Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία ΕΕ για σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας

  • [01] Συμφωνία ΕΕ για σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας

    Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα σε ένα σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας συνολικού ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν.

    Το επιτόκιο δανεισμού θα είναι της τάξης του 5% και στο σχέδιο θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ.

    Ως «εξαιρετικά σημαντική απόφαση, πάνω από τις προσδοκίες της χώρας και με επιτόκια χαμηλότερα από ό,τι εκτιμούνταν αρχικά» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την απόφαση που ελήφθη κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τους όρους και τις λεπτομέρειες του κοινού μηχανισμού οικονομικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, που «αποτελεί ένα σαφέστατο δίχτυ ασφαλείας», καθώς όπως πρόσθεσε «έχουμε στόχο και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές».

    Με βάση την απόφαση που ελήφθη σήμερα και σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, για την Ελλάδα είναι άμεσα διαθέσιμο για εφέτος, μόλις χρειαστεί, ένα δάνειο ύψους περίπου 40 δις. ευρώ (τα 30 δις. ευρώ θα προέλθουν από την ευρωζώνη και τα 10 δις. ευρώ από το ΔΝΤ. Ενώ άλλα επιπλέον περίπου 40 δις. ευρώ θα είναι διαθέσιμα, στην περίπτωση που τα χρειαστεί η Ελλάδα, για την περίοδο 2011- 2012). Στην περίπτωση που το δάνειο αυτό είναι τριετούς διάρκειας, θα έχει ή κυμαινόμενο επιτόκιο 3,7%- 3,85% ή σταθερό επιτόκιο 4,90%- 5% (για τον υπολογισμό του τελικού επιτοκίου, λαμβάνεται υπόψη το επιτόκιο euribor τρίμηνης διάρκειας, στο οποίο προστίθενται συγκεκριμένες επιβαρύνσεις και προμήθεια).

    Αύριο συνέρχεται μια τετραμερής επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας, προκειμένου να ορισθούν οι ακριβείς τελικές λεπτομέρειες για τη δανειοδότηση της Ελλάδας. Παράλληλα, θα πρέπει, όπου χρειαστεί, να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης (π.χ. έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια για τη δανειοδότηση της Ελλάδας).

    Ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας περαιτέρω τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι «θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι αγορές και τα spreads τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» προκειμένου να αποφασισθεί εάν η Ελλάδα θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. Σημειώνεται ότι την προσεχή Τρίτη θα γίνει έκδοση εντόκων γραμματίων, που θα αποτελεί και μια πρώτη ένδειξη για το εάν υπάρξει αποκλιμάκωση των spreads. Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητεί επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010, ενώ όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τόσο για εφέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια.

    "Δίχτυ ασφαλείας ο μηχανισμός στήριξης"

    Δίχτυ ασφαλείας χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" και δηλώνει ότι "ο μηχανισμός δεν ήταν και δεν είναι η πρώτη επιλογή, αλλά βεβαίως αν χρειαστεί υπάρχει".

    Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στέλνει σαφές μήνυμα στους κερδοσκόπους λέγοντας συγκεκριμένα ότι "μετά τις τελευταίες εξελίξεις με προσδιορισμένους πλέον τους όρους, το όπλο στο τραπέζι θα είναι και γεμάτο. Οι κερδοσκόποι αυτό θα το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι αν αυτός ο μηχανισμός θα πείσει τις αγορές απλώς ως όπλο στο τραπέζι. Αν δεν τις πείσει, είναι ένας μηχανισμός ο οποίος υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί".

    Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει αστεία τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ για το ρόλο της Γερμανίας, τονίζει ότι "όπως όλες οι χώρες ΕΕ αντιμετωπίζει και αυτή μεγάλα εσωτερικά προβλήματα λόγω της κρίσης".

    Αναφερόμενος στο φορολογικό τονίζει ότι τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής "είναι τα πιο σκληρά μέτρα που έχει πάρει κυβέρνηση κατά των φοροφυγάδων.Και θα είναι και αποτελεσματικά. Και για τα μικρά και για τα μεγάλα ψάρια".

    Μιλώντας για τη μονιμότητα στο δημόσιο, υπογραμμίζει ότι είναι συνταγματικά καθιερωμένη, αλλά δηλώνει ότι "αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε και αλλάζουμε είναι ο τρόπος λειτουργίας. Πλέον όποιος παρανομεί θα δέχεται τις συνέπειες άμεσα, όχι αφότου βγει στη σύνταξη".

    Για την αξιολόγηση των υπουργών, δηλώνει ότι ο όρος «point system» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Η αξιολόγηση για όλους είναι η βασική αρχή αυτής της κυβέρνησης. Το λέγαμε και προεκλογικά: αξιολόγηση και λογοδοσία παντού και για όλους. Ολοι κρινόμαστε καθημερινά σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα».

    Τέλος, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για φαινόμενα δυσλειτουργίας και διαφωνιών στην κυβέρνηση, αναρωτιέται γιατί ορισμένοι εκπλήσσονται με το αυτονόητο: ότι το Υπουργικό συνεδριάζει και γίνεται και ουσιαστική συζήτηση. "Είναι ακριβώς αυτή η ανταλλαγή απόψεων που αποτελεί τη δύναμή μας να βελτιώνουμε τις αποφάσεις μας και να καταλήγουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις", αναφέρει ο κ. Γ. Παπανδρέου.

    Επίσκεψη στην Κύπρο

    Αργά σήμερα το απόγευμα αναμένεται στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου.

    Τη Δευτέρα και ώρα 09.00 π.μ. ο κ. Παπανδρέου θα έχει κατβ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια στο προεδρικό μέγαρο.

    Στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του Κυπρίου προέδρου, των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου, καθώς και μελών της ελληνικής και της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Στις 13.15 μ.μ. θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και στις 13.30 ο Κύπριος πρόεδρος θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του πρωθυπουργού.

    Το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Το κ. Παπανδρέου θα συνοδεύουν ο ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 April 2010 - 16:30:14 UTC