίζουν την διανομή της.

    Ο δρόμος προς το τοπικό αεροδρόμιο άνοιξε σήμερα και κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί και στρατιωτικά αεροπλάνα για την αποστολή των ειδών πρώτης ανάγκης.

    Από τον σεισμό ισοπεδώθηκαν 15.000 κατοικίες με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι περίπου εκατό χιλιάδες άνθρωποι.

    Ο πρόεδρος Χου Ζιντάο κάλεσε να γίνει κάθε προσπάθεια να σωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατόν.

    Ο άσχημος χειμωνιάτικος καιρός, το μεγάλο υψόμετρο κι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και άλλες υποδομές προκάλεσαν πολλά προβλήματα στις προσπάθειες διάσωσης έως τώρα.

    Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται τουλάχιστον 56 μαθητές και σπουδαστές και πέντε δάσκαλοι, ενώ δεκάδες άλλοι είναι θαμμένοι κάτω από συντρίμμια σχολείων με "ελάχιστες ελπίδες επιβίωσης".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 April 2010 - 6:30:34 UTC