Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΕ για ρατσιστικά συνθήματα
  • [02] "Ανοίγουν τα Τέμπη πριν το Πάσχα"
  • [03] Πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα
  • [04] Θερινή ώρα από αύριο
  • [05] "Ωρα της Γης 2010" - Σβήνουμε τα Φώτα
  • [06] Απεργούν για το πλαφόν
  • [07] Ναυάγιο από έκρηξη

  • [01] ΕΔΕ για ρατσιστικά συνθήματα

    Στη διάθεση της Υπηρεσίας του ετέθη από τον αρχηγό του Λιμενικού, αντιναύαρχο Αθανάσιο Μπούσιο, ο επικεφαλής του αγήματος των βατραχανθρώπων, οι οποίοι, παρελαύνοντας στο Σύνταγμα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά Τούρκων και Αλβανών.

    Η εντολή δόθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς, όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο σχετικού βίντεο, που αναρτήθηκε σε σελίδες του Διαδικτύου, οι 36 βατραχάνθρωποι του αγήματος, ανήκουν στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

    Παράλληλα, διετάχθη η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να εξακριβωθούν πλήρως τα αίτια και οι συνθήκες του συμβάντος.

    [02] "Ανοίγουν τα Τέμπη πριν το Πάσχα"

    Τις επόμενες ώρες ενδέχεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για το άνοιγμα των Τεμπών, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού, Γιάννη Μαγκριώτη.

    «Έχουμε ως στόχο τα Τέμπη να ανοίξουν πριν από το Πάσχα, σε αυτόν το στόχο παραμένουμε. Πιστεύουμε πως οι εργασίες, που έχουν γίνει και από την αξιολόγηση και εκτίμηση όλων των πλευρών, μπορούν με τις ανάλογες διαρρυθμίσεις, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση. Σήμερα, τα Τέμπη είναι πολύ πιο ασφαλή από ό,τι πριν τη βραχόπτωση. Η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα και με τους ειδικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες και την Εγνατία ΑΕ, που από την πλευρά της πολιτείας, εποπτεύει το έργο, εκτιμούμε ότι τις επόμενες ώρες ίσως είναι δυνατόν να υπάρξουν και οι τελικές ανακοινώσεις», επισήμανε ο υφυπουργός.

    Ο κ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε το νομό Σερρών, όπου εξέτασε την εξέλιξη των έργων της Εγνατίας οδού, στον άξονα Προμαχώνας - Δερβένι, ενώ μετείχε σε ευρεία σύσκεψη με πολιτικούς εκπροσώπους και φορείς του τόπου, οι οποίοι του υπέβαλαν αιτήματά για έργα οδοποιίας και υποδομών, που αφορούν το νομό.

    «Ο οδικός άξονας Εγνατίας οδού είναι ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία με την κεντρική Ευρώπη», είπε ο κ. Μαγκριώτης και πρόσθεσε ότι «πρέπει και η Βουλγαρία από την πλευρά της να συμβάλει σε αυτό το θέμα».

    Ο κ. Μαγκριώτης, κατά τη σύσκεψη, αναφέρθηκε σε συμπληρωματικό πρόγραμμα συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, από εθνικούς πόρους, που θα αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση μικρών και μεσαίων έργων στην περιφέρεια, εκ των οποίων, όπως είπε, τα 500 εκ. ευρώ θα δοθούν για έργα οδικής ασφάλειας και τα 500 εκ. για αντιπλημμυρικά έργα και τη διαχείριση υδάτινων πόρων. Βασική προϋπόθεση, όπως τόνισε, είναι οι καταρτισμένες μελέτες, που θα κατατεθούν από τους νομούς.

    Εξάλλου, «αδιανόητη» χαρακτήρισε ο υφυπουργός, την έλλειψη περιφερειακής οδού στην πόλη των Σερρών, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ πρότεινε τη συνεργασία των τριών νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας, ώστε να συνταχθεί από κοινού μία μελέτη για την διεκδίκηση, χρηματοδότησης και την πραγμάτωση του οδικού άξονα Ε61 από την Εγνατία Α.Ε.

    [03] Πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

    Σε ισχύ τέθηκε το διευρυμένο πασχαλινό ωράριο λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, και θα έχει ως εξής:

    Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 και από Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλη Πέμπτη θα λειτουργήσουν τα καταστήματα 09:00 - 21:00, Μεγάλη Παρασκευή 2 Απριλίου 2010 θα λειτουργήσουν τα καταστήματα 13:00 - 19:00 μμ και το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 09:00 - 16:00 μμ, ενώ το Μεγάλο Σάββατο 3 Απριλίου 2010 τα καταστήματα θα λειτουργήσουν 09:00 - 15:00 μμ.

    Διευκρινίζεται ότι, τα καταστήματα Αθηνών θα λειτουργήσουν: το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα ενώ τονίζεται ότι, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται διαφορετική ώρα πρωινής έναρξης, όπου αυτή ισχύει (Πειραιάς ή αλλού).

    Τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2010, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Από την Τρίτη 6 Απριλίου 2010, επανέρχεται το κανονικό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

    [04] Θερινή ώρα από αύριο

    Μία ώρα μπροστά θα πρέπει να μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα.

    Έτσι, στις 03.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04.00.

    Το μέτρο αυτό, που θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (31/10/2010), εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ (άρθρο 4) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανoυαρίου 2001.

    [05] "Ωρα της Γης 2010" - Σβήνουμε τα Φώτα

    Στις 8.30 το βράδυ και για μια ώρα σβήνουμε τα φώτα μεταδίδοντας το μήνυμα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η "Ωρα της Γης 2010" είναι μια συμβολική κίνηση στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η συμμετοχή και η υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών είναι σημαντική.

    Η "Ώρα της Γης" ξεκίνησε στο Σίδνεϊ το 2007, όταν 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης έσβησαν τα φώτα για 60 λεπτά, ως μήνυμα για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Έκτοτε επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο.

    Στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 115 χώρες που συμμετέχουν στη φετινή «Ώρα της γης» βρίσκεται η Ελλάδα, σε μια άτυπη παγκόσμια κατάταξη χωρών ως προς τη συμμετοχή των πόλεων και φορέων τους στο θεσμό. Συγκεκριμένα 247 δήμοι, κοινότητες και νομαρχίες δήλωσαν μέχρι στιγμής ηλεκτρονικά την πρόθεσή τους να συσκοτίσουν για μία ώρα, από τις 8.30 ως τις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου, γνωστά μνημεία τους. Την πρωτοβουλία στηρίζει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Πέρσι οδηγούσαμε την κούρσα μέχρι την παραμονή της «Ώρας της γης» και την τελευταία στιγμή μας πέρασαν οι Φιλιππίνες. Βέβαια, αυτή η κινητοποίηση είναι η ευγενέστερη όλων, συνεπώς είδαμε με χαρά την έντονη συμμετοχή μιας τέτοιας χώρας» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς, Γιώργος Βελλίδης και τονίζει ότι συνήθως την τελευταία μέρα κορυφώνεται η συμμετοχή των φορέων.

    Τα φώτα θα κλείσουν στον Παρθενώνα, το Λευκό Πύργο, τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, το Παλαμίδι στο Ναύπλιο αλλά και στο Κολοσσαίο της Ρώμης, την απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου, την πύλη του Βραδεμβούργου στο Μόναχο, τον Πύργο της Πίζας και τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

    «Η πράξη του να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα είναι συμβολική. Έχει το χαρακτήρα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για το τι σημαίνει κλιματική αλλαγή και το πόσο μπορεί να βοηθήσει η εξοικονόμηση ενέργειας στην κατεύθυνση αυτή. Από εκεί και πέρα είναι και μια παγκόσμια συστράτευση προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων τα οποία καλούνται επιτέλους και σύντομα να πάρουν υπεύθυνες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα νέο νομικό πλαίσιο προστασίας του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή» προσθέτει ο κ. Βελλίδης.

    [06] Απεργούν για το πλαφόν

    Με κινητοποιήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα απειλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων μετά την απόφαση για την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα σε οκτώ νομούς της χώρας.

    Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι πρατηριούχοι της Κρήτης την Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη οπότε τα συνδικαλιστικά τους όργανα θα συνεδριάσουν και πάλι για να καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες τους διεκδικώντας την απόσυρση του πλαφόν που έχει τεθεί στις τιμές των καυσίμων και την επαναφορά του μόνο εφόσον καλύπτει όλα τα στάδια διακίνησης των πετρελαιοειδών.

    Χθες συνεδρίασαν τα προεδρεία των Ενώσεων Πρατηριούχων Κρήτης και της ΠΟΠΕΚ. Ακολούθησε Γενική Συνέλευση των βενζινοπωλών του Ηρακλείου κατά την οποία επισημάνθηκε πως μόνο μέσα από μια μαζική απεργία θα διαπιστώσει η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία πως υπάρχει πρόβλημα με το πλαφόν ώστε να μπει σε διαδικασία απόσυρσης του.

    [07] Ναυάγιο από έκρηξη

    Στους 46 βρίσκεται ο αριθμός των ναυτικών που αγνοούνται μετά από την έκρηξη που σημειώθηκε στο πολεμικό πλοίο της Νοτίου Κορέας, σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο.

    "Πενήντα οκτώ ναυτικοί διασώθηκαν και 46 άλλοι αγνοούνται" δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι οι δύτες που δρουν στην περιοχή προσπαθούν να προσδιορίσουν τα αίτια της καταστροφής.

    "Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ενώ ένας άλλος στρατιωτικός δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη για εμπλοκή της Βορείου Κορέας.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης κυβερνητικής συνάντησης ότι πρέπει να διερευνηθούν όλα τα αίτια που μπορεί να προκάλεσαν τη βύθιση του πολεμικού πλοίου κοντά στα σύνορα με τη Βόρειο Κορέα.

    Σύμφωνα όμως με το τηλεοπτικό κανάλι MBC TV, το οποίο επικαλείται πηγές του υπουργείου Άμυνας της Νοτίου Κορέας η εμπλοκή της Βορείου Κορέας στη βύθιση του πλοίου θεωρείται μάλλον απίθανη. Οι υπεύθυνοι ερευνούν τη πιθανότητα ύπαρξης διαρροής στο πλοίο.

    "Κάθε πιθανότητα πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα των αιτίων" ανέφερε ανακοίνωση της προεδρίας της Νοτίου Κορέας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 March 2010 - 7:30:22 UTC