Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας"
  • [02] Έσοδα 1,56 δισ. ευρώ
  • [03] Κρίθηκαν προφυλακιστέοι

  • [01] "Μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας"

    Με τον πρωθυπουργό κ.Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην οικονομία.

    Μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

    "Ενημερώθηκα, ενημέρωσα, συζητήσαμε σε βάθος τις κρίσιμες πτυχές της οικονομικής κρίσης. Πιστεύω ότι με το κατάλληλο μίγμα οικονομικής πολιτικής μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας".

    Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την ενεργοποίηση του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς απάντησε λέγοντας ότι "όσο λιγότερο μιλάμε τόσο το καλύτερο για την οικονομία".

    Πρόχειρο, άδικο, αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό χαρακτήρισε το υπό συζήτηση και ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν το αλλάξει η σημερινή κυβέρνηση, θα το πράξει ως επόμενη κυβέρνηση η ΝΔ».

    Ο κ. Σαμαράς απέφυγε, εν όψει της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων, ενώ για τα πρόσφατα, μικρότερης χρονικής διάρκειας, απέδωσε τον υπερδιπλασιασμό των spreads στο ότι δεν έχουν πειστεί οι αγορές για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

    «Μέχρι πριν λίγο -είπε- αμφισβητούσαν ότι μπορείτε να πάρετε και να εφαρμόσετε μέτρα εξυγιάνσης. Σήμερα αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων σας. Γιατί, προκαλούν μάλλον μεγαλύτερη ύφεση παρά μικρότερα ελλείμματα».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ως απίστευτα πρόχειρο, αποδεικνύοντας, όπως σημείωσε, ότι δεν υπήρχε από πριν ως σχέδιο, εξ ου και οι αλλεπάλληλες αλλαγές και παλινδρομήσεις.

    Είπε ότι το νομοσχέδιο είναι άδικο γιατί επιφέρει μεν μικρές ελαφρύνσεις, αλλά ταυτόχρονα τις παίρνει πίσω με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, κυρίως το ΦΠΑ και το φόρο στα καύσιμα. Κραυγαλέα αδικία χαρακτήρισε την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους αγρότες, ζητώντας ανάκληση του μέτρου, όπως επίσης ζήτησε ανάκληση της φορολόγησης των επιδομάτων επικίνδυνων επαγγελμάτων και των επιδομάτων των διπλωματών του εξωτερικού.

    Έκρινε επίσης ο κ. Σαμαράς ως αντιαναπτυξιακό και επιτατικό της ύφεσης το νομοσχέδιο, αφού διατηρεί απαρχαιωμένα συστήματα, αυξάνοντας το εξωγενές κόστος των επιχειρήσεων.

    Η αύξηση των οριακών φορολογικών συντελεστών, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, θα προκαλέσει περαιτέρω καθίζηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα-ανάσες για να τονωθεί η αγορά. Εξαιρετικά υφεσιακή χαρακτήρισε την αύξηση των φορολογικών συντελεστών των μερισμάτων και την πρόσθετη φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη.

    Ταυτόχρονα, έκρινε αναποτελεσματικό το καθεστώς των αποδείξεων, ειδικά για χρήσεις με υψηλό ΦΠΑ, καθώς και αντιαναπτυξιακές τις ρυθμίσεις που «πνίγουν» την οικοδομή.

    Για το θέμα της φορολόγησης επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών κατέθεσε πρόταση επιλογής από τους ίδιους, είτε να φορολογηθούν με τεκμαρτό υπολογισμό, είτε να φορολογηθούν με αναλυτικό λογιστικό υπολογισμό, είτε δηλαδή να αποδεχθούν ένα τεκμαρτό εισόδημα που ορίζεται αντικειμενικά με λογιστικούς συντελεστές, είτε να μπει η εφορία και να τα ψάξει όλα.

    Η λύση αυτή, είπε ο κ. Σαμαράς έχει δύο πλεονεκτήματα: αντικειμενικοποίηση της φορολόγησης, ώστε να αποφεύγεται η συναλλαγή, και ευελιξία, ώστε να αποτρέπεται η ισοπέδωση δικαίων και αδίκων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ θεώρησε δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αλλάξει το νομοσχέδιο, αφού, όπως είπε, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση τις αγορές.

    "Διαφορετικά,- ανέφερε- θα το πράξουμε εμείς ως κυβέρνηση δημιουργώντας ένα φορολογικό σύστημα που θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα, θα ανακουφίζει τους πολλούς και θα εξουδετερώνει τη φοροδιαφυγή στοχευμένα και εκεί που πρέπει".

    Πρόσθεσε ότι ακριβώς επειδή όλοι φοβούνται τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, η ΝΔ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής του.

    Παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό που ονομάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πρόχειρο είναι αυτό που για την κυβέρνηση είναι η δημοκρατία μέσα από διάλογο και διαβούλευση να γίνονται αλλαγές.

    Όσον αφορά την κατηγορία ότι είναι άδικο, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι σίγουρα είναι δικαιότερο από το προηγούμενο, αφού μετατοπίζει το βάρος στα υψηλά εισοδήματα και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Σχετικά με την κατηγορία για αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ΝΔ είχε μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές αδιακρίτως και δεν πέτυχε νέες επενδύσεις.

    Σε σχέση με την αναφορά του κ. Σαμαρά ότι θα αλλάξει το νομοσχέδιο ως κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι αυτό σημαίνει επαναφορά σε ένα άδικο και φορομπηχτικό καθεστώς υπέρ των εχόντων: «Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί», είπε.

    Τέλος, χαρακτήρισε ως έλλειψη πολιτικού θάρρους την καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, όταν ο εισηγητής της ΝΔ δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει περί τις 30-40 διατάξεις του νομοσχεδίου, δηλαδή περίπου το μισό νομοσχέδιο»

    "Οι περί τις 30 διατάξεις είναι το 1/3 και όχι το μισό νομοσχέδιο", ανταπάντησε ο Αντώνης Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Ακριβώς εμείς είμαστε περήφανοι που ξεχωρίζουμε και ψηφίζουμε σωστά μέτρα. Ας μας πει όμως το ΠΑΣΟΚ μία διάταξη που ψήφισε σε φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ»

    [02] Έσοδα 1,56 δισ. ευρώ

    Tα πρώτα συμπεράσματα από την «ελληνική κρίση στη ζώνη του ευρώ» αποφάσισε να εξαγάγει κατά τη σημερινή, τακτική συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλήγοντας σε μια σειρά ιδέες τις οποίες θα θέσει υπόψη των κρατών- μελών της ΕΕ την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μαδρίτη, όπου συνέρχεται - ατύπως - το ECOFIN. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα εκδώσει υπό μορφή ανακοίνωσης, στις 12 Μαΐου, τις οριστικές συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Επίτροπος Ολι Ρεν, αποτελεί πλέον επείγουσα ανάγκη η ενίσχυση τόσο του συντονισμού όσο και της εποπτείας από τις Βρυξέλλες των δημοσιονομικών πολιτικών που ασκούν οι χώρες του ευρώ, ούτως ώστε καμία χώρα στο μέλλον να μη βρεθεί σε δημοσιονομική κατάσταση τόσο προβληματική όσο αυτή που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα. Ο Φινλανδός Επιτροπος τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί τόσο ο προληπτικός όσο και ο αποτρεπτικός χαρακτήρας του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ. Σχετικά με την πρόληψη υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της Επιτροπής, ώστε στις καλές οικονομικές συγκυρίες να λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ σε ό,τι αφορά την αποτροπή τάχθηκε υπέρ της επιβολής ισχυρών οικονομικών κυρώσεων (όπως π.χ. η αυτόματη διακοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων) στις χώρες του ευρώ που παραβιάζουν κατά συρροή τη δημοσιονομική πειθαρχία.

    Ωστόσο, ο Ολι Ρεν εμφανίσθηκε ριζικά αντίθετος έναντι των γερμανικής προέλευσης ιδεών περί αποβολής των απείθαρχων δημοσιονομικώς κρατών από τη ζώνη του ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι απόψεις αυτές είναι αντίθετες τόσο προς τις διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβόνας όσο και προς τις βασικές αρχές επί των οποίων οικοδομείται η ενωμένη Ευρώπη.

    Ο Επίτροπος Ολι Ρεν τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου αρωγής των χωρών του ευρώ, όταν αυτές αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα δημοσιονομικά προβλήματα, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι οι διαδικασίες προσφυγής σε αυτό θα πρέπει να είναι τόσο απωθητικές ώστε να μην μπαίνει κανένα κράτος στον πειρασμό να ζητήσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας επί του θέματος, ο Φινλανδός Επίτροπος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αντιλαμβάνεται πόσο δυσάρεστη είναι η σημερινή κατάσταση «για τους Ελληνες φίλους», ενώ θυμήθηκε πόσο άσχημα αισθανόταν και ο ίδιος ως βουλευτής, όταν στις αρχές της δεκαετίας του '90 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρχισε να επισκέπτεται την τότε βυθισμένη στην οικονομική κρίση Φινλανδία.

    Ως προς τον μηχανισμό αρωγής στην Ελλάδα ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της ΕΕ με το ΔΝΤ, ενώ αναφερόμενος στο αν υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσεων στην υλοποίηση της ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα λόγω του γεγονότος ότι σε ορισμένες χώρες προαπαιτείται κοινοβουλευτική επικύρωση, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε εικασίες.

    Τέλος, ο Επίτροπος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, χαρακτηρίζοντας φιλόδοξο το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της χώρας και υπαρκτούς τους κινδύνους μη υλοποίησής του.

    Γιούνκερ: "Πρόωρη κάθε εκτίμηση"

    "Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε μία απάντηση" όσον αφορά το ύψος στο οποίο μπορεί να φτάσει η βοήθεια προς την Ελλάδα σε τριετές επίπεδο, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Οι ελληνικές εφημερίδες έγραφαν τη Δευτέρα ότι το συνολικό σχέδιο αφορά στη χορήγηση συνολικά 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρία χρόνια, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές "απλές εικασίες".

    Σε ερώτηση που του υπεβλήθη χθες από το Γαλλικό Πρακτορείο για την εκτίμηση αυτή, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι "δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτόν τον αριθμό", αλλά ούτε μπορεί και να διαψεύσει ότι ενδέχεται να αφορά ένα ρεαλιστικό μέγεθος.

    "Συμφωνήσαμε την Κυριακή ότι τα χρόνια που έπονται του 2010 θα εξετάσουμε ενδελεχώς τις λεπτομέρειες ενός μηχανισμού βοήθειας, αν θα πρέπει να υπάρχει ακόμη ένας μηχανισμός βοήθειας εκείνη την περίοδο, το οποίο θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των αγορών και την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης", σημείωσε.

    Θετικό το πρώτο κρίσιμο τεστ δανεισμού

    Θετικό ήταν το πρώτο κρίσιμο τεστ δανεισμού από τις αγορές για την ελληνική οικονομία μετά την αποσαφήνιση του μηχανισμού στήριξης. Η έκδοση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου υπερκαλύφθηκε, καθώς αντλήθηκαν 1,56 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ, που ήταν το δημοπρατούμενο ποσό.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, πωλήθηκαν έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,85% και έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, αξίας επίσης 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,55%.

    Σημειώνεται ότι, στα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας το επιτόκιο της προηγούμενης δημοπρασίας (του Ιανουαρίου) είχε διαμορφωθεί στο 2,20% και στα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας στο 1,38%.

    Τα ποσά των προσφορών τόσο στα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας όσο και στα ετήσια ήταν σημαντικά υψηλότερα από το δημοπρατούμενο ποσό. Ετσι, για τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας προσφέρθηκαν 3,925 δισ. ευρώ έναντι 600 εκατ. ευρώ που ήταν το δημοπρατούμενο ποσό (υπερκάλυψη 6,54 φορές, ενώ στα εξάμηνης διάρκειας προσφέρθηκαν προσφορές 4,602 δισ. ευρώ, ενώ το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 600 εκατ. ευρώ (υπερκάλυψη 7,67 φορές).

    Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους τίτλους αυτούς και να έχουν αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση, ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

    Η προμήθεια των τίτλων μπορεί να γίνει μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία και με ανώτατο ποσό 15.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο.

    " Στόχος μας παραμένει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα απ' τις αγορές", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: "Το μέγεθος των αναγκών μας, μας οδηγεί στις διεθνείς αγορές, όπου υπάρχει ασφάλεια αλλά και κερδοσκόποι.Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού (ΕΕ/ΔΝΤ), παρά το γεγονός ότι αυτός είναι, εάν χρειαστεί, άμεσα διαθέσιμος".

    Ο Γ. Πεταλωτής για μηχανισμό στήριξης και χτεσινό δανεισμό

    «Έχουμε σαν σκοπό να δανειζόμαστε από την ελεύθερη αγορά με τις καλύτερες συνθήκες δανεισμού. Βλέπουμε το μηχανισμό στήριξης, που θεωρούμε ότι είναι μεγάλη επιτυχία, ως δίχτυ ασφαλείας και έτσι τον αντιμετωπίζουμε μέχρι στιγμής».

    Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η χώρα από το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

    «Θα προσπαθήσουμε να δανειστούμε με καλύτερο όρους από την αγορά»,είπε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι «εάν χρειαστεί θα ενεργοποιήσουμε φυσικά τον μηχανισμό στήριξης».

    Αναφορικά με τον χτεσινό δανεισμό, ο Γ.Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις συνθήκες δανεισμού από πολύ κοντά και βγάζει τα συμπεράσματά της.

    Χαρακτήρισε ακόμη ως θετικό το αποτέλεσμα του χτεσινού δανεισμού και υπογράμμισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε για να αποφασίζουμε την κατάλληλη συμπεριφορά μας ως προς το μεγάλο θέμα του δανεισμού».

    Επιπλέον εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την ύπαρξη αυτού του μηχανισμού.

    Σε ερώτηση σχετικά με την αξιολόγηση της 15ης Μαΐου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι νέα μέτρα «σαφώς και δεν θα υπάρχουν», ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι αρκετά και πως το θέμα είναι να υλοποιηθούν.

    «Μέχρι στιγμής είμαστε ικανοποιημένοι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να εντείνονται οι προσπάθειες όλων μας ώστε να υλοποιείται με τον ταχύτερο και τον καλύτερο τρόπο το Πρόγραμμα Σταθερότητας»,τόνισε και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο».

    [03] Κρίθηκαν προφυλακιστέοι

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, οι τρεις από τους έξι κατηγορούμενους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", οι οποίοι είχαν οδηγηθεί το πρωί ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας.

    Πρόκειται για τους Νίκο Μαζιώτη, τη σύζυγό του, Παναγιώτα Ρούπα και τον Σαράντο Νικητόπουλο. Ο τελευταίος ζήτησε και εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο πατέρας του και μια οικογενειακή του φίλη. Ο Σαράντος Νικητόπουλος, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, αρνείται κάθε κατηγορία και υποστηρίζει ότι "στοχοποιήθηκε" γιατί μετά το θάνατο του Λάμπρου Φούντα είχε κάνει μια ομιλία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    Αύριο αναμένεται να απολογηθούν οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για την ανεύρεση της γιάφκας με τον οπλισμό του "Επαναστατικού Αγώνα", αλλά και τον εντοπισμό άλλων ατόμων που πιθανόν να εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Οι Νίκος Μαζιώτης, η σύζυγός του Παναγιώτα Ρούπα και ο συγκατηγορούμενός του Σαράντος Νικητόπουλος, προσήχθησαν ενώπιον της ανακρίτριας, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και ενώ από το πρωί ήταν συγκεντρωμένοι στην Ευελπίδων περισσότεροι από 50 φίλοι και συγγενείς τους.

    Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση και στους έξι συλληφθέντες, αφορούν τα κακουργήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρες ανθρωποκτονιών, προμήθειας κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και έκρηξης τετελεσμένης και σε απόπειρα καθώς και τέσσερις πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις.

    Στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, περιγράφονται ενέργειες της Οργάνωσης από το 2003, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά με βόμβα στην Ευελπίδων έως και τον Σεπτέμβριο του 2009 με τη βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο, ενώ αναφέρεται η συμπλοκή στη Δάφνη στις 10 Μαρτίου 2010, όπου σκοτώθηκε ο Λάμπρος Φούντας, ως αρχή για τον εντοπισμό των έξι.

    Σύμφωνα με τους συνηγόρους των κατηγορουμένων στην δικογραφία που παρέλαβαν, δεν έχουν συμπεριληφθεί τα cd με καταγεγραμμένες συνομιλίες, τα σχεδιαγράμματα και τα χειρόγραφα προκηρύξεων, που σύμφωνα με την αστυνομία βρέθηκαν στο σπίτι του Μαζιώτη.

    Σύμφωνα με τους συνηγόρους των τριών που απολογήθηκαν σήμερα, Σπύρο Φυτράκη και Δάφνη Βαγιανού, ο Μαζιώτης και η σύζυγός του Παναγιώτα Ρούπα, αρνήθηκαν να απολογηθούν για να μην νομιμοποιήσουν, όπως λένε, την διαδικασία και καταγγέλλουν τη δίωξή τους ως πολιτική, ενώ ο Σαράντος Νικητόπουλος αρνείται τις κατηγορίες.

    Όπως λένε οι συνήγοροί του ο Νικητόπουλος υποστηρίζει ότι γνωρίζει τους κατηγορουμένους και ότι είχε φιλικές σχέσεις με τον Λάμπρο Φούντα, αλλά τονίζει ότι ένα αποτύπωμά του που βρέθηκε σε κινητό αντικείμενο στο σπίτι του Βιολόγου, δεν μπορεί να στοιχειοθετεί κατηγορίες σε βάρος του.

    Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, κάλεσε τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Φώτη Μακρή, να ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου, προκειμένου να τηρηθεί η διαδικασία του άρθρου 29 Κ.Π.Δ. στην υπόθεση, που εκκρεμεί, κατά των έξι συλληφθέντων που φέρονται ότι εμπλέκονται στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας".

    Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ο εισαγγελέας του ΑΠ θεωρεί ότι «η εξαιρετική φύση και η σοβαρότητα της υπόθεσης, που έχει ευλόγως ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, ως συνδεόμενη με το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, επιβάλλει τη διεξαγωγή της ανάκρισης από Εφέτη ανακριτή, ήτοι από έμπειρο και ανώτερου βαθμού δικαστικό λειτουργό και τη σύντομη περάτωση της προδικασίας με έλεγχο των κατηγοριών σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών».

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Και η κυβέρνηση αλλά και η ΕΛΑΣ εργάζονται, όπως έχουν υποχρέωση, αθόρυβα και ουσιαστικά. Αυτή είναι η διαφορά μας».

    Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Κοραντή ότι μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία τον Ιανουάριο του 2007 με εντολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα, η παρακολούθηση του Νίκου Μαζιώτη πέρασε από την ΕΥΠ στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    Ο Γ. Πεταλωτής δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω τις δηλώσεις και πρόσθεσε ότι «με τη δέουσα σοβαρότητα και ψυχραιμία προσπαθούμε να βάλουμε τέλος στο φαινόμενο της τρομοκρατίας, από όπου κι αν προέρχεται και φαίνεται ότι άρχισε να αποδίδει».

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι η δουλειά που απαιτείται ακόμα είναι πολύ μεγάλη και σκληρή.

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος καταδίκασε κάθε μορφή βίας και κάθε μορφή υποστήριξης βίας «κάτι που βλέπουμε να γίνεται το τελευταίο διάστημα».

    Ως ένα παράδειγμα μορφής υποστήριξης της βίας έφερε την κατάληψη της ΕΣΗΕΑ και χαρακτήρισε τέτοιες συμπεριφορές ως «απαράδεκτες» και «παράνομες».

    Κληθείς να σχολιάσει «αποσπασματικές διαρροές της δικογραφίας από την αστυνομία προς τα ΜΜΕ», ο κ.Πεταλωτής είπε ότι δεν γνωρίζει εάν οι διαρροές αυτές έχουν πραγματικά υπόσταση και πως «είναι σαφές ότι όλοι υποχρεούνται να τηρούν τη μυστικότητα κατά τη διάρκεια της προανάκρισης και της ανάκρισης».

    «Θα πρέπει όσοι τις διαρρέουν, αλλά και όσοι δέχονται αυτές τις διαρροές, να αναλογιστούν και τις ευθύνες», τόνισε.

    Στον ανακριτή για τους "Πυρήνες"

    Με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» θα οδηγηθούν αύριο στον ειδικό εφέτη ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση, οι τρεις νεαροί και η 52χρονη μητέρα του ενός από αυτούς, που συνελήφθησαν το μεσημέρι από την Αστυνομία.

    Όπως έγινε γνωστό, και οι τρεις είναι οργανωμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας και η εμπλοκή τους στην Οργάνωση αποδίδεται με βάση στοιχεία, που έχουν προκύψει από παρακολούθηση και καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών τους. Ο ένας εξ αυτών συνελήφθη στη Μήλο, ενώ η μητέρα του και οι δύο φίλοι του συνελήφθησαν το μεσημέρι στην Καλλιθέα.

    Από αστυνομική πηγή έγινε γνωστό ότι ο συλληφθείς στη Μήλο, πριν από τη σύλληψή του, τηλεφώνησε στη μητέρα του και της είπε να κρύψει τις «γουρούνες». Στην κατοχή του βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, που αποκαλούνται «γουρούνες», ενώ ίδιοι μηχανισμοί κατασχέθηκαν στο εργαστήριο της μητέρας του στην οδό Σόλωνος 94, στην Καλλιθέα.

    Σύμφωνα με την ίδια αστυνομική πηγή, παρόμοιος μηχανισμός είχε εκραγεί πέρσι έξω από το σπίτι της πρώην υπουργού Μαριέτας Γιαννάκου, στα Πατήσια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 April 2010 - 16:30:29 UTC