Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή
  • [02] "Κίνδυνος πυρηνικής τρομοκρατίας"

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή

    Την επί της αρχής αντίθεση της αντιπολίτευσης στο φορολογικό νομοσχέδιο, συναντά η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ΝΔ ανακοίνωσε πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, πράξη στην οποία προέβη και ο ΛΑΟΣ, δηλώνοντας πως το ίδιο θα πράξει και για ορισμένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ του ΚΚΕ και του Θ. Πάγκαλου, ύστερα από τις κατηγορίες του κόμματος κατά της κυβέρνησης, πως κάνει «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε πως το νομοσχέδιο «δεν κατατίθεται εν κενώ», αλλά «εν τω μέσω μιας οικονομικής ύφεσης, την ευθύνη της οποίας φέρει η Νέα Δημοκρατία, με τους πολίτες πεπεισμένους πως το φορολογικό σύστημα είναι άδικο, αναποτελεσματικό και πολύπλοκο».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως «το φορολογικό νομοσχέδιο εντάσσεται στο πολυετές πρόγραμμα της κυβέρνησης για ανάταξη της οικονομίας και της αξιοπιστίας της χώρας και «η αποφασιστικότητα για τη διάσωση της οικονομίας με δικά της μέσα, καθορίζει και τις εξελίξεις. Το έχω πει πολλές φορές. Δεν είναι ευχάριστο, δεν είναι εύκολο. Το μέγεθος των αναγκών μας, μας οδηγεί στις διεθνείς αγορές, όπου υπάρχει ασφάλεια αλλά και κερδοσκόποι» και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, ο μηχανισμός στήριξης που εξασφάλισε η Ελλάδα, αποτελεί μια επιτυχία της κυβέρνησης. Η απόφαση όμως αυτή, δεν ήρθε στο κενό. Ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε τους τελευταίους μήνες. Ήταν σαφές δείγμα της εμπιστοσύνης που αρχίζει και πάλι να απολαμβάνει η Ελλάδα, βασιζόμενη στο γεγονός, πως ό,τι έχουμε πει στα Συμβούλια Κορυφής, το έχουμε κάνει. Ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα με μείωση του ελλείμματος κατά 40% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 - ένα πολύ καλό πρώτο βήμα. Τονίζω όμως, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Στόχος μας παραμένει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα απβ τις αγορές».

    «Το φορολογικό νομοσχέδιο θα γίνει σύμμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας», υπογράμμισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ έκανε λόγο για «αμηχανία» στο λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

    «Θα κάνει αυτοκριτική; Θα μείνει σε μια στείρα καταγγελία; Δυστυχώς δεν μπορούν να ξεπεράσουν ένα γεγονός: Ήταν όλοι τους εκεί, όταν έγιναν αυτά που έγιναν σβ αυτή τη χώρα, και χειροκροτούσαν».

    «Με την οικονομία της χώρας, να βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση από την εποχή του παγκοσμίου πολέμου, ως πολιτικό σύστημα και πολιτικά κόμματα, πρέπει να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγγνώμη από τον ελληνικό λαό», απάντησε αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    Και πρόσθεσε:

    «Εγώ από τη μεριά της ΝΔ, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τα 3 δισ. ευρώ χρέος που παρέδωσε η ΝΔ το 1981. Ζητώ συγγνώμη για τα 3 δισεκατομμύρια πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή καινούργιο χρέος, που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη της ΝΔ. Ζητώ συγγνώμη για τα 7 δισεκατομμύρια του πρωτογενούς χρέους, του καινούργιου χρέους που δημιούργησε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή την περίοδο 2004-2009. Ο υπουργός είπε ότι το σημερινό χρέος είναι 300 δισ. Περιμένω από κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ένα μεγάλο συγγνώμη για τα 287 δισ. ευρώ των χρεών που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κυρίως την δεκαετία του β80».

    «Εμείς, να δεχθούμε το μερτικό της ευθύνης ότι εντρυφήσαμε σε δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία. Όμως δεν καταστρέψαμε εμείς την ελληνική οικονομία. Το χρέος είναι δικό σας παιδί, είναι παιδί του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, της χαμένης για την οικονομία, δεκαετίας του β80», ανέφερε .

    «Το χρέος από το 1830 μέχρι το 2004, είχε φτάσει στα 180 δισ. Και από το 2004 μέχρι το 2009, μέσα σε πεντέμισυ μόλις χρόνια, το χρέος έφτασε από τα 180 δισ. στα 300», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης. «Γιβ αυτά θα πρέπει κε Κεφαλογιάννη η ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη απβ τους έλληνες πολίτες», είπε.

    «62 δισ. δώσαμε για τόκους των δανείων σας. 72 δισ. βρήκαμε τα χρέη για τα εξοπλιστικά που υπέγραψε ο Γ. Παπαντωνίου. Και είναι και 6 δισ. τα χρέη για τα νοσοκομεία. Προσθέστε και τα 7 δισ. που σας λέω εγώ να φτάσετε τα 300 δισ.», ανταπάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. «Αυτά τα ξέρετε. Ποιον κοροϊδεύετε;», ρώτησε.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στη στάση του ΛΑΟΣ, υπενθυμίζοντας το παλιό σύνθημα «λαός - ΠΑΣΟΚ στην εξουσία» και ζήτησε να διευκρινίσει η κυβέρνηση, εάν προτίθεται να απολύσει τους δημοσίους υπαλλήλους στις επιχειρήσεις του Δημοσίου που θα κλείσουν, παραπέμποντας σε χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου.

    «Ο κος Πάγκαλος χθες είπε ναι. Ας πει επίσημα η κυβέρνηση δια του υπουργού των Οικονομικών, αν απολύσει τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    «Είχα την αίσθηση ότι τα ελλείμματα, τα δάνεια και τα υπόλοιπα, τα είχε η ΝΔ ξεκαθαρίσει μετά την απογραφή που αποφάσισε όταν ανέλαβε την εξουσία», απάντησε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής.

    «Για τα μετά το 2004, ας κάνει υπομονή ο αγαπητός συνάδελφος, καθώς πλησιάζει ο χρόνος όπου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των εξεταστικών Επιτροπών για Ζήμενς και Βατοπέδι κι έρχεται η σειρά και για την εξεταστική επιτροπή για την Οικονομία», είπε.

    «Ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία του νομοσχεδίου, είναι η φορολογική ελάφρυνση των ατομικών εισοδημάτων μέχρι τις 40.000 ευρώ. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη, ιστορική συγκυρία για την ελληνική οικονομία, εμείς προχωρούμε τολμηρά σε φορολογική ελάφρυνση και δίνουμε μια ανάσα στα μικρομεσαία εισοδήματα. Η μείωση της φορολογίας σε αυτά ακριβώς τα εισοδήματα, είναι που ελπίζουμε να οδηγήσει σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης των ιδιωτών, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης των αγαθών και των υπηρεσιών και μέσω αυτών, στην αύξηση της παραγωγής», τόνισε ο κος Παπουτσής.

    Τέλος,απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ περί «χαριστικής βολής στον κατασκευαστικό κλάδο», ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως «το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, που βασιζόταν στο τρίπτυχο οικοδομή-αντιπαροχή-καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ήταν ένα μοντέλο με ημερομηνία λήξης, που δυστυχώς για εκείνους που το εκμεταλλεύτηκαν, έχει παρέλθει προ πολλού».

    «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ψευδεπίγραφα ότι ελαφρύνονται τα λαϊκά εισοδήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την αύξηση του ΦΠΑ, τις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης, την εισαγωγή του ΦΠΑ και σε άλλους τομείς υπηρεσιών», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

    «Μια τετραμελής οικογένεια με 30.000 ευρώ εισόδημα, επιβαρύνεται φορολογικά 600 ευρώ. Για κείνον που παίρνει 10.000 ευρώ, είναι 100 ευρώ παραπάνω. Όσο για τον πόλεμο ενάντια στη φοροδιαφυγή, θα αποδειχθεί ένα νέο κυνήγι μαγισσών σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων», είπε.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, προκάλεσε επίσης τα κόμματα εξουσίας να απαντήσουν στο ερώτημα «γιατί υπάρχουν ελλείμματα»: «Είναι μόνον η διαχείριση, ή έχει να κάνει με την ίδια τη φύση των επιλογών που υπερασπίζεστε, δηλαδή την τεράστια χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου, τα τεράστια ΝΑΤΟϊκά εξοπλιστικά προγράμματα, τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της στην Ε.Ε. και της απελευθέρωσης των αγορών; Γιατί την τελευταία δεκαετία έδωσαν οι κυβερνήσεις 300 δις ευρώ για τόκους και χρεολύσια, και τον Δεκέμβριο του 2009, το χρέος παρέμεινε 307 δις; Τι έκαναν άλλο, παρά μια τρύπα στο νερό χρηματοδοτώντας με κάθε τρόπο τους κεφαλαιοκράτες;», ρώτησε ο κος Καραθανασόπουλος.

    Απαντώντας στον Μ. Κεφαλογιάννη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, αντείπε πως η ΝΔ ετεροπροσδιορίζεται και «περιμένει να δει σε ποια θέση του πολιτικού φάσματος θα κινηθεί ο ΛΑΟΣ και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να τοποθετηθεί ανάμεσά τους. Αρχίστε λοιπόν να βρίσκετε το στίγμα σας, διαφορετικά, αν δεν μπορείτε να το πράξετε, να πείτε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να σας στείλει εκεί στη Ρηγίλλης κανένα non paper», ανέφερε.

    «Όταν ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό, εμείς δεν στηρίζουμε τον κ. Παπανδρέου, αλλά την Ελλάδα. Όταν όμως έρχεται εδώ, τότε τα ακούει και από την καλή και απβ την ανάποδη - εξ ου και η καταψήφιση του συνόλου σχεδόν, των νομοσχεδίων που κατέβασε το ΠΑΣΟΚ», διευκρίνισε ο κος Ροντούλης για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως «το θέμα δεν είναι αν θα βρεθούν τα λεφτά του δανεισμού της Ελλάδας, αλλά το ότι το κακό θα σπάσει στα εθνικά ζητήματα: Ήδη τεκταίνονται διάφορα σενάρια στα παρασκήνια διεθνών παραγόντων και για το Κυπριακό και το Αιγαίο και για τα Σκόπια. Πώς λοιπόν ένα κόμμα που αναδεικνύει τέτοιου είδους ζητήματα, ταυτόχρονα δέχεται την κριτική πως «βάζει πλάτη» στην κυβέρνηση;», ρώτησε.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ στηλίτευσε τέλος, τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας προβλέποντας πως θα αποσυρθεί όπως συνέβη τρεις φορές στο παρελθόν.

    «Αποσυρόμενος ωστόσο, θα αφήσει πίσω του συντρίμμια όσον αφορά την οικονομική ευρωστία της μεσαίας ελληνικής τάξης», εκτίμησε.

    Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «στη χώρα αυτή, έχουμε τρία κόμματα στη συσκευασία μιας πολιτικής: ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ - Νέα Δημοκρατία. Υπερασπίζοντας αποφάσεις σαν και αυτές που ελήφθησαν τελευταία στην ΕΕ, μετατρέπετε τη χώρα σε μπανανία, σε πρότυπο κοινωνικής κατεδάφισης για όλη την Ευρώπη».

    «Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεπεράσει πλέον τον σοσιαλφιλελεύθερο χαρακτήρα του, οδηγώντας μας στη χούντα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Λέγατε πως λεφτά υπήρχαν. Τώρα λέτε πως δεν υπάρχουν, αλλά βρίσκετε να δίνετε στις τράπεζες 17 δισ. μετρητά, την ώρα που όταν η ΝΔ έδινε τα 28 δισ, καταγγέλλατε αυτές τις ρυθμίσεις με μεγαλύτερη μανία και από εμάς. Αυτά τα 17 δισ. δεν ανεβάζουν το spread, αφού διευρύνεται ισόποσα ο δανεισμός της χώρας;», ρώτησε.

    «Γιατί δεν βάζετε τεκμήριο την αγορά ομολόγων; Αν αγοράσω μετοχές αξίας 1 δισ, οι μετοχές δεν είναι τεκμήριο για τα εισοδήματά μου. Μπορώ να ξεπλύνω το χρήμα μου με αυτό και μετά, με την πώληση των μετοχών, να κάνω οποιεσδήποτε αγορές και να τις δικαιολογώ με την πώληση των μετοχών», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κος Λαφαζάνης.

    -

    [02] "Κίνδυνος πυρηνικής τρομοκρατίας"

    Οι συμμετέχοντες στην πρώτη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσιγκτον δεσμεύθηκαν σήμερα να διασφαλίσουν μέσα σε τέσσερα χρόνια, "όλα τα ευάλωτα πυρηνικά υλικά", σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση.

    "Χαιρετίζουμε και συμμετέχουμε στην έκκληση του προέδρου Ομπάμα για διασφάλιση μέσα σε τέσσερα χρόνια όλων των ευάλωτων πυρηνικών υλικών προκειμένου να βελτιώσουμε την πυρηνική ασφάλεια" ανέφεραν οι επικεφαλής των 47 κρατών και των διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στη Ουάσιγκτον.

    "Οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να ενισχύσουν την πυρηνική ασφάλεια και να μειώσουν την απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας και πιστεύουν στις αρμόδιες εθνικές δράσεις και στη σταθερή και αποτελεσματική διεθνή συνεργασία" προσθέτει η ανακοίνωση.

    Τα κράτη ακόμη υποσχέθηκαν να εμποδίσουν "μη κρατικούς παράγοντες από την απόκτηση των πληροφοριών και της τεχνολογίας που απαιτείται για τη χρήση τέτοιων υλικών για κακόβουλους σκοπούς".

    Υπογραμμίζοντας πως ο κίνδυνος της πυρηνικής τρομοκρατίας αυξάνεται ραγδαία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους προσκεκλημένους του στη σύνοδο της Ουάσιγκτον για την πυρηνική ασφάλεια να αναλάβουν δράση και τους έδωσε νέο ραντεβού για διαβουλεύσεις στη Νότιο Κορέα για την επόμενη παρόμοια σύνοδο το 2012.

    Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει έλθει η ώρα για συντονισμένη παγκόσμια δράση για να διασφαλιστούν τα ευάλωτα πυρηνικά υλικά και πρόσθεσε ότι η απόκτηση ατομικών όπλων από την Αλ Κάιντα θα ήταν μια "καταστροφή για τον κόσμο".

    Οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω συνεργασία τους κατά της διακίνησης πυρηνικών, αλλά μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού του δικαίου των κρατών.

    Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση τους, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), υπογραμμίζοντας "τον ζωτικό ρόλο της" και δεσμεύθηκαν να της παρέχουν τους απαραίτητους πόρους και την εξειδίκευση για τη συνέχιση του έργου της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 April 2010 - 18:30:22 UTC