Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας"
  • [02] Στον τελικό ο Αρης!

  • [01] "Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας"

    "Έχουμε λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας" , δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όποια και να είναι η απόφαση σήμερα στην ΕΕ η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και θα συνεχίσει να κάνει το καθήκον της, ώστε να διασφαλιστεί ότι η οικονομία είναι βιώσιμη, σωστή και διαφανής και με ευημερία.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, που υποστήριξαν την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και ειδικότερα στα μέτρα που εφαρμόζονται.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, είμαστε στο σωστό δρόμο για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 και αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει πολύ θετική τάση για την ελληνική οικονομία.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι σήμερα η πρόκληση είναι σημαντική για την ενίσχυση και την ισχυροποίηση της ευρωζώνης, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη σταθεροποίηση του ευρώ και να προχωρήσουμε προς μια Ευρώπη με μεγαλύτερη ευημερία.

    Συμφωνία Γαλλίας-Γερμανίας

    Εκπρόσωπος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, ενημερώνοντας πριν από λίγη ώρα τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Γάλλος Πρόεδρος με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, επετεύχθη συμφωνία ως προς την ενδεχόμενη αρωγή προς την Ελλάδα.

    Σε γενικές γραμμές, με βάση τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου, πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα καλυφθεί από δάνεια χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.

    Αυτό το πακέτο, σημείωσε ο ίδιος εκπρόσωπος, θα υλοποιηθεί με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό τον όρο ότι θα έχει το χαρακτήρα της έσχατης λύσης.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι το κείμενο της συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί, έκτασης μιάμισι σελίδας θα τεθεί σε λίγη ώρα υπόψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όλοι συμφωνούν με αυτό.

    Σε περίπτωση συμφωνίας ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των χωρών του ευρώ, είτε πριν, είτε μετά το δείπνο.

    Μπαρόζο: Να βρεθεί λύση

    Στο μεταξύ, την έκκλησή του να βρεθεί λύση σε σχέση με την ενδεχόμενη αρωγή προς την Ελλάδα επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προσερχόμενος στο χώρο της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή μέρα είναι συν τοις άλλοις σημαντική για την Ελλάδα γιατί είναι και ημέρα της εθνικής εορτής.

    Την πεποίθηση ότι στη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ οι "27" ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν μια ευρωπαϊκή απάντηση με δεσμεύσεις για την περίπτωση της Ελλάδας, εξέφρασε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Σύνοδου Κορυφής με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Θαπατέρο: Λογική η βοήθεια στην Ελλάδα

    Ο κ. Θαπατέρο αφού χαρακτήρισε τη λύση των διμερών δανείων προς την Ελλάδα ως «λογική», τόνισε πως είναι επίσης αποδεκτή η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιμένοντας, ωστόσο, στην ανάγκη η λύση να είναι θεμελιωδώς ευρωπαϊκή.

    «Η λύση πρέπει να ξεκινά από την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός πρωθυπουργός.

    «Όταν μιλάμε για κοινό νόμισμα μιλάμε για κοινή ευθύνη»,είπε ο Θαπατέρο, τονίζοντας, προς αποφυγή παρερμηνειών, ότι «αυτό που θα κάνουμε δεν είναι να δώσουμε λεφτά στην Ελλάδα, αλλά να δανείσουμε χρήματα στην Ελλάδα τα οποία θα μας επιστρέψει με τόκους».

    Μέρκελ: Εσχατή λύση του ΔΝΤ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να υποσχεθούν στην Ελλάδα ένα δάνειο ως έσχατη λύση εάν η ίδια δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα χρέη της, δήλωσε κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

    "Προτείνω να εξετάσουμε την ιδέα ενός συνδυασμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μιας διμερούς βοήθειας", τόνισε.

    Ενα τέτοιο μέτρο θα είναι μόνο η έσχατη λύση, η οποία θα εφαρμοσθεί εάν η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη της με δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές, πρόσθεσε η Μέρκελ.

    Οι χώρες της ζώνης του ευρώ είναι διχασμένες εδώ και εβδομάδες για το ενδεχόμενο βοήθειας προς την Ελλάδα. Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κοινή γνώμη που είναι αντίθετη να πληρώσει για το ελληνικό χρέος, αρνείται εδώ και καιρό κάθε υποστήριξη και προτείνει την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εφόσον υπάρξει ανάγκη.

    Η πλειοψηφία των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, με επικεφαλής την Γαλλία, είναι υπέρ μίας λύσης καθαρά ευρωπαϊκής.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν μια συμφωνία για την βοήθεια προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων μετά το γεύμα των δυο ανδρών.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, ο κ. βαν Ρόμπεϊ προτίθεται να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής αυτήν την εβδομάδα με τις δεκαέξι χώρες της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως το ζήτησαν την Τρίτη η Γαλλία και η Ισπανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πιθανή σύσκεψη της Ευρω-ομάδας

    Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί μία σύγκληση του Eurogroup, ανέφερε γερμανός αξιωματούχος από το Βερολίνο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, αναφερόμενος στην πρόταση που διατύπωσαν την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο να πραγματοποιηθεί μία τέτοια σύσκεψη πριν από τη σημερινή σύνοδο κορυφής.

    Ο Θαπατέρο εξήγησε ότι η ιδέα ήταν από την μία πλευρά να συζητήσουν για την "οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ" και από την άλλη για να βοηθήσουν "την Ελλάδα να προχωρήσει".

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ σχεδιάζει να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Οι όροι της Γερμανίας

    Στο μεταξύ, το Βερολίνο θέτει όρους, προκειμένου να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε λεπτομερώς τους όρους για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα.

  • Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές,

  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση,

  • Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση "επιπρόσθετων εργαλείων" για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

    Μήνυμα Παπανδρέου για την εθνική επέτειο

    Σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο πρωθυπουργός τονίζει πως η 25η Μαρτίου "συμβολίζει τη δύναμη της θέλησης ενός ολόκληρου λαού να σπάει τα δεσμά του και να διεκδικεί το βασικότερο δικαίωμά του, την ελευθερία του, την ίδια του την υπόσταση".

    "Τον 1821 οι Ελληνες ξεσηκώθηκαν για να κερδίσουν την ελευθερία τους, την ανεξαρτησία της Ελλάδας, το δικαίωμά της να ορίζει την τύχη της η ίδια. 189 χρόνια μετά την αφετηρία του μεγάλου Αγώνα, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα και πάλι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Όπως βρέθηκε πολλές φορές στην Ιστορία της. Τότε το ζητούμενο ήταν η απελευθέρωσή μας από το ζυγό, τον κατακτητή.Σήμερα, είναι η απελευθέρωσή μας από όσα μας οδήγησαν στο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που ζούμε, στη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης Ιστορίας μας", επισημαίνει.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζει:

    "Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλούμαστε να δουλέψουμε μαζί, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την έξοδο από τη σημερινή κρίση και την αναγέννηση της πατρίδας μας. Για μια Ελλάδα, όπου κυριαρχεί το δίκαιο, η αλληλεγγύη, οι ίσες ευκαιρίες, η προοπτική. Είμαι βέβαιος ότι, για ακόμη μια φορά, θα σταθούμε αντάξιοι απέναντι στην Ιστορία μας. Βγαίνοντας πιο δυνατοί και πατώντας ακόμα πιο γερά στα πόδια μας. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που καλούμαστε να αποτίσουμε εμπράκτως σήμερα, σε εκείνους που πριν από 189 χρόνια πίστεψαν στο αδύνατο και κατάφεραν να το κάνουν δυνατό."

    [02] Στον τελικό ο Αρης!

    Ο Άρης γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο τα 96α γενέθλιά του, καθώς έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Καβάλα στο «Ανθή Καραγιάννη», στον αγώνα ρεβάνς για την ημιτελική φάση της διοργάνωσης, και, χάρη στη νίκη της με 3-1 στην πρώτη αναμέτρηση, πήρε το «εισιτήριο» για τον τελικό της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου στο ΟΑΚΑ. Οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν στον τελικό το νικητή του ζευγαριού Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα, προηγήθηκαν στο 44΄ με τον Κόκε, ενώ η Καβάλα ισοφάρισε στο 57΄ με τον Ντιέ.

    Κοντά στην πρόκριση ο Παναθηναίκός

    Πολύ κοντά στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, που επικράτησε χθες 3-1 του ΠΑΣ Γιάννινα στο ΟΑΚΑ. Το σκορ άνοιξε με αυτογκόλ του Ηλία Κώτσιου στο 14΄ και στη συνέχεια ο Σωτήρης Νίνης στο 45΄ και ο Τζιμπρίλ Σισέ στο 85΄ διαμόρφωσαν το 3-0. Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, μείωσε ο Κούσας με κεφαλιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 March 2010 - 17:30:20 UTC