Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η αγορά χρειάζεται μέτρα τόνωσης"
  • [02] Ελεύθερος ο εθελοντής Αθ.Λερούνης
  • [03] Αιματηρή εξέγερση στο Κιργιστάν
  • [04] "Αλλαγές στην κυβέρνηση"
  • [05] Συναντήσεις στην 'Αγκυρα
  • [06] Υπεγράφη η νέα START

  • [01] "Η αγορά χρειάζεται μέτρα τόνωσης"

    Σε εκδήλωση που διοργανώνει η Λέσχη Επιχειρηματικότητας, παραβρέθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    «Η ΝΔ θα συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, αν δεν βελτιωθεί, αν δεν αλλάξουν αρκετές ακόμη διατάξεις του, θα στεγνώσει την αγορά και από το τελευταίο ευρώ», τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος και χαρακτήρισε «μεγάλη πολιτική νίκη της ΝΔ και προσωπική δικαίωση του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά» την απόσυρση της διάταξης για την παρακράτηση του 8%.

    «Ο υπουργός Οικονομικών υποχρεώθηκε, κάτω από την ασφυκτική πίεση της ΝΔ, να αποσύρει, να καταργήσει τη διάταξη για την παρακράτηση του 8%. Ταυτόχρονα, τροποποίησε, άλλαξε, βελτίωσε μια σειρά από άλλες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με τις προτάσεις που είχε καταθέσει η ΝΔ» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

    «Αυτό που χρειάζεται η αγορά σήμερα, δεν είναι περισσότερη ασφυξία. Είναι μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια, να μπορέσουμε να αποφύγουμε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».

    [02] Ελεύθερος ο εθελοντής Αθ.Λερούνης

    Στην ελληνική πρεσβεία, στο Ισλαμαμπάντ, αναμένεται να μεταφερθεί, πιθανόν σήμερα ή αύριο, μετά τη σχετική έγκριση των πακιστανικών αρχών, ο Έλληνας εθελοντής, Αθανάσιος Λερούνης, ο οποίος είχε απαχθεί, πριν από επτά μήνες, από ένοπλους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, και απελευθερώθηκε αργά χθες το βράδυ.

    Ο Λερούνης παρέμενε στο Σιτράλ, επαρχία του Πακιστάν, υπό τη φρούρηση των αρχών ασφαλείας της χώρας, ενώ ο Έλληνας πρέσβης στο Ισλαμαμπάντ, Πέτρος Μαυροειδής, αλλά και ο ειδικός απεσταλμένος του Έλληνα πρωθυπουργού και στενός συνεργάτης του, Δημήτρης Δόλλης, επιβεβαίωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη θετική έκβαση της περιπέτειας και την καλή κατάσταση της υγείας του Ελληνα εθελοντή, με τον οποίο επικοινώνησαν και οι δύο τηλεφωνικά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας «Chitral Times», ο Λερούνης ενδεχομένως να μεταφερθεί αεροπορικώς, ακόμη και σήμερα, στην ελληνική πρεσβεία του Ισλαμαμπάντ, εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

    Ο Έλληνας εθελοντής απήχθη στις 6 Σεπτεμβρίου του 2009, από το σπίτι του στην κοιλάδα των Καλάς, όπου διέμενε, και έκτοτε κρατούνταν από τους Ταλιμπάν σε περιοχή στα βουνά του Νουριστάν, στο Αφγανιστάν. Οι απαγωγείς του ζητούσαν αρχικά την καταβολή λύτρων, ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων και την απελευθέρωση τριών ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν, που είχαν συλλάβει οι πακιστανικές αρχές.

    Στη διάρκεια των επτά μηνών της απαγωγής του πραγματοποιήθηκαν αρκετές διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετική έκβαση.

    Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η απελευθέρωση του Λερούνη κατέστη δυνατή μετά την παράδοση, από τις πακιστανικές αρχές, ενός εκ των διοικητών των Ταλιμπάν, του Ρεχματούντ Ντιν Νοριστάνι, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ίσως καταβλήθηκε μέρος του χρηματικού ποσού, που αξίωναν οι απαγωγείς.

    Όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, η παράδοση έγινε σε Πακιστανούς μεσολαβητές στην περιοχή Ούρσουν, στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν, αργά χθες το βράδυ.

    [03] Αιματηρή εξέγερση στο Κιργιστάν

    Την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στο Κιργιστάν σε έξι μήνες, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγεβα.

    Η ανακοίνωσή αυτή γίνεται μια μέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στο Μπισκέκ μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας, κατά τις οποίες τουλάχιστον 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

    "Η εξουσία είναι υπό τον έλεγχο της προσωρινής κυβέρνησης. Αυτό το οικοδόμημα του πολιτικού συστήματος θα λειτουργεί επί έξι μήνες για να καταρτίσει νέο Σύνταγμα και να οργανώσει τη διεξαγωγή εκλογών, σύμφωνα με όλους τους δημοκρατικούς κανόνες", δήλωσε στον Τύπο.

    Η Ρόζα Οτουνμπάγεβα ανέφερε ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του προέδρου και της κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι θα επιστρέψει στο κράτος ένας αριθμός περιουσιακών στοιχείων που είχαν "παράνομα ιδιωτικοποιηθεί".

    "Θα εκδώσουμε ένα διάταγμα για την επιστροφή στο κράτος ενός αριθμού περιουσιακών στοιχείων που προηγούμενα παράνομα ιδιωτικοποιήθηκαν χωρίς χρήματα", είπε στην πρώτη πολιτική δήλωση της προσωρινής κυβέρνησης, αναφερόμενη στις Severelectro και Vostokelectro, δύο ηλεκτρικές εταιρείες που ιδιωτικοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Μπακίγεφ.

    Η αντιπολίτευση έχει υπό τον έλεγχό της κυβερνητικά κτίρια και υποδομές, το κοινοβούλιο, την αστυνομία, τα μέσα ενημέρωσης και τα αεροδρόμια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Akipress.

    Δεκάδες Κιργίζιοι περιφέρονται σήμερα ανάμεσα στα ερείπια της κατοικίας του ανατραπέντος προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, παίρνοντας τα βιβλία, τα διακοσμητικά ακόμη και τα σώματα καλοριφέρ που ανήκαν στον αρχηγό του κράτους, ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία και λέγεται πως κατέφυγε στη γενέτειρά του μετά τα χθεσινά επεισόδια.

    Οι διαδηλωτές κατέβηκαν χθες στους δρόμους του Μπισκέκ για να ζητήσουν την παραίτηση του Μπακίγεφ, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά, νεποτισμό, αυταρχισμό, ενώ η χώρα βιώνει χρόνια οικονομική κρίση.

    "Η εξουσία έκλεψε το λαό. Τώρα ο λαός κλέβει την εξουσία", είπε αυτόπτης μάρτυρας βλέποντας συμπολίτες του να φεύγουν κρατώντας τα λάφυρά τους.

    Οι σκηνές λεηλασίας είναι πιο έντονες στο Μπισκέκ, στην έδρα της προεδρίας και της κυβέρνησης, όπου δεκάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίστηκαν την Τετάρτη, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ για να τους εμποδίσει να πάρουν τον έλεγχο του κτιρίου.

    Το πρωί εκατοντάδες Κιργίζιοι τριγυρνούσαν στους διαδρόμους και στον περίβολο του κτιρίου, ορισμένοι μεταξύ αυτών έφευγαν με έναν υπολογιστή στα χέρια, με λάστιχα και προφυλακτήρες των καμένων πλέον αυτοκινήτων των επισήμων.

    Το τεράστιο οίκημα, το οποίο είχε ονομαστεί Λευκός Οίκος, φέρει σημάδια πυρκαγιάς, με τα περισσότερα παράθυρά του σπασμένα, με τρύπες στην πρόσοψή του και χιλιάδες σελίδες επίσημων εγγράφων πεταμένες εντός και εκτός του κτιρίου.

    Σχεδόν 40 πυρκαγιές ξέσπασαν στο Μπισκέκ, καθώς μέλη της αντιπολίτευσης έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια και οχήματα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα εκτεταμένη λεηλασία σε επιχειρήσεις και μουσεία.

    Η Οτουνμπάγεβα, ηγετική μορφή πριν από πέντε χρόνια στη λεγόμενη επανάσταση της τουλίπας, κατά την οποία ανετράπη ο Ασκάρ Ακάγιεφ και ανήλθε ο Μπακίγεφ στην εξουσία, είχε αποχωρήσει από τη νέα κυβέρνηση και εντάχθηκε στην αντιπολίτευση.

    Το Κιργιστάν, που συνορεύει με την επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, απέκτησε την ανεξαρτησία του με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο πληθυσμός του είναι 5,3 εκατομμύρια κάτοικοι, σουνίτες μουσουλμάνοι.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    H Ρωσία απέστειλε περίπου 150 αλεξιπτωτιστές στη στρατιωτική της βάση στο Κιργιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Νικολάι Μακάροφ.

    Οι ενισχύσεις αυτές εστάλησαν στη ρωσική βάση Καντ, περί τα είκοσι χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπισκέκ, για την προστασία των οικογενειών των ρώσων στρατιωτικών, είπε ο στρατηγός Μακάροφ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

    "Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ πήρε την απόφαση να σταλούν μονάδες αλεξιπτωτιστών. Περίπου 150 άνδρες έφθασαν στο Καντ", είπε ο Μακάροφ.

    Το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την επικεφαλής της ντεφάκτο κυβέρνησης του Κιργιστάν και πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρόζα Οτουνμπάνεβα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της, να μην ανεχθεί άλλη βία.

    Ο Πούτιν αφού υποσχέθηκε "ανθρωπιστική υποστήριξη"για να μπορέσει η πρώην σοβιετική δημοκρατία να ξεπεράσει την κρίση, αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες της κυβέρνησης του προέδρου Μπακίγεφ ότι η Ρωσία είχε ανάμειξη στην εξέγερση.

    Στο μεταξύ, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι η αμερικανική αεροπορική βάση Μανάς εξακολουθεί να λειτουργεί μετά την κατάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση στο Μπισκέκ.

    "Το διαμετακομιστικό κέντρο του Μανάς συνεχίζει να λειτουργεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν σχέδια για να αλλάξει αυτό", δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Μπισκέκ. Ωστόσο οι νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν αναφέρουν ότι έχουν ανασταλεί οι πτήσεις από την αμερικανική αεροπορική βάση.

    Στη Βιένη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ανακοίνωσε ότι στέλνει στο Κιργιστάν ειδικό απεσταλμένο και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

    "Πρόκειται να στείλω επειγόντως τον Γιαν Κούμπις ως ειδικό απεσταλμένο. θα φθάσει αύριο", είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε συγκλονισμένος για την αιματοχυσία στο Κιργιστάν και απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των βίαιων επεισοδείων.

    "Είμαι συγκλονισμένος από τον μεγάλο αριθμό των νεκρών και των τραυματιών από τις ταραχές των προηγούμενων ημερών στο Κιργιστάν.Α πευθύνω έκκληση στους υπεύθυνους να κάνουν το παν για να αποτρέψουν περαιτέρω βίαια επεισόδια και αιματοχυσία. Η χώρα έχει ανάγκη να βρεί τον δρόμο της προς την ασφάλεια και στην σταθερότητα το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο των συνταγματικών και δημοκρατικών θεσμών", τόνισε ο γερμανός ΥΠΕΞ.

    Στο Παρίσι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γαλλία κάνει έκκληση πρός όλες τις πλευρές στο Κιργιστάν να "δείξουν υπευθυνότητα και να απορρίψουν κάθε μορφή βίας".

    "Οπως οι ευρωπαίοι εταίροι μας, παρακολουθούμε την κατάσταση στο Κιργιστάν με ανησυχία και κάνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα, να απορρίψουν κάθε μορφή βίας και να αναζητήσουν με διάλογο μία ειρηνική λύση", τόνισε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Ρομαίν Ναντάλ.

    Η Γαλλία άνοιξε τον Δεκέμβριο μία μικρή διπλωματική αποστολή στο Μπισκέκ.

    Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες του Μπισκέκ

    «Και οι 124 Έλληνες, που διαμένουν στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων του Κιργιστάν, Όλγα Κουπριάνοβα.

    Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με την κ. Κουπριάνοβα, είπε ότι οι Έλληνες δεν πήραν το μέρος καμιάς εκ των δύο αντίπαλων πλευρών και φοβούνται πολύ για το ενδεχόμενο εμφυλίου στη χώρα.

    «Μένω ακριβώς στο κέντρο και τα παράθυρα του διαμερίσματός μου βλέπουν την κεντρική πλατεία. Όλα τα γεγονότα των δύο ημερών έγιναν μπροστά μου, σαν σε σκηνή θεάτρου», περιέγραψε χωρίς, ωστόσο, να διακρίνεται ιδιαίτερος φόβος ή αγωνία στη φωνή της.

    Σε ολόκληρη την επικράτεια του Κιργιστάν ζουν περίπου 1.000 άνθρωποι ελληνικής καταγωγής, ενώ πριν από το 1991 (σσ. οπότε ξεκίνησε η μαζική παλιννόστηση στην Ελλάδα), έμεναν μόνο στην τότε πρωτεύουσα, Φρούνζε, περισσότεροι από 3.000 Έλληνες.

    -

    [04] "Αλλαγές στην κυβέρνηση"

    Να κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση, πρότεινε στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, και να αξιοποιήσει τον Λουκά Παπαδήμο, για τον οποίο είπε ότι θα είναι «πειστικότερος» από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο κ. Καρατζαφέρης, τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου δίνει την εικόνα ότι είναι πρωθυπουργός δύο κυβερνήσεων κι αυτό είναι το πιο «επικίνδυνο». «Υπάρχει το παλιό και το μοντέρνο ΠΑΣΟΚ, που τρώγονται μεταξύ τους, και κάποια στελέχη διεκδικούν ρόλο Λαφοντέν», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Σε ερώτηση αν γνωρίζει ποιος έκανε την ανώνυμη «δήλωση» σε γερμανική ιστοσελίδα, που ανέβασε τα σπρεντς, απάντησε ότι «πρέπει να είναι υπουργός ή σύζυγος υπουργού». Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν εννοεί τον Γεράσιμο Αρσένη και απάντησε πως ο κ. Αρσένης δεν είναι ο μόνος σύζυγος υπουργού. Πρόσθεσε πως το θέμα δεν είναι να πει η κυβέρνηση ποιος έκανε τη δήλωση, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά πώς είναι δυνατό με τρεις λέξεις κάποιος να ανεβάζει τα σπρεντς κατά 50%.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις σωστές επιλογές της κυβέρνησης και να στηλιτεύει τις λανθασμένες. «Ο κ. Παπανδρέου έχει καλό αυτί, προσπαθεί, το παλεύει, αλλά ο αγώνας είναι σκυταλοδρομία και πρέπει να αλλάξει δρομείς», επισήμανε.

    Για τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι σήμερα «ελέγχει μόνο ένα μέρος του κόμματος και πρέπει να είμαστε ανεκτικοί μέχρι το συνέδριο για να δούμε αν θα ελέγξει το σύνολο του».

    Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε χειρισμούς που θα μπορούσαν να ήταν καλύτεροι. Χαρακτήρισε «πενιχρά» τα αποτελέσματα της διεθνούς περιοδείας του πρωθυπουργού, ενώ για τη Συμφωνία των Βρυξελλών είπε ότι δεν κατάλαβε τι αποκόμισε η Ελλάδα. Τάχθηκε κατά της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, αλλά «υπέρ της διερεύνησης των όρων, που θα μας έθετε, αν προσφεύγαμε, ώστε να διεκδικήσουμε το καλύτερο».

    Για την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, στην Τουρκία, είπε ότι «συρόμαστε» σε διάλογο, αφού μας «τρόμαξε» η γειτονική χώρα και με την άλλη πλευρά «πιο ισχυρή».

    Σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, έχει την αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ή κάτι τέτοιο, που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, και περιμένουμε να το αποδεχθεί και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Γκρούεφσκι.

    Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου ο κ. Καρατζαφέρης επισήμανε ότι για τον δήμο Αθηναίων το ΛΑΟΣ σκέφτεται σοβαρά να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Ψωμιάδη (έχει προγραμματίσει για σήμερα συνάντηση μαζί του) και στον δήμο Θεσσαλονίκης είπε ότι τα 12 χρόνια του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στη δημαρχία είναι «αρκετά» και πρέπει να δοθεί ευκαιρία σε άλλο πρόσωπο.

    [05] Συναντήσεις στην 'Αγκυρα

    Δυο ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες που είχαν σήμερα στην Άγκυρα ο Αναπληρωτής Υπουργός τωνΕξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Οι δύο υπουργοί σε δηλώσεις αναφέρθηκαν στις ''πολύ σημαντικές αποφάσεις'' που ελήφθησαν καθώς και στο ιδιαίτερα θερμό κλίμα των συνομιλιών τους και ανακοίνωσαν την επίσπευση της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Μαϊου, αλλά και νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν, η προετοιμασία της οποίας ξεκίνησε σήμερα, προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τη Σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (High Level Cooperation Council) στο οποίο θα μετέχουν δέκα υπουργοί από κάθε πλευρά και συγκεκριμένα οι υπουργοί Εξωτερικών,Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Μεταφορών και Επικοινωνιών,Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη,Παιδείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών Δ. Δρούτσας τόνισε ότι ''με τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αναβαθμίζεται η συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας,ενώ αξιοποιείται η εμπειρία που αποκτήθηκε και έβαλε τις βάσεις για τη συνεργασία αυτή κατά την περίοδο 1999-2004''.

    Ο Δ. Δρούτσας έκανε λόγο για μια σοβαρή και συστηματική αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών, πράγμα που σημαίνει οτι ''Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από κοινού''.

    Εξ άλλου, όπως δήλωσε ο Α. Νταβούτογλου, μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης των πρωθυπουργών Γ. Α. Παπανδρέου και Ρ. Τ. Ερντογάν, υπολογίζεται ότι θα έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές των υπουργών των δύο πλευρών ''ώστε να είμαστε έτοιμοι για τη σύσταση αυτού του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας, το οποίο, αν απαιτηθεί,θα είναι σε θέση να διευρυνθεί''.

    ''Προσβλέπουμε σε πλήρη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Για την προώθηση και τη συνέχιση της συνεργασίας που είχαμε ξεκινήσει, προβλέπουμε την πραγματοποίηση δύο συναντήσεων ετησίως για την εξέλιξη της πορείας των συζητήσεων, ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας'',δήλωσε ο κ.Νταβούτογλου.

    Σημείωσε δε ότι πέραν αυτού αν απαιτηθεί κάποια έκτακτη συνάντηση για να ληφθούν αποφάσεις, θα πραγματοποιείται και κατ' αυτόν τον τρόπο ''θα μπορούμε να ελέγχουμε τις εξελίξεις που θα σημειώνονται''.

    Επίσης ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι πέρα από τις τακτικές συναντήσεις, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για να εξετάζεται η πορεία των συνομιλιών, προγραμματίζονται και ανταλλαγές διπλωματικών αποστολών, έτσι ώστε θα τοποθετηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο μοντελο.

    Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός, στην Αγκυρα συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές και μάλιστα ο επόμενος γύρος τους να πραγματοποιηθεί, το συντομότερο δυνατό και πρίν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

    Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της ομάδας της ελληνικής πλευράς τοποθετείται ο Πρέσβης επι τιμή Παύλος Αποστολίδης.

    ''Είμαστε χαρούμενοι που θα εντατικοποιηθούν οι διερευνητικές συνομιλίες, εύχομαι να είναι για το καλό όλων και χαίρομαι που η ελληνική πλευρά τοποθέτησε στη θέση αυτή έναν έμπειρο διπλωμάτη'', σημείωσε από πλευράς του ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος ανακοίνωσε από την πλευρά του τον τούρκο επικεφαλής, πρέσβη Αχμέτ Σινιρλίογλου.

    Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η χώρα του επιθυμεί καλή συνεργασία με την Ελλάδα και μάλιστα αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση,λέγοντας χαρακτηριστικά:

    ''Μοιάζει με σεισμό. Στους σεισμούς εμείς οι δύο χώρες ξέρουμε να δίνουμε τα χέρια, να βοηθάμε και γι αυτό είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα. Η τύχη μας είναι κοινή και από κοινού θα φτιάξουμε ένα κοινό μέλλον''.

    Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

    Εξ άλλου, πέντε τομείς που αφορούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανακοινώθηκαν από τους δύο Υπουργούς σήμερα στην Αγκυρα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Δρούτσας, τέτοια μέτρα συμβάλουν στην ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χώρών.

    Συγκεκριμένα αφορούν:

    1.- Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της σύμπραξης για την ειρήνη (ΝΑΤΟ) με τη συμμετοχή χωρών - μελών της Σύμπραξης για την Ειρήνη, στα εκπαιδευτικά κέντρα Ελλάδας -Τουρκίας.

    2.-Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους Αρχηγούς Επιτελείων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων.

    3.- Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ για εκπαιδευτικούς λόγους.

    4.-Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.

    5.-Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκές μελέτες, σεμινάρια, συμπόσια και εκδόσεις άρθρων σε στρατιωτικά περιοδικά και επιθεωρήσεις των δύο χώρών) μεταξύ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των σπουδαστών, καθώς και μεταξύ των Σχολών Επιτελών.

  • ** Ο κ. Δ. Δρούτσας πρόκειται, επίσης, να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Χθες, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση είναι πάντοτε δίπλα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο δύσκολο έργο που επιτελεί, και τόνισε ότι στις συνομιλίες στην Άγκυρα, η ελληνική πλευρά θα θέσει τα θέματα των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου, που αποτελούν και "υποχρεώσεις της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ".

    [06] Υπεγράφη η νέα START

    Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψαν σήμερα στο Κάστρο της Πράγας τη νέα συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, αντικαθιστώντας την παλαιά συνθήκη START που κληροδότησε στον κόσμο ο Ψυχρός Πόλεμος.

    Η ιστορική υπογραφή πραγματοποιήθηκε ένα περίπου χρόνο αφότου ο Ομπάμα εξέθεσε το όραμά του για έναν κόσμο απαλλαγμένον από πυρηνικά όπλα στις πύλες του ίδιου κάστρου.

    Με τη συνθήκη αυτή, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται να περιορίσουν τον αριθμό των πυρηνικών τους κεφαλών σε 1.550 η καθεμιά, δηλαδή μια μείωση 74%. Η συνθήκη START υπογράφηκε το 1991 και εξέπνευσε στα τέλη του 2009.

    Η υπογραφή της νέας συνθήκης άνοιξε μία νέα σελίδα θέτοντας τέλος στην επιδείνωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, και τώρα οι δύο χώρες συνεργάζονται για να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ μετά την υπογραφή της νέας συνθήκης.

    "Μαζί σταματήσαμε αυτή την πορεία", είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: "Εργαζόμαστε μαζί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιβάλουμε αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν και δεν πρόκειται να ανεχθούμε ενέργειες που εμπαίζουν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών (NPT)".

    Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι επιθυμεί ένα "σοβαρό διάλογο" με τη Μόσχα στο καίριο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας.

    Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με τις ΗΠΑ για το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως είναι δυνατή η επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

    Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ακόμα πως και άλλες πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών όπλων που υπάρχουν στον κόσμο.

    Σχετικά με το Ιράν, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με το είδος των κυρώσεων που θα μπορούσαν να επιβληθούν στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπήρξαν ειλικρινείς και ανοικτές.

    Πριν από την υπογραφή, οι πρόεδροι Μεντβέντεφ και Ομπάμα είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, όπου συζήτησαν το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, για το οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει την υποστήριξη της Μόσχας προκειμένου ο ΟΗΕ να αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλά το θο ζήτημα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.

    Η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη αποτελεί "αγκάθι" στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις εδώ και αρκετά χρόνια. Η Ουάσινγκτον πάγωσε το Σεπτέμβριο ένα πρώτο πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας το οποίο είχε επικρίνει η Ρωσία αλλά η Μόσχα επαναλαμβάνει ότι διατηρεί ακόμη "σοβαρά ερωτήματα" όσον αφορά τη νέα έκδοση του προγράμματος.

    Αν ο Μεντβέντεφ αναχωρήσει από την πρωτεύουσα της Τσεχίας εντός της ημέρας, ο Ομπάμα θα μείνει ακόμη μια ημέρα, κυρίως για το δείπνο με τους 11 ηγέτες χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ που σήμερα μετέχουν στην Ατλαντική Συμμαχία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 April 2010 - 12:30:38 UTC