Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να δούμε τα επόμενα βήματα της οικονομίας"
  • [02] Ποινική δίωξη
  • [03] "Σύμπτωση απόψεων"
  • [04] "Αναδιάταξη ημερομηνιών"
  • [05] "Δεν είναι επιτυχία"

  • [01] "Να δούμε τα επόμενα βήματα της οικονομίας"

    Δεν ασχολούμαι με τα spreads. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός, είτε τον χρησιμοποιήσουμε, είτε όχι, είναι υπαρκτός.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου σημείωσε ότι χρειάζεται αξιολόγηση για το αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι τα spreads είναι μόνο μια παράμετρος αυτής της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν, ενώ ταυτόχρονα δεν έθεσε χρονικά όρια ως προς την διαδικασία της προαναφερθείσης αξιολόγησης.

    Η Ελλάδα πέρασε μια ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές, είπε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι τώρα χρειάζεται ψυχραιμία, κάτι το οποίο έδωσε ο μηχανισμός στήριξης.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μηχανισμό είπε ότι αυτός είναι καρπός όσων κάναμε ως Έλληνες, είπε ότι κατακτήσαμε μια νέα αξιοπιστία και υπογράμμισε ότι αυτά που πρέπει να κάνουμε θα τα κάνουμε, είτε υπήρχε ο μηχανισμός, είτε όχι.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε την εμπειρία που του μετέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος του είχε πει ότι για να "καλμάρουν" οι αγορές απαιτείται ισχυρή στήριξη και πρόσθεσε ότι τώρα το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας.

    Ερωτηθείς αν η χώρα θα μπει σε ύφεση, ο πρωθυπουργός είπε ότι γενικότερα υπάρχει ύφεση, εκ των πραγμάτων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπήκε στην κρίση "ανεμοδαρμένη" και χωρίς να έχει αξιοποιήσει κονδύλια για την στήριξη της οικονομίας "και αυτό πληρώνουμε τώρα", ενώ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων.

    Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με περιοριστικές πολιτικές για την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις, είπε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν χρησιμοποιεί αριθμούς για το κρίσιμο αυτό ζήτημα και επισήμανε ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, πέρα από το νοικοκύρεμα της οικονομίας, υπάρχει και το σκέλος της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.

    Ερωτηθείς αν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησε και το θέμα κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στην Κύπρο, είπε "όχι", ενώ πρόσθεσε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

    Η συμφωνία για το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα είναι μια "θετική απάντηση των χωρών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    "Θεωρώ ότι η απόφαση που ελήφθη το Σαββατοκύρακο να τεθεί σε τεχνική εφαρμογή η συμφωνία (σσ.: που επιτεύχθηκε το Μάρτιο από τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων) είναι θετική", δήλωσε ο Τρισέ στο περιθώριο μιας διάσκεψης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

    "Τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους", πρόσθεσε καλώντας την Ελλάδα να συνεχίσει το πρόγραμμα των μέτρων που έχει στόχο να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα.

    Σήμερα, συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών, προκειμένου να αποσαφηνίσουν τις αποφάσεις που έλαβαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι εργασίες των εκπροσώπων θα συνεχιστούν και πως από τη σημερινή συνεδρίαση δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα, ούτε δηλώσεις.

    Ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η συνεδρίαση που ξεκίνησε γύρω στις 3 ώρα Ελλάδος, πραγματοποιείται σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες να εργάζονται με τα "νέα δεδομένα που βρίσκονται στο τραπέζι". Το Eurogroup έδωσε ξεκάθαρη εντολή να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί το κοινό πρόγραμμα αρωγής αν το ζητήσει η Ελλάδα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα ανάμεσα στις χώρες του ευρώ και του ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο.

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν όλες οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες, από νομικής άποψης, να συνεισφέρουν στο μηχανισμό στήριξης, και αν έχουν την πολιτική βούληση να ξεπεράσουν τα νομικά κωλύματα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι η πολιτική βούληση όλων είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε χθες με τη δέσμευση όλων των χωρών της ευρωζώνης ότι θα συμμετάσχουν στο κοινό πρόγραμμα αρωγής. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια από νομικής πλευράς.

    Οι υπουργοί οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να συνδράμουν την Ελλάδα, εάν και εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε, με ποσό ύψους 30 δις. ευρώ για το 2010 με τη μορφή διμερών δανείων στα οποία θα συμμετάσχουν και οι 15 χώρες μέλη της ευρωζώνης. Το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο και θα είναι περίπου 5%. Προβλέπεται ακόμη ότι σε αυτά τα διμερή δάνεια της ευρωζώνης θα προστεθεί και συμπληρωματική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο ενός συνολικού κοινού προγράμματος αρωγής προς την Ελλάδα.

    Η απόφαση για το περιεχόμενο και τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι ο μηχανισμός γίνεται επιχειρησιακός και διευκρίνισε ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα έχει η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι τον κεντρικό συντονισμό των διμερών δανείων θα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι ο παράγοντας που θα εκταμιεύει. Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σε αυτό το μηχανισμό στήριξης με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλαδή ανάλογα με το ΑΕΠ τους και θα δανείζουν την Ελλάδα με το ίδιο επιτόκιο χωρίς, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, να επιβαρύνονται.

    Θετική η αντίδραση των αγορών

    Το σχέδιο χρηματοπιστωτικής αρωγής προς την Ελλάδα προκάλεσε σήμερα τη θεαματική πτώση του κόστους δανεισμού της Αθήνας στις αγορές ομολόγων και την άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ.

    Στις 13.30 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου ήταν 6,514%, έναντι 7,126% που ήταν το βράδυ της Παρασκευής. Το επιτόκιο αυτό είχε υπερβεί το 7,500% την Πέμπτη, ποσοστό ρεκόρ μετά την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ το 2001.

    Το "σπρεντ" ανάμεσα στο επιτόκιο του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, που χρησιμεύει ως αναφορά στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, και στο ελληνικό επιτόκιο μειώθηκε σημαντικά στις 332 μονάδες βάσης (έναντι των άνω των 400 που ήταν την περασμένη εβδομάδα).

    Η πτώση είναι θεαματική, ιδιαίτερα για το επιτόκιο των ομολόγων διετούς ωρίμανσης: βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 5,40%, ενώ την περασμένη Πέμπτη ήταν πάνω από 7%.

    Το ευρώ ανέκαμψε και εξακολουθεί να βρίσκεται σε άνοδο έναντι του δολαρίου, χωρίς πάντως να φτάσει το 1,37 δολάριο, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι η κρίση μπορεί να διαδοθεί στους κόλπους της ευρωζώνης, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    Γύρω στις 13.30 (ώρα Ελλάδας), ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε 1,3591 δολάριο, έναντι του 1,3497 δολαρίου που αντιστοιχούσε την Παρασκευή στις 24.00 (ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη. Γύρω στις 07.50 (ώρα Ελλάδας) είχε ανέβει στο 1,3692 δολάριο, ένα επίπεδο στο οποίο είχε να φτάσει από τις 18 Μαρτίου.

    Τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια αντίθετα έχαναν στα μέσα της ημέρας τα κέρδη που είχαν καταγράψει το πρωί: το Παρίσι υποχωρούσε 0,15%, η Φρανκφούρτη 0,07%, ενώ το Λονδίνο κέρδιζε 0,04%. Το Τόκιο έκλεισε με άνοδο 0,42%.

    Τα Χρηματιστήρια είχαν ανοίξει με καθαρή άνοδο, μετά το σχέδιο για την υποστήριξη της Αθήνας. Είχαν ήδη σημείωσει σημαντική άνοδο την Παρασκευή λόγω των φημών για την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup το Σαββατοκύριακο με θέμα την Ελλάδα.

    Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έχει όμως υποχωρήσει από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του και στις 15:30 διαμορφωνόταν στις 2.067,34 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 3,82%.

    Γ.Παπανδρέου: "Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά"

    "Στις 25 Μαρτίου μιλήσαμε για μια απόφαση ορόσημο, για ένα ευρωπαϊκό δίκτυ ασφαλείας για την Ελλάδα. Σήμερα με την απόφαση του Eurogroup το δίχτυ ασφαλείας πήρε συγκεκριμένη μορφή. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά", δήλωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι "η εξέλιξη δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, είναι μία σημαντική απόφαση για την ίδια την ΕΕ".

    "H Ευρώπη στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα: ότι κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με το κοινό μας νόμισμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την κοινή μας μοίρα και ότι η ΕΕ ήταν, είναι και παραμένει μία κοινότητα κοινών αξιών, κοινών στόχων και αλληλεγγύης", είπε ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "θέλω όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να είναι σίγουροι πως οι προσπάθειες και οι κόποι που καταβάλουμε όλοι μαζί πιάνουν τόπο. Γιατί δουλεύουμε ακούραστα από την πρώτη μέρα με σχέδιο, πίστη στην Ελλάδα και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε μία κρίση χωρίς προηγούμενο για οποιαδήποτε κυβέρνηση".

    " Βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα ανοίγουμε το δρόμο που θα μας οδηγήσει με σιγουριά στην έξοδο από την κρίση και θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε τις προϋποθέσεις για την Ελλάδα της βιώσιμης ανάπτυξης, της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης", είπε προσθέτοντας ότι " κτίζουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας, ανακτούμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, πείθουμε όλη την διεθνή κοινότητα ότι είμαστε αποφασισμένοι να νοικοκυρέψουμε το ίδιο μας το σπίτι".

    "Είναι σήμερα ανάγκη να συνεχίσουμε με σχέδιο σοβαρότητα και αποφασιστικότητα σε κάθε τομέα πολιτικής για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε για τον πολίτη και την Ελλάδα", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Γ.Παπακωνσταντίνου: "Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού"

    Ως «εξαιρετικά σημαντική απόφαση, πάνω από τις προσδοκίες της χώρας και με επιτόκια χαμηλότερα από ό,τι εκτιμούνταν αρχικά» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την απόφαση. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, που «αποτελεί ένα σαφέστατο δίχτυ ασφαλείας», καθώς όπως πρόσθεσε «έχουμε στόχο και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές».

    Ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας περαιτέρω τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι «θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι αγορές και τα spreads τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» προκειμένου να αποφασισθεί εάν η Ελλάδα θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. Σημειώνεται ότι την προσεχή Τρίτη θα γίνει έκδοση εντόκων γραμματίων, που θα αποτελεί και μια πρώτη ένδειξη για το εάν υπάρξει αποκλιμάκωση των spreads. Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητεί επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010, ενώ όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τόσο για εφέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια.

    [02] Ποινική δίωξη

    Δόθηκαν το απόγευμα και επισήμως από την αστυνομία στοιχεία για τα ευρήματα στο σπίτι που ερευνήθηκε το πρωί στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και από ερημική τοποθεσία στον Υμηττό όπου οι κατηγορούμενοι και άλλα άτομα που φέρονται ότι εμπλέκονται στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", έκαναν ασκήσεις σκοποβολής με καλάσνικοφ.

    Όπως ανακοινώθηκε, μεταξύ των ευρημάτων ήταν και ένα τμήμα προκήρυξης του "Επαναστατικού Αγώνα" που εντοπίστηκε στο σκληρό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με την προκήρυξη αυτή είχαν αναλάβει την ευθύνη για τρεις επιθέσεις και συγκεκριμένα:

    Την ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, στα Εξάρχεια στις 5.1.2009 κατά τον οποία τραυματίστηκε σοβαρά ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Διαμαντής Ματζούνης. Την επίθεση επίσης με καλάσνικοφ εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ στο Γουδί έξω από την Πολυτεχνειούπολη στις 23.12.2008 και την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία της εταιρείας πετρελαιοειδών shell στο Παλαιό Φάληρο στις 24.10.2008, η οποία δεν είχε εκραγεί και εξουδετερώθηκε.

    Επίσης στον Υμηττό, στο "πεδίο βολής" των δραστών, κατασχέθηκαν περίπου 40 κάλυκες από καλάσνικοφ που όπως διαπιστώθηκε έχουν ριφθεί από όπλα τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματική ενέργεια.

    Το "πεδίο βολής" εντοπίστηκε δύο μέρες πριν τη σύλληψη των έξι κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια παρακολούθησης ενός από αυτούς, ο οποίος μετέβη στην ερημική περιοχή που βρίσκεται κοντά στην κορυφή του βουνού, περίπου 20 χλμ από το Κορωπί.

    Τέλος, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα χειρόγραφα σχεδιαγράμματα του χώρου στη συμβολή των οδών Πανόρμου και Βαθέως όπου επρόκειτο να γίνει τρομοκρατική επίθεση εναντίον των στατικών αστυνομικών δυνάμεων, τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι του Νίκου Μαζιώτη και φέρουν τα δαχτυλικά του αποτυπώματα.

    Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, προκειμένου, η υπόθεση των έξι ατόμων, που φέρονται να εμπλέκονται στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» να ανατεθεί σε Εφέτη Ειδικό Ανακριτή, ζητεί με επείγον έγγραφό του προς τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών, αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Φ. Μακρή, ο εισαγγελέας του ΑΠ, Ιωάννης Τέντες.

    Σε βάρος των έξι κατηγορούμενων ο εισαγγελέας άσκησε το πρωί ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην 19η τακτική ανακρίτρια από την οποία έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη.

    Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του Νίκου Μαζιώτη, Σπύρο Φυτράκη, ο εντολέας του, που σύμφωνα με τη δίωξη φέρεται ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και η συγκατηγορούμενη σύζυγός του Παναγιώτα Ρούπα, αρνούνται να απολογηθούν, χαρακτηρίζουν πολιτική τη δίωξη σε βάρος τους και τονίζουν ότι δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία.

    Οι κατηγορούμενοι προσήχθησαν στις 10 το πρωί στην Εισαγγελία, κάτω απο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Χρησιμοποιήθηκαν έξι τζιπ της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς ο καθένας ήταν μόνος του σε κάθε αυτοκίνητο, ενώ έξω και γύρω από την Εισαγγελία ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 100 φίλοι και συγγενείς τους, οι οποίοι με την άφιξη των έξι συλληφθέντων φώναζαν συνθήματα.

    Η δίωξη σε βάρος τους αφορά τα κακουργήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο σε ανθρώπους ή πράγματα, έκρηξης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα από την οποία προκύπτει κίνδυνος για άνθρωπο και πρόκληση σωματικής βλάβης. Επίσης, η δίωξη αφορά τα πλημμελήματα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς τελεσθείσας με έκρηξη, παράνομης οπλοφορίας, παράνομης οπλοχρησίας και παράνομης οπλοκατοχής. Ο εκ των συλληφθέντων Νίκος Μαζιώτης επιβαρύνεται με τις διατάξεις του νόμου περί τρομοκρατικών οργανώσεων ως διευθύνων την οργάνωση.

    Υπενθυμίζουμε ότι οι κατηγορούμενοι είναι οι εξής: Μαζιώτης Νικόλαος του Αγαμέμνονα ετών 39, Ρούπα Παναγιώτα του Βίκτωρα ετών 41, Σταθόπουλος Ευάγγελος του Κωνσταντίνου ετών 32, Κορτέσης Χριστόφορος του Γεωργίου ετών 31, Νικητόπουλος Σαράντος του Ευσταθίου ετών 32 και Γουρνάς Κωνσταντίνος του Δημητρίου ετών 30.

    Κατά την έξοδό τους από τον εισαγγελέα και ενώ οδηγούνταν στη 19η τακτική ανακρίτρια, η οποία θα χειριστεί την υπόθεση, σημειώθηκαν επεισόδια, μεταξύ συγκεντρωμένων και της αστυνομικής δύναμης που συνόδευε τους έξι κατηγορούμενους.

    [03] "Σύμπτωση απόψεων"

    Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κ.κ. Χριστόφια και Παπανδρέου στις συνομιλίες επαναβεβαιώθηκε η κοινή στρατηγική Αθηνών και Λευκωσίας καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στους χειρισμούς, την πολιτική και την τακτική που χαράσσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Επίσης, επιβεβαιώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ενώ τονίστηκε η κοινή πολιτική που θα ασκήσουν Ελλάδα και Κύπρος, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εάν χρειαστεί, για την αποτροπή του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των "εκλογών" στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, την ερχόμενη Κυριακή, οι δυο ηγέτες τόνισαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

    "Θα είμαστε δίπλα στον κυπριακό λαό, όχι με λόγια αλλά με πράξεις" δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά γόνιμη την συζήτηση που είχε με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

    "Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, οι συνομιλίες προχωρούν, διαπιστώνουμε πρόοδο, αλλά δυστυχώς όχι στον βαθμό που θα επιθυμούσαμε να είχε επιτευχθεί", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "στην δύσκολη διαπραγμάτευση απαιτείται περισσότερο απ' όλα πολιτική βούληση για την επίτευξη της συμφωνίας".

    "Ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, περιμένουμε ανάλογη ανταπόκριση και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και από την Τουρκία, όμως πρέπει να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια στην πράξη και στην ουσιαστική στήριξη αυτής της υπόθεσης. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα επιλέξει σε λίγες μέρες την ηγεσία της. Δεν θα σχολιάσω την νομιμότητα της διαδικασίας. Είναι γνωστές οι θέσεις. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν ώστε να εκπληρωθεί επιτέλους το κοινό, πιστεύω, όραμα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, δηλαδή η επανένωση της νήσου", είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας "οφείλουν να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εποικοδομητικό πνεύμα και βούληση για λύση".

    Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε τις δικές του προσπάθειες για "να συμβάλλω στο κοινό όραμα, για μια Κύπρο επανενωμένη, ευρωπαϊκή χωρίς στρατεύματα κατοχής με σιγουριά, ασφάλεια και βαθιές δημοκρατικές διαδικασίες, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευημερία για όλους".

    "Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη, βιώσιμη λειτουργική κυπριακή και ευρωπαϊκή λύση χωρίς τεχνικά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ και της πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού κράτους με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα μια ιθαγένεια, μια λύση που φέρνει το τέλος της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού", είπε ο έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι "τον κοινό στόχο θα τον πετύχουμε μαζί".

    Ταυτόχρονα ο κ.Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον λαό της Κύπρου ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει θα είναι πάντα αμετακίνητη στο πλευρό της Κύπρου.

    "Είχαμε μια πολύ μακρά και πολύ - πολύ εποικοδομητική συνάντηση, ενώ η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού εδώ, σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο, δείχνει το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για την Κύπρο και το Κυπριακό", τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας στις κοινές δηλώσεις του με τον Γ.Παπανδρέου.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για την "στήριξη που μας παρέχει στην πολιτική, την τακτική και τους χειρισμούς για το Κυπριακό",προσθέτοντας ότι το Κυπριακό συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, όσο και στο άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

    "Διαβεβαίωσα τον κ.Παπανδρέου ότι παραμένουμε συνεπείς στην στρατηγική που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά από το 1977 και η οποία στοχεύει στον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της χώρας και του λαού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", είπε ο κ. Χριστόφιας, τονίζοντας ότι "η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μία και μόνο κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    "Είναι πάγιος και διαχρονικός ο στόχος, μέσα από τη λύση να τερματίζεται η κατοχή και ο εποικισμός, να αποκαθίστανται και να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού,ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, η λύση πρέπει να αποκαθιστά την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας", είπε ο κ. Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι "στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις, η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ".

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι "επιδιώκουμε μια λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική και να επιτρέπει την αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα όργανα της κεντρικής εξουσίας, στην ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία" και πρόσθεσε ότι "η λύση πρέπει να είναι λειτουργική, η μία κοινότητα δεν θα δύναται να επιβάλλει την θέλησή της επί της άλλης κοινότητας".

    "Όπως είναι γνωστό, αυτή η στρατηγική επαναβεβαιώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της 4ημερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2009,για μια τέτοια λύση εργαζόμαστε από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν επανάρχισαν οι διακοινοτικές συνομιλίες", είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι "σ' αυτές προσερχόμαστε με καλή θέληση, προσδοκώντας την ίδια στάση εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, έτσι ώστε να κατορθώσουμε να φθάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα τεθεί ενώπιον των δύο κοινοτήτων για έγκριση σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα".

    "Ανεξαρτήτως των όποιων προβλημάτων και εμποδίων συναντούμε στις προσπάθειές μας,υπογραμμίζω ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, ο διακοινοτικός διάλογος πάντα ήταν το μέσο για να φθάσουμε σε λύση και σε αυτόν θα επιμένουμε", είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι "βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί λύση είναι η αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία με την κατοχή παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων".

    "Παρά τις διακηρύξεις της Τουρκίας ότι επιθυμεί λύση στο Κυπριακό, στην πράξη δεν κάνει αυτό που πρέπει και δεν έχει εκπληρώσει καμία υποχρέωση, που έχει αναλάβει έναντι της Κύπρου, εδώ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει, ως θα όφειλε, την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι απαραίτητο η Τουρκία να σεβαστεί επιτέλους τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να συνεργαστεί για μια λύση, που να στηρίζεται σε αρχές και να υπηρετεί τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του λαού της Κύπρου",είπε ο κ. Χριστόφιας τονίζοντας ότι "αυτές οι αρχές στηρίζονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, στις ευρωπαϊκές αξίες και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977-1979".

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι με τον έλληνα πρωθυπουργό συζήτησε επιπλέον ζητήματα που άπτονται της περαιτέρω συνεργασίας και της κοινής δράσης στην Κύπρο και την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου είναι αδελφικές και ότι υπάρχει επαφή και συντονισμός για την αξιοποίηση δυνατοτήτων και συμμαχιών στο ευρωπαϊκό και διεθνές σκηνικό.

    Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου στο επίπεδο της "εμπειρογνωμοσύνης" για ενίσχυση της τεκμηρίωσης των θέσεων που καταθέτουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την στήριξη της Κύπρου στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα οποία ευχήθηκε να ξεπεράσει γρήγορα.

    [04] "Αναδιάταξη ημερομηνιών"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του (ραδιόφωνο Θέμα 9,89) τόνισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση μόνο όταν υπάρχει διεθνής αναμέτρηση, ενώ σε θέματα που διαφωνεί, όπως το φορολογικό και άλλα, δεν την στηρίζει.

    Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι με τον Μιλτιάδη Έβερτ, στο Πικέρμι, στις δηλώσεις του τάχθηκε επίσης υπέρ της αναδιάταξης των ημερομηνιών του χρέους της χώρας μας και είπε ότι δεν καταλαβαίνει την λογική του να δανείζεται κάποιος με 3% και να δανείζει με 5%.

    «Αυτό είναι τοκογλυφία. Η ουσία είναι ότι μας σπρώχνουν προς την λύση ενεργοποίησης του μηχανισμού. Αυτά είναι παιχνίδια για έξυπνους παίκτες και δεν ξέρω αν διαθέτουμε τέτοιους. Αυτό που χρειάζεται είναι αναδιάταξη των ημερομηνιών του χρέους», είπε.

    Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε πως εάν ο πρωθυπουργός προσφύγει εκεί δεν θα μπορέσει να σώσει την Ελλάδα χωρίς να «καταστρέψει» - όπως εκτίμησε - το ΠΑΣΟΚ.

    «Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ίσως υπάρχει ρήγμα μεγαλύτερο και από της ΝΔ. Κάποιοι θέλουν «κόμμα Λαφοντέν» μέσα στο ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και κάλεσε τον Μιχάλη Χρυσδοχοϊδη να «σκάψει περισσότερο», υποστηρίζοντας ότι εάν το πράξει τότε «θα βρει θησαυρό».

    Πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι αν θελήσει ή αν του το επιτρέψουν. Εάν, όμως, δείξει αποφασιστικότητα και κάνει την υπέρβαση, πέραν των τυπικών υπουργικών καθηκόντων, θα έχουμε εκπλήξεις».

    Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές είπε ότι «για νβ αντιμετωπίσουμε την επιδρομή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιθυμεί, μέσω του Καλλικράτη, να εξασφαλίσει κυριαρχία για μια τουλάχιστον 20ετία, πρέπει να πορευθούμε όλοι μαζί» και ανέφερε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση σε προσωπικότητες της Κεντροδεξιάς, προκειμένου, αν βρεθεί τρόπος, «να αντιμετωπίσουμε το ΠΑΣΟΚ με όλες μας τις δυνάμεις».

    Τέλος αναφερόμενος στα εσωτερικά της ΝΔ, είπε ότι δεν μπορεί να πορεύεται κάποιος με πρόσωπα μη αναγνωρίσιμα, ενώ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ για όσους πλήγωσαν την παράταξη ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε:

    «Αναρωτιέμαι από πότε ακριβώς πιάνει χρονολογικά το «όσοι πλήγωσαν την παράταξη». Διότι τα πράγματα αλλάζουν, αν ξεκινάει, π.χ., από το β90⦻.

    Σοβαρή αλληλεγγύη απβ τους εταίρους μας. Μας δανείζουν πολύ ακριβότερα απβ ό,τι αυτοί δανείζονται. Η περίπτωσή τους θυμίζει τον ισχυρό δανειολήπτη που δανείζεται από μια Τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο και στη συνέχεια το δίνει στον αδύναμο με πολύ υψηλότερο. Εκεί που καταντήσαμε ισχύει η λαϊκή ρήση: απβ το ολότελα καλή και η Παναγιώταιναβ¦, τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ε.Ε. για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού στήριξης».

    «Ουδέποτε στην Iστορία της η Ελλάδα δεν είχε ανάλογη κατρακύλα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Συσσωρευμένα λάθη, απ' τη μεταπολίτευση ως σήμερα, εκδηλώθηκαν ως τεράστιο πρόβλημα αφού η Ελλάδα βρέθηκε με μια εξαιρετικά αδύναμη σε αποτελεσματικότητα κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου ευθύνεται γιατί επιμένει να δίνει τη μάχη με ανεπαρκείς ανθρώπους γύρω του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Αναφερόμενος ο κ. Αϊβαλιώτης στο ν/σ "Καλλικράτης", τόνισε ότι "δεν γίνεται αντιληπτή η βιασύνη να γίνει τώρα η διοικητική αλλαγή. Εξάλλου, όποιος βιάζεται σκοντάφτει".

    Εξάλλου, μιλώντας για τις συλλήψεις σχετικά με την τρομοκρατία, είπε: "Είναι ευκαιρία να βγουν όλα στην επιφάνεια. Φυσικοί, ηθικοί και παράπλευροι αυτουργοί της τρομοκρατίας.

    Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ξεπεράσει αναστολές και σκοπιμότητες. Συγχαρητήρια στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που κάτω από όχι ιδανικές συνθήκες, προσπαθούν για το καλύτερο".

    [05] "Δεν είναι επιτυχία"

    «Δεν είναι καθόλου σοβαρό εκ μέρους της κυβέρνησης να θεωρεί επιτυχία και γι άλλη μια φορά να πανηγυρίζει για ένα σχέδιο διάσωσης, που εμπλέκει το ΔΝΤ στα χωράφια της ευρωζώνης και ως εκ τούτου, αποτελεί μόνιμη απειλή για την Ευρώπη», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων» και υποστήριξε επίσης, ότι (σσ. η κυβέρνηση) «δεν έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση να προσφύγει σε έναν μηχανισμό διάσωσης, που εμπεριέχει το ΔΝΤ».

    «Το λιγότερο, που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ενημερώσει επισήμως τα πολιτικά κόμματα και να φέρει το θέμα στη Βουλή», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Η αποσαφήνιση των όρων του σχεδίου στήριξης που προσφέρει στη χώρα μας το Eurogroup και το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι απουσιάζει η στοιχειώδης πολιτική βούληση για στήριξη της ζώνης του ευρώ, καθώς και η στοιχειώδης κοινοτική αλληλεγγύη για στήριξη της Ελλάδας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει "νέα επώδυνα, υφεσιακά μέτρα, που θα βυθίσουν τη χώρα σε ένα βαθύ και παρατεταμένο τέλμα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 April 2010 - 16:30:26 UTC