Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύλληψη για υπόθεση τρομοκρατίας
  • [02] Ψηφίστηκε το ν/σ για το ΕΣΠΑ
  • [03] Ασθενείς σεισμικές δονήσεις στην Πάτρα
  • [04] Φήμες εμπλέκουν τον Πάπα
  • [05] Παλιά αντικείμενα αποκτούν δεύτερη ζωή στα χέρια ενός καλλιτέχνη
  • [06] "Νέα βάρβαρα μέτρα"
  • [07] Ικανοποίηση από τον ΛΑ.Ο.Σ
  • [08] "Κρίση συνοχής στην ΕΕ"
  • [09] Σύγκληση της Ιεραρχίας
  • [10] Πασχαλινό ωράριο
  • [11] Νέο κεντροδεξιό Κόμμα

  • [01] Σύλληψη για υπόθεση τρομοκρατίας

    Ένα ακόμα άτομο που φέρεται από την αστυνομία ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της τρομοκρατίας που αφορά το σπίτι της οδού της 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι συνελήφθη χθες το μεσημέρι στο Βόλο από αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

    Πρόκειται για έναν 22χρονο φοιτητή σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τα πρώτα έξι που εκδόθηκαν για την υπόθεση και αναζητούνταν. Σύμφωνα με την αστυνομία το ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί με βάση δακτυλικό αποτύπωμα του 22χρονου που είχε βρεθεί σε πλακάκι του μπάνιου στο σπίτι του Χαλανδρίου.

    [02] Ψηφίστηκε το ν/σ για το ΕΣΠΑ

    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στα άρθρα του και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του ΕΣΠΑ 2007 - 2013.

    Καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψήφισε ο ΛΑΟΣ. Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε ως άρθρο 14, η ρύθμιση για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

    Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τόνισε ότι με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αναλαμβάνεται η μεγάλη ευθύνη:

    « - Να κινητοποιήσουμε, επιτέλους, όλους τους φορείς, ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ από τα 9,8 δισ.

    - Να αποδεσμεύσουμε τους πόρους έγκαιρα στην ελληνική περιφέρεια και να την προετοιμάσουμε για τον νέο αυτοδιοικητικό της ρόλο, που είναι -προπάντων- αναπτυξιακός.

    - Να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους αποτελεσματικά, ως καταλύτη για την πραγματική παραγωγή και την προστιθέμενη αξία για τον τόπο».

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η υπουργός στη ρύθμιση, που αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι και στον τομέα αυτόν επιχειρείται μεγάλη τομή στο σύστημα φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης υγείας στο σύνολό της για την εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Η υπουργός ανέφερε, μάλιστα, ότι η εκτιμώμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα είναι πάνω από 1,3 δισ. και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και περαιτέρω εξοικονόμηση με την εφαρμογή της νέας λίστας, η οποία θα υπογραφεί πριν το Πάσχα.

    Τον φόβο ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν επιταχύνει, αλλά επιβραδύνει, τις διαδικασίες για τη συμπλήρωση των έργων στο Δ΄ ΚΠΣ, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, καθώς «αντί να λειτουργήσει πυρετωδώς η κυβέρνηση, αυτό το πεντάμηνο δεν κατέστη ελπιδοφόρο για την ανάπτυξη του τόπου». Αναφερόμενος, δε, στη ρύθμιση για την τιμολόγηση του φαρμάκου, εκτίμησε ότι ενώ κινείται προς μια σχετικά σωστή κατεύθυνση και πράγματι λαμβάνονται αποφάσεις, «έτσι όπως διαμορφώνεται το πολυσχιδές σκηνικό για την αντιμετώπιση της φαρμακευτικής πολιτικής», τα αποτελέσματα κι εδώ δεν θα είναι αυτά που πρέπει.

    «Εξαιρετικής σημασίας επιλογή», χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, τονίζοντας πως με τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων και των πολιτών κι αν εφαρμοστούν όλες οι πολιτικές φαρμάκου, το αποτέλεσμα θα είναι τόσο εντυπωσιακό, που «θα τρίβουμε τα μάτια μας».

    Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν. Καραθανασόπουλο να τονίζει πως «αντί να συζητούμε τι είναι το ΕΣΠΑ και τι προσανατολισμούς έχει, συζητούμε το πώς θα το διαχειριστούμε», καθώς -όπως ανέφερε- θα αποκαλύπτονταν ότι δεν ισχύουν αυτά τα περί «επανάστασης» στην ελληνική κοινωνία.

    Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αστ. Ροντούλης εξέφρασε επιφύλαξη για το αν δημιουργείται με τη ρύθμιση ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός παραγωγής λαθών, λόγω συνεχών ανατιμολογήσεων.

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης μίλησε για μια «παραγωγική έρημο», η οποία κλιμακώνεται προσθέτοντας επικαλούμενος την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία θα έχουμε ανάπτυξη -2.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τροποποίηση που προκάλεσε η υπουργός Οικονομίας, παρατείνεται έως τις 31 Μαϊου του 2010 η προθεσμία για την υποβολή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στις τράπεζες από τις επιχειρήσεις, που έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο ΤΕΜΠΜΕ.

    [03] Ασθενείς σεισμικές δονήσεις στην Πάτρα

    Ασθενείς σεισμικές δονήσεις γίνονταν αισθητές καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Πάτρα και σε γειτονικές περιοχές. Οι δονήσεις αυτές συνοδεύονταν και από υπόκωφη βοή, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ανησυχία σε αρκετούς κατοίκους.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, οι σεισμοί είχαν πολύ μικρή ένταση, δηλαδή κάτω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά ήταν επιφανειακοί και ως εκ τούτου γίνονταν αντιληπτοί από τους κατοίκους.

    Μάλιστα, δεν ήσαν λίγοι αυτοί που προτίμησαν να περάσουν τη νύχτα μακριά από τα σπίτια τους.

    Οι σεισμικές δονήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης και γίνονταν αισθητές μέχρι και τις 7.00 το πρωί της Παρασκευής.

    [04] Φήμες εμπλέκουν τον Πάπα

    Σύμφωνα με άρθρο των Νew York Times, που αναδημοσιεύεται από την διαδικτυακή πύλη της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, «γνωστοί αμερικανοί ιερείς, αλλά και ο Γιόζεφ Ράτσιγκερ - πριν εκλεγεί πάπας - μαζί με τον σημερινό υπουργό των εξωτερικών της Αγίας 'Εδρας Ταρτσίζιο Μπερτόνε, συνέβαλαν στην συγκάλυψη ενοχοποιητικών στοιχείων σε βάρος ιερέα που κατηγορήθηκε για παρενόχληση διακοσίων και πλέον ανηλίκων».

    Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τον ιερέα Λόρενς Μάρφι, ο οποίος εργάσθηκε σε καθολικό σχολείο για κωφάλαλα παιδιά, στην πολιτεία του Γουϊσκόνσιν, από το 1950 μέχρι το 1977.

    Σύμφωνα με τους New York Times, το 1996, ο τότε καρδινάλιος Ράτσιγκερ - πρόεδρος της επιτροπής «για την ορθότητα της πίστεως - επέλεξε να μην απαντήσει σε δυο γράμματα που του είχαν αποσταλεί από τον καθολικό αρχιεπίσκοπο της πόλης Μιλγουόκι, στα οποία γινόταν αναφορά στην απαράδεκτη συμπεριφορά του εν λόγω ιερέα.

    Οκτώ μήνες αργότερα, ο καρδινάλιος Μπερτόνε έδωσε οδηγίες να ξεκινήσει μια άκρως απόρρητη εκκλησιαστική δίκη, αλλά η όλη διαδικασία, μετά από λίγο καιρό, σταμάτησε.

    Μόλις, ουσιαστικά, ο Λόρενς Μάρφι απέστειλε γράμμα στον καρδινάλιο Ράτσιγκερ - προσθέτουν οι New York Times - στο οποίο τόνιζε ότι «η όλη υπόθεση είχε πλέον παραγραφεί και, γι αυτό, ζητούσε να μπορέσει να περάσει την ζωή που του απέμενε με ιερατική αξιοπρέπεια».

    «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να δείχνει ότι επεβλήθη, τελικά, κάποια τιμωρία στον συγκεκριμένο ιερέα», προσθέτει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

    Ο πατέρας Μάρφι μετατέθηκε,απόρρητα, πάντα, σε άλλα καθολικά σχολεία και ενορίες, όπου και παρέμεινε μέχρι που απεβίωσε, το 1998.

    Ο εκπρόσωπος του Βατικανού,πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, σε ανακοινωθέν του, εξηγεί σήμερα ότι στην απόφαση να μην τιμωρηθεί ο Μάρφι, «μέτρησαν η κακή κατάσταση της υγείας του κληρικού και η απουσία νέων κατηγοριών σε βάρος του».

    Ο Λομπάρντι πρόσθεσε ότι «πρόκειται, όντως, για τραγική περίπτωση, την οποία, όμως, το Βατικανό πληροφορήθηκε μόλις το 1996, πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών ερευνών».

    Χθες, ακτιβιστές του αμερικανικού συνδέσμου Σναπ (που μάχεται κατά των κρουσμάτων παιδεραστίας μέσα στην Καθολική εκκλησία), πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στα σύνορα Ιταλίας - Βατικανού, κατακρίνοντας την στάση του πάπα Βενέδικτου στην όλη υπόθεση.

    «Δόθηκε, σαφώς, προτεραιότητα στην προστασία της Εκκλησίας», γράφουν οι New York Times.

    Η αμερικανική εφημερίδα μπόρεσε να ασχοληθεί σε βάθος με την ιστορία αυτή, βασιζόμενη σε αποδεκτικά στοιχεία που της παρέδωσαν πέντε άνδρες, οι οποίοι κατήγγειλαν την καθολική επισκοπή του Μιλγουόκι, διότι «υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση πολύ πριν ενηλικιωθούν».

    [05] Παλιά αντικείμενα αποκτούν δεύτερη ζωή στα χέρια ενός καλλιτέχνη

    Μπορεί οι δισκέτες να θεωρούνται ξεπερασμένο μέσο αποθήκευσης δεδομένων, τα βαρέλια να απουσιάζουν πλέον από τις αποθήκες των σπιτιών και οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές να μην έχουν καμία αξία μπροστά στις νέου τύπου, οικολογικές, ωστόσο τα παραπάνω αντικείμενα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής, χάρη στον καλλιτέχνη, Γιώργο Κοσμίδη.

    Υλικά παλιά και χρησιμοποιημένα μετατρέπονται σε ευφάνταστες συνθέσεις- έργα τέχνης στα χέρια του Θεσσαλονικιού δημιουργού. Κομμάτια ξύλου, μεταλλικά εξαρτήματα, σύρματα, σκοινιά, καπάκια, γυάλινα αντικείμενα, υφάσματα και κουτιά αναψυκτικών αποκτούν νέα οντότητα και επαναπροσδιορίζονται στα έργα τέχνης του Γιώργου Κοσμίδη. Στη διαδικασία αυτή "πρωταγωνιστούν" και νέα, ακόμα πιο ευφάνταστα, υλικά: πλακέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών, δισκέτες αποθήκευσης αρχείων, τμήματα ηλεκτρικών συσκευών, ακόμα και πόμολα πόρτας!

    Κινητήρια δύναμη του Γιώργου Κοσμίδη για την παραπάνω δραστηριότητα αποτελεί η ανάγκη της ανακύκλωσης.

    "Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα ανακυκλώσιμα υλικά, όταν διαπίστωσα πως πολλά από αυτά πετιούνται, ενώ θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμα", εξηγεί ο ίδιος στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. Μάλιστα, προσθέτει ότι η ενασχόλησή του με τα συγκεκριμένα υλικά είναι τόσο εκτενής που πλέον χρησιμοποιεί μόνο αντικείμενα σε δεύτερη χρήση για τη δημιουργία έργων τέχνης. "Η πραγματική ανακύκλωση επιτυγχάνεται μόνο όταν αρχίσεις να επαναχρησιμοποιείς την πλειονότητα των αντικειμένων που συνθέτουν την καθημερινότητά σου", τονίζει.

    Ο Γιώργος Κοσμίδης εμπνέεται τα θέματά του από τη φύση, κυρίως από τη θάλασσα. Δημιουργεί νεκρές φύσεις, ζώα και ανθρώπινες φιγούρες. Τα ευτελή υλικά παίρνουν σχήμα και μορφή και μετατρέπονται σε εικόνες και κατασκευές. Αγαπημένο του θέμα είναι τα κάθε είδους καράβια, που τον απασχόλησαν σε πληθώρα εκθέσεων.

    Οι δυσκολίες του εγχειρήματός του είναι αρκετές, κυρίως πρακτικές. "Εκτός από καλλιτέχνης, έπρεπε να γίνω τεχνίτης και οξυγονοκολλητής για να εντάξω τα ανακυκλώσιμα υλικά στις εικαστικές συνθέσεις μου", υπογραμμίζει. Τα εμπόδια που συναντά διαγράφονται, ωστόσο, αμέσως από τη μνήμη του, όταν καταφέρνει να μετατρέψει φαινομενικά ασύνδετα υλικά σε ένα αρμονικά δεμένο έργο. "Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός πως, όταν κοιτάξεις ένα έργο μου από κοντά διακρίνεις όλα τα επιμέρους κομμάτια μίας σύνθεσης, αλλά μόλις απομακρυνθείς λίγο το μάτι "αιχμαλωτίζεται" από ένα τέλειο καράβι ή μία τέλεια φιγούρα", λέει.

    Ο Γιώργος Κοσμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική ως αυτοδίδακτος δημιουργός παραδίδοντας στο κοινό αρχικά ακουαρέλες. Έργα του εκθέτει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις από τις αρχές της δεκαετίας του '70. Το 1998 παρουσίασε για πρώτη φορά σειρά κατασκευών με θέμα τα καράβια χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά. "Έκανα την πρώτη μου έκθεση σε μία εποχή που ο όρος ανακύκλωση δεν είχε μπει ακόμα στη ζωή μας", εξηγεί.

    Αυτή την περίοδο έχει ως στόχο του να αναδημιουργήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τη βοήθεια τμημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών!

    Επίσης, από το 2002 διδάσκει σε παιδιά (ακόμα και ενήλικες) την τέχνη των κατασκευών με ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Ζητά από τους μαθητές του να σκεφτούν διπλά πριν αποφασίσουν να πετάξουν ένα καλαμάκι, ένα χαρτί περιτυλίγματος ή μία συσκευασία. Έτσι, τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία της συλλογής αντικειμένων στα σπίτια τους, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπουν σε έργα. "Η καλύτερη πρακτική για να συνειδητοποιήσουν οι μικρότεροι τη σημασία της ανακύκλωσης είναι να εμπνευστούν από τα άχρηστα υλικά και να τους δώσουν νέα πνοή", τονίζει ο κ. Κοσμίδης.

    Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετάσχει και στο φετινό πρόγραμμα της διοργάνωσης "Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας" με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, που θα γίνει στις 18 Απριλίου, στο ισόγειο του περιπτέρου 1 της ΔΕΘ.

    Κείμενο: Κουζινοπούλου Μ.

    [06] "Νέα βάρβαρα μέτρα"

    "Δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από τη συμφωνία που επήλθε στην ΕΕ και για την οποία πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και η ΝΔ. Δεν αφορά το λαϊκό συμφέρον. Κρύβει πίσω της νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό, κερδισμένοι και πάλι θα είναι οι τραπεζίτες και γενικά η πλουτοκρατία. Καμία συναίνεση στη λαίλαπα, λαϊκή συσπείρωση και δράση, πόλεμος στον πόλεμο των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει:

    "Η κυβέρνηση εν μέσω οξυμένων ανταγωνισμών, και χρησιμοποιώντας ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί την άγρια σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων αναζητά την καλύτερη δυνατή συμμαχία για λογαριασμό των στρατηγικών συμφερόντων της ελληνικής πλουτοκρατίας. Είναι καιρός να αντιληφθεί ο λαός ότι όποιο σενάριο και αν επιλεχθεί θα είναι σε βάρος του".

    [07] Ικανοποίηση από τον ΛΑ.Ο.Σ

    Δε χωράει αμφιβολία ότι το «σήμερα», μετά την απόφαση των Βρυξελλών, είναι καλύτερο από το πρόσφατο χθες. Αυτό όμως δε σημαίνει κατά καμία έννοια ότι εξασφαλίζει το «αύριο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ., σχετικά με τη συμφωνία στην ΕΕ για στήριξη της Ελλάδας και προσθέτει:

    "Η πολιτική της συναντίληψης των βασικών αναγκών του Έθνους και η από κοινού προσπάθεια, στο ποσοστό που αναλογεί στον καθένα, κτίζει τη νέα προσωπικότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό.Ο ΛΑ.Ο.Σ αισθάνεται ικανοποιημένος που η πολιτική του προσδιόρισε την εξέλιξη της εικόνας αυτής".

    [08] "Κρίση συνοχής στην ΕΕ"

    Η Ε.Ε. αδυνατεί να διαμορφώσει μια πολιτική εξόδου από την κρίση που δημιούργησε το ίδιο το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο λειτουργίας της. Μπαίνει έτσι σε μια βαθιά και παρατεταμένη πορεία αστάθειας και κρίσης της συνοχής της, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση "που με τους άστοχους χειρισμούς της "νομιμοποίησε" τη λύση του ΔΝΤ, αποδυναμώνοντας την αναζήτηση άλλων λύσεων"

    Υπογραμμίζει ότι "η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί τη μεγαλύτερη ομολογία αδυναμίας της σημερινής Ε.Ε., αλλά και προϊδεάζει για ακόμη πιο σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους και τους οικονομικά αδύνατους" και τονίζει ότι "η συμφωνία στη διαμόρφωση ενός μεικτού σχήματος "βοήθειας" προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και χωρών της Ε.Ε., σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί έναν μηχανισμό αλληλεγγύης".

    "Είναι καθήκον της ευρωπαϊκής Αριστεράς, μέσα στο σημερινό ρευστό σκηνικό της βαθιάς οικονομικής κρίσης να συμβάλει, μαζί με τους αγώνες των ευρωπαίων εργαζομένων, στη διεκδίκηση ουσιαστικών αλλαγών στην Ευρώπη προς όφελος των λαών, οι οποίοι βιώνουν με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης", καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    [09] Σύγκληση της Ιεραρχίας

    Συγκαλείται σήμερα εκτάκτως η Ιεραρχία, μετά από απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με μοναδικό αντικείμενο τα νέα φορολογικά μέτρα.

    Αναμένεται να συζητηθεί η προταση του Αρχιεπισκόπου να φορολογηθούν τα καθαρά έσοδα της Εκκλησίας, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, δήλωσε ότι "η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση να φορολογηθεί, πάντα προσέφερε, πάντα έδινε και θα εξακολουθήσει να το κάνει".

    Σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ο κ. Ιερώνυμος απάντησε, ότι όλα θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

    [10] Πασχαλινό ωράριο

    Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το διευρυμένο πασχαλινό ωράριο λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, και θα έχει ως εξής:

    Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 και από Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλη Πέμπτη θα λειτουργήσουν τα καταστήματα 09:00 - 21:00, Μεγάλη Παρασκευή 2 Απριλίου 2010 θα λειτουργήσουν τα καταστήματα 13:00 - 19:00 μμ και το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 09:00 - 16:00 μμ, ενώ το Μεγάλο Σάββατο 3 Απριλίου 2010 τα καταστήματα θα λειτουργήσουν 09:00 - 15:00 μμ.

    Διευκρινίζεται ότι, τα καταστήματα Αθηνών θα λειτουργήσουν: το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα ενώ τονίζεται ότι, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται διαφορετική ώρα πρωινής έναρξης, όπου αυτή ισχύει (Πειραιάς ή αλλού).

    Τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2010, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Από την Τρίτη 6 Απριλίου 2010, επανέρχεται το κανονικό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

    [11] Νέο κεντροδεξιό Κόμμα

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος προκειμένου να αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο χρόνια.

    Η κίνηση ενός από τους πιο πικρούς εχθρούς του Σαρκοζί αναμενόταν επί μακρόν και έρχεται καθώς το κόμμα του προέδρου UMP προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία έπειτα από μία συντριπτική ήττα στις περιφερειακές εκλογές του Σαββατοκύριακου.

    "Αποφάσισα να δημιουργήσω ένα νέο πολιτικό κίνημα το οποίο θα είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο", δήλωσε ο Βιλπέν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως η ίδρυση του κόμματος θα ανακοινωθεί επίσημα στο Παρίσι τις 19 Ιουνίου.

    Ο Βιλπέν, ένας αριστοκράτης πρώην διπλωμάτης, δήλωσε πως αισθάνεται άβολα με τις πολιτικές του Σαρκοζί και πως το κίνημά του θα υιοθετεί μία πιο κοινωνική, δίκαιη προσέγγιση.

    "Το μότο του αγώνα μας θα είναι μία δημοκρατία αλληλεγγύης", είπε.

    Η ανακοίνωση του Βιλπέν είναι ένα από τα πολλά σημάδια πως οι προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές του 2012 έχουν ήδη ξεκινήσει και πως ο Σαρκοζί, η επανεκλογή του οποίου θεωρείτο προηγουμένως σχεδόν βέβαιη, μπορεί να αντιμετωπίσει μία σκληρότερη αναμέτρηση απ΄ό,τι αναμενόταν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 March 2010 - 7:30:34 UTC