Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στενή συνεργασία για το Κυπριακό"
  • [02] Κινητοποιήσεις παραγωγών-πωλητών λαϊκών αγορών για το φορολογικό
  • [03] Αιτήσεις αγροτών για επιδοτήσεις
  • [04] Προβλέψεις για την αγορά εργασίας
  • [05] Από το Ελντοράντο, στο δάσος του Γουίνι και από εκεί στη... "Χώρα του Ποτέ"
  • [06] Προθεσμία για να απολογηθούν
  • [07] "Σφαγιασμός των δικαιωμάτων"
  • [08] "Υπέρ της αναδιάταξης"
  • [09] "Μόνιμη απειλή το ΔΝΤ"
  • [10] Οκτώ μέτρα για τα καύσιμα
  • [11] Σύνοδος για τα πυρηνικά

  • [01] "Στενή συνεργασία για το Κυπριακό"

    Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κ.κ. Χριστόφια και Παπανδρέου στις συνομιλίες επαναβεβαιώθηκε η κοινή στρατηγική Αθηνών και Λευκωσίας καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στους χειρισμούς, την πολιτική και την τακτική που χαράσσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Επίσης, επιβεβαιώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ενώ τονίστηκε η κοινή πολιτική που θα ασκήσουν Ελλάδα και Κύπρος, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εάν χρειαστεί, για την αποτροπή του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των "εκλογών" στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, την ερχόμενη Κυριακή, οι δυο ηγέτες τόνισαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

    "Θα είμαστε δίπλα στον κυπριακό λαό, όχι με λόγια αλλά με πράξεις" δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά γόνιμη την συζήτηση που είχε με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

    "Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, οι συνομιλίες προχωρούν, διαπιστώνουμε πρόοδο, αλλά δυστυχώς όχι στον βαθμό που θα επιθυμούσαμε να είχε επιτευχθεί", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "στην δύσκολη διαπραγμάτευση απαιτείται περισσότερο απ' όλα πολιτική βούληση για την επίτευξη της συμφωνίας".

    "Ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, περιμένουμε ανάλογη ανταπόκριση και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και από την Τουρκία, όμως πρέπει να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια στην πράξη και στην ουσιαστική στήριξη αυτής της υπόθεσης. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα επιλέξει σε λίγες μέρες την ηγεσία της. Δεν θα σχολιάσω την νομιμότητα της διαδικασίας. Είναι γνωστές οι θέσεις. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν ώστε να εκπληρωθεί επιτέλους το κοινό, πιστεύω, όραμα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, δηλαδή η επανένωση της νήσου", είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας "οφείλουν να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εποικοδομητικό πνεύμα και βούληση για λύση".

    Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε τις δικές του προσπάθειες για "να συμβάλλω στο κοινό όραμα, για μια Κύπρο επανενωμένη, ευρωπαϊκή χωρίς στρατεύματα κατοχής με σιγουριά, ασφάλεια και βαθιές δημοκρατικές διαδικασίες, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευημερία για όλους".

    "Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη, βιώσιμη λειτουργική κυπριακή και ευρωπαϊκή λύση χωρίς τεχνικά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ και της πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού κράτους με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα μια ιθαγένεια, μια λύση που φέρνει το τέλος της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού", είπε ο έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι "τον κοινό στόχο θα τον πετύχουμε μαζί".

    Ταυτόχρονα ο κ.Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον λαό της Κύπρου ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει θα είναι πάντα αμετακίνητη στο πλευρό της Κύπρου.

    "Είχαμε μια πολύ μακρά και πολύ - πολύ εποικοδομητική συνάντηση, ενώ η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού εδώ, σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο, δείχνει το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για την Κύπρο και το Κυπριακό", τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας στις κοινές δηλώσεις του με τον Γ.Παπανδρέου.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για την "στήριξη που μας παρέχει στην πολιτική, την τακτική και τους χειρισμούς για το Κυπριακό",προσθέτοντας ότι το Κυπριακό συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, όσο και στο άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

    "Διαβεβαίωσα τον κ.Παπανδρέου ότι παραμένουμε συνεπείς στην στρατηγική που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά από το 1977 και η οποία στοχεύει στον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της χώρας και του λαού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", είπε ο κ. Χριστόφιας, τονίζοντας ότι "η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μία και μόνο κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    "Είναι πάγιος και διαχρονικός ο στόχος, μέσα από τη λύση να τερματίζεται η κατοχή και ο εποικισμός, να αποκαθίστανται και να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού,ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, η λύση πρέπει να αποκαθιστά την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας", είπε ο κ. Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι "στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις, η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ".

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι "επιδιώκουμε μια λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική και να επιτρέπει την αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα όργανα της κεντρικής εξουσίας, στην ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία" και πρόσθεσε ότι "η λύση πρέπει να είναι λειτουργική, η μία κοινότητα δεν θα δύναται να επιβάλλει την θέλησή της επί της άλλης κοινότητας".

    "Όπως είναι γνωστό, αυτή η στρατηγική επαναβεβαιώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της 4ημερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2009,για μια τέτοια λύση εργαζόμαστε από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν επανάρχισαν οι διακοινοτικές συνομιλίες", είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι "σ' αυτές προσερχόμαστε με καλή θέληση, προσδοκώντας την ίδια στάση εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, έτσι ώστε να κατορθώσουμε να φθάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα τεθεί ενώπιον των δύο κοινοτήτων για έγκριση σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα".

    "Ανεξαρτήτως των όποιων προβλημάτων και εμποδίων συναντούμε στις προσπάθειές μας,υπογραμμίζω ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, ο διακοινοτικός διάλογος πάντα ήταν το μέσο για να φθάσουμε σε λύση και σε αυτόν θα επιμένουμε", είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι "βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί λύση είναι η αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία με την κατοχή παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων".

    "Παρά τις διακηρύξεις της Τουρκίας ότι επιθυμεί λύση στο Κυπριακό, στην πράξη δεν κάνει αυτό που πρέπει και δεν έχει εκπληρώσει καμία υποχρέωση, που έχει αναλάβει έναντι της Κύπρου, εδώ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει, ως θα όφειλε, την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι απαραίτητο η Τουρκία να σεβαστεί επιτέλους τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να συνεργαστεί για μια λύση, που να στηρίζεται σε αρχές και να υπηρετεί τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του λαού της Κύπρου",είπε ο κ. Χριστόφιας τονίζοντας ότι "αυτές οι αρχές στηρίζονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, στις ευρωπαϊκές αξίες και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977-1979".

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι με τον έλληνα πρωθυπουργό συζήτησε επιπλέον ζητήματα που άπτονται της περαιτέρω συνεργασίας και της κοινής δράσης στην Κύπρο και την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου είναι αδελφικές και ότι υπάρχει επαφή και συντονισμός για την αξιοποίηση δυνατοτήτων και συμμαχιών στο ευρωπαϊκό και διεθνές σκηνικό.

    Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου στο επίπεδο της "εμπειρογνωμοσύνης" για ενίσχυση της τεκμηρίωσης των θέσεων που καταθέτουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την στήριξη της Κύπρου στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα οποία ευχήθηκε να ξεπεράσει γρήγορα.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι με την Ελλάδα υπάρχει κοινή στρατηγική, σημείωσε δε ότι ευθύνη χάραξης στρατηγικής για το Kυπριακό, έχει η Kυπριακή ηγεσία και ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. H Ελλάδα συμπαρίσταται πλήρως, είπε.

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι «ασφαλώς, εργαζόμαστε από κοινού διαχρονικά, από το 2004, όταν μετά τα δημοψηφίσματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο θέλησαν να θέσουν το θέμα του απευθείας εμπορίου, με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο».

    «Έγιναν πάρα πολλές συζητήσεις και σε Επιτροπή των Υπουργών Εξωτερικών, και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ίδια, σε συνεργασία πάντοτε των μονίμων αντιπροσώπων, αλλά και των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου. Κατορθώσαμε να αναβάλουμε τη συζήτηση και έγκριση κανονισμού στο Συμβούλιο. Δεν σβήστηκε, δεν έχει διαγραφεί το θέμα, δυστυχώς, από την ατζέντα της Επιτροπής (β¦). Με όλο το σεβασμό, η Επιτροπή δεν έπραξε κάτι, το οποίο θα έπρεπε να είχε πράξει. Εννοώ ότι το Δεκέμβριο, έχει αναρτήσει όλα αυτά τα θέματα στην εσωτερική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εμάς, ως ενδιαφερόμενο κράτος, δεν μας ειδοποίησε - ούτε και η Ελλάδα ειδοποιήθηκε. Το Μάρτιο έγινε γνωστό ότι είναι πλέον στην ατζέντα της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατβ εμάς, και αυτό είναι λάθος. Η Κύπρος είναι μέλος της Ένωσης και δεν είναι αυτή η Επιτροπή που θα πρέπει να το συζητήσει, αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν είναι η ουσία», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Και πρόσθεσε:

    «Από τη στιγμή που έχουμε γίνει κοινωνοί αυτής της κίνησης, συνεργαζόμαστε στενά μαζί με την Ελλάδα, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε και στο Κοινοβούλιο, όπως το αντιμετωπίσαμε στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή, το θέμα του απευθείας εμπορίου (β¦). Έγινε κάποια διορθωτική κίνηση από την Ομάδα των Σοσιαλιστών, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και θεωρούμε ότι σε συνεργασία με τους ευρωβουλευτές μας, με τους ευρωβουλευτές της Ελλάδας, σε συνεργασία με τις ομάδες, με τα κόμματα του Κοινοβουλίου και με την αξιοποίηση των ηγετών των αντίστοιχων κομμάτων, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την πρόκληση. Κατβ εμέ, είναι πρόκληση εν πάση περιπτώσει, αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε (β¦). Έχω διαμαρτυρηθεί στον Πρόεδρο της Επιτροπής, γίνονται διαβήματα, ετοιμάζω και σχετικές επιστολές, για να εξηγήσουμε την ουσία του θέματος και ότι δεν πρέπει να συνδέεται το θέμα αυτό, του λεγόμενου «απευθείας εμπορίου», με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κύπρο και προς την Ένωση, όπως πηγάζουν αυτές από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας».

    Ο δε Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε πως «επαναβεβαιώσαμε την κοινή μας στρατηγική» και συμφώνησε με τις επισημάνσεις Χριστόφια για το θέμα του λεγόμενου «απευθείας εμπορίου». Θα συνεργαστούμε πολύ στενά, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξέλιξη, τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι έχει οριστεί χρονικά η επίσκεψη του κ. Ερντογάν μέσα στο Μάιο.

    «Πάντα είναι χρήσιμες και οι κινήσεις καλής θέλησης, αλλά ο στόχος μας είναι πιο ουσιαστικός, θα έλεγα, με την έννοια ότι θα έχουμε - και έχουμε συμφωνήσει σε αυτό - την ευκαιρία να κάνουμε μία αποτίμηση των σχέσεών μας, των τελευταίων 10 ετών, από τη στιγμή που πήρε την υποψηφιότητα η Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αξιολογήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε πάρα πολλούς τομείς. Έχουμε υπογράψει, ψηφίσει και εφαρμόσει συμφωνίες συνεργασίας σε πολλούς τομείς, από την ενέργεια μέχρι και την οικονομική συνεργασία. Και παράλληλα, μετά από αυτά τα 10 χρόνια μιας νέας φάσης της σχέσης μας, στόχος είναι η αποτίμηση αυτή να αποτελέσει και ένα βήμα ώθησης μιας νέας δυναμικής και των δύο χωρών, για να μπορέσουμε επιτέλους να εμπεδώσουμε ένα πνεύμα ασφάλειας, ένα πνεύμα αναγνώρισης ότι οι σχέσεις μας πρέπει να διέπονται από το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό αφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και βεβαίως και στο Κυπριακό. Και οπωσδήποτε, αφορά και στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η βούληση θα αναδειχθεί και σε αυτή τη συνάντηση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους τουρκοκύπριους από την αρχή.

    «Με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας κ. Ταλάτ, στο 18μηνο αυτό ή και περισσότερο από 18 μήνες, έχουμε δημιουργήσει μια βάση πάνω στην οποία συζητάμε (β¦). Υπάρχουν αποκλίσεις. Ακόμα μένουν ανοιχτά ζητήματα. Έχουμε συζητήσει τα θέματα της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λιγότερες συγκλίσεις πάνω σε αυτά τα θέματα, παρά στο πρώτο θέμα. Αλλά απομένουν πάρα πολλά ζητήματα να συζητήσουμε σε κεφαλαιώδεις πτυχές του Κυπριακού, οι οποίες αντικειμενικά θα βρεθούν στο τραπέζι μετά τις εκλογές. Και θα είναι απαίτησή μας να μπουν στο τραπέζι μετά τις λεγόμενες «εκλογές», γιατί το εμπόδιο «εκλογές» θα φύγει από τη μέση και δεν θα υπάρχουν οι οποιεσδήποτε αιτιάσεις για να μην συζητηθούν αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα. Συνεπώς, για να τελειώσω από εκεί όπου άρχισα, δεν συζητώ το να ξαναρχίσουμε από την αρχή. Εκείνος που θα το ζητήσει, θα πρέπει να πληρώσει και το τίμημα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς».

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε επίσης - με αφορμή σχετικό ερώτημα - πως τα θέματα της πολυμερούς ή πολυδιάστατης στρατηγικής της Τουρκίας, «τα συζητούμε καθημερινά και θα τα συζητήσουμε σε βάθος στην τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Και ασφαλώς, πάνω σε αυτά τα ζητήματα θα συνεργαστούμε, όπως συνήθως, και με την Ελληνική Κυβέρνηση. Θέλω όμως να τονίσω ότι είναι λάθος να υπογραμμίζεται συνεχώς ότι η Τουρκία κερδίζει έδαφος, ότι η Τουρκία έχει πολύπλευρη και πολυδιάστατη στρατηγική, ως εμείς να καθόμαστε και να παρακαλούμε το Θεό να μας σώσει. Δεν είναι έτσι τα πράγματα».

    Σε ερώτηση αν υπάρχει «σχέδιο ββ», ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως «θα συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα στο Εθνικό Συμβούλιο στις 26, 27 και 28 αυτού του μήνα. Μετά και από τις λεγόμενες «εκλογές»».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε εξ άλλου τη στενή συνεργασία Αθηνών - Λευκωσίας σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε:

    «Οι αποφάσεις της Κυπριακής ηγεσίας είναι για εμάς σεβαστές. Είναι ανεξάρτητο κράτος, το τονίζουμε αυτό. Και αυτή είναι και η στόχευσή μας, να μπορεί ξανά η Κύπρος να έχει την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ελευθερία της. Αυτά είναι για εμάς ζητήματα καίριας σημασίας. Είναι τελείως διαφορετική η δική μας σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, απβ ό,τι είναι σήμερα αυτή της Τουρκίας με την Κύπρο και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν ανταλλάσσουμε απόψεις, ότι δεν συζητάμε όλες τις πτυχές, στο μέτρο που μπορούμε να βοηθήσουμε. Και είναι κοινός ο αγώνας μας, είναι κοινή η αγωνία μας για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της νήσου. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, και εγώ προσωπικά, σε όλες τις προσπάθειες του Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, στις διαπραγματεύσεις που κάνει».

    Σε ερώτηση με ποιον τρόπο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των «εκλογών» της ερχόμενης Κυριακής στα κατεχόμενα, την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε:

    «Είναι με δική του άδεια, του κ. Ταλάτ, αν θέλετε, αν μπορώ να πω ότι χρειάζομαι άδεια από οποιονδήποτε για να κάνω μια δήλωση, που τάχθηκα υπέρ του για τις λεγόμενες «εκλογές» της ερχόμενης Κυριακής. Τώρα λέει, μα, επειδή ο Χριστόφιας τοποθετείται ανοιχτά, αυτό δεν με εξυπηρετεί. Είναι καλύτερα να λέει μόνο τα όσα έχουμε επιτύχει ως πρόοδο. Λέω και τι πετύχαμε ως πρόοδο, λέω και τι δεν πετύχαμε, όπως τα είπε και ο ίδιος κατά κόρον και του έδωσα τη δυνατότητα να το κάνει αυτό όπως ξέρετε, αλλά από εκεί και πέρα, το ποιος θα εκλεγεί, δεν είναι υπόθεση δική μου, δεν μπορώ να του στείλω εγώ 30.000 ψήφους του κ. Ταλάτ για να εκλεγεί. Αυτά δεν γίνονται. Είναι υπόθεση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας - όσο είναι υπόθεση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, και θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί δυστυχώς ψηφίζουν και οι έποικοι. Αυτό είναι επίσης μια πραγματικότητα. Έχω πάρει θέση. Θεωρώ ότι πρέπει να εκλεγεί άνθρωπος, ο οποίος θα συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί όπου μείναμε, στην τελευταία μας συνάντηση. Και όχι ο όποιος θα ζητήσει να ξεκινήσουμε από το μηδέν και από στρεβλωμένες θέσεις για δύο κράτη, για δύο ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες Δημοκρατίες, οι οποίες πρέπει να συνάψουν συμφωνία συμβίωσης, ως Δημοκρατίες».

    Στο ίδιο ερώτημα ο κ. Παπανδρέου απάντησε:

    «Δεν έχω λόγο για τις εξελίξεις ή για μια οποιαδήποτε παρέμβαση - δεν θα ήταν και σωστό - στις λεγόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Θέλω επίσης να τονίσω, όχι ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι σίγουρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα θα περιμένουν, όποια και να είναι η ηγεσία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, να μην χαθούν τα όποια κεκτημένα της ήδη υπάρχουσας διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Άρα λοιπόν, όχι από μηδενική βάση».

    [02] Κινητοποιήσεις παραγωγών-πωλητών λαϊκών αγορών για το φορολογικό

    Σε αποκλεισμό του Υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσουν σήμερα οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που είναι και πωλητές λαϊκών αγορών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία αγροτών «δύο ταχυτήτων με τις αποφάσεις της κυβέρνησης», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

    Η Ομοσπονδία αντιδρά στην τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων και στο λογιστικό προσδιορισμό καθώς εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν αύξηση του καλλιεργητικού κόστους παραγωγής κατά 15% έως 20% που μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής των προϊόντων κατά 30% σε βάρος των καταναλωτών.

    Την Τετάρτη 14 Απριλίου οι παραγωγοί πωλητές θα προχωρήσουν σε γενική πανελλαδική απεργία και θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και πορεία προς τη Βουλή.

    Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών γνωστοποιεί ότι οι επαγγελματίες πωλητές δεν θα απεργήσουν την Τετάρτη και οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά.

    [03] Αιτήσεις αγροτών για επιδοτήσεις

    Μέχρι τις 15 Μαΐου πρέπει οι αγρότες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τις κοινοτικές επιδοτήσεις του 2010. Φέτος, θα γίνουν 160.000 αιτήσεις λιγότερες, καθώς αγρότες που έπαιρναν ως 200 ευρώ επιδότηση έχασαν τα δικαιώματά τους (καταργήθηκαν με απόφαση της ΕΕ).

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Δημόσιο θα προκαταβάλλει το ποσόν, που αποτελεί το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, και ανέρχεται σε 70 ευρώ (57 ευρώ + ΦΠΑ) ανά αίτηση.

    Δικαιούχοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί και για επιδότηση ως 10.000 ευρώ και συνταξιούχοι του ΟΓΑ για επιδοτήσεις ως 5.000 ευρώ.

    Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στις ΕΑΣ που έχουν πιστοποιηθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ.

    [04] Προβλέψεις για την αγορά εργασίας

    Περισσότερες από 1.523.000 θέσεις εργασίας προβλέπεται ότι θα "ανοίξουν" στην Ελλάδα μέχρι το 2020, εκ των οποίων οι 107.000 εκτιμάται ότι θα είναι εντελώς νέες και οι περίπου 1,4 εκατ. θα προκύψουν από αντικατάσταση απερχόμενων εργαζομένων. Η πρόβλεψη αυτή, που μάλιστα ενσωματώνει τον μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη και την Επαγγελματική Κατάρτιση (Cedefop), με τίτλο "Skills Supply and demand in Europe: medium-term forecast up to 2020", που επεξεργάστηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Αναλυτικότερα, οι θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας αναμένεται να μειωθούν στην επόμενη δεκαετία κατά 98.000, ενώ χιλιάδες θέσεις εργασίας προβλέπεται επίσης να «κλείσουν» σε κατασκευές (-37.000 μέχρι το 2020) και μεταποίηση (-23.000), αντανακλώντας την κρίση στον κατασκευαστικό τομέα και την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Ωστόσο, η λεγόμενη "ζήτηση αντικατάστασης" (για να πληρωθούν τα κενά από απερχόμενους εργαζομένους) θα εξισορροπήσει κάπως την κατάσταση.

    Οι τομείς της διανομής-μεταφορών και των επιχειρηματικών και άλλων υπηρεσιών αναμένεται να δουν καλύτερες ημέρες σε επίπεδο απασχόλησης: στον πρώτο τομέα, οι θέσεις εργασίας προβλέπεται να αυξηθούν κατά 131.000, ενώ στον δεύτερο κατά 68.000.

    Η τάση είναι, σε γενικές γραμμές, παρόμοια στο επίπεδο της ΕΕ των 27 κρατών-μελών, με εξαίρεση τον κλάδο των κατασκευών. Συγκεκριμένα, στον πρωτογενή τομέα αναμένεται να χαθούν 2,7 εκατ. θέσεις εργασίας και στη μεταποίηση 2,2 εκατ. Πάντως, σε αντίθεση με τα «τού οίκου» της Ελλάδας, στις κατασκευές στην ΕΕ-27, η τάση αναμένεται να παραμείνει ανοδική, με την αγορά να ανοίγει 264.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο.

    Όχι άλλους μάνατζερ!

    Ανά κλάδο, οι νέες θέσεις εργασίας για ανώτερους αξιωματούχους, διευθυντικά στελέχη-μάνατζερ και νομοθετικά επαγγέλματα προβλέπεται να μειωθούν στην Ελλάδα κατά 23.000 μέχρι το 2020. Κατά 92.000 άτομα αναμένεται να συρρικνωθεί η ζήτηση για εξειδικευμένους αγρότες-αλιείς και κατά 58.000 για χειροτέχνες και σχετικά επαγγέλματα. Και σε αυτή την περίπτωση, η "ζήτηση αντικατάστασης" θα βελτιώσει την τελική εικόνα.

    Αντίθετα, αυξημένη κατά 172.000 θέσεις εργασίας προβλέπεται να είναι η "νέα" ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα, ενώ άνοδος αναμένεται να σημειωθεί επίσης στον αριθμό των επαγγελματιών (+11.000), των υπαλλήλων γραφείου-γραμματέων (+7.000), των εργαζομένων σε υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα και αγορές (+54.000), των χειριστών μηχανών και των εργαζόμενων στη συναρμολόγηση (+17.000), αλλά και των εργατών που απασχολούνται στα λεγόμενα "στοιχειώδη επαγγέλματα" (+29.000). Θα πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ότι ακόμη και στα στοιχειώδη επαγγέλματα, που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν απαιτούσαν δεξιότητες, τα δεδομένα έχει αλλάξουν και οι απαιτήσεις αυξάνονται, με αποτέλεσμα η αγορά να ζητάει εργαζόμενους με υψηλότερα προσόντα.

    80.000.000 ευκαιρίες απασχόλησης στην ΕΕ

    Για το σύνολο σχεδόν των 27 κρατών-μελών, το μερίδιο του εργατικού δυναμικού με υψηλά επαγγελματικά προσόντα προβλέπεται ότι θα είναι μεγαλύτερο το 2020 από ό,τι το 2010, ενώ εκείνων με χαμηλά προσόντα γενικά αναμένεται να μειωθεί. Πάντως, η ανάγκη να αντικατασταθούν οι απερχόμενοι εργαζόμενοι («ζήτηση λόγω αντικατάστασης») σημαίνει ότι ακόμη και επαγγέλματα με καθαρές απώλειες θέσεων απασχόλησης θα συνεχίσουν να αποτελούν βιώσιμες πηγές απασχόλησης.

    Η καθαρή μεταβολή της απασχόλησης («ζήτηση λόγω επέκτασης») το 2010-2020 αναμένεται να προσθέσει περισσότερες από 7.000.000 θέσεις απασχόλησης, κυρίως σε επαγγέλματα που απαιτούν ένταση γνώσης και δεξιοτήτων (υψηλού επιπέδου διοικητικές, επαγγελματικές και τεχνικές θέσεις απασχόλησης).

    Εντούτοις, όσον αφορά τη ζήτηση λόγω επέκτασης, σε ορισμένα επαγγέλματα θα σημειωθούν απώλειες. Ο συνολικός αριθμός των ευκαιριών απασχόλησης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 80.000.000, με τη συνολική απασχόληση το 2020 να βρίσκεται λίγο κάτω από την τιμή-ρεκόρ του 2008.

    Ανά τομέα στην ΕΕ

    Ανά τομέα στην ΕΕ των 27, η ζήτηση για επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, όπως πωλήσεις, ασφάλεια, τροφοδοσία και περίθαλψη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι το 2020 κατά περισσότερες από 2.000.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ τα ίδια μεγέθη προβλέπονται και για τα επαγγέλματα που δεν απαιτούν εξειδίκευση. Αντίθετα, κατά περίπου 1.000.000 θέσεις προβλέπεται να μειωθεί η ζήτηση για υπαλλήλους γραφείου και κατά 4.000.000 για εξειδικευμένους εργάτες.

    Η έκθεση επικαιροποιεί τις προγνώσεις του Cedefop για το 2007-08, μεταξύ άλλων και με την πρόγνωση του μεσοπρόθεσμου αντίκτυπου της οικονομικής κρίσης. Η πλήρης πρόγνωση διανεμήθηκε στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ισπανικής Προεδρίας, στις 8-9 Απριλίου, στη Βαρκελώνη.

    _

    [05] Από το Ελντοράντο, στο δάσος του Γουίνι και από εκεί στη... "Χώρα του Ποτέ"

    Ταξιδέψτε σε 7 υπέροχους ταξιδιωτικούς προορισμούς, εκεί όπου το όνειρο συναντά την πραγματικότητα. Σε λόφους, βουνά, κάστρα ποτάμιαβ¦σε νέους κόσμους. Παρέα με αλχημιστές, θηρία και νάνους, γίγαντες, κενταύρους, σε μαγικούς προορισμούς, τόπους αγαπημένους. Περιηγηθείτε στην πατρίδα του Πίτερ Παν, ανακαλύψτε τον γραφικό οικισμό του Κάμελοτ, πεζοπορικά μονοπάτια στο Ελντοράντο. Ετοιμαστείτε για μια περιπέτεια πέρα από κάθε φαντασία.

    Ανοιξιάτικοι περίπατοι στο Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων

    Ταξιδέψτε παρέα με τον Γουίνι το Αρκουδάκι και τους φίλους του, στο πιο μαγευτικό δάσος, το Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων. Είναι η καλύτερη τοποθεσία για να έρθετε σε επαφή με την παιδική σας ηλικία. Το δάσος είναι γνωστό για το μέλι του, για το σκαρφάλωμα δέντρων και σας χαρίζει μία υπέροχη συλλογή από χρώματα. Καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε το δάσος είναι η άνοιξη καθώς μπορείτε να κατασκηνώσετε και να ανακαλύψετε πόσα διαφορετικά είδη φωτός υπάρχουν στη φύση.

    Πραγματική πληροφορία: Το Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων είναι η «λογοτεχνική αδερφή ψυχή» του Δάσους στο Σάσεξ.

    Ταξίδι στο βασίλειο της Νάρνια

    Ένας θεαματικός κόσμος. Ένας ατελείωτος χειμώνας. Μία χώρα παγωμένη...μία "στοιχειωμένη" γη που περιμένει κάποιον να της λύσει τα μάγια για να ξανάρθει η άνοιξη, και έχει αιχμαλωτίσει τις καρδιές πολλών που απεγνωσμένα αναζητούν διέξοδο σε έναν θαυμαστό κόσμο! Κάτοικοί της; Θηρία με ανθρώπινη λαλιά, νάνοι, γίγαντες, κένταυροι και πλάσματα που δεν χωράει ο νους του ανθρώπου... Εδώ τα ζώα μιλούν. Θα κάνετε διαδρομές παρέα σε στοιχειωμένα κάστρα και πεζοπορίες σε μεγαλοπρεπή βουνά. Θα έρθετε σε επαφή με κενταύρους, νάνους, μονόκερους, γίγαντες. Τα πάνω από 60 πλάσματα που "παρελαύνουν" στον κόσμο της Νάρνια, τα τέσσερα αδέλφια (Πίτερ, Σούζαν, Έντμουντ και Λούσι) και οι εκάστοτε σύντροφοί τους, που προσπαθούν να υπερνικήσουν κάθε φορά τους φόβους, τις αδυναμίες και τις προκαταλήψεις τους προκειμένου να μπορέσουν να λύσουν μάγια, να βρουν χαμένους φίλους, να ελευθερώσουν χώρες β¦ σας περιμένουν!

    Πραγματική πληροφορία: Το 1950 ο Κλάιβ Στέιπλς Λιούις εκδίδει το βιβλίο "Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα" Ο Λιούις εμπνεύστηκε το βασίλειο της Νάρνια, από την πατρίδα του την Βόρεια Ιρλανδία, ενώ οι δημιουργοί της πρόσφατης κινηματογραφικής έκδοσης αποφάσισαν ότι η Νέα Ζηλανδία ήταν πιο κατάλληλος τόπος για αυτούς.

    Eλντοράντο: Η Χαμένη Πόλη του Χρυσού

    Η πόλη του χρυσού είναι εδώ! Μια αρχαία αυτοκρατορία στην τροπική ζούγκλα του Αμαζονίου με τον κρυμμένο θησαυρό της που έχει προσελκύσει εκατοντάδες εξερευνητές αλλά παραμένει όσο μυστήρια όσο το Άγιο δισκοπότηρο. Έχοντας κλέψει ένα χάρτη που οδηγεί στη μυθική χώρα του Ελ Ντοράντο, δύο Ισπανοί μικροαπατεώνες επιβιβάζονται κατά λάθος σε πλοίο που ταξιδεύει από την Ευρώπη προς το Νέο Κόσμο και ανακαλύπτουν την Πόλη του Χρυσού, όπου θα εμπλακούν στη διαμάχη ανάμεσα στον αυτοκράτορα και το σατανικό ιερέα Τζέκελ-Καν. Η πόλη πιστεύεται πως κρύβει αμέτρητους θησαυρούς των αυτοκρατοριών των Ίνκας και των Αζτέκων, ενώ διαθέτει εκπληκτική ρυμοτομία με οικοδομήματα με συγκεκριμένο γεωμετρικό σχέδιο, τα οποία συνδέονται με ευθείς δρόμους. Ολόκληρο το σύμπλεγμα καλύπτει μια έκταση με διάμετρο περίπου 250 χλμ.». Το σύμπλεγμα αποτελείται από ένα δίκτυο ορυγμάτων με πλάτος έντεκα μέτρα και βάθος αρκετών μέτρων. Στα πλάγια τους έχουν «υπερκατασκευές» με ύψος ένα μέτρο. Σε κάποια σημεία βρίσκονται κεραμικά, άνθρακας και λίθινα εργαλεία, που χρησιμοποιούνται ως οχυρωματικά έργα, κατοικίες ή ακόμα χώροι τελετουργιών. Στη «μητρόπολη» αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να ζούσαν εξήντα χιλιάδες άνθρωποι.

    Πραγματική πληροφορία : Πολλοί Ισπανοί κονκισταδόρες (Ισπανοί κατακτητές του 16ου αι. που πέτυχαν να γίνουν κύριοι της Κεντρικής και Ν Αμερικής) και αργότερα εξερευνητές από όλον τον κόσμο προσπάθησαν να βρουν το Ελντοράντο ή αλλιώς Χαμένη Πόλη του Ζ. Κανένας δεν τα κατάφερε να τη βρει. Πιστεύετε πως βρίσκεται στον Αμαζόνιο, στη ζούγκλα της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής σε μια περιοχή στα σύνορα Βολιβίας και Βραζιλίας. Αν θέλετε να συμμετάσχετε σε μια αποστολή ο Εντγκαρ Αλαν Πόε προκαλεί με το γρίφο : «Που μπορεί να είναι η γη του Ελντοράντο; Στα βουνά του φεγγαριού, κάτω στην κοιλάδα της σκιάς ⦻ Οι κονκισταδόρες που μιλούν για «πόλεις που άστραφταν λευκές στον ήλιο» είχαν δίκιο!

    Βρίσκοντας την «Χώρα του Ποτέ»

    Η φήμη ότι μόνο παιδιά μπορούν να επισκεφτούν την «Χώρα του Ποτέ» είναιβ¦φήμη! Όλοι μπορούν να βρεθούν στην διάσημη πατρίδα του Πίτερ Παν, του Κάπτεν Χουκ και των Χαμένων Παιδιών. Παρά τον «παράλογο καιρό», θα έχετε την ευκαιρία να πετάξετε σε κορυφές δέντρων, να βουτήξετε σε σπηλιές μαζί με τον Πίτερ. Η άγρια φύση περιλαμβάνει φλαμίνγκο, κροκόδειλους, νεράιδες και ξωτικά , αλλά αυτό που αξίζει οπωσδήποτε είναι οι γοργόνες και οι πειρατές. Η Χλωρίδα και η Πανίδα συμπληρώνεται σε αυτό το εξωτικό νησί από πυκνή ζούγκλα. Εδώ ευδοκιμούν μπανανιές, φοινικιές, χουρμαδιές, σαρκοφάγα και χορτοφάγα φυτά. Απβ άκρη σβ άκρη στο νησί ακούγεται ρέγκε, η παραδοσιακή μουσική. (Πολλοί κυκλοφορούν με μπλουζάκια Μπομπ Μάρλεϋ)

    Πραγματική πληροφορία: Ο Τζέιμς Μ. Μπάρι μπορεί να έδωσε να έδωσε το όνομα στην Χώρα του Ποτέ, (Neverland) από την Αυστραλιανή έκφραση (Never Never Land), αλλά αξιόπιστη πηγή από τα Χαμένα Παιδιά μας ενημερώνει ότι η χώρα μοιάζει με την Μαδαγασκάρη.

    Η Χώρα των Θαυμάτων

    Ποιος δεν θα ήθελε να ταξιδέψει μέσα από μια λαγότρυπα; Μπορεί να είναι ανώμαλη, αλλά σκεφτείτε το. Είναι λιγότερο άβολο από μια πτήση; Αφήστε το που υπόσχεται πολλά περισσότερα στο τέλος του ταξιδιού. Η αναστάτωση είναι το εθνικό σπορ στην χώρα των Θαυμάτων, όπου αινίγματα και φάρσες σας περιμένουν, αν είσαστε αρκετά περίεργοι. Και ποιος δεν θα ήταν, όταν τα λουλούδια ανταπαντούν και τα έπιπλα αλλάζουν μέγεθος.

    Πραγματική Πληροφορία: Ο Λούις Κάρολ (ψευδώνυμo του Βρετανού συγγραφέα και μαθηματικού Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντότζσον), σχεδίασε την Χώρα των Θαυμάτων πάνω σε ανθρώπους και μέρη της δικής του ζωής, συγκεκριμένα γύρω από την Οξφόρδη, όπου πήγε πανεπιστήμιο. Ένα γλυπτό στον καθεδρικό ναό του Βόρειου Γιορκσάιρ λέγεται ότι αποτέλεσε την έμπνευση για το ταξίδι στην λαγότρυπα.

    Κάμελοτ: To κέντρο εξουσίας του Βασιλιά Αρθούρου

    Ένα ξίφος σφηνωμένο σε μια πέτρα. Ιστορίες ότι μόνο ο μελλοντικός βασιλιάς της Αγγλίας θα καταφέρει να βγάλει το ξίφος από την πέτρα. Ο νεαρός Αρθούρος που έπιασε το ξίφος το τράβηξε και βγήκε και θα ζούσε ευτυχισμένος αν δεν υπήρχε η κακιά η μάγισσα η Μοργκάνα που ξεγέλασε τον Αρθούρο και έφτιαξε τον Μόντρεντ, αναγκάζοντας τον βασιλιά να τον δεχτεί σαν γιο του. Μετά σκαρφίστηκε ένα σχέδιο εναντίον του Αρθούρου για να βάλει τον Μόντρεντ στο θρόνο. Ο Αρθούρος ξέχασε αυτή την συνομωσία παντρεύτηκε την Γκουίνεβιρ και έκαναν μαζί όνειρα να ενώσουν την Αγγλία. Ο Αρθούρος είχε για σύμβουλο τον μάγο Μέρλιν, που έκανε ότι μπορούσε για να προστατέψει τον Αρθούρο και όλοι μαζί ζούσαν ευτυχισμένοι στο Κάμελοτβ¦ Περιηγητές του 13ου αιώνα περιγράφουν ένα ποτάμι, ένα δάσος και μια πεδιάδα. Εδώ λαμβάνουν το χρίσμα οι Ιππότες κι από εκεί ξεκινούν την αναζήτηση για το Άγιο Δισκοπότηρο.

    Πραγματική πληροφορία: Το όνομα είναι αγνώστου προελεύσεως κι αναφέρεται στο κάστρο, αλλά και τη γύρω πόλη. Το όνομα του χωριού Κάμελ προκύπτει αναφορικά με το Κάστρο Κάντμπουρι στο Σόμερσετ. Πολλά μέρη προσπάθησαν να κερδίσουν την φήμη του Βασιλιά Αρθούρου. Μεταξύ άλλων το Ουίντσεστερ (με τη δική του Στρογγυλή Τράπεζα), η μικρή πόλη του Κάρλειον στην νότια Ουαλία και το Σόμερσετ . Ο Τόμας Μάλορι πιστεύει ότι πρόκειται για την περιοχή του Γουίντσεστερ, μάλλον επηρεασμένος από την ύπαρξη της Στρογγυλής Τράπεζας του Γουίντσεστερ, μιας κατασκευής του 13ου αιώνα που, στον καιρό του Μάλορι, θεωρούνταν από πολλούς ως η αυθεντική Στρογγυλή Τράπεζα. Σύμφωνα με άλλους, το Κάμελοτ βρισκόταν στην περιοχή του Κάμελφορντ στην Κορνουάλη, νότια της περιοχής που ο Τζέφρι του Μόνμάουθ αναφέρει σαν την τελευταία μάχη του Βασιλιά Αρθούρου. Ο βαρθουριανόςβ μελετητής Νόρις Τζ. Λάσι έχει πει: «Το Κάμελοτ τοποθετημένο πουθενά συγκεκριμένα, μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε». Βγάλε άκρηβ¦

    Η αστραφτερή πόλη του Στόρμγουιντ στον κόσμο του Warcraft

    Έντεκα εκατομμύρια επισκέπτες δεν μπορεί να κάνουν λάθος. Η αρχαιότερη ανθρώπινη πόλη στις πεδιάδες του τεράστιου Κόσμου του Warcraft, το Στόρμγουιντ, έχει δει το μερίδιο της στον πόλεμο ανά τους αιώνες, αλλά παραμένει μια πλήμνη πολιτισμού και εμπορίου. Περικυκλωμένη από επιβλητικά βουνά, το κλίμα της συγκρατημένο και οι μετακινούμενες κοινότητες από νάνους και νεράιδες θα σας κρατήσουν όρθιους. Θα συναντήσετε Παλαδίνους ιππότες, θεραπευτές, βοτανολόγους και αλχημιστές. Αναγνώστης που επέστρεψε μετά από χρόνια την πόλη μας γράφει: «eκανα μια πτήση πάνω στον ιππόγρυπα, επισκέφθηκα ξανά τα υπερήφανα τείχη της αστραφτερής πόλης του Στόρμγουιντ, για να χαζέψω μερικούς άλλους παίκτες που εκείνη τη στιγμή έκαναν, όπως και εγώ κάποτε, τα πρώτα τους δειλά βήματα στον κόσμο του Άζεροθ. Πήγα σε ένα ψηλό σημείο, κοίταξα μελαγχολικά γύρω μου και αποσυνδέθηκα για τελευταία φορά. Ήταν ένα καταφύγιο σε στιγμές όπου το μόνο που ήθελα ήταν να ξεφύγω από την οργή που ένοιωθα για πολλά γύρω μου. Ήταν μια φυγή σε έναν εικονικό κόσμο, με αληθινούς ανθρώπους.» Φίλοι μας ταξιδιώτες καλώς ήρθατε στο σύμπαν μεσαιωνικής φαντασίας του Warcraft,

    Πραγματική Πληροφορία: Το World of Warcraft είναι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ρόλων που σχεδιάστηκε από την Blizzard Entertainment και κυκλοφόρησε στις 23 Νοεμβρίου του 2004 στη Βόρεια Αμερική και στις 11 Φεβρουαρίου 2005 στην Ευρώπη. Ανήκει στην κατηγορία των MMORPG. Βασίζεται στο σύμπαν μεσαιωνικής φαντασίας του Warcraft, το Azeroth.

    Επιστροφή στη θαυμαστή χώρα του Οζ

    Περικυκλωμένη από όλες τις μεριές από έρημο, η θαυμάσια Χώρα του Οζ είναι χωρισμένη σε 4 περιοχές (συμπεριλαμβανομένης της Μάντσκιν) με την πρωτεύουσά, την πόλη Έμεραλντ, στη μέση και ένα κίτρινο καλντερίμι που συνδέει τις περισσότερες. Παρόλο που οι επισκέπτες θα πρέπει να προσέχουν τους ιπτάμενους πιθήκους, η πατρίδα του μάγου του Οζ τα έχει όλα. Ρομπότ, μάγισσες, παπούτσια που σκοτώνουν, λιοντάρια που μιλάνε, συνοδείες από σκιάχτρα, διεφθαρμένους μάγους και υπέροχες πεδιάδες με παπαρούνες.

    Πραγματική πληροφορία: Η σκέψη του Φρανκ Λ.Μπάουμ να απεικονίσει διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών δημιούργησε την θαυμάσια χώρα του Οζ, αλλά πολλοί λένε ότι ο Οζ βρίσκεται πραγματικά στην Κίνα. Για μια «ρεαλιστική» προσέγγιση δοκιμάστε το Σικάγο, ή το Ντουμπάι για την πόλη Εμεραλντ, ή το παλιό καλό Κάνσας, όπου όλα ξεκίνησαν.

    Πηγή ιδέας: lonelyplanet

    Κείμενο: Γ. Σεφεριάδης

    [06] Προθεσμία για να απολογηθούν

    Δόθηκαν και επισήμως από την αστυνομία στοιχεία για τα ευρήματα στο σπίτι που ερευνήθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και από ερημική τοποθεσία στον Υμηττό όπου οι κατηγορούμενοι και άλλα άτομα που φέρονται ότι εμπλέκονται στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", έκαναν ασκήσεις σκοποβολής με καλάσνικοφ.

    Όπως ανακοινώθηκε, μεταξύ των ευρημάτων ήταν και ένα τμήμα προκήρυξης του "Επαναστατικού Αγώνα" που εντοπίστηκε στο σκληρό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με την προκήρυξη αυτή είχαν αναλάβει την ευθύνη για τρεις επιθέσεις και συγκεκριμένα:

    Την ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, στα Εξάρχεια στις 5.1.2009 κατά τον οποία τραυματίστηκε σοβαρά ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Διαμαντής Ματζούνης. Την επίθεση επίσης με καλάσνικοφ εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ στο Γουδί έξω από την Πολυτεχνειούπολη στις 23.12.2008 και την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία της εταιρείας πετρελαιοειδών shell στο Παλαιό Φάληρο στις 24.10.2008, η οποία δεν είχε εκραγεί και εξουδετερώθηκε.

    Επίσης στον Υμηττό, στο "πεδίο βολής" των δραστών, κατασχέθηκαν περίπου 40 κάλυκες από καλάσνικοφ που όπως διαπιστώθηκε έχουν ριφθεί από όπλα τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματική ενέργεια.

    Το "πεδίο βολής" εντοπίστηκε δύο μέρες πριν τη σύλληψη των έξι κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια παρακολούθησης ενός από αυτούς, ο οποίος μετέβη στην ερημική περιοχή που βρίσκεται κοντά στην κορυφή του βουνού, περίπου 20 χλμ από το Κορωπί.

    Τέλος, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα χειρόγραφα σχεδιαγράμματα του χώρου στη συμβολή των οδών Πανόρμου και Βαθέως όπου επρόκειτο να γίνει τρομοκρατική επίθεση εναντίον των στατικών αστυνομικών δυνάμεων, τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι του Νίκου Μαζιώτη και φέρουν τα δαχτυλικά του αποτυπώματα.

    Στον εισαγγελέα

    Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, προκειμένου, η υπόθεση των έξι ατόμων, που φέρονται να εμπλέκονται στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» να ανατεθεί σε Εφέτη Ειδικό Ανακριτή, ζητεί με επείγον έγγραφό του προς τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών, αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Φ. Μακρή, ο εισαγγελέας του ΑΠ, Ιωάννης Τέντες.

    Σε βάρος των έξι κατηγορούμενων ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην 19η τακτική ανακρίτρια από την οποία έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη.

    Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του Νίκου Μαζιώτη, Σπύρο Φυτράκη, ο εντολέας του, που σύμφωνα με τη δίωξη φέρεται ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και η συγκατηγορούμενη σύζυγός του Παναγιώτα Ρούπα, αρνούνται να απολογηθούν, χαρακτηρίζουν πολιτική τη δίωξη σε βάρος τους και τονίζουν ότι δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία.

    Οι κατηγορούμενοι προσήχθησαν χθες στις 10 το πρωί στην Εισαγγελία, κάτω απο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Χρησιμοποιήθηκαν έξι τζιπ της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς ο καθένας ήταν μόνος του σε κάθε αυτοκίνητο, ενώ έξω και γύρω από την Εισαγγελία ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 100 φίλοι και συγγενείς τους, οι οποίοι με την άφιξη των έξι συλληφθέντων φώναζαν συνθήματα.

    Η δίωξη σε βάρος τους αφορά τα κακουργήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο σε ανθρώπους ή πράγματα, έκρηξης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα από την οποία προκύπτει κίνδυνος για άνθρωπο και πρόκληση σωματικής βλάβης. Επίσης, η δίωξη αφορά τα πλημμελήματα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς τελεσθείσας με έκρηξη, παράνομης οπλοφορίας, παράνομης οπλοχρησίας και παράνομης οπλοκατοχής. Ο εκ των συλληφθέντων Νίκος Μαζιώτης επιβαρύνεται με τις διατάξεις του νόμου περί τρομοκρατικών οργανώσεων ως διευθύνων την οργάνωση.

    Υπενθυμίζουμε ότι οι κατηγορούμενοι είναι οι εξής: Μαζιώτης Νικόλαος του Αγαμέμνονα ετών 39, Ρούπα Παναγιώτα του Βίκτωρα ετών 41, Σταθόπουλος Ευάγγελος του Κωνσταντίνου ετών 32, Κορτέσης Χριστόφορος του Γεωργίου ετών 31, Νικητόπουλος Σαράντος του Ευσταθίου ετών 32 και Γουρνάς Κωνσταντίνος του Δημητρίου ετών 30.

    Κατά την έξοδό τους από τον εισαγγελέα και ενώ οδηγούνταν στη 19η τακτική ανακρίτρια, η οποία θα χειριστεί την υπόθεση, σημειώθηκαν επεισόδια, μεταξύ συγκεντρωμένων και της αστυνομικής δύναμης που συνόδευε τους έξι κατηγορούμενους.

    Επεισόδια στα Εξάρχεια

    Επεισόδιο σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ στα Εξάρχεια έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

    Ομάδα νεαρών που βγήκε από το πάρκο της οδού Ναυαρίνου πέταξε μια βόμβα μολότοφ εναντίον της αστυνομικής δύναμης και στη συνέχεια οι δράστες τράπηκαν σε φυγή.

    Από την Αστυνομία πραγματοποιείται επιχείρηση στην περιοχή, ενώ έχουν γίνει και προσαγωγές υπόπτων που μεταφέρονται στην Ασφάλεια για εξέταση.

    [07] "Σφαγιασμός των δικαιωμάτων"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απαντώντας σε ερώτηση αν θα πρέπει η κυβέρνηση να δανειστεί από το μηχανισμό στήριξης που αποφάσισε το Eurogroup, δήλωσε πως "μην κοροϊδευόμαστε, θα το απλώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ανεξάρτητα τη μορφή".

    "Σήμερα μπορεί να αρχίζουν να γελούν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, αλλά για τον εργαζόμενο λαό έρχεται ένας απότομος και πολύ γρήγορος σφαγιασμός των δικαιωμάτων που φθάνει ως αυτό που κάποτε θεωρούνταν απίθανο: Την άρνηση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά άλλα δρακόντεια μέτρα τα οποία βεβαίως η κυβέρνηση και ο μηχανισμός τα παίρνουν για να ισχύουν στο διηνεκές. Και από αυτή την άποψη η υπόθεση βρίσκεται πια στα χέρια του λαού και μόνο αυτού", τόνισε.

    Η κα Παπαρήγα η οποία συναντήθηκε με την εθνική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις δήλωσε ότι «η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα τη συγκυρία, έχει υποχρέωση να φτάσει στο επίπεδο της επίσημης διεκδίκησης της επιστροφής των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου τώρα. Και αυτό ανεξαρτήτως των χειρισμών που θέλει να κάνει, το πότε θα τις απαιτήσει, σήμερα ή μετά από 1 - 2 χρόνια. Διότι μέχρι τώρα, με εξαίρεση μια περίοδο, το 1995, δεν υπάρχει ανανέωση της διεκδίκησης αυτής».

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο όλοι οι πρόεδροι των κομμάτων και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντήσουν την επιτροπή, πολύ περισσότερο που δεν έχει γίνει ακόμα κάποια συνάντηση.

    «Έχουν πολλά πράγματα να μάθουν και πάνω απβ όλα μπορούν και με τη δική τους συμβολή να θεμελιώσουν ένα εντελώς δίκαιο αίτημα, το οποίο κατά τη γνώμη μας ασυγχώρητα έχει περάσει σε δεύτερη και σε τρίτη μοίρα. Κατά κάποιο τρόπο έχει υποβαθμίσει ένα δίκαιο αίτημα της Ελλάδας, όταν μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια άλλες χώρες έχουν ικανοποιηθεί, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, για τις συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στους λαούς και στις ίδιες τις χώρες», συμπλήρωσε.

    [08] "Υπέρ της αναδιάταξης"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του (ραδιόφωνο Θέμα 9,89) τόνισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση μόνο όταν υπάρχει διεθνής αναμέτρηση, ενώ σε θέματα που διαφωνεί, όπως το φορολογικό και άλλα, δεν την στηρίζει.

    Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον Μιλτιάδη Έβερτ,στο Πικέρμι, στις δηλώσεις του τάχθηκε επίσης υπέρ της αναδιάταξης των ημερομηνιών του χρέους της χώρας μας και είπε ότι δεν καταλαβαίνει την λογική του να δανείζεται κάποιος με 3% και να δανείζει με 5%.

    «Αυτό είναι τοκογλυφία. Η ουσία είναι ότι μας σπρώχνουν προς την λύση ενεργοποίησης του μηχανισμού. Αυτά είναι παιχνίδια για έξυπνους παίκτες και δεν ξέρω αν διαθέτουμε τέτοιους. Αυτό που χρειάζεται είναι αναδιάταξη των ημερομηνιών του χρέους», είπε.

    Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε πως εάν ο πρωθυπουργός προσφύγει εκεί δεν θα μπορέσει να σώσει την Ελλάδα χωρίς να «καταστρέψει» - όπως εκτίμησε - το ΠΑΣΟΚ.

    «Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ίσως υπάρχει ρήγμα μεγαλύτερο και από της ΝΔ. Κάποιοι θέλουν «κόμμα Λαφοντέν» μέσα στο ΠΑΣΟΚ»,υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και κάλεσε τον Μιχάλη Χρυσδοχοϊδη να «σκάψει περισσότερο», υποστηρίζοντας ότι εάν το πράξει τότε «θα βρει θησαυρό».

    Πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι αν θελήσει ή αν του το επιτρέψουν. Εάν, όμως, δείξει αποφασιστικότητα και κάνει την υπέρβαση, πέραν των τυπικών υπουργικών καθηκόντων, θα έχουμε εκπλήξεις».

    Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές είπε ότι «για ν' αντιμετωπίσουμε την επιδρομή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιθυμεί, μέσω του Καλλικράτη, να εξασφαλίσει κυριαρχία για μια τουλάχιστον 20ετία, πρέπει να πορευθούμε όλοι μαζί» και ανέφερε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση σε προσωπικότητες της Κεντροδεξιάς, προκειμένου, αν βρεθεί τρόπος, «να αντιμετωπίσουμε το ΠΑΣΟΚ με όλες μας τις δυνάμεις».

    Τέλος αναφερόμενος στα εσωτερικά της ΝΔ, είπε ότι δεν μπορεί να πορεύεται κάποιος με πρόσωπα μη αναγνωρίσιμα, ενώ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ για όσους πλήγωσαν την παράταξη ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε:

    «Αναρωτιέμαι από πότε ακριβώς πιάνει χρονολογικά το «όσοι πλήγωσαν την παράταξη». Διότι τα πράγματα αλλάζουν, αν ξεκινάει, π.χ., από το '90⦻.

    [09] "Μόνιμη απειλή το ΔΝΤ"

    Με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Δεν είναι καθόλου σοβαρό εκ μέρους της κυβέρνησης να θεωρεί επιτυχία και γι άλλη μια φορά να πανηγυρίζει για ένα σχέδιο διάσωσης, που εμπλέκει το ΔΝΤ στα χωράφια της ευρωζώνης και ως εκ τούτου, αποτελεί μόνιμη απειλή για την Ευρώπη», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων» και υποστήριξε επίσης, ότι (σσ. η κυβέρνηση) «δεν έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση να προσφύγει σε έναν μηχανισμό διάσωσης, που εμπεριέχει το ΔΝΤ».

    «Το λιγότερο, που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ενημερώσει επισήμως τα πολιτικά κόμματα και να φέρει το θέμα στη Βουλή», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Η αποσαφήνιση των όρων του σχεδίου στήριξης που προσφέρει στη χώρα μας το Eurogroup και το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι απουσιάζει η στοιχειώδης πολιτική βούληση για στήριξη της ζώνης του ευρώ, καθώς και η στοιχειώδης κοινοτική αλληλεγγύη για στήριξη της Ελλάδας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει "νέα επώδυνα, υφεσιακά μέτρα, που θα βυθίσουν τη χώρα σε ένα βαθύ και παρατεταμένο τέλμα".

    [10] Οκτώ μέτρα για τα καύσιμα

    Οκτώ μέτρα για την αγορά καυσίμων αποφασίστηκαν σε σύσκεψη της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λ. Κατσέλη με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Μανιάτη.

    Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των τιμών στις εθνικές οδούς και τη λειτουργία των αυτόματων πωλητών καυσίμων, αυστηροποίηση των κυρώσεων για τα πρατήρια και πρωτοβουλίες για καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών.

    Τα δύο υπουργεία συμφώνησαν ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων καθώς και ότι τα πορίσματα και οι προτάσεις μέτρων που έχει υποβάλει κατ' επανάληψη στο παρελθόν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα αποτελέσουν βασικό οδηγό των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν για την εξυγίανση του κλάδου.

    Τα μέτρα που αποφασίστηκε να προωθηθούν άμεσα περιλαμβάνουν:

    1. Θέσπιση, πέραν των ποινικών, και διοικητικών κυρώσεων (χρηματικά πρόστιμα) για την μη υποβολή στοιχείων από πρατήρια υγρών καυσίμων στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων.

    2. Δημιουργία και παρακολούθηση μητρώου Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων.

    3. Δημιουργία βάσης δεδομένων παρακολούθησης της εξέλιξης της χρηματιστηριακής τιμής του πετρελαίου και της τιμής διυλιστηρίου και ενημέρωση της ΓΓ Εμπορίου για τις χονδρικές τιμές πώλησης των καυσίμων.

    4. Ρύθμιση για τη βελτίωση του μηχανισμού εποπτείας αποθεμάτων καυσίμων ασφαλείας.

    5. Συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με σκοπό την αναθεώρηση των συμβάσεων των πρατηρίων (ΣΕΑ) με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και τους διαχειριστές των κλειστών αυτοκινητοδρόμων.

    6. Εγκατάσταση ειδικών ηλεκτρονικών πινάκων σε κλειστούς αυτοκινητοδρόμους για την ενημέρωση των οδηγών για την φθηνότερη λιανική τιμή πώλησης των υγρών καυσίμων, καθώς και δημιουργία ανάλογων υπηρεσιών SMS σε συνεργασία με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

    7. Διευθέτηση της χρονίζουσας εκκρεμότητας, αναφορικά με την λειτουργία των αυτόματων αντλιών υγρών καυσίμων.

    8. Ενίσχυση δράσεων για την ενημέρωση των καταναλωτών σε θέματα κριτηρίων επιλογής πρατηρίων πώλησης υγρών καυσίμων.

    Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε επίσης να μεταφερθούν στο υπουργείο Οικονομίας οι αρμοδιότητες του ΥΠΕΚΑ για την ενημέρωση και παρακολούθηση του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, μέχρι το τέλος Απριλίου. Εκτός από τους υπουργούς στη σύσκεψη μετείχαν οι αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς των δύο Υπουργείων, κ.κ. Στ. Κομνηνός, Δ. Σπυράκος και Κ. Μαθιουδάκης, ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, κ. Αντ. Μαρκόπουλος, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Αποδείξεις από 1η Μαΐου

    Για την 1 Μαΐου 2010 μετατίθεται η ένταξη στη Β' κατηγορία τήρησης βιβλίων των πρατηριούχων υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου και των πολιτών πετρελαίου θέρμανσης.

    Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αντί της αρχικής ημερομηνίας ένταξής τους, που ήταν η 1 Απριλίου, αυτό σημαίνει ότι και η υποχρέωση των βενζινοπωλών για έκδοση αποδείξεων τίθεται σε ισχύ από 1 Μαΐου.

    [11] Σύνοδος για τα πυρηνικά

    Εκτακτη σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια, διεξάγεται στην Ουάσιγκτον, με τη συμμετοχή ηγετών από 47 περίπου χώρες.

    Η πυρηνική ασφάλεια αποτελεί μείζον, καθώς οι ηγέτες από όλον τον κόσμο έχουν απευθύνει έκκληση για μέτρα που θα εμποδίσουν τους τρομοκράτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε πυρηνικά υλικά.

    Η σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη δημοσιοποίηση μιας κοινής ανακοίνωσης στην οποία θα περιγράφονται συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν κατά την επόμενη τετραετία.

    "Η σύνοδος αυτή έχει στόχο να θέσει τη διεθνή κοινότητα σε ένα δρόμο ελέγχου των πυρηνικών υλικών, που δεν είναι ασφαλή, σε καθορισμένο χρόνο και με ένα πολύσυγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας" τόνισε ο κ. Ομπάμα που δήλωσε "πολύ ικανοποιημένος γιατί οι χώρες υιοθέτησαν αυτό το στόχο και μετέχουν στη σύνοδο με συγκεκριμένες στρατηγικές για την επίλυση του μεγάλου τούτου διεθνούς προβλήματος".

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μούν πρότεινε οι ηγέτες του κόσμου να συναντηθούν εκ νέου, στη Νέα Υόρκη, το φθινόπωρο για συνομιλίες για την πυρηνική ασφάλεια-μια συνάντηση που θα αποτελέσει συνέχεια της συνόδου της Ουάσιγκτον.

    "Η πυρηνική τρομοκρατία είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα", δήλωσε ο Μπαν και χαρακτήρισε τη σύνοδο "έγκαιρη και σημαντική πρωτοβουλία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 April 2010 - 6:30:37 UTC