Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονες διαβουλεύσεις
  • [02] "Θα υπερασπισθώ τα ελληνικά συμφέροντα"

  • [01] Έντονες διαβουλεύσεις

    Έντονες διαβουλεύσεις διεξάγονται στην Ευρώπη για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης "προχωρούν σπιθαμή προς σπιθαμή"στις συνομιλίες σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας και μία ειδική σύνοδος των ηγετών της ζώνης του ευρώ είναι ακόμη πιθανό να διεξαχθεί αργότερα σήμερα μετά από την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, όπως ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε χθες από τη βελγική πρωτεύουσα ότι η Ελλάδα θέλει μια ευρωπαϊκή λύση για το δανεισμό. Υπογράμμισε πως εάν κάποιοι επιμείνουν να μη δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τότε θα θέσει ο ίδιος το θέμα στη σύνοδο κορυφής, σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Γκρούεφσκι.

    Υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης τάχθηκε σήμερα και ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο."Η ΕΕ εργάζεται για μία ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας", είπε φθάνοντας στη βελγική πρωτεύουσα για την σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

    Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα μία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να οριστικοποιηθεί ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα με την συμμετοχή του ΔΝΤ.

    Οι χώρες της ζώνης του ευρώ είναι διχασμένες εδώ και εβδομάδες για το ενδεχόμενο βοήθειας προς την Ελλάδα. Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κοινή γνώμη που είναι αντίθετη να πληρώσει για το ελληνικό χρέος, αρνείται εδώ και καιρό κάθε υποστήριξη και προτείνει την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εφόσον υπάρξει ανάγκη.

    Η πλειοψηφία των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, με επικεφαλής την Γαλλία, είναι υπέρ μίας λύσης καθαρά ευρωπαϊκής.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν μια συμφωνία για την βοήθεια προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων μετά το γεύμα των δυο ανδρών.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, ο κ. βαν Ρόμπεϊ προτίθεται να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής αυτήν την εβδομάδα με τις δεκαέξι χώρες της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως το ζήτησαν την Τρίτη η Γαλλία και η Ισπανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πιθανή σύσκεψη της Ευρω-ομάδας

    Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί μία σύγκληση του Eurogroup, ανέφερε γερμανός αξιωματούχος από το Βερολίνο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, αναφερόμενος στην πρόταση που διατύπωσαν την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο να πραγματοποιηθεί μία τέτοια σύσκεψη πριν από τη σημερινή σύνοδο κορυφής.

    Ο Θαπατέρο εξήγησε ότι η ιδέα ήταν από την μία πλευρά να συζητήσουν για την "οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ" και από την άλλη για να βοηθήσουν "την Ελλάδα να προχωρήσει".

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ σχεδιάζει να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Οι όροι της Γερμανίας

    Στο μεταξύ, το Βερολίνο θέτει όρους, προκειμένου να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε λεπτομερώς τους όρους για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα.

  • Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές,

  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση,

  • Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση "επιπρόσθετων εργαλείων" για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

    Μήνυμα Παπανδρέου για την εθνική επέτειο

    Σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο πρωθυπουργός τονίζει πως η 25η Μαρτίου "συμβολίζει τη δύναμη της θέλησης ενός ολόκληρου λαού να σπάει τα δεσμά του και να διεκδικεί το βασικότερο δικαίωμά του, την ελευθερία του, την ίδια του την υπόσταση".

    "Τον 1821 οι Ελληνες ξεσηκώθηκαν για να κερδίσουν την ελευθερία τους, την ανεξαρτησία της Ελλάδας, το δικαίωμά της να ορίζει την τύχη της η ίδια. 189 χρόνια μετά την αφετηρία του μεγάλου Αγώνα, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα και πάλι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Όπως βρέθηκε πολλές φορές στην Ιστορία της. Τότε το ζητούμενο ήταν η απελευθέρωσή μας από το ζυγό, τον κατακτητή.Σήμερα, είναι η απελευθέρωσή μας από όσα μας οδήγησαν στο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που ζούμε, στη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης Ιστορίας μας", επισημαίνει.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζει:

    "Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλούμαστε να δουλέψουμε μαζί, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την έξοδο από τη σημερινή κρίση και την αναγέννηση της πατρίδας μας. Για μια Ελλάδα, όπου κυριαρχεί το δίκαιο, η αλληλεγγύη, οι ίσες ευκαιρίες, η προοπτική. Είμαι βέβαιος ότι, για ακόμη μια φορά, θα σταθούμε αντάξιοι απέναντι στην Ιστορία μας. Βγαίνοντας πιο δυνατοί και πατώντας ακόμα πιο γερά στα πόδια μας. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που καλούμαστε να αποτίσουμε εμπράκτως σήμερα, σε εκείνους που πριν από 189 χρόνια πίστεψαν στο αδύνατο και κατάφεραν να το κάνουν δυνατό."

    [02] "Θα υπερασπισθώ τα ελληνικά συμφέροντα"

    Την πρόθεσή του να υπερασπιστεί στη σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τα εθνικά συμφέροντα "σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η ελληνική οικονομία" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε οπαδούς του κόμματος στις Βρυξέλλες.

    "Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δύσκολη και δεν επιθυμώ να καλύψω τα λάθη του παρελθόντος ανέφερε ο Α. Σαμαράς", τονίζοντας παράλληλα ότι η σημερινή επιδείνωση οφείλεται στην απίστευτη αναποφασιστικότητα και στη μεταχρονολογημένη λήψη των αποφάσεων της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αντιαναπτυξιακά και κοινωνικά άδικα και υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει την υιοθέτηση άλλων μέτρων που θα τραυματίσουν την ψυχολογία της αγοράς και θα δημιουργήσουν πρόσθετα κοινωνικά προβλήματα.

    Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε επίσης απευθυνόμενος προς τους Έλληνες μετανάστες στο Βέλγιο ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προωθήσει νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο ωστόσο δεν προωθείται από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία σε αντιδιαστολή προωθεί μεταρρυθμίσεις για την ψήφο των μεταναστών στην Ελλάδα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.

    Ο κ. Σαμαράς έχει προσκληθεί από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να είναι ο κεντρικός ομιλητής στη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και να διατυπώσει προτάσεις εξόδου της χώρας μας από την κρίση, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

    «Ο πρόεδρος της ΝΔ πάει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Πάει για να «βάλει πλάτη» στην Ελλάδα, να στηρίξει την Ελληνική οικονομία, για να μπορέσουμε άμεσα, με τον πλέον σταθερό και ασφαλή τρόπο, να βγούμε από την κρίση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 March 2010 - 11:30:21 UTC