Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τώρα το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη"
  • [02] Υπό κατάληψη το κτίριο της ΕΣΗΕΑ
  • [03] Κινητοποιήσεις για το φορολογικό
  • [04] Bραβεία Πούλιτζερ στο Διαδίκτυο
  • [05] Σύντομα ηλεκτροκίνητος Προαστιακός
  • [06] "Απειλή το ΔΝΤ"

  • [01] "Τώρα το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη"

    Οι αλλαγές στον εκπαιδευτικό σύστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Με το νομοσχέδιο αυτό θα επέλθουν ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και θα τεθούν οι βάσεις για το Νέο Σχολείο. Ένας από τους βασικούς άξονες είναι η ενεργοποίηση του θεσμού του «δόκιμου εκπαιδευτικού», ενώ αλλαγές αναμένονται και στο ζήτημα της βάσης του «10».

    Επίαης συζητώνται δυο νομοσχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν το μητρώο αγροτών και τις αλλαγές στον αγροτικό συνδικαλισμό.

    Στο μεταξύ, θετικό ήταν το πρώτο κρίσιμο τεστ δανεισμού από τις αγορές για την ελληνική οικονομία μετά την αποσαφήνιση του μηχανισμού στήριξης. Η έκδοση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου υπερκαλύφθηκε, καθώς αντλήθηκαν 1,56 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ, που ήταν το δημοπρατούμενο ποσό.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, πωλήθηκαν έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,85% και έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, αξίας επίσης 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,55%.

    Σημειώνεται ότι, στα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας το επιτόκιο της προηγούμενης δημοπρασίας (του Ιανουαρίου) είχε διαμορφωθεί στο 2,20% και στα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας στο 1,38%.

    Τα ποσά των προσφορών τόσο στα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας όσο και στα ετήσια ήταν σημαντικά υψηλότερα από το δημοπρατούμενο ποσό. Ετσι, για τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας προσφέρθηκαν 3,925 δισ. ευρώ έναντι 600 εκατ. ευρώ που ήταν το δημοπρατούμενο ποσό (υπερκάλυψη 6,54 φορές, ενώ στα εξάμηνης διάρκειας προσφέρθηκαν προσφορές 4,602 δισ. ευρώ, ενώ το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 600 εκατ. ευρώ (υπερκάλυψη 7,67 φορές).

    Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους τίτλους αυτούς και να έχουν αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση, ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

    Η προμήθεια των τίτλων μπορεί να γίνει μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία και με ανώτατο ποσό 15.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο.

    Γ.Παπανδρέου: "Τέλος στην ψυχολογική τρομοκρατία των αγορών"

    Δεν ασχολούμαι με τα spreads. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας, ανέφερε ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός, είτε τον χρησιμοποιήσουμε, είτε όχι, είναι υπαρκτός.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου σημείωσε ότι χρειάζεται αξιολόγηση για το αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι τα spreads είναι μόνο μια παράμετρος αυτής της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν, ενώ ταυτόχρονα δεν έθεσε χρονικά όρια ως προς την διαδικασία της προαναφερθείσης αξιολόγησης.

    Η Ελλάδα πέρασε μια ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές, είπε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι τώρα χρειάζεται ψυχραιμία, κάτι το οποίο έδωσε ο μηχανισμός στήριξης.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μηχανισμό είπε ότι αυτός είναι καρπός όσων κάναμε ως Έλληνες, είπε ότι κατακτήσαμε μια νέα αξιοπιστία και υπογράμμισε ότι αυτά που πρέπει να κάνουμε θα τα κάνουμε, είτε υπήρχε ο μηχανισμός, είτε όχι.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε την εμπειρία που του μετέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος του είχε πει ότι για να "καλμάρουν" οι αγορές απαιτείται ισχυρή στήριξη και πρόσθεσε ότι τώρα το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας.

    Ερωτηθείς αν η χώρα θα μπει σε ύφεση, ο πρωθυπουργός είπε ότι γενικότερα υπάρχει ύφεση, εκ των πραγμάτων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπήκε στην κρίση "ανεμοδαρμένη" και χωρίς να έχει αξιοποιήσει κονδύλια για την στήριξη της οικονομίας "και αυτό πληρώνουμε τώρα", ενώ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων.

    Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με περιοριστικές πολιτικές για την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις, είπε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν χρησιμοποιεί αριθμούς για το κρίσιμο αυτό ζήτημα και επισήμανε ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, πέρα από το νοικοκύρεμα της οικονομίας, υπάρχει και το σκέλος της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.

    Ερωτηθείς αν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησε και το θέμα κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στην Κύπρο, είπε "όχι", ενώ πρόσθεσε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

    Δηλώσεις για τη συμφωνία

    Η συμφωνία για το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα είναι μια "θετική απάντηση των χωρών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    "Θεωρώ ότι η απόφαση που ελήφθη το Σαββατοκύρακο να τεθεί σε τεχνική εφαρμογή η συμφωνία (σσ.: που επιτεύχθηκε το Μάρτιο από τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων) είναι θετική", δήλωσε ο Τρισέ στο περιθώριο μιας διάσκεψης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

    "Τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους", πρόσθεσε καλώντας την Ελλάδα να συνεχίσει το πρόγραμμα των μέτρων που έχει στόχο να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα.

    Χθες, συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών, προκειμένου να αποσαφηνίσουν τις αποφάσεις που έλαβαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι εργασίες των εκπροσώπων θα συνεχιστούν και πως από τη σημερινή συνεδρίαση δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα, ούτε δηλώσεις.

    Ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες να εργάζονται με τα "νέα δεδομένα που βρίσκονται στο τραπέζι". Το Eurogroup έδωσε ξεκάθαρη εντολή να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί το κοινό πρόγραμμα αρωγής αν το ζητήσει η Ελλάδα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα ανάμεσα στις χώρες του ευρώ και του ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο.

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν όλες οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες, από νομικής άποψης, να συνεισφέρουν στο μηχανισμό στήριξης, και αν έχουν την πολιτική βούληση να ξεπεράσουν τα νομικά κωλύματα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι η πολιτική βούληση όλων είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε χθες με τη δέσμευση όλων των χωρών της ευρωζώνης ότι θα συμμετάσχουν στο κοινό πρόγραμμα αρωγής. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια από νομικής πλευράς.

    Οι υπουργοί οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να συνδράμουν την Ελλάδα, εάν και εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε, με ποσό ύψους 30 δις. ευρώ για το 2010 με τη μορφή διμερών δανείων στα οποία θα συμμετάσχουν και οι 15 χώρες μέλη της ευρωζώνης. Το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο και θα είναι περίπου 5%. Προβλέπεται ακόμη ότι σε αυτά τα διμερή δάνεια της ευρωζώνης θα προστεθεί και συμπληρωματική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο ενός συνολικού κοινού προγράμματος αρωγής προς την Ελλάδα.

    Η απόφαση για το περιεχόμενο και τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι ο μηχανισμός γίνεται επιχειρησιακός και διευκρίνισε ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα έχει η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι τον κεντρικό συντονισμό των διμερών δανείων θα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι ο παράγοντας που θα εκταμιεύει. Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σε αυτό το μηχανισμό στήριξης με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλαδή ανάλογα με το ΑΕΠ τους και θα δανείζουν την Ελλάδα με το ίδιο επιτόκιο χωρίς, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, να επιβαρύνονται.

    [02] Υπό κατάληψη το κτίριο της ΕΣΗΕΑ

    Κατάληψη στο κτίριο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών πραγματοποιούν περίπου 40 άτομα. Άλλοι τόσοι είναι συγκεντρωμένοι έξω από το κτήριο της Ένωσης, επί της οδού Ακαδημίας 20.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Πάνος Σόμπολος και τα μέλη του ΔΣ Έννυ Μαγιάση και Χρήστος Κυρίτσης, κρατήθηκαν για λίγο από τους καταληψίες, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Έξω από το κτίριο, οι καταληψίες έχουν αναρτήσει πανό, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη των έξι, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

    Στον τόπο της κατάληψης έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις να λυθεί το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί.

    [03] Κινητοποιήσεις για το φορολογικό

    Σε αποκλεισμό του Υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν το πρωί οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που είναι και πωλητές λαϊκών αγορών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία αγροτών «δύο ταχυτήτων με τις αποφάσεις της κυβέρνησης», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

    Η Ομοσπονδία αντιδρά στην τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων και στο λογιστικό προσδιορισμό καθώς εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν αύξηση του καλλιεργητικού κόστους παραγωγής κατά 15% έως 20% που μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής των προϊόντων κατά 30% σε βάρος των καταναλωτών.

    Αύριο Τετάρτη, οι παραγωγοί πωλητές θα προχωρήσουν σε γενική πανελλαδική απεργία και θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και πορεία προς τη Βουλή.

    Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών γνωστοποιεί ότι οι επαγγελματίες πωλητές δεν θα απεργήσουν την Τετάρτη και οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά.

    Στο μεταξύ, από σήμερα, Τρίτη, και ώς την Πέμπτη απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι, οι οποίοι αντιδρούν στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

    Για αύριο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) έχει κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας (11:00-13:00) και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαμαρτυρόμενοι για την «απαξίωση, την αποδόμηση και υποβάθμιση της υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης».

    Χειρόφρενο στα ταξί βάζουν την Τετάρτη και την Πέμπτη οι ιδιοκτήτες, αντιδρώντας στη αύξηση 50% στο τεκμαρτό εισόδημά τους και στις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Οι ιδιοκτήτες των ταξί θα συγκεντρωθούν αύριο στο θέατρο «Περοκέ» στο Μεταξουργείο και εν συνεχεία θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή.

    Τέλος, την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας (11:00-17:00), προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση του Σωματείου τους.

    [04] Bραβεία Πούλιτζερ στο Διαδίκτυο

    Η μη κερδοσκοπική δημοσιογραφική οργάνωση ProPublica (www.ProPublica.org) κέρδισε ένα από τα επίζηλα βραβεία Πούλιτζερ για την έρευνά της «Οι Θανατηφόρες Επιλογές στο Μεμόριαλ», σχετικά με τους αμφιλεγόμενους θανάτους ασθενών στο ομώνυμο ιατρικό κέντρο της Νέας Ορλεάνης μετά την επέλαση του τυφώνα Κατρίνα.

    Το άρθρο του Σέρι Φινκ, σε συνεργασία με το ένθετο περιοδικό Magazine των Τάιμς της Νέας Υόρκης, αποτέλεσε την πρώτη βράβευση με Πούλιτζερ μίας δημοσιογραφικής οργάνωσης που συνεργάζεται με εφημερίδες.

    Επίσης ο ιστότοπος www.sfgate.com της Κρόνικλ του Σαν Φρανσίσκο διακρίθηκε με το Πούλιτζερ εικονογραφημένων, που δόθηκε για πρώτη φορά σε σχέδιο δημοσιευμένο σε ιστοσελίδα.

    Τη μερίδα του λέοντος στα φετινά Πούλιτζερ αποκόμισε η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, η οποία απέσπασε τέσσερα.

    [05] Σύντομα ηλεκτροκίνητος Προαστιακός

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες ηλεκτροκίνησης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μέχρι το Κιάτο, καθώς οι εργασίες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και σύντομα η ανάδοχος εταιρία, η ΕΡΓΟΣΕ, θα παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

    Με την ηλεκτροκίνηση του Προαστιακού, που αναμένεται να γίνει μέσα στο Μάιο, θα μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι της διαδρομής Κιάτου-Πειραιά, καθώς τα τρένα θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες που θα φτάνουν και τα 160 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ παράλληλα θα τεθεί σε λειτουργία και το σύστημα τηλεματικής, μέσω του οποίου το κέντρο ελέγχου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται οι συρμοί.

    Επίσης, με την ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να αλλάξουν και οι συρμοί, καθώς οι υπάρχοντες ντιζελοκίνητοι θα αποσυρθούν και θα δρομολογηθούν σε άλλες διαδρομές και τη θέση τους θα πάρουν νέοι σύγχρονοι ηλεκτροκίνητοι.

    Μέχρι τώρα ηλεκτροκίνητο είναι το δίκτυο του Προαστιακού από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας μέχρι το σταθμό των Άνω Λιοσίων.

    [06] "Απειλή το ΔΝΤ"

    Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας εισάγει «την λογική και τις πρακτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην καρδιά της Ευρώπης, αδιαφορώντας για τις παταγώδεις αποτυχίες που είχε στο πρόσφατο παρελθόν και την κοινωνική και οικονομική κατάρρευση που επέβαλλε σε όσες χώρες εφήρμοσε την "τεχνογνωσία" του. Αυτή η "τεχνογνωσία" αφορά κατεδάφιση κοινωνικών κατακτήσεων, ραγδαίων ιδιωτικοποιήσεων και συμπίεσης των μισθών» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα «ο ρόλος του ΔΝΤ στον μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας και οι συνέπειες ανάμιξής του».

    «Η συνταγή του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την εισοδηματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, θα οδηγήσουν τη χώρα σε βαθιά ύφεση, η οποία θα έχει διάρκεια πολλαπλάσια από αυτήν που υπολογίζει η κυβέρνηση» τονίζει ο κ. Τσίπρας και ερωτά τον πρωθυπουργό: α) ποιες εκτιμά ότι θα είναι οι συνέπειες των μέτρων και της ανάμειξης του ΔΝΤ στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, β) εάν δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι δεν θα λάβει πρόσθετα επώδυνα μέτρα, που θα συρρικνώσουν περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων και θα κατεδαφίσουν το κοινωνικό κράτος, γ) εάν σχεδιάζει πρόγραμμα επίσπευσης ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που υπολογίζεται πάνω από 300 δις ευρώ και δ) πώς νομιμοποιείται η κυβέρνηση να υπαγάγει την χώρα στο ΔΝΤ, χωρίς συζήτηση στη Βουλή, και χωρίς να έχει τέτοια εντολή από το εκλογικό σώμα.

    Συνάντηση με ΕΣΕΕ

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

    «Πέραν του μεγάλου προβλήματος της κρίσης δανεισμού, υπάρχει και η πραγματική κρίση που έχει να κάνει με την ύφεση, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι στο κόκκινο» δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση.

    «Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας μέσα από μέτρα υφεσιακά. Και δεν μπορεί οι τράπεζες να επανα-ενεργοποιούν το πακέτο των 28 δισ. θέλοντας να πάρουν 16,8 δισ. σε εγγυήσεις και να μη δεσμεύονται ώστε να υπάρξει τόνωση της δανειοδότησης, τόνωση της αγοράς. Η πραγματική οικονομία πρέπει να ενισχυθεί. Αν δεν ενισχυθεί, το μέλλον θα είναι εξαιρετικά δυσοίωνο» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του εμπορικού κόσμου.

    «Αν δεν αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το πρόβλημα της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας και την ύφεση που μας χτυπάει την πόρτα, τότε ό,τι και αν πει, όσο και αν πανηγυρίσει για προγράμματα και για σχέδια διάσωσης, θα έχουμε ήδη βουλιάξει χωρίς να το καταλάβουμε», κατέληξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 April 2010 - 12:30:32 UTC