Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κανένα πρόβλημα με το δανεισμό της χώρας"
  • [02] "'Οχι σε περαιτέρω ύφεση της οικονομίας"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Κανένα πρόβλημα με το δανεισμό της χώρας"

    Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκο Κυπριανού, θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, ενόψει και της επίσκεψή του στην Κύπρο τη Δευτέρα.

    Οι εξελίξεις στο θέμα της οικονομίας

    "Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ χαρακτήρισε λειτουργικό το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    Επεσήμανε επίσης, ότι η απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και ότι, σε αυτή την περίπτωση, "θα δούμε πώς θα το ενεργοποιήσουμε".

    Τα περί αλλαγών στο μηχανισμό στήριξης διέψευσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Επισήμανε την ανάγκη να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκλιμακωθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων.

    "Η κυβέρνηση δεν συζητά για καμία επαναδιαπραγμάτευση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, τονίζοντας οτι η κυβέρνηση εμμένει στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον μηχανισμό στήριξης και με αυτή προχωράει.

    Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα πήρε αυτό που ζήτησε, μια ξεκάθαρη απόφαση στήριξης, βασισμένη σ' έναν συγκεκριμένο μηχανισμό, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

    Επεσήμανε δε ότι αυτό κρίθηκε ως επιτυχία, όχι μόνο της χώρας αλλά και της ΕΕ, η οποία πλέον δημιουργεί ένα "δίχτυ ασφαλείας" γύρω από τις χώρες που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν οικονομικό πρόβλημα,καθώς επίσης και πως με αυτήν την απόφαση η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ένα πεδίο που είναι διαχειρίσιμο.

    «Εμείς προς το παρόν, δεν χρειαζόμαστε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, πορευόμαστε, όπως προγραμματίζουμε, από εκεί και πέρα είναι θέμα της ΕΕ και όσων αποφάσισαν πολύ θετικά για εμάς την ύπαρξη αυτού του μηχανισμού, να προσδιορίσουν και τους όρους ενεργοποίησης», τόνισε.

    Επιπλέον,υπογράμμισε ότι η χώρα ανακτά διεθνώς τη χαμένη αξιοπιστία της, κάτι που, όπως είπε, "φαίνεται ξεκάθαρα από τις δηλώσεις των εταίρων μας, με τον πιο επίσημο τρόπο και σίγουρα όχι μέσω δήθεν δηλώσεων, φημολογιών, ανωνυμίας και διαρροών".

    Κληθείς να σχολιάσει "φήμες" που φέρουν τον Γ. Αρσένη να εμπλέκεται με τη "διαρροή" προς τη γερμανική ιστοσελίδα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι "όποιος διακινεί τέτοιου είδους πληροφορίες εξυπηρετεί με τον τρόπο του τα χειρότερα συμφέροντα για όλους μας".

    Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και χθες, για τρίτη συνεχή ημέρα, οι κερδοσκοπικές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, μετά το νέο "άλμα" του spread σε νέα ιστορικά επίπεδα στις 440 μονάδες βάσης. Στο 7,35% κυμαίνονταν και η απόδοση του διετούς ομολόγου.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΑΝΤΕΝΝΑ» (ΑΝΤ1), επεσήμανε ότι η αποκλιμάκωση των «σπρεντς» (spreads) θα απαιτήσει χρόνο. Υπενθύμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, είχαν υποστηρίξει ότι δεν αναμενόταν μία "μαγική και γρήγορη αποκλιμάκωση των spreads".

    Η χώρα δανείζεται και θα συνεχίσει να δανείζεται, δήλωσε, τονίζοντας παράλληλα, οτι έχουμε ένα σοβαρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, την προσεκτική εκτέλεση του προϋπολογισμού και ένα πρόγραμμα σοβαρών διαρθρωτικών αλλαγών.

    Ο υπουργός πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και εγρήγορση τις εξελίξεις αλλά στόχος μας, όπως είπε, δεν είναι τόσο η καθημερινή διακύμανση των επιτοκίων, αλλά παραμένει η εμπέδωση του χαμένου αισθήματος αξιοπιστίας της χώρας και η είσοδός της σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στη Βουλή στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει σημαντική μείωση, ύψους 40%, σε σχέση με το 2009.

    «Πρόκειται για μείωση 40%,που δείχνει πως η κυβέρνηση βρίσκεται τελείως επάνω στο στόχο, πως υλοποιείται απαρέγκλιτα ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,7% στο τέλος του χρόνου. Ο Προϋπολογισμός προχωρά και το έλλειμμα μειώνεται σταθερά», ανέφερε ο υπουργός.

    [02] "'Οχι σε περαιτέρω ύφεση της οικονομίας"

    Σε Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας για την Ενεργειακή Πολιτική, που πραγματοποιείται στην Κοζάνη, θα μιλήσει το απόγευμα ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

    Επίθεση στη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή το θέμα των σπρεντς και την φορολογική πολιτική.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό για την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, που προέκυψε από το δημοσίευμα γερμανικού μέσου ενημέρωσης, σχετικά με την υποτιθέμενη διαρροή από κυβερνητικό αξιωματούχο.

    "Ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, να αποκαλύψει το στέλεχος που έκανε την διαρροή και να επιμερίσει τις ευθύνες", ανέφερε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

    Πρόσθεσε δε ότι ο καθένας πρέπει να μετρά τις κινήσεις του.

    "Στις συνθήκες που περνάμε, η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η σιωπή είναι χρυσός", ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Συνέχισε δε λέγοντας ότι τα κυβερνητικά στελέχη θα ήταν καλύτερα να μιλούν για τα μέτρα τόνωσης της αγοράς και προώθησης της απασχόλησης.

    Χαρακτήρισε αναξιόπιστη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για την παράταση της ρύθμισης που αφορά την ρευστότητα των τραπεζών.

    "Όταν είχε φέρει η ΝΔ τη ρύθμιση αυτή, το ΠΑΣΟΚ μας κατηγορούσε ότι χαρίζουμε λεφτά στους τραπεζίτες και τώρα παρατείνει την ίδια ρύθμιση", είπεο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο ξεκινώντας από την τροποποίηση της ρύθμισης για την φορολόγηση με 8% των τιμολογίων.

    "Ως ΝΔ θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η κυβέρνηση κάτω από την ασφυκτική πίεση την δική μας, αλλά και των παραγωγικών δυνάμεων υποχρεώθηκε να αποσύρει την απαράδεκτη διάταξη για την φορολόγηση του 8% των τιμολογίων",ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς με δηλώσεις πήρε επάνω του την προσπάθεια για την κατάργηση της διάταξης, που αν εφαρμοζόταν θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά, γιατί θα δημιουργούσε μεγαλύτερες συνθήκες ασφυξίας. Είναι πλήρης δικαίωση του κ. Σαμαρά, τόνισε.

    Σχετικά δε με το φορολογικό νομοσχέδιο είπε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε διορθώσεις μετά από παρεμβάσεις της ΝΔ.

    "Υπήρξαν διορθώσεις μετά από την πίεση της ΝΔ ωστόσο και αυτές οι διορθώσεις δεν είναι σε θέση να εξωραΐσουν τον φοροεισπρακτικό και φορομπηχτικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Πρόκειται για φοροεπιδρομή που θα στεγνώσει την αγορά σε μία στιγμή που έχει ανάγκη από αναπτυξιακά μέτρα" δήλωσε.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στο πλαίσιο εκδήλωσης, όπου ανέπτυξε τις θέσεις της ΝΔ για το επιχειρηματικό κλάδο και σημείωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταβάλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να βοηθήσει ώστε η ελληνική οικονομία να μην βυθιστεί σε περαιτέρω ύφεση.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε για την διαρροή κύκλων της κας Μπακογιάννη, σύμφωνα με την οποία η πρώην Υπουργός δεν θα παραστεί στην συνεδρίαση της ΚΕ την Κυριακή και απάντησε ότι "δεν σχολιάζω την όποια δήλωση, αν δεν προέρχεται από επώνυμα πρόσωπα της ΝΔ".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Η οικογένεια Νατζαφί και η Αφγανική κοινότητα αποχαιρετούν τη σορό του 15χρονου Χαμιντουλά, που τραυματίστηκε θανάσιμα στην τρομοκρατική ενέργεια της 28ης Μαρτίου στα Πατήσια. Την τελετή θα πραγματοποιηθεί στο πρωί στο Κοιμητήριο Καισαριανής (10:00:00 Καισαριανή Εθνικής Αντιστάσεως)

  • Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκο Κυπριανού (12:00 Αθήνα)

  • Συνάντηση Δ. Δρούτσα με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου Μάρκο Κυπριανού

  • Το 25ο διεθνές συνέδριο κλινικής καρδιολογίας διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας για 25η συνεχή χρονιά, από 8 έως 10 Απριλίου 2010, στο Caravel.

  • Συνάντηση Μεταναστών (18:00:00 Πολυτεχνείο (αίθουσα) Γκίνη)

  • Ομιλία Κύπριου ΥΠΕΞ Μάρκου Κυπριανού με θέμα "Η νεολαία της Κύπρου στον αγώνα" σε εκδήλωση που οργανώνει η Ενωση Κυπρίων Ελλάδας (20:00:00 Αθήνα)

    Θεσσαλονίκη

  • Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς καθώς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος o Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου θα βρίσκονται στην προσυνεδριακή θεματική συνδιάσκεψη για την "ενεργειακή πολιτική και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις" που θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης.

  • Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης, θα επισκεφτεί το Νομό Γρεβενών.

    Αθλητική ατζέντα

    Υδατοσφαίριση-Τσάμπιονς Καπ γυναικών (Φάιναλ φορ, ημιτελικοί):

    17:00 Ολυμπιακός-Κίνεφ Κίρισι

    19:00 Βουλιαγμένη-Οριζόντε Κατάνια

    Παρουσίαση του τροπαίου του παγκοσμίου κυπέλλου, που κάνει περιοδεία ανα τον κόσμο. Η εκδήλωση θα γίνει στο Metropolitan EXPO κοντά στο αεροδρόμιο (13:00:00 )


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 April 2010 - 4:30:19 UTC